Dodaj do ulubionych

Pytanie na Śniadanie, grill

30.04.26, 07:56
Właśnie był kawałek o grillowaniu. Prowadzący na wstępie powiedział że na majówkę tradycyjna polska rodzina spotyka się przy grillu i najazd... na dwie panie z pieskiem big_grin.
Udało im się.
Potem było o przyziemnej sprawie - czyszczenie grilla.
U mnie grill będzie. I planszówki po smile.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Pytanie na Śniadanie, grill 30.04.26, 07:58
      Ojj ta polska obsesja majówki, hatfu!
      • profes79 Re: Pytanie na Śniadanie, grill 30.04.26, 15:21
        Dlaczego obsesja? Jedyny letni weekend gdzie przy dobrym układzie można mieć 5 dni wolnego a przy bardzo dobrym i więcej. Drugim takim weekendem jest czerwcowe (na ogół) Boże Ciało.
        • jkl13 Re: Pytanie na Śniadanie, grill 30.04.26, 15:34
          Jaki letni weekend i jakie 5 dni wolnego? Majówka zwykle wypada w maju, a to raczej wiosenny termin, niż letni. Poza tym gdzie w tym.roku masz 5 dni wolnego na majówkę? Chyba jak weźmiesz 2 dni urlopu, ale tak to raptem 3 dni wolnego.
          A poza tym nie ma się co dziwić ludziom, że majówkę spędzają na dworze, często na grilu, bo zwykle to jest pierwszy dłuższy w miarę ciepły weekend. Nie ma u nas kuchni letnich, więc trudno się dziwić, że nie gotujemy na dworze garów pasty czy gigantycznych patelni paelli, a właśnie grillujemy.
          • profes79 Re: Pytanie na Śniadanie, grill 30.04.26, 15:44
            W tym roku nie. W 2023 już tak było (1 maja wypadający w środę). Ja piszę o majówce ogólnie a nie o tej konkretnej smile
            • profes79 Re: Pytanie na Śniadanie, grill 30.04.26, 15:45
              Poprawka: w 2024
        • primula.alpicola Re: Pytanie na Śniadanie, grill 01.05.26, 16:44
          profes79 napisał:

> Dlaczego obsesja?
          Najma dwa razy napisała że nie ma obsesji majówki, i nikt nie zareagował, i nie mogła się wdać wpyskówkę na temat polskiej nędzy. Uważam, że to bardzo nieuprzejme
          • ritual2019 Re: Pytanie na Śniadanie, grill 01.05.26, 19:15
            OJP 😀
    • gryzelda71 Re: Pytanie na Śniadanie, grill 30.04.26, 07:59
      Mojej pół sie spotka. Mniam.
      • raczek47 Re: Pytanie na Śniadanie, grill 30.04.26, 09:07
        Robię grilla kiedy mam ochotę, niekoniecznie w majówkę. W tę akurat nie.
        • gryzelda71 Re: Pytanie na Śniadanie, grill 30.04.26, 11:31
          A ja mam w tę.
          • jkl13 Re: Pytanie na Śniadanie, grill 30.04.26, 15:36
            Ja też, pierwszy w tym sezonie, bo zapowiada się pierwszy ciepły weekend. W planie prace ogrodowe i gril właśnie.
    • ga-ti Re: Pytanie na Śniadanie, grill 30.04.26, 09:22
      No o czymś mówić muszą.
      U mnie ma być gorąco, ale gdyby temperatura była taka jak wczoraj to żadna siłą by mnie na grilla nie zaciągnęła.
      My robimy żadko, ale lubię.
      Czy zrobimy na majówce, nie wiem. Pójdę na zakupy i jak mnie natchnie to coś kupię na ruszt, a jak nie to nie, planów i gości nie mam.

Ludzie po prostu w tym całym kołowrotku codzienności mają chwilę wolnego i chcą odpocząć, może zatrzymać się i zobaczyć, że już wiosna, grill po temu odpowiedni.
      Na zdrowie!
      • ga-ti Re: Pytanie na Śniadanie, grill 30.04.26, 09:24
        Robimy RZADKO przez RZ 😂
        • aankaa Re: Pytanie na Śniadanie, grill 30.04.26, 16:03
          może być przez "ż" - wtedy będzie naprawdę rzadko big_grin
    • zbytomia100 Re: Pytanie na Śniadanie, grill 30.04.26, 16:09
      My zaczynamy sezon z bbq juz w marcu, bez wzgledu na pogode big_grin Maz wogole czesto robi mieso na obiad na grillu, nie jest to od razu traktowane jako jakas tam impreza, po prostu, w srode po pracy wrzuca skrzydelka na grill bo tak woli, niz patelni, czy piekarnika. Ja miesa nie jem, wiec bbq moglo by dla mnie nie istniec.
      W innych krajach tez sa swieta, ktore pomagaja ludziom wytrwac miedzy wielkanoca a urlopem letnim.
    • palacinka2020 Re: Pytanie na Śniadanie, grill 01.05.26, 17:40
      My juz po grillu, kielbaski byly na obiad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka