Dodaj do ulubionych

Praca w korpo a poza

25.03.26, 19:45
Nie wiem jak się pracuje poza korporacja. Odkąd pamiętam pracuje w korpo, nie licząc prac dorywczych podczas studiów.
Ale męczy mnie praca, czuje się wypalona, nie wiem co dalej ze sobą zrobić.
Z plusów to daje mi dobre zarobki, jest głównie zdalna ( w biurze jestem że 3 razy w miesiącu). Jeśli chodzi o ilość pracy to jest nierówna ale średnio to jest de facto 2-4 godziny prawdziwej roboty.

Z minusów, jestem uwiązana do kompa. Nie mogę wyjść, nic załatwić, mogą nagle do mnie napisać, zadzwonić, chcieć żeby zrobiła coś natychmiast. Jestem wkurzona ta głupota, ciągłymi zmianami na gorsze, wprowadzaniem nowych systemów, które mają poprawić naszą pracę a tylko ją wydłużają. Plus głupimi pytaniami ludzi nade mną, którzy nie mają zielonego pojęcia na czym nasza praca polega.

Stwierdziłam że nie wytrzymam do emerytury. Miałam plan popracować 7-10 lat i to rzucić w cholerę ale nie wiem czy dociagne. Pytanie czy poza korpo jest lepiej?

Mogłabym iść pracować w szkole ale to opcja po moim trupie big_grin
Obserwuj wątek
    • marzenka12 Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 19:53
      Faktycznie koszmar tak siedziec w domu, pracowac od 2 do 4h w zamian za "dobre zarobki"
      • chromatic Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 20:26
        Wiem jak to brzmi, problemy pierwszego świata.
    • krwawy.lolo Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 19:55
      No widzisz, zależy od rodzaju pracy. Ja też pracuję w korpo. Od sześciu lat głównie zdalnie a od dwóch wyłącznie zdalnie. No, w zeszłym roku byłem dwa razy, w tym raz w biurze. I mogę wyjść, ba pojechać samochodem do sklepu po napitki, wyjść do lekarza, o dwóch półgodzinnych spacerach w ciągu dnia nie wspomniawszy. I jeszcze robię nadgodziny, z których mam drugi urlop.
    • nieobiektywnie Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 20:15
      Najważniejsze: naucz się ogarniać swój kalendarz. Trzymaj go zawsze otwartego i wpisuj wszystko: spotkania, focus time, zadania i czas prywatny.

Czas prywatny też blokujesz w kalendarzu, np. lunch czy wyjście do lekarza. Jeśli masz godzinę przerwy, ustawiasz blok i jesteś niedostępna. W Microsoft Teams będzie to widoczne jako niedostępna.

Jak masz prywatne wyjście, np. do lekarza, wpisujesz private time albo private appointment i ustawiasz na godzinę out of office.. Informujesz przełożonego i tyle. Nie musisz podawać szczegółów. Po prostu blokujesz czas, odchodzisz od komputera i status pokazuje, że jesteś niedostępna.
      • chromatic Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 20:27
        Nie mogę sobie ot tak wyjść. Muszę to odrobić w innym dniu. W poprzedniej firmie miałam pod tym względem lepiej ale za mniejsze pieniądze, więc stwierdziłam że może czas zacząć pracować dla kasy skoro i tak żadna praca mi nie daje satysfakcji
        • nieobiektywnie Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:03
          To zapytam inaczej.. skąd u was ludzie wiedzą, kiedy zaczynasz i kończysz pracę oraz kiedy masz lunch? Skąd wiedzą kiedy masz spotkanie skąd wiedzą kiedy masz jakiś projekt na którym pracujesz to musisz się skupić?

I co to znaczy tak po prostu wyjść? Jeśli ktoś by mi tak sobie wychodził kiedy chce, to długo by nie popracował.

Wizytę u lekarza czy inne wyjście wpisujesz w kalendarz i ustawiasz status niedostępny. Do tego omawiamy nieobecności rano na krótkim spotkaniu. Pytam, kto ma dziś wyjście albo ważne sprawy do załatwienia w godzinach pracy i to zapisuję. Wszyscy wiedzą, że np. od 11:00 do 12:00 nie będzie Basi, a Kasia jutro wychodzi wcześniej. I to jest bardzo okej pod warunkiem że informujemy się z wyprzedzeniem, a nie 5 minut przed wyjściem.

Też pracuję online i zarządzam zespołem. Mamy codziennie dwa krótkie spotkania jedno rano, drugie pod koniec dnia. Zwykle po 15 minut, czasem krócej. Omawiamy dzien, sprawdzamy kto jest, kto ma jakie plany, czy ktoś musi wyjść wcześniej albo potrzebuje zastępstwa.

wpis do kalendarza i informacja do przełożonego oraz zespołu, najlepiej oczywiście z wyprzedzeniem żeby innym ludziom planów nie burzyć. Dzięki temu nie ma problemów i każdy jakoś swoje sprawy potrafi załatwić w czasie pracy i nikt nie ma z tym problemu.

P.S. również pracuję w korpo.
          • chromatic Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:20
            Boze na szczęście nie mamy takich spotkań, piszemy tylko w swoich mniejszych teamach na teams. Ja mogę sobie zaplanować oczywiście takie wyjścia i je odrobić. W poprzedniej pracy nic nie planowalam, po prostu brałam telefon służbowy i wychodziłam. Szef mówił że nie obchodzi go ile pracuje, robota miała być zrobiona i tyle.
            • nieobiektywnie Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:27
              Bo to wszystko zależy jaki to jest to rodzaj pracy. Jeśli masz pracę operacyjną no to musisz mieć zastępstwo żeby sobie gdzieś wyjść.
            • lauren6 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 12:27
              > Ja mogę sobie zaplanować oczywiście takie wyjścia i je odrobić. W poprzedniej pracy nic nie planowalam, po prostu brałam telefon służbowy i wychodziłam. Szef mówił że nie obchodzi go ile pracuje, robota miała być zrobiona i tyle.

Na umowie o pracę takie cuda? Niezgłoszone wyjścia prywatne mogą być podstawą do zwolnienia. Szef pewnie sam nieogarnięty, ale dla własnego spokoju powinnaś zgłaszać kiedy wychodzisz. Wystarczyłoby, gdyby ktoś "z góry" drabiny służbowej próbował się z tobą skontaktować, gdy jesteś na takim niezgłoszonym wyjściu i miałabyś przechlapane.
              • asia-loi Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 21:04
                lauren6 napisała:
                >
                Wystarczyłoby, gdyby ktoś "z góry" drabiny służbowej
                > próbował się z tobą skontaktować, gdy jesteś na takim niezgłoszonym wyjściu i m
                > iałabyś przechlapane.

Wystarczy, że podczas takiego wyjścia przytrafi się jakiś wypadek, np. auto potrąci, złamie nogą - i już ma się pozamiatane.
          • pani.asma Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 07:16
            O masakro

Firma omawiająca dwa razy dziennie kto co robi

Czy nie macie prawdziwej pracy ???
            Dla ludzi nawet takie zebrsnie raz w tygodniu jest męczące a co dopiero dwa razy dziennie

Szok czego to ludzie nie wymyślą żeby trwonić czas innych
          • m_incubo Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 08:37
            Gdybym codziennie miała odbywać "dwa krótkie spotkania" i omawiać, kto idzie na Dzień Talentów w przedszkolu, a kto ma kolonoskopię, to po tygodniu złożyłabym broń.
            • marzenka12 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 09:53
              m_incubo napisała:

> Gdybym codziennie miała odbywać "dwa krótkie spotkania" i omawiać, kto idzie na
              > Dzień Talentów w przedszkolu, a kto ma kolonoskopię, to po tygodniu złożyłabym
              > broń.
              >

Zespol pewnie tez zachwycony 🤣
            • lauren6 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 12:31
              W wielu firmach, nie tylko w korpo, poranne daily to standard. Każdy mówi co robił wczoraj, co będzie robił dziś, jakie wystąpiły problemy. Mile widziane jest zakomunikowanie planowanej nieobecności w pracy.

Nie wiem skąd pogląd, że na takich spotkaniach mówi się o pójściu na kolonoskopię big_grin
              • m_incubo Re: Praca w korpo a poza 27.03.26, 06:49
                Oczywiście. Dlatego między innymi nie pracuję/rezygnowałam z pracy "w wielu firmach", w których standardem jest "krótkie spotkanie dwa razy dziennie".
          • healios Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 09:51
            Pracuje dokladnie tak jak Ty, online I zarzadzam zespolem. To co robisz to dla mnie nieakceptowalny micromanagement.
            • bywalec.hoteli Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 13:22
              healios napisała:

> Pracuje dokladnie tak jak Ty, online I zarzadzam zespolem. To co robisz to dla
              > mnie nieakceptowalny micromanagement.

Dokładnie. I strata czasu i energii.
              • marzenka12 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 16:15
                bywalec.hoteli napisał:

> healios napisała:
                >
                > > Pracuje dokladnie tak jak Ty, online I zarzadzam zespolem. To co robisz t
                > o dla
                > > mnie nieakceptowalny micromanagement.
                >
                > Dokładnie. I strata czasu i energii.

W Castoramie tez tak robią?
            • starczy_tego Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 13:28
              Jeju, dzięki, przywracasz mi wiarę w ludzi. I w managerów wink
          • atenette Re: Praca w korpo a poza 27.03.26, 09:06
            Współczuję Twojemu zespołowi. Również całe życie pracuję w korpo, pracuję zdalnie i nigdy nie spotkałam się z takim micromanagementem. 2 razy dziennie ludzie muszą Ci się tłumaczyć co robią? Po co?
        • tania.dorada Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 18:17
          chromatic napisała:

> Nie mogę sobie ot tak wyjść. Muszę to odrobić w innym dniu.

Czyli możesz.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 20:43
        Taaaa, właśnie tak jest. Nieważne co ona robi, ale na pewno może wstać i wyjść, wcześniej oczywiście ustawiając status na teams. Skąd się takie myślicielki ja ty biorą?
        • krwawy.lolo Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 20:54
          Nieno, fokus tajm na luncha na timsach zawsze, i azer prajwet tajmy.
        • nieobiektywnie Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:08
          jak_zwykle_wszystko_zajete napisała:

> Taaaa, właśnie tak jest. Nieważne co ona robi, ale na pewno może wstać i wyjść,
          > wcześniej oczywiście ustawiając status na teams. Skąd się takie myślicielki ja
          > ty biorą?

Czy ty rozumiesz pojęcie zarządzanie kalendarzem? Takie rzeczy wpisuje się do kalendarza WCZEŚNIEJ i informuje zespół lub przełożonego o swoich planach. Wyznacza ewentualne zastępstwa i tak dalej. To się nazywa planowanie pracy. Bardzo przydatne zwłaszcza kiedy pracujesz online z domu i i nie masz ochoty siedzieć na nadgodzinach.
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 06:37
            Ale skąd w ogóle pomysł, że ona może sobie robić prywatne wyjścia w czasie pracy? Są firmy, gdzie nie ma takiej możliwości, jeśli masz lekarza albo coś takiego w ciągu dnia, to musisz wziąć cały dzień urlopu.
            • skumbrie Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 09:53
              >Są firmy, gdzie nie ma takiej możliwości, jeśli masz lekarza albo coś takiego w ciągu dnia, to musisz wziąć cały dzień urlopu.

Na szczęście nie w Polsce tongue_out
              • dr.amy.farrah.fowler Re: Praca w korpo a poza 27.03.26, 08:25
                Pracowałam kiedyś w takiej firmie, w Polsce. Po strasznych bojach w końcu zgodzili się na branie pół dnia urlop na wyjścia do lekarza albo podobne.
                • atenette Re: Praca w korpo a poza 27.03.26, 09:09
                  Nie istnieje w Polsce taki twór jak pół dnia urlopu. Urlop zgodnie z przepisami bierze się na cały dzień.
      • kachaa17 Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 22:00
        Ale rady. Jeśli ma być dyspozycyjna prze 8 godz. to jak ma sobie ustawić godzinne wyjście prywatne?
    • asia-loi Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 20:56
      chromatic napisała:
      >
      > Z minusów, jestem uwiązana do kompa. Nie mogę wyjść, nic załatwić, mogą nagle do mnie napisać, zadzwonić, chcieć żeby zrobiła coś natychmiast.

Ale jesteś uwiązana do kompa 8 godzin i od godziny x do godziny y, a nie caly dzień chyba?
      • chromatic Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:02
        9-17 chyba że poproszę wcześniej inaczej. Plus taki że mogę sobie ogarnąć w domu, zrobić obiad, posprzątać. Ale jednak muszę być blisko kompa, aktywna.
        • nieobiektywnie Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:13
          chromatic napisała:

> 9-17 chyba że poproszę wcześniej inaczej. Plus taki że mogę sobie ogarnąć w dom
          > u, zrobić obiad, posprzątać. Ale jednak muszę być blisko kompa, aktywna.

Skoro w czasie pracy sprzątasz i robisz obiad to co ty chcesz jeszcze robić w godzinach pracy? 🙄 . Iść do kina?
          • chromatic Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:21
            nieobiektywnie napisała:

> chromatic napisała:
            >
            > > 9-17 chyba że poproszę wcześniej inaczej. Plus taki że mogę sobie ogarnąć
            > w dom
            > > u, zrobić obiad, posprzątać. Ale jednak muszę być blisko kompa, aktywna.
            >
            > Skoro w czasie pracy sprzątasz i robisz obiad to co ty chcesz jeszcze robić w
            > godzinach pracy? 🙄 . Iść do kina?
            >
            >
            Żyć bym chciala, a nie gnić w domu jak nie mam nic do zrobienia
            • nieobiektywnie Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:32
              chromatic napisała:

> >
              > Żyć bym chciala, a nie gnić w domu jak nie mam nic do zrobienia

Odpowiedz sobie sama tak zupełnie szczerze czy twoje stanowisko jest niezbędne na pełen etat? Tak jak napisałam klimat jest obecnie taki w korporacjach w całej Europie nie tylko w Polsce że firmy robią dość brutalne cięcia kosztów. Płacą ci za 8 godzin pracy a pracujesz dwie do czterech. Rozumiem że się nudzisz, ale ten czas który spędzasz na rozmyśleniu o tym jak bardzo firma cię krzywdza nie pozwalając wyjść z domu, zainwestuj w znalezienie sobie takiej pracy która wymaga 8 godzin pracy i przestań narzekać bo za chwilę zostaniesz bez niczego.
              • chromatic Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:45
                Zanim mnie tu zatrudnili to moją pracę wykonywały trzy osoby. Po prostu mam doświadczenie i jestem w tym dobra. Są osoby w naszym dziale tóre moja normalną pracę wykonywałyby 2-3 razy dłużej. Natomiast niestandardowych problemów nawet by nie rozwiązały. Nie płacą mi jedynie za przywiązanie do biurka ale za moją wiedzę. Dlatego mnie wkurza że muszę wysiadywać dupogodziny nawet jak całą swoją robotę obrobiłam.
                • nieobiektywnie Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:57
                  chromatic napisała:

> Zanim mnie tu zatrudnili to moją pracę wykonywały trzy osoby. Po prostu mam doś
                  > wiadczenie i jestem w tym dobra. Są osoby w naszym dziale tóre moja normalną pr
                  > acę wykonywałyby 2-3 razy dłużej.

Myślę że jeśli jesteś tak mądra i tak utalentowana że wykonujesz pracę trzech osób z dwie godziny , to ogarnęłabyś już ten problem dawno temu.
                  • chromatic Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 22:18
                    Widocznie tamci lecieli jeszcze bardziej w chu...a
            • asia-loi Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:42
              chromatic napisała:

To wyobraź sobie, że masz pracę w innej firmie i masz zapieprz całe 8 godzin lub nawet zdalną, ale też masz tak dużo pracy, że zasuwasz 8 godzin. Tak by było lepiej? Też byś nie wyszła z firmy czy z domu gdybyś miała bardzo dużo pracy i jeszcze gotowanie i sprzątanie musiałabyś robić po pracy.
              Ja wolałabym się nudzić w domu, a jak jeszcze za nudzenie się dobrze płacą, to nie widzę problemu.
            • furiatka_wariatka Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 07:14

> >

Może po prostu się zwolnij,nie będziesz wtedy musiała gnić,i zaczniesz żyć, prawda? Nie wiem czego oczekujesz. Nie istnieje taka praca,że dostajesz kasę, a nic nie musisz robić.Gdzie chcesz w czasie pracy wychodzić? Zawsze możesz poszukać innej,nie wiem co dokladnie robisz w twojej pracy, nie kazda praca w korpo wymaga reakcji na wiadomosc w ciagu minuty. Ja też pracuje w korpo i nikt ode mnie nie oczekuje ze zareaguje ma każda wiadomość natychmiast. Może więc po prostu poszukaj sobie innego zajęcia.
            • tania.dorada Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 18:20
              No to sobie znajdź coś do robienia w domu, nie wiem, książkę zacznij pisać, rośliny hodować, haft artystyczny…
        • asia-loi Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:15
          chromatic napisała:

> 9-17 chyba że poproszę wcześniej inaczej. Plus taki że mogę sobie ogarnąć w domu, zrobić obiad, posprzątać. Ale jednak muszę być blisko kompa, aktywna.

Godziny pracy do doopy, ale za to kasa ok, a kasa jest ważna.
          Miałam podobnie na zdalnej, tylko w lepszych godzinach, bo od 7-15, ale też byłam uwiązana w domu, bo zawsze mogli zadzwonić. Tylko mnie praca zdalna nie pasowała.
          Są firmy gdzie nie wyjdziesz w czasie pracy, aby cokolwiek prywatnego załatwić. Każde wyjście odrabiasz lub musisz brać urlop. Jak Ci praca zdalna pasuje, kasa też, to bym nie grymasiła, bo rynek pracy robi się coraz gorszy.
          • chromatic Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:23
            asia-loi napisała:

> chromatic napisała:
            >
            > > 9-17 chyba że poproszę wcześniej inaczej. Plus taki że mogę sobie ogarnąć
            > w domu, zrobić obiad, posprzątać. Ale jednak muszę być blisko kompa, aktywna.
            >
            > Godziny pracy do doopy, ale za to kasa ok, a kasa jest ważna.
            > Miałam podobnie na zdalnej, tylko w lepszych godzinach, bo od 7-15, ale też był
            > am uwiązana w domu, bo zawsze mogli zadzwonić. Tylko mnie praca zdalna nie paso
            > wała.
            > Są firmy gdzie nie wyjdziesz w czasie pracy, aby cokolwiek prywatnego załatwić.
            > Każde wyjście odrabiasz lub musisz brać urlop. Jak Ci praca zdalna pasuje, kas
            > a też, to bym nie grymasiła, bo rynek pracy robi się coraz gorszy.
            >
            >
            Wiem jakie są realia i to mnie trzyma. Wiem że moja stawka jest w górnych widełkach na rynku. Dlatego nienawidzę swojej pracy ale jej nie rzucam. Czuję że sprzedaje swoje życie i tyle
            • simply_z Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 22:03
              To masz dobrze...moja jest w dolnych ale na rynku nie dzieje się za dobrze, ofert mniej, niż kandytatów, dlatego póki co siedzę tu gdzie jestem.
            • angazetka Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 09:40
              Jak melodramatycznie big_grin
            • marzenka12 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 09:49
              chromatic napisała:

>
              > >
              > Wiem jakie są realia i to mnie trzyma. Wiem że moja stawka jest w górnych wideł
              > kach na rynku. Dlatego nienawidzę swojej pracy ale jej nie rzucam. Czuję że spr
              > zedaje swoje życie i tyle

Straszne. Wszyscy Ci bardzo wspolczujemy 🤣
            • bezmiesny_jez Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 17:41
              >Wiem jakie są realia i to mnie trzyma. Wiem że moja stawka jest w górnych widełkach na rynku. Dlatego nienawidzę swojej pracy ale jej nie rzucam. Czuję że sprzedaje swoje życie i tyle

Współczuję ci. Takie dzieci w Bangladeszu to przynajmniej czują, że żyją.
          • nieobiektywnie Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:23
            Dodam jeszcze że duże firmy zwłaszcza korporacje tną w tej chwili koszta tak jest trend w całej Europie. Więc jeżeli wątkodajce pracę zajmuje realnie 2 do 4 godzin to będzie pierwsza do wnikliwej analizy czy ten etat jest potrzebny. Poza tym jak widać ona się tam specjalnie nie przemęcza skoro w czasie pracy gotuje i sprząta.
            • alina460 Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:35
              Ale ona o tym wprost pisze, że to 2 do 4h pracy i że się nie przemęcza, ale jest uwiązana. No fakt, oraca to rodzaj niewoljoctwa, albo jak kto woli, prostytucji. Sprzedajemy siebie, płacą nam za nas.

Ja bym poszukała sobie drugiej takiej pracy zdalnej, skoro pierwsza zajmuje tak mało czasu. Można też założyć swój sklep internetowy, uczyć się języków, oglądać filmy, czy kto tam co lubi.
              Ważne, że kasa się zgadza.
              • nieobiektywnie Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:39
                Ja bym przede wszystkim inwestowała w siebie, zdobywała nowe zdolności gdybym miała taką pracę, robiła kursy ile mogę i szukała nowej bo coś mi się zdaje że tej pracy to niedługo nie będzie.
        • krwawy.lolo Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:24
          Przecież możesz telefon przekierować na komórkę. Poza tym okazjonalnie możesz mieć awarię internetu, musisz zrestartować router, komputer ma prawo się zawiesić ... Jest cała masa możliwości, żeby od czasu do czasu usprawiedliwić czasową nieobecność.
          • nieobiektywnie Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:37
            Można sobie też automatycznie wpisać kod w komputerze tak żeby wciskał jeden przycisk co minutę i wtedy jesteś stale online. Nie polecam bo bardzo szybko wykrywa to it. Już lepiej zrobić meeting na teamsach samemu ze sobą i jeszcze szorować screena najlepiej. Wtedy można spokojnie wyjść na spacer i człowiek wygląda na bardzo zajętego pracą której nie ma.
        • agnes_gray Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:43
          Cóż, jak to poczytałam to mi trochę mowę odjęło.
          Faktycznie myślisz, że poza korpo jest inaczej?

U mnie to wygląda tak, że siedzisz 8 godzin w biurze i w ciągu tych 8 godzin z oczywistych względów nie możesz "ogarnąć w domu, zrobić obiad, posprzątać"... A jak jeszcze dojeżdżasz kawał drogi, tak jak ja to wychodzisz rano z domu 6:30 i wracasz 16:30.
          Chyba nie chcesz się zamienić?
    • mika_p Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:42
      Szok! Być w godzinach pracy do dyspozycji pracodawcy, który może chcieć otrzymac informację albo żeby coś było zrobione od ręki!
    • niemcyy Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 21:55
      Czekaj, aż ktoś się dopatrzy w KPIach, że można cię zredukować, skoro prawie nie ma dla ciebie zajęcia.

To
      Plus głupimi pytaniami ludzi
      jest zabawne, bo twój post nie jest mądrzejszy niż ich pytania.
    • simply_z Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 22:01
      Cóż..na stanowiskach leaderskich tak to niestety wygląda, pełno głupawych spotkań i napieprzanie na teamsach do dwie minuty. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie masz tzw. zadaniowego czasu pracy? na tych wyższych lub bardziej specjalistycznych tak jest. Ja oczywiście jestem dostępna w czasie pracy, ale jeśli muszę coś załatwić,. gdzieś wyjść, nikt nie robi z tego problemu, ważne, żeby robota była zrobiona. Zgadzam się, że jest to najczęściej odmóżdżające zajęcie, a alternatyw brak, jeśli się nie ma tzw. użytecznego zawodu.
      • grey_delphinum Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 22:13
        Nosz kwa, mowę mi odjęło. To popatrz , jak moze byc poza korpo:
        siedzę w robocie 8 godzin, zapieprz taki i odpowiedzialnosc, ze glowa boli, płacą slabo, bo to budzetowka. Zaczynam pracę juz w niedzielę, bo inaczej się nie wyrobię.
        Ech, idz kobieto i nie grzesz wiecej 😉
        • simply_z Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 22:44
          A przepraszam bardzo, ktoś ci kazał..?
          • grey_delphinum Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 06:08
            simply_z napisała:

> A przepraszam bardzo, ktoś ci kazał..?
            To do mnie?

Nie, nikt mi nie kazał, przecież wszyscy możemy grzać dudę przy kompie w korpo, a praca męcząca psychicznie i fizycznie , obciążająca czasowo, nisko płatna, ale niezbędna społecznie sama się zrobi...

Zauważ, ze autorka wątku prosiła o inna perspektywę, więc opisałam, jak to może wyglądać.
            • elinborg Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 08:42
              grey_delphinum napisał(a):

> Zauważ, ze autorka wątku prosiła o inna perspektywę, więc opisałam, jak to może
              > wyglądać.

Tylko znów wpisałaś się nie tam, gdzie trzeba i zamiast do autorki wątku piszesz do simply z.
            • simply_z Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 10:23
              ok, myslalam, ze to do mnie.
    • gatito_z_kato Re: Praca w korpo a poza 25.03.26, 23:12
      A nie masz stacjonarnie jakiegoś hot deska, żeby 2-3 dni w tygodniu pracować z biura? Faktycznie to brzmi dziwnie, że przez 6h musisz siedzieć przy komputerze i nic nie robić... Wyjdziesz do ludzi, pogadasz, czas szybciej zleci.
      U mnie każdy sobie indywidualnie może ustalić, jak mu pasuje pracować, ja jestem przeciętnie pół na pół w biurze i zdalnie, jestem introwertykiem, ale na stałe w domu bym oszalała. Poza tym lubię moją pracę.
      A może poproś o jakiś nowy projekt (i podwyżkę)? Może potrzebujesz jakiegoś nowego wyzwania?
      • marzenka12 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 07:23
        Nie musi siedziec przy komputerze, moze robic obiad, pranie i sprzatac w szafie.
        Albo znalezc sobie fuche i robic w czasie pracy. Albo isc do fryzjera z telefonem i kompem.
      • evee1 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 07:48
        Ja bym przede wszystkim oszalała z nudów. Nie wiem kto u Was pracę rozdziela, ale ja też pracuje w korpo i po prostu robię tak, żeby mieć wystarczająco dużo pracy.
        Nie robicie tam jakiegoś planowania?
        • furiatka_wariatka Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 08:18
          evee1 napisała:

> Ja bym przede wszystkim oszalała z nudów. Nie wiem kto u Was pracę rozdziela, a
          > le ja też pracuje w korpo i po prostu robię tak, żeby mieć wystarczająco dużo p
          > racy.
          > Nie robicie tam jakiegoś planowania?
          >

Serio? Nie rozumiem takich przodowniczek pracy. Przecież ona, będąc w domu, nawet jak jej się nudzi, to może sobie książkę poczytać czy film obejrzeć. Sprzątnąć, obiad ugotować i jeszcze jej źle. No nie znajdzie nic innego, chyba, że też jest taką przodowniczką pracy i koniecznie musi coś robić. Ale nie sprawia takiego wrażenia, raczej by chciała dostawać kasę i nie musieć robić nic.
          • marzenka12 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 09:06
            Wszystkie takie zapracowane dlatego miedzy 7 a 17 forum zamiera...
          • evee1 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 09:12
            Chyba wlasnie autorka chcialaby pracowac 2-3 godziny, ale miec placone za 8 smile
            A co zlego jest w uczciwym pracowaniu, jezeli mi za to (dobrze) placa?
            • furiatka_wariatka Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 12:48
              evee1 napisała:

> Chyba wlasnie autorka chcialaby pracowac 2-3 godziny, ale miec placone za 8 smile
              > A co zlego jest w uczciwym pracowaniu, jezeli mi za to (dobrze) placa?
              >

No ale tak przecież ma,tylko jej przeszkadza,że te 8 godz musi być w domu. Coś starsznego!
      • chromatic Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 07:53
        To by był strzał w kolano, zamiast przeznaczać 8 godzin na pracę musiałabym doliczyć jeszcze 2.5 godziny dojazdów.
        • gatito_z_kato Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 12:07
          A Ty pracujesz na jakim helpie? No bo wtedy to logiczne, że płacą Ci za Twoją dostępność.
          A jeśli czujesz się wypalona, nie możesz pogadać w HR, że chciałabyś np przejść do innego działu, jeśli oczywiście masz kompetencje? Albo może się jakoś przebranżowisz?
          A jeśli chcesz całkiem zmienić firmę, to wykorzystaj ten wolny czas na jakieś porządne szkolenia, idź na podyplomówkę, naucz się kolejnego języka itp? Teraz ludzie nie są już na całe życie uwiązani z jedną branżą, może potrzebujesz jakiejś zmiany?
    • trampki-w-kwiatki Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 07:38
      No to ja ci jednak zazdroszczę tej nudy w robocie.
      Kiedyś pracowałam w takiej średniej polskiej spółce, czyli Januszeksie i pewnie dlatego teraz doceniam moje korpo. Etatu miałam 3/4 ale za to roboty na 1,5 więc zapieprz był kosmiczny. Oczywiście żadnej zdalnej pracy i szkolenia we własnym zakresie.

W korpo mogę pracować 2 lub max 3 dni z domu, mogę wygospodarować czas na szkolenia. Obiadu nie ugotuję w tym czasie, bo zadań jest sporo, ale mogę wyjść w ciągu dnia do lekarza a potem odpracować. Dla mnie to już luksus, bo w Januszeksie nie było opcji wyjścia choćby na chwilę w godzinach pracy.
      • chlodne_dlonie Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 12:51
        Ano właśnie, nie tylko w januszeksach tak jest, budżetówka typu urzędy wszelakie podobnie. Wyjścia prywatne..?
        Zależy od przełożonego, ale w dużej mierze tylko wizyta lekarska (oby nie za często!) akceptowalna, oczywiście z wpisem do księgi wyjść i do odrobienia/odsiedzenia przed lub po oficjalnym czasie pracy
        Nie grzesz, kobito, bo Cię karma dopadnie!
        wink
    • madame_edith Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 07:59
      Nie powiem ci z mojej perspektywy, bo ja też całe życie w korpo. Akurat ja muszę po prostu zrobić swoje, uwiązana nie jestem, ale pracy mam ogrom. Jak ją sobie organizuję to moja sprawa.
      Ale. Nie znam ani jednej osoby, które by odeszła z korpo do mniejszej lokalnej firmy i nie wracała w podskokach. Z wyjątkiem tych, co postanowili założyć własne biznesy i się im powiodło, każdy wracał do tych złych korporacji. Nie twierdzę, że zawsze i wszędzie tak jest, mówię tylko o moim otoczeniu rzecz jasna.
      • lauren6 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 16:48
        > Nie znam ani jednej osoby, które by odeszła z korpo do mniejszej lokalnej firmy i nie wracała w podskokach

Ja tak zrobiłam i nie żałuję. Ale ja się do korpo mentalnie nie nadaję, cała ta kultura korporacyjna mnie po prostu mierzi.
    • mikams75 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 08:08
      Ok, czyli narzekasz na nadmiar wolengo czasu w domu? Okna wymyte? Wszystko poprasowane? Silownie sobie urzadz w domu, poszukaj sobie szkolen online, hobby do robienia w domu. Ja nie wiem na co ty narzekasz. Pracodawca placi ci za twoj czas a ty w tym czasie mozesz robic w zasadzie wszystko oby w domu.
      Wolalabys isc gdzies zasuwac caly dzien, wracac padnieta a domem zajmowac sie wieczorem po pracy?
      • chromatic Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 08:18
        Haha
        Dosłownie urządziłam już siłownię w domu i faktycznie ćwiczę w ciągu pracy. Wcześniej jeździłam wieczorami na siłownię ale szkoda czasu.

A co bym wolała to pracę na mniejszą część etatu. Niestety z własnego doświadczenia wiem że pracy mi nie ubędzie za to pensja zostanie zmniejszona, więc się nie opłaca.
        • furiatka_wariatka Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 08:24
          No ale będziesz wtedy miała ten niezbędny czas, żeby chodzić i "załatwiać sprawy" i nie gnić.
        • primula.alpicola Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 16:50
          Tak czytam, i serio, nie ogarniam Twoich narzekań.
          • conena Re: Praca w korpo a poza 27.03.26, 09:19
            primula.alpicola napisała:

> Tak czytam, i serio, nie ogarniam Twoich narzekań.

tak serio, to chyba nikt nie ogarnia, nawet autorka wątku. konkretów zero, tylko ogólne marudzenie.
    • pyza-wedrowniczka Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 09:27
      Powiem ci tak - poza korpo tym bardziej musisz siedzieć 8 godzin, ba, nawet 8 godzin pracować! Chciałabym mieć czas na sprzątanie, gotowanie w trakcie pracy (ledwo na zajrzenie na ematkę wystarcza, ale to dlatego, że na drugim monitorze czytam maila).
    • elinborg Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 09:47
      No w szkole nawet do kibla na lekcji nie wyjdziesz.
      Większość ludzi jak jest w pracy to pracuje, a łazi gdzieś.
      Placą ci za pełen etat,vs pracujesz ledwie pół i narzekasz?
      Nie potrafisz sobie zajęcia w domu znaleźć? Przecież możesz wszystkie domowe obowiązki zrobić będąc w pracy,Ca potem wolne.
      Większość ludzi ma dojazdy, gotuje, sprząta po robocie. I jakoś żyje, nie gnije.
      • simply_z Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 10:24
        Zastanawiam sie czy pracuja...zdarzalo mi sie wyjsc n. do lekarza czy zalatwic cos urzedowego albo mialam po prostu wolne w trakcie tygodniu i wszwdzie pelno ludzi!
    • samanta1010 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 15:25
      ale uwiązana do kompa tak, ale chyba nie masz stacjonarnego? łapiesz internet z komórki i świat twój, masz kompa otwartego w aucie, tramwaju, u lekarza i na poczcie oraz w knajpie. w czym problem? wypalenie jak najbardziej rozumiem
      • kachaa17 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 15:29
        Może problem w ochronie danych osobowych? Nie w każdej firmie jest dozwolona praca z każdego miejsca.
        • samanta1010 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 16:29
          koleżanka sprząta, gotuje, ćwiczy i robi wiele innych rzeczy to chyba nie pyta o to pracodawce czy może?
          • marzenka12 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 16:34
            Ale czisz ze do gotowania nie musi uzywac sluzbowego laptopa wpietego w publiczny internet?
            • samanta1010 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 16:40
              ale laptop jest cały czas wpięty w prywatny internet z komórki i w domu też może być z prywatnej komórki internet
              • marzenka12 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 16:44
                Dobra, nie rozumiesz a mnie sie nie chce tlumaczyc
                • samanta1010 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 16:49
                  no do gotowania musi używać laptop wpięty do internetu (może być komórkowy) i tak samo może zabrać laptop na spacer💪
              • kachaa17 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 17:07
                Ale to nie chodzi tylko o internet. W jednej firmie, w której pracowałam jak się zakładało wniosek o pracę zdalną to trzeba bylo podpisać oświadczenie, że pracujesz w miejscu zamieszkania i zapewniasz, ze nikt nie ma wglądu do danych na Twoim komputerze. Jednak w tramwaju może ktoś Ci zaglądać przez ramię. Poza tym ja np. w domu korzystam z WiFi a nie z internetu z komórki.
                • bezmiesny_jez Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 17:45
                  Przecież zawsze na UoP pracując zdalnie, określasz miejsce wykonywania pracy.
                • samanta1010 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 18:04
                  mozna sobie kupić "zakrywkę na ekran" of course podpisujesz, ze pracujesz z danego miejsca jak i ze bedziesz pracować w godzinach pracy. koleżanka nie pracuje w godzinach pracy tylko robi wiele innych rzeczy ( jak wielu z nas), wiec rownie dobrze moze złamać kolejna zasade i zabrać laptopa na spacer.
                  • kachaa17 Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 23:22
                    Przy umowie o pracę nie podpisujesz nigdzie, że bite 8 godzin masz pracować, płaci się też za dyspozycyjność pracownika w określonych godzinach, więc jak nie ma pracy i robi coś innego to nie łamie żadnej zasady.
    • princesswhitewolf Re: Praca w korpo a poza 26.03.26, 23:40
      Nic sie nie martw, AI cie zastapi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka