30.03.26, 11:09
Wybór między lateksowym, a sprężynowym z lateksem, innych nie rozważam. Teraz mam lateksowy, jestem bardzo zadowolona. Potrzebuję nowy, bo zmieniam łóżko, stare idzie do gościnnej sypialni.

Jakie są zalety sprężynowego materaca? Czy ma przewagę nad tylko lateksowym? Na razie widzę taką, że jest wyższy, a moje łóżko będzie niższe, niż obecne, więc mogłabym trochę zniwelować różnicę, ale nie wybierałabym tylko na tej podstawie.

Jeśli ktoś ma doświadczenie, będę wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Materac 30.03.26, 12:17
      Na upartego to sprezynowe maja lepsza wentylacje i mocniejsze podparcie czyli sprezystosc ale zyja krocej. No i sa alergicy ktorym z lateksem zupelnie nie po drodze.

Podobno materace hybrydowe sa najlepszym rozwiazaniem, no i do rozwazenia tez piankowe

Ale lateksowe najdluzej zyja.
    • alpepe Re: Materac 30.03.26, 13:11
      Jak jesteś zadowolona, to nie zmieniaj.Moja córka ma sprężynowy, kieszeniowy, niby twardy, dla mnie za miękki, mam właśnie lateksowy twardy i powoli powinnam zmienić na inny. Leży się w nim jak w szlamie, ale mojemu mężowi to uczucie leżenia w błocku, w szlamie przeszkadza, więc pewnie zmienimy na coś twardego jak decha.
      • gris_gris Re: Materac 30.03.26, 15:45
        alpepe napisała:

> Jak jesteś zadowolona, to nie zmieniaj.Moja córka ma sprężynowy, kieszeniowy, n
        > iby twardy, dla mnie za miękki, mam właśnie lateksowy twardy i powoli powinnam
        > zmienić na inny. Leży się w nim jak w szlamie, ale mojemu mężowi to uczucie leż
        > enia w błocku, w szlamie przeszkadza, więc pewnie zmienimy na coś twardego jak
        > decha.
        >

Ok dziękuję! Moim zdaniem lateksowy jest miękki właśnie, i obawiam się, że inny mógłby być za twardy.
    • pani.asma Re: Materac 30.03.26, 13:28
      Myślałam że sprężynowe Materace to jakiś relikt przeszłości i kojarzą mi się z takimi wyskakującymi sprężynami teraz kupujesz Materace z takiej Pianki polecam Tempur albo podobne firmy po prostu niebo a ziemia z jakimiś spręży nowymi które tylko kaleczą kości
      • princesswhitewolf Re: Materac 30.03.26, 13:38
        Niee. Teraz nadal robi sie sprezynowe ale na zasadzie pocket, kieszeniowe. Te stare bonell to juz historia.

Teraz robi sie te pockets sprezyny i na to idzie warstwa pianki albo lateksu. Tak wyglaja hybrydy
        • pani.asma Re: Materac 30.03.26, 13:51
          Po co te sprężyny nie kumam
          • princesswhitewolf Re: Materac 30.03.26, 15:30
            Jak sie twoj partner przewraca to nie czujesz prawie jak sa sprezyny bo wraca natychmiast do swojej pierwotnej pozycji materac. Ma wentylacje

Na wierzchu przeciez jest pianka lateks memory itd na tym.
            • pani.asma Re: Materac 30.03.26, 16:19
              A ty jaki masz princess ?
              Pewnie taki sam jak Król Karol
              • princesswhitewolf Re: Materac 30.03.26, 16:21
                Simbatex na kieszeniowych ale czy to jest najlepszy to ja nie wiem.
      • mikams75 Re: Materac 30.03.26, 16:11
        Pod kamieniem zyjesz asma, materace sprezynowe maja sie swietnie, nic nie wyskakuje, nic nie kaleczy.
        • pani.asma Re: Materac 30.03.26, 16:21
          Od kiedy zakochałam się trzydzieści lat temu w produktach tempur to siedzę pod kamieniem bo nic więcej nie potrzebuje
          Po co sprężyny jak można się zawinąć w piance kosmicznej jak astronauta
        • princesswhitewolf Re: Materac 30.03.26, 16:22
          No bo ona mysli o tych starych co kiedys byly sprezynach
      • andace Re: Materac 30.03.26, 16:51
        Mówimy o naturalnym lateksie, a nie relikcie Temur ze sztucznej plastikowej pianki. materace Tempur nie są z naturalnego lateksu.

Materaca lateksowego nie mam, ale mam poduszki z naturalnego lateksu i bardzo je lubię, dobrze mi się na nich śpi.
    • pepsi.only Re: Materac 30.03.26, 15:47
      No to skoro jesteś zadowolona, masz sprawdzony typ/model- kup taki sam.
      ( Ja akurat wolę twardy, na miękkim źle mi się sypia. )
      • gris_gris Re: Materac 30.03.26, 16:03
        pepsi.only napisała:

> No to skoro jesteś zadowolona, masz sprawdzony typ/model- kup taki sam.
        > ( Ja akurat wolę twardy, na miękkim źle mi się sypia. )
        >
        Penie tak zrobię. Ciekawa tylko byłam, czym się taki sprężynowy, nie bardzo twardy, różni w praktyce. Jedyny minus lateksowego, jaki mi przychodzi do głowy, to że się się po 12 latach trochę rozkłapciał, bo nie ma usztywnianych brzegów. Jest to widoczne dlatego, że materac leży na łóżku - platformie, nie jest otoczony rama łóżka. No ale w praktyce tego nie widać, bo kołdra zasłania.
        • princesswhitewolf Re: Materac 30.03.26, 22:24
          12 lat? Toz mikroby w nich juz maja palac!
    • mikams75 Re: Materac 30.03.26, 16:09
      glowna roznica jest w odczuwaniu temparatury - pianka zatrzymuje wiecej ciepla, sprezynowe mniej i jest to odczuwalna roznica. Jak jestes zmarzlakiem, to wybierz piankowy, jak ci w nocy goraco, to sprezynowy.
      Poza tym sprezynowe sa jakby bardziej ruchome, nie kazdy lubi taki materac, sprawiaja wrazenie mniej stabilnych. Co nie oznacza, ze sa niestabilne. Ale to bardzo indywidualne odczucie, wiec nie obejdzie sie bez przymiarki w sklepie.
      • gris_gris Re: Materac 30.03.26, 16:12
        mikams75 napisała:

> glowna roznica jest w odczuwaniu temparatury - pianka zatrzymuje wiecej ciepla,
        > sprezynowe mniej i jest to odczuwalna roznica.

Pianka właśnie czytałam, że ma takie właściwości, ale ja mam na myśli naturalny lateks 100%. On nie grzeje.

Dzięki za info o ruchomości! Mój mąż tak się wierci, że chyba lepiej nie ryzykować, że będę to jeszcze bardziej odczuwać.
        • mikams75 Re: Materac 30.03.26, 22:13
          kieszeniowe niby nie przenosza ruchow ale przy jednym materacu to nie jest do konca prawda. Piankowe na pewno maja ten plus, ze nie czuc jak sie druga osoba wierci.
    • sunflowerin Re: Materac 30.03.26, 20:20
      Kiedys spalam na lateksowym i myslalam ze sie ugotuje tak mi bylo na nim goraco. Mam sprezynowy kieszeniowy z roznymi warstwami i kocham bardzo.
      • gris_gris Re: Materac 30.03.26, 20:38
        sunflowerin napisała:

> Kiedys spalam na lateksowym i myslalam ze sie ugotuje tak mi bylo na nim goraco
        > . Mam sprezynowy kieszeniowy z roznymi warstwami i kocham bardzo.

Jesteś pewna, ze to był naturalny lateks, a nie jakaś pianka? Bo ja na rakim śpię od wielu lat i nie jest na nim gorąco. On ma w ogóle strukturę sera szwajcarskiego (dziury).
        • sunflowerin Re: Materac 31.03.26, 00:08
          Teraz jak tak mysle to byc moze byla to pianka, ale miala byc wyjatkowa i brand z wysokiej polki. Na szczescie moglam go oddac.
          • gris_gris Re: Materac 31.03.26, 11:47
            sunflowerin napisała:

> Teraz jak tak mysle to byc moze byla to pianka, ale miala byc wyjatkowa i brand
            > z wysokiej polki. Na szczescie moglam go oddac.

Też taki kiedyś kupiłam, nie znałam się i sprzedawca to wykorzystał. Ten materac był bardzo kiepski, wygniotł się szybko, był niewygodny. Zastąpiłam go lateksowym po dwóch latach.
    • mocca26 Re: Materac 30.03.26, 20:27
      1-2 lata temu zamieniłam na spręzynowy i jestem bardzo zadowolona. Przez pierwsze 2-3 tygodnie wydawały mi się twarde ale potem się jakoś ułozyły.

p.s. w ogóle teraz mam taką sypialnię, że muszę zamykac oczy jak przechodzę bo od razu bym wskakiwała do łożka big_grin
      • gris_gris Re: Materac 30.03.26, 20:39
        A zmieniłaś z jakiego? I skąd ten właśnie wybór?

Fajnie, że lubisz swoją sypialnie, to jest bardzo ważne!
        • mocca26 Re: Materac 30.03.26, 20:54
          Szczerze to nie pamiętam. To znaczy na pewno był jakiś piankowy, ale kupowany w czasach, kiedy do głowy by mi nie przyszło sprawdzac, zastanawiac się itd. Materac to materac.itd. Z wiekiem pojawiła siępotrzeba komfortu i nie tylko zainteresowałam się teoretycznie ale i sporo wycieczek do sklepów zrobiłam na przymierzanie. I w sumie jedyna rada jaką mam to przymierzanie, porównywanie i jeżeli nie ma żadnych konkretnych preferencji to średnia twardość

p.s. łożko zbudował (zaprojektował i wykonał mój partner) - jest dokładnie, idealnie takie jak chciałam, co do centymetra. Plus dobrane poduszki i kołdra/koc
          • gris_gris Re: Materac 30.03.26, 20:59
            Rozumiem. Wydaje mi się, że kupię lateksowy, bo na razie nic nie przeczytałam takiego, żebym zobaczyła ewentualną przewagę sprężynowego nad nim. Różnicę wysokości wyrównam pewnie montując wyższe nogi do łóżka.

Podziwiam umiejętności twojego partnera!
            • mocca26 Re: Materac 30.03.26, 21:11
              on po prostu minął się z powołaniem i rozsądkowo poszedł na SGH/SGPiS zamiast na architekturę itp. Mógłby stworzyć bauhaus 2.0 big_grin ze swoim praktycznym planowaniem.
              • gris_gris Re: Materac 30.03.26, 21:20
                mocca26 napisała:

> on po prostu minął się z powołaniem i rozsądkowo poszedł na SGH/SGPiS zamiast
                > na architekturę itp. Mógłby stworzyć bauhaus 2.0 big_grin ze swoim praktycznym planow
                > aniem.

To jest bardzo cenny talent! Pytanie, czy robiąc to na codzień, byłby zadowolony? Może lepiej realizować się w ten sposób!
    • koko8 Re: Materac 30.03.26, 22:00
      Niedawno zmienilismy materac na hybrydowy (piankowo-spŕezynowy) twardy, i to było to jedno z koszmarniejszych doświadczeń. Mimo, że go wypróbowałam w sklepie, nie bylam w stanie na nim spać, tak był niewygodny. Niby twardy, ale przez sprężyny giętki i "pływajacy". Wymieniliśmy na piankowy, i w końcu przespałam noc.
      • presens Re: Materac 30.03.26, 23:03
        Ja mam taki hybrydowy, w środku sprężyny kieszeniowe , na wierzchu warstwy lateksu i pianki. Jest wysoki, bardzo wygodny ale jego wadą jest ciężar. Przewrócenie go na drugą stronę to prawdziwy wyczyn. W dwie osoby ciężko
        • gris_gris Re: Materac 31.03.26, 11:50
          presens napisała:

> Ja mam taki hybrydowy, w środku sprężyny kieszeniowe , na wierzchu warstwy late
          > ksu i pianki. Jest wysoki, bardzo wygodny ale jego wadą jest ciężar. Przewrócen
          > ie go na drugą stronę to prawdziwy wyczyn. W dwie osoby ciężko

Wyobrażam sobie! Mój też jest ciężki, ale ten nowy lateksowy, który rozważam, jeszcze bardziej bo 64 kg, więc to też będzie wyzwanie.

Fajnie, że jesteś z twojego poza tym zadowolona.
        • chlodne_dlonie Re: Materac 31.03.26, 12:31
          Ja tez team hybryda - dla mnie jest w sam raz, nie za twardy, nie za miękki. Ma warstwy zewnętrzne, jedna strona dedykowana na lato, druga na zimę, ale przyznam, że z uwagi na jego wagę już dość dawno zarzuciłam przewracanie i jakoś specjalnie nie odczuwam dyskomfortu wink
          Zasadniczo wolę twardszy materac niż miękki i śpiąc gdzieś na takich w hotelu nie jest mi zbyt wygodnie, jeśli się zapadam wink Ale ostatnio na wakacjach trafiły się nam akurat wymienione, nowiutkie materace, ale tak twarde, że po raz pierwszy w życiu czułam każdy obrót na drugi bok i generalnie rano wstawałam połamana! Coś strasznego uncertain
          • gris_gris Re: Materac 31.03.26, 13:25
            chlodne_dlonie napisała:

>
            > Zasadniczo wolę twardszy materac niż miękki i śpiąc gdzieś na takich w hotelu n
            > ie jest mi zbyt wygodnie, jeśli się zapadam wink Ale ostatnio na wakacjach trafi
            > ły się nam akurat wymienione, nowiutkie materace, ale tak twarde, że po raz pie
            > rwszy w życiu czułam każdy obrót na drugi bok i generalnie rano wstawałam połam
            > ana! Coś strasznego uncertain
            >
            >

Ech, wszystko jest względne! Widzę, że lateksowe są generalnie w handlu określane jako twarde, a moim zdaniem moj jest miękki. Sprężynowe/hybrydowe - różnie, opinie jednego materac mają rozstrzał od „zapadam się w nim” do „twardy jak deska, bolą mnie plecy”. Wiadomo, że trzeba je wypróbować.

Ostatecznie kupię chyba lateksowy, bo jak radzą wyżej dziewczyny, skoro jestem zadowolona, to trzeba się tego trzymać. Będzie droższy od hybrydowego, ale one wystarczają na bardzo długo, sama gwarancja jest na 15 lat, więc ma to jakieś uzasadnienie.
      • princesswhitewolf Re: Materac 31.03.26, 10:57
        No przeciez one sa rozne sa takie ktore maja pianki czy lateksu wiecej czy mniej. Tez sie kupuje twardosc jaka nam odpowiada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka