Dodaj do ulubionych

Plusy zdalnej pracy

26.03.26, 18:28
Jakie są dla Was największe plusy takiej pracy?
Oprócz oczywiście czasu dojazdu, ale nie każdy też ma pracę w odległosci godziny drogi. No i pomijamy oszustwa, typu ruszam myszką a w tym czasie oglądam film / rozładowuję zmywarkę / odkurzam.
Ja widzę mało takich plusów, może jedynie oszczędność paliwa. Lubię ludzi i lubię być wśród ludzi, w biurze potrafię się dobrze zorganizować, w domu mi jakoś tak smutmo samemu.
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 18:37
      Nie trzeba oglądać tych ryjów z roboty.
      • campari.spritz Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 23:26
        > Nie trzeba oglądać tych ryjów z roboty.

Tak 😄
      • m_incubo Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 07:34
        👍
    • alex.vause.is.back Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 18:45
      Swoboda, siedzisz, jak chcesz, ubrana jak chcesz, kiedy potrzebujesz, to robisz sobie 10 kawę, nikt ci dupy nie obrabia, że coś nie tak, mniej stresu, mniej hałasu, mniej stykania się z osobami, których nie lubisz, mniej włażenia pod oczy szefostwu.
      Pracowałam tak przez X lat, zobowiązana jedynie deadlinem i po półtora roku obciążającej pracy w bardzo obciążającym wymiarze (od września 40 h w szkole) dotarło do mnie w pełni, co straciłam. Zwłaszcza jak urocza wicedyrekcja wpier... mi 5 dyżurów na przerwach w 1 dzień.
      • alex.vause.is.back Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 18:49
        I owszem moja obecna praca wśród ludzi ma dużo zalet, ale jednak robienie konkretnych zleceń w zaciszu własnego domu było zdecydowanie lepsze dla zdrowia i psychiki.
        Jestem tak zagoniona, że rozwinęła się u mnie choroba, powinnam teraz dbać o regularne życie, a jest z tym problem.
        • alfa36 Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 21:14
          Dlaczego zmieniłaś pracę? To była Twoja decyzja, czy inne względy zadecydowały?i dlaczego na szkołę🙈
          • alex.vause.is.back Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 22:47
            Szkoła jest bardzo fajnym miejscem pracy, ale w zdecydowanie mniejszych dawkach. Dlatego w publicznych pensum to 18 godzin. U mnie 4O i dałam się w to wkręcić.
            Praca sama do mnie przyszła, zaproponowano mi ją, bo ja z moją samooceną na poziomie Rowu Mariańskiego bym pewnie jej do dzisiaj nie znalazła.
            Nie mogłam zresztą już utrzymać się z tlumaczeń, AI wybiło dużo zleceń.
            Żałuję tamtych czasów. I tego, że zgodziłam się na te 4O godzin też, no ale jesscse jakoś wytrzymam do wakacji.
            • marzenka12 Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 22:50
              a nie mozesz zaczac tlumaczen branżowych, technicznych itp tego AI nie zrobi
              • alex.vause.is.back Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 06:47
                oczywiście, że robi, a tłumacze to korygują
            • alfa36 Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 08:04
              To szukaj innej szkoły. Właśnie zaczyna się ruch kadrowy a o dobrych nauczycieli trudno. Masz doświadczenie, to duży plus.
              • alex.vause.is.back Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 11:03
                Na razie po prostu nie zamierzam na przyszły rok brać tylu godzin, jeśli podpiszą ze mną kolejną umowę (jeśli powiedzą, że nie, to będzie problem, ja po prostu nie umiem skutecznie szukać pracy).
                Wolałabym tu zostać, znam już wszystko i wszystkich, wiem, czego się spodziewać, jaki jest styl pracy itp. itd.
                Jest nieźle, tylko właśnie zdecydowanie za dużo, ja niestety muszę robić jeszcze inne rzeczy, żeby przeżyć. I potrzebuję odpoczynku.
                • kamin Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 17:43
                  W szkole jest bardzo łatwo o pracę. Przynajmniej w miastach. Wyślij po prostu CV tam gdzie się ogłaszają o wakatach
    • mika_p Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 18:52
      Czas poranny. Przed pracą w pracy muszę wysuszyć włosy, umalować się, spakować jedzenie, ubrać się do ludzi no i dojść, niby blisko, ale ten kwadrans jednak jest. Pracując zdalnie nie suszę włosów, nie maluję się, zakładam dżinsy i koszulkę i już. Mogę pospać godzinę dłużej.
      • aankaa Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 19:01
        jeśli nie masz pieska do wyprowadzenia to nawet w szlafroku można wink
      • default Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 19:21
        Tak, te poranki bardziej na luzie to duży plus. Ja miałam do pracy daleko, więc żeby uniknąć największych korków wyjeżdżałam z domu koło 6. Czyli wstawałam o 5 🫤 Pracując zdalnie mogłam wstawać o 7 - naciągałam dres na piżamę i wychodziłam z psami, potem robiłam sobie śniadanie i o 7:30 zaczynałam pracę jedząc to śniadanie - w piżamie 🙂
        Po południu też fajnie - o 15:30 zamykałam laptopa i już, jestem wolna - żadnego sterczenia w korku przez godzinę czy dłużej zanim dotrę do domu.
        Raz w tygodniu pracowałam w biurze - to całkowicie zaspokajało moje potrzeby bycia z ludźmi 😉
    • princesswhitewolf Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 19:07
      Nie musze nigdzie lazic, moge z laptopem lezec.
    • klaramara33 Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 19:09
      Same plusy widzę. Mnie wystarczają zdalne spotkania co man często, po których w skupieniu w ciszy robię co mam zrobić. Poza tym sporo różnych atrakcji mam w formie imprez, w tym rodzinnych, webinarów, społeczności tematycznych gdzie rozwijamy swoje zainteresowania, już nie mówiąc o dużej liczbie szkoleń gdzie też sporo ulludzi poznaję i szkolenia do wyboru, fajna atmosfera i nie ma przymusu więc jak nie chcesz to nie, a jak chcesz to spoko.
      W domu natomiadt mam więcej czasu dla rodziny, w prezerwach wychodzę na spacer z psem głównie na łąkę lub do ladu, super mam reset. Dla mnie idealnie.
      • simply_z Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 21:19
        Ktoś w ogóle uczestniczy w tych webinarach?big_grin
        • klaramara33 Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 08:29
          simply_z napisała:

> Ktoś w ogóle uczestniczy w tych webinarach?big_grin
          Kilkadziesiąt osób zwykle jest i to zwykle pasjonatów , których opinie są bezcenne. Ja często uczesticzę, gdyż to możowiość dyskusji z ludźmi spoza swjego timu na intereujące mnie tematy(. Na ostatnim webinarze dostałam propzycję ,żebym zrobiła następny webinar, gdyż podjęłam intersujący temat, który się okazał zbt szeroki do omówienia na obecnym webinarze.
    • aankaa Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 19:09
      ogarnięta chałupa, brak dojazdów, szykowania się "do ludzi"
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 19:18
      Mniej czasu na przygotowanie (prasowanie, ubieranie, czesanie, makijaż) oraz mniejsze wydatki (lunch, parking).
    • profes79 Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 19:54
      Blisko do lodówki tongue_out
      • malaperspektywa Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 21:39
        O tak. Mogę jeść co chcę i nie nartwić się o jedzeniowe zapachy. Nie muszę się malować i szykować. Mogę siedzieć w dresie. Przed pracą robię zakupy więc po pracy zyskuję całe popołudnie, bo odpada i dojazd i zakupy. Jestem dzięki temu mniej zmęczona i mam więcej siły na sporty po pracy.
    • marzenka12 Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 20:02
      Mozna w trakcie pracy zrobic to wszystko w domu co etatowiec biurowy musi zrobic w czasie wolnym
      • marta.graca Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 20:14
        Zależy, jaka praca.
        • marzenka12 Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 20:21
          Zalezy. Ale wszyscy ktorych znam tak wlasnie robią
          • marta.graca Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 20:28
            To znaczy, że masz znajomych obiboków, a ich przełożeni nie są zbyt ogarnięci.
            • marzenka12 Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 20:30
              Zazdroscisz
              • eva_evka Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 22:37
                Ale za to pewnie jaka praca taka płaca smile
                • marzenka12 Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 22:45
                  Obiboki pracujące dla idiotów za grosze. Tak wlasnie jest
            • analoga_niet Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 05:35
              Dlaczego obiboków? Po pierwsze - nie każdy ma pracę od-do, są ludzie pracujący inaczej, zadaniowo. Po drugie - ludzie w biurach bynajmniej id pracują efektywnie 8 godzin, bo tak się nie da. Co za różnica czy kto stojąc przy ekspresie do kawy pogada 10 minut z koleżanką, czy we własnej kuchni rozładuje i załaduje zmywarkę? Rosół też sobie może bulgotać w czasie pracy, nie przeszkadza to w niczym
            • bezmiesny_jez Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 07:19
              Ja sama jestem przełożoną i nie widzę nic złego we wstawieniu prania na zdalnej. W biurze więcej czasu sie marnuje na pierdoły i też się zwyczajnie robi przerwy.
            • 35wcieniu Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 07:22
              Mhm, obiboków. Kogo oszukujesz big_grin
              Nie spotkałam jeszcze osoby tak zajętej zdalną pracą, żeby nie zdarzyło jej się w tym czasie zrobić żadnych choćby drobnych obowiązków- umyć paru naczyń albo wsadzić ich i później wyjąć ze zmywarki, przetrzeć blatu, umyć umywalki, włączyć zupy żeby się gotowała, wstawić prania czy cokolwiek innego tego typu.
              W pracy w biurze też są przerwy, ustawowe i nie, tylko tam nie mają przełożenia kwestie domowe.
              • 35wcieniu Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 07:22
                Dobra widzę że jestem trzecia z tym spostrzeżeniem, sory xD
              • marzenka12 Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 08:49
                35wcieniu napisał(a):

> Mhm, obiboków. Kogo oszukujesz big_grin
                > Nie spotkałam jeszcze osoby tak zajętej zdalną pracą,
                >

Ja nie spotkalam osoby tak zajetej pracą biurową/umyslowa zeby nie miala przez 8h przerw na cokolwiek innego. W biurze marnujesz ten czas na gapienie sie w okno, w domu zrobisz pranie.
                Najlepsze, ze oburzone sa osoby od lat łączace prace z forum.
                • 35wcieniu Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 09:11
                  Przecież dokładnie to napisałam.
                • netlii Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 09:16
                  marzenka12 napisała:

>
                  . W biurze marnujesz ten czas na gapienie sie w ok
                  > no, w domu zrobisz pranie.
                  > Najlepsze, ze oburzone sa osoby od lat łączace prace z forum.

No ja zamiast gapienia się w okno w biurze wolałam ogarniać równolegle swoje projekty. To chyba jeszcze większy bandytyzm niż przelecenie odkuraczem przedpokoju w trakcie pracy zdalnej.
                  Wiadomo gdy jest sytuacja awaryjna i przysłowiowo wszystkie ręce na pokład to priorytety są odpowiednie poustawiane. Tylko to wycinek pracy a nie jego całość, więc spokojnie można przez resztę dnia postawić na multizadaniowość.
              • lauren6 Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 09:01
                > Nie spotkałam jeszcze osoby tak zajętej zdalną pracą, żeby nie zdarzyło jej się w tym czasie zrobić żadnych choćby drobnych obowiązków

Przez 95% czasu pracy zdalnej tak mam, że mogę ogarnąć mieszkanie w godzinachpracy. Jest jeszcze te 5%, gdy mamy pożar, trzeba na cito czymś się zająć, są spotkania za spotkaniem i nie ma nawet tych 5 minut by spokojnie pójść do toalety.

Jestem w stanie sobie wyobrazić pracę, w której są te przysłowiowe pożary niemal codziennie. Ja bym w takiej robocie nie wytrzymała i rzuciłabym papierami. Wolę zarobić mniej niż zorać sobie psychikę życiem w ciągłej gotowości.
                • mocca26 Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 09:09
                  Ja jeszcze dodam, ze w ramach tej samej pracy sa różne zadania. Ja np wolę "dłuższe prace pisemne" robic domu, ale spotkania, rozmowy z ludźmi, jednak na żywo a nie online.

Poza tym mogę całkowicie oficjalnie uczyć się np języków obcych w godzinach pracy (co oznacza np czytanie gazet itd) - jest to rekompensata za to, że nie ma budżetu na moją naukę. I co ciekawe - lepiej mi się uczy w biurze. Nie potrafię tego wytłumaczyć.
        • netlii Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 08:48
          marta.graca napisała:

> Zależy, jaka praca.
          >

Zgadzam się np. operujący robote da Vinci zdalnie z domu bardziej powinni się skupić na prostacie delikwenta niżeli na konieczności poodkurzania w salonie tongue_out
    • princesswhitewolf Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 20:06
      Mniejsze szanse na zarazenie sie wirusami
    • novembre Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 20:08
      Moge pracowac w pizamie.
      Moge wstac 5 minut przed praca.
      Moge zjesc obiad z rodzina w domu (maz tez zdalny, corka w poludnie przychodzi na obiad).
      Moge pic z ulubionego kubeczka.
      Moge odebrac paczke od kuriera.
      Moge wystartowac odkurzacz.
      Nie musze wstawac wczesnie.
      Nie musze ogladac ludzi, chociaz ich lubie, ale moge ich lubic przez teamsy.
      Nie musze kasowac biletu.

Praca w biurze ma natomiast jedna wazna przewage: tuz obok jest sklep z uzywanymi ksiazkami i puzzlami! Zawsze po pracy przytargam do domu lakies pudelko smile
      • marzenka12 Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 20:11
        I zuzywasz kawe, mleko, prad, papier toaletowy za free
        • novembre Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 21:26
          Zuzywam swoj prad i swoja wode, to prawda. Jestem gotowa na takie poswiecenie. W biurze jestem raz w tygodniu, aby sie socjalizowac z teamem. Polega to glownie na tym, ze szefowa przychodzi do mojego biurka i mi opowiada o potopie swiata, gdzie kropli wody nie bylo. Ona nie ma z kim rozmawiac w biurze i potrzebuje towarzystwa.
          • novembre Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 21:27
            Oraz w biurze jest glosno, bo oczywiscie openspace 600m2. Pogratulowac pomyslu.
            • eva_evka Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 22:39
              Przepraszam, ale open space 600m2 to nie są normalne warunki pracy. To powinno być prawnie zabronione. Albo sowicie wynagradzane.
              • marzenka12 Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 22:41
                w ogole open space to musi byc piekło
                • eva_evka Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 22:45
                  Rzeczywiście, jeśli miałabym pracować w takich warunkach, to faktycznie lepiej w domu. Ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie siedzenia przy biurku w ciasnej sypialni (dziewczyna u nas pracuje w biurze, ale jej mąż 100% zdalnie i mają takie właśnie warunki - miejsce do pracy w sypialni).
                  • pyza-wedrowniczka Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 09:26
                    Pamiętam moją koleżankę, która w trakcie pandemii mieszkała z mężem w kawalerce. Oboje na zdalnej i ona na calle zamykała się w łazience.
                    Albo inną, co miała dwa pokoje i dziecko w zdalnej szkole. Mówiła, że mózg jej pękał od ciągłego gadania jej męża, który przez pół dnia siedział na telefonie i omawiał rzeczy, których nie rozumiała...
                    Do pracy zdalnej trzea mieć warunki i szkoda, że wielu pracodawców tego nie dostrzega, że ludzie często nie mają porządnego biurka nawet, bo nie mają gdzie wstawuć
                    • analoga_niet Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 09:31
                      Pandemia to był inny świat: dwie osoby pracujące zdalnie, dwójka nastolatków ze zdalną nauką, jedno dziecko roczne drugie niespełna trzyletnie, że to przeżyliśmy to trudno dziś uwierzyć
                      • gris_gris Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 11:13
                        analoga_niet napisała:

> Pandemia to był inny świat: dwie osoby pracujące zdalnie, dwójka nastolatków ze
                        > zdalną nauką, jedno dziecko roczne drugie niespełna trzyletnie, że to przeżyli
                        > śmy to trudno dziś uwierzyć
                        >
                        Prosze cie, ja mam dalej PTSD, nie zartuje - to bylo absolutnie straszne. W duzej mierze dlatego, ze mialam koszmarna szefowa, ktora nie zrobila nic, zeby ludziom bylo choc troche lzej. Jak zmienilam pod koniec pandemii wydzial, to nie moglam uwierzyc, ze szefowa tam miala totalnie inne, ludzkie podejscie, i jak lwica pilnowala dobrostanu pracownikow.

• marzenka12 Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 18:05
                    ja pracuje tam gdzie siade, najczesciej w ogrodzie jesli swieci slonce
                    • eva_evka Re: Plusy zdalnej pracy 28.03.26, 11:31
                      marzenka12 napisała:

> ja pracuje tam gdzie siade, najczesciej w ogrodzie jesli swieci slonce

U mnie, pod Warszawą niestety nie świeci słońce 35l64 dni w roku co ogranicza jeenak lekko możliwości pracy w ogrodzie.
                      • marzenka12 Re: Plusy zdalnej pracy 28.03.26, 11:53
                        eva_evka napisała:

> marzenka12 napisała:
                        >
                        > > ja pracuje tam gdzie siade, najczesciej w ogrodzie jesli swieci slonce
                        >
                        > U mnie, pod Warszawą niestety nie świeci słońce 35l64 dni w roku co ogranicza j
                        > eenak lekko możliwości pracy w ogrodzie.

u mnie tez nie, dlatego siadam wtedy gdzie indziej, nadal nie potrzebujac do tego biura, biurka, wydziwiania z fotelami i innych bzdetów.
                  • taki-sobie-nick Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 20:03
                    Ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie siedzenia przy biurku w ciasne
                    > j sypialni

A w przestronnej sobie wyobrażasz?

Ach, jak wielu sytuacji nie wyobrażasz sobie...
              • taki-sobie-nick Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 20:03
                eva_evka napisała:

> Przepraszam, ale open space 600m2 to nie są normalne warunki pracy. To powinno
                > być prawnie zabronione. Albo sowicie wynagradzane.

Nawet zgoda. A teraz to wyegzekwuj.
                • eva_evka Re: Plusy zdalnej pracy 28.03.26, 11:32
                  taki-sobie-nick napisała:

> eva_evka napisała:
                  >
                  > > Przepraszam, ale open space 600m2 to nie są normalne warunki pracy. To po
                  > winno
                  > > być prawnie zabronione. Albo sowicie wynagradzane.
                  >
                  > Nawet zgoda. A teraz to wyegzekwuj.

Może kiedyś ktoś zwróci na to uwagę. Obecne przepisy i tak są mocno propracownicze, nie mówiąc już o bezpsobowej formie ogłoszeń o pracę i równym traktowaniu kobiet i mężczyzn. A jednak dalej warunki pracy nie są wystarczająco dobrze kontrolowane.
    • nieobiektywnie Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 20:30
      Nie muszę się pół godziny pizdrzeć przy lustrem z samego rana.
      Mogę rano sobie wyjść i wypić kawę bez pośpiechu.
      Nie muszę lecieć na złamanie karku z samego rana mogę sobie po prostu zejść z łóżka zrobić co mam zrobić i iść do komputera ( dojazd do pracy zajmuje mi ponad godzinę w jedną stronę)
      Nie stoję w korkach
      Jak nie mam ochoty z nikim rozmawiać to nie rozmawiam.
      Nie muszę być miła z samego rana
      Jak nie mam akurat jakiegoś spotkania gdzie kamerka jest włączona nie muszę się malować ani specjalnie ubierać
      Jak tylko skończę pracę mogę siedzieć do kolacji z rodziną.
      Jestem w domu kiedy dzieci przychodzą ze szkoły
      Jestem w domu kiedy dzieci mają problem i potrzebują pomocy
      Jestem w domu kiedy przychodzi hałdraulik kurier its i nie lubię nie muszę robić żadnych akrobacji bookujac ją z te wizyty
      Jeśli mam spotkanie które wymaga prywatności to nie muszę się krygować nie muszę szukać jakiegoś mitigruma czy ustronnego miejsca w biurze
      Mam w domu taką temperaturę jaką lubię
      Mam w domu oświetlenie takie jakie lubię
      Mam krzesło takie jakie lubię
      Nie muszę słuchać rozmów innych ludzi
      Nie muszę rozmawiać z innymi ludźmi chyba że jest spotkanie
      Nie muszę wąchać innych ludzi
      Nie muszę patrzeć jak jedzą
      Mogę słychać muzyki takiej jakie chce bez słuchawek

Mogłabym tak w nieskończoność 😊
    • krwawy.lolo Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 20:34
      Oprócz wymienionych już zalet jest jeszcze jedna, dla mnie bardzo istotna, mogę pracować zdalnie w każdym miejscu z przyzwoitym dostępem do internetu. Kilka tygodni zatem pracuję w domu letniskowym w Polsce.
      • krwawy.lolo Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 20:42
        Jedyne, czego nienawidzę, są okazjonalne konferencje na timsach. Na szczęście tych na których muszę być, w moim dziale, jest niewiele. A do tych szerszych po prostu się nie włączam. Kompletnie nie interesują mnie ogólnofirmowe spędy zdobne nadętymi przemówieniami szefów silących się gdzieniegdzie na dowcip. A w czasach przedkoronkowych niektóre były obowiązkowe.
    • sandy_cheeks Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 20:49
      Brak pośpiechu i bezsensownego siedzenia w robocie. Często gęsto mam większość czasu wolnego, tylko jak forumka z innego wątku muszę być dostępna w razie potrzeby.
      Największym plusem była możliwość ogarnięcia dzieciaków we wczesnej podstawówce. Zaprowadzanie i odbieranie w normalnej porze i po prostu zwykła obecność w domu. Wcześniej latami byłam zdecydowaną większość dnia poz domem, praca i dojazdy zajmowały mi 10-11 godzin. Teraz muszę stawiać się w biurze raz na tydzień.
      Nie chciałabym już musieć wracać do starych czasów...
    • dziunia.z.torunia Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 20:50
      Dla mnie same plusy:
      - oszczędność czasu i kosztów dojazdu
      - możliwość jedzenia czego się chce i w o której się chce
      - nikt mi nie patrzy na ręce, póki robota jest zrobiona
      - nikt nie włącza muzyki, która mi się nie podoba, a sama mogę słuchać, co mi się podoba z dowolnym natężeniem (sąsiedzi nie mają problemu)
      - mam więcej czasu na aktywności, które mi się podobają, to też głównie godzinom pracy i znów brakowi dojazdów
      - nie muszę wysłuchiwać ględzących albo mlaskających ludzi
      - wysypiam się doskonale
      - mogę pracować z kawką w łóżku
      - mogę wziąć szybki prysznic/wstawić/powiesić pranie i nie jest to kosztem pracy, a szalenie ułatwia obowiązki domowe
    • princy-mincy Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 20:50
      Pracuję tak od wielu lat- nie do końca z własnego wyboru. Mieszkam ok 300 km od biura, więc w biurze bywam od wielkiego dzwonu.
      Gdybym miała blisko biuro, pewnie jeździłabym 1-2 razy w tygodniu.
      Ogólnie widzę wiele plusów, nie narzekam na brak kontaktów z ludźmi (i tak pracuję z obcokrajowcami i 'widzimy sie' na telekonferencjach), mam spore grono znajomych poza pracą.
    • madame_edith Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 20:50
      Praca w domu ma prawie same plusy. Wszystko mam jak lubię, mogę sobie pod kocykiem i z pieskiem obok robić swoją robotę. Jedynie trudniej skończyć pracę, w biurze jak pustoszeje o 17 to jakoś naturalnie się zamyka laptopa i idzie. W domu jak masz bardzo dużo pracy trudniej utrzymać tę dyscyplinę i często siedzę dłużej.
      • campari.spritz Re: Plusy zdalnej pracy 27.03.26, 07:30
        Też uważam, że zdalna ma same plusy. A w kwestii kończenia pracy - o godzinie iks po prostu zamykam laptop, bez żadnych dylematów.
    • edw-ina Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 21:09
      - zaczynam pracę kwadrans po obudzeniu się, dzięki czemu nie muszę wstawać rano;
      - mam lepiej ułożony grafik, bardziej elastyczny czas pracy;
      - znaczna część mojej pracy jest typowo zadaniowa - nikogo nie obchodzi w jakich godzinach będę ją wykonywała, jeśli tylko zostanie wykonana dobrze. To sprawia, że często pracuję w dwóch turach - od 9 rano do około 14 i później od 19 do 21-22;
      - nie spędzam czasu w korkach;
      - odżywiam się lepiej, niż w biurze (nigdy nie nauczyłam się robić sobie jedzenia do pracy);
      - mam wszystko poukładane, znajduję czas na wszystkie zadania bez większych kłopotów, bo omija mnie jego marnotrawienie na pogaduszki itp.
      - ogromna część mojej pracy opiera się na szukaniu rozwiązań, i wymaga dużej kreatywności. A to często łączy się z pozornym nicnierobieniem. Gdy jestem w domu i gapię się przed siebie przez godzinę, nikogo to nie obchodzi. Gdy jestem w pracy i robię to samo, obserwatorzy czują się tym urażeni, bo ja przecież nie pracuję, a zarabiam. I nikt i nic ich nie przekona, że to, co wynika z tego gapienia się w próżnię, jest właśnie tym, czego się ode mnie oczekuje.
      - dzięki pracy z domu praktycznie nie biorę l4. Po pierwsze nie przeziębiam się na tyle często, po drugie, jeśli tylko się gorzej poczuję mogę od razu odpocząć. Czasami w takiej sytuacji zdarza mi się pracować po prostu z łóżka.
      - mogę pracować z każdego miejsca świata;
      - mam czas dla dziecka;
      - mam czas dla męża;
      - mam czas dla siebie.
      • novembre Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 21:37
        edw-ina napisała:

> - ogromna część mojej pracy opiera się na szukaniu rozwiązań, i wymaga dużej kr
        > eatywności. A to często łączy się z pozornym nicnierobieniem. Gdy jestem w domu
        > i gapię się przed siebie przez godzinę, nikogo to nie obchodzi. Gdy jestem w p
        > racy i robię to samo, obserwatorzy czują się tym urażeni, bo ja przecież nie p
        > racuję, a zarabiam. I nikt i nic ich nie przekona, że to, co wynika z tego gapi
        > enia się w próżnię, jest właśnie tym, czego się ode mnie oczekuje.

Chyba tutaj ktoras z was kiedys napisala:
        - Pani Aniu, jak ja siedze przy biurku i nic nie robie, to ja wtedy mysle kreatywnie. A jak pani siedzi przy biurku i nic nie robi, to sie pani opie....

smile
        • edw-ina Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 22:36
          Dobre!
    • gatito_z_kato Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 21:16
      Brak stania w mega korkach. To właściwie jedyny plus, gdyby nie potworne korki i dojazd do innego miasta, to byłabym w biurze codziennie.
      Wg mnie w domu pracuję dużo więcej niż stacjonarnie, bo jak już się w coś wkręcę, to szkoda mi przerywać, no i tak odkładam jedzenie, picie itp. W biurze robimy sobie jakieś przerwy, gadamy, trzeba się przejść na inne piętro, mamy jakieś spotkania i trzeba przejść do salki itp - realnie czasu na pracę wychodzi mniej.
      U nas nie ma obowiązku mieć włączonych kamerek na zdalnym, ale mamy tak przyjęte (i to była oddolna inicjatywa), że miło się z kimś rozmawia, jak się go widzi, więc kamerki praktycznie zawsze mamy włączone, także opcja piżamy odpada🙂
    • mocca26 Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 21:17
      świeży domowy lunch
      drzemki (mam przerwy)
      możliwość włączenia głośno muzyki
      zero biustonosza
      kawa w jednym z ulubionych kubków
      można później wstać
    • simply_z Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 21:25
      Wolę hybrydę czyli trochę z domu trochę z biura. Obecnie dwa razy w tyg z biura i jest to dla mnie ok. Plusów jest dużo:
      -nie wydaję tyle na dojazdy i jedzenie na mieście,
      -mniej na ubrania czy buty, bo jakoś trzeba wyjść do ludzi,
      -mogę sobie poprzeklinać i pokomentować do komputera, w biurze zaraz ktoś by się oburzył,
      -mam temperaturę jaką chcę,
      -mogę pracować z łóżka, potem przenoszę się do biurka,
      -mogę coś załatwić na szybko, wstawić pranie czy po prostu przewietrzyć się
      -no i nie wdycham smrodów w komunikacji,
      poza pracą, mam też inne zajęcie, które wymaga intensywnego kontaktu z ludźmi, więc nie cierpię z powodu izolacji,
      z minusów- w biurze co niektórzy mogą się pokazać i dzięki temu łatwiej awansować.
      -
      • klaramara33 Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 23:19
        simply_z napisała:

> Wolę hybrydę czyli trochę z domu trochę z biura. Obecnie dwa razy w tyg z biura
        > i jest to dla mnie ok. Plusów jest dużo:
        > -nie wydaję tyle na dojazdy i jedzenie na mieście,
        > -mniej na ubrania czy buty, bo jakoś trzeba wyjść do ludzi,
        > -mogę sobie poprzeklinać i pokomentować do komputera, w biurze zaraz ktoś by si
        > ę oburzył,
        > -mam temperaturę jaką chcę,
        > -mogę pracować z łóżka, potem przenoszę się do biurka,
        > -mogę coś załatwić na szybko, wstawić pranie czy po prostu przewietrzyć się
        > -no i nie wdycham smrodów w komunikacji,
        > poza pracą, mam też inne zajęcie, które wymaga intensywnego kontaktu z ludźmi,
        > więc nie cierpię z powodu izolacji,
        > z minusów- w biurze co niektórzy mogą się pokazać i dzięki temu łatwiej awansow
        > ać.
        > -
        Jak tak was wszystkie czytam doceniam pracę zdalną jeszcze bardziej, ta wyliczanka czego nie musimy, na co mam czas, na co możemy sobie pozwolić sprawia, że jeszcze bardziej docenoam. Mnie też zaczyna irytować długie przebywanie w biurze z innymi zwlaszcza z takimi, co w kółko gadają, nie widząc że przeszkadzają i jeszcze się traci motywację do pracy.
    • galaxyhitchhiker Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 21:29
      Idealnie zorganizowane miejsce pracy i brak rozpraszaczy. I jeszcze własna łazienka smile
      • krwawy.lolo Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 21:30
        Łazienka, jak łazienka, ale własny kibelek jest nie do przecenienia.
    • kachaa17 Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 23:25
      Plusem jest to, że jak przychodzą sprawdzać instalację gazową czy coś naprawić to mogę być w domu.
    • campari.spritz Re: Plusy zdalnej pracy 26.03.26, 23:26
      Ograniczenie dram pracowych, brak konieczności odbywania small talków z ludźmi, z którymi nie chce się rozmawiać, mniejsza napinka i większe skupienie na zadaniach. Wgoda pracy w dresie i wszystko co z tym związane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka