yenna_m 23.04.26, 16:28 Straszna wiadomość Zal dziennikzachodni.pl/tragedia-w-sosnowcu-nie-zyje-lukasz-litewka-posel-na-sejm-rp-zginal-w-wypadku-podczas-jazdy-rowerem/ar/c16p2-28938227 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 16:32 Tyle dobrego zdołał zrobić przy okazji, i tyle już nie zrobi. Żal. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 16:39 Koszmarna informacja to był niesamowity facet Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 16:44 Znam to miejsce, to prosta droga do parku z przejazdem kolejowym, nie ma tam chyba wielkiego ruchu. Nie pojmuję jak to się mogło stać, straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 16:48 Widziałam informację, że podobno kierowca samochodu zasłabł. Ale oficjalnie chyba jeszcze nic nie podano, tylko że policja sprawdza okoliczności wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 17:22 Też to własnie czytam. Kierowca był trzeźwy. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 18:20 Mój znajomy umarł prowadząc auto. Zdążył zjechać na pobocze i zatrzymać się. Miał około 50 lat. Serce. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 18:22 Koleżanka moich rodziców, jechała do nich. Też zasłabła. Zginęła ona, jej córka i siostrzenica. Z miesiąc wcześniej też zasłabła, ale zdążyła się zatrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 22:20 Moja kuzynka (starsza sporo, u mnie w rodzinie są duże rozbieżności wiekowe w obrębie tego samego pokolenia) też - nie zdążyła się zatrzymać, zatrzymała się na drzewie, ale szczęście w nieszczęściu, że nikogo innego na drodze nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
paspartua Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 18:22 Wg wyborczej kierujący autem nie tyle zasłabł, co „prawdopodobnie zasnął”, nie chodzi mi o ciskanie gromów, ale rzadko doceniamy ciężar samego zmęczenia (bez żadnych promili, incydentów medycznych) u siebie lub kogoś innego kto wsiada za kierownicę, bardzo niesłusznie. Oczywiście nie mam pojęcia, co tak naprawdę się wydarzyło, w zasadzie im dłużej o tym myślę, tym bardziej się zastanawiam nad różnicą między „zasłabnięciem” a „zaśnięciem” jeżeli chodzi o ew. wymiar kary. Ciężko przecież udowodnić, że utrata przytomności nastąpiła wskutek jednego lub drugiego. „Zasłabnięcie” przywodzi na myśl np. nagły spadek cukru przy niewykrytej cukrzycy, „zaśnięcie” – jeżeli kierujący zezna, że np. prowadził dwudziestą godzinę ciurkiem, wskazywałoby już na jego winę(?), a na pewno lekkomyślność. Być może wykonywał obowiązki służbowe, w takim wypadku należałoby solidnie prześwietlić firmę i ich grafiki. Przepraszam, że snuję tego typu dywagacje, podczas gdy nic tak naprawdę nie wiemy, ta śmierć mnie chyba…wkurzyła? Mało to sprawiedliwe ze strony bogów w których jakoś tam wierzę. Litewska czynił dobro, choćby często na oślep, nie do końca umiejąc w research, był młody, chciało mu się. Wielka strata. Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 18:27 Kierowcę zatrzymano, nie jest w szpitalu. Ja bym stawiała jednak na przekroczenie prędkości w tym miejscu. Dowiemy się kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 20:06 Spora część tych zaśnięć za kierownicą to niezdiagnozowany bezdech senny przy którym w Szwecji zatrzymywane jest prawo jazdy (do czasu leczenia) lub nawet zdiagnozowany, ale pacjent "nie lubi" używać CPAP i twierdzi że jakoś sobie radzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 09:12 A mozę patrzył telefon. To jest nie do udowodnienia przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga1 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 18:39 A jechałaś tam kiedyś na rowerze? Bo ten odcinek to taka droga śmierci, nie ma pobocza, droga jest wąska i nawet jak kierowcy nie przekraczają prędkości to jest niefajnie. Ja zjeżdżam zawsze zaraz przy jeziorze żeby jak najkrócej jechać tą drogą i jak najszybciej wjechać w park. Przyszło mi jeszcze do głowy, że może jakieś zwierzę wyszło na ulicę i kierowca chciał ominąć dlatego zjechał. Straszna informacja tak w ogóle, jechałam z pracy i usłyszałam w trójce w serwisie informacyjnym i myślałam, że się przesłyszałam. Niestety nie 😟 Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 19:03 Witaj krajanko clio🙂 masz rację, do kompletu to wąska droga. Podejrzewam, że to się mogło stać nie przy parku a dalej za łukiem w prawo na prostym odcinku z ograniczeniem prędkości. Zwierz wybiegający też nie jest wykluczony. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 16:44 Aż jakoś trudno mi było uwierzyć jak zobaczylam tę wiadomość. I to zginął jak jechał rowerem. Ciągle na FB pojawiały mi się jego posty. No trudno uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 16:46 Na razie nie wiadomo, ale gdzieś zaczęło już się przewijać, że kierowca samochodu zasłabł. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 16:56 Och, czy to pora na takie domysły? Nie żyje człowiek: młody, dobry, pracowity. Tyle dobra sprowadził na świat. Tylu ludziom odmienił los na lepsze. Zawsze będę pamiętać historię bezdomnego chłopca i jego matki. Człowiek, który był pełen człowieczeństwa, jak mało kto. Co za świat. Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 17:01 Według informacji, które się pojawiają, wypadek (bez "nie sądzę"). I to wyjątkowo pechowy - kierowca zasłabł i wjechał w Litewkę. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 17:20 Straszna sytuacja. Również dla tego kierowcy 😔 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 17:26 Właśnie chciałam napisać - podwójna tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
jeste_m_sobie Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 18:37 Podobno rowerzysta był bez kasku. To oczywiście nie zmniejsza wymiaru tragedii ani straty, ani żalu, ale można się zastanawiac, czy to by coś pomogło... Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 19:38 Moja córka miała jako studentka na zajęciach w prosektorium przypadek dziesięciolatka, który by przeżył, gdyby miał kask. Od tego czasu jeździ tylko w kasku. Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 19:59 alpepe napisała: > Moja córka miała jako studentka na zajęciach w prosektorium przypadek dziesięci > olatka, który by przeżył, gdyby miał kask. Od tego czasu jeździ tylko w kasku. > Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 08:46 alpepe napisała: > Moja córka miała jako studentka na zajęciach w prosektorium przypadek dziesięci > olatka, który by przeżył, gdyby miał kask. Od tego czasu jeździ tylko w kasku. > W zderzeniu rowerzysty z samochodem kask jest niezwykle pomocny, od razu lepiej wygląda się w trumnie. Rozwala mnie ta wiara w niezwykłe moce kasku. Zdecydowana większość urazów po wypadków tego typu to urazy wielonarządowe. Ochrona głowy to zdecydowanie za mało, po prostu rowerzysta nie ma szans w zdarzeniu z blachą. To już więcej sensu miałoby noszenie kasku przez pasażerów samochodów i kierowców, tak jak to robią rajdowcy, ale ten pomysł nigdy nie przebił się jakoś. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 09:27 Dokładnie. Tak samo zresztą jak pasy - owszem chronią i dobrze, że są obowiązkowe. Ale w sytuacji jak wjedzie w ciebie centralnie tir, nic ci nie pomogą i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 11:40 mebloscianka_dziadka_franka napisała: > Dokładnie. Tak samo zresztą jak pasy - owszem chronią i dobrze, że są obowiązko > we. Ale w sytuacji jak wjedzie w ciebie centralnie tir, nic ci nie pomogą i tyl > e. chlopak zrodziny zginal przez zapiete pasy, uciely mu w zasadzie glowe, wiem ze to jednostkowy przypadek, ale dla rodziny jeden grzyb Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 16:52 > chlopak zrodziny zginal przez zapiete pasy, uciely mu w zasadzie glowe, Ale jak to? Gdzie głowa, a gdzie pasy? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 17:28 demodee2 napisała: > Ale jak to? Nie będę opisywać ale, niestety to możliwe. Spytaj Googla, też to wie i się dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 17:55 Google nie pisze o uszkodzeniu głowy przy prawidłowo założonych pasach. Można sobie ewentualnie uszkodzić szyję lub obojczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 19:22 > chlopak zrodziny zginal przez zapiete pasy, uciely mu w zasadzie glowe Pewnie był niski i pas mu szedł po szyi. Powinien mieć wyregulowany pas. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 19:31 > Pewnie był niski Albo to było dziecko, które ktoś przewoził na siedzeniu, w którym zwykle siada ktoś dorosły. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 21:15 Ehhhh. Często nie stosujemy ochrony, bo nie jest obowiązkowa. Czasem ludzie płacą za to najwyższą cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 07:06 Przy uderzeniu samochodu o masie 1, 5 tony z predkoscia 60 km/ godz wyzwala sie taka energia, ze kask, zbroja i cokolwiek innego nie zapobiegnie zniszczeniu czlowieka. Przeciazenie siega 40g. Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 13:24 Ale rówwnie dobrze auto mogło uderzyć w rower, rowerzysta wylecial z roweru i walnął głową w cos twardego. Bylby pewnie połamany, ale moze by nie umarł. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 15:37 Nie tylko " rownie dobrze" , ale nawet lepiej by bylo, jakby kask ,zgodnie ze swoim przeznaczeniem, zabezpieczal rowerzyste przed skutkami wywrotki a nie przed zabiciem przez samochod, bo w tym drugim przypadku ochrona jest iluzoryczna. Kiedys pewna osoba powiedziala " kto to slyszal, zeby rowerem po miescie jezdzic". Moze rozszerzyc to na wies? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 15:35 „Łukasz Litewka zmarł wskutek obrażeń w obrębie kończyn dolnych. Doszło do przecięcia kluczowych arterii i w konsekwencji do wykrwawienia” - poinformował prokurator Bartosz Kilian z Prokuratury Okręgowej w Sosnowcu w rozmowie z redakcją „Super Expressu”. Robi mi się dziwnie, nie było krwi na miejscu wypadku. W Bystrzycy do dziś plamy na asfalcie. Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 16:43 Z jakiego źródła masz informację, że nie było krwi na miejscu wypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 16:56 Skoro tyle fot lata po necie to choć jedną tutaj wklej. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 17:25 yenna_m napisała: > Dużo fot lata po necie. A wydawało się, że niżej upaść nie można Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 17:59 mocca26 napisała: > yenna_m napisała: > > > Dużo fot lata po necie. > > A wydawało się, że niżej upaść nie można Że lata? Wystarczy przeciągnąć palcem po tablicy X. Nie trzeba szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 18:17 Nie korzystam z X. Daj tę fotę chyba, że to problem dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 18:33 abasia0 napisała: > Nie korzystam z X. Daj tę fotę chyba, że to problem dla ciebie. Nie wydaje ci sie to niestosowne? Bo mi tak. Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 18:42 Doprawdy? Nie wkleisz bo taka fotografia nie istnieje. Niestosowny to jest twój wpis : wykrwawił się a krwi nie było co liczne wg ciebie liczne foty dokumentują a w Bystrzycy była krew. Co ty chciałaś takim kłamstwem osiągnąć w tak poruszającej sprawie śmierci tego człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 19:25 Niestosowne to jest jedynie twoje żerowanie na tej tragedii i cytowanie teorii spiskowych wyssanych z brudnego palucha. Daruj sobie pisanie takich bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 21:48 www.kozaczek.pl/konferencja-ws-wypadku-w-ktorym-zginal-posel-litewka-przekazano-szokujace-ustalenia-sledczych/ Ręce mam myte lauren. Zgłaszam komentarz lauren. Bardzo niegrzeczny i wulgarny. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 22:03 yenna_m napisała: > www.kozaczek.pl/konferencja-ws-wypadku-w-ktorym-zginal-posel-litewka-przekazano-szokujace-ustalenia-sledczych/ > > Ręce mam myte lauren. Zgłaszam komentarz lauren. > Bardzo niegrzeczny i wulgarny. zawsze słowo "ssanie" kojarzy Ci sie wulgarnie? Chcesz o tym porozmawiac? Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 21:52 mocca26 napisała: > A wydawało się, że niżej upaść nie można Nie doceniasz yenny. Która notabene jest zdania, że po balowaniu całą noc łącznie z piciem nad ranem dobrym pomysłem jest jazda samochodem, w razie czego odczeka się z dodatkowe 20 minut po ostatnim piwie, żeby alkomat pokazywał 0 p r o c e n t, i można jechać, najwyżej z rozkojarzenia i zmęczenia się trzepnie jakiegoś rowerzystę. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 22:05 niemcyy napisał(a): > mocca26 napisała: > > > A wydawało się, że niżej upaść nie można > > Nie doceniasz yenny. > Która notabene jest zdania, że po balowaniu całą noc łącznie z piciem nad ranem > dobrym pomysłem jest jazda samochodem, w razie czego odczeka się z dodatkowe 2 > 0 minut po ostatnim piwie, żeby alkomat pokazywał 0 p r o c e n t, i można jech > ać, najwyżej z rozkojarzenia i zmęczenia się trzepnie jakiegoś rowerzystę. 0 procent to rowniez 0 promili bo matematycznie zero to zero. Kilka promili to nie 0. Materiał 4 kl sp Zsmiecasz ten wątek gownoburzą. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 08:35 Zderzenie było czołowe, co wyklucza śledzenie ofiary, oczekiwanie na jego poruszanie się na rowerze by go potrącić. Spotkania z dwóch różnych miejsc w przeciwnych kierunkach nie da się zaplanować. A gdyby facet czekał w lesie kiedy kiedy na horyzoncie pojawi się ofiara, by ruszyć przecież zupełnie nie odpowiada sytuacji. Można spiskować, że facet zobaczył i poznał - o tego to przejadę. Mógł mieć jakieś momentalne zaćmienie, z którego wypadek go wyrwał, i to że przytomnie odpowiadał po niczego nie podważa. Mogła go wybić z równej jazdy jakaś dziura i nie zapanował. Ale doszukiwanie się zaplanowanego zamachu, to już stan umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 08:41 yadaxad napisała: > Ale doszukiwanie się zaplanowanego zamachu, to już stan um > ysłu. Tak. Czytając dziesiątki komentarzy na ten temat zastanawiam się, gdzie psychiatra. Najlepsze są te poprzedzone " daleko mi do teorii spiskowych, ale..." Ci ludzie zachowują się, jakby wypadki ( tak, wypadki!) zdarzały się tylko szarym Kowalskim, bardziej znani giną w zamachach. A nakręcanie hejtu na kierowcę, nazywanie go mordercą, ustalanie jego danych powinno prowadzić bezpośrednio do prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 08:59 Alez kierowca, ktory zabija czlowieka, jest morderca! Niezaleznie od tego, czy mial hipoglikemie, byl zmeczony, zasnal czy dziurawa droga wybila go z toru jazdy. Zapobiezenie podobnym okolicznosciom to obowiazek kierujacego. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 09:06 > Alez kierowca, ktory zabija czlowieka, jest morderca! Zabójca, nie morderca. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 09:12 Spowodowanie śmierci nie jest tożsame z zamordowaniem. Przewidywać nieoczekiwaną dziurę w jezdni, czy inną przeszkodę, której nie ma prawa być, to nie można by się poruszać autem nad 20km/h. Świadoma niedyspozycja zdrowotna to inna inna odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 10:00 Po pierwsze nie wiemy czy to był on. No sorki taki mały samochodzik i starszy facet jadący po wybojach. Taka osoba nie pędzi tylko jedzie 20 na godzinę. To nie był młodzieniec w starym bmw. Samochód nie ma systemów ekrktotinicznych więc taki był potrzebny do akcji ale kto kierował e tym momencie nie wiemy bo wybrano miejsce gdzie na pewno nie ma kamer . To jakiś dziwny układ i może tak być że facet niedługo będzie bardzo bogaty . Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 10:15 Takie małe autko, jak takie małe, wyboje, a może facet był w złudzeniu, że jedzie po szosie a nie po ugorach i wierzył zalecanej prędkości. Ale oczywiście tak nie było. Auto było podwieszone pod helikopter, który obserwował drogę. Jak się pojawił poseł, auto spuszczono na szosę i pojechało specjalnie wprost na ofiarę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 10:18 pani.asma napisała: > No sorki taki mały samochodzik i starszy facet jadący po wybojach. Taka osoba nie pędzi tylko jedzie 20 na godzinę. 57-latek w mitsubishi ? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 09:16 samawsnach napisała: > yadaxad napisała: > > > Ale doszukiwanie się zaplanowanego zamachu, to już stan um > > ysłu. > > Tak. Czytając dziesiątki komentarzy na ten temat zastanawiam się, gdzie psychia > tra. Najlepsze są te poprzedzone " daleko mi do teorii spiskowych, ale..." Ci l > udzie zachowują się, jakby wypadki ( tak, wypadki!) zdarzały się tylko szarym K > owalskim, bardziej znani giną w zamachach. > A nakręcanie hejtu na kierowcę, nazywanie go mordercą, ustalanie jego danych p > owinno prowadzić bezpośrednio do prokuratury. Inna sprawą są kontrowersyjne ruchy prokuratury. Rozważanie aresztu tymczasowego w tym wypadku? Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 09:31 W przeciwieństwie do prokuratura ty yenno nic o sprawcy nie wiesz , zatem trudno ocenić czy ta decyzja o areszcie jest kontrowersyjna czy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 10:03 abasia0 napisała: > W przeciwieństwie do prokuratura ty yenno nic o sprawcy nie wiesz , zatem trudn > o ocenić czy ta decyzja o areszcie jest kontrowersyjna czy też nie. Nie zaistnialy przesłanki aresztowe. Nie, nie trudno. Nie w tym wypadku. Przepisy są jasne. Ale taka Bystrzyca Klodzka - podstawy juz byly. Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 12:07 yadaxad napisała: > Spotkania z dwóch różnych miejsc w przeci > wnych kierunkach nie da się zaplanować. Jak się nie da zaplanować? Przecież już był taki przypadek. U Olgii Herring jest podcast o tej sprawie. Mąż w taki sposób zaplanował zabójstwo żony. Właśnie z dwóch różnych miejsc w przeciwnych kierunkach. Już więcej Twoich teorii nie czytam po tym zdaniu. Ps. żeby było jasne, nie wypowiadam się w kontekście Litewki. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Poseł Litewka nie zyje 28.04.26, 07:02 Teoretycznie da się, musisz mieć wspólnika, który da Ci sygnał, że ofiara jedzie, podczas gdy Ty się czaisz. Tylko że mamy mnóstwo czynników, których się nie da kontrolować. Większość ludzi nie wychodzi zawsze o określonej godzinie, żeby pojechać tą samą trasą, więc trzeba by ich namierzać i śledzić. Trzeba by robić symulacje i wyliczenia, kiedy ofiara znajdzie się w danym miejscu i robić masę założeń. Nawet na mało uczęszczanej drodze przez las może nagle pojawić się inny samochód, rowerzysta, grzybiarz, spacerowicz z psem albo bez. Każdy z nich może zobaczyć, jak celowo wjeżdżamy w ofiarę. Rozjeżdżanie człowieka samochodem to jest coś, co raczej trudno wyćwiczyć, więc o niepowodzenie łatwo, ofiara może się też połapać i zrobić unik. I wreszcie, rozjeżdżanie ludzi tak małym samochodem do głupota, ofiara może wpaść do środka. Tak więc, owszem, spekulowanie o zamachu to w tym przypadku idiotyzm, a dziwne zachowanie sprawcy to argument za tym, że coś mu się stało. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 [...] 28.04.26, 08:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Poseł Litewka nie zyje 28.04.26, 09:17 Czytam teraz, że facet się dziwnie i nietypowo zachowywał. Nie wezwał w ogóle pomocy, a zasłabnięcie/utratę pamięci chyba już wykluczono. Gdzieś mi mignęło, że według biegłych - tak nie zachowuje się normalnie sprawca. Najczęściej pierwszym odruchem jest wzywanie pomocy. Tu podobno wygląda jakby sprawca chciał bronić siebie a nie ratować ofiarę. Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: Poseł Litewka nie zyje 28.04.26, 09:36 To można było podejrzewać od początku, choćby to cudowne odzyskanie świadomości, akurat gdy zjawiły się osoby postronne i kręcenie. Nie wiem czy ustalono już czy korzystał z telefonu w chwili wypadku, prędzej widzę przyśnięcie, bo mam 10 min do domu i wytrzymam. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Poseł Litewka nie zyje 28.04.26, 10:31 Podobno technicy próbują uzyskać dane z telefonu sprawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 18:44 Przestań, chora kobieto. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 21:47 pursuedbyabear napisała: > Przestań, chora kobieto. > Zgłaszam komentarz. Nie wolno tak mowic do ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 21:53 Idź zgłosić na komisariat, przy okazji spróbujesz się dowiedzieć, co z postępowaniem w sprawie seksu. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 09:05 yenna_m napisała: > pursuedbyabear napisała: > > > Przestań, chora kobieto. > > > Zgłaszam komentarz. > Nie wolno tak mowic do ludzi. Nie wolno ludziom wytykać, że ich teorie spiskowe to bzdury. Ojej 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 09:11 lauren6 napisała: > yenna_m napisała: > > > pursuedbyabear napisała: > > > > > Przestań, chora kobieto. > > > > > Zgłaszam komentarz. > > Nie wolno tak mowic do ludzi. > > Nie wolno ludziom wytykać, że ich teorie spiskowe to bzdury. > > Ojej 🤣🤣🤣 Nie. Nie wolno wyzywać ludzi, lauren. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 09:30 Napisanie, że piszesz bzdury to nie wyzwiska. To ocena twojej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 10:04 Mozesz zacytować dosłownie? "yenno, piszesz bzdury" - tak bylo? Z góry dziękuję. Skonfrontujemy to ze screenem. Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 10:14 Naturalnie, pokasz scren mojego wpisu z użyciem słowa " bzdury". Również z góry dziękuję. Powtórzę jeszcze raz: nie dysponujesz żadnymi danymi, które by cię uprawniły do stwierdzenia czy areszt jest zasadny czy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 10:21 abasia0 napisała: > Naturalnie, pokasz scren mojego wpisu z użyciem słowa " bzdury". Również z góry > dziękuję. > Powtórzę jeszcze raz: nie dysponujesz żadnymi danymi, które by cię uprawniły do > stwierdzenia czy areszt jest zasadny czy też nie. Basieńko, nie posalam do ciebie. Oddal sie. Nie jestes pępkiem świata Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 10:39 Może sama się oddal i nie produkuj swoich teorii bez żadnych podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 10:52 abasia0 napisała: > Może sama się oddal i nie produkuj swoich teorii bez żadnych podstaw. Odsyłam do screenów powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 10:24 Ups. Lauren, zapomniałaś sie przelogować? Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 11:31 Napisała baba tytułująca mnie pusią i agresywnym trollem. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 13:21 Trolle tak ale przynajmniej znasz się na historii wawelu Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 19:41 Ale wiesz, że istnieje coś takiego jak krwotok wewnętrzny z tętnicy udowej? Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 11:56 Można upaść niżej Yenna? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 12:06 bazia_morska napisała: > Można upaść niżej Yenna? ⬆️⬆️⬆️ Można ⬆️⬆️⬆️ Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 12:43 Odnosiłam się do wpisu "robi mi się dziwnie". Po co piszesz takie rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 12:50 bazia_morska napisała: > Odnosiłam się do wpisu "robi mi się dziwnie". Po co piszesz takie rzeczy? I to jest, twoim zdaniem, najbardziej kompromitujący wpis napisany przez wszystkie użytkowniczki w tym wątku, zaslugujacy na aż tak burzliwą reakcję? Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 14:03 Niczego takiego nie napisałam. Odniesiesz się? Dlaczego napisałaś to jedno, konkretne zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Poseł Litewka nie zyje 25.04.26, 22:37 bazia_morska napisała: > Niczego takiego nie napisałam. Odniesiesz się? Dlaczego napisałaś to jedno, kon > kretne zdanie? Bo zrobiło mi sie dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 17:10 Nie pomogłoby. Przepraszam za dosłowność, ale są wyniki sekcji i wykrawił się na skutek zranienia nóg. Odpowiedz Link Zgłoś
backup_lady Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 11:05 Co za bzdury z tymi teoriami spiskowymi. Już widziałam nawet, jak ktoś napisał, że z pewnych źródeł wie, że to auto stało tam kilka dni i kierowca czekał na Litewkę. Ludzie się serio nie zastanowią. Tragedia straszna, młody, sympatyczny i porządny człowiek, który zrobił tyle dobrego dla innych, był w stanie zmobilizować tysiące ludzi na zbiórki, pamiętam jego wpisy sprzed paru lat, jak opisywał pomaganie lokalnie - dzieci z domu dziecka do zaprzyjaźnionego fryzjera, itp. Szkoda człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 15:33 Tak, to jest straszne. Ciekawe, czy ktokolwiek zasanowił się, zanim rzucił kamieniem Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 16:46 A jeszcze parę godzin temu czytałam post na jego facebooku, nowy, dzisiejszy. Straszne. Młody facet, jeden z nielicznych posłów, którzy mieli chęć do działania. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 16:47 Nie mogę w to uwierzyć po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
wikisabob Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 16:49 yenna_m napisała: > Straszna wiadomość > Zal > > dziennikzachodni.pl/tragedia-w-sosnowcu-nie-zyje-lukasz-litewka-posel-na-sejm-rp-zginal-w-wypadku-podczas-jazdy-rowerem/ar/c16p2-28938227 Tyle pomagał... A mówi się, że dobro powraca. Co za ponury żart losu Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 16:50 Ja sobie sprawdziłam aż datę czy to na pewno nie 1 kwietnia i to nie jakiś makabryczny fake news... Nie wierzę... Straszna szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 16:57 To potwierdzone? Jeszcze jakieś 4h temu pisał post na FB Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 17:00 Straszne, jedyny poseł Lewicy, który był naprawdę w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 11:42 arwena_111 napisała: > Straszne, jedyny poseł Lewicy, który był naprawdę w porządku. ja to mam wrazenie ze w ogole jedyny jakby polowe sejmu dzis wyje... w kosmos to nikt by polowy nazwisk nawet nie skojarzyl Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 15:39 Coś w tym jest. Jakby sprawdzić aktywność połowy posłów - okazałoby się, że to duchy Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 17:04 Zaraz po tym poście musiał wyjść z domu i zginął. Straszna tragedia 😞 Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 17:38 Zaraz po tym poście musiał wyjść z domu i zginął. Nie wszystkie posty wrzucał osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 17:09 Tak, widziałam post partii z pożegnaniem... najwyraźniej po tym poście wyjechał na rower. Media podają, że wypadek był między 13 a 14. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 16:58 Tak, straszna wiadomość. Zrobił tyle dobrego, i nagle nitka życia człowieka tak dobrych działań przecięta. Boleśnie smutne Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 17:00 Szkoda, jeden z nielicznych politykow ktorzy robią cos sensownego Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 17:01 To jest okropnie niesprawiedliwe - tak wiele chciało mu się chcieć i już nic więcej nie zrobi! R.I.P. Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 17:04 Trudno uwierzyć taki młody i dobry człowiek 😭😭😭😭😭😭😭😭 masakra Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 17:07 Ciężko mi uwierzyć jak o tym czytam... Jeśli miałabym wskazać szanowanego za działanie i w jakiś sposób wzbudzającego sympatię posła, bez wahania wskazałabym właśnie Litewkę, nad kolejnym nazwiskiem musiałabym się zastanowić i to długo. To aż nie możliwe, że akurat tego człowieka teraz zabraknie, zabraknie wszystkiego co robił, a intensywnie działał charytatywnie Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 17:30 Mam dokładnie takie same przemyślenia. Na FB obserwuje też Damiana Żurawskiego, on działa bardzo podobnie, ma mniejsze zasięgi. Gdzieś mi mignęło, że coś tam z polityką ma do czynienia - ale nie mam pojęcia jaka partia. Mam nadzieję, że on przejmie pałeczkę po Litewce. Odpowiedz Link Zgłoś
is-laura Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 17:53 Też ich obu obserwuję. Obaj charyzmatyczni. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 17:53 Kojarzę go, Panowie obaj są z tej samej okolicy, i nie wiem jak przynależność partyjna Damiana, ale on na razie jest lokalnym politykiem-miejskim radnym, Łukasz Litewka zresztą też tak zaczynał, przecież on dopiero w tej kadencji dostał się do sejmu... jejku, to jest tak strasznie niesprawiedliwe, że akurat on Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 17:57 Dokładnie i czytam, że Litewka był na ostatnim miejscu na liście, a dostał więcej głosów niż jedynka na liście. Mam nadzieję że Damian nawet jak pójdzie w większą politykę - to zostanie sobą i się nie sprzeda. Lewica nie moja bajka, ale dla mnie Litewka nie miał barw partyjnych. On poszedł do sejmu po konkretne działania. Odpowiedz Link Zgłoś
1.wetta.1 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 18:02 A taki Me y za zapitala 200 km i nic sobie z tego nie robi. Nie ma sprawiedliwości na tym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
johana741924 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 18:16 Smutek wielki 😪 Jeden z nielicznych z ogromną społeczną wrażliwością 🖤 Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 18:25 I jak widać na forach i FB - chyba jedyny poseł, którego śmierci szczerze żałują ludzie od prawej do lewej strony. Różne organizacje itd. Takiej zgody w przeżywaniu żałoby jeszcze nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
marileskrzys Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 18:41 Nie wiem gdzie jeżdził, ale obecnie najlepiej jeździć po ścieżkach rowerowych albo lasach. Po drogach nie. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 19:14 Najbardziej znany był z tego, że startując w wyborach z ostatniego miejsca zgromadził wielokrotnie więcej głosów niż lider listy, a mimo to nie został Litewka marszałkiem Sejmu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 21:16 Tak, to dobrze, że chociaż jeszcze to może polityków i komentatorów jeszcze połączyć. Kurde, minęło już trochę czasu a mnie dalej ciężko jest uwierzyć, że to się stało akurat jemu . Aż się sama sobie dziwię, że tak się czuję, gdy chodzi o polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 21:35 kaki11 napisał(a): > Aż się sama sobie dziwię, że tak się czuję, gdy chodzi o pol > ityka. był po prostu inny. Polityk jakiego nie znamy. Zaangażowany w słuszne, życiowe sprawy, ludzkie, zwierzęce dramaty, dziejącą się krzywdę, a nie w polaryzujące ideologiczne debaty oderwane od reala mające na celu podzielić społeczeństwo żeby zdobyć władzę. Pomagający biednym, ciężko chorym, potrzebującym. Walczący o zwierzęta, stare, brzydkie, schorowane. Nie zawsze podobało mi się to co pisał, bywało że mnie wkurzał. Może dlatego właśnie, że był tak inny, miałam wygórowane oczekiwania. Przyciągnął do siebie ogromną ilość osób, Bardzo mi żal, że zginął. W jakiś taki banalny sposób. Zwykły dzień, ładna pogoda. Napisał post, wsiadł na rower i bach...nie żyje. Życie jest takie kruche... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 09:47 Przyciągał osoby o różnych poglądach. Łączył a nie dzielił. Liczyło się działanie. Nawet zastanawiałam się co on na tej lewicy robił - był tak inny od nich. Jako jedyny z Lewicy, do przyrzeczenia dodał słowa "tak mi dopomóż Bóg". Zaczynają się niestety różne teorie spiskowe. Kiedyś na swoim profilu umieścił screen z pogróżkami, ujawniał afery. Wczoraj ktoś przypomniał jego post sprzed miesiąca czy dwóch - "wam się otworzą oczy, jak mnie się zamkną". Teraz to brzmi trochę proroczo. Ale faktycznie - nie był lubiany przez właścicieli patoschronisk itd. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Poseł Litewka nie zyje 24.04.26, 09:58 arwena_111 napisała: > Przyciągał osoby o różnych poglądach. Łączył a nie dzielił. Liczyło się działan > ie. Nawet zastanawiałam się co on na tej lewicy robił - był tak inny od nich. J > ako jedyny z Lewicy, do przyrzeczenia dodał słowa "tak mi dopomóż Bóg". > Zaczynają się niestety różne teorie spiskowe. Kiedyś na swoim profilu umieścił > screen z pogróżkami, ujawniał afery. > Wczoraj ktoś przypomniał jego post sprzed miesiąca czy dwóch - "wam się otworzą > oczy, jak mnie się zamkną". Teraz to brzmi trochę proroczo. Ale faktycznie - n > ie był lubiany przez właścicieli patoschronisk itd. Gorzej, że Kondziu juz zaczyna robić sobie PR na tragedii. Dobrze, ze koleżanki i koledzy z NL się zdecydowanie odcięli od inicjatywy DIOZu. Odpowiedz Link Zgłoś
agatha.trixie Re: Poseł Litewka nie zyje 23.04.26, 17:09 A dopiero co czytałam post, który wrzucił dziś rano! Jestem w autentycznym szoku. Jeden z nielicznych, który wykorzystywał swoją pozycję i zasięgi by naprswdę pomagać innym. Odpowiedz Link Zgłoś