Dodaj do ulubionych

Chciałabym tak zadecydować i tego się

11.04.26, 21:55
trzymać: co było to było, trudno, czasu nie cofnę.
I iść sobie przez życie lekko, bez tego ciężaru. Szkoda, że ot tak, tego nie można. Bo jak czytam o tych wszystkich etapach żałoby, że to trwa i trwa...
Chcę się odnaleźć tu i teraz. Możliwe to jest?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 08:02
      Zamęczysz nas.
      • delorianka Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 08:31
        Nie czytaj, jeśli cię to męczy.
        • gryzelda71 Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 08:37
          Ojej nie czytaj wygas itp rady ....
          • delorianka Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 08:39
            Może spróbuj?
            • gryzelda71 Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 08:42
              Moze ty wygas mnie.
        • homohominilupus Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 08:46
          No ale strasznie smęci kobieta, przyznasz?

Otrzymala masę współczucia, dobrych słów, porad o ktore prosiła. I nadal aklada kolejne wątki. Straszna męczybuła
          • delorianka Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 08:51
            homohominilupus napisała:

> No ale strasznie smęci kobieta, przyznasz?
            >
            > Otrzymala masę współczucia, dobrych słów, porad o ktore prosiła. I nadal aklada
            > kolejne wątki. Straszna męczybuła
            >
            Przyznam, ale pisanie komuś w miarę świeżej żałobie, że przynudza jest bardzo niefajne.
            Zakładam, że nie ma z kim pogadać w realu.
            Ja też nie bardzo miałam, na początku tak, potem ludzie nie chcieli słuchać, a ja miałam potrzebę mówienia.
            • gryzelda71 Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 08:54
              I co ci pomogło? Wątki na forum, czas?
              • delorianka Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 09:43
                Na forum napisałam tylko raz chyba. Na szczęście czasem ktoś w realu mnie wysłuchał, choć za mało tego było sad
                A potem to wiadomo, czas uleczył rany, to jednak prawda w moim przypadku…
          • m_incubo Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 11:55
            Dlaczego więc zamiast siedzieć tutaj nie przeniesiesz się do któregoś wątku o psich gównach?
          • koko8 Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 20:59
            homohominilupus napisała:

> No ale strasznie smęci kobieta, przyznasz?
            >
            >

No ale z drugiej strony, ubywa komuś, kiedy autorka maniakalnie tworzy watki.o stracie? Tak sobie radzi z zalobą, wyrzyguje smutek, ewidentnie pomaga jej to. Niezainteresowane po prostu niech omijają wzrokiem i tyle.
            • gryzelda71 Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 13.04.26, 19:32
              Dlaczego mam omijać. Ona swoje ja swoje jak to na forum bywa.
      • m_incubo Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 11:51
        gryzelda71 napisała:

> Zamęczysz nas.

Męczysz się na własne życzenie, więc chyba jednak przyjemność masz większą.
        • gryzelda71 Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 12:34
          Fajnie, ze sa amatorki takich wątków.
          • m_incubo Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 14:30
            Jesteś jedną z nich, ale czy to fajnie, to można by się spierać.
            • gryzelda71 Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 20:13
              Och razem w tym siedzimy.
              • m_incubo Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 21:53
                Oczywiście, ale jednak to nie ja, tylko ty jesteś tym umęczona i do tego zmuszana przez jakąś siłę wyższą.
                • gryzelda71 Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 13.04.26, 19:31
                  To forum.....
                  • m_incubo Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 13.04.26, 20:12
                    O to, to!
    • tanebo0001 Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 08:37
      Nie jest to możliwe.
    • iwles Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 08:39

Ty chyba faktycznie potrzebujesz terapii.
    • delorianka Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 08:39
      Możesz spróbować, nie potrzebujesz naszego pozwolenia ani potwierdzenia. Ale generalnie najczęściej żałoba trwa dłużej, bo po prostu psychika ludzka jest tak skonstruowana. A Ty w dodatku najwyraźniej jesteś osobą, która długo analizuje i przeżywa różne rzeczy.

Wydaje mi się też, że lubisz coś tak analizować i rozpamiętywać dla samego faktu przeżywania tego na nowo i trochę zadawania sobie bólu, a trochę przedyskutowania tego z innymi, mam rację? W tak świeżej żałobie jest to naturalne. Niestety takie działania pomagają tylko doraźnie, ale w żaden magiczny sposób nic nie zmienią. Potrzebujesz czasu, po pierwsze. Po drugie, warto by chyba było pogadać twarzą w twarz z kimś mądrym…
    • beataj1 Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 08:42
      Ale dlaczego masz sie czegoś trzymać. To sa emocje. One po prostu sa.
      Rozumiem o forum co chodzi, kiedys myślałam: ok, jestem inteligentna i sprawczą, potrafię wyciągać wnioski i działać na podstawie wniosków. Potrafię doprowadzać sprawę do końca. I co? I nic. W 3mocjach tak nie ma.
      Ja sibie to na pewnym etapie zwizualizowalam to tak: emocje sa hal rzeka. Mogę stawiam ramy, budować oczyszczalnie ścieków, kombinować. W pewnym momencie mnie zaleją i pochłoną. Mogę też patrzeć i pozwoli im płynąć. Obserwując czy płyną w dobrym kierunku i czy powoli, powili obraz jest coraz czyściejszy.
      Pozwól sobie na to.
      I Rozumiem ze chcesz mieć to juz. Bo przecież głowa ma już poukładane pewne rzeczy.
    • scarlett74 Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 09:52
      Możliwe , tylko i wyłącznie jeżeli wykonasz jednocześnie kolonoskopię + gastroskopię prywatnie +leczenie kanałowe bez znieczuleniahttp://emots.yetihehe.com/1/krecka_dostal.gif
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 19:10
        Koniecznie w Polsce
    • chicarica Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 09:58
      Oczywiście że można. To ty decydujesz co masz w głowie. Twoje myśli przychodzą i odchodzą, ale nie musisz wierzyć w każdą myśl która pojawia się w twojej głowie. Te myśli to są wyrobione połączenia neuronowe, one tam się pojawiają bo prąd poleci utartą ścieżką. Ale spokojnie możesz to zatrzymać, pomyśleć: to nie ja, to ten prąd znów tak popłynął, stare kody.
      Nie masz czasem kontroli nad tym że to się pojawi, ale masz kontrolę nad tym w co wierzysz. Ale musisz chcieć tę kontrolę mieć.
    • bene_gesserit Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 11:45
      Od nawet do rodzinnego i poproś o jakieś leki. Będziesz mogla nadal przeżywać stratę i żałobę - to trzeba przeżyć - ale na innym poziomie, po prostu jedzie ci lżej. Bo chyba o to co chodzi?

Poza tym pożegnaj się. Zwyczajnie i po prostu. Życzę jej wszystkiego, czego ona by sobie życzyła i daj jej odejść. Oczywiście, jeśli jesteś na to gotowa. Nawet, jeśli się z nią pożegnasz, twój wewnętrzny odpowiednik jej postaci/energii zostanie z tobą do końca życia, wiec to nie jest tak, że już jej nie ma - przeciwnie.
      • mirabe.1234 Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 13.04.26, 17:13
        Mam jakieś dwa różne stany emocjonalne, jeśli w ogóle to można jakoś nazwać:
        Z jednej strony czuję, że nie ma żadnej żałoby bo jest spokój, miłość ( mojej mamy), czuję dobrą energię ( mojej mamy). Mam poczucie, że jest ze mną i głaszcze mnie pocieszająco po głowie smile
        Że to co miało zostać powiedziane między nami - zostało.
        Że to co miałam przeżyć w tej relacji - przeżyłam.
        Taki spokój i miłość.

A z drugiej strony czai się czarna rozpacz, smutek, żal i poczucie, że zawiodłam - jako córka zawiodłam. Że tyle słów zostało niewypowiedzianych, tyle rzeczy nie zrobionych, tyle rozmów niedokończonych. Że zabrakło mi czasu...
    • mikams75 Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 11:52
      Owszem, mozliwe jest odnalezienie sie tu i teraz ale to nie wyklucza przezywania zaloby.
      Trzeba zajac cialo i mozg innymi zadaniami. Nie wymarzesz z pamieci utraconych bliskich i nie o to przeciez chodzi. Zawsze jakis mysli zawroca w ich strone.
    • m_incubo Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 11:56
      W pierwszej kolejności powinnaś poszukać pomocy psychologicznej lub psychiatrycznej.
    • malia Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 12:01
      A czy przed śmiercią mamy się szłaś sobie przez życie lekko i odważnie? No właśnie.
    • kanna Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 13:09
      Czas na terapię, zdecydowanie.
    • yenna_m Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 16:34
      Tak. Jeśli przerobisz żałobę i sobie odpuścisz.

W tej sytuacji największym swoim wrogiem i krzywdzicielem jesteś ty sama.
    • princy-mincy Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 19:59
      Mozliwe- ale nie jest łatwe. Patrząc po liczbie wątków, które zakładasz, samo przeżycie żałoby może być za mało. Być może będziesz potrzebować psychoterapii.
    • mizantropka65 Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 20:17
      Możliwe jest, że przestaniesz być męczybułą? Jeśli możliwe, to wszystko jest możliwe. Im więcej i częściej piszesz, tym bardziej twoja wiarygodność szoruje po dnie.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Chciałabym tak zadecydować i tego się 12.04.26, 22:23
      Nie, po smierci taty przez rok wybudzalam się w nocy spocona, że mi się sni że ojcieć umarł, po czym docieralo do mnie, ze to nie sen i łapałam dola.
      Teraz gdy minęło lat 18 dobija mnie, że za 7 lat będę miala tyle co mój ojciec w chwili smierci i ze mlodo umarl, i jest mi smutno bo rozumiem jak bylo mu szkoda życia.
      Do dupy to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka