Dodaj do ulubionych

Czwartkowe słoneczko

26.03.26, 06:41
Pogoda dziś piękna - słoneczko świeci, ptaszki śpiewają i niedźwiedzie tańczą.
Okazało się, że do wymarzonej wagi brakuje mi już tylko 1,5 kilograma! Trochę szkoda, bo chciałam do końca marca zgubić wszystko "nadmierne", a raczej się nie uda, ale i tak się cieszę.
Obiadu dziś kuchnia nie wydaje, mąż musi sobie wywlec coś z zamrażalnika albo zadzwonić po pizzę, bo ja mam urwanie głowy - w pracy wrzucili nadgodziny, później mam wizytę u notariusza, po drodze spotkanie kontrolne z chirurgiem i wracając muszę jeszcze zajść do sklepu...
Jutro jadę z mamą do onkologa, ma być w końcu jakaś decyzja co dalej - mam stres.
W weekend porządków w starych papierach ciąg dalszy - nadal szukam kogoś, kto chciałby to zrobić za mnie... wink
Co u was? Plany na weekend? Co na obiad - może się zainspiruję i w sobotę jednak coś przygotuję?
Obserwuj wątek
    • feniks_z_popiolu Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 07:07
      Słoneczko? Pada lekki deszcz, zimno. Jest pochmurno i tak ma być przez cały dzień.
      Kłopoty nie chcą mnie opuścić, jestem zdołowana i nastrój wiosenny wgle nie nadchodzi.
      • kocynder Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 07:24
        Feniksie, na szczęście masz moc odradzania się z popiołów. Niech ci się poprawi - zarówno pogoda jak i nastrój. A kłopoty niech pójdą sobie precz.
        • feniks_z_popiolu Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 07:30
          Oby, oby. Bardzo na to odrodzenie czekam. Dziękuję.

• leyla76 Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 07:22
      U mnie po pięknej wiośnie wróciła zima. Spadło trochę śniegu, jest zimno, ok 1 stopnia i wieje jakiś zimny halny. Tutaj mówią na ten wiatr bise.
      Mam nadzieję, że się poprawi, bo dużo drzew już kwitnie, morela, grusza. Czereśnie na dniach się otworzą.

O obiedzie nawet jeszcze nie myślałam. Planów na weekend brak. W sobotę jak zwykle mecz najmłodszego, tym razem piłka nożna.
    • heca007 Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 07:23
      U mnie pada chociaż to za dużo powiedziane, raczej kropi.
    • analoga_niet Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 07:28
      Trzymaj się przed jutrem i pisz, forum trzyma kciuki żeby byłó dobrze!

Nie ma słoneczka, choć ptaki rzeczywiście od świtu drą dziobki. Mój zegarek mówi, że dzisiaj nie spałam i te moje 2,5 godziny to drzemka była big_grin Finiszuję z dużą rzeczą do pracy, ale dziś już to kończę, więc dzień będzie spokojniejszy i choćby nie wiem co muszę się na siłkę wyrwać.

Na obiad nie wiem co, w lodówce pustki zupełne, mam ochotę na bowl z łososiem i awokado.

Plany na weekend dopiero się tworzą. Warszawskie emamy, co się fajnego dzieje w mieście?
      • kura17 Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 09:15
        > mam ochotę na bowl z łososiem i awokado.

moja ulubiona bowla smile
        swietnie do niej pasuje czarny ryz, sos sojowo-sezamowy i prazona cebulka (taka, jaka sie dodaje do hot-dogow).
        • kura17 Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 09:15
          i edamame!
    • primula.alpicola Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 08:08
      Gratuluję wagi. Pilnuj żeby w Wielkanoc Ci nie wróciło parę kilo, bo się będziesz wkurzać.
      Myślałam ostatnio o Twojej mamie. Daj proszę znać, co powiedział onkolog. Trzymam kciuki za pomyślne wieści.
      Moje plany na najbliższe trzy dni: dwie sesje jogi, aquapark, saunarium, dwa wyjścia towarzyskie- na kawę i na drinka, 90 min masaż relaksacyjny, impreza z tańcami. Tak, wiemwink
      • kocynder Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 08:18
        Wielkanocy się boję, bo uwielbiam jajka w majonezie, a to jakby mało dietetyczne. Po Wielkanocy zapewne napisze, że szla mnie trafił, bo 3 kg w górę... wink
        Dzięki, dam znać co z mamą.
        Co wiesz w kwestii imprezy? Plan jak dla mnie - świetny, baw się dobrze. To znaczy jak dla mnie ale dla ciebie. Ja nie lubię imprez z tańcami. Kruca Bomba, zapętliłam się... Znaczy chodzi o to, że tobie fajnie i ci życzę,żebyś się dobrze bawiła.
        • primula.alpicola Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 09:06
          "Tak, wiem" odnosiło się do całokształtu mojego chwilowo beztroskiego, bezobowiązkowego żyćkawink
    • iwles Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 08:17

Słoneczko za oknem zachęciło do dłuższego spaceru z psem, ale temperatura (2 st) skorygowała zamiary 😁
      Dziś, mam nadzieję, będzie spokojnie, trochę leniwie.
      Na obiad myślę, żeby zrobić rybę i do tego pieczone ziemniaki i pewnie tradycyjnie - surówkę z kapusty.

Za twój jutrzejszy dzień trzymam kciuki!
      Najważniejsze, że mama będzie już pod bezpośrednia opieką onkologa - czyli osoby decyzyjnej. Dla mnie to była ulga o tyle, że poczułam się "zaopiekowana" i wszystko, co było dalej- miało sens i szło wyznaczoną ścieżką. Wchodziła zadaniowosc i odcinanie "kuponów": pyk - i kolejny, pyk - i dalej. I tak do czasu aż uslyszalam: na chwilę obecną jest pani już wyleczona 😊
      • kocynder Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 08:20
        "uslyszalam: na chwilę obecną jest pani już wyleczona 😊"

i tego życzymy KAŻDEMU w trakcie diagnozy... smile
    • pekaes886 Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 08:30
      W zasadzie cały kraj pod chmurami, poza kawałkiem na połnocy.

www.windy.com/pl/-Satelita-satellite?satellite,50.134,21.917,5
      • kocynder Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 08:32
        Co poradzić, że wstrzeliłam się akurat w ten jeden kawałek... big_grin
        • pekaes886 Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 09:04
          Ale urzekła mnie twoja historia. Ciekawe są te sprawozdania z życia.
        • chlodne_dlonie Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 13:30
          Szczęściara z Ciebie! smile

U nas przepaskudnie, dobrze, że jeszcze zimowego puchowego płaszczyka nie wyprałam, bo bym zamarzła na spacerze porannym z czterołapnym wink
          Na popołudniowy jeszcze chyba kominem szyję owinę - też, na szczęście, zimowe dzianiny jeszcze na półce w hallu czekają..

.. a taka piękna wiosenka już była, ehhhh
    • szarmszejk123 Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 08:53
      U mnie jest zimno jak cholera, strasznie zimny wiatr i leje co chwilę.
      Gratuluję schuścia! 1,5 kg to nic!
      Plany na weekend niewiadome, bo ma być zimno i do dupy, więc może się wybierzemy do acquaparku, bo córka wygrała bilety za noszenie kamizelki odblaskowej :p
      Na obiad coś z mielonego bo mam, ale jeszcze nie wiem co... Dajcie jakiś pomysł nietuzinkowy.
      • feniks_z_popiolu Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 09:02
        Z mielonego? Prościzna- zrób gołąbki 😀
        • szarmszejk123 Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 09:06
          Nie mam kapusty :p mam ziemniaki, cebulę,seler naciowy, marchew, paprykę, buraki, sałatę i chyba cukinię:p
          • kocynder Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 09:10
            Ja bym zrobiła eintopf, ale ja jestem leniwa. W wersji elegantszej z mielonego usmaż kuleczki takie wielkości małego orzecha i tak dodaj do podsuszonych warzyw. Sałatę pomiń.
      • analoga_niet Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 09:11
        Nie wiem czy to nietuzinkowe ale ostatnio z mielonego to zrobiłam tacos
      • kura17 Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 09:13
        zrob papryke faszerowana smile
        • feniks_z_popiolu Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 09:19
          Gorzej jak ma jedną sztukę papryki.
          Kulki z dodatkiem warzyw podsmażonych brzmią dobrze. No i roboty nie za dużo
          • szarmszejk123 Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 09:24
            Dokładnie tak,mam jedną paprykę:p duża jest, co prawda, ale jednak dla trzech osób nie wystarczy. Zwłaszcza, biorąc pod uwagę, że córka ostatnio je jak koń:p
            • iwles Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 09:35

No to zrobiłabym z tego co masz lasagne big_grin
      • mayaalex Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 09:19
        U nas dzis beda gniocchi zapiekane z mielonym w sosie pomidorowym, z serem na wierzchu of course smile A jutro z tego samego mielonego z pomidorowym zrobie lasagne.
      • szarmszejk123 Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 10:51
        Śnieg pada... 😐
      • piataziuta Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 11:00
        >Na obiad coś z mielonego bo mam, ale jeszcze nie >wiem co... Dajcie jakiś pomysł nietuzinkowy.

Szisz kebab
    • jkl13 Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 09:21
      Słoneczka brak. Pochmurno i zimno, tylko 4 stopnie.
      Nie wiem, co na obiad. Ostatnio w ogóle mam problem z wymyślaniem posiłków i gotowaniem, bo mąż przeszedł na pudełka, a syn nigdy nie wie, czy będzie w domu na obiad, czy nie. Na razie jeszcze nie umiem gotować dla 1 osoby, zawsze mi wyjdzie za dużo.
      W planach na weekend ogarnianie ogrodu i sprzątanie domu, więc nic ciekawego.
    • mayaalex Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 09:27
      U nas zimno i mokro i ogolnie niefajnie.
      Dzis mam wolne przedpoludnie bo wczoraj pracowalam do pozna wieczorem, ugotuje bombelkom obiadek, zrobie pranie, pewnie juz zaczne strategicznie pakowanie (wylatujemy z synusiem w sobote rano). Jutro rano maz ma wrocic z Sarajewa i wlasnie mi napisal, ze juz dostaje ostrzezenia pogodowe ze jutro w Austrii wichury i moga byc problemy z lotami (ma przesiadke w Wiedniu). Ja mu oczywiscie powiedzialam, ze ma byc w domu w czwartek wieczorem a nie w pt rano, zebym sie nie denerwowala, co zrobic z mlodsza jak nie doleci na czas, ale nie, lepiej bylo w piatek wracac oczywiscie. I tyle z mojego niedenerwowania sie wink
      Zdrowia dla mamy! I minusowych kilogramow dla Ciebie!
      • kocynder Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 09:32
        Co prawda mamy marzec a nie koniec czerwca, twój mąż raczej też nie następca tronu, ale jednak miałam skojarzenie z tym "przedłużeniem wizyty w Sarajewie"... 😉 I nie denerwuj się, dotrze na czas. Udanego lotu.
    • simply_z Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 10:12
      U mnie pracowiscie, mam kurs po poludniu i w weekend, wiec pewnie poza tym nic ciekawego nie bede robic. A dzis podejme dosc wazna decyzjesmile,
      • primula.alpicola Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 19:54
        simply_z napisała:

> A dzis podejme dosc wazna decyzjesmile,

Jaką, jaką??
        • marzenka12 Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 20:29
          primula.alpicola napisała:

> simply_z napisała:
          >
          > > A dzis podejme dosc wazna decyzjesmile,
          >
          > Jaką, jaką??

Pewnie wychodzi za mąż
          • simply_z Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 21:29
            W środku tygodnia? big_grin
            decyzja przesunięta na jutro, chociaż podobno nie powinno podejmować się ważnych decyzji w pt.
            • marzenka12 Re: Czwartkowe słoneczko 28.03.26, 09:20
              simply_z napisała:

> W środku tygodnia? big_grin

Najlepiej. Rodzina z Lublina nie przyjedzie i spokoj

> decyzja przesunięta na jutro, chociaż podobno nie powinno podejmować się ważnyc
              > h decyzji w pt.

Jest jutro. Opowiadaj!
            • primula.alpicola Re: Czwartkowe słoneczko 28.03.26, 09:59
              simply_z napisała:

> W środku tygodnia? big_grin
              > decyzja przesunięta na jutro, chociaż podobno nie powinno podejmować się ważnyc
              > h decyzji w pt.

Ale poważnie, wychodzisz za mąż??
              Wspaniale, pomożemy Ci z kiecką! big_grin
    • pepsi.only Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 12:54
      A weź, słońca jak na lekarstwo, w dodatku nieprzyjemnie wieje. Zmarzłam od rana.... jak nie wiem co.
      Mogłoby popadać, a nie tak bździ bez sensu.
      Zaraz lecę na trening, i zobaczymy co z moją wagą. Czuję, że zleciało trochę, niepotrzebnie, bo spodnie mi już wiszą. Ale to efekt, że weszłam w tendencję chudnięcia (i teraz musze to zatrzymać!).
      Na obiad- pomidorowa. Na dojedzenie są omlety (na słodko) i gotowe pierogi ruskie- do wyboru.
      Weekend- sobota pracuję, ale chyba niedzielę mam wolną, musze sobie to jeszcze dokładnie sprawdzić.
    • alexis1121 Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 14:22
      Gratulacje Kocynder i trzymam kciuki za pomyślne wieści zdrowotne.
      Ja mam chwilę na lekturę, a potem powrót do pracy.
    • homohominilupus Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 15:58
      Gratulacje z powodu wagi! Resztę zgubisz w kwietniu!
      Mam bardzo intensywny czas, ale ja lubie jak coś sie dzieje.
      A weekend zapowiada sie fajnie! Jedziemy po moją mamę na lotnisko ale oprócz tego będziemy mieli fajny city break, w planach teatr i wizyta w muzeum: Hammershoi!!! 🤗

A po weekendzie kolejny wyjazd, tez sie cieszę. Jedzie ze mną laptop, praca sie sama nie napisze!

Aha, na obiad pyszności zrobione przez teściową (pisałam juz ze mam szczęście do teściowych?) a pogoda słoneczna tylko straszliwie pizga. Będę biegać dzis wieczorem w zimowych ciuchach, po zachodzie słońca real feel -2 😬
    • kocynder Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 19:15
      Dzień jakoś przetrwałam.
      Pogoda się nawet utrzymała, drobne zachmurzenie było, ale ogólnie słonecznie i w miarę ciepło.
      U notariusza dom publiczny jak licho, zgubiły się dokumenty (dowód osobisty testatorki), pani notariusz usiłowała mnie przekonać, że podpiszemy wszytko, a ona go później znajdzie i mi odeśle, wyjaśniłam, że chyba jej się coś pomyliło, bo podpisać to ja mogę dopiero jak będzie komplet dokumentów.
      Nadgodziny minęły i chwała Bogu.
      Chirurg zadowolony, pochwalił, że mam wyniki jam młoda bogini. I powiedział, że ślicznie wyglądam. Nie żebym mu wierzyła, ale miłe.
      Pójście do sklepu odłożyłam. Na jutro albo na sobotę.
    • yenna_m Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 20:03
      U nas pięknie.
      • kocynder Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 21:26
        Pięknie!
    • eliszka25 Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 21:55
      Gratuluję zgubionych kilogramów! Za mamę trzymam kciuki.

Do mnie dziś zima przyszła. W weekend ma jeszcze dopadać, więc zazdroszczę słoneczka i wiosny. W planach mam zakupy i przydałoby się ogarnąć co nieco w domu. Jeśli mąż kupi jutro mięso, to w weekend będziemy robić białą i nastawię zakwas na żurek.
    • krwawy.lolo Re: Czwartkowe słoneczko 26.03.26, 22:08
      Tytuł przypomniał mi siermiężną "polską młodzież śpiewającą polskie piosenki". Coś chyba jak "maszeruje nam słoneczko raz i dwa, hej da, hej da, derum derum da." 🤦‍♂️
      • szarmszejk123 Re: Czwartkowe słoneczko 27.03.26, 09:06
        Słoneczko nasze rozchmurz buzię
        Bo nie do twarzy ci w tej chmurze
        Słoneczko nasze rozchmurz się
        Maszerować z tobą będzie lżej.

Tak to szło :p
          • szarmszejk123 Re: Czwartkowe słoneczko 27.03.26, 09:34
            Tego, to młodzież w czasach, kiedy byłam młodzieżą zdecydowanie nie śpiewała :p
    • kocynder Re: Czwartkowe słoneczko 27.03.26, 17:34
      No dobra, info z onkologii: wynik PET mojej mamy niejednoznaczny. We wtorek konsylium, czy operacyjne. No i nie wiem czy to dobrze czy źle?
      Na obiad "stołówkowo": potrawka z kurczaka w białym sosie z koperkiem i ryż. Bez warzyw, bo jakoś żadna surówka mi do tego nie pasuje. A, i kompot (ze słoika) z truskawek.
      Kupiłam 3 hiacynty, w takich jednorazowych małych plastikowych doniczuszkach, bo wyprzedawali po 50 groszy i mi się ich żal zrobiło. I teraz nie wiem, zostawić tak czy przesadzić do normalnej doniczki? W tych małych pie...tkach to nawet nie ma jak podlać...
      • primula.alpicola Re: Czwartkowe słoneczko 28.03.26, 10:01
        kocynder napisała:

> No dobra, info z onkologii: wynik PET mojej mamy niejednoznaczny. We wtorek kon
        > sylium, czy operacyjne. No i nie wiem czy to dobrze

Ehhh, ta cholerna niepewność i czekanie. Nic innego nie napisali, tylko "niejednoznaczny"?
        >
      • marzenka12 Re: Czwartkowe słoneczko 28.03.26, 10:16
        Nie wiem czy dobrze czy nie ale trzymam kciuki
      • iwles Re: Czwartkowe słoneczko 28.03.26, 10:31

Jeżeli chodzi o Pet, to z jednej strony nadal niepewnosc, a z drugiej - cały czas nadzieja, że to zmiana łagodna.
        Ale ale... metod leczenia (w razie czego) jest tak dużo, że przeciętny człowiek nawet nie zna.
        Z własnego doświadczenia (i najbliższych) widzę kolosalny postęp na przestrzeni ostatnich 10 lat.

Trzymam kciuki, żeby decyzja konsylium była jak najbardziej pomyslna 🥰

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka