Dodaj do ulubionych

Jak się oszczędza - wątek na wtorek

• andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 02.06.26, 16:41
      Aplikacje sklepów, w aplikacji Lidla wybrać „mój sklep”, ja np mam co 2 tygodnie kupon na 10% na całe zakupy za maksymalnie 300 zł.
      Zawsze sprawdzam promocje tygodnia w sklepach i to co mogę kupuje na zapas, zwłaszcza produkty z długą datą ważności.
      Używamy sporo mleka, bo robię drożdżowe wypieki czy naleśniki, to „poluję” na promocję na mleko, kupuję min 24 kartony i zabieram do NL, karton wychodzi max 0,30 euro, a normalnie mleko kupujemy po 1,5 euro.

Staram się wszystko kupować na wyprzedażach i promocjach, nie ma mowy żebym zapłaciła za buty, ciuch czy kosmetyki pełną cenę, mam oddzielne konto mailowe gdzie przychodzą wszelkie newslettery z promocjami.

Nie wiem czym się zajmujesz i gdzie pracujesz, ale skoro pracujesz 6 dni w tygodniu i jescze praca jest męcząca i wkurzająca i na nią narzekasz, to może warto rozejrzeć się na rynku i zobaczyć czy nie da się zmienić pracy jeżeli nie z mniejszą ilością godzin za tyle samo, to może nawet na lepiej płatną.

To samo ze wszelkimi abonamentami, zazwyczaj dla stałych klientów oferty są gorsze niż dla nowych, więc sprawdzam co jakiś czas czy nie da się obniżyć abonamentów, jeśli widzę że jest promocja to rezygnuje i kupuję jako nowy klient (jakiś czas temu miałam tak z abonamentem na tel, taką dali super promocję żeby przedłużyć umowę, że poszukałam innych opcji).

• szarmszejk123 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 11:29
        "Aplikacje sklepów, "

Właśnie dzięki tobie zajrzałam do mojej lidloappki i odkryłam, że nazbierałam tam ponad 3000 punktów 😅 zapomniałam o nich zupełnie....
    • angazetka Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 02.06.26, 17:01
      Chleb w sklepie spożywczym kosztuje dychę mniej. I cyk, oszczędzone.
      • nenia1 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 02.06.26, 17:32
        angazetka napisała:

> Chleb w sklepie spożywczym kosztuje dychę mniej. I cyk, oszczędzone.

żeby jeszcze smakował choć w połowie tak dobrze.
        • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 02.06.26, 19:24
          Tego ze spożywczaka mogłabym nie jeść prawie wcale.
          I wtedy jeszcze MASŁO (irlandzkie solone) odpadnie!
          To dopiero oszczędność! wink
          • snakelilith Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 02.06.26, 20:05
            piataziuta napisała:

> I wtedy jeszcze MASŁO (irlandzkie solone) odpadnie!
            > To dopiero oszczędność! wink

A po co ci irlandzkie? To irlandzkie to ma tylko sens poza sezonem, kiedy krowy u nas dostają suchą paszę. W Irlandii ze względu na klimat dłużej żrą zieloną trawę. Latem i w Polsce znajdziesz dobre masło, a posolić można sobie samej.
            Przestań się snobować ziuta na produkty, których smaku byś nie rozpoznała w tzw. "ślepym teście" i od razu będzie taniej. U mnie irlandzkie kosztuje 3,49 euro czy jakoś tak. Za kostkę 250g. Zwykłe regionalne tylko 1,05 euro. Irlandzkie kupowałam jak było w promocji za 1,69-1,99. Teraz tych promocji już nie robią, pewnie nie potrzebują, więc niech się wypchają.
            Ale ja mam na drugie Oszczędność. Ostatnio trenuję się nawet w wydawaniu pieniędzy, bo nie zmienić imienia na Skąpiradło. Dziś na przykład po raz pierwszy kupiłam w sezonie truskawki, 5 euro za kg. W zeszłym tygodniu kosztowały jeszcze 7 euro. Serio? Tyle kosztuje kilogram wieprzowiny, z którego mam 3-4 obiady, albo 10 eko jajek, a nie powinien koszyczek średnio słodkich owoców, które zjem na raz. Dojrzałe mango były w promocji w zeszłym tygodniu za 1,10 euro duża sztuka. Kupiłam trzy i miałam z tego więcej przyjemności.
            • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 02.06.26, 20:38
              Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, po prostu mi takie smakuje.
              Ale mogę posolić zwykłe, jasne.
              Będę musiała się nauczyć pewnych rzeczy.
            • beaucouptrop Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 02.06.26, 22:21
              Snake gdzie ty kupujesz wieprzowinę za 7 euro/kilogram? Która to część tego wieprzka jest taka tania, no bo chyba nie jest to polędwica ani szynka?
              Wiesz, że poza ceną to nic dobrego nie znajdziesz w tego typu miesie z przemysłowych hodowli. To już lepiej te jajka jeść.
              • snakelilith Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 02.06.26, 23:20
                beaucouptrop napisała:

> Snake gdzie ty kupujesz wieprzowinę za 7 euro/kilogram? Która to część tego wie
                > przka jest taka tania, no bo chyba nie jest to polędwica ani szynka?

Świnia nie składa się tylko z polędwicy i szynki i ja cenię to zabite zwierzę na tyle, by zjadać z niego nie tylko te najdroższe części. Do mielonego mięsa np. które na bardzo dużo zastosowań i można go znakomicie łączyć w wielu daniach z warzywami i strączkowymi, mięso powinno być nawet trochę bardziej tłuste.
                Ale kupuję różne gatunki wieprzowiny, w zależności od celu i kupują to mięso gdy jest u mnie w promocji. U mnie u rzeźnika (świeże mięso, nie pakowane na tackach pod atmosferą) co tydzień coś jest z obniżoną ceną i ja wtedy kupuję więcej na raz i mrożę w porcjach.
                W tym tygodniu jest np. schab za 8 euro za kg, kupię jutro cały. To jest zwykle 1,5-2 kg.

• kurt.wallander Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 13:59
                Wszystko pięknie, ale nie zamierzam jeść wieprzowiny zamiast truskawek wink

I wolę sezonowe truskawki niz sprowadzane mango.... Taki mój mały luksus (u mnie truskawki po 20 zł/kg, ale w innych częściach kraju bywają juz sporo taniej).
                • snakelilith Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 14:51
                  kurt.wallander napisała:

>
                  > I wolę sezonowe truskawki niz sprowadzane mango.... Taki mój mały luksus

Możesz jeść przecież co chcesz. Mi te mango smakowały lepiej niż truskawki.
                  Truskawki są tu też tylko przykładem na to, że ludzie często wydają na ten domniemany luksus nieadekwatne sumy i potem dziwią się, że nie mają oszczędności. Zwykle bowiem nie zostaje przy tym jednym "małym luksusie". Jak ktoś nie potrafi sobie odmówić, nie robi tego przy niczym.
                  • beaucouptrop Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 15:31
                    Truskawki w sezonie przejawem luksusu? Ile zaoszczędzisz nie kupując truskawek przez 4-5 tygodni kiedy jest sezon? Snake dziwaczejesz z wiekiem i zaczynasz zahaczać o niebezpieczne rewiry skapstwa.
                    • simply_z Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 20:33
                      Nie mówiąc o tym, że w sezonie powinno się jeść właśnie owoce i warzywa dostępne u nas. Czyli truskawki, czereśnie itd.
                      • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 12:54
                        Wolę zapłacić więcej za sezonowe owoce i warzywa i najeść się ich w sezonie, niż kupować latem tropikalne owoce, zrywane zielone, zalane chemią i środkami przeciw pleśnieniu na czas transportu na statkach i dojrzewające w dojrzewalniach.

W Holandii dobre truskawki są drogie, ale na jedzeniu na szczęście nie musimy oszczędzać.

Wystarczająco chemii i mikroplastiku pochłaniamy, nie muszę dodatkowo dokładać sobie tej z tanich owoców i warzyw spoza naszej strefy klimatycznej.

Zawsze sprawdzam kraj pochodzenia owoców i warzyw które kupuje (na szczęście UE wprowadziła obowiązek oznaczeń informacji w sklepach o kraju pochodzenia). uwielbiam borówki, ale nie kupię zimą tych z Peru, wiosną z Maroka, niezależnie jaką mają cenę, czekam zawsze na polskie (w sezonie w holenderskich sklepach są borówki z Polski).

Jak mam ochotę na cytrusy to kupuje włoskie czy hiszpańskie, bezpośrednio od rolników i w sezonie na te owoce.
                        • kurt.wallander Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 13:49
                          andace napisała:

> Wolę zapłacić więcej za sezonowe owoce i warzywa i najeść się ich w sezonie, ni
                          > ż kupować latem tropikalne owoce,

O to to.

Dlatego od końca maja kupuję pyszne (mam sprawdzone żródło) truskawki na łubianki (początkowo po 25 zł/kg, wczoraj staniały do 19 zł/kg smile), czy od czasu do czasu szparagi, które u mnie też są drogie. Trzeba się najeśc, póki sezon. Po sezonie truskawki dla mnie nie istnieją (co najwyżej wyciągam z zamrażalnika zamrożone w sezonie).
                          Za to oszczędzam na wielu innych owocach i warzywach, bo mam własne w ogrodzie - i tak np. malin juz nie kupuję od lat, bo kupne nijak się mają do świeżo zerwanych.
                          • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 15:14
                            Jak byłam ostatnio w PL to łubianka była po 40 zł, ale truskawki były pyszne, przez tydzień zjedliśmy chyba 4 łubianki.

Jak się skończą to też przestaje kupować, przerzucam się na maliny, a potem jagody i borówka amerykańska 😋😋
                            • primula.alpicola Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 15:29
                              andace napisała:

> Jak byłam ostatnio w PL to łubianka była po 40 zł, ale truskawki były pyszne, p
                              >

U mnie po 15 zł za kg. Zaraz po nie jadę, tylko fostanę cynk, że zebrane. Wstawię fotkę kirliszka z proseczko i plasterkami truskawekwink
                              • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 15:35
                                Byłam w PL prawie miesiąc temu, to były dopiero początki truskawek.
                          • snakelilith Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 15:39
                            kurt.wallander napisała:

> Trzeba się najeśc, póki sezon.

A kto nakazuje, że trzeba? Owoce są w ogóle przereklamowane i ja lubię je najbardziej w formie jak niżej. Czyli w postaci przerobionego deseru.
                            Tu akurat użyłam mrożonych malin i wśni, ale na te owoce nie ma jeszcze sezonu, choć świeże maliny są dostępne z Maroka i nawet nie są takie złe.
                            Ludzie chodzą zresztą regularnie do restauracji (czym przechwalają się na forum), gdzie podają produkty na pewno nie od zaprzyjaźnionego rolnika eko zza płotu, a histeryzują, bo im mango z Peru ze sklepu jest zbyt egzotyczne.
                            • szarmszejk123 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 15:49
                              "choć świeże maliny są dostępne z Maroka i nawet nie są takie złe."

Kupiłam wczoraj pyszne maliny z Hiszpanii.
                              • snakelilith Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 17:05
                                szarmszejk123 napisał(a):

> Kupiłam wczoraj pyszne maliny z Hiszpanii.

I pewnie nie sprowadzasz też oliwy od zaprzyjaźnionego rolnika po 4 krotnej cenie rynkowej prosto z Toskanii. Wstydź się szarm. big_grin

• szarmszejk123 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 17:35
                                  Czasem przywozimy od rodzinnego rolnika oliwę, ale to jeśli jedziemy do IT samochodem, czyli rzadko :p ale jest raczej taniej wtedy, to się nie liczy :p
                                  • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 18:40
                                    W Warszawie miałam w pracy kolegę Włocha, który przywoził od rodziny cały samochód w dużych baniakach i dystrybuował u chętnych w pracy.

Teraz zamawiam od paru lat w Hiszpanii przez Crowdfarming, zazwyczaj adoptuję drzewko oliwne 🙂 chociaż z ostatnich wakacji przywiozłam pyszny tłoczony na zimno olej rzepakowy, lepszy do sałatek i chleba od Oliwy z oliwek.
                                    • szarmszejk123 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 18:42
                                      My nic nikomu nie dystrybuujemy, jesteśmy chamy i wszystko sami zjadamy :p
                                      • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 18:48
                                        Nie dziwię się, też bym się nie dzieliła.

Kolega miał w pracy rynek zbytu dla rodzinnego biznesu, oliwa była pyszna, ceny dobre, ale on przywoził tego kilkaset litrów. Tak mu się biznes rozwinął że zapisy były na oliwę 🤣
                                        • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 18:49
                                          Plus nie miał kasy fiskalnej 😉
                                        • szarmszejk123 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 19:08
                                          Jeśli chodzi o zbyt, to też były mięli, gdybyśmy chcieli się w to bawić, ale nie chcemy:p
                                    • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 08:09
                                      Też mam zaadaptowane drzewko oliwne ( i nie tylko). Zazdroszczę tych 3 kg masła ale wy pewnie samochodem, pociągiem. Ja tradycyjnie poszukam opakowań 100 gr
                                      • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 10:42
                                        Nie było biletów powrotnych do Holandii w sensownych godzinach, a te dostępne były w koszmarnych cenach, więc dojechałam TGV do Lille i tam przyjechał po mnie mąż.
                                        Był upał więc miał samochodową lodówkę, bo kupowaliśmy też sery. Kupiłam też na spróbowanie francuskie truskawki, były pyszne i żałuję że nie kupiliśmy więcej.
                            • kurt.wallander Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 22:47
                              snakelilith napisała:

> A kto nakazuje, że trzeba?

Ja sama sobie. O sobie piszę.

Owoce są w ogóle przereklamowane i ja lubię je najba
                              > rdziej w formie jak niżej.

A ja lubię w innej.

I najbardziej smakują mi owoce sezonowe, najchętniej w kraju, w którym naturalnie rosną. Muszę kupować marokańskie maliny? Nie muszę i nie chcę.

A ty możesz iść innym tropem i kupować to, co akurat jest w promocyjnej cenie w supermarkecie. Twój wybór.
                              • snakelilith Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 23:01
                                kurt.wallander napisała:

>
                                > A ty możesz iść innym tropem i kupować to, co akurat jest w promocyjnej cenie w
                                > supermarkecie. Twój wybór.

Ten supermarket to sobie dopowiedziałaś, by pasowało ci fantazji na mój temat. Ale w ogóle nie dziwi.
                                Nie wiem tylko co twoja żarliwa deklaracja o miłości do sezonowych owoców ma wspólnego z tematem wątku. big_grin
                                Ja po prostu uważam, że jak ktoś CHCE oszczędzać, to MOŻE zwracać uwagę na ceny i kupować nieco tańsze alternatywy, ale jak widać dla wielu pewne rzeczy nie podlegają dyskusji. Jakby chodziło o religię, a nie trochę fruktozy związanej w wodzie.

• kurt.wallander Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 23:09
                                  snakelilith napisała:

Jakby chodziło o religię, a nie trochę fruktozy związanej w
                                  > wodzie.
                                  >

Chodzi o smak i witaminy. I jakąś przyjemność w życiu. Dla jednej osoby oszczędzającej (czy po prostu nie żyjącej rozrzutnie) będa to owoce sezonowe, nawet jeśli nie są tanie, a dla innej np. nienajtańsze kosmetyki czy od czasu do czasu kupiona, a nie wypożyczona książka. Nie wiem, dlaczego tak cię wkurza, że inni kupują truskawki....
                                  • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 08:24
                                    Ja tylko zaprotestuje , że owoce to tylko fruktoza i woda. Myślę, że nie muszę tego uzasadniać. I oczywiście nie wszystko da się kupić tylko uprawiane lokalnie, ale większość się da. Rozumiem uleganie pokusom kiedy do sezonu daleko, ale tak prawie w sezonie ligowym b w samym sezonie - po co? To trochę jak kupowanie całorocznych, często smacznych, pomidorków koktajlowych kiedy w sezonie stragany uginają się pod ciężarem różnych gatunków pomidorów.
                                    • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 08:46
                                      I jeszcze do snake- przecież sama wydajesz pieniądze na rzeczy "zbędne" np fryzjer, retinol, wypieki, desery. Z jakiegoś powodu uznalas, że warto te pieniądze wydać zamiast kupować za nie akcje amerykańskich firm.
                                      • snakelilith Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 11:31
                                        mocca26 napisała:

> I jeszcze do snake- przecież sama wydajesz pieniądze na rzeczy "zbędne" np fryz
                                        > jer, retinol, wypieki, desery.

Nie rozumiem co chcesz mi przykazać. W którym ja tu miejscu napisałam, że oszczędzanie oznacza życie jak dziad, jedzenie śmieci i rezygnację ze wszystkiego?
                                        Ludzi oszczędzają z różnych powodów, niektórzy z powodu biedy, a inni oszczędzają, bo optymalizują swoją sytuację finansową, np. po to by być niezależną od pracy, sytuacji geo- gospodarczej itd.
                                        I przy retinolu też oszczędzam. Nie kupuję np. idiotycznie drogiego Medik8 a nieco tańszy Colibri.
                                        Niektórym też tu całkowicie odbiło, ziuta pyta jak oszczędzać, bo zrobiła drogą inwestycję i nie chce się spłukać z wszystkiego, a zbierają się zołzy z rąbniętymi tezami typu "wolę czegoś nie zjeść niż jeść coś co nie ma smaku", Gdzie ja qrwa napisałam, że jem rzeczy bez smaku? Tylko najdroższe produkty kupowane do połechtania sobie ego mają smak? Prawdopodobnie moja kuchnia jest i tak lepsza, bo ja przynajmniej umiem gotować i mam na to oceany czasu, nie muszę zapindalać ku chwale jakiejś tam korporacji. A biorąc pod uwagę, ile niby dobrze zarabiających ludzi ma długi/kredyty/zobowiązana/inne obciążenia finansowe i przy nieprzewidzianej stracie pracy stoi praktycznie na skraju nędzy, mogę się tylko śmiać z tych przemądrzałych snobek.
                                        I swoją aktywność w wątku o oszczędzaniu uważam tym za zakończoną.

• mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 11:41
                                          Ale ty dorabiasz teorie - wystarczy, że ktoś napisze, że kupił coś droższego niż normalnie i zaraz piszesz, że na pokaz, że to.moda w ogóle na kredyt i zaraz bankructwo czyha za rogiem. Uważam, że masz najlepsze wakacje ze wszystkich forumowych, że wszystkich fitnessiar twoj stosunek do ciała najbardziej mi się podoba, ale czasami przesadzasz. Więcej zaufania do ematek i ich kontroli nad budżetem. A kiedy oszczędności są wynikiem rozsądku a nie wielkiego przymusu to każdy oszczędza tak jak chce i może mieć grupę rzeczy czy spraw , na których nie oszczędza., z różnych powodów.
                                        • analoga_niet Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 12:43
                                          Ale przyczepiłaś się do kupowania sezonowych owoców, takich na które sezon trwa naprawdę krótko. Co to ma wspólnego ze snobizmem?
                                          I jak zawsze musi być pani samochwała w pełnej krasie - tak, Ty jedyna umiesz gotować, gotujesz lepiej od innych. A potem wyśmiewasz jak ktoś pisze pozytywnie o swoim dziecku bo na pewno to bujda. Za to Twoje samozachwyty z pewnością mają solidne podstawy.
                                          • snakelilith Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 20:06
                                            analoga_niet napisała:

> Ale przyczepiłaś się do kupowania sezonowych owoców, takich na które sezon trw
                                            > a naprawdę krótko. Co to ma wspólnego ze snobizmem?

Ja się przyczepiłam tych sezonowych owoców? Stuknij się. To tu się robi z głupiego przykładu truskawek religię i jak nie masz potrzeby kupować je za bóg wie jaką wyciągniętą z doopy cenę, to oczywiście dziadujesz i jesz wszystko bez smaku. A potem oczywiście będzie sezon na inne owoce i wszystko musisz kupować po wysokiej cenie, bo dostaniesz ciężkiej bezowocowej traumy.
                                            Ja nie ma w ogóle takiego parcia na owoce, jem po prostu warzywa nie tylko ze względu na cenę, ale i chyba wychodzę na tym nawet lepiej, bo to zdrowiej.
                                            A do reszty się nie odniosę, bo nie wiem jakie żale z przeszłości jeszcze pielęgnujesz, niby tak ci się życie ostatnio idealnie układa, a w głębi duszy zgorzkniała jak zawsze. .

• andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 08:22
                                Maliny z Maroka? U mnie też są, cały rok są dostępne, ale one są zupełnie bez smaku.
                                Maliny są delikatne, łatwo się niszczą więc też są zrywane niedojrzałe.

Nie mam problemu żeby kupować tanią benzynę, nie kupować ubrań bo moda się zmieniła, ale na jedzeniu nie na szczęście nie muszę i nie chce oszczędzać, wolę nie zjeść malin, niż jeść takie bez smaku. Też najbardziej smakują mi owoce sezonowe i lokalne, jak podróżuje to zawsze idę na lokalny trag i kupuje wszystkie nieznane mi owoce żeby spróbować i najeść się na zapas.

Smak i zapach jest dla mnie ważny, nie da się porównać świeżych dużych, dojrzałych malin w sezonie z takimi zerwanymi niedojrzałymi i które przepłynęły pół świata.

Ale rozumiem, że nie każdy ma tak samo, są osoby ludzie dla których liczy się cena, a nie smak i tacy którzy muszą nawet zakupy spożywcze robić z ołówkiem w ręku.
                                • beaucouptrop Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 09:14
                                  Andace napisałaś dokładnie to co myślę tylko nie chciało mi się tego ubierać w tekst. Jestem tego samego zdania. Też wolę czegoś nie zjeść niż jeść coś co nie ma smaku. I nie jest to tylko kwestia snobizmu czy chęci pokazania, że kogoś na coś stać lub nie, jak próbuje tutaj udowodnić Snake. No, ale ona ma problem z akceptacją, że inni mogą mieć inne priorytety niż ona i inaczej żyć.
                                  • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 10:52
                                    beaucouptrop napisała:

> Andace napisałaś dokładnie to co myślę tylko nie chciało mi się tego ubierać w
                                    > tekst. Jestem tego samego zdania. Też wolę czegoś nie zjeść niż jeść coś co nie
                                    > ma smaku. I nie jest to tylko kwestia snobizmu czy chęci pokazania, że kogoś n
                                    > a coś stać lub nie, jak próbuje tutaj udowodnić Snake. No, ale ona ma problem z
                                    > akceptacją, że inni mogą mieć inne priorytety niż ona i inaczej żyć.

Dokładnie tak, poza tym oszczędzałam tyle lat, żeby teraz sobie pozwolić na to co mi smakuje bez oglądania się na cenę.

Jeśli na coś się snobuje to na zdrowe jedzenie, nie musi mieć eko certyfikatów, ale powinno być lokalne, sezonowe, ze sprawdzonych miejsc, jak najkrótsza droga od producenta do nabywcy, żeby ograniczyć nie tylko ślad węglowy, ale wszelkie chemikalia chroniące żywność przed zepsuciem.
                                    Dużo piekę, ale mąkę kupuje w młynach, a nie w supermarketach, mięso u rzeźnika lub bezpośrednio u rolnika, tak samo jajka czy sery. To jest najlepsza inwestycja, bo w siebie, zresztą nie mam dzieci to na kogo mam wydawać.
                                    • homohominilupus Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 13:57
                                      Masz zaprzyjaźnionego rolnika, mlynarza, rzeźnika i serowara? Gdzie jest ta forumka co to dostawała incydentu kalowego na widok słowa ZAPRZYJAZNIONY .... wstaw dowolne.

Zdecydowanie wygrałaś 😁
                                      • chatgris01 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 14:06
                                        Ja mam u siebie zaprzyjaźnionego rolnika, sadownika, młynarza, piekarza, mleczarza, rzeźnika i serowara w sklepie, który sprzedaje produkty z okolicznych ferm tongue_out
                                        • homohominilupus Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 16:15
                                          Every inch ematka 🤗
                                      • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 14:07
                                        Nie mam nikogo zaprzyjaźnionego (chociaż rzeznik mnie kojarzy bo jest z Maroka i rozmawiam z nim po hiszpańsku), reszta to sklepy w gospodarstwach rolnych w okolicy, znalezione przez Google. Śledzę też profil na Instagramie z jedzeniem „od rolnika” w Holandii, część adresów znalazłam też przez tą stronę.

W Hiszpanii też jest masa tego, np na Crowdfaming są adresy rolników i gospodarstw i można też podjechać i kupić bezpośrednio.

Jak jestem gdzieś na wakacjach i jadę bocznymi wiejskimi drogami to bardzo często są drogowskazy np na zakup oliwy, warzyw, owoców, serów, wystarczy się rozejrzeć.

W Warszawie kupuję w „zaprzyjaźnionym” warzywniaku, bo robie tam zakupy prawie 20 lat, polecam środowy targ w Fotecy, Pana Ziółko, gospodarstwo u Majlerów (i ich genialne sezonowe obiady na polu), plus coraz większa oferta lokalnych piekarni (Dej, Cała w Mące, Zbożna).
                                        • homohominilupus Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 16:18
                                          Uwielbiam Rysiny (gospodarstwo u Majlerow) Jednak dawno nie bylam. Obiady w polu? Kojarzy mi sie z akcją Dzikie Stoły organizowana w Beskidzie Niskim
                                          • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 18:20
                                            Organizują to chyba od 10 lat, jak wiem ze bede w tym czasie w Warszawie, to zawsze staram sie złapać rezerwację.
                                            www.majlert.pl/inicjatywy
                                            Jest strona na fejsbuku i newsletter.
                                            • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 18:53
                                              Szkoda, że nie można zrobić rezerwacji w sklepie. Groszek cukrowy i brokuł lodyzkowy, uwielbiam. A swoją drogą to szukam podobnych miejsc gdzie maj rukiew wodna. Sama próbowałam uprawiać ale to była porazka
                                              • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 18:57
                                                A propos oszczędności. Bardzo bym chciała mieć własną bazylię, miętę i pietruszkę na balkonie. Tylko szczypiorek ładnie rośnie.
                                                • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 19:09
                                                  Mięta powinna rosnąć bez problemu bo to chwast, jak nie rosną te kupione w supermarkecie m, to kup nasiona i wysiej, ja wysiałam w ogrodzie i teraz muszę pilnować żeby pół ogródka nie zaanektowała.
                                              • nenia1 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 19:56
                                                mocca26 napisała:

> Szkoda, że nie można zrobić rezerwacji w sklepie. Groszek cukrowy i brokuł lody
                                                > zkowy, uwielbiam. A swoją drogą to szukam podobnych miejsc gdzie maj rukiew wo
                                                > dna. Sama próbowałam uprawiać ale to była porazka

na terenie Śląska mogę podać namiar. Pyszna rukiew, polecam bo sama kupuję i dodaję do różnych potraw - głównie do zup i kanapek.
                                                • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 23:20
                                                  Jeżeli dosatrczają do warszawy ot jak najbardziej proszęsmile
                    • snakelilith Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 22:05
                      beaucouptrop napisała:

> Truskawki w sezonie przejawem luksusu? Ile zaoszczędzisz nie kupując truskawek
                      > przez 4-5 tygodni kiedy jest sezon?

A ile tych truskawek musisz w sezonie w siebie wepchać, by nie mieć poczucia straty i udowodnić sobie, że możesz ignorować zawyżone ceny jakiś tam owoców? Ja nic nie muszę, a tym bardziej orientować się na twoim wyobrażeniu o przyjemności, czy spełnionym życiu.
                      • beaucouptrop Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 23:03
                        O jakie poczucie straty ci chodzi? Ja o tym pisalam?
                        Zjem tyle na ile będę miała ochotę i nie nadszarpnie to mojego miesiecznego budżetu. Dzisiaj kupiłam pol kilo za 9 euro. He, he według ciebie to pewnie to zrobiłam po to żeby polechtac sobie ego, że mnie stać i poczuć, że jestem spelniona w życiu.
                        Tak, jeśli chodzi o zakupy spożywcze, rzadko zwracam uwagę na ceny. Dlaczego cię to tak trigeruje, że ludzie mają inne niż ty priorytety w życiu?
                        • snakelilith Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 23:43
                          beaucouptrop napisała:

. Dzisiaj kupiłam pol kilo za 9 euro. He, he

Acha, kilogram truskawek kosztuje u ciebie więc 18 euro. Brawo. U mnie w Niemczech minimalna stawka za godzinę wynosi 14 euro brutto. Ciekawe ile kilogramów truskawek w sezonie kupują więc ci ludzie, którzy te truskawki zbierają. Truskawki, owoce, które w PRL u kosztowały grosze i upychało się w weki na zimę.
                          I rozumiem, że jesteś zamożna. Gratuluję. To mnie jednak trigeruje tak, jak brudna woda w Sekwanie, czyli wcale. To ty pomyliłaś wątki. To nie "Jak udowodnić forum, a przede wszystkim snejki, że forsa dla mnie nie gra roli", a "Jak się oszczędza", więc racz łaskawie się wypchać, może być tymi truskawkami z kosmosu.

• szarmszejk123 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 12:06
                            "Ciekawe ile kilogramów truskawek w sezonie kupują więc ci ludzie, którzy te truskawki zbierają"

To ona ma nie jeść truskawek bo kogoś na nie nie stać czy powinna im też kupić? Bo nie rozumiem 🤔
                            • trampki-w-kwiatki Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 12:19
                              Truskawka prawem nie towarem! 😜
                              • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 13:46
                                Jak stanę się bogata to nic nie powiem, ale będą znaki 😎
                                • trampki-w-kwiatki Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 13:49
                                  Prywatna czapla! 🩷
                                  • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 14:09
                                    Mało że prywatna to mieszka na dzielni co najmniej 4 lata i nie musiałam płacić deweloperowi że jest! Same oszczędności 😎
                                • szarmszejk123 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 13:49
                                  Lol 😂
                                • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 13:58
                                  A ja dzisiaj kupiłam truskawki za 11zl za kg!
                                  A w Lidlu są w promocji 19.99 za kg.
                                  :p

Jeszcze mi wytłumaczcie jak się korzysta z aplikacji Lidla, bo dopiero dzisiaj zainstalowałam.
                                  Myślałam, że tylko się klika coś przy kasie i nie trzeba o tym myśleć, a tu widzę, że są jakieś kupony, które się aktywuje na poszczególne produkty...
                                  • szarmszejk123 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 14:07
                                    No, ja właśnie wczoraj wydałam 3000 punktów nazbieranych nie wiem od kiedy na darmowy ser, awokado, cukinię, hummus i nie pamiętam co jeszcze :p
                                    W appce są te kupony które sobie aktywujesz, jeśli jest jakiś produkt, który i tak chcesz kupić żeby mieć na niego zniżkę. A po każdych zakupach nabijają ci punkty ( tutaj 1€wydane= 1 punkt) za które możesz mieć różne rzeczy za darmo lub większe zniżki na coś.
                                    Te cosie są chyba zmienne.
                                    • ania357 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 18:01
                                      W polskim Lidlu to chyba tak nie dziala. Nie mam zadnych punktow w apce. Czasami jesli w krotkim czasie robie tam czesciej zakupy, to w ramach nagrody wyswietla mi sie jakis dodatkowy kupon typu 50% znizki na cos, czego bym i tak nie kupila. Chyba jeszcze nigdy nie zdarzylo mi sie z niego skorzystac.

Wg mnie zeby miec jakis wymierny efekt z tych lidlowych promocji trzeba miec mnostwo wolnego czasu, lubic spedzac go w sklepach i chyba jeszcze miec lidla pod samym domem, bo w przeciwnym razie koszty benzyny 98 wink zezra te oszalamiajace zyski. Te promocje sa na jakies pojedyncze wybrane artykuly w konkretne dni i zakladajac, ze chcemy zrobic np. raz w tygodniu wieksze zakupy, nie ma szans, zeby udalo sie wtedy np. jednoczesnie maslo, mleko i jakies produkty sypkie w obnizonych cenach. Jak ktos ma oceany wolnego czasu, to sobie moze polowac na maslo w poniedzialek, mleko we wtorek, szparagi w srode etc. Ziuty o to nie podejrzewam.

Pod tym wzgledem lepiej (przynajmniej w mojej okolicy) wypada biedra, ale jest w niej ciasniej, bardziej syfiasto, a podczas dwoch ostatnich wizyt zauwazylam jeszcze mole spozywcze, co powoduje, ze chwilowo nie kupie tam niczego, w czym moglabym je przytargac do domu.

Lacze sie w bolu w kwestii chleba za 16 zl. To jest normalna cena chleba na zakwasie na moim osiedlu. Owszem sa tez gnioty za 7 do 10, ale roznice czuc w smaku.
                                      • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 18:05
                                        U mnie niedawno otworzyli Lidla (w Polsce) i mam w aplikacji regularnie kupony np 10% na całe zakupy, czy tak jak teraz 30 zł kupon na zakupy za 300 zł.

Ostatnio kupiłam Sodastream za chyba 120 zł, bo miałam kupon na -50 zł, plus akurat urządzenie bylo na promocji.
                                      • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 18:52
                                        "Jak ktos ma oceany wolnego czasu, to sobie moze polowac na maslo w poniedzialek, mleko we wtorek, szparagi w srode etc. Ziuty o to nie podejrzewam."

Oczywiście. Czas jest dla mnie cenniejszy, niż kilka złotych zniżki.

Niemniej, właśnie byłam w Lidlu.
                                        Zakupy na 383 zł, z aplikacją. Bez byłoby 40zł drożej. Właśnie z tych kuponów te 40 zł się głównie nazbierało. Szału nie ma, ale 40zł drogą nie chodzi.

Co do chleba, to 16 zł mnie nie boli. Boli mnie gdy kupię jasny dla Miecia, a ciemny dla siebie i któryś się zepsuje. Więc teraz kupuję na zmianę: raz jasny dla Miecia, a kolejny raz ciemny dla siebie.
                                        • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 19:15
                                          W porównaniu z Frisco, Lidl za te same produkty ma niższe ceny, kupony są zazwyczaj na kilka dni, a jak wybierzesz ulubiony sklep to wtedy masz też dodatkowe kupony w „mój sklep”.
                                          Plus pojawiają się też kupony na produkty często lub ostatnio kupowane (u mnie np pojawił się kupon zniżkowy na drożdże bo ostatnio kupiłam 4 opakowania)
                                          • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 19:26
                                            No za 1500/1700 g piersi z kurczaka we frisco, płaciłam jakieś 84 zł. Teraz kupiłam 1770g za... 27 zł... 🫣 (kupon na to był).
                                            Co prawda we frisco kurczak zagrodowy, tu jakaś masówka, ale zobaczymy.
                                            • trampki-w-kwiatki Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 19:45
                                              Ziuta, idziesz jak burza!
                                              Jak się rozpędzisz to może i penthausa z prywatną czaplą dokupisz 😜
                                              • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 20:10
                                                trampki-w-kwiatki napisała:

> Ziuta, idziesz jak burza!
                                                > Jak się rozpędzisz to może i penthausa z prywatną czaplą dokupisz 😜

Przecież właśnie kupiłam penthaus. :p
                                                Z komórką z komórką lokatorską o...pomidor. :p

Niemniej, zdefiniowałam, że spełniliśmy Miecia marzenie, nie moje.
                                                Miecia marzenie to duża przestrzeń, duża komórka, komfortowe miejsce garażowe i reszta go nie obchodzi.
                                                Moje marzenie, to spokój ducha i komfort, może być na mniejszej przestrzeni.
                                                Ten komfort mi zostanie odjęty, ale wezmę to na klatę.
                                                Będzie mi dłużny!

• andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 22:17
                                              Wpisz w Google kurczak zagrodowy i swoją dzielnicę, jestem pewna że w okolicy znajdziesz sklep mięsny gdzie będzie tańszy niż we Frisco. Ja płacę w Holandii u rzeźnika 17e za kilo więc cena z Frisco jest lekko przesadzona.

U mnie w Śródmieściu w sklepie mięsnym jest taniej.
                                              • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 23:21
                                                andace napisała:

> Wpisz w Google kurczak zagrodowy i swoją dzielnicę, jestem pewna że w okolicy z
                                                > najdziesz sklep mięsny gdzie będzie tańszy niż we Frisco. Ja płacę w Holandii u
                                                > rzeźnika 17e za kilo więc cena z Frisco jest lekko przesadzona.
                                                >
                                                > U mnie w Śródmieściu w sklepie mięsnym jest taniej.

Na marginesie - nie wiem czy to prawda, ale podobno lepiej szukać napisu "wolny wybieg" niż "zagrodowy"
                                        • mysiulek08 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 20:08
                                          Co do chleba, to 16 zł mnie nie boli. Boli mnie gdy kupię jasny dla Miecia, a ciemny dla siebie i któryś się zepsuje. Więc teraz kupuję na zmianę: raz jasny dla Miecia, a kolejny raz ciemny dla siebie.

a nie mozesz mrozic? w koncu masz oszczedzac tongue_out pokrojony w kromki i zamrozona kromka do tostera
                                          mroze tak tostowy, malo schodzi u nas wiec jak upieke to wlasnie krojony zamrazam i czasami bulki
                                          • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 20:13
                                            Planowałam mrozić te końcówki już co najmniej dwa miesiące temu - jeszcze wtedy nie było mowy o oszczędzaniu, po prostu mnie to wyrzucanie wku...ło. Póki co, nie zdążyłam zamrozić niczego ani razu.
                                            Mniejsza ilość to łatwiejsza opcja.
                                        • wapaha Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 20:17
                                          piataziuta napisała:

> "Jak ktos ma oceany wolnego czasu, to sobie moze polowac na maslo w poniedziale
                                          > k, mleko we wtorek, szparagi w srode etc. Ziuty o to nie podejrzewam."
                                          >
                                          > Oczywiście. Czas jest dla mnie cenniejszy, niż kilka złotych zniżki.
                                          >
                                          >

nie trzeba polować, gdy wdroży się w życie kupowanie na promocjach większych ilości-czyli jak masz masło 3 szt we wtorek to kupujesz ich 6 i masz na dłużej. Masło można mrozić.

> Niemniej, właśnie byłam w Lidlu.
                                          > Zakupy na 383 zł, z aplikacją. Bez byłoby 40zł drożej. Właśnie z tych kuponów t
                                          > e 40 zł się głównie nazbierało. Szału nie ma, ale 40zł drogą nie chodzi.

W dodatkowe 10% jest na produkty Pilos ( przyzwoite, lubię) oraz warzywa i owoce ( też są spoko). Na ile czasu starczą wam te zakupy ?- to są dość spore ilości ( u mnie to lodówka wypełniona od pt do poniedziałku / na 4 os)

>
                                          > Co do chleba, to 16 zł mnie nie boli. Boli mnie gdy kupię jasny dla Miecia, a c
                                          > iemny dla siebie i któryś się zepsuje. Więc teraz kupuję na zmianę: raz jasny d
                                          > la Miecia, a kolejny raz ciemny dla siebie.

chleb się fajnie mrozi - możesz pokroić go na kromki, popakować w woreczki strunowe i wyciągać na kilka godzin przed zjedzeniem tyle ile potrzebujesz. na woreczkach strunowych z jedzeniem zapisuj przed włożeniem do zamrożenia co to jest i datę mrożenia
                                          • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 20:27
                                            > nie trzeba polować, gdy wdroży się w życie kupowanie >na promocjach większych il
                                            > ości-czyli jak masz masło 3 szt we wtorek to kupujesz ich 6 i masz na dłużej. M
                                            > asło można mrozić.

👍

> W dodatkowe 10% jest na produkty Pilos ( przyzwoite, lubię) oraz warzywa i owoc
                                            > e ( też są spoko). Na ile czasu starczą wam te zakupy ?- to są dość spore ilośc
                                            > i ( u mnie to lodówka wypełniona od pt do poniedziałku / na 4 os)

Lepiej nie pytaj mnie o to. :p
                                            Uważam, że oszczędziłam i że starczy nam do pn/wt. :p
                                            Żeby się usprawiedliwić, powiem, że wcześniej nie mieliśmy żadnej potrzeby zwracać uwagi na ceny (spożywki i innych drobnych zakupów), bo kasa się i tak odkładała. Nie mamy dzieci 🤷, ani nie mieliśmy żadnego domu w budowie, jak Ty. Dopiero teraz pojawił się cel.

> chleb się fajnie mrozi - możesz pokroić go na kromki, popakować w woreczki stru
                                            > nowe i wyciągać na kilka godzin przed zjedzeniem tyle ile potrzebujesz. na wore
                                            > czkach strunowych z jedzeniem zapisuj przed włożeniem do zamrożenia co to jest
                                            > i datę mrożenia

Chciałam tak, ale jakoś nie zdążyłam ani razu. Tego chleba jakoś dużo nie jemy, a Mieciowi nie zaszkodzi (wręcz przeciwnie) jak spożyje, od czasu do czasu, ciemne żytnie.
                                            • wapaha Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 20:38
                                              piataziuta napisała:

>
                                              > Lepiej nie pytaj mnie o to. :p
                                              > Uważam, że oszczędziłam i że starczy nam do pn/wt. :p
                                              > Żeby się usprawiedliwić, powiem, że wcześniej nie mieliśmy żadnej potrzeby zwra
                                              > cać uwagi na ceny (spożywki i innych drobnych zakupów), bo kasa się i tak odkła
                                              > dała. Nie mamy dzieci 🤷, ani nie mieliśmy żadnego domu w budowie, jak Ty. Dopi
                                              > ero teraz pojawił się cel.
                                              >

no dlatego zasugerowałam by przez miesiąc żyć normalnie ale zapisywać i weryfikować wydatki i ilości a dopiero potem wdrażać oszczędności. teraz zbieraj pomysły, zapisuj je, oswajaj się -bo to nie jest łatwe zmienić tryb życia i sposób patrzenia na wydatki
                                              Odnośnie do 420 zł na spożywkę - myślę, że mi nam takie zakupy/taka ilość starczyłaby na 7 dni
                                              >

>
                                              > Chciałam tak, ale jakoś nie zdążyłam ani razu. Tego chleba jakoś dużo nie jemy,
                                              > a Mieciowi nie zaszkodzi (wręcz przeciwnie) jak spożyje, od czasu do czasu, ci
                                              > emne żytnie.

bo to wymaga przestawienia się
                                              jest trudne jak wszystko nowe, z czasem wchodzi w nawyk
                                              • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 21:09
                                                To nie są dla mnie problemy, raczej ciekawe wyzwanie. smile
                                                • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 21:11
                                                  W sensie: pierwszy odruch to był panika, ale już wzięłam to na klatę.
                                                  • wapaha Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 07.06.26, 09:59
                                                    jeszcze lajfak z lidla

wiedząc, że zrobi się zakupy powyżej 400 zł i mając ALBO bon za zakupy powyżej 250 zł albo 10% za każde 100 zł ładujesz do kasy zakupy za 250zł, realizujesz bon, pakujesz -i wypakowujesz w drugiej turze kolejne zakupy. Zyskujesz kolejne 20 zł
                                                    U nas zakupy w Lidl to rabaty rzędu 80zł
                                                  • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 07.06.26, 11:03
                                                    Grubo. Myślałam, że to się samo naliczy.
                                                    To na kasie samoobsługowej chyba, czy z ekspedientami też?

Dzisiaj o 7 rano, słysząc z łóżka odgłos miażdżenia plastikowej butelki, krzyczałam "miałeś nie wyrzucać butelek!"
                                                    Potem przy śniadaniu, na "zjadłbym gulasz węgierski", "czekaj, zobaczę czy jest promocja na wołowinę".😆
                                                    Spore to zmiany, ale wezmę na klatę.
                                                  • wapaha Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 07.06.26, 11:09
                                                    piataziuta napisała:

> Grubo. Myślałam, że to się samo naliczy.
                                                    > To na kasie samoobsługowej chyba, czy z ekspedientami też?

na kazdej, po prostu przedzielasz zakupy i płacisz osobno
                                                    nam wchodzi jeszcze poza aplikacją, bonami, promkami "pilos", warzywami i owocami- KDR

>
                                                    > Dzisiaj o 7 rano, słysząc z łóżka odgłos miażdżenia plastikowej butelki, krzycz
                                                    > ałam "miałeś nie wyrzucać butelek!"

wink ja przynoszę butelki z pracy tongue_out

> Potem przy śniadaniu, na "zjadłbym gulasz węgierski", "czekaj, zobaczę czy jest
                                                    > promocja na wołowinę".😆
                                                    > Spore to zmiany, ale wezmę na klatę.

pewnie, zwłaszcza że to stan przejściowy przeciez smile
                                                  • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 07.06.26, 11:22
                                                    Jak już mi się nawyk wyrobi, to pewnie część ze mną zostanie.
                                                    Niemniej, skusiłam się na promkę pilos proteinowy, kupiłam kefir i dwa napoje smakowe dla Miecia. Kefir jest tak obrzydliwy, że po napojach spodziewam się naprawdę guana. Mam nadzieję, że chociaż te piersi z kurczaka będą ok. 🤣
                                                  • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 07.06.26, 11:55
                                                    Możesz kupić kefir innej marki, ceny są podobne i też mają często promocje.
                                                    Nie kupuje produktów Pilosa, więc nie wiem, ale myślę że nie należy robić dramy o jeden kefir i nastawiać się negatywnie.

Masz szczęście że nie musiałaś nigdy oszczędzać, ja pierwszy kredyt hipoteczny na mieszkanie wzięłam pod koniec studiów (w trakcie dziennych studiów pracowałam popołudniami w korpo), więc mam inne podejście, bo oszczędzałam od 20 rok życia.
                                                    Dla mnie najważniejsza była niezależność i własne mieszkanie, więc inaczej patrzę na czasowe ograniczenia.

• partytura2026 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 07.06.26, 12:01
                                                    Nie będą. W lidlu dobre są tylko te bio.
                                                  • wapaha Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 07.06.26, 12:01
                                                    piataziuta napisała:

> Jak już mi się nawyk wyrobi, to pewnie część ze mną zostanie.
                                                    > Niemniej, skusiłam się na promkę pilos proteinowy, kupiłam kefir i dwa napoje s
                                                    > makowe dla Miecia. Kefir jest tak obrzydliwy, że po napojach spodziewam się nap
                                                    > rawdę guana. Mam nadzieję, że chociaż te piersi z kurczaka będą ok. 🤣

nie kupuję pilosowego kefiru akurat a np. robico albo krasnystaw, nie kupuję też w lidl kurczaka ( kupuję indyka i ryby) - no musisz metodą prób i błedów znaleźć pasujące ci produkty. Np. skyry naturalne pilosa smakowo są ok w porównaniu do piątnicy ale mają gorszą konsystencję ( mniej kremową ale to nie ma znaczenia przy kilku zł/roznocy na kg )
                                                    a o jakich napojach mówisz ?
                                                  • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 07.06.26, 13:12
                                                    Proteinowy słony karmel i drugi waniliowy.
                                        • kurt.wallander Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 06.06.26, 17:04
                                          piataziuta napisała:

> Co do chleba, to 16 zł mnie nie boli. Boli mnie gdy kupię jasny dla Miecia, a c
                                          > iemny dla siebie i któryś się zepsuje. Więc teraz kupuję na zmianę: raz jasny d
                                          > la Miecia, a kolejny raz ciemny dla siebie.

Miałabym na to dwa rozwiązania do wyboru:

1. kupowac po połówce każdego chleba
                                          2. kupować po całym i częśc zamrażać.
                                  • chatgris01 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 14:08
                                    U mnie we Francji truskawki były po 14€/kg, więc korzystam z pobytu w Polsce, gdzie są po 25zł/kg tongue_out
                                    • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 18:06
                                      Płaciłam 2 tygodnie temu chyba 6 euro za pół kilo, ale były pyszne, lepsze od holenderskich.
                                    • kochamruskieileniwe Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 19:28
                                      Dzisiaj widziałam po 17 zł🙃
                                      • chatgris01 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 06.06.26, 11:21
                                        kochamruskieileniwe napisała:

> Dzisiaj widziałam po 17 zł🙃

Dzisiaj u mnie po 16-18 zł smile
                                        • simply_z Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 06.06.26, 14:10
                                          U mnie truskawki po 17.Kupiłam 2 kg i sukienkę dla starej baby, pod wpływem wątku🤣🤣🤣
                                          • kura17 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 06.06.26, 15:02
                                            > U mnie truskawki po 17.Kupiłam 2 kg i sukienkę dla starej baby, pod wpływem
                                            > wątku🤣🤣🤣

pokaz sukienke - moze jakies stare baby zainspirujesz smile
                                            • simply_z Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 06.06.26, 15:25
                                              Cos podobnego, tylko z dodatkiem listków i rozcięciem po boku.Nie z Zary.
                                              • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 06.06.26, 15:35
                                                OMG, wygrywasz!
                                                • simply_z Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 06.06.26, 15:59
                                                  😎
                                                  • taje Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 06.06.26, 16:59
                                                    Truskawkowa ta sukienka!
                                                  • simply_z Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 06.06.26, 18:45
                                                    Kolorystycznie ale jeśli chodzi o wzór to są to amiszowe różyczki 😱
                                              • trampki-w-kwiatki Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 06.06.26, 18:48
                                                Jest świetna! Do moich przebieranek idealna! 😁
                                                Ale serio mi się podoba.
                                                • simply_z Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 06.06.26, 20:02
                                                  Dobra na latosmile
                                              • kura17 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 06.06.26, 21:22
                                                podoba mi sie! lubie to zestawienie kolorow i fason.
                                        • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 06.06.26, 15:00
                                          19 kg - Lidl

p.s. za tydzien już naprawdę zacznę znowu chodzić

p.s. 2 dobre

p.s. 3 wylądaja lepiej niż na zdjęciu wink
                                    • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 20:17
                                      chatgris01 napisała:

> U mnie we Francji truskawki były po 14€/kg, więc korzystam z pobytu w Polsce, g
                                      > dzie są po 25zł/kg tongue_out

Grubo.
                                      Darowałabym je sobie (teraz, bo wcześniej było trochę inaczej) bez żadnego problemu.
                                      Mieciu kocha czereśnie. Rok temu zeżarł miliony kilogramów. Już chyba zaczyna się sezon, ale nie spróbował póki co, ani jednej. Omijam wzrokiem. :p
                                  • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 14:26
                                    W aplikacji są kupony, są zazwyczaj ogólne plus do wybranego „ulubionego” sklepu. Zanim zeskanujesz aplikację, to najpierw musisz wejść w kupony i aktywować ten który chcesz wykorzystać.
                                    • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 14:39
                                      O mamo, kupię trzy masła pilos 83%, za 1.99 za sztukę i sobie posolę!

Jeśli to masło jest jakieś niedobre, dajcie znać pliz!

• trampki-w-kwiatki Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 15:06
                                        Normalne masło, mam takie w lodówce.
                                      • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 15:21
                                        Mąż takie kupuje. Żyjemysmile
                                      • primula.alpicola Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 15:29
                                        Bardzo dobre!
                                      • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 17:33
                                        4 tyg temu jak byłam w PL to i w Biedrze i w Lidlu było masło po 0,88 zł za sztukę, czytałam gdzieś że jest nadpodaż mleka w Polsce.

Zawsze możesz utrzeć masło z solą.
                  • kurt.wallander Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 21:36
                    snakelilith napisała:

, ale > Truskawki są tu też tylko przykładem na to, że ludzie często wydają na ten domn
                    > iemany luksus nieadekwatne sumy i potem dziwią się, że nie mają oszczędności.
                    > Zwykle bowiem nie zostaje przy tym jednym "małym luksusie". Jak ktoś nie potraf
                    > i sobie odmówić, nie robi tego przy niczym.

Uważam, że twoje ostatnie spostrzeżenie jest nietrafione. Nie mam tak zupełnie. I inne znane mi osoby też - ludzie mają jakieś sfery, w których skłonni są wydać więcej niż przeciętnie, ale za to na co innego wydają mniej. W wielu kwestiach jestem minimalistką, na jedzeniu też oszczędzam (m.in. jedząc sezonowo), ale truskawki w sezonie kupuję i będę kupować. Nawet w wysokiej cenie. Dla mnie są tego warte smile
                    • snakelilith Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 21:54
                      kurt.wallander napisała:

> ale
                      > truskawki w sezonie kupuję i będę kupować. Nawet w wysokiej cenie. Dla mnie są
                      > tego warte smile

Ale jak też kupuję, więc nie wiem dlaczego tak na mnie napadasz. I też w wysokiej cenie, bo uważam, że 5 euro za kg regionalnych truskawek to jest wysoka cena. To truskawki, a nie pozłacane jaja.
                      Napisałam tylko, że nie zapłacę każdej ceny, dlatego poczekałam aż stały się tańsze i nie trzęsę się nad nimi, bo sezon. Jak zjem mniej i nie tak często, jakby sezon truskawkowy wskazywał, to nic się nie stanie. Nie będę miała uczucia straty. W ty roku bojkotowałam też lokalne białe szparagi, ceny były po prostu nieprzyzwoicie wysokie. I też nie miałam poczucia straty. Rezygnacja z kapusty albo ziemniaków byłaby dla mojej duszy większym problemem.
                • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 15:05
                  U mnie mango po 3 euro za 6 sztuk, ale wolę holenderskie truskawki, niż owoce które są sprowadzane niedojrzałe z drugiego końca świata, staram się jeść lokalnie i sezonowo, i to biorę najpierw pod uwagę, a nie cenę.

My wieprzowiny prawie nie jadamy, jedyny wyjątek to hiszpańska szynka (najchętniej jamon de bellota) lub chorizo, ale w tej chwili i u mnie wygrywają truskawki (zwłaszcza ze udało nam się trafić na takie co mają smak i zapach, więc zrobiłam zapasy i będę straszyła męża holendra makaronem z truskawkami).
                  • snakelilith Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 22:22
                    andace napisała:

> U mnie mango po 3 euro za 6 sztuk,

No jak kupujesz 6 sztuk mango za 3 euro, to muszą to być niedojrzałe odpady. I w ogóle, gdzie jest tak tanio? Mango normalnie kosztuje jakieś 2-4 euro za sztukę.
                    Ostatnio był jednak wysp mango w promocji, w wielu sklepach, za 1-1,50 za sztukę. Musiały w tym roku gdzieś obrodzić i były też wyjątkowo duże, dojrzałe i słodkie.
                    Nikt ci też nie każe kupować wieprzowiny, są ludzie, który wcale nie jedzą mięsa. Kupują wtedy coś innego. Chodzi o proporcje cen.
            • al_sahra Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 05:46
              snakelilith napisała:

> Przestań się snobować ziuta na produkty, których smaku byś nie rozpoznała w tz
              > w. "ślepym teście" i od razu będzie taniej.

Ale to jest kwestia indywidualnego smaku. Tak się składa, że u nas spośród maseł importowanych z Europy Kerrygold jest najtańszy. Jednocześnie to dla mnie najsmaczniejsze masło, a próbowałam już wszystkiego i jestem gotowa na każdy ślepy test smile. Z kolei tanie amerykańskie masło ma z reguły mniejszą zawartość tłuszczu (80 vs. 82%), co o dziwo jest wyraźnie wyczuwalne, a te droższe, robione niby na europejską modłę, mi nie smakują. A więc w naszym domu Kerrygold rules.
              • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 05:58
                Już tu kiedyś była dyskusja na temat masła. smile Ja też czuje różnicę między różnymi maslami ( a z zasady kupuje różne)
              • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 10:42
                Oczywiście że masło ma smak i czuć różnicę między takim 80% a takim 82-83%.
                Ma wakacjach odkryłam francuskie masło które mi smakuje i robię zapasy lub kupuje masło w sklepie przy gospodarstwie rolnym.
                • snakelilith Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 11:14
                  andace napisała:

> Oczywiście że masło ma smak i czuć różnicę między takim 80% a takim 82-83%.
                  > Ma wakacjach odkryłam francuskie masło które mi smakuje i robię zapasy lub kupu
                  > je masło w sklepie przy gospodarstwie rolnym.

OJP. Niektórzy nie wiedzą już co wymyślać.
                  Na dole moje przaśne regionalne, najtańsze w sklepie masło za 1,05 euro za kostkę. Już myślałam, że to jakieś podrzędne, dla biedaków i abnegatów, i muszę zaraz jutro (dziś święto) szukać fhancuskiego, co by sobie podniebienie dogodzić, a okazuje się, że jednak 82%. big_grin

• mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 11:23
                    Ha, jedno z moich ma 85! big_grin
                  • szarmszejk123 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 11:27
                    Aż dziwne, że jeszcze nikt nie napisał że masło to tylko domowe:p
                    • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 11:30
                      Cały czas się przymierzam!big_grin
                      • snakelilith Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 11:40
                        A klarowane we własnym garnku się liczy? Mam jeszcze trochę w słoiku, chciałam na nim smażyć przaśne mielone z przaśnej wieprzowiny, ale może powinnam posmarować na chleb, w końcu ma conajmniej 95% tłuszczu?
                        Problem tylko w tym, że mam przaśny jasny chleb tostowy w worku, a nie żytni na zakwasie z ekologicznej rzemieślniczej piekarni za milion monet i może być mało stylowo.
                    • chatgris01 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 11:50
                      szarmszejk123 napisał(a):

> Aż dziwne, że jeszcze nikt nie napisał że masło to tylko domowe:p

cool
                      https://2.bp.blogspot.com/-c2NfEcbePtg/U26f-xlUPsI/AAAAAAAAI0o/QXqamQD-7KA/s1600/Poland1.tiff
                    • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 12:26
                      Próbowałam zrobić w pandemii, za dużo zachodu, wolę kupić 🙂 ale ser biały robię. Mąż miał też w pandemii pomysły żeby robić samemu „mleko” owsiane i mielić ziarna na mąkę, powiedziałam że ma sam się tym bawić i potem sprzątać i po 1 próbie mleka owsianego mu przeszło 🤣

Ale obawiam się że jak przestaniemy pracować to koncepcja mielenia ziarna na mąkę wróci, na razie jeździmy po mąkę do młynów.
                      • szarmszejk123 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 13:10
                        andace napisała:

> Próbowałam zrobić w pandemii, za dużo zachodu, wolę kupić 🙂 ale ser biały robi
                        > ę. Mąż miał też w pandemii pomysły żeby robić samemu „mleko” owsiane i mielić z
                        > iarna na mąkę, powiedziałam że ma sam się tym bawić i potem sprzątać i po 1 pró
                        > bie mleka owsianego mu przeszło 🤣
                        >
                        >

😅😅
                        Ja w pandemii ograniczyłam się do rozjaśnienia włosów 😂
                        • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 13:18
                          Ja próbowałam samodzielnie ufarbować włosy, najpierw bieda tubką, potem jakimś eko wynalazkiem, to już wolę ser robić, szybciej i efekt bardziej przewidywalny 🤣
                          • szarmszejk123 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 13:25
                            Mnie to nawet wyszło zaskakująco równo i nawet nieźle, nie wyłysialam, a z ciemnego brązu zrobiłam się prawie platynowa 😅
                            Tyle, że okazało się, że ja się sobie takim jasnym blondzie w ogóle nie podobam, jakaś obca baba patrzyła na mnie z lustra 😂 potem próbowałam to przerobic na ciemny, ale włosy bez grama pigmentu i mega porowate po tym rozjaśnianiu w ogóle nie trzymały koloru i wszystko się zmywaki na zielono 😅😅
                            • szarmszejk123 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 13:25
                              Zmywało*
                            • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 13:31
                              U mnie z zimnego ciemnego brązu uzyskałam czerwony połysk i siwe zafarbowały się na ciemny ciepły rudy 😂 i z tyłu częściowo nie ogarnęłam, więc miałam balejaż.

Byłam blisko żeby ogolić się na łyso, w końcu i tak nigdzie nie wychodziłam a przynajmniej odrosty by zniknęły 🤣
                            • hailey_bieber2004 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 13:35
                              Szarm, jesteś chyba jedyną osobą, której wyszedł box bleach za pierwszym podejściem 😁 🎖️
                              • szarmszejk123 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 13:42
                                Oglądałam dużo tutoriali+ mam dość wytrzymałe włosy:p ale sama byłam bardzo zaskoczona, spodziewałam się spektakularnej porażki :p
                  • mdro Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 12:30
                    A nie jest tak, że 82-83% tłuszczu jest konieczne, by masło można było nazwać masłem?

(Francuskie masło, nie mam pojęcia jakiej marki - kupiliśmy najmniejsze i najtańsze wink, bo tylko na trzy śniadania potrzebowaliśmy - bardzo mi smakowało).
                    • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 13:05
                      Francuskie masło jest bardzo dobre, kupuję ostatnio Isigny AOP, w Paryżu jest nawet sklep gdzie jest prawie samo masło, z całej Francji. Dobre francuskie masło i tak kosztuje mnie taniej niż dobre holenderskie masło, więc kupuje 2-3 kg i mrożę.

Tak, takie są przepisy (przynajmniej w Polsce i w Holandii), że masło musi mieć powyżej 80% tłuszczu, żeby nazwać masło to musi byćt 82-83%, lepsze masła często mają 83-85%.

Łatwo też rozpoznać dobre masło, powinno dać się rozsmarować bez problemu od razu po wyjęciu z lodówki.
              • snakelilith Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 11:32
                al_sahra napisała:

> > Ale to jest kwestia indywidualnego smaku. Tak się składa, że u nas spośród mase
                > ł importowanych z Europy Kerrygold jest najtańszy.

Gdyby u mnie Kerrygold było najtańsze, to też bym kupowała Kerrygold. W czym problem?
                Ja zużywam dużo masła. Używam do pieczywa, ale także do wypieków, a piekę dosyć często. Oraz robię klarowane masło do smażenia, by mieć alternatywę do oliwy.
                Masło to nie jest dla mnie luksus do snobowania się na francuskie ą, ę, czy inne zagramaniczne frykasy ale po prostu podstawowy produkt żywnościowy. I może mam szczęście, że niemieckie masło jest całkiem w porządku, ale w całej Europie hoduje się mleczne krowy i w każdym kraju można znaleźć przyzwoite masło w przystępnej cenie.
                Kerrygold różni się tylko tym, że ma przez cały rok dużo karotenu co sprawia, że kolor jest bardziej intensywny i masło daje się też dobrze rozsmarować. Ma też ciut więcej omega 3, bo krowy prawie cały rok stoją na łące, u nas zawartość karotenu i omega 3 zależy od sezonu. Kerrygold jest też bardziej słodkie w smaku bo zwykle nie dodaje się do niego kultur bakterii (u mnie też jest takie masło i nie jest wcale droższe). W Polsce i Niemczech masło jest więc ciut bardziej kwaśne, ale to jest tradycja.
                Nie przypisujmy więc Kerrygold nie wiadomo jakich cudów, wyższa cena tego masła u nas (w porównaniu do krajowego), to przede wszystkim marketing.
                • hailey_bieber2004 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 12:09
                  Ja miewam fazy na szalone pieczenie (najczęściej w zimnych porach roku). Jestem też przesiąknięta efektem „lekcja pierwsza we francuskiej szkole kulinarnej - weź 3 kostki masła” 😄 Jakbym nie kupowała wówczas tych maseł z niższej półki, to chyba bym zbankrutowała smile
                • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 13:20
                  Gwoli ścisłości, informuję, że masło kerrygold, które kosztuje 12.69 za 200g, ma tylko 80% tłuszczu.
                  • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 13:25
                    Pro tip, w Leclerc jest po 11,29, więc możesz kupić na zapas i zamrozić, zawsze parę złotych oszczędności.
                    A przy okazji zatankować auto, stacja Leclerc ma najtańsze paliwo w Warszawie.
                    • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 13:28
                      Nie wlałabym do swojego samochodu najtańszego paliwa, zawsze wlewam najdroższe. 🫣
                      Za to na 85% przejazdów wybieram rower.
                      • angazetka Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 13:32
                        > Nie wlałabym do swojego samochodu najtańszego paliwa, zawsze wlewam najdroższe

Ty się zgrywasz?
                        • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 14:01
                          Nie, nie zgrywam się.
                          Mam benzyniaka i najchętniej wlewam Vervę 98. Czasem 95, jak nie ma 98.
                          NIGDY nie zatankowałam samochodu na prywatnej stacji no name. Wiem jakie kombinacje potrafią być prowadzone na stacjach. Podejrzewam, że pod nazwą "98" dostaję może z 96 oktanów, a jak wlewam 95, to analogicznie, jeszcze gorzej. A na moim baku jest napisane "minimum 95".
                          Za bardzo lubię swój samochód.

• andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 14:54
                            Ale ja nie tankuje na no name, tylko na Leclerc, mają benzynę z tego samego źródła co Orlen.

W moim aucie nie ma różnicy między 95 a 98 (spalania ani osiągów), auto mam drogie, przeglądy tylko u dealera, za stan auta mam dodatkową gwarancję, więc po co przepłacać.

To jest u mnie traktowane jako oszczędność, mało tego mam aplikację w NL gdzie można sprawdzić ceny paliwa i planuje trasę tak żeby zjechać z autostrady i taniej zatankować.
                            I nigdy nie tankuje na autostradzie, wyjątek był ostatnio jak ustalono ceny maksymalne.
                      • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 13:34
                        Ale to to samo paliwo, z tych całych centrali paliwowych. Przez pierwszy rok posiadania auta też lałam drogie, potem mi przeszło, auto jeździ, przeglądy robione mówią że jest w świetnym stanie (mimo że przez 4 lata zrobiliśmy prawie 140 tys km).

W Polsce tankujemy tam gdzie możemy na Leclerc.

Duża oszczędność, polecam, chyba że benzynę wrzucasz w koszty działalności.
                  • chatgris01 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 13:57
                    To w złotym opakowaniu ma 82%.
                  • al_sahra Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 14:18
                    piataziuta napisała:

> Gwoli ścisłości, informuję, że masło kerrygold, które kosztuje 12.69 za 200g, m
                    > a tylko 80% tłuszczu.

He, he, na moim opakowaniu stoi jak wół 12 g tłuszczu na 14 g produktu, czyli ponad 85%, ale to pewnie dlatego, że zaokrąglają ilość tłuszczu. Niemniej nawet gdyby to było 11.5 g, to i tak wyszłoby 82%.

Zdjęcie z sieci, ale to jest dokładnie to, co ja kupuję.

https://m.media-amazon.com/images/I/81iYdOvfgDL._AC_UF625,700_QL80_.jpg
                • al_sahra Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 14:13
                  snakelilith napisała:

> Nie przypisujmy więc Kerrygold nie wiadomo jakich cudów, wyższa cena tego masł
                  > a u nas (w porównaniu do krajowego), to przede wszystkim marketing.

Ale kto przypisuje cuda? Mnie to masło po prostu najlepiej smakuje.
                  • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 14:19
                    Mnie też.
                • taje Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 19:37

> Kerrygold różni się tylko tym, że ma przez cały rok dużo karotenu co sprawia, ż
                  > e kolor jest bardziej intensywny i masło daje się też dobrze rozsmarować. Ma t
                  > eż ciut więcej omega 3, bo krowy prawie cały rok stoją na łące, u nas zawartość
                  > karotenu i omega 3 zależy od sezonu. Kerrygold jest też bardziej słodkie w sm
                  > aku bo zwykle nie dodaje się do niego kultur bakterii (u mnie też jest takie ma
                  > sło i nie jest wcale droższe). W Polsce i Niemczech masło jest więc ciut bardzi
                  > ej kwaśne, ale to jest tradycja.
                  > Nie przypisujmy więc Kerrygold nie wiadomo jakich cudów, wyższa cena tego masł
                  > a u nas (w porównaniu do krajowego), to przede wszystkim marketing.

Nie tylko o smak chodzi. kerrygold przede wszystkim dużo łatwiej się rozsmarowuje nawet po wyciągnięciu prosto z lodówki, co jest dla mnie wielką zaletą.Jak oni to robią nie mam pojęcia. Myślałam, że jest napowietrzane, jak niektóre odmiany francuskiego beurre battu, ale ponoć nie. My od lat kupujemy kerrygold, jeszcze w Polsce go odkryłam. I mnie faktycznie smakuje lepiej niż zwykłe polskie typu Łaciate. Choc niektóre francuskie masła są jeszcze lepsze w smaku. Luksemburskie Beurre Rose jest takie sobie, przede wszystkim bardzo szybko puszcza wodę przy smażeniu (tak, czasami wolę coś usmażyć na zwykłym maśle niż klarowanym).
                  • snakelilith Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 21:35
                    taje napisała:

> Nie tylko o smak chodzi. kerrygold przede wszystkim dużo łatwiej się rozsmarowu
                    > je nawet po wyciągnięciu prosto z lodówki, co jest dla mnie wielką zaletą.Jak o
                    > ni to robią nie mam pojęcia.

Ja myślę, że przez te karoteny z paszy. I to jest jedyny powód, dla którego go kupowałam. Jeżeli było w promocji i kosztowało nie więcej niż 1,70 euro. Ale od pewnego czasu ceny irlandzkiego masła są nieprzyzwoicie wysokie, jakieś 3,50 euro, a lokalne niemieckie kosztuje w normalnej cenie mniej niż połowę. I nie jest wodniste. Przy klarowaniu z Kerrygold zostawało mi nawet więcej mlecznych farfocli, których i tak nie wyrzucam, a wykorzystuję do ciasta.
      • krwawy.lolo Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 14:05
        A kto normalny je chleb? Bułki pszenne się je.
        • chlodne_dlonie Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 15:14
          krwawy.lolo napisał:

> A kto normalny je chleb? Bułki pszenne się je.

Tam bułki zaraz, ciastka, ciastka się je! tongue_out
          • chatgris01 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 16:18
            Brioszkę cool
            • taje Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 20:29
              Z masełkiem!
    • aagnes Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 02.06.26, 19:20
      Mam dwa zrodła dochodu, jeden cały odkładam, drugi: opłacam wszystko co trzeba 1-go, reszte dziele na 4 i zyję. gotuje w domu, bo sie permanentnie odchudzam, kupuje to co jest w promocji i nie wnikam za specjalnie, są pomidory w promocji, jem pomidory, sa kalafiory jem kalafiora, nie robie z tego zagadnienia. wiadomo, ze nie tylko, raczej chodzi mi o zasade. ciuchow mam do końca zycia, chociaz wiadomo - czasem na cos zachoruje to sobie kupuje, ale niezbyt czesto, bo ile mozna miec spodni czy kurtek jak sie chodzi dwa razy w tygodniu do biura a reszte czasu spedza sie w dresie. farbuje wlosy w domu, nie wyobrazam sobie placic co miesiac kilka stów za to nawet jakbym miala niewiadomo jakie pieniadze do dyspozycji. zużywam wszytsko do końca, wyleczylam sie z kupowania 50 kremow, kolejnych kosmetykow do wlosow czy ciala, dobralam sobie co mi pasuje i tyle. tak samo zmywa plyn za 20 zł jak i ten za 5. nie mieszkam w domu wielkosci hangaru który niewiadomo za co ogrzac, nie zmieniam sprzetow co dwa lata, bo nie podoba mi sie kolor miksera, itd itp.
      nie żal mi nigdy bylo pieniedzy w "inwestowanie" w córke, kursy, podróże - tutaj koszty nie graja roli, no ale tez bez szalenstwa, wiem co jest zaplanowane i jakos ta kase składam.
      moglabym byc ministrem finansow kazdego państwa, spokojnie wyprowadzilabym na prostą kazdy budżet, no ale wyszlam z biedy i nigdy mi nie imponowały "luksusy", szczegolnie na pokaz.
    • krwawy.lolo Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 02.06.26, 19:59
      Oszczędzać można na gazetach. Wystarczy gimnastyka. Ty, Ziuciu, jesteś wygimnastykowana. Tylko składak musisz sobie kupić.

www.instagram.com/reel/DYF3IVqx10T/?igsh=MXI5bGtmZ3A5b294eQ==
    • hailey_bieber2004 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 02.06.26, 21:18
      Zanim zrozumiałam, że chodzi o deskę sportową, mialam przez moment mindfuck, myśląc, że chodzi o deskę do krojenia 🤔 coś w stylu tej celebrytki, co miała foty ze stopami w zlewie kuchennym 😄
      • chatgris01 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 09:34
        Chodziło chyba o deskę rozdzielczą auta, nie o sportową (w każdym razie zdjęć sportowej nie widziałam)
        • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 10:57
          chatgris01 napisała:

> Chodziło chyba o deskę rozdzielczą auta, nie o sportową (w każdym razie zdjęć s
          > portowej nie widziałam)

Aaaaa!
          Eureka!🤣
          Byłam pewna, że chodzi o skarpetki neoprenowe i deskę twin tip. Zdjęcie w zabłoconych skarpetkach neoprenowych wrzucałam nie raz.
          • homohominilupus Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 11:23
            A mowilam: zdejm te nogi
    • beaucouptrop Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 02.06.26, 21:57
      Z tego co piszesz to chyba łatwiejsza byłaby opcja nowej pracy, w której zarobisz więcej. Nie będziesz wtedy musiała rezygnować z black angusa, wagyu i sushi dwa razy w tygodniu. Problem solved
      • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 02.06.26, 23:06
        To też jest opcja, w końcu Ziuta ma sporo lat doświadczenia zawodowego, nie wierzę że nie da się znaleźć pracy u konkurencji za wyższą stawkę, a nawet jeżeli za podobną pensję to za mniej godzin i mniej stresu.
        • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 02.06.26, 23:11
          Ziuta pracuje u siebie.
          • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 10:21
            I nie ma żadnych możliwości zwiększenia dochodu? Rozumiem że pracując tyle godzin dziennie i 6 dni w tygodniu cis rozwijasz, więc powinnaś powoli widzieć efekty finansowe.

A jak nie, to należy zrobić budżet i plan i może przemyśleć powrót do pracy dla kogoś a obecny projekt traktować jako dodatek?

Poza tym nie do końca rozumiem, mieszkanie kupione za gotówkę z oszczędności, więc umiecie oszczędzać, skoro udało się odłożyć na mieszkanie (i nie są to oszczędności z ostatnich 30 lat życia), to uda i na wykończenie bo to będzie dużo tańsze niż zakup mieszkania.

Zaplanować budżet własny i budżet remontu i co miesiąc kupować coś do mieszkania i do końca roku powinno udać się ogarnąć.

Zresztą dobrzy fachowcy mają terminy kilku-kilkunasto miesięczne, więc i tak nie będziecie wykańczać w tym ani w przyszłym miesiącu.
            • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 10:48
              "Poza tym nie do końca rozumiem, mieszkanie kupione za gotówkę z oszczędności, więc umiecie oszczędzać, skoro udało się odłożyć na mieszkanie (i nie są to oszczędności z ostatnich 30 lat życia), to uda i na wykończenie"

Wczoraj spanikowałam, bo byłam pewna, że z negocjacji nic nie będzie i weźmiemy inne mniejsze, tańsze mieszkanie, na którego pełny remont, od początku do końca, kasę mamy już w tej chwili.
              Jestem w takim momencie w życiu, że mam straszliwą awersję do podejmowania jakiegokolwiek ryzyka. Wizja, że mieszkanie będzie długo stało puste, a my będziemy mieli jakiś czas mało kasy, wydawała mi się nie do przyjęcia.
              Tymczasem, z kalkulacji wynika, że jak się nic po drodze nie wysypie, to wiosną będziemy już mieli wszystko co potrzeba.

"Zresztą dobrzy fachowcy mają terminy kilku-kilkunasto miesięczne, więc i tak nie będziecie wykańczać w tym ani w przyszłym miesiącu."

A jak lepiej podejść do remontu - robić małymi krokami, czy poczekać aż się kasa nazbiera i zrobić wszystko za jednym podejściem?
              • szarmszejk123 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 10:50
                Za jednym podejściem, inaczej będziecie w tym grzebać następne 5 lat.
                • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 12:27
                  Za jednym podejściem tak, ale i tak remont/wykończenie robi się etapami, więc najłatwiej wszystko rozpisać np w Excelu.

Jeśli planujesz drewnianą podłogę, to powinna ona poleżeć w mieszkaniu ze 2-3 tyg przed położeniem, a parkieciarz nie będzie pracował razem z fachowcami od łazienek.

Jeżeli kuchnia jest na wymiar, czy jakiekolwiek inne meble, na to się czeka, więc należy jak najszybciej zacząć szukać firmy żeby mieć czas na wybór i czekanie na montaż, może to być nawet 3-4 miesiące.
                  Jeśli kuchnia z Ikea to też to wcześniej zaplanować bo warto poczekać na promocję (są i na kuchnie i na montaż), to samo np z szafami Pax, bywają regularnie promocje -10%.

Najpierw wchodzi ekipa od wykończenia czyli fachowcy od płytek, elektryki i hydrauliki, jak skończą mokre prace i przygotują ściany to wtedy czas na parkieciarza.

Parkiet po położeniu też musi trochę poleżeć zanim się go wykończy.

I po parkiecie wchodzi znowu pierwszy fachowiec, musi dokończyć pomalowanie ścian, zamontowanie kontaktów, świateł itp

Jeśli będziecie kładli coś innego, jakieś gotowe podłogi czy winyl, panele, to robią to zazwyczaj ci sami fachowcy od wykończenia i wtedy nie trzeba czekać na parkieciarza i drewno, bo od razu podłogi są gotowe.

A na koniec stolarze, montaż mebli i zabudowy.

Musisz zaplanować terminy wejścia ekip, skoordynować to czasowo, pamiętać że wszytko może się o tydzień lub dwa przesunąć.

Jeśli masz wybrane płytki czy podłogę to kupuj, nie czekaj bo im dłużej jest blokada przez pomarańczowowego klauna, tym drożej beda kosztowały materiały budowlane.

Moj fachowiec wszystkie materiały budowlane kupuje sam, ja mu tylko zwracam kasę na podstawie rachunków, on zna się lepiej co jest potrzebne.

Jak ekipa nie chce sama kupować, to niech robią listę i zamawiasz online z Castoramy czy LM z dowozem lub odbiorem.

Trzeba porównywać ceny bo ten sam produkt może kosztować różnie, np wannę kupiłam przez Allegro, od tego samego sprzedawcy od którego chciałam kupić bezpośrednio, ale przez Allegro nie dość że było 10% taniej to transport miałam gratis.

Część specyficznych materiałów (kable ozdobne) też kupowałam na Allegro, sprzedawca nie miał własnego sklepu internetowego.

Ogólnie wszytko można znaleźć i kupić online, wybrane przez architektę włoskie płytki kupiłam online we włoskiej hurtowni, z dostawą z Włoch kosztowały 25% taniej niż w Polsce czy w Holandii.

Mnie czeka wykończenie 2 mieszkań na wybrzeżu i remont mieszkania w Warszawie, na szczęście mam fachowców i architektów, bo inaczej musiałabym wziąć pół roku na ogarnięcie tego i kolejne pół żeby odpocząć 🙄
                  • bywalec.hoteli Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 12:42
                    Andace, akurat Castorama i LM to drogie sklepy. Materiały budowlane można kupić dużo taniej - np. na allegro z dostawą. Trzeba pomęczyć ekipę, żeby kupowali w hurtowni czy jakimś sklepie budowlanym, gdzie będzie taniej.

Weź sobie przykładowo sprawdź ceny farb, silikonów, klejów, gładzi, nawet taśm malarskich itp. w Casto, LM a potem dla porównania na Allegro i Ceneo. Ludzie niestety myślą, że w tych 2 marketach jest tanio. A jest drogo.
                    Taniej może być w innych marketach.
                    • chlodne_dlonie Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 13:06
                      Castorama, LM czy OBI mają gęstą sieć sklepów i w miarę szeroką ofertę. Lokalne hurtownie mogą wygrywać cenowo na wybranych produktach, ale niekoniecznie dużym wyborem. Poza tym trzeba mieć oceany wolnego czasu by latać i porównywać kazdą potrzebną pierdołę, zwłaszcza gdy majster zażyczy sobie coś niezbednego 'na już' a remont robi się 'zdalnie', jak to w przypadku mieszkania wakacyjnego.
                      Coś za coś wink
                      • bywalec.hoteli Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 13:15
                        chlodne_dlonie napisała:

> Castorama, LM czy OBI mają gęstą sieć sklepów i w miarę szeroką ofertę. Lokalne
                        > hurtownie mogą wygrywać cenowo na wybranych produktach, ale niekoniecznie duży
                        > m wyborem. Poza tym trzeba mieć oceany wolnego czasu by latać i porównywać kazd
                        > ą potrzebną pierdołę, zwłaszcza gdy majster zażyczy sobie coś niezbednego 'na j
                        > uż' a remont robi się 'zdalnie', jak to w przypadku mieszkania wakacyjnego.

Mówię o rzeczach, których potrzeba dużo i wydaje się na nie dużo.
                        Można na tym sporo oszczędzić, ale trzeba to robić z głową - coś za coś smile
                      • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 13:29
                        Po pierwsze z Castoramy czy LM można odebrać zakupy lub dostarczą i wszystko jest dostępne, po drugie ja akurat porównywałam ceny online i gładzie i większość materiałów wychodziła mi taniej w marketach budowlanych. Duże markety mają często różne promocje i małe sklepy nie są w stanie z nimi konkurować.

Farby miałam z mieszalnika i najtaniej znalazłam w sklepie online u przedstawiciela firmy, kontakty czy włączniki tak samo, kupowałam w hurtowni elektrycznej, ale biała farba do sufitów najtańsza była w LM.
                        • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 13:32
                          Armaturę łazienkową kupowałam w hurtowniach, polecam np
                          www.sklepbaterie.pl/
                          www.lazienkaplus.pl/

Wannę akurat na allegro ale chyba ze sklepu allegro łazienka plus.
                  • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 12:55
                    Dzięki, Andace!
              • snakelilith Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 11:08
                piataziuta napisała:

>
                > Tymczasem, z kalkulacji wynika, że jak się nic po drodze nie wysypie, to wiosną
                > będziemy już mieli wszystko co potrzeba.

Psycholodzy przestrzegają, że każdy dopracowany na styk plan należy pomnożyć w kwestiach czasu/ wydatków razy 3. Od razu. Z powodu właśnie nieprzewidzianych ewentualności.
                Może uda się zakończyć sprawę wcześniej i wtedy będziesz mogła się nawet poklepać po pleckach za sprawczość, ale nie będziesz miała teraz tej presji i wiszącego młota "Olaboga, muszę oszczędzać!!!".

• piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 11:15
                  > Psycholodzy przestrzegają, że każdy dopracowany na styk plan należy pomnożyć
                  > w kwestiach czasu/ wydatków razy 3. Od razu. Z powodu właśnie nieprzewidzianych
                  > ewentualności.

👍
                  Już powoli gaszę swój gorący łeb.
                  • kochamruskieileniwe Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 13:38
                    Budżet remontowy planuj na + 30 procent. Co najmniej...
    • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 09:27
      Mam kolejny tip - jak kupujesz bilety to sprawdz dokładnie co kupujesz. Nieuwaga właśnie mnie kosztowała 2200 plnsad
      • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 11:16
        > Mam kolejny tip - jak kupujesz bilety to sprawdz dokładnie co kupujesz. Nieuwag
        > a właśnie mnie kosztowała 2200 plnsad

Łot?
        Co się stało?
        • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 11:48
          W tym samym czasie kupowałam bilety na różne terminy, powrotne i w jedną stronę i m.in. kupiłam Paryż Warszawa Paryz zamiast Warszawa Paryz Warszawa.
          • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 11:50
            Auć
            • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 12:04
              cóż, dopłaciłam - do wyboru miałam strate 4000-5000 pln
          • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 12:05
            W ciągu 24h od zakupu możesz zwrócić bilet bezkosztowo, poza tym bilet za 2200 do Paryża to chyba w najwyższej taryfie i powinien być zwrotny i zmieniany (bo to cena z kosmosu na trasie europejskiej).

Możesz też zrobić tak że wykorzystać bilet powrotny (bo w LOT musisz zacząć podróż bo inaczej wszytko kasują) i zmienić daty i dokupić pojedyncze bilety np w Wizzair.

• mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 12:17
              Wiem o 24 godzinach, ale tu minęło więcej czasu. Kupowałam w taryfie ekonomicznej, ale teraz musiałam dopłacić do aktualnej ceny plus 80 euro za zmianę (nawet nie wiem czy 80 euro za calą rezewrację, czy za każdy odcinek, chcę zapomniec). (A teraz najtansze bilety w jedna stronę to rząd 3000 pln)
              • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 12:30
                Ale nie można było zrobić zmian? Jak ja się cieszę że latam Wizzair, dopłata do Flex to 20-30 euro, a jak bilety tanie to najwyżej nie wykorzystam, strata 200 zł nie jest tak bolesna.
                • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 12:32
                  To mój sposób na oszczędzanie, jestem mistrzem w szukaniu tanich biletów, rocznie za ok 3 tys to ja mam co najmniej 6 lotów powrotnych dla mnie i dla męża i kolejne 6 lotów powrotnych dla obojga rodziców.
                  • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 12:37
                    Też jestem mistrzem big_grin Tylko czasami się zagapiam. Zmiany możliwe za dopłatą w najtańszej taryfie. Lubię wizzair, ale nie miało odpowiednich godzin i w sumie musiałabym dopłacic jeszcze za dwa noclegi.

p.s. w LOT zmiana jest możliwa za 80 euro plus dopłata do taryfy, w Air France w najtanszej taryfie w ogóle nie można zmieniać. Ale i tka problem tkwi (w wizzairze byłby ten sam problem) w dopłacie do aktualnej taryfy a aktualna taryfa to 3000 pln w jedna stronę.
                    • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 12:39
                      sparwdziłam z ciekawości wizzaira - bilet w jedna stronę ma obecnie cenę 1900 pln
                      • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 12:43
                        a za hotel już mi ściągnięto opłatę zanim się zorientowałam, że zrobiłam błąd w bilecie
                      • chlodne_dlonie Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 12:59
                        Wizzair na trasie Warszawa-Partż-Warszawa..?? W jakim terminie taka cena (z bagażem nadawanym, zakladam)??
                        • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 13:06
                          Na jutro - sama Warszawa Paryż 1900 plus powrót chyba 1200, tylko z torebunią, bez bagażu, priority itd
                          • chlodne_dlonie Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 13:10
                            Aaa, jak na jutro, no to insza inszość wink
                            Milego pobytu w każdym razie i postaraj się wyrzucić z głowy ten niefart - stało się, butów kolejnych może na razie nie kupisz, ale przymierać głodem też nie będziesz, więc.. have fun!
                            No i wrzuć jakieś fotki czerwcowego Paryża smile
                            • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 13:14
                              A moich fotkach to był już tutaj podwątek big_grin

Cóż miałam inne pomysły na te pieniądze, ale stało się. Z głowynym tematem łączy ta sytuacja to, że to przykłąd tego o czym pisałam - mam budżet "osobisty" i staram się go nie przekraczać - gdzieś zaszaleję to przytnę gdzie indziej. No to se poszalałam big_grin
                            • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 13:24
                              Na jutro to zupełnie inna bajka, chociaż jak w zeszłym roku musiałam z dnia na dzień być w Warszawie, to bilet kosztowal 500 euro w Wizzair i 1400 euro w LOT 😱😱

W wizzair mam wykupiony wizzair club i za 220 euro roczną opcję na priorytet i wybór miejsca do siedzenia (wchodzą w to tez opcje z miejscem na nogi).
                              • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 14:38
                                Lubię Wizzair , po likwidacji Roissy bus pewnie nawet bardziej, ale ta najbli,sza podróż to decyzja w ostatniej chwili , poza tym, nie ukrywam, że mam trochę obaw związanych z kryzysem paliwowym (normalne linie może lepiej się zajmą pasażerami?)
                                • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 14:44
                                  Linie lotnicze operujące w EU są tu zarejestrowane i muszą spełniać obowiązki wobec pasażerów. Podejrzewam że prędzej zamie się pasażerami WizzAir niż LOT.
                                  • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 14:53
                                    Z wizzairem nie miałam przyjemności. Natomiast kiedyś Lot zaopiekował się perfekcyjnie. Gdzieś czytałam (ale nie wiem czy to prawda) że tanie linie będą bardziej dotknięte brakiem paliwa

• andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 14:59
                                      Nie ma znaczenia czy tanie czy drogie, zależy od polityki linii, zapasów paliwa, ewentualnie opcji realizacji kontraktów terminowych na paliwo.

Wizzair lata do NL codziennie i od 2 lat samoloty nie tylko są pełne ale i mają overbooking. LOT do Amsterdamu bywa zapełniony w połowie, więc pewnie LOT będzie najpierw ciął trasy i ilość połączeń.

Chociaż przy cenie 2 tys za bilet najwyraźniej LOT ma zapasy finansowe.
                                      • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 15:27
                                        Na razie siedzę i obserwuję. Mam jeszcze do kupienia w tym roku 2.5 biletu (jednego nie znam dat). Na razie ceny nie wyglądają zbyt atrakcyjnie w żadnej linii - są o wiele wyższe niż zazwyczaj z takim wyprzedzeniem i w sumie podobne do siebie. Biorę też pod uwagę, że te ceny celowo lub nie mogą być "z zapasem" w razie kryzysu.

p.s. moim odkryciem swego czasu była sprzedaż biletów LOTu (już to nie działa) odkryta przypadkiem. Bilet WarszawaParyz i ParyzWarszawa był o 50% tanszy niż Warszawa-Paryż-Warszawa (dotyczyło wszystkich miast, nie tylko Paryża)
                        • andace Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 13:20
                          2 tygodnie temu Wizzair miał niezłą promocję, sprawdzałam bilety na wrzesień (dla rodziców bo planuje wakacje we Francji więc łatwiej będzie mi ich zgadnąć po drodze) i wychodziły ok 250 zł od osobę, plus chyba ok 45 euro za walizkę nadawaną do 20 kg w obie strony.
                    • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 12:49
                      ale wracając do oszczędzania - własnie poszły się paść moje buty, które już miałam w koszyku i jeszcze pewnie z paru rzeczy zrezygnuje. Staram się trzymac, mniej więcej, budżetu.
          • taje Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 16:03
            mocca26 napisała:

> W tym samym czasie kupowałam bilety na różne terminy, powrotne i w jedną stronę
            > i m.in. kupiłam Paryż Warszawa Paryz zamiast Warszawa Paryz Warszawa.

Pani bozia cię pokarała. Nie chciałaś przyjechać na nasz zlot, tylko później no to masz!
            • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 16:11
              big_grin Naprawdę nie planowałam żadnych podróży przed kontrolą pooperacyjną wyznaczoną na 15 czerwca. Ale dostałm informację o czymś ekstremalnie ciekawym, na krzywy ryj udało mi sie dostać do lekarza wcześniej i dostałam okeja na podróż. Potem to atrakcyjne zostało odwołane, ale mój mózg już był tak nastawiony na tę podróż, że po prostu juz nie potrafiłam zrezygnowac. Poza tym "należało mi się" - ta pierwsza połowka roku była tak skoncentrowana na medycynie, że potrzebuję resetu.
    • nieobiektywnie Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 03.06.26, 20:22
      Oprócz takich codziennych wydatków wejdź sobie na konto i sprawdź jakie masz subskrypcje oraz jakie masz rachunki i czy tam możesz coś zadziałać bo najczęściej te comiesięczne stałe niepozorne opłaty się sumują i to do całkiem niezłej sumki i tam można najwięcej poucinać. może się okaże że jesteś zapisana na siłownię do której chodzisz trzy razy w roku może subskrybujesz jakieś czasopisma , usługi online, może masz netflixa którego nie oglądasz, może masz ubezpieczenia które się dublują. Może powinnaś zmienić operatora sieci który da ci lepsze warunki i tańszą ofertę.
    • sunflowerin Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 13:38
      Ale ty dobrze wiesz na czym mozesz zaoszczedzic. Jak Ci zacznie rosnac kwota na koncie to napisz jeszcze raz, ale juz pytaj o inwestowanie.
    • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 14:13
      To nieoszczędzanie było planowane i jest pod kontrolą. (ciekawe jak wyjdą zdjęcia)
      • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 14:18
        Jak możesz szczuć fancy żarciem w wątku o oszczędzaniu!?
        A fe!

Idę stąd!
        (znaleźć coś na pocieszenie w lodówce)
        • primula.alpicola Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 15:01
          Właśnie zrobiłam sałatkę z tego co znalazłam. Ja mam naprawdę dar do tego.
          Miałam gotowaną wołowinę z rosołu, zleciłam starcie jej ta tarce. Ugotowałam quinoę tricolore, poktroiłam w plasterki duże oliwki, paprykę czerwoną i korniszonki w kosteczkę, uprażyłam miks nasion (dynia, słonecznik, sezam), i jeszcze dużo natki. Polałam vinegretem. Bardzo dobre!
          • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 15:09
            Współczuję człowiekowi któremu przypadło ścieranie wołowiny na tarce. big_grin

Ja właśnie robię kotlety siekane z indyka. Tarłam cebulę klnąc i Mieciu przybiegł mnie wyręczyć.
            Biedak.
            • primula.alpicola Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 15:31
              piataziuta napisała:

> Współczuję człowiekowi któremu przypadło ścieranie wołowiny na tarce. big_grin
              >

On mnie kocha, więc zrobił, tylko mamrotał pod nosemwink

> Ja właśnie robię kotlety siekane z indyka. Tarłam cebulę klnąc i Mieciu przybie
              > gł mnie wyręczyć.
              > Biedak.

Co biedak, co biedak. Mężczyzna musi się czuć niezbędny dla ukochanej, inaczej mu spada testosteron.
              To dla ich dobra!
        • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 20:37
          piataziuta napisała:

> Jak możesz szczuć fancy żarciem w wątku o oszczędzaniu!?
          > A fe!
          >
          > Idę stąd!
          > (znaleźć coś na pocieszenie w lodówce

Za to na co dzień w kurczakach robię big_grin Mnie dać dobra wołowinę to jak chłopu zegarek

Dla kontrastu coś brzydkiego
      • taje Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 20:55
        Paryż?
        • mocca26 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 04.06.26, 21:10
          Tak. Filtry
    • wapaha Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 16:26
      Odpowiadając na pytanie tytułowe : to zależy suspicious

ja wiele trzeba oszczędzić, jak szybko i jakim kosztem. ja jestem ogromną fanką statystyki i podejścia naukowego- więc doradzę zapisywanie przez miesiąc swoich wydatków i przychodów, wszystkich - nie oszczędzanie jeszcze przez ten miesąc ale zachowanie normalnego rytmu. A na koniec miesiąca analizę - czego było za duzo, co było zbędne, co mozna zmniejszyć

Później też, skoro nie musisz oszczędzać, by mieć z czego żyć ale oszczędzasz NA COS - to najmniej zmieniłabym wydatki na żywienie ( poza takimi takeaway -je by zminimalizowała do np. 1x tyg). MYslę, że mając taki cel i znajac ciebie-zadaniowe podejście bez probemu ogarniesz szlaban na zakupy. Więcej!- może warto przejrzeć szafę i w ramach zarówno letnich porządków jak i odświeżenia garderoby posprzedawać to czego nie nosisz, co zalega- i za kasę która zyskasz kupić albo fajny ciuch-albo wyjście do restauracji itd - - w budżecie nie odczujesz za to ciału i głowie pomoże

Swojego zdjęcia ładnego nie mam ale mogę ci wysłać na prv zdjęcie bardzo ładnego pana z kursu na którym ostatnio byłam tongue_out
      A tutaj wrzucę takie cudo, które wyświetliło mi się na insta i sobie zapisałam w galeri "ku pamieci"
      • hailey_bieber2004 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 16:41
        Ale że beztreningowość pomaga w byciu w zaawansowanej ciąży w wieku 50lat? 😄
        • taje Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 18:03
          A potem w wieku lat 60 brzuch się zmniejsza i to bez treningu?
          • wapaha Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 20:10
            myślę, że to wyjątkowy przykład brzucha menopauzalnego. moja sąsiadka miała, dokładnie taki-jak w 7-8 mcy ciąży. i po menopauzie wróciła do swojej prawie bezbrzuszkowej figury
      • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 20:37
        Przeanalizowaliśmy już to, bo strony bankowe robią to całkiem precyzyjnie.
        Ograniczenie knajp i uważniejsze robienie zakupów, da nam już naprawdę sporo. Mieciu twierdzi, że nic więcej nie musimy zmieniać, ale ja lubię wyzwania.
        Ciuchy w szafie zostają, bo już ją przewietrzyłam i nie mam zamiaru niczego kupować w najbliższym czasie (mam naprawdę wszystko). Dzisiaj zobaczyłam małą kolejkę do butelkomatów i w sumie pomyślałam, że xuj tam, czemu nie. :p
        Korzystasz?

Na przystojniaczków chętnie popatrzę! big_grin

• wapaha Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 20:39
          piataziuta napisała:

Dzisiaj zobaczyłam małą kole
          > jkę do butelkomatów i w sumie pomyślałam, że xuj tam, czemu nie. :p
          > Korzystasz?

oczywiście,
          wink

>
          > Na przystojniaczków chętnie popatrzę! big_grin
          >
          zaraz wleci wink
        • partytura2026 Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 06.06.26, 10:25
          Mocno oblewasz ten zakup, co nie? 🤓
          • piataziuta Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 06.06.26, 14:48
            partytura2026 napisała:

> Mocno oblewasz ten zakup, co nie? 🤓

Oj tak. Codziennie.

• tania.dorada Re: Jak się oszczędza - wątek na wtorek 05.06.26, 22:39
      Chodzi o to że musisz zrezygnować albo z sushi albo z botoksu? Zamawiasz sushi raz w tygodniu zamiast dwa i robisz co drugi botoks.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka