Dodaj do ulubionych

Dania - wakacje letnie

01.06.26, 10:40
Próbuję zaplanować tegoroczne wakacje przełom lipca i sierpnia (tak, wiem, że już bardzo późno na planowanie…) i rodzina zapragnęła północnych kierunków. Nie chcę rozważać bardzo dalekich tras, więc pomyśleliśmy o Danii. O której wakacyjnie nic nie wiem, więc będę wdzięczna za wskazówki.

Mamy do dyspozycji 16 dni, transport własnym samochodem z Luksemburga i najchętniej objazdówka, tak żeby i zobaczyć trochę dzikiej (?) natury i odwiedzić Kopenhagę.

Czy następująca trasa ma sens: północ Niemiec (Morze Wattowe) -> Zachodnia Jutlandia -> Skagen -> Ærø -> Kopenhaga? W każdej „bazie” 3-4 dni. Jest ok czy za dużo dobrego? Coś pominąć?

Oprócz Bookingu, gdzie warto szukać noclegów? Są jakieś lokalne platformy turystyczne? Czy obecnie jest jeszcze szansa na znalezienie przyzwoitych noclegów na końcówkę lipca?
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Dania - wakacje letnie 01.06.26, 10:50
      Poszukaj wątek jaki żałożyłam jakiś czas temu o Danii.
      Co prawda chodziło o krótszy pobyt ale może coś poszukasz.
      P.S. Jednak nie jedziemy na tej wyjazd. Będzie Bukareszt i Brasov.
      • taje Re: Dania - wakacje letnie 01.06.26, 11:25
        Dzięki, spojrzałam. No i obawiam się, że nic z moich planów nie wyjdzie, skoro domki w Danii wynajmuje się na tydzień. Chyba, że znajdziemy dwie miejscówki i w każdej zostaniemy na tydzień, no ale pewnie wtedy nic z odwiedzenia różnych miejsc.

Gdyby to miały być dwie bazy, to gdzie najlepiej, żeby jak najwięcej zobaczyć? Helpunku!
        • snakelilith Re: Dania - wakacje letnie 01.06.26, 11:58
          Możliwości krótkiego noclegu masz na pewno na Rømø. Na południowej stronie wyspy są motele i hotele.
          Także w Thyborøn.
          Na pewno widziałam też hotele w okolicach turystycznych Løkken i Skagen.
          W Arhus też nie powinno być problemu, tylko lipiec i sierpień to oczywiście pełny sezon i może nie być łatwo.
    • snakelilith Re: Dania - wakacje letnie 01.06.26, 11:41
      Jestem jak wiadomo wielką fanką Danii, a zwłaszcza Jutlandii, w której jestem co roku . Osobiście traktuję ten kraj jako ucieczkę od cywilizacji ze slow life, więc objazdówki są mi za hektyczne, ale kilka wskazówek ode mnie.
      Daruj sobie niemieckie Morze Wattowe. Szkoda czasu. Z Flensburga prosto do granicy, potem na lewo i Rømø ze zjawiskową plażą wattową, najszerszą w północnej Europie.
      Stamtąd można promem na niemiecki Sylt, wycieczka dniowa, można bez samochodu. Z promu masz przy ładnej pogodzie i odpływie fantastyczny widok na całą południową plażę Rømø. Na Sylcie zaraz przy porcie List jest dobra gastronomia. Do tej pory było nawet taniej niż na Rømø. wink
      W Jutlandii jako punkt do zobaczenia polecam też Ribe, najstarsze miasto w Danii. Zaraz w kierunku północy przy wyjeździe z Rømø. Z muzeum Wikingów.
      Warto też w drodze na północ zajrzeć do parku narodowego Thy na zachodnim wybrzeżu Jutlandii, np. Vorupør, tam jest najbardziej wysunięty punkt na zachód w Danii z długim molo, o które rozbijają się fale, piękne plaże w kierunku Klitmøller. Dostaniesz pełne wrażenie dzikiej natury i Morza Północnego, jakże inne od Bałyku. Ten odcinek zwany jest Cold Hawaii i popularny wśród sportowców wodnych.
      Droga samochodem w kierunku Hanstholm (latarnia morska) prowadzi przez wzniesienia na wrzosowiskach. Cudne widoki. Polecam.
      Potem skręcasz w lewo, Jammerbugten, może latarnia morska Rubjerg Knude. Trochę turystycznego zamieszania i duńskiego art nouveau w architekturze masz w Løkken, tam Duńczycy spędzają ferie już od lat 20 tych zeszłego wieku.
      Dalej Skagen, obowiązkowo, przedtem Råbjerg mile.
      Na stronie Bałtyku warto zwiedzić Arhus, czyli coś jak Kopenhaga tylko mniejsze.
      Potem można w kierunku wysp, ale tu jestem mniejszą ekspertką i w sumie, mnie by było już za dużo jak na 16 dni.
      Ja w tym roku będę 21 dni tylko w jednym domu w okolicach Agger (Thy) i obawiam się, że będzie za krótko. wink
      Organizacyjnie, lipiec i sierpień są noclegowo bardzo drogie. Hoteli i moteli w Jutlandii aż tak dużo nie ma. Turystyka koncentruje się na domach letniskowych i campingach, także Duńczycy taką formę preferują.
      Domy, także z krótkim wynajmem znajdziesz np. na stronach:
      sol og strand.dk, feriepartner.dk, novasol.dk, dansk.dk
      Ogólnie polecam do jazdy samochodem Margeriten-Route, czyli drogi oznaczone na mapach margarytką, to najpiękniejsze widowiskowe trasy.
      • taje Re: Dania - wakacje letnie 01.06.26, 11:54
        Bardzo dziękuję!! A gdybyś miała polecić dwa miejsca, w których mielibyśmy się zatrzymać, w każdym na tydzień i stamtąd tropić wycieczki, to gdzie by to było?
        • taje Re: Dania - wakacje letnie 01.06.26, 11:56
          *robić wycieczki
        • snakelilith Re: Dania - wakacje letnie 01.06.26, 12:13
          Dwie miejscówki na całą Danię czy Jutlandię?
          Jeżeli Jutlandię, to można mieszkać gdzieś między Søndervig i Thyborøn, przepiękny odcinek zachodniego wybrzeża, można skoczyć wtedy na południe (Ringkøping, Rømø, Ribe) i północ (Thy, Thisted, Hanstholm). Albo w poprzek do Arhus.
          Drugim takim regionem jest Jammerbugten. Okolice Løkken, Lønstrup i Torup Strand. Stamtąd można do Thy, Skagen i na wybrzeże Bałtyku.
    • skat_0 Re: Dania - wakacje letnie 01.06.26, 16:56
      Zrobilabym odwrotnie, najpierwpromem z Niemiec Putgarten Rødby i Kopenhaga( tu warto zobaczyc np zoo z pandami), i koniecznie klify na Møn, a potem dalej mostem na Fyn do Odense, dalej na Jutlandie. W tym roku jest zlot zaglowcow w Aalborg, duzo bedzie polskich łódeczek 🙂 i niesamowite fajerwerki
      • snakelilith Re: Dania - wakacje letnie 01.06.26, 20:15
        Ale ona jedzie z Luksemburga, dlatego przez Niemcy Zachodnie. Do Putgarten to jest naprawdę kawał drogi. To byłoby lepiej, jak ktoś jedzie z Polski.
        A jazda przez całe Niemcy to mordęga. W Danii jedzie się o wiele przyjemniej. Jest mniejszy ruch, widoki ładniejsze, przejeżdża się przez śliczne miasteczka, upały mniejsze, wszędzie można zrobić piknik.
        Polecałabym nawet nocleg w okolicach Flensburga, w każdym razie za Hamburgiem bo tam bywają korki i przejechanie do Jutlandii następnego dnia z samego rana. I naprawdę warto jak najszybciej zjechać z autostrady. Dlatego polecałam najpierw o wiele bardziej dzikie zachodnie wybrzeże, a potem ze Skagen przez Aarhus i ewentualnie potem na Odense i dalej do Kopenhagi. Oczywiście można od razu autostradą (E45) przez Kolding na Odense, to jest bardzo szybciutko za niemiecką granicą.
        Ja osobiście darowałabym sobie w objazdówce samochodem Kopenhagę, a tą wybrałabym na city brejk samolotem w innym terminie, ale to indywidualna decyzja.
        • taje Re: Dania - wakacje letnie 01.06.26, 22:44
          Warto zostać kilka dni na Romo? Pod Twoim wpływem myślę teraz o Romo-> Klitmoller -> Skagen -> Kopenhaga (i okolice, słyszałam, że warto zobaczyć klify Mon). Ma to sens na 16 dni? Kopenhaga musi być (moje nastolatki lubią miasta). Tylko na Romo nie mogę znaleźć żadnych fajnych noclegów (blisko morza). Za późno się za wszystko zabrałam.
          • snakelilith Re: Dania - wakacje letnie 02.06.26, 00:56
            Nie ma nic w Havneby na Rømø? Tam był taki dosyć długi apartamentowiec z ładnymi balkonami na południu, zaraz przy polu golfowym. Nie nad samym morzem, bo na Rømø nie ma zwykle domów zaraz przy plaży, przy pierwszym zachodnim sztormie zostały by spłukane, więc jak jesteście samochodem, to obojętnie gdzie mieszkacie. Tylko w Lakolk są domy zaraz za wydmami, ale wiele domów jest gdzieś w lasku, co ma też urok.
            Ja tam byłam dwa razy, pierwszy raz dwa tygodnie w Toftum na północy wyspy, drugi nawet trzy tygodnie w Mølby na południu. Z Toftum trzeba było podjechać samochodem do Lakolk, ale pod dom podchodziły nam codziennie sarny. W Mølby mieliśmy dom też w lesie, do Sønderstand piechotą było jakieś 30 minut, ale i tak często jechaliśmy samochodem. To jest zjawiskowa plaża wattowa. Przy odpływie powiększa się o jakie 3km i możesz na nią nawet wjechać samochodem, co samo w sobie jest atrakcją.
            Tam trzeba spędzić co najmniej cały dzień, by zobaczyć przypływ i odpływ, i przespacerować się we wszystkie kierunki.
            Jak napisałam, stamtąd masz blisko na Sylt, warto zrobić wycieczkę promem do portu List, gdzie Polański kręcił sceny z The Ghost Writer i zjeść dobrą rybę u Goscha.
            Blisko jest też urocze Ribe z artefaktami z epoki Wikingów, ciut dalej jest Ringkøping, też ładne miasteczko i można też do nowczesnego Esbjeru.
            Możesz wyskoczyć na wyspę Fanø albo Mandø. Pojechać też drogą 181 wzdłuż wybrzeża przez turystyczne Hvide Sande oraz Thorsminde. Trochę za Trans jest Bovbjerg Fyr, latarnia morska na wysokim wybrzeżu, tam jest fajna kawiarnia. Jedna z moich ulubionych miejscówek. Granica ostatniego lodowca i miejsce, gdzie morze powoli zjada wybrzeże. Śliczne jes też miasteczko Lemvig nad Limfjordem. W Streuer masz Bang & Olufsen, jeszcze kilka lat temu można było zwiedzić fabrykę.
            Ale masz rację, na sezon lipiec sierpień może być teraz z noclegami ciężko. Ja mam dom na sierpień/wrzesień zarezerwowany już w styczniu. Czasem jednak dostaję lasty, więc warto sprawdzać.
            Ale nie kieruj się moimi upodobaniami dotyczącymi zachodniego wybrzeża, Ja Morze Północne uważam za bardziej interesujące od Bałtyku. Na południu watt, na północy dzikie plaże tragane sztormami z zachodniego kierunku. Nad Bałtykiem żyje za dużo ludzi. wink
            W Danii żadne miejsce nie jest jednak oddalone dalej niż 50 km od morza, więc przeszukaj oferty. Domy, które są tylko kilka km od morza są często tańsze przy wyższym poziomie i mogą być jeszcze puste, choć leżą często bardzo uroczo w przyrodzie. A sama zobaczysz, Dania to taki Smerfland. W porównaniu z resztą Europy, tam na drogach jest praktycznie pusto i jak nienawidzę jeździć samochodem, to w Danii to uwielbiam.
            • taje Re: Dania - wakacje letnie 02.06.26, 01:09
              Podoba mi się Dania z Twoich opowieści, lubię takie nostalgiczne i dziekie klimaty. Niestety młodsza część rodziny preferuje miasta, tak więc muszę połączyć dwa w jednym. Pomysł na Danię w tym roku wziął z tego, że młodzież zbuntowała się przeciwko Ile-de-Re, gdzie jeździmy prawie co roku i mieliśmy już nawet zarezerwowany domek, no to postanowiłam im znaleźć bardziej dziką wersję Ile-de-Re, haha.
              • snakelilith Re: Dania - wakacje letnie 02.06.26, 09:07
                To może jednak nie Dania, bo tam oprócz Kopenhagi nie ma miast w naszym rozumieniu. Są co najwyżej miasteczka. Ja uwielbiam ten zredukowany format, dlatego nawet preferuję wrzesień, bo wtedy jest mniej turystów.
                Dania jest więc dla miłośników spokoju i przyrody. Super jak uprawia się różnego rodzaju sporty, zwłaszcza wodne, ale masz też konie, golf, mini golf, trasy rowerowe, bieganie (trail), trasy spacerowe.
                Zachodnie wybrzeże jest też rajem dla wędkarzy, miłośników ptaków, można obserwować foki, delfiny i inne zwierzęta. Jak napisałam, podchodzące do domków sarenki, zające z długimi uszami i lisy nie są rzadkością.
                Są jakieś centra morskie, muzea wojenne z bunkrami (np. Hanstholm), latarnie morskie do zwiedzania, każdy Duńczyk jest też artystą, więc wszędzie są galerie. Wszędzie połączenie nordyckiej prostoty, z nieco słodkim duńskim art nouveau i nowoczesnej architektury, to się świetnie wpasowuje w nieco surowy pejzaż, który potrafi jednak wyglądać w zależności od pogody nagle karaibsko. Bardzo zmienna pogoda, ale zwykle dużo słońca, latem to bardzo jasny i piękny kraj.
                I to wszystko jest turystycznie nienachalne, choć też się rozwija w kierunku większego komfortu. Jeszcze 10-15 lat temu, Jutlandia była nieco przaśna i w takim post rybackim śnie z białymi domkami w prawie wymarłych wioskach.
                Więc jak ktoś szuka tam action, to może być ciężko.
                W Thy, na Cold Hawaii jest dużo młodych ludzi, zwłaszcza we wrześniu, Red Bull organizuje tam co roku międzynarodową imprezę King of The Air Qualifier, wokół są różne inne sportowe imprezy. No ale to we wrześniu i data lubi się zmieniać, bo jak nie ma wiatru, to czekają tydzień lub dwa.
                W śierpniu/ wrześniu j(zmienna data) est też festiwal latawców na Rømø, ogromna impreza, dwa lata temu nie można było praktycznie wjechać na wyspę. Ludzie tam puszczają w powietrze różne dziwadła, to jest ciekawe.
                We wrześniu jest też Limfjorden Rundt, to jest historyczna regata, też może być interesujące dla młodzieży, na wiele łódek można wejść. W Thyboron byliśmy na akcji rybnej, w Lemvig na festynie ulicznym z muzyką life. W Søndervig robią co roku wielkie rzeźby z piasku. Zawsze coś się znajdzie.
                Co może być też ciekawe i bezterminowe, to trolle Thomasa Dambo. To takie ogromne trolle w różnych miejscach kraju (Trollmap — By Thomas Dambo).
                No ale jak nastolatki w trudnym wieku, to mogą się nudzić wszędzie.
                • taje Re: Dania - wakacje letnie 02.06.26, 10:01
                  Wiek nie taki już trudny, tylko charaktery zawsze były wybredne wink To ostatnie wakacje przed wybyciem starszego na studia, więc chciałabym, żeby każdy miał to, co lubi. Kopenhaga powinna zaspokoić ich głód wielkomiejskości. Prawie cale ubiegłe wakacje spędziliśmy na objazdówce po miastach Europy, więc ja też muszę mieć coś dla siebie! Zrobiłam wczoraj rezerwację na kilka dni w Klitmoller (czekam tylko na potwierdzenie hosta), mam na oku nocleg na Romo właśnie w tym kompleksie koło pół golfowych i teraz szukam czegoś w okolicach Skagen.

Czy w Danii jest tak, że jeśli w opisie lokum nie ma wzmianki o pościeli/ręcznikach, to trzeba założyć, że nie ma ich w ofercie? A jeśli mam brać własną pościel to skąd mam wiedzieć, jakiego rozmiaru są tam kołdry i poduszki?
                  • snakelilith Re: Dania - wakacje letnie 02.06.26, 16:15
                    Sprawdź w regulaminie organizatora. W większości domów nie ma pościeli i ręczników, ale jest możliwość zamówienia kompletu przy rezerwacji. To dosyć droga usługa, więc lepiej wziąć coś ze sobą. Większość domów ma pralkę, bardzo wiele suszarkę do bielizny.
                    Wymiary są standardowe, znaczy około 135 x 200 cm, poduszki 80 x 80. W domach z kilkoma sypialniami często są jakieś dodatkowe kołdry, koce w szafie.
                    W apartamentach, motelach i hotelach masz zwykle normalny service, nie trzeba brać pościeli i ręczników, ale warto też sprawdzić na stronie.
                    I jeszcze wskazówka ode mnie, nie bierz najtańszej opcji, sprawdzaj opisy i komentarze. Dania jest droga i to co wydaje się wystarczająco drogie, może być tam studenckim poziomem.
                    Patrz, czy sprzątanie jest w cenie. Niektórzy organizatorzy jak feriepartner mają dziś już sprzątanie w niektórych regionach obligatoryjnie i w cenie, masz wtedy gwarancję, że dom dostaniesz czysty, ale niekiedy trzeba ekstra zapłacić, to kosztuje zwykle około 80-120 euro i jak ktoś chce zaoszczędzić, to sprząta sam, a to daje różne efekty. Jakiś spraj do dezynfekcji warto wziąć.
                    Nie bierz domu z dywanową wykładziną, zwłaszcza gdy jest opcja psa.
                    U kogo rezerwowałaś Klitmøller? Oni tam mają lokalnego organizatora, ale feriepartner i sol og strand mają jednak najlepsze domy.
                    Ja wolę Varupør od Klitmøller, ale to po sąsiedzku. Okolica jest bardzo piękna, nie tylko plaża, dookoła są lasy i wrzosowiska z trasami do wędrowania. Niektóre krajobrazy są jak z filmów fantasy np. kikuty powykrzywianych drzew w piachu.
                    Klitmøller ma fajny sklep dla surfiarzy, trochę drogo, ale mieli tam zawsze ładne rzeczy np norweskie swetry.
                    Przy samej plaży w Klitmøller i Varupør są restauracje, ale polecam tam sklep rybny ze smażalnią (Røgeri).
                    Polecam zajrzeć do Stenbjerg na plażę (Landingsplads) i do wioski, tam jest restauracja z regionalną kuchnią.
                    W Hanstholm jest latarnia morska na wzgórzu, kilka kroków dalej jest punkt widokowy na wrzosowiska i port promowy. Przed samym miastem jest coś w rodzaju centrum handlowego. Był tam taki lepszy supermarket Kvickly z regionalnymi delikatesami, trochę sklepów z pamiątkami i gastronomia. Na plaży w Hanstholm jest skansen -muzeum wojskowe z bunkrami z 2 wojny światowej. Wszędzie można wejść, pod warunkiem, że nie ma się klaustrofobii. Kręcono tam też niektóre sceny "Bandy Olsena w Jutlandii". wink

A alternatywą do Rømø, choć bez morza wattowego oraz do pewnie zawalonego ludźmi Skagen może być region Blockhus/Løkken/Lønstrup/Nørlev/Tornby. Do Skagen przypływa promem do Hirtshals z Kristiansand latem masa Norwegów. Okupują tam wszystkie knajpy i restauracje. big_grin
                    Na lewo od Hirtshals urlop robi od stu lat za to dużo Duńczyków. Blockhus/Løkken są nieco większe i bardziej turystyczne od Lønstrup. Tam też jest sporo knajpek i restauracji. Nørlev jest trochę na uboczu, tam wysokie wybrzeże się wypłaszcza i jest coś w rodzaju ośrodka wakacyjnego i sporo nowych, bardzo ładnych domów bardzo blisko plaży.
                    Do atrakcji należy latarnia morska Rubjerg Kunde (ma interesującą historię) na wędrownej wydmie i resztki kościoła/cmentarza w Mårup. Do ciekawostek należą też osypujące się do morza domy na północ od Lønstrup. Wybudowane w latach 70-tych domy widma nad przepaścią. Na mnie zrobiło to wrażenie, dla nastolatków też powinno być ciekawe, jako przykład erozji wybrzeża (zdjęcia).
                    Niedaleko w Hjorring jest coś w rodzaju miasta i można wyskoczyć też do większego Aalborga.
                    Do Skagen też nie jest daleko, a 597 do Skagen to fajna droga. Skagen należy chyba do najbardziej słonecznych regionów w Danii, raz mieliśmy tam deszcz, ale pewnie dlatego, że był z nami teść, a on nienawidzi chłodu i los go pokarał za marudzenie. Specjalnie dla niego wzieliśmy luksusowy dom z piękną sauną, a on jęczał, żeby włączać w sierpniu kaloryfery. big_grin
                    Wiele domów ma też kominki. Drzewo za kilka euro dostaniesz w supermarketach, albo na przydrożnych straganach. W lipcu/sierpniu nie powinno być potrzeby grzania, ale pamiętam sierpień z gradem i polarnym wiatrem, choć to już prawie 15 lat temu, więc klimatycznie dawno i nieprawda.
                    Acha, ja sobie z Danii przywożę co roku bardzo dobry miód. Latem nie będzie jeszcze tegorocznego wrzosowego, ale wiosenny rzepakowy i letni wielokwiatowy dostaniesz bezpośrednio od pszczelarzy na każdym kroku, albo na straganach przydrożnych.
                    Polecam choć słoik (około 55-65 koron), bo ma wyjątkowo delikatny kwiatowy smak.
                    Fajne mogą być też wyroby z rokitnika, konfitury, nalewki itd.
                    • taje Re: Dania - wakacje letnie 02.06.26, 17:00
                      W Klitmoller zarezerwowałam u prywatnego hosta przez Airbnb. Domek 3 min od morza, wyglądał całkiem ok. Lokum na Romo obok pół golfowych jest zarówno na bookingu, jak i na ferie, ale nigdzie nie ma opisane co z pościelą, a nie da się skontaktować z wystawiającym przed rezerwacją. Nie chcę ze sobą wozić, nie mówiąc o tym, że ja mam zupełnie inne standardowe wymiary poduszek i kołder i nie uśmiecha mi się kupować nowych. Na ferie sprzątanie jest w cenie a na bookingu nic o tym nie jest wspomniane i cena jest 100 euro wyższa, ale tam jest z kolei rezerwacja odwoływalna. No to siedzę i myślę. Mam też już nocleg w Skagen, tam w hotelu bo domki na 3 noce były okropnie drogie i domek w Borre przy klifach Mon. Jeszcze musze ogarnąć Romo i Kopenhagę i może coś wyjdzie z wakacji!
                      • snakelilith Re: Dania - wakacje letnie 02.06.26, 17:21
                        W razie czego weź większe poszewki, to co masz. To przecież nie gra większej roli.
                        Ale jeżeli masz na myśli Enjoy Resorts, to zadałam tam pytanie AI i odpowiedź jest:

Im Enjoy Resorts Rømø sollten Sie Bettwäsche und Handtücher selbst mitbringen. Alternativ können Sie diese auch vor Ort gegen eine Gebühr ausleihen. Laut den Hotelrichtlinien fällt für Handtücher eine Gebühr von 125 DKK pro Person und Aufenthalt an. In den Gästebewertungen wird ebenfalls darauf hingewiesen, dass es empfehlenswert ist, eigene Bettwäsche und Handtücher mitzubringen.

Znaczy pościel i ręczniki bierze się ze sobą. Alternatywnie można wypożyczyć, co chyba powinno się to zaznaczyć od razu.
                        • taje Re: Dania - wakacje letnie 02.06.26, 17:33
                          Ten ośrodek na Romo jest chyba zarządzany przez DanCenter.
                          • snakelilith Re: Dania - wakacje letnie 02.06.26, 18:19
                            To jest ten Enjoy? My tam na mur beton przechodziliśmy. Balkony w kierunku południa, czyli do morza, gdzieś tam, gdzie ta czerwona gwiazdka.
                            My mieliśmy dom dwa lata temu w Molby, na mapie zaraz pod pieskiem.
                            • taje Re: Dania - wakacje letnie 02.06.26, 18:33
                              Chyba tam. Lokalizacja jest ok? To była najlepsza opcja z tego co zostało w jeszcze akceptowalnych cenach. Ale niewiele zostało.
                              • snakelilith Re: Dania - wakacje letnie 02.06.26, 19:20
                                Nam się tam podobało. We wrześniu było już bardzo pusto i spokojnie. Nie wiem, czy z tych balkonów (zdjęcie z netu) widać morze, ale masz z pierwszego rzędu niezabudowany widok na końcówkę południa wyspy.
                                Pomiędzy były jeszcze pola golfowe i łąki, na dole jest jeszcze jedna bardzo ładna trasa spacerowa. W punkcie zaznaczonym zieloną gwiazdką wyglądało jak na drugim zdjęciu (moje prywatne).
                                Na trzecim masz jeszcze plażę Sonderstrand, czyli zaraz u ciebie po lewej przy jeszcze niepełnym odpływie. Te słupki wyznaczają drogę dla samochodów. Tak, też tam wjechaliśmy, nic nie ugrzęzło.
    • mamalgosia Re: Dania - wakacje letnie 02.06.26, 08:11
      Taje, chętnie podzielę się wyjazdem, jaki odbylismy 23 lipca - 10 sierpnia 2023. Dwoje doroslych i dwoch chlopakow (18 i 21 lat). Mam dokladny plan, miejsca noclegowe, jakie atrakcje z danego miejsca w jakich odleglosciach, co sie sprawdzilo, a co nie . Z tym, ze ja planowalam juz w lutym.
      Jesli jestes zainteresowana, to sie odezwij
      Jesli
      • mamalgosia Re: Dania - wakacje letnie 02.06.26, 08:21
        A gdyby nie wyszlo, to mam tak samo opracowaną Estonię
      • taje Re: Dania - wakacje letnie 02.06.26, 08:46
        Z wielką chęcią!
        • mamalgosia Re: Dania - wakacje letnie 02.06.26, 08:58
          Najwygodniej by mi było z telefonu. Proponuję byś napisała mi swój numer np na pocztę gazetową, puszczę Ci sygnał, żebyś wiedziała, że ja to ja
    • ekstereso Re: Dania - wakacje letnie 02.06.26, 18:47
      My jedne z bardziej udanych wakacji mieliśmy na Bornholmie, cudowny klimat - w każdym znaczeniu tego słowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka