Dodaj do ulubionych

Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskiem

02.06.26, 18:15
Otóż nie; lodziarnia z Pszczyny, która od 25 lat nagradzała dzieci za świadectwa z czerwonym paskiem darmowymi lodami nie może już tego robić, bo według Rzecznika Praw Dziecka "to może wykluczać"

całość tu
pszczyna.naszemiasto.pl/afera-o-lody-za-pasek-w-pszczynie-koniec-darmowych-lodow-dla-dzieci-za-dobre-swiadectwo-interweniowal-rzecznik-praw-dziecka-to-absurd/ar/c1p2-29056573
Obserwuj wątek
    • zerlinda Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 18:29
      W tej poprawności na każdym polu to już chyba dochodzimy do absurdu. A lody chyba można kupić swojemu dziecku za własne pieniądze a nie ciągle patrzeć, żeby ktoś dał? I tak zdolny uczeń jest zdolny a głąb jest głąbem i to niezależnie od darmowych lodów.
      • wicehrabia_julian Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 18:32
        zerlinda napisała:

> W tej poprawności na każdym polu to już chyba dochodzimy do absurdu

granice absurdu przekroczono już dawno, teraz jest groteska

nota bene akcja z lodziarnią zaczęła się od anonimowego donosu jednej do RzPDz - zapewne jednej z matek dziecka "niepaskowego"
        • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 18:56
          Granicę absurdu przekroczono, nazywając dziecko bez czerwonego paska - głąbem.
          • kubek0802 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 11:05
            angazetka napisała:

> Granicę absurdu przekroczono,
            >
            Próbując narzucić prywatnemu przedsiębiorcy ci i komu może rozdawać za darmo.
            • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 11:09
              Prywatny przedsiębiorca nie jest bogiem.
              • po_godzinach_1 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 11:47
                angazetka napisała:

> Prywatny przedsiębiorca nie jest bogiem.
                >

jako i RPD
      • memphis90 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 07:04
        Poczułaś się mądrzej i lepiej wyzywając dzieci od głąbów? 🤔
        • zerlinda Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 22:44
          A kogoś imiennie wyzywałam? Stwierdziłam tylko fakty, jeden jest zdolny, ładny i mądry, inny nie. Życie nie jest sprawiedliwe.
          • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 23:01
            Nazwałaś dzieci bez pasków głąbami. Uważasz, że to kulturalne?
            • zerlinda Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 10:11
              I dzieci i dorosli dzieła się na inteligentbych i inteligentnych inaczej. Lepiej teraz?
              • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 10:39
                Nie.
                • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 18:40
                  angazetka napisała:

> Nie.
                  >
                  big_grin
    • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 18:39
      Nie podoba mi się ten pomysł (darmowych lodów za świadectwa z czerwonym paskiem). Pasków nie powinno się wynosic poza szkołę/sytuacje szkolne. Co najwyżej rodzice jak mają ochotę moga jakoś uczcić.

p.s. moje dziecko miało "paski". Kupowałam lody itp nie za paski tylko na zakonczenie roku, za pracę przez cały rok. Sorry, raz, w chyba w 5 klasie nie miał. Lody też kupiłam
      • profes79 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 18:57
        No popatrz; w jednym z lokali w Warszawie po oddaniu krwi miało się 50% zniżki. Ale też było dyskryminujące dla ludzi którzy nie oddają. (sarkazm; lokal zrezygnował z tej promocji jakoś w okresie pandemicznym bo mu sie finanse nie spinały)
        • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 18:59
          naprawdę nie widzisz różnicy?
          • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:17

Ja nie widzę
            Niedaleko mnie jest restauracja włoska, ktora danje zniżki studentom.
            Czyli dyskryminuje mlodzież, która ma dokładnie tyle samo lat, ale studentami nie są?
            • geez_louise Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:26
              Powinni dawać zniżki tylko studentom że stypendium za wyniki w nauce
            • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:28
              studenci są już raczej ukształtowani.
              Natomiast nie uważam za słuszne, żeby uczyć dzieci, że sa przede wszystkim uczniami a dopiero potem dziecmi, nawet poza szkoła. Nie jest to dobre ani dla tych z paskami ani bez pasków.
              • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:30
                p.s. dlatego moje dziecko nigdy w domu nie dostawało nagrody za paski. Nigdy. Bo to było moje dziecko a nie mój uczeń.

• profes79 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:01
            No nie widzę. Paszodajnia koło mnie daje zniżki mundurowym. Jawna dyskryminacja, powinni tego zakazać. NIe jestem mundurowym, czuję się dyskryminowany.
            • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:21
              profes79 napisał:

> No nie widzę. Paszodajnia koło mnie daje zniżki mundurowym. Jawna dyskryminacja
              > , powinni tego zakazać. NIe jestem mundurowym, czuję się dyskryminowany.

Po pierwsze, zniżka jest trochę czymś innym niż coś całkowicie darmowego.
              Po drugie, to jednak są dorośli ludzie i chodzi o zwykły posiłek a nie pewien rodzaj celebracji tego jednego wyjątkowego dnia w roku, kiedy się odbiera świadectwo po całym roku szkolnych zmagań.
              Po trzecie, też nie popieram tego typu zniżek dla jakichś grup, a więc skoro jest jedna patologia to chyba nie znaczy że mamy popierać drugą jeszcze gorszą.
              • profes79 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:29
                Różnica byłaby wtedy, gdyby gościu odmawiał lodów każdemu, kto nie ma czerwonego paska.
                Za chwilę się okaże, że kupony promocyjne tez będa zakazane bo komuś się nie spodoba, że z kuponem kawa w macu za pól ceny a on nie ma kuponu i musi płacić 100%
                • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 00:02
                  profes79 napisał:

> Różnica byłaby wtedy, gdyby gościu odmawiał lodów każdemu, kto nie ma czerwonego paska.
                  > Za chwilę się okaże, że kupony promocyjne tez będa zakazane bo komuś się nie sp
                  > odoba, że z kuponem kawa w macu za pól ceny a on nie ma kuponu i musi płacić 100%

Wiadomo że gościu nie będzie odmawiał każdemu, kto nie ma czerwonego paska, bo wtedy by nie zarobił.
                  I nie sprowadzajmy dyskusji do absurdu. Te dzieci już zostały nagrodzone za wyniki, na akademii te najlepsze wyczytano i dostały nagrody. Lodziarnia, gdzie idą razem już na luzaka zjeść lody, nie powinna być kolejnym miejscem gdzie trzeba je znów dzielić według szkolnego klucza na lepsze i gorsze.
                  • profes79 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 05:44
                    Absurdem to jest zajmowanie się przez RPD tak istotnymi rzeczami jak darmowe lody dla dobrych uczniów.
                  • zerlinda Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 22:47
                    Przecież nie trzeba, wystarczy kupić swoim wszystkim bombelkom lody za własne pieniądze a jeżeli któryś ma świadectwo z czerwonym paskiem, to go nie pokazywać i głęboko ukryć.
                    • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 09:23
                      zerlinda napisała:

> Przecież nie trzeba, wystarczy kupić swoim wszystkim bombelkom lody za własne p
                      > ieniądze a jeżeli któryś ma świadectwo z czerwonym paskiem, to go nie pokazywać
                      > i głęboko ukryć.

no oczywiscie ze ukryc-dodatkowo przeprosic wszystkie natalki i angazetki i nangi-ze dziecko śmiało w ogole byc lepsze,bardziej inteligentne bo TAK SIĘ NIE GODZI przeciez i trzebanatychmiast interweniowac na najwyzszych szczeblach.
                      rownanie w dół do miernot i besztanie zdolnych-oto hasło dzisiejszych czasów
                      • zerlinda Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 10:14
                        Tych dzieci z deficytami czy innymi problemami nie jest aż tak dużo. Większość nie chce się uczyć, mają wyrabane a durni rodzice zamiast ich zmotywować, to robią aferę, że pracowici dostaną loda za darmo, to dopiero paranoja.
                        • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 10:38
                          zerlinda napisała:

> Tych dzieci z deficytami czy innymi problemami nie jest aż tak dużo. Większość
                          > nie chce się uczyć, mają wyrabane a durni rodzice zamiast ich zmotywować, to ro
                          > bią aferę, że pracowici dostaną loda za darmo, to dopiero paranoja.

dokladnie tak jest tylko wstyd sie przyznac i trzeba dorobic teorie o kapitale kulturowym xD wiekszosc ma w dupskach oceny,ambicje i woli latac cale dnie po galeriach handlowych i przesiadywac na ławkach ale to niedobra o tym mówic xD

Mało tego-trzeba jeszcze rozkręcić srogą dramę ,ze komus sie chcialo i ,ze ktos dostaje szóstki bo Stasiek I Hela powinni zostac uhonorowani ocena celująca za sam fakt istnienia
                          • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 10:39
                            > trzeba dorobic teorie o kapitale kulturowym

Nie obnoś się z brakiem wykształcenia.
                            • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 12:41
                              angazetka napisała:

>
                              >
                              > Nie obnoś się z brakiem wykształcenia.

piękny przykład zarówno projekcji jak i powiedzenia "jak kula w płot" -mam wyższe wykształcenie a poziom dyskusji ZAWSZE dostosowuje do interlokutora a więc możesz winić tylko samą siebie kotuś xD
                              >
                              • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 12:42
                                Nie wiesz, czy jest kapitał kulturowy, i robisz z tego cnotę.
                              • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 19:32
                                Wy dwie też jak kula w płot, bo ja na przykład jestem nauczycielką i moje poglądy wywodzą się przede wszystkim z obserwacji i doświadczenia.
                • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 00:19
                  Analogia byłaby wtedy, gdyby zniżki były od majora w górę, a szeregowi płacili 100%. I jeszcze klasa szkolna musiałaby być grupa równie hierarchiczna jak wojsko czy policja.
              • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:51
                natalia.nat napisała:

> Po pierwsze, zniżka jest trochę czymś innym niż coś całkowicie darmowego.

Nie, nie jest czymś innym. Mówimy o mechanizmie "gratyfikacji".

• weronika_ozankowa Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 13:50
              Ja się czuję dyskryminowana gdyż nie umiem śpiewać ani nie mam innych talentów, w związku z czym nie wygram nigdy żadnego programu typu „Mam talent”.
              Nie mam też Karty Dużej Rodziny ani legitymacji seniora.
            • stasi1 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 11:43
              Kiedyś budka z Hotdogami w centrum Wawy dawała zniżkę policjantom na służbie. Chodziło o to że jak był policjant to mnie było patoligi
          • hanusinamama Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 20:09
            Ja nie widzę...
      • pavia Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:26
        A dlaczego nie można wynosić poza szkolę? Dziecko nie może się pochwalić że pracowało trochę więcej niż inni uczniowie?
        • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:28
          Och, gdybyż jeszcze czerwony pasek zależał jedynie od pracowitości ucznia... wink
          • mayoliijka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:35
            A nawet jeśli się chwali, że jest najzwyczajniej w świecie bardziej zdolne? Może czy nie?
          • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 09:24
            angazetka napisała:

> Och, gdybyż jeszcze czerwony pasek zależał jedynie od pracowitości ucznia... wink
            >
            >
            o i to jest kwintesnecja tych "nie oceniajacych" wrazliwych pikajacych serduszek big_grin
            a-i jeszcze zalanych żółcią mamuś tych niepaskowych ze "bombelek" nie dostal 6.0 za sam fakt istnienia xD
            • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 10:44
              Trolliku drogi, moje dziecko ma trzy lata. Nawet nie umiesz ogarnąć umysłem, że piszę z własnego doświadczenia - nie musiałam się o ten czerwony pasek starać. Po prostu go miałam.
              • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 15:06
                angazetka napisała:

> Trolliku drogi, moje dziecko ma trzy lata. Nawet nie umiesz ogarnąć umysłem, że
                > piszę z własnego doświadczenia - nie musiałam się o ten czerwony pasek starać.
                > Po prostu go miałam.
                >
                Trollico nie obchodzi mnie ile lat ma twoja progenitura-tym bardziej nie rozumiem po co wlazisz w wątek,który cię nie dotyczy -ogarniasz umysłem ,że nikogo nie obchodzi co było 50 lat temu kiedy uczęszczałas do podstawówki?
          • marzenka12 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 09:33
            angazetka napisała:

> Och, gdybyż jeszcze czerwony pasek zależał jedynie od pracowitości ucznia... wink
            >
            >

zjedz loda
      • mar_i_montee Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 08:08
        mocca26 napisała:

> Nie podoba mi się ten pomysł (darmowych lodów za świadectwa z czerwonym paskiem
        > ). Pasków nie powinno się wynosic poza szkołę/sytuacje szkolne. Co najwyżej rod
        > zice jak mają ochotę moga jakoś uczcić.

Fajnie, to twoja opinia i nikt ci nie każe rozdawać darmowych lodów ani ich przyjmować. Grunt, żeby na innych nie wywierać zbędnej presji.
        Inni mają prawo uważać, że nagroda za wyniki w nauce nie sprowadza nikogo jedynie do roli ucznia, tak jak nagroda za sukcesy sportowe nie sprowadza do sportowca a za wygrane w turniejach szachowych do szachisty. Nie chcesz, nie rozdajesz i nie przyjmujesz i tak uczysz swoje dzieci, innym pozwól postępować jak uważają.
      • bene_gesserit Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 09:18
        mocca26 napisała:

> Nie podoba mi się ten pomysł (darmowych lodów za świadectwa z czerwonym paskiem
        > ). Pasków nie powinno się wynosic poza szkołę/sytuacje szkolne. Co n

Ale i tak się to robi. Paski np lądują na Fejsie rodziców.

Z grubsza rozumiem, o co ci w tym wątku chodzi, ale imo sytuacja jest idiotyczna. Lokalna cukiernia od 25 lat raz w roku nagradza dzieci za osiągnięcia. Raz w roku. Od tego dzieciaki nie dostaną traumy i nie będą miały problemów z tozsamoscią. Rzecznik praw dzieci powinien natomiast zająć się prawdziwszymi problemami, których dzieci mają całą masę.
        • pijatyka Re: zająć się prawdziwszymi problemami 06.06.26, 14:21

Prawdziwym problemem jest ta powszechna schizofrenia; oficjalnie tłucze się w kółko "stopnie nie są ważne, uczysz się dla siebie", a w praktyce - konkursy świadectw, kult 'średniej', 'wyciąganie' na wyższy stopień...itd.

A traumy i depresje dzieciaki łapią w szkole i w domu, nie pod budką z lodami.
          Inna sprawa, że ta nasza straszna szkoła to i tak są niewinne pieszczoty w porównaniu ze szkołami chińskimi, japońskimi, koreańskimi...

• geez_louise Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 18:45
      Nie dokładałabym stresu dzieciom nie paskowym robiąc taką akcję. Miałam zawsze te czerwone paski i świeciłam nimi wszystkim po oczach, dopiero w dorosłości ktoś mnie uświadomił jak czują się dzieci i czasem rodzice, którzy takich powodów do radości nie mają. Często z niczyjej winy.
      • misiamama Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 18:54
        Popieram, jako tzw. wzorowa uczennica lata temu. Dzisiaj też myślę o tym ze zgrozą. Niepotrzebny cyrk na kółkach, zawsze te same dzieci dostawały paski i nagrody, bo niby jak miało być inaczej? Nie każde dziecko - zwłaszcza jesli jest z ch...ow.go domu - da radę coś zrobić, nawet przy wsparciu szkoły. Szkoła podstawowa powinna uczyć współpracy i postawy obywatelskiej, zamiast promować dobrą pamięć, niesprawianie kłopotów i w miarę niepatologiczny dom.
        • po_godzinach_1 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:15
          misiamama napisała:

> Szkoła podsta
          > wowa powinna uczyć współpracy i postawy obywatelskiej, zamiast promować dobrą p
          > amięć, niesprawianie kłopotów i w miarę niepatologiczny dom.

może więc apelować o zniesienie tych pasków?
          • misiamama Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 21:03
            no owszem, paski miały być zniesione, już o tym słyszałam. W sumie dziwne, że nadal są.
      • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 21:47
        geez_louise napisała:

> Nie dokładałabym stresu dzieciom nie paskowym robiąc taką akcję. Miałam zawsze
        > te czerwone paski i świeciłam nimi wszystkim po oczach, dopiero w dorosłości kt
        > oś mnie uświadomił jak czują się dzieci i czasem rodzice, którzy takich powodów
        > do radości nie mają. Często z niczyjej winy.
        >
        stresu xD w..wia mnie juz ta polit poprawnosc wyniesiona do absurdu-sluchaj,kazdy moze przysiąść do książek i zawziąć sie na ten mityczny czerwony pasek-teraz i tak jest za idiotycznie niską srednia-4.75 pasek i 6.0 pasek,brawo.
        ale zazwyczaj jest tak,ze cały rok sie lata po podworku ,wyjezdza ze starymi ,pierdzi w stołek a potem płakusianie i dyskryminacja bo jak to tak góśno mówić o tych,którym SIĘ CHCIAŁO.
        90 procent tych pokrzywdzonych to zwykli bezczelni leserzy dlatego ja wlasnie odwrotnie-wyraznie i jasno podkreslam sukcesy-a jak sie nie podoba to do roboty ,wtedy tez bedzie powod zeby sie chwalić.
        • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 21:57
          ewa.ewartxxxx napisała:

> 90 procent tych pokrzywdzonych to zwykli bezczelni leserzy

Już nie mówiąc o tym, że obok dzieci chorych czy w jakiś sposób dysfunkcyjnych, to najbardziej hejtowane przez rówieśników są właśnie dzieci osiągające bardzo dobre wyniki w nauce (już za moich czasów było pogardliwe określenie "kujon", a dzisiaj jest sto razy gorzej). I jeśli już miałby być jakiś sensowny powód, aby nie nagradzać takich dzieci przywilejami, to tylko po to, aby chronić je przed dodatkowymi szykanami. Choć naturalnie najlepiej byłoby, aby "pokrzywdzonych" brakiem przywilejów hejterów i frustratów usadzać na karnym jeżyku.
        • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 21:58
          > ale zazwyczaj jest tak,ze cały rok sie lata po podworku ,wyjezdza ze starymi ,pierdzi w stołek a potem płakusianie i dyskryminacja bo jak to tak góśno mówić o tych,którym SIĘ CHCIAŁO.

Tym, którym się chciało. Czyli tym, których rodzice siedzą z nimi nad lekcjami. Tym z wyższym kapitałem kulturowym (nie mylić z kasą). Tym, którzy mają łatwość zapamiętywania i są po szkolnemu grzeczni (to winduje oceny).
          Czerwony pasek w podstawówce wymagał ode mnie dokładnie zero wysiłku - takie miałam warunki wewnętrzne i zewnętrze. Robienie z niego złotego cielca i obrażanie tych, którzy go nie mają, jest... no cóż. Żałosne.
          • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 08:37
            angazetka napisała:

>
            >
            > Tym, którym się chciało. Czyli tym, których rodzice siedzą z nimi nad lekcjami.
            > Tym z wyższym kapitałem kulturowym (nie mylić z kasą).

buahah.oczywiscie i tych z tym mitycznym kapitałem jest tak neiwielu -myslalby kto.

Tym, którzy mają łatwoś
            > ć zapamiętywania i są po szkolnemu grzeczni (to winduje oceny).

jestes obrzydliwa i oceniajaca-sama płaczesz nad ocenianiem innych a robisz to w najgorszej formie-juz wiesz z gory ze swietne oceny sa za lizusostwo po szkolnemu bo ci ynteligenci to sie w takie rzeczy nie bawią iksde a po drugie za zapamietywanie -glupia jestes az zeby bola.
            moze w szkole twoich dizeci to wystarczy ,w szkole mojej corki trzeba duzo ponad zeby zdobyc 6 i nie ma taryfy ulgowej -ale na 4.75 przecietnie inteligentny uczen sobie poradzi-jesli nie bedzie pierdzial codziennie na podworku-i nie,nie trzeba do tego kapitału kulturowego tylko pracy i checi

> Czerwony pasek w podstawówce wymagał ode mnie dokładnie zero wysiłku - takie mi
            > ałam warunki wewnętrzne i zewnętrze.

hahahhahahha.widac wlasnie .

Robienie z niego złotego cielca i obrażani
            > e tych, którzy go nie mają, jest... no cóż. Żałosne.

nie robie zlotego cielca-doceniam ze ktos jest ponad -natomaist zalosne sa te wszystkie sfrustrowane swoimi tumanami mamusie ,dorabiajace ideolo plus oczywiscie garsc zlotych mysli w stylu czerwony pasek jest za grzecznosc i kucie-żal,ze dojrzala baba jest tak pusta
            >
      • zerlinda Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 22:51
        Rodzic, jeżeli dziecko nie jest zbyt zdolne, powinien być i tak dumny z dziecka, z tego, że dziecko włożyło dużo pracy żeby mieć ta 3 czy 4.
    • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 18:56
      Co prawda sama przez wszystkie lata nauki miałam świadectwa z czerwonym paskiem, tak samo moje dzieci, jednak taka inicjatywa lodziarni jakoś nie bardzo mi się podoba i zgadzam się z Rzecznikiem Praw Dziecka.
      • at.attin Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:51
        Ale ty mnie dzisiaj zaimponowałeś.

natalia.nat napisała:

> Co prawda sama przez wszystkie lata nauki miałam świadectwa z czerwonym paskiem

• natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 21:18
          at.attin napisała:

> Ale ty mnie dzisiaj zaimponowałeś.

Przykro mi że tobie się nie udało. Ale kiedyś nie rozdawali lodów, więc nic nie straciłaś Głowa do góry . smile
          • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:52

Skąd wiesz, że nie rozdawali?
    • szpil1 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 18:56
      Ależ może. Rzecznik nie ma prawa zabraniać rozdawania lodów. Może jedynie poprosić. I zupełnie nie rozumiem dlaczego właścicielka lodziarni uległa.
    • raczek47 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 18:57
      Nagradzanie ciężkiej pracy i ambicji jest dyskryminacją wg pani rzecznik.
      No tak, w tym kraju gdzie promuje się nierobów i naciągaczy nie dziwi ta interwencja.
      • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:03
        Za ciężką pracę w szkole nagradza szkoła. I rodzice. I starczy.
        Czy ciebie za ciężką pracę nagradza sklep spożywczy?
        • raczek47 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:10
          Uważam, że prywatny właściciel może sobie nagradzać, byle zgodnie z prawem kogo chce.
          A zniżki ,np.dla emerytów nie dyskryminują innych?
          • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:16
            Poszłabym dalej. Najlepiej zarabiający powinni miec znizki albo darmowe lody albo kawę. Dobrze zarabiaja znaczy ciężko pracują, nalezy im sie.
            • reinadelafiesta Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 21:26
              Ale jak mają w pracy osiagnięcia, to dostają premie, nagrody. Rozumiem, że to też dyskryminuje tych, którzy nie dostają.
              • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 21:44
                W PRACY. Tak jak uczeń dostaje świadectwo z wyróżnieniem, książkę i uścisk dłoni dyrektora.
                • reinadelafiesta Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:44
                  Poza pracą ludzie też dostaja nagrody związane ze swoją pracą. Takim dosyć znanym przypadkiem są nagrody Nobla. Za pracę się je dostaje , a jednak nie od swojego dyrektora. O wszystkich nagrodach filmowych, literackich i innych nie wspomnę. Może właścicielka lodziarni też chciała ufundować nagrodę na miarę jej możliwości, wolno jej.
                  • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:58
                    Nadal te wszystkie nagrody przyznają gremia branżowe.
                    • reinadelafiesta Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 23:25
                      No i co z tego, że przyznają gremia branżowe? Argumentem było to, że nagroda jest ok. w szkole/pracy. Przyznawana poza nią już nie jest ok. Order Uśmiechu można przyznawać? A jak Prezydent przyznaje ordery, to kto jest tym gremium branżowym? A nagroda Templetona? A ufundowana przez firmę spożywczo-handlową nagroda literacka Bookera?
                      Zresztą, dyskusja jest absurdalna. Póki co każdy może sobie dawać nagrody komu chce, niech się rzecznik zajmie ważniejszymi sprawami: w Polsce dzieci są bezkarnie bite, maltretowane, zabijane, latami nie zabiera się ich z patologicznych rodzin, są likwidowane telefony zaufania, nie ma pieniędzy na leczenie psychiatryczne. Ta akcja to takie pudrowanie syfa.
                      • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 18:44
                        reinadelafiesta napisała:

> No i co z tego, że przyznają gremia branżowe? Argumentem było to, że nagroda je
                        > st ok. w szkole/pracy. Przyznawana poza nią już nie jest ok. Order Uśmiechu moż
                        > na przyznawać? A jak Prezydent przyznaje ordery, to kto jest tym gremium branż
                        > owym? A nagroda Templetona? A ufundowana przez firmę spożywczo-handlową nagrod
                        > a literacka Bookera?
                        > Zresztą, dyskusja jest absurdalna. Póki co każdy może sobie dawać nagrody komu
                        > chce, niech się rzecznik zajmie ważniejszymi sprawami: w Polsce dzieci są bezka
                        > rnie bite, maltretowane, zabijane, latami nie zabiera się ich z patologicznych
                        > rodzin, są likwidowane telefony zaufania, nie ma pieniędzy na leczenie psychiat
                        > ryczne. Ta akcja to takie pudrowanie syfa.
                        >
                        no a po co babrac sie w jakims syfie typu maltretowane dzieci?-trzeba medialnie ,na fejbuczka ,skrytykowac lodziarnię ,powbijac szpileczki prymusom,zdeprecjonowac dzieci inteligentne ,przyklasnąc przeciętności i hałastrze internetowej.
            • droch Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 00:27
              Najlepiej zarabiający powinni miec znizki albo darmowe lody albo kawę

Dobry przykład, może zdziwisz się, ale tak właśnie jest. Podpowiedź: programy lojalnościowe.
          • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:31
            raczek47 napisała

> Uważam, że prywatny właściciel może sobie nagradzać, byle zgodnie z prawem kogochce.
            > A zniżki ,np.dla emerytów nie dyskryminują innych?

Ja uważam że nie powinno być zniżek związanych z wiekiem.
        • po_godzinach_1 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:12
          angazetka napisała:

> Za ciężką pracę w szkole nagradza szkoła. I rodzice. I starczy.

za ciężką pracę w szkole nagradza ten, kto chce nagradzać
          • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:17
            a to zalezy jak, bo tu wkraczają przepisy podatkowe
            • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:21

Żadne przepisy podatkowe nie wkraczają, jeśli uczeń z paskiem dostanie w nagrodę np. książkę.
            • po_godzinach_1 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:23
              mocca26 napisała:

> a to zalezy jak, bo tu wkraczają przepisy podatkowe

jeśli nie będzie pasków?
              • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:25
                za darmowe rozdawanie towaru
                • po_godzinach_1 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:29
                  mocca26 napisała:

> za darmowe rozdawanie towaru

a gdyby chciała ufundować prywatną nagrodę dla zwycięzców konkursu to mogę?

czy nie mogę, bo tym, którzy przegrali byłoby przykro?
                  • nick_z_desperacji2 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:31
                    Ostatnio nawet szkoła książek dawać nie może.
                    • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 21:09
                      Jaka szkoła? Bo znajome nauczycielki w szale kupowania...
                      • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 08:37
                        Ale ze szkolnych pieniędzy czy trójek klasowych?
                    • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 00:36
                      nick_z_desperacji2 napisała:

> Ostatnio nawet szkoła książek dawać nie może.

Nieprawda.
        • droch Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:23
          A ja nie mogę nagrodzić, gdy mam ochotę, bo…?
          Komuś za mocno wchodzi potrzeba kontroli.
        • nick_z_desperacji2 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:31
          Jeszcze trochę, a stypendia będzie trzeba zlikwidować, bo kogoś urażają,
          • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:32
            ale odróżniasz nagrody w odpowiednim dla nich miejscu od tych poz anim?
            • nick_z_desperacji2 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:39
              A kto wyznacza, które miejsca są odpowiednie na jakie nagrody? Jak ktoś zostaje pracownikiem miesiąca, to też powinien pieniądze z premii wydać tylko na usługi pracodawcy? Sklep z ciuchami czy biżuteria wszak nie jest miejscem na obnoszenie się nagroda z pracy.
              • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:44
                Dla tych, którzy nie rozumieją pojęcia własciwego miejsca. Nagrody za naukę szkolna powinny być wręczane w szkole lub odpowiednich urzędach jezeli dotyczy.

Tak jak premie za pracę dostaje się w pracy, w urzędzie patentowym itd a nie w sklepie.

• mamalgosia Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 23:02
                  Ale dlaczego POWINNY? Bo ty tak uważasz?
                  • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 23:35
                    Ma prawo do swojej opinii, tak jak ty masz prawo do swojej. Dodatkowo jej opinia zgadza się opinią Rzecznika Praw Dziecka, więc nie jest taka od czapy.
                    • reinadelafiesta Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 23:43
                      Do opinii każdy ma prawo. Ale od czapy to jest akurat argument, że RPD jest tutaj jakąś wyrocznią. Jak poprzedni Rzecznik, Mikołaj Pawlak przedstawił swój stosunek do kar cielesnych i w wywiadzie dla „Dziennika Gazety Prawnej” w 2019 roku stwierdził, że z estymą wspomina sytuacje, gdy ojciec dał mu klapsa, po czym dodał, że „klaps nie zostawia wielkiego śladu” - to też to tak bezkrytycznie łyknęłaś?
                      • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 00:14

> Do opinii każdy ma prawo. Ale od czapy to jest akurat argument, że RPD jest tut
                        > aj jakąś wyrocznią. Jak poprzedni Rzecznik, Mikołaj Pawlak przedstawił swój sto
                        > sunek do kar cielesnych i w wywiadzie dla „Dziennika Gazety Prawnej” w 2019 ro
                        > ku stwierdził, że z estymą wspomina sytuacje, gdy ojciec dał mu klapsa, po czym
                        > dodał, że „klaps nie zostawia wielkiego śladu” - to też to tak bezkrytycznie łyknęłaś?

Czyli bezkrytycznie łyknęłam a nie że mam prawo do opinii. smile
                        Oraz nie można brać uwagę opinii RPD, bo kiedyś któryś powiedział coś nagannego.
                        OK. Mamy po prostu inne zdanie w temacie "darmowych lodów za świadectwo z czerwonym paskiem". I niech tak zostanie.

• reinadelafiesta Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 00:24
                          Mamy inne zdanie i nie na temat tego zdania się wypowiadałam, tylko na temat bezkrytycznego podpierania się argumentem, że RPD coś tam powiedział. Bo jeden powiedział jedno, drugi powiedział drugie - z tego akurat nic nie wynika, a już najmniej to, że "opinia (...) nie jest taka od czapy".
                          • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 01:26
                            reinadelafiesta napisała: ...

Wybacz, ale ja mam prawo do własnego zdania. Cenię sobie obecną Rzeczniczkę Praw Dziecka, mimo że jej poprzednik nie wzbudzał mojego zachwytu swoim sztywnym konserwatywnym światopoglądem. Tak samo cenię dzisiejszego premiera a poprzednik z PiSu był dla mnie nie do zaakceptowania i tak można by wymieniać dalej. I zgadzam się zdecydowanie ze zdaniem RPD w temacie lodziarni i uważam, że słusznie zainterweniowała. I DLA MNIE dużo z tego wynika, a nie tylko "coś tam powiedziała" i jej opinia nie jest DLA MNIE od czapy z racji pełnionej funkcji i doświadczenia. A ty możesz sobie uważać inaczej. Trzeba jaśniej?
                            • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 06:41

Rzecznik Praw Dziecja jest osobą publiczną.
                              Urzęduje za pieniądze podatnika i jako podatnik mam prawo skrytykować jego działania. Nie powinna sie zajmować takimi pierdołami i jeszcze dodawać do tego fikuśną ideologię. Bo to nie lody dzieła dzieci na lepsze i gorsze, tylko czerwone paski.
                              A poza tym, chyba nie zaprzeczysz, że ocenianie wiedzy i umiejętności już je różnicuje. Chyba że to też uważasz za niesprawiedliwe i wykluczające?
                            • reinadelafiesta Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 12:07
                              Ależ możesz sobie uważać, gdzież ja Ci odbieram prawo do Twojego zdania? Tylko nie narzucaj innym ludziom swoich autorytetów i nie pisz im, że skoro rzecznik coś powiedział, to to o czymś śwadczy. Ponoć szanujesz fakt, że ludzie mają różne poglądy. Jest słuszna dla Ciebie i tyle.Trzeba jaśniej? Dla mnie temat zakończony.
                              • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 20:58

> Ależ możesz sobie uważać, gdzież ja Ci odbieram prawo do Twojego zdania?

A gdzież ja napisałam, że mi odbierasz? Przedstawiłam, jakie jest moje zdanie w kwestii rzecznika i dlaczego dla mnie obecna rzeczniczka różni się od swojego poprzednika oraz że ma doświadczenie i kompetencje.

> Tylko nie narzucaj innym ludziom swoich autorytetów i nie pisz im, że skoro rzecznik
                                > coś powiedział, to to o czymś śwadczy. Ponoć szanujesz fakt, że ludzie mają róż
                                > ne poglądy. Jest słuszna dla Ciebie i tyle.Trzeba jaśniej? Dla mnie temat zakoń
                                > czony.

W którym miejscu ja narzucam ci mój autorytet?
                                Po pierwsze, to ty na mnie naskoczyłaś, że łyknęłam opinię rzecznika (to nieprawda, bo mam swoje zdanie niezależne od nikogo) i że mój argument jest od czapy (nie jest, bo rzecznik z racji wykształcenia i pełnionej funkcji ma duże kompetencje w tych kwestiach, to nie jest przypadkowa osoba) i że "bezkrytycznie podpieram się argumentem, że RPD coś tam powiedział" (nie bezkrytyczne i wyjaśniłam dlaczego).

Ty wobec tego nie narzucaj innym ludziom, że nie mogą mieć swoich autorytetów i się nimi podpierać i nie pisz im, że skoro rzecznik coś powiedział, to to o niczym nie świadczy. Ponoć szanujesz fakt, że ludzie mają różne poglądy. Nie jest słuszna dla Ciebie i tyle. Trzeba jaśniej?
                                • reinadelafiesta Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 21:57
                                  Na szczęście wszyscy widzą, jak przebiegała rozmowa, nie muszę niczego dodawać. Możesz iść i wykłócać się z innymi, produkując milion postów, tak jak to masz w zwyczaju. A jak tak lubisz się podpierać autorytetami, to poczytaj sobie, co B.Nowacka napisała odnosząc się do sprawy. Z racji pełnionej funkcji też chyba jakieś doświadczenie i kompetence ma. wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198012,32834292,spor-o-darmowe-lody-nowacka-reaguje-na-pismo-rzeczniczki-praw.html
                                  • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 16:25
                                    reinadelafiesta napisała: ...

A pisałaś że temat dla ciebie skończony. big_grin
                                    No proszę, to ty możesz sobie wybierać autorytety, ale innym tego zabraniasz. No więc nie narzucaj innym ludziom swoich autorytetów i nie pisz im, że skoro ministra coś powiedziała, to to o czymś świadczy.
                                    A jakie to niby choć trochę porównywalne do Horna-Cieślak doświadczenie, kompetencje i tematyczne publikacje w kwestii praw dzieci ma Nowacka, z wykształcenia inżynier w zakresie informatyki?

"W 2022 ukończyła studia podyplomowe dotyczące profilaktyki przemocy seksualnej wobec dzieci i młodzieży na Akademii Ignatianum w Krakowie.
                                    Była członkinią Komisji Praw Człowieka przy Naczelnej Radzie Adwokackiej oraz przewodniczącą Sekcji Praw Dziecka przy Okręgowej Radzie Adwokackiej w Warszawie.
                                    Od 2008 była wolontariuszką Fundacji Dzieci Niczyje. Działalność na rzecz dzieci prowadziła też w ramach Komitetu Ochrony Praw Dziecka. Uczestniczyła w pracach nad aktami prawnymi związanych z prawami dzieci, m.in. nowelizacji ustawy o ochronie małoletnich oraz poszerzającej możliwości dostępu osób młodych do psychologa bez zgody opiekuna prawnego."

Na szczęście wszyscy widzą, jak przebiegała rozmowa, nie muszę niczego dodawać. A twoje niskich lotów argumenty ad personam nie robią na mnie wrażenia i świadczą o tobie i braku argumentów merytorycznych. Widać dokładnie w tej odnodze, kto się wykłóca i w jaki sposób to robi.
              • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 21:10
                Yyy, mówisz w sklepie z ciuchami, że płacisz pieniędzmi z premii?
            • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:39

U mnie jest także stypendium miejskie, nie tylko szkolne. I co? Prezydent miasta nie ma prawa nagradzać?
              • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 20:26
                Miasto jest dla szkół organem prowadzącym.
                • reinadelafiesta Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 23:05
                  Ale SzwedzkaAkademia Nauk nie jest niczyim organem prowadzącym, a nagrody za osiągnięcia zawodowe przyznaje.
                  • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 23:08
                    Polska Akademia Nauk też nie jest, a jej jednostki np. organizują olimpiady przedmiotowe. PAN nie przyznaje jednak nagród najlepszym lodziarniom.
                    • reinadelafiesta Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 23:30
                      "Polska Akademia Nauk też nie jest, a jej jednostki np. organizują olimpiady przedmiotowe" - cieszę się, że dostrzegasz, że bycie organem prowadzącym lub nie, to żaden argument w przyznawaniu nagród.
                      • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 00:22
                        Nigdy nie użyłam tego argumentu, try harder.
                        • reinadelafiesta Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 00:29
                          Owszem, właśnie użyłaś, przytoczyłaś to jako przykład sytuacji, kiedy ktoś kto nie jest organem prowadzącym organizuje olimpiady przedmiotowe. Które jak powszechnie wiadomo mają zwycięzców i nagrody. Radzę więc samej bardziej się starać myśleć, co się pisze.
                          • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 00:33
                            Nigdy nie napisałam, że nagrody może przyznawać tylko organ prowadzący daną placówkę. A ty porównujesz lodziarnię z Polską Akademią Nauk.
                            • reinadelafiesta Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 00:48
                              Ty nie, ale ja odnosiłam się do wypowiedzi @nangaparbat, a nie do tego, co Ty gdzieś twierdziłaś bądź nie. O PAN akurat napisałaś Ty, a nie ja. A porównanie, jak porównanie, dla dzieci ta lodziarnia i lody póki co ma pewnie większe znaczenie niż wszystkie akademie świata.
                • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 23:34

I jako organ prowadzący ma inne zadania (infrastruktura, kadry, sieć szkół). System oceniania nie leży w ich kompetencji.
              • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 08:40
                iwles napisała:

>
                > U mnie jest także stypendium miejskie, nie tylko szkolne. I co? Prezydent miast
                > a nie ma prawa nagradzać?
                >
                > no bezczelne sa wszystkie dziubdziusie aplikujace o stypendia naukowe ,o socjalne mogą xDDD
                Jeszcze sie obrażą wespół zespół ze swoimi geniuszami,RPD ,natalkanat i angazetka i co to bedzie
                >
                >
          • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 22:09
            nick_z_desperacji2 napisała:

> Jeszcze trochę, a stypendia będzie trzeba zlikwidować, bo kogoś urażają,
            10/10

nigdy nie było lepszych czasow dla debili i leserów niż teraz
        • asiairma Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 20:11
          angazetka napisała:

> Za ciężką pracę w szkole nagradza szkoła. I rodzice. I starczy.

Niby zgadzam się, szkoda trochę tych dzieci z 4-6 klasy podstawówki.
          Ale idąc tym tokiem, czy przedsiębiorcy nie wolno ufundować stypendium naukowego? Czy to tez nie fair w stosunku do słabszych? A dlaczego naukowe a nie sportowe albo artystyczne?

Szkoła i społeczeństwo powinno mocno rozwijać umiejętności współpracy, równości i empatii, ale równocześnie nie wróżę przyszłości społeczeństwu, które przestanie nagradzać za osiągnięte wyniki. Utopia.

• mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 20:14
            ale stypendium to coś zupełnie innego. To tak jak premia w pracy czy inna podwyżka. Ale w spożywczaku nikt ciebie nie rozlicza z tego jak pracujesz. Masz prawo do pełnienia różnych ról w życiu.
            • asiairma Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 20:27
              mocca26 napisała:

> ale stypendium to coś zupełnie innego. To tak jak premia w pracy czy inna podwy
              > żka. Ale w spożywczaku nikt ciebie nie rozlicza z tego jak pracujesz. Masz praw
              > o do pełnienia różnych ról w życiu.

Nie rozumiem porównania do spożywczaka- mogę zamiast premii dostać nagrodę rzeczową lub upominek od współpracującej firmy za wyższe niż inni osiągają wyniki. Rozumiem za to frustrację młodszej grupy młodzieży.

Gdzieś podskórnie czuję, że problem częściowo jest w lodach- słodyczach, archetypie nagradzania. Gdyby to był upust do księgarni o wartości średniej z świadectwa, to frustracja byłaby mniejsza.
              Chyba nawet jakiś sklep elektroniczny dawno temu stosował taką promocję.

• mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 20:28
                jeszcze raz, nie chodzi o frustrację. Chodzi o redukowanie dziecka do jednej roli. Nawet tego z paskiem
              • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 21:11
                > Nie rozumiem porównania do spożywczaka-

W spożywczaku nie dostaniesz zniżki tylko dlatego, że w swojej pracy zasłużyłaś na premię.
                • mamalgosia Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:56
                  Ale czasem dostaniesz z innych powodow, rowniez niesprawiedliwych. I co z tego?
              • kurt.wallander Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 20:07
                asiairma napisała:

> Chyba nawet jakiś sklep elektroniczny dawno temu stosował taką promocję.
                >

Było. Pamiętam, że kupiłam SOBIE dobrą suszarkę balkonową za prezent dla bombelka.... Taka ze mnie matka. Pewnie pieniądze z komunii też bym zdefraudowała wink

Pamiętam, że też był o to mega kwas w społeczeństwie - o te rabaty, znaczy się.
        • fogito Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 10:49
          Firma NIKE ma zniżki dla studentów. Wystarczy, że pokażesz legitymację studenta czy jak to się tam teraz nazywa.
          • yadaxad Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 11:30
            Ale taki student nie musi pokazywać indeksu, że tylko za tyle dobrych ocen dostaje zniżkę. Na wyróżnieniach za dobrą pracę, czy osiągnięcie nie ma nic dyskryminującego, ale posiadanie jakiegoś dyplomu w czymś, czy paska jest już samo w sobie nagrodą i powinno mieć znaczenie w dziedzinie, której dotyczy. Darmowe lody są "brzydkie" nie dlatego, że ktoś je dostaje, tylko ze niby inne dzieci na lody nie zasługują, a lody są czymś w innej bańce oceny dziecka. Dawanie darmowych lodów tylko małym blondyneczkom specjalnie by się nie różniło od dawania tym, które udowodniły, że są wystarczająco inteligentne, tylko niechęć do seksizmu jest bardziej zakorzeniona.
            • fogito Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 11:40
              No, ale ktoś w sklepie może się rozpłakać, bo nie dostał się na studia i zniżki nie dostanie. Generalnie uważam, ze podniesienie średniej do 5,75 załatwiłoby problem nadmiaru pasków. A ta 💩 burza a lody to chyba z nudów jest rozdmuchiwana.
              • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 19:41
                fogito napisała:

> No, ale ktoś w sklepie może się rozpłakać, bo nie dostał się na studia i zniżki
                > nie dostanie. Generalnie uważam, ze podniesienie średniej do 5,75 załatwiłoby
                > problem nadmiaru pasków. A ta 💩 burza a lody to chyba z nudów jest rozdmuchiwa
                > na.

Iwles, po co komu taka średnia? Jako nauczycielka musisz wiedzieć, że ze średniej niewiele wynika, a walka o pasek to para, co idziecwylacznie w gwizdek.
                • fogito Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 21:43
                  Jak ktoś ma średnią 5,75 to już widać, że jest lepszy od przeciętnie zdolnych dzieci. Lub też bardziej pracowity. To warto nagradzać. Średnia pokazuje na jakim poziomie opanowaliśmy materiał.
                  • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 07:50
                    Z tym się nie zgodzę. W topowych liceach ciężko o wysokie oceny z wiodących przedmiotów.
                    Aż musiałabym sprawdzić świadectwo syna, ale na pewno nie miał z matmy więcej niż 3. A jednak maturę rozszerzoną napisał na 90 czy więcej %. Średnią z całej matury miał coś ok 95%.
                    Oceny często nie zależą od wiedzy a od wymagań nauczyciela. Są szkoły, gdzie wprost mówi się, że na 6 umie Bóg, na 5 nauczyciel, a uczeń ma się cieszyć jak będzie miał 4 ( tak, wiem niezgodne z prawem - ale to na zasadzie "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobisz").
                    Znałam dzieciaki, które miały 6 z matematyki w gimnazjum, a egzaminy napisali na ok 60-70% i takie z 4-5 i egzaminy napisane na 100%.
                    Dlatego uważam, że w rekrutacji powinny liczyć się tylko egzaminy. Bo oceny ocenom nie równe. Chyba, że robimy po każdej klasie egzaminy jednakowe dla całego województwa/kraju.
                    • fogito Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 10:26
                      Egzaminy w Polsce są łatwiejsze niż podstawa programowa. Taki jest klimat. A odnośnie tego, że na 6 umie sam Bóg to juz trzeba to między bajki włożyć. Sa ścisłe ustalone procenty na konkretne oceny. Masz test, jest maksymalna liczba punktów. Sprawdzasz, liczysz z punkty i wyliczasz średnią a potem wstawiasz ocenę. Nic się nie da naciągnąć. Rzadko kiedy uczeń pisze na 96-100% co najczęściej jest 6 w szkołach. Może z kilku klas zdarzy się to czasami jednemu. Ale na egzaminach przynajmniej w przypadku moich uczniów wielu ma 100%. Są po prostu łatwiejsze. I żeby nie było, to nie wymyślam trudniejszych testów niż to co jest w wymaganiach.
                      Moim zdaniem tylko egzaminy powinny być brane w rekrutacji pod uwagę i powinny być z większej liczby przedmiotów jak w systemie brytyjskim, no i oczywiście powinny być trudniejsze. Ta polska matura poza kilkoma rozszerzeniami to śmieszna jest. Lepsi uczniowie klas 8 by ją zdali bez jednego dnia w LO.
                      • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 13:25
                        To dlaczego tyle osób nie zdaje podstawy z matematyki? Rozszerzona z matematyki nie jest łatwa. Inaczej wyniki oscylowałyby w granicach 90% a nie 30%.
                        matematyka.dlamaturzysty.info/s/5032/81179-Wyniki-maturalne-z-matematyki-wg-lat.htm
                        • fogito Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 13:52
                          No coz. Nie chciałabym się wyrażać, więc nie będę pisać co tym myślę. Podstawa jest banalna. A rozszerzenie to w końcu jest wynikiem 4 lat nauki, więc bez przesady.
                  • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 11:21
                    fogito napisała:

> Jak ktoś ma średnią 5,75 to już widać, że jest lepszy od przeciętnie zdolnych d
                    > zieci. Lub też bardziej pracowity. To warto nagradzać. Średnia pokazuje na jaki
                    > m poziomie opanowaliśmy materiał.

Jest przede wszystkim systematyczny i świetnie zorganizowany. Musibtez być zdolny i mieć dobrą pamięć. To bardzo ważne i godne nagrody, jak najbardziej.
                    Ale nie rozumiem, co masz na myśli pisząc, że „jest lepszy”.
                    Chcę też dodać, że bardzo często nastolatki, które mam pod opieką, mają ogólne zdolności (czyli to, co nazywasz inteligencją) wysokie lub bardzo wysokie - przeciętny wynik testów trafia się sporadycznie. A do mnie trafiają ci, co mają problemy i potrzebują pomocy.
                    • fogito Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 13:54
                      Lepszy czyli ten z lepszymi wynikami. Czyli ten, któremu sie chce. Mamy wielu zdolnych, którym nic się nie chce.
                      • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 14:04
                        fogito napisała:

> Lepszy czyli ten z lepszymi wynikami. Czyli ten, któremu sie chce. Mamy wielu z
                        > dolnych, którym nic się nie chce.

Tak, tym którym się chce spełniać oczekiwania nauczyciela. To jest bliskie nabywaniu wiedzy i umiejętności, ale nie tożsame.
                        A uczeń który ma lepsze wyniki ma lepsze wyniki - i chwała mu. Nie jest jednak przez to „lepszy”.
                        • fogito Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 06.06.26, 08:11
                          Jakie oczekiwania nauczyciela znowu? Uczeń ma za zadanie opanować podstawę programową. Nauczyciel jest po to, aby my w tym pomóc.
                          Dla mnie uczen, któremu się chce, który jest ambitny i zdyscyplinowany jest lepszy niż ten, który olewa i nic mu się nie chce.
                          • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 06.06.26, 09:14
                            Wiesz co? Ja mam takie marzenie od dawna: żeby w liceum gdzie pracuje zrobić test dla nauczycieli. Niech każdy zespół przygotuje po dwa-trzy pytania sprawdzające najbardziej podstawową wiedzę z ich przedmiotu - i niech wszyscy taki test rozwiążą, tylko dla siebie.
                            Podstawa to podstawa - wymagania konkretnych nauczycieli to insza inszość. I termin, w którym należy te wymagania spełnić - czyli napisać kartkówkę lub klasówkę, plus inne „formy sprawdzania wiedzy i umiejętności” zaliczyć. Jeśli ktoś chce zaliczać na piątki i szóstki, to co w nim rozwijamy? Perfekcjonizm.
                            W LO dzieciaki mają po 14 przedmiotów. W ciągu jednego tygodnia 14 osób czegoś od nich wymaga. Jeśli ktoś chłonie wiedzę, bo jest ciekawy świata, bo chce zrozumieć, i to się przekłada na najlepsze oceny - to cudownie. Ja znam jedną taką osobę, która została naukowczynia i profesorka PAN.
                            • fogito Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 06.06.26, 11:07
                              Mogłabyś wymienić te 14 przedmiotów na ocenę?
                              Poza tym ja już byłam w liceum i musiałam mieć opanowaną podstawę z każdego przedmiotu na każdą lekcję przez 4 lata. Jeśli teraz nie miałam matematyki 30 lat to myślisz, że powinnam pamiętać to wszystko co licealista ma na lekcjach? Nie sądzę.
                              Co do wymagań w stosunku do uczniów LO to przesadzasz i to znacznie.
            • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 11:41

No widzisz, bycie studentem też jest związane z nauką. Trzeba jednak było uczyć się na jakimś poziomie, żeby zdać maturę i dostać się na studia. Czy ta zniżka dla studentów nie jest uwłaczająca dla młodzieży po szkole branżowej?
              Nie poniża ich? Nie wyklucza?

Dlaczego "nagradzanie" dobrej nauki 13-14-latka jest gorsze od "nagradzania" nauki 19-latka?
              • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 11:46
                Nie, w 2026 samo bycie studentem nie świadczy totalnie o niczym.
                • fogito Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 11:48
                  🙄
                • reinadelafiesta Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 11:55
                  To dokładnie tak samo, jak według niektórych czerwony pasek, nie świadczy o niczym.
                • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 11:56

A o czym świadczy czerwony pasek?
                • yadaxad Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 12:12
                  Zakłada się tak ze średniowiecznej tradycji, że studiujący nie poświęcają się głównie dobrze płatnej pracy i mają finansowe braki, a dobrze mieć wystudiowane społeczeństwo i wyjątki tego zasadniczo nie zmieniają. I niech tam sobie więcej zjedzą, czy mają buty, by się studiów trzymali. Oczywiście nie musi to mieć żadnego konkretnego znaczenia, prócz drobnej przyjemności ze statusu studenta, który sprawi, że się na tym zarobi, bo jednak zmobilizuje ich to do wydania kasy nawet o ileś procent mniejszej, co lepsze niż by nie wydali wcale. I w lodach nie byłoby nic budzącego kontrowersję, gdyby były deserem za skończenie podstawówki, a ci co nie skończyli nie byliby dyskryminowani, bo nie skończyli. A co się straci na jednych darmowych lodach jak raczej reszta rodziny je sobie też kupi.
            • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 11:42
              yadaxad napisała:

> Dawanie darmo
              > wych lodów tylko małym blondyneczkom specjalnie by się nie różniło od dawania t
              > ym, które udowodniły, że są wystarczająco inteligentne

No ale co z tego. Jakby bycie blondynką dawało korzyści społeczeństwu, to też należałoby to promować, aby w ten sposób pośrednio stymulować wzrost liczby blondynów. Nie oznacza to automatycznego wsadzania brunetów do Berez Kartuskich.
      • amsterdama Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:32
        Nie musiałam się szczególnie wysilać, żeby mieć czerwony pasek, złotą odznakę itp. Były dzieci, które ciężko pracowały, żeby przejść z klasy do klasy. Nie podoba mi się inicjatywa z lodami.
        • at.attin Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:54
          No, jakby inaczej 🤣

amsterdama napisał:

> Nie musiałam się szczególnie wysilać, żeby mieć czerwony pasek, złotą odznakę .
        • zerlinda Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:54
          No a jak ktoś się musiał dużo nawysilac żeby mieć ten pasek? To wtedy wolno go nagrodzić czerwonym paskiem albo lodami? Czy też nie?
          • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:59
            Pasek jest nagrodą samą w sobie. To już jest nagroda.
            • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 20:05

I ta nagroda nie dyskryminuje dzieci, które paska nie dostały, bo zabrakło im pół punktu???

Dlaczego uważasz, że dopiero lody wywołają "poczucie krzywdy" i presję psychiczną?
              • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 20:13
                Nie. Ponieważ nagroda za naukę w szkole jest ograniczona do sytuacji w szkole. Sam system szkolny nie jest idealny tym bardziej nie należy wynosić go poza szkołę.

Ja nie myślę, ze to poczucie krzywdy, Ja myslę, że to zredukowanie małego człowieka do jednej roli. Powtarzam, tego z paskiem też.

Dorosli maja prawo do bycia człowiekiem w życiu prywatnym i byciem ocenianym za pracę w pracy a nie w spożywczaku.
                • thank_you Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:26
                  Omg, to jak uczeń w trakcie kontroli biletowej pokazuje legitymację, to też ktoś go bierze za ucznia… a nie za człowieka. Szok i skandal!
                • mamalgosia Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:57
                  Ale bzdura
                • maslova Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:50
                  mocca26 napisała:

> Nie. Ponieważ nagroda za naukę w szkole jest ograniczona do sytuacji w szkole.
                  > Sam system szkolny nie jest idealny tym bardziej nie należy wynosić go poza sz
                  > kołę.
                  >
                  >
                  > Ja nie myślę, ze to poczucie krzywdy, Ja myslę, że to zredukowanie małego człow
                  > ieka do jednej roli. Powtarzam, tego z paskiem też.

Ale pani Rzecznik w swoim piśmie stosuje stwierdzenia ogólne, np. "Każda młoda osoba jest wyjątkowa i wartościowa bez względu na osiągane wyniki w nauce", "Każde dziecko posiada unikatowe talenty (...), które często nie znajdują odzwierciedlenia w ocenach szkolnych" (pogrubienia moje). Te stwierdzenia nie różnicują miejsca ani sytuacji, które zdaniem pani Rzecznik uzasadniają bądź nie stosowanie nagradzania za oceny. Dlaczego więc lodziarnia nie może nagradzać za oceny, a szkoła jak najbardziej? Dlaczego szkoła nie nagradza każdego ucznia za jego "talenty, umiejętności, uzdolnienia i cechy charakteru"?

• demodee2 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 10:04
                    Oceny szkolne, szczególnie z matematyki, pogłębiają tylko wrodzone ludziom nierówności. Przykład:

Ance na klasówce wystarczyło raz a dokładnie przeczytać zadania, rozwiązywała z marszu, wynik był poprawny, dostawała piątkę.

Ja na klasówce biedziłam się z jednym, rozwiązywałam z trudem (wynik był zbliżony do poprawnego), drugie ledwie rozgrzebałam, do trzeciego nie podchodziłam wcale, bo już nie było czasu. A przed klasówką miałam korki. I dostawałam z klasówki ocenę mierną.

Dlaczego mój wkład pracy nie został oceniony, tylko sam wynik?
                  • zerlinda Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 18:54
                    No nie każdy ma talenty, ja nigdy żadnych szczególnych talentów nie miałam i nie mam. I co teraz?
              • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 07:53
                Są dzieciaki z wysoką średnią i zachowaniem dobrym - nie łapią się na pasek. A zachowanie dobre mają dlatego, że mają wywalone na podlizywanie się nauczycielom/udział w dziwnych aktywnościach itd.
                • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 09:50
                  arwena_111 napisała:

> Są dzieciaki z wysoką średnią i zachowaniem dobrym - nie łapią się na pasek. A
                  > zachowanie dobre mają dlatego, że mają wywalone na podlizywanie się nauczycielo
                  > m/udział w dziwnych aktywnościach itd.

wszystkie babska ,krytykujace ta lodziarnie w wątku nawet same nie czuja jak sa obrzydliwe-juz bylo ze paski sa za lizusostwo za wykucie za to za sro-za wszystko byle nie przeyznac,ze sa za inteligencje i za ciezka prace dziecka przez caly rok bo mamusie tłuczkow odsuwaja od siebie prawde na wszystkie sposoby.
                  nie kochana ,oceny wzorowej nie maja uczniowie ,ktorzy nie zachowuja sie na tyle odpowiednio ,zeby ja uzyskac-gadaja,przeszkadzaja ,nie przygotowuja sie pyskuja-tak jest w szkole mojej corki i wzorowego za zadne wlazidupstwo sie nie dostanie ,trzeba byc po prostu KULTURALNYM ,wiedziec jak sie zachowac-to wynosi sie z domu iksde plus dziwne aktywnosci to KONKURSY PRZEDMIOTOWE I WOLINTARIAT ,angazowanie sie w zycie szkoly a nie przychodzenie,odwalanie na odczep lekcji i lądowanie na podworku zeby sie szwędac do nocy.
                  • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 09:54
                    Polszczyzna też kuleje...
                  • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 11:24
                    Ewo, nie ma twojego wpisu, który by kogoś nie obrażał. W tym kontekście wypowiadanie się przez Ciebie na temat oceny z zachowania jest paradne.
            • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 15:12
              mocca26 napisała:

> Pasek jest nagrodą samą w sobie. To już jest nagroda.

To ty tak uważasz.a ja nie.takze spuść z tonu bo twoja opinia nie jest dla nikogo wiążąca.jak twój dzieciak dostanie pasek to będziesz sobie decydowała co robić,za innych się nie wypowiadaj .
          • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 21:11
            Wolno. Rodzice wręcz powinni.
        • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 20:03
          amsterdama napisała:

> Nie musiałam się szczególnie wysilać, żeby mieć czerwony pasek, złotą odznakę i
          > tp. Były dzieci, które ciężko pracowały, żeby przejść z klasy do klasy.
          Otóż to.
          W SP dzieci mają paski głównie z rozdania - bo rodzice im czytali, rozmawiali z nimi, nawet do muzeum zabierali. Bo mogą spokojnie przespać całą noc. Bo nie trafiło im się ADHD.
          Może pani fundowałaby co roku lody jednej wylosowanej klasie? Takie wspólne lody łączyłyby dzieci zamiast dzielić, a marketingowo mogłoby to się bardziej opłacić.
          • po_godzinach_1 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 20:09
            nangaparbat3 napisała:

> Może pani fundowałaby co roku lody jednej wylosowanej klasie? Takie wspólne lod
            > y łączyłyby dzieci zamiast dzielić, a marketingowo mogłoby to się bardziej opła
            > cić.

a to nie paski dzieci dzielą?
            • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 20:31
              Ja jestem przeciwna paskom i ocenom, zwłaszcza z zachowania.
              Póki co paski są i pani łodzianka nie ma na to wpływu. Ale naprawdę mogłaby zapraszać na te lody jedna wylosowana klasę, dzieci przeżyłyby razem coś miłego.
              Reklama by była lepsza niż z paskami.
          • maslova Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:52
            nangaparbat3 napisała:

> Może pani fundowałaby co roku lody jednej wylosowanej klasie? Takie wspólne lod
            > y łączyłyby dzieci zamiast dzielić, a marketingowo mogłoby to się bardziej opła
            > cić.
            >
            >
            A może, skoro wymaga się takich inicjatyw od prywatnych firm czy osób, warto by było zacząć od siebie? Czyli od szkół po prostu?
            • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 12:34
              Ktoś czegoś WYMAGA?
              • maslova Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:17
                No ty na przykład.
                • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 19:51
                  maslova napisała:

> No ty na przykład.

Ale uważasz że nie ma różnicy między wymaganiem a rzuceniem pomysłu?
          • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 15:14
            nangaparbat3 napisała:

> amsterdama napisała:
            >
            > > Nie musiałam się szczególnie wysilać, żeby mieć czerwony pasek, złotą odz
            > nakę i
            > > tp. Były dzieci, które ciężko pracowały, żeby przejść z klasy do klasy.
            > Otóż to.
            > W SP dzieci mają paski głównie z rozdania - bo rodzice im czytali, rozmawiali
            > z nimi, nawet do muzeum zabierali. Bo mogą spokojnie przespać całą noc. Bo nie
            > trafiło im się ADHD.
            > cić.
            >
            >
            >
            > Ty masz jakieś traumy,pracowałaś w domu poprawczym? W dodatku obrzydliwie umniejsza aż,jak wszystkie święte w tym wątku -co to znaczy z rozdania świętoszko?kto ci pozwala tak deprecjonować cudze osiągnięcia?
            • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 19:52
              Doświadczenie.
          • ewa.ewartxxxx [...] 05.06.26, 09:55
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:38
        raczek47 napisała:

> Nagradzanie ciężkiej pracy i ambicji jest dyskryminacją wg pani rzecznik.
        > No tak, w tym kraju gdzie promuje się nierobów i naciągaczy nie dziwi ta interwencja.

Nie sklep ma nagradzać za wyniki. Poza tym od kiedy świadectwo jest wyznacznikiem wiedzy, umiejętności i ciężkiej pracy. I co, komuś brakło jednej piątki do czerwonego paska i już darmowego loda nie dostanie a nauczycielskie dziecko ma oceny po znajomości i dostanie.
        • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:41
          natalia.nat napisała:

> a nauczycielskie dziecko ma oceny po znajomości i dostanie.

W takiej sytuacji darmowy lód to najmniejszy problem 😵‍💫

• mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:48
            Największy problem jest wtedy kiedy nie widzi się dziecka tylko ucznia. I dotyczy to też tych uczniów z paskami. Oni też się uczą, że dla świata są przede wszystkim uczniami a ich miejsce w społeczeństwie zalezy od tego czy zabrakło im pół punkta do jakiejś granicy czy o pół punkta tę granicę przekroczyli. I jest ogromne ryzyko, ze nawet ten uczeń z paskiem zacznie siebie postrzegac tylko jako ucznia skoro świat tak go widzi. Nie jako kolekcjonera znaczków, odpowiedzialnego opiekuna psa czy kota, nie osobę ze świetnym poczuciem humoru, tylko ucznia.

• mamalgosia Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:48
              A dlaczego patrzenie na kogos przez pryzmat tego , ze ma poczucie humoru jest lepsiejsze?
            • reinadelafiesta Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:55
              Ale dlaczego niby jedno miałoby wykluczać drugie? Czasem to dziecko będzie postrzegane jako wzorowy uczeń z paskiem i dostanie darmowe lody, a w innych sytaucjach ktoś je doceni jako świetnego opiekuna psa i go pochwali publicznie. I kto powiedział, że postrzeganie kogoś jako świetnego ucznia jest gorsze, od postrzegania go jako świetnego wyprowadzacza psa?
              • mamalgosia Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:59
                Otóż to. Kryteria bywają różne. A pani z lodziarni po prostu ze swojej kieszeni zrobiła gromadzie dzieciaków przyjemność.
      • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:52
        raczek47 napisała:

> Nagradzanie ciężkiej pracy i ambicji jest dyskryminacją wg pani rzecznik.
        > No tak, w tym kraju gdzie promuje się nierobów i naciągaczy nie dziwi ta interw
        > encja.

Im młodsze dziecko, tym mniej ciężka praca decyduje o wynikach w nauce i tym ważniejsze mogą być darmowe lody. Rzecznik ma rację.
        • misiamama Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 21:06
          100/100
        • mamalgosia Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:50
          Ale wiecie, że tych lodów nie trzeba odebrac? Dojrzale dziecko paskowe moze odmowic pojscia na lody, to nie jest obowiazkowe
      • atenette Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 07:53
        A skąd wiesz czy te dzieci bez pasków nie pracuje tak samo ciężko, albo jeszcze ciężej? Moja młodsza córka zawsze miała pasek i stypendium. Przychodziło jej to naprawdę łatwo i bezproblemowo - świetna pamięć, talent zarówno z przedmiotów ścisłych, humanistycznych, sport itd. Jej koleżance natomiast nauka przychodzi o wiele trudniej - uczy się godzinami (zwłaszcza z przedmiotów ścisłych), ma korepetycje z kilku przedmiotów, paska niestety nie udaje jej się mieć. Kto pracuje ciężej?
        • re.donda Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 08:50
          A co to ma za znaczenie? Ta akurat nagroda nie jest za pracę, a za wyniki. Dzieci uprawiające sport również się z tym mierzą i jakoś są to w stanie psychicznie przetrawić (ta lekcja zresztą jest moim zdaniem jedną z większych korzyści wyczynowego uprawiania sportu orzez dziecko). W dorosłym życiu wygląda to potem dokładnie tak samo. Od nas dorosłych zależy, jak będziemy dzieciom tłumaczyć, że czasem praca nie prowadzi do wymarzonych wyników i jak będziemy nagradzać sam nakład pracy. Bądźmy szczerzy - to nie szkoła, a głównie rodzice wiedzą jak ciężko dziecko pracowało i czy w pełni wykorzystało swój potencjał.

atenette napisała:

> A skąd wiesz czy te dzieci bez pasków nie pracuje tak samo ciężko, albo jeszcze
          > ciężej?
          • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 10:47
            re.donda napisała:

> A co to ma za znaczenie? Ta akurat nagroda nie jest za pracę, a za wyniki.

Ma ogromne znaczenie. Jest cały szereg czynników które wpływają na oceny, średnią i w konsekwencji czerwony pasek lub jego brak, często rzeczy zupełnie niezależne od dziecka choćby sytuacja w domu, problemy psychologiczne czy marny nauczyciel etc. I RPD słusznie zauważył, że oceny nie odzwierciedlają wiedzy, umiejętności i wysiłku ucznia. I o ile w placówkach ten wyścig szczurów i różnicowanie musi mieć miejsce, bo polska szkoła nie jest gotowa na nic lepszego i wszyscy się już do tego przyzwyczailiśmy, o tyle przeciąganie tej patologii dalej i dzielenie dzieci według klucza szkolnego poza szkołą jest zwyczajnie złe i niepotrzebne.
            • maslova Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 10:59
              > I o ile w placówkach ten wyścig szczurów i różnicowanie musi mieć miejsce, bo polska szkoła nie jest gotowa na nic lepszego i wszyscy się już do tego przyzwyczailiśmy,

Szkoła nie jest gotowa na to, aby nagradzać (w jakikolwiek sposób) każdego ucznia za jego "unikatowe talenty, umiejętności, uzdolnienia i cechy charakteru"? Albo nie nagradzać nikogo? Naprawdę do tego potrzeba rewolucyjnych rozwiązań systemowych?

> i wszyscy się już do tego przyzwyczailiśmy,
              No tak, to jest argument usprawiedliwiający szkoły.

> o tyle przeciąganie tej patologii dalej i dzielenie dzieci według klucza szkolnego poza szkołą jest zwyczajnie złe i niepotrzebne.
              Jest mniej złe i niepotrzebne niż podobne działania w szkołach, ponieważ w szkołach dotyczą wszystkich uczniów, a nie jednostkowych przypadków w skali kraju. Działania pani Rzecznik "nie umiemy sobie poradzić na własnym podwórku, więc skrytykujmy działania spoza niego" są po prostu hipokryzją.
              • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 11:46
                maslova napisała:

> Szkoła nie jest gotowa na to, aby nagradzać (w jakikolwiek sposób) każdego uczn
                > ia za jego "unikatowe talenty, umiejętności, uzdolnienia i cechy charakteru"? A
                > lbo nie nagradzać nikogo? Naprawdę do tego potrzeba rewolucyjnych rozwiązań sys
                > temowych?

Jest wiele systemów szkolnych na świcie bez typowych ocen i z indywidualnym podejściem do uczniów mających mimo to świetne wyniki na międzynarodowych testach. A więc widać że to się sprawdza a wyścig szczurów jest zupełnie zbędny w procesie nauczania. Był tutaj niedawno taki wątek. Ale jeśli już koniecznie trzeba wystawiać te klasyczne oceny, to należy to robić możliwie uczciwie i obiektywnie, takie same wystandaryzowane sprawdziany z punktacją do danej podstawy programowej, a nie jakieś autorskie koszmarki bez ładu i składu i czasowo niedostosowane na 40 minut lekcji, zlikwidować te minutowe kartkówki, które niczego nie oceniają, robić więcej wspólnych projektów gdzie oceniana jest praca zespołowa, kontrolować jakość nauczania i oceniania żeby nie było samowolki, oczekiwać wyników od nauczycieli, niech to ma ręce i nogi, etc.

> > i wszyscy się już do tego przyzwyczailiśmy,
                > No tak, to jest argument usprawiedliwiający szkoły.

A jaki masz wybór, skoro nawet większości rodziców to nie przeszkadza? Co widać też dobitnie w tym wątku. Polską szkołę trzeba zaliczyć i zapomnieć.

> Jest mniej złe i niepotrzebne niż podobne działania w szkołach, ponieważ w szko
                > łach dotyczą wszystkich uczniów, a nie jednostkowych przypadków w skali
                > kraju. Działania pani Rzecznik "nie umiemy sobie poradzić na własnym podwórku,
                > więc skrytykujmy działania spoza niego" są po prostu hipokryzją.

Dla mnie jest bardziej złe, bo tę patologię przeciąga się na życie poza szkołę. Dziecko wychodząc z placówki chciałoby odpocząć od tego niesprawiedliwego wyścigu szczurów a tu niestety to trwa dalej. I to dorośli ludzie to robią tym dzieciom. Żeby zmienić ten skostniały system to trzeba by było woli i determinacji i to jest proces na lata. Natomiast darmowe lody są tu i teraz. Nie widzę tu hipokryzji.
                • maslova Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 12:29
                  natalia.nat napisała:

> maslova napisała:
                  (…)
                  >
                  > Jest wiele systemów szkolnych na świcie bez typowych ocen i z indywidualnym pod
                  > ejściem do uczniów mających mimo to świetne wyniki na międzynarodowych testach.

To jest odpowiedź na moje pytanie? Ja postuluję prostą do wykonania rzecz, IMO bez konieczności zmiany całego systemu, w ramach ustalenia zasad przez każdą szkołę indywidulanie: nagradzanie każdego ucznia za jego indywidulane zdolności, cechy osobowości itp., a Ty opisujesz zasady konkretnych całych systemów edukacji. Powtarzam więc: oczekujesz zmian od prywatnego przedsiębiorcy i lekką ręką usprawiedliwiasz brak takowych, naprawdę prostych do wdrożenia, od placówek odpowiedzialnych za edukację i wychowanie dzieci.
                  >
                  > > > i wszyscy się już do tego przyzwyczailiśmy,
                  > > No tak, to jest argument usprawiedliwiający szkoły.
                  >
                  > A jaki masz wybór, skoro nawet większości rodziców to nie przeszkadza? Co widać
                  > też dobitnie w tym wątku. Polską szkołę trzeba zaliczyć i zapomnieć.
                  >
                  Kolejny fantastyczny argument. Większości to nie obchodzi, więc nie róbmy nic, czepiajmy się tych, od których tak naprawdę zależy najmniej. Do kwestii praw kobiet czy mniejszości też masz takie podejście?
                  > Dla mnie jest bardziej złe, bo tę patologię przeciąga się na życie poza szkołę.
                  > Dziecko wychodząc z placówki chciałoby odpocząć od tego niesprawiedliwego wyśc
                  > igu szczurów a tu niestety to trwa dalej. I to dorośli ludzie to robią tym dzie
                  > ciom. Żeby zmienić ten skostniały system to trzeba by było woli i determinacji
                  > i to jest proces na lata. Natomiast darmowe lody są tu i teraz. Nie widzę tu hi
                  > pokryzji.

Nagrody we wszystkich szkołach wyłącznie dla dzieci z osiągnięciami również są tu i teraz. I dotyczy wszystkich dzieci. A zmiana tego jest akurat prosta do wykonania i jakoś pani Rzecznik nie wykazuje troski w tym zakresie. Więc dla mnie hipokryzją wali tu po oczach.

• natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 21:37
                    maslova napisała:

> To jest odpowiedź na moje pytanie? Ja postuluję prostą do wykonania rzecz, IMO
                    > bez konieczności zmiany całego systemu, w ramach ustalenia zasad przez każdą sz
                    > kołę indywidulanie: nagradzanie każdego ucznia za jego indywidulane zdol
                    > ności, cechy osobowości itp., a Ty opisujesz zasady konkretnych całych syste
                    > mów edukacji. Powtarzam więc: oczekujesz zmian od prywatnego przedsiębiorcy
                    > i lekką ręką usprawiedliwiasz brak takowych, naprawdę prostych do wdrożenia, o
                    > d placówek odpowiedzialnych za edukację i wychowanie dzieci.

Gdzie ja opisuję zasady konkretnych całych systemów edukacji?! Ja przedstawiam przykłady luźnych rozwiązań. Jak ty sobie wyobrażasz ustalanie przez każdą szkołę indywidualnie zasad nagradzania każdego ucznia za jego indywidulane zdolności, cechy osobowości bez zmiany całego systemu?! Gdyby to było proste i w ogóle możliwe, to chyba każda szkoła już dawno by tak funkcjonowała. Masa przeszkód i problemów, rewolucja ustawowa i systemowe, zmiana zasad oceniania, wymagań, mentalności i podejścia nauczycieli, wszystkiego od podstaw. Ale proszę bardzo, przedstaw te proste do wdrożenia zmiany. Chętnie przeczytam.
                    Proste do wykonania to są darmowe lody dla wszystkich uczniów, którzy pokażą świadectwo.

> Kolejny fantastyczny argument. Większości to nie obchodzi, więc nie róbmy nic,
                    > czepiajmy się tych, od których tak naprawdę zależy najmniej. Do kwestii praw ko
                    > biet czy mniejszości też masz takie podejście?

Jaki argument? Stwierdzenie faktu. A ty co robisz w kwestii szkół, praw kobiet czy mniejszości, skoro innych chcesz rozliczać z powodu darmowych lodów w lodziarni? Od reform i naprawiania są instytucje i ludzie tam pracujący. smile

> Nagrody we wszystkich szkołach wyłącznie dla dzieci z osiągnięciami równ
                    > ież są tu i teraz. I dotyczy wszystkich dzieci. A zmiana tego jest akura
                    > t prosta do wykonania i jakoś pani Rzecznik nie wykazuje troski w tym zakresie.
                    > Więc dla mnie hipokryzją wali tu po oczach.

O jakiej prostej do wykonania zmianie piszesz?
                    • maslova Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 11:16
                      > Jak ty sobie wyobrażasz ustalanie przez każdą szkołę indywidualnie zasad nagradzania każdego ucznia za jego indywidulane zdolności, cechy osobowości bez zmiany całego systemu?! Gdyby to było proste i w ogóle możliwe, to chyba każda szkoła już dawno by tak funkcjonowała.

Tak, oczywiście 😁😁😁 Nawet w tym wątku podane były przykłady, jak w prosty sposób docenić każdego ucznia, Chociażby podczas zakończenia roku szkolnego - słowne wyróżnienie przez wychowawcę klasy każdego ucznia że wskazaniem jego mocnych stron. Serio do tego trzeba reformy edukacji?

Co do reszty - po tym, jak odpowiadasz na posty moje i innych osób w tym wątku, widać wyraźnie, że masz duże problemy z czytaniem ze zrozumieniem i przekręcasz słowa innych forumek. Naprawdę szkoda mojego czasu na dyskusję z Tobą.

• natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 17:05
                        maslova napisała:

> Tak, oczywiście. Nawet w tym wątku podane były przykłady, jak w prosty sp
                        > osób docenić każdego ucznia, Chociażby podczas zakończenia roku szkolnego - sło
                        > wne wyróżnienie przez wychowawcę klasy każdego ucznia że wskazaniem jego mocnyc
                        > h stron. Serio do tego trzeba reformy edukacji?

Po pierwsze, to nie jest w gestii rodzica. Po drugie, tego typu "rozwiązania" w polskiej szkole przecież działają. W ogóle do pewnego wieku nie ma ocen różnicujących i wszystkie dzieci na koniec roku dostają nagrody. A dyrektorzy, wychowawcy, pedagodzy chwalą co roku dzieci za ich umiejętności i wysiłek. Tyle że czerwone paski dotyczą wyników w nauce. Po trzecie, jak to wszystko się ma do darmowych lodów?

> Co do reszty - po tym, jak odpowiadasz na posty moje i innych osób w tym wątku,
                        > widać wyraźnie, że masz duże problemy z czytaniem ze zrozumieniem i przekręcas
                        > z słowa innych forumek. Naprawdę szkoda mojego czasu na dyskusję z Tobą.

Tak myślałam. Zadanie prostych pytań przerosło. Ale argumentów personalnych i kłamstw sobie nie mogłaś darować i znalazłaś na nie czas. To akurat ty masz duże problemy z czytaniem ze zrozumieniem i przekręcasz
                        słowa. Tym bardziej chyba nie powinnaś pouczać dorosłych ludzi na forum w kwestii dobrostanu najmłodszych, bo to dość groteskowo wygląda.
            • mayoliijka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:30
              No właśnie dla pasków nie ma żadnego. Zauważ, że ja nawet nie zajmuję stanowiska w sprawie sensu istnienia samych pasków. Ale w obecnej formie paski w szkole są nagrodą za wyniki, a nie za wysiłek, szczególnie, że ten naprawdę czasami trudno ocenić. Tak jest - niezależnie od tego jak bardzo się z tym nie zgadzasz i jak bardzo cię to oburza. Z kolei prywatny przedsiębiorca może sobie dzieci nagradzać jak chce i Rzecznikowi ani tobie nic do tego. Choć, znając polskie patologie, US mógłby się rzucać.

natalia.nat napisała:

>
              > Ma ogromne znaczenie.
              • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:46
                Najważniejsze są wyniki, a nie wysiłek. Na jakim świecie żyjesz? W pracy, ktoś kto się poci nad zadaniem i robi je w tydzień, zostanie szybko zastąpiony przez kogoś, kto wykona zadanie z łatwością i trzy razy szybciej. Uważasz, że zdolny uczeń nie powinien być nagradzany, bo mniej zdolny uczeń będzie rozwiązywał zadanie 3 razy wolniej i włożył w to więcej wysiłku? Ten mniej zdolny uczeń pójdzie na wykład na studia i nic z niego nie zrozumie, będą musieli obniżyć poziom.
                • mayoliijka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:14
                  Otóż. Ja w ogóle uważam, że wmawiając dzieciom, że wystarczy, żeby się starały, robimy im krzywdę. Bo potem dorastają i okazuje się, że to nieprawda, a młodzi ludzie zupełnie nie są w stanie tego udźwignąć. Nie chodzi mi wcale o to, żeby dzieciaki dołować od małego, ale nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Naprawdę nie uważam, żeby jakiemuś mniej zdolnemu czy pracowitemu dziecku stała się krzywda od tego, że zobaczy jak inne dziecko za swoje osiągnięcie dostanie - uwaga - darmowego loda big_grin Rzecznik takim gadaniem robi dzieciom krzywdę.

figa_z_makiem99 napisała:

> Najważniejsze są wyniki, a nie wysiłek. Na jakim świecie żyjesz? W pracy, ktoś
                  > kto się poci nad zadaniem i robi je w tydzień, zostanie szybko zastąpiony przez
                  > kogoś, kto wykona zadanie z łatwością i trzy razy szybciej.
                  • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:19
                    Serio te darmowe lody dla niektórych sprawiają, że dziecku stanie się krzywda? Zapisz się do partii, a zaczniesz dostawać fuchy, staniesz się bogata i będziesz specjalnie traktowana, zostaniesz artystą i inni artyści będą cię zauważali, dostaniesz bonusy itp. Trzeba pozwolić dziecku ponosić porażki, odnaleźć jego dobre i mocne strony, nauczyć pracować nad słabościami. Inaczej skończy jako frustrat.
                  • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 08:53
                    mayoliijka napisała:

> Otóż. Ja w ogóle uważam, że wmawiając dzieciom, że wystarczy, żeby się starały,
                    > robimy im krzywdę. Bo potem dorastają i okazuje się, że to nieprawda, a młodzi
                    > ludzie zupełnie nie są w stanie tego udźwignąć. Nie chodzi mi wcale o to, żeby
                    > dzieciaki dołować od małego, ale nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Napr
                    > awdę nie uważam, żeby jakiemuś mniej zdolnemu czy pracowitemu dziecku stała się
                    > krzywda od tego, że zobaczy jak inne dziecko za swoje osiągnięcie dostanie - u
                    > waga - darmowego loda big_grin Rzecznik takim gadaniem robi dzieciom krzywdę.
                    >
                    to jest napisane po prostu swietnie-dzisiejsza polit poprawnosc doprowadzi dzieci tych wszystkich forumowych (i nie forumowych)krzykaczek ,prosto na kozetke u psychiatry a pol pensji wydadza na psychotropy.
                    Dzisiaj KAZDY jest swietny nawet najgorszy uczen,KAZDY ma miec pasek (stad ta niska srednia -4.75 to jest naprawde malo zwlaszcza jak sobie podciagnesz wf-em plastyka czy muzyka)NIE WOLNO chwalic dobrych uczniow i mowic glosno o ich osiagnieciach,ba!pani nawet nie czyta ocen bo leniwemu Staśkowi zrobi sie przykro,ze siedzial pol dnia na dworze i nie dostal oceny 6 a przeciez mu sie nalezalo,

To jest droga do nikąd-realne zycie tak nie wyglada -nie ma sprawiedliwosci i nie ma rownych szans i szkola powinna do tego w jakis sposob przygotowywac.
                    potem taki płatek sniegu zetknie sie z rynkiem pracy i sie powiesi .
              • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 21:54
                mayoliijka napisała: ...

Nie wiem skąd wyczytałaś, że oburza mnie pasek. Zupełnie nie. Nie jestem przeciwna nagrodom w szkole czy nawet stypendiom. Uważam, że wiedza się obroni na egzaminach i jak ktoś jest zdolny i ambitny to sobie poradzi. Natomiast nie podoba mi się to powszechne utożsamiania ocen z wiedzą i umiejętnościami. I właśnie dlatego taka mała rzecz jak ten darmowy lód po szkole powinien być dla wszystkich, którzy w tym dniu pokażą świadectwo. I uważam że RPD właściwie zareagowała. Nie można nagradzać lub karać w taki sposób za coś co jest de facto nie do zweryfikowania.

• dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 22:04
                  natalia.nat napisała:

> Natomiast nie podoba
                  > mi się to powszechne utożsamiania ocen z wiedzą i umiejętnościami.

Natalce się rzeczywistość nie podoba, czyli to, że żadne kryterium oceny umiejętności nie bedzie nigdy w 100% sprawiedliwe, więc chce walczyć z rzeczywistością. Ciekawe czy chce tylko likwidacji ocen w szkole, czy także likwidacji wymogu formalnego wykształcenia w zawodzie lekarza czy projektanta mostów, bo przecież dyplom wyższej uczelni niekoniecznie musi potwierdzać rzeczywistych kompetencji smile
                • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 08:56
                  natalia.nat napisała:

> mayoliijka napisała: ...
                  >
                  >
                  > Nie wiem skąd wyczytałaś, że oburza mnie pasek. Zupełnie nie. Nie jestem przeci
                  > wna nagrodom w szkole czy nawet stypendiom. Uważam, że wiedza się obroni na egz
                  > aminach i jak ktoś jest zdolny i ambitny to sobie poradzi. Natomiast nie podoba
                  > mi się to powszechne utożsamiania ocen z wiedzą i umiejętnościami. I właśnie d
                  > latego taka mała rzecz jak ten darmowy lód po szkole powinien być dla wszystki
                  > ch, którzy w tym dniu pokażą świadectwo. I uważam że RPD właściwie zareagowała
                  > . Nie można nagradzać lub karać w taki sposób za coś co jest de facto nie do zw
                  > eryfikowania.
                  >
                  ale co to znaczy powszechne utozsamianie ?masz jakies nieprzepracowane traumy chyba-w szkole mojego dziecka oceny obrazuja stan posiadanej wiedzy-nie da sie dostac 6 za włazidupstwo i grzeczne zachowanie ani tez za wykucie materiału.
                  wspolczuje ci doswiadczen.
            • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:37
              Ale poza szkołą dzieci, czy później dorośli też dobierają się w zróżnicowany sposób. Pracownik fizyczny na taśmie wysila się bardziej, niż pracownik umysłowy i ich praca jest różnie doceniana, nagradzana. Uważasz, że zdolna i utalentowana dziewczyna zwiąże się z uczniem, który ledwie przechodzi z klasy do klasy? Najczęściej nie i to jest normalne. Uczenie dzieci, że jest inaczej rodzi frustrację.
              • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 11:29
                Nie musi się wiązać - może być życzliwa i przyjazna.
        • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 09:58
          atenette napisała:

> A skąd wiesz czy te dzieci bez pasków nie pracuje tak samo ciężko, albo jeszcze
          > ciężej? Moja młodsza córka zawsze miała pasek i stypendium. Przychodziło jej t
          > o naprawdę łatwo i bezproblemowo - świetna pamięć, talent zarówno z przedmiotów
          > ścisłych, humanistycznych, sport itd. Jej koleżance natomiast nauka przychodzi
          > o wiele trudniej - uczy się godzinami (zwłaszcza z przedmiotów ścisłych), ma k
          > orepetycje z kilku przedmiotów, paska niestety nie udaje jej się mieć. Kto prac
          > uje ciężej?
          ale kto ma pracowac ciezej cz lzej?kolezanka ma po prostu ograniczenia ,ktorych nie przeskoczy-to znaczy ,ze gruba niska dziewczyna ma postulowac zeby zlikwidowac zawod modelki bo ona sie stara ,gloduje itp a jej kolezanka urodzila sie szczupla wysoka i piekna ?
          wali wam na łby juz ludzie.
    • siedemkropek82 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:10
      Zawsze miałam " czerwony pasek ' na świadectwie.Lodow nie dostawałam.
    • bi_scotti Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:34
      System education, przez ktory przeszly moje dzieci definitely nie byl perfect ale zawsze bede cenic to, ze raports byly confidential. Sure, dzieci w klasie doskonale wiedzialy kto jak sobie radzi z nauka, ale ostateczne oceny byly podawane wylacznie w raports, ktore (za szkolnych czasow moich dzieci) przychodzily poczta jakis tydzien po zakonczeniu roku szkolnego; teraz sa emailed do rodzicow. Moje dzieci dostawaly od nas "bonus" za decent raport, ktory to byl wlasnie na poziomie jakichs lodow czy wymarzonego t-shirt z funky napisem etc. I tyle - reszta swiata nie miala pojecia co w tych raports bylo. Nobody's business.
      A tak w ogole to nie wyobrazam sobie sytuacji, ze to ja sprzedaje lody & przychodza Dziubdzius i Kubdzius - Dziubdzius ma swiadectwo z paskiem a Kubdzius bez, i ja temu Dziubdziusiowi lody for free a Kubdzius musi zaplacic surprised No way! To byl (IMHO) od poczatku kiepski pomysl zarowno wobec dzieci jak i wlasnych pracownikow. I niech bedzie, ze jestem "politically correct" - no czasem jestem, eh - my cross to bear tongue_out Cheers.
      • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:37
        A tak w ogole to nie wyobrazam sobie sytuacji, ze to ja sprzedaje lody & przychodza Dziubdzius i Kubdzius - Dziubdzius ma swiadectwo z paskiem a Kubdzius bez, i ja temu Dziubdziusiowi lody for free a Kubdzius musi zaplacic

to swoją drogą tez jest dla mnie sytuacja niewyobrażalna.
        • misiamama Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 21:09
          bo takiej sytuacji nie ma. Jest za to sytuacja, że rodzice ściągają na te lody kogo popadnie, dziadków i pociotków, bo dzieciak ma pasek i można się tym pochwalić. Są rodzice którzy bez żenady publikują zdjęcia świadectw z paskiem na swoim koncie. I są rodzice, którzy robią wyrzuty dzieciom, bo nie mogą się nimi pochwalić.
          Czasem myślę że przydałby się nam jakiś zbiorowy program psychoterapii. Tylko nie wiem kto mógłby go przeprowadzić.
      • brenya78 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 00:11
        Nie da sie juz tego czytać.
    • nick_z_desperacji2 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:35
      Prawdziwą dyskryminacja jest wmawianie dzieciom, że w szkole wszyscy się starali i wszyscy zasługują na nagrody. Kulminacją tej farsy były kolorowe paski i kombinowanie za co pochwalić Jasia z samymi dwojami i zachowaniem nieodpowiednim.
      • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 20:17
        Jak zaczęłam pracować w SP, miałam w IV klasie Karolka. Karolek się nie odzywał i nie za bardzo umiał stawiać litery. Przeszedł na dwójach, starał się. W V klasie towarzystwo miało się nauczyć recytować wiersz. Mówili na środku klasy, ale ci, którzy chodzili na zespół wyrownawcczy mieli recytować na zespole, w maleńkiej grupce dającej dużo większe poczucie bezpieczeństwa. Przyszła kolej Karolka. - Ty na zespole, prawda?
        -Nie. Ja żem się wyuczył, chce mówić przed klasą.
        I powiedział.
        Jak skończył, huknęły brawa. Dzieci śmiały się z radości i klaskały z całych sił. Wszystkie.
        Karolek ostatecznie skończył zawodówkę, ma dobry fach.
        A dla mnie tamte brawa i rady sc dzieci to jedna z najszczęśliwszych chwil w życiu.
        • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 20:23
          Ja dodam a propos tego co ktoś wyśmiewał. W szkole mojego dziecka każde dziecko było docenione, o każdym nauczyciel mógł powiedzieć i mówił coś pozytywnego, coś co czyniło każde dziecko wyjątkowym. I nauczycieli widzieli to na co dzien i dawali temu wyraz na co dzień.

A kedys czytałam wspomnienia uczniów tej szkoły po latach, jak już mieli dwadziescia kilka - trzydzieści lat. "Dzięki tej szkole wiedziałąm, że zasługuję na szacunek, bo jestem człowiekiem. I potem żaden wykładowcza, żaden pracodawca nigdy nie przekonał mnie, ze jest inaczej"
          • mamalgosia Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:52
            I jaki to ma zwiazek z tematem? Jak nie zjesz darmowego loda z jednej konkretnej lodziarni, to od razu czujesz, ze nie zaslugujesz na szacunek?
            Matko.

Życzliwa kobieta, a taki hejt
        • memphis90 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 08:29
          >Nie. Ja żem się wyuczył,
          W którym wieku to się działo - XIX?
          Czy dodał potem „ojce ze mnie dumne bedo”? 🤔
          • primula.alpicola Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:16
            memphis90 napisała:

> >Nie. Ja żem się wyuczył,
            > W którym wieku to się działo - XIX?
            > Czy dodał potem „ojce ze mnie dumne bedo”? 🤔
            >
            Serio, memphis? Nie za bardzo Ci weszła kształcona wielkomiejskość?
            • memphis90 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:25
              Nie. Część o tym, jak wszyscy śmiali się i klaskali upewniła mnie, że to opis literacki.
              • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 20:04
                memphis90 napisała:

> Nie. Część o tym, jak wszyscy śmiali się i klaskali upewniła mnie, że to opis
                > literacki.
                >

Nie. To się stało. Trafiła mi się taka klasa - poprzednia nauczycielka (i-3) robiła z nimi przedstawienia i myślę, że to miało wielkie znaczenie - dzieci były spontaniczne, pełne życia i życzliwie do siebie nastawione.
          • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:35
            Tak się mówiło w domu tego dziecka. Schyłek xx wieku. Żeby nie wiem jak ciężko pracował, w SP nie zdobyłby paska. Zdolności badane na materiale bezslownym - wysokie, inteligencja słowna poniżej normy. Takie rozdanie: uzależniony tata, udręczona mama, nieprzespane noce, bieda. A przecież przychodził co rano do szkoły, uważał na lekcjach, mozolnie przechodził z klasy do klasy. I jak sobie teraz przypominam paskowe dziewczynki z tej samej klasy to myślę, że one nie czułyby się dobrze z tym, że Karolek i inne dzieci nie jedzą z nimi tych lodów.
        • maslova Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:56
          nangaparbat3 napisała:

> Jak zaczęłam pracować w SP, miałam w IV klasie Karolka. Karolek się nie odzywał
          > i nie za bardzo umiał stawiać litery. Przeszedł na dwójach, starał się. W V kl
          > asie towarzystwo miało się nauczyć recytować wiersz. Mówili na środku klasy, al
          > e ci, którzy chodzili na zespół wyrownawcczy mieli recytować na zespole, w male
          > ńkiej grupce dającej dużo większe poczucie bezpieczeństwa. Przyszła kolej Karol
          > ka. - Ty na zespole, prawda?
          > -Nie. Ja żem się wyuczył, chce mówić przed klasą.
          > I powiedział.
          > Jak skończył, huknęły brawa. Dzieci śmiały się z radości i klaskały z całych si
          > ł. Wszystkie.
          > Karolek ostatecznie skończył zawodówkę, ma dobry fach.
          > A dla mnie tamte brawa i rady sc dzieci to jedna z najszczęśliwszych chwil w ży
          > ciu.
          >

Super historia. A jak szkoła nagrodziła Karolka?
          • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 12:47
            Byłam wychowawczynią tych dzieci przez cztery lata i nie mogę przyciąć, że co roku, ale na pewno było tak, że kupowałam książeczki dlacwszystkich dzieci w klasie i wpisywałam indywidualne dedykacje/podziekowania/gratulacje. Wiem, że więcej nauczycieli tak robi.
            • maslova Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:18
              Świetnie. Czyli da się.
              • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 20:05
                Nie. Bo nauczyciel to robi za własne pieniądze. System nie przewiduje sfinansowania czegoś takiego.
                • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 20:22

To znaczy Rada Rodziców nie może sfinansować żadnych książeczek w formie nagrody? 😲
                  • nangaparbat3 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 11:31
                    Finansuje, ale dla tych z paskami. Przynajmniej u nas.
      • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 21:41
        Żeby jeszcze te czerwone paski odzwierciedlały wiedzę, umiejętności i wysiłek. W jednej klasie oceny nie są sprawiedliwie wystawione a co dopiero mówić o szkołach w różnych miastach i według rankingów, gdzie są zupełnie inne wymagania do tej samej podstawy programowej. I zdarza się, że uczniowie kończąc tę samą klasę, ten z małej wiejskiej szkoły ma lepsze świadectwo niż ten z większego miasta a z wiedzą i poniesionym wysiłkiem w naukę jest u nich dokładnie odwrotnie. Ja wiem że to nie ma znaczenia w kwestii lodziarni. Ale takie są realia.
        • re.donda Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:31
          A jednak nie potrafiłaś oprzeć się pokusie pochwalenia się - i to w takim wątku - że zarówno ty jak i twoje dzieci pasek mieliście big_grin Deprecjonujesz paski z doświadczenia? Po co w takim razie się nimi chwalisz? Nie widzisz naprawdę jak groteskowa jest to postawa?

natalia.nat napisała:

> Żeby jeszcze te czerwone paski odzwierciedlały wiedzę, umiejętności i wysiłek.

• angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:59
            Natalia pisała, że jej dzieci miały czerwony pasek?
            • re.donda Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 23:00
              Tak właśnie wyżej napisała.
            • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 18:28
              angazetka napisała:

> Natalia pisała, że jej dzieci miały czerwony pasek?
              >
              problemy ze wzrokiem, percepcją czy za dużo napitku wjechało ?
          • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 23:21
            re.donda napisała:

> A jednak nie potrafiłaś oprzeć się pokusie pochwalenia się - i to w takim wątku
            > - że zarówno ty jak i twoje dzieci pasek mieliście Deprecjonujesz paski z
            > doświadczenia? Po co w takim razie się nimi chwalisz? Nie widzisz naprawdę jak
            > groteskowa jest to postawa?

Ojej, mayolijka znalazła pretekst, żeby móc pozwolić sobie na kąśliwą uwagę i pouczać dorosłego człowieka o czym mu wolno pisać na publicznym forum. Albo to "trzeźwy wieczór" i się toto ośmieliło. smile Napisałam o tym, żeby nie było pretekstu, że pewnie ja i moje otoczenie by na te lody nie zasłużyło i dlatego krytykuję. Świadectwo z paskiem ze szkoły miałoby być powodem do chwalenia się? Chyba sobie jaja robisz. Strach coś więcej napisać, bo zadziobiesz albo udaru dostaniesz z tej zazdrości. I gdybym deprecjonowała paski i dobre oceny to bym była przeciwko nagrodom, odznaczeniom i stypendiom, a wcale nie jestem. Uważam że należy to w szkole docenić w taki sposób. A więc jak zwykle jak kulą w płot. Tak ci przeszkadza, żeby dzieciaki dostały te lody po prostu za świadectwo i rok ciężkiej pracy? Nie widzisz naprawdę, jak groteskowa jest to postawa?

Innych też zbesztasz, że ulegli "pokusie pochwalenia się", czy tylko mnie się dostanie? Ile ty masz lat, że musisz prawić dorosłym obcym ludziom takie dziecinne uwagi, które demaskują twoje ogromne kompleksy. big_grin

• re.donda Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 08:52
              Mówiłam - groteska.
              • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 10:48
                vice versa
    • cegehana Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:36
      Kontrowersję widzę bardziej w dysponowaniu danymi dzieci w dużej ilości przez jakiegoś tam pana, a nie w nagradzaniu lodami, bo "segregacja" już odbywa się w szkole i może to jest krok do zrobienia - oceniać wyniki w nauce indywidualnie i opisowo zamiast naznaczać dzieci jakimiś etykietkami.
    • afro.ninja Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:44
      Kolejny wątek o świadectwach szkolnych.

99 procent odpowiedzi- zawsze mialam świadectwa z czerwonym paskiem.
      • wicehrabia_julian Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:46
        afro.ninja napisała:

> 99 procent odpowiedzi- zawsze mialam świadectwa z czerwonym paskiem.

o to to, każda pisze, że to straszna dyskryminacja i jak można, ale każda pisze również że "ja i moje dzieci zawsze miałyśmy świadectwa z czerwonym paskiem" XD
        • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:52
          dobiję cię - nie tylko paski, ale stypendia, olimpiady i wygrane konkursy na debiuty naukowewink big_grin a to tylko część.
        • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 21:49
          Przeszkadza ci, że lodziarnia nie może wyróżniać dzieci za czerwony pasek, ale jak ktoś się przyzna, że taki miał, to straszna obraza majestatu. XD
          Wniosek jest taki:
          1. sam nigdy nie miałeś czerwonego paska i prześlizgiwałeś się w szkole na trójach
          2. czujesz się strasznie urażony, bo narracja nie poszła w oczekiwana stronę
          Może dorośnij.
      • memphis90 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:27
        >99 procent odpowiedzi- zawsze mialam >świadectwa z czerwonym paskiem.
        Po to, żeby ktoś ci nie napisał, że jesteś głąbem bez paska, więc zazdrościsz 🤷‍♀️
    • bene_gesserit Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:47
      RPD chyba się nudzi.
      • husky_cat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:53
        Dokładnie
        To prywatna lodziarnia i miły gest
    • re.donda Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 19:53
      Spoko, niedługo rzecznik zrobi porządek i z wykluczającymi paskami i je zniesie w cholerę. Precz! A potem to już będzie jak w USA - okaże się szybko, że taka na przykład matematyka jest "rasistowska" czy coś tam, dyskryminuje i wyklucza.

A ja na przykład czuję się wykluczona, bo olimpijczycy dostają od państwa pieniądze za medale, a ja nie. Do kogo można się z tym zgłosić?
      • marta.graca Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 21:10
        Może do nauczyciela wuefu? Gdyby cię lepiej nauczył, to teraz nie byłabyś dyskryminowana wink
      • memphis90 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:30
        >Do kogo można się z tym zgłosić?
        Może na jakieś forum dla nastolatków?
    • po_godzinach_1 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 20:02
      Biuro Rzecznika argumentuje, że inicjatywa „lody za pasek” może potencjalnie naruszać prawa dziecka, generować nadmierną presję psychiczną, promować niezdrową rywalizację oraz prowadzić do wykluczenia rówieśniczego tych dzieci, które z różnych przyczyn wybitnych wyników w nauce nie osiągają.

rzecznik niech może po prostu zlikwiduje paski jako narzędzie dyskryminacji i opesji

osobiście jestem za
      • login.na.raz Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 21:16
        Od razu zlikwidujmy oceny! Komuś może być przykro, że inny uczeń dostał 5 ze sprawdzianu a on tylko 2.
        I konkursy, olimpiady- do likwidacji! To nie do pomyślenia, że niektórzy mogą brać w nich udział, a inni nie. O tym, że tylko niektórzy wygrywają to nawet nie wspomnę.
        • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 21:19
          Oceny, konkursy, olimpiady - to wszystko należy do systemu edukacji. Chodzenie na lody NIE NALEŻY.
          Dorośli nie dostają darmowego proszku do prania w Rossmannie, bo mają świetny wynik kwartalny w pracy.
          • login.na.raz Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 21:22
            Odniosłam się do odpowiedzi, gdzie po_godzinach napisała, że jest za likwidacją czerwonego paska. Co mają do tego lody?
          • mamalgosia Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:17
            Ale gdyby Rossmann zrobił taką promocję, to jego sprawa. Niech dają komu chcą.
            • bezmiesny_jez Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 07:23
              Tak to nie działa, ale koniarz nie zrozumie.
          • raczek47 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 08:16
            Ale rodziny wielodzietne korzystają z różnych zniżek, niedostępnych dla rodzin 2+1 i 2+2.

• natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 10:50
              raczek47 napisała:

> Ale rodziny wielodzietne korzystają z różnych zniżek, niedostępnych dla rodzin 2+1 i 2+2.

I nie powinno być żadnych zniżek dla rodzin wielodzietnych. Jest jedna patologia, to mamy tworzyć kolejne?
              • thank_you Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 10:58
                😅😅😅 Hahaha, brak ulg dla rodzin wielodzietnych = podcinanie gałęzi na której się siedzi. Właśnie powinny być ulgi podatkowe oraz szereg zniżek i ułatwień dla rodzin 3+.
                • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 11:59
                  No nie.
                  Ktoś kto chce mieć więcej dzieci, niech je sobie utrzymuje. I tak już dostaje 800+ na każde jedno i starczy.
                  • thank_you Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 12:20
                    No tak - i państwo dobrze wie, że musi wspierać ludzi, którzy gwarantują zastępowalność pokoleń, a ta zaczyna się od 3+. Z perspektywy państwa każde dodatkowe dziecko to nie tylko prywatna sprawa rodziny, ale również element wpływający na przyszłą wielkość gospodarki, stabilność emerytur i finansów publicznych. Jeśli tego nie widzisz/nie rozumiesz, to sięgnij po ekonomiczne publikacje - powinno być jak najwięcej ulg, by zachęcać ludzi do rozmnażania, matematyki nie przeskoczysz - większość ludzi przy średnich zarobkach może przeznaczyć mniejsze środki na jednostkę, stąd propozycję ulg podatkowych/zniżek w instytucjach.
                    Imho 800+ też powinno być zamienione we wspieranie wielodzietnych na dużo wyższym poziomie niż aktualnie.
                    • droch Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 12:23
                      Imho 800+ też powinno być zamienione we wspieranie wielodzietnych na dużo wyższym poziomie niż aktualnie

A następnie odchowany nastolatek opuszcza nasz cudowny kraj i buduje swoje gniazdo gdzie indziej...
                      • thank_you Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 12:26
                        No to już państwo niech zachęci go do zostania w Polsce i budowania potęgi swojego kraju. Może postawić np. zasieki. Albo iść śladem Korei Pn. - o, to jest myśl!
                    • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 12:40
                      thank_you napisała:

> No tak - i państwo dobrze wie, że musi wspierać ludzi, którzy gwarantują zastęp
                      > owalność pokoleń, a ta zaczyna się od 3+.

Wcale nie. Jeśli państwo jest lewackie, to bardziej będzie mu zależeć na tym, aby zastępowalność pokoleń zastąpić migracją, ponieważ migrantów łatwiej przekupić, aby zagłosowali na lewarów.
                      • cegehana Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 12:43
                        Jak państwo jest prawackie też - przeciez migranci są od razu dorośli i zdesperowani, a w dziecko polskie trzeba wiele lat inwestować zanim zacznie przynosić zysk na wolnym rynku.
                        • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 12:50
                          cegehana napisała:

> Jak państwo jest prawackie też - przeciez migranci są od razu dorośli i zdesper
                          > owani, a w dziecko polskie trzeba wiele lat inwestować zanim zacznie przynosić
                          > zysk na wolnym rynku.

Tak, państwo tak zwane prawackie też, tyleże w tym nie ma żadnej prawicowości. Ani Kaczyński, ani Trump, sprowadzający tanią siłę roboczą do pracy w korposach, nie są "prawicowi".

• cegehana Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 13:06
                            Wolny rynek chyba jest prawicowy. A na wolnym rynku dorosły i gotowy do taniej pracy migrant wygrywa z polskim dzieckiem.
                            • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 13:09
                              cegehana napisała:

> Wolny rynek chyba jest prawicowy.

Bosak by się z tym nie zgodził big_grin
                              • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 13:34
                                "Bosak by się z tym nie zgodził"

W przeciwieństwie do Mentzena.
                                • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 13:40
                                  iwles napisała:

> "Bosak by się z tym nie zgodził"
                                  >
                                  > W przeciwieństwie do Mentzena.

Jak ostatnio sprawdzałam, to Mentzen był za dotowaniem rolnictwa - obok liberalizmu gospodarczego to nawet nie stało smile
                                  • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:04

Tyle że jakoś zawsze mówi, że żadna polityka nie powinna się wtrącać w wymianę dóbr i usług 😃

• dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:38
                                      iwles napisała:

> Tyle że jakoś zawsze mówi, że żadna polityka nie powinna się wtrącać w wymianę
                                      > dóbr i usług 😃

Ale dopuszcza wyjątki, co wyklucza go z grona liberałów gospodarczych.
                                      • cegehana Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 16:36
                                        Według tej definicji to chyba nie ma liberałów gospodarczych, chyba że anarchiści. Bo państwa nie dokonującego żadnych transakcji i tym samym ingerującego w rynek to chyba nie ma nawet w postulatach.
                                        • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 17:32
                                          cegehana napisała:

> Według tej definicji to chyba nie ma liberałów gospodarczych

Jest - Korwin. Natomiast nazwanie Korwina prawakiem byłoby mocnym oderwaniem od rzeczywistości, choć zdaję sobie sprawę, ze to powszechne przekonanie wsród osób nienachalnych intelektualnie smile
                                          "Prawaka" robi przede wszystkim wyznawana religia, a potem długo, długo nic. Korwin to nawet nie wiem, czy był w kościele przy swoim chrzcie, jeśli w ogole był ochrzczony big_grin

, chyba że anarchiś
                                          > ci. Bo państwa nie dokonującego żadnych transakcji i tym samym ingerującego w r
                                          > ynek

Mocne założenie, że "państwo dokonujące transakcji" ingeruje w wolny rynek, a nie po prostu w nim uczestniczy big_grin Ty to w ogóle w swoich rewelacjach z anusa jesteś bardzo podobna do iwlesika big_grin
                                          • cegehana Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 20:09
                                            Nie wiem czy Korwin bywa w kościele, ale kojarzę, że deklarował wiarę w Boga i jeszcze że postulował dość spore wydatki z budżetu państwa np. na wojsko a to jednak stanowi wyjątek od niewtrącania się w wymianę dóbr i usług.
                                            • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 20:18
                                              cegehana napisała:

> Nie wiem czy Korwin bywa w kościele, ale kojarzę, że deklarował wiarę w Boga

Jeszcze zależy, jakiego Boga big_grin Ziemia na przykład nosi wielu wyznawców Wielkiego Architekta, a oni z prawakami akurat walczą smile

i
                                              > jeszcze że postulował dość spore wydatki z budżetu państwa np. na wojsko a to j
                                              > ednak stanowi wyjątek od niewtrącania się w wymianę dóbr i usług.

kupowanie sprzętu wojskowego to nadal uczestnictwo w wolnym rynku, a nie wpływanie na niego. Wolny rynek nie polega na tym, ze uczestniczyć mogą w nim tylko mali. Twoje niezrozumienie tej kwestii jest wybitnie niepokojące, ale w sumie niezaskakujące big_grin
                                              • cegehana Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 20:38
                                                Jak to? Transakcja handlowa nie wpływa na rynek? Czy jednak wpływa, ale kiedy akurat chce czegoś Korwin a nie ktoś inny to się nie liczy jako lewactwo?
                                                • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 21:01
                                                  cegehana napisała:

> Jak to? Transakcja handlowa nie wpływa na rynek?

Wymiana handlowa na tym polega, że następuje zmiana stanu posiadania - jednej i drugiej stronie transakcji coś ubywa i coś przybywa. To nie jest ingerencja w wolny rynek, tylko wolny rynek polega właśnie na swobodnym dokonywaniu tych zmian.
                                                  Ingerencją są regulacje prawne ograniczające w jakikolwiek sposób wymianę handlową. Jeszcze coś ci wytłumaczyć z wiedzy teoretycznej na poziomie wczesnej podstawówki?
                                                  • cegehana Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 21:07
                                                    Ale zmiany w postulatach Korwina nie są swobodne. On postuluje zakupy z podatków tzn. ja np. chcę sobie za moje zarobione pieniądze kupić lody w Pszczynie a państwo je zabiera i przeznacza na czołg. To ma być swoboda? Proszę mi uprzejmie wytłumaczyć czym ta ingerującą w wymianę handlową regulacja prawna różni się od innych, że wymyka się definicji lewactwa.
                                                  • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 21:28
                                                    cegehana napisała:

> On postuluje zakupy z podatkó
                                                    > w tzn. ja np. chcę sobie za moje zarobione pieniądze kupić lody w Pszczynie a p
                                                    > aństwo je zabiera i przeznacza na czołg. To ma być swoboda?

Zbieranie podatków i kupowanie za nie uzbrojenia i finansowanie armii, nie jest żadną ingerencją w wolny rynek. Ty za te podatki kupujesz sobie bezpieczeństwo, co też jest wymianą handlową, a państwo jest tu tylko pośrednikiem. Jak ci się nie podoba, możesz wyjechać do jakiegoś afrykańskiego bantustanu i sama sobie finansować ochroniarzy, skoro nie chcesz pośredników - masz tu pełną swobodę.

Oczywiście "pośrednik" może być kiepski i zwykle taki jest - kupuje wadliwe, lub bezobjawowe uzbrojenie, a zamiast przeznaczać środki na bezpieczeństwo, to je kradnie, dlatego też korwiniści opowiadają się jednocześnie za państwem minimum z maksymalnie okrojoną administracją, aby była jak najbardziej podatna na kontrolę.
                                                  • cegehana Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 21:50
                                                    Ja nic nie kupuję za te pieniądze bo są mi one przymusowo, na mocy regulacji prawnych, odbierane. I te regulacje prawne ograniczają swobodną wymianę handlową. Jak ja wyjadę do afrykańskiego kraju to zakup czołgów nadal będzie wpływał na gospodarkę i ingerował w wolny rynek.
                      • thank_you Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 12:43
                        Nie rozmawiam z tobą. tongue_out
                        • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 12:45
                          thank_you napisała:

> Nie rozmawiam z tobą. tongue_out

Skąd pomysł, że ja chcę z tobą rozmawiać? Komentuję jedynie twoje naiwne postrzeganie rzeczywistości.
                          • thank_you Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 12:49
                            Idź sobie trollu smile
                            • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 12:52
                              thank_you napisała:

> Idź sobie trollu smile

Samo sobie idź. Masz problem, ze ktoś może komentować twoje wypowiedzi, to sobie załóż bloga, albo pamiętniczek.
                              • thank_you Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 12:58
                                J.w. trollu smile
                      • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 13:04
                        dracaria napisała:

> Wcale nie. Jeśli państwo jest lewackie, to bardziej będzie mu zależeć na tym, a
                        > by zastępowalność pokoleń zastąpić migracją, ponieważ migrantów łatwiej przekup
                        > ić, aby zagłosowali na lewarów.

Tak tak, oczywiście, bo migranci z marszu, od ręki, dostają prawa wyborcze 🤣

• dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 13:12
                          iwles napisała:

> Tak tak, oczywiście, bo migranci z marszu, od ręki, dostają prawa wyborcze 🤣

A jak nie dostają z marszu, tylko po kilku miesiacach, czy 3 latach, to coś zmienia?
                          • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 13:29

Nie tak łatwo jest dostać obywatelstwo polskie, jak ci się wydaje.
                            • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 13:43
                              iwles napisała:

>
                              > Nie tak łatwo jest dostać obywatelstwo polskie, jak ci się wydaje.

Mielibyście prezydenta, to uchwalilibyście dawanie obywatelstwa na puls.
                    • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 22:16
                      thank_you napisała: ...

I twierdzisz, że te zniżki i ulgi dla rodzin wielodzietnych zachęcają ludzi do rozmnażania, skoro nawet 800+ ich nie zachęca i mamy ujemny przyrost naturalny. Podaj wobec tego, jaką to kwotę sobie wyobrażasz, że państwo ma z publicznego wora dawać rodzicom na każde dziecko?
                      • thank_you Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 08:24
                        Nie, nie zachęca - ma ułatwiać życie tym, którzy zdecydowali się na 3+. Sprawdź sobie ulgi podatkowe na początek dla rodzin 4+ to się zdziwisz. I tak, uwazam, że takim rodzinom zniżki we wszystkich instytucjach kultury (np. bilety za 1 zł) należą się jak psu buda i że wysokość 800+ powinna rosnąć progresywnie. Rodzice SAMI utrzymują dzieci ale mając jedno a czworo inaczej rozkładają środki i tu powinno wkroczyć państwo z benefitami, skoro to państwu zależy na zastępowalności pokoleń.
          • maslova Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:59
            > Oceny, konkursy, olimpiady - to wszystko należy do systemu edukacji.

Pani Rzecznik w piśmie do lodziarni nie podnosi takiego argumantu.
        • bi_scotti Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 21:48
          login.na.raz napisała:

> Od razu zlikwidujmy oceny! Komuś może być przykro, że inny uczeń dostał 5 ze sp
          > rawdzianu a on tylko 2.

Zacznijmy od tego, ze ocena ze sprawdzianu/test/exam to sprawa zupelnie prywatna danego ucznia a w przypadku pracy zespolowej/group presentation etc. uczniow. O tym jaka ocene z kartkowki z matmy dostala Login maja prawo wiedziec wylacznie te osoby, ktorym Login sama z siebie powie a jesli nie ma ochoty nikomu powiedziec, to nie mowi. Simple. Ocena to glownie info dla nauczyciela jak pomoc uczniowi pozyskac oczekiwana wiedze - czasem to kwestia explanation, czasem motivation, czasem pomocy po lekcjach etc. A jesli ocena wyzej oczekiwan to jak dalej uczyc zeby sie uczen nie nudzil. Nie ma tu miejsca na czerwone paski czy inne extra wyroznienia. Life.
          • thank_you Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:24
            Za to wyjście na lody to sprawa publiczna? Trzeba ją ogłosić? Czy koniecznie pójść w towarzystwie kumpli bez paska, żeby poczuli się dyskryminowani?

• bi_scotti Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:33
              thank_you napisała:

> Za to wyjście na lody to sprawa publiczna? Trzeba ją ogłosić? Czy koniecznie pó
              > jść w towarzystwie kumpli bez paska, żeby poczuli się dyskryminowani?
              >

Po pierwsze nie powinno byc paskow. Brak paskow = brak pytan jak wyzej. Simple. Cheers.
              • thank_you Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:58
                No to lodziarz zaproponuje darmowe lody dla dzieci ze średnią powyżej 4,75. Obliczania średniej też zakażą? Fakt, nie każdy potrafi - to już pachnie dyskryminacją.
        • memphis90 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:31
          >Komuś może być przykro, że inny uczeń >dostał 5 ze sprawdzianu a on tylko 2.
          Ale skąd jeden uczeń ma wiedzieć co dostał inny? 🤔 Dla ucznia ważne są jego własne oceny, postępy i wiedza,
          • login.na.raz Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 10:48
            Uczeń może sam się pochwalić, że dostał 5. Zabronimy uczniom rozmawiać ze sobą na temat ocen?
            • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 11:35
              login.na.raz napisała:

> Zabronimy uczniom rozmawiać ze sobą
              > na temat ocen?

No jest taka tendencja (choć raczej nieoficjalna) i to już od dobrych kilkunastu lat. Kilkukrotnie pytałam córkę na przestrzeni lat, jakie oceny dostawali inni z jakiegoś sprawdzianu i ona zwyczajnie nie potrafiła mi odpowiedzieć, bo nie wiedziała. Na szczeście w ówczesnym librusie funkcjonował system podglądu statystyk i można było się dowiedzieć będąc rodzicem, jak dzieci generalnie poradziły sobie na danym teście (w celach mało zdrożnych - w klasie samych zdolnych można było wychwycić w ten sposób, który nauczyciel to dureń lub psychopata, jeśli na większości sprawdzianów u danego nauczyciela wszyscy dostawali co najwyżej tróję, w ten sposób udało się naprostować fizyczkę)
          • reinadelafiesta Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 12:04
            "Dla ucznia ważne są jego własne oceny, postępy i wiedza"

Nie wiem, jak jest teraz. Ale jak ja chodziłam do szkoły, to się porównywało oceny, co kto dostał, co napisał na klasówce itd. To były normalne rozmowy między koleżankami i kolegami. Więcej, jak chodziłam do szkoły - piszę o podstawówce- to tak naprawdę nie rozpatrywałam mojej edukacji w kontekście wiedzy, postępów, rozwoju i przyszłej kariery, tylko bardziej właśnie myślało się o ocenie.
            • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 13:08

> Nie wiem, jak jest teraz. Ale jak ja chodziłam do szkoły, to się porównywało oc
              > eny, co kto dostał, co napisał na klasówce itd.

Ba, za moich podstawówkowych czasów na języku polskim nauczycielka na głos odczytywała oceny za wypracowanie, podając nazwiska, a na koniec prosiła ucznia z najlepszym wypracowaniem, aby je na głos odczytał. Pamietam to, bo raz mi się udało napisać najlepsze wypracowanie i ta forma uznania była dla mnie bardzo motywująca smile Co jest zresztą w stu procentach zgodne z naturą ludzką - człowiek odnosi satysfakcję psychiczną widząc uznanie w oczach innych ludzi. Mamy motywację, aby robić coś ponad jedzenie i wydalanie, jesli jakiś inny człowiek doceni nasze działania, zatem tendencja, aby ukrywać oceny i nie nagradzać publicznie za osiągnięcia, prowadzi w prostej drodze do spadku motywacji i produkcji mięso - robotów zainteresowanych jedynie tym, aby jeść i wydalać.
              Uważam, że jest to robione celowo i metodycznie, aby osłabić nasze społeczeństwo.
    • mamalgosia Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 20:28
      Nie rozumiem, dlaczego pani nie może dać swoich lodów komu chce.
      • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:11
        I tobie jako nauczycielce nie zgrzyta, że po zakończeniu roku przyjdzie do lodziarni trójka dzieciaków takich trzymających się razem kumpli i pani poda darmowe lody dwójce z nich a jednemu nie da, bo zabrakło mu trochę do średniej. Oczywiście lody są tanie i dziecko sobie kupi za własne pieniądze albo po prostu nie zje i nic się nikomu nie stanie. Ale dla mnie to jednak słabo wygląda.
        • mamalgosia Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:15
          Nie, nie zgrzyta mi. Nigdy nie będzie wszystkiego wszystkim po równo.
        • thank_you Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:25
          Dokładnie tak będzie! Dokładnie tak! To nie będzie trójka bo oni chodzą tam tuzinami i z tego tuzinu 90% będzie bez paska, bo przecież musi być dramatyczniej.
          • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:34
            Nic nie zrozumiałaś, ale wypowiedzieć się musisz. Akurat dramatycznie to jest u ciebie, te tuziny psów bez smyczy i kagańca które atakują dziennie twoje bombelki.
            • thank_you Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:56
              No co zrobić, że mieszkam przy największym warszawskim parku, chodzę do niego codziennie i spotykam tam idiotów - psiarzy. Bywa. Nic nie zrozumiałaś z tamtego wątku, pewnie dlatego będziesz go teraz odchorowywała latami. Bywa.
        • droch Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 23:35
          Mi na ten przykład zgrzyta, gdy RPD lub inny urzędnik (****) się w prowadzenie prywatnego biznesu.
        • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 09:01
          natalia.nat napisała:

> I tobie jako nauczycielce nie zgrzyta, że po zakończeniu roku przyjdzie do lodz
          > iarni trójka dzieciaków takich trzymających się razem kumpli i pani poda darmow
          > e lody dwójce z nich a jednemu nie da, bo zabrakło mu trochę do średniej. Oczyw
          > iście lody są tanie i dziecko sobie kupi za własne pieniądze albo po prostu nie
          > zje i nic się nikomu nie stanie. Ale dla mnie to jednak słabo wygląda.

to niech dla tego jednego to bedzie motywacja do wysilku i nauki -trzeba patrzec na zycie pozytywnie -i zdac sobie sprawe ze nie ma sprawiedliwosci -to jest wlasnie to chore myslenie,proby wmawiania dzieciom ,ze wszystkie sa rowne i maja takie same szanse-no nie!
          pozniej wynikaja z tego tylko same klopoty bo napompowane takimi bredniami ,jakie sadzi natalkanat dziecko ,trafi na rynek pracy,trafi na studia,trafi gdziekolwiek-i nagle nałyka sie prochow bo oakze sie ze zderzenie z rzeczywistoscia jest nie do udzwigniecia.
      • bi_scotti Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:37
        mamalgosia napisała:

> Nie rozumiem, dlaczego pani nie może dać swoich lodów komu chce.

Pani moze dac lody komu chce, a Rzecznik Praw Dziecka ma prawo uznac jej postepowanie za niewlasciwe wychowaczo/naganne. I wiedzac, ze za takie zostalo uznane, pani moze kontynuowac swoje dzialania badz skupic sie na reflection/self-reflection i podjac nowa decision w kwestii lodow na koniec roku szkolnego. To juz w tym momencie tylko kwestia dojrzalosci samej pani. Life.
        • mamalgosia Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:42
          Czy ja wiem, czy dojrzalosci, spolegliwosci raczej
        • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:58
          bi_scotti napisała:

> Rzecznik Praw Dziecka ma prawo uznac jej postep
          > owanie za niewlasciwe wychowaczo/naganne. I wiedzac, ze za takie zostalo uznane

No i właśnie to jest śmieszne.
          Rzecznik PRAW dziecka wpaśnie pozbawił dzieci prawa do darmowych lodow.

• angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 23:00
            Nie pozbawił, bo nie ma takiej możliwości.
            • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 23:06

Podobno cukiernia się wycofała. Nikt nie chce kopać sie z koniem (tzn z opinią RPD), żeby nie eskalować "problemu".
          • bi_scotti Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 23:26
            iwles napisała:

> No i właśnie to jest śmieszne.
            > Rzecznik PRAW dziecka wpaśnie pozbawił dzieci prawa do darmowych lodow.
            >
            >

Good job. Mniej cukru = zdrowsze dzieci! Rowniez te z czerwonymi paskami tongue_out Cheers.
            • droch Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 23:36
              Może akurat dzieci zamawiały sorbety...?
              • bi_scotti Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 23:57
                droch napisał:

> Może akurat dzieci zamawiały sorbety...?

For the record:
                Sorbet generally contains about 20% to 30% sugar by weight. This high amount is necessary; without fat from dairy, sugar acts as a critical structural component that lowers the freezing point, preventing the sorbet from turning into a block of ice.
                Jak wyzej: mniej cukru = zdrowsze dzieci big_grin Cheers.
                • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 00:01

Te same lody, ale już za pieniądze, nie zrobią sie automatycznie bezcukrowymi 🤪
                • droch Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 00:16
                  Well, truskawki z cukrem should be banned as well... wink
                • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 10:11
                  bi_scotti napisała:

> droch napisał:
                  >
                  > > Może akurat dzieci zamawiały sorbety...?
                  >
                  > For the record:
                  > Sorbet generally contains about 20% to 30% sugar by weight. This high amount is
                  > necessary; without fat from dairy, sugar acts as a critical structural compone
                  > nt that lowers the freezing point, preventing the sorbet from turning into a bl
                  > ock of ice.
                  > Jak wyzej: mniej cukru = zdrowsze dzieci big_grin Cheers.
                  >
                  geez pisz wreszcie po polsku bo ten ponglish jest tak irytujący -juz lata temu zwracano ci na to uwage a ty dalej rżniesz Kanadyjke
            • mar_i_montee Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 07:53

>
              > Good job. Mniej cukru = zdrowsze dzieci! Rowniez te z czerwonymi paskami tongue_out Che
              > ers.
              >

Niech rzecznik zamyka lodziarnie!
        • mar_i_montee Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 07:47
          Szczególnie rzecznik mógłby wykazać się dojrzałością i skupić się na czymś pożytecznym a nie wywieraniu presji w celu odbierania komuś odrobinę przyjemności w imię źle pojętej poprawności politycznej. Przymusu rozdawania gratisowych lodów ani ich przyjmowania nie ma, jak komuś się akcja nie podoba to zawsze może odmówić udziału i kupić swojemu bombelkowi choćby miał pasek.
    • mamalgosia Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 20:32
      A egzaminy do szkoły baletowej?
      Nigdy nie miałam tam szans, bo byłam gruba. Było to dla mnie powodem wielkiej frustracji. Nie uważacie, że powinni mnie przyjąć? Już sam fakt, że jestem gruba jest dla mnie wystarczająco smutny, choć bardzo się staram schudnąć. To wykluczenie mnie dobiło
      • mabel_mora Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 10:33
        zlikwidować szkoły baletowe!!
      • memphis90 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:34
        Ależ mogłaś brać udział w egzaminach, nie istnieje żaden zakaz brania udziału w egzaminach. Dostaja się najlepsi.
        • mamalgosia Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 21:33
          Ale ja się chcę dostać, dlaczego mnie dyskryminują. Co to znaczy "najlepsi"? Czyli ja jestem gorsza? Uważam, że grubym i nieumiejącym tańczyć tak samo się należy miejsce w balecie. Zresztą mam poczucie humoru i jestem dobrym opiekunem kotów
          • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 21:35
            mamalgosia napisała:

> Ale ja się chcę dostać, dlaczego mnie dyskryminują. Co to znaczy "najlepsi"? C
            > zyli ja jestem gorsza? Uważam, że grubym i nieumiejącym tańczyć tak samo się na
            > leży miejsce w balecie. Zresztą mam poczucie humoru i jestem dobrym opiekunem k
            > otów

Do jedzenia lodów nie trzeba jakichś wielkich kwalifikacji, dziecko bez paska świetnie sobie z tym poradzi
    • smoczy_plomien Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:36
      Co roku oburza mnie, że ludzie mają problem z takimi akcjami.
    • hanusinamama Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 22:52
      Przeczytałam "darmowe loty"...pora iść spać
    • chybagupi Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 02.06.26, 23:08
      Jaki skład mają te lody?
    • primula.alpicola Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 07:18
      Pomijając aspekt (nie)słuszności pasków, nagradzania itp- jakim cudem można coś nakazać prywatnej lodziarni?!
      • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 07:25
        Nikt nikomu niczego nie nakazywał

d-pa.ppstatic.pl/frames/pa-def/17/0f/il20260602_967743217_xlarge.jpg
        • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 07:34

To takie pogrożenie paluszkiem "nu nu nu, aj bzitko!"

To teraz kolejnym krokiem powinno być zlikwidowanie wszystkich stypendiów: naukowych, sportowych itp.
          Wszak nie każdy rozwija się w tym samym tempie 😠
        • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:20
          Szkoda, że pani Rzecznik nie zastanowiła sie jak niesprawiedliwe jest dawanie dodatkowych punktów "za pasek" w rekrutacji do liceum. Nie od dziś wiadomo, że w jednej szkole uzyskanie 6 jest banalne, a w innej 4 trudno zdobyć. I do tego można mieć pasek na "michałkach", a z ważnych przedmiotów mieć 4. Gdyby pasek był od 5,75 - może miałoby to sens. Ale zostawienie progu 4,75 ( jak z czasów, kiedy 5 była najwyższą oceną ) - to śmieszne.
          Nie wiem jak teraz, ale kiedy syn zdawał do LO za pasek było 3 pkt. Dwa lata później, jak córka zdawała - 7 pkt.
          To naprawdę sporo przy rekrutacji.
          I to jest zdecydowanie mniej sprawiedliwe niż lody "za pasek. Lody nie mają wpływu na przyszłość dziecka. Punkty w rekrutacji już tak.
          • amast Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 11:48
            > Nie wiem jak teraz, ale kiedy syn zdawał do LO za pasek było 3 pkt. Dwa lata później, jak córka zdawała - 7 pkt.
            > To naprawdę sporo przy rekrutacji.
            > I to jest zdecydowanie mniej sprawiedliwe niż lody "za pasek. Lody nie mają wpływu na przyszłość dziecka. Punkty w rekrutacji już tak.

Etam. Jak mój syn zdawał do liceum, był jedną z 4 osób w klasie (tej docelowej, licealnej), które nie miały paska w gimnazjum. I jednocześnie był drugi pod względem ilości punktów rekrutacyjnych. Oraz jedną z niewielu osób, które po pierwszej klasie nie były zagrożone z większości przedmiotów ścisłych.
      • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:17
        Dlaczego uważasz, że czerwone paski są niesłuszne? Dlaczego uważasz, że nie powinno się dostrzegać zdolniejszych uczniów i równać w dół? Bo innym będzie przykro? Internet jest pełen zawistnych frustratów, bo tak są wychowywani w domach. Zawsze komuś będzie przykro, takie jest życie.
        • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:32
          Próg do pasków jest za niski
          • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:41
            Masz na myśli obecną edukację? Nie wiem jak jest teraz. Dawniej czerwonych pasków było niewiele i nie równało się w dół, bo komuś będzie przykro. Jak mi się nie chciało, to nie miałam efektów i tyle.To co się dzieje teraz w mediach, w internecie i ten brak szacunku do ludzi, jest pokłosiem dostosowywania wszystkiego do miernoty.
            • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:47
              Pisałam wyżej - można mieć pasek mając 6 z michałków i 4 z ważnych przedmiotów. Nawet tróję można mieć i się łapać na pasek.
              Za "moich" czasów pasków było mało - bo można było mieć max dwie czwórki, a reszta piątki (6 w podstawówce nie było) o ile dobrze pamiętam.
              • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:59
                Rozumiem, to jest niesprawiedliwe w stosunku do tych, którzy chcą się starać i zdolniejszych.
          • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 10:00
            arwena_111 napisała:

> Próg do pasków jest za niski
            a tu sie zgodze-4.75 to jakas kpina-w dodatku mozna miec 3 na swiadectwie co kiedys bylo nie do pomyslenia.
            ktos bedzie mial 3 z matmy czy polskiego ,ublaga pania od plastyki,muzyki czy wf o 6 i dostanie pasek ,w ogole na niego nie zaslugujac.
            teraz 3/4 klasy ma czerwone paski -bo oczywiscie nikomu nie moze byc przykro xDDDD
            • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 10:02
              > mozna miec 3 na swiadectwie co kiedys bylo nie do pomyslenia.
              ktos bedzie mial 3 z matmy czy polskiego ,ublaga pania od plastyki,muzyki czy wf o 6 i dostanie pasek ,w ogole na niego nie zaslugujac.

Ale rozumiesz, że pasek jest za ŚREDNIĄ? I 6 z plastyki i 6 matmy znaczą tu tyle samo?
              • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 10:09
                A nie powinny. Albo właśnie próg podnieść do 5,75.
                W skali 4 stopniowej (2-5) miał sens próg 4,75. W skali 6 stopniowej (1-6) jest bez sensu.
                • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 10:10
                  Zgadzam się, że próg jest za niski, ale jest za niski od 30 lat.
                  • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 10:18
                    Tylko jak wchodziły szóstki to były dla najlepszych, za olimpiady itd. Od dłuższego czasu szóstka jest normalną oceną za 100% podstawy programowej ( to, że wiele szkół nie respektuje tych wytycznych to inna sprawa).
                • kontobeznazwy Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 18.06.26, 23:34
                  tylko że kiedyś minimalną oceną żeby zdać było 3, dzisiejszą tróją jest dwójka. dodano szóstki, ale dodano też jedynki, pasek jako taki, "w próżni" i przy założeniach, że oceny uczeń zyskuje zasłużenie, ciągle ma sens. średnia rzędu 5.75 jest nieosiągalna w ogromnej ilości liceów, choćby mojego dziecka. wiele bardzo zdolnych dzieci, laureaci i finaliści olimpiad, konkursów kuratoryjnych, najwyższa średnia w klasie to około 5.6, ma ją jedna dziewczynka, cała reszta "bardzo zdolnych" uczniów na tle klasy ma te średnie około 5. z tego co mi córka mówi, to w liceach jej znajomych, czy o podobnym poziomie, czy niższym, ta sytuacja wygląda podobnie albo dużo gorzej. to co, pasek miałby się stać dla bardzo dobrego licealisty nieosiągalny? dla wielu np. siódmo czy ósmoklasistów też, bo wszyscy dobrze wiemy, że w jednych szkołach szóstkami sypią z rękawa i za ładne oczy, a w innych są one praktycznie niemożliwe do uzyskania (młoda z fizyki w 8 klasie miała same maksymalne wyniki, tzn 5 z kartkówek i 6 z testów, nauczycielka postawiła 5 mówiąc, że 6 to za olimpiadę). a od tego paska zależy rekrutacja do liceum. no, pomińmy fakt, że liczenie ocen do rekrutacji uważam za idiotyczną sytuację, bo są one zupełnie nieobiektywne. do brzegu jednak. uważam, że pasek ciągle ma sens, bo ocena "najniższa która pozwala na zaliczenie" to już nie trójka, tylko dwójka, a ocena za 100% materiału to nie piątka, a szóstka. skala została poszerzona w obie strony, więc uważam, że sam próg ma sens. sensu nie ma sposób rozdawania tych ocen, no ale cóż, jest jak jest i trzeba się z tym pogodzić póki co. grunt, że na studia liczy się tylko matura, bo to byłby kosmos już.
                  • pijatyka Dżizas....co za strumień (nie)świadomości... 19.06.26, 00:31

Słyszałaś/eś/oś kiedyś może coś o adjustacji tekstu, akapitach etc. ?...

• kontobeznazwy Re: Dżizas....co za strumień (nie)świadomości... 24.06.26, 18:32
                      słyszałam, stosowałam, starszy telefon zrobił co chciał 😑
                      rozumiem że brak akapitów to jedyne co wyniosłaś z tej wiadomości?
                  • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 19.06.26, 09:14
                    Pytanie za 100 punktów. Po co komu w liceum pasek.
                    • kontobeznazwy Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 24.06.26, 18:31
                      zazwyczaj dla własnej satysfakcji? dużo dzieciaków u młodej stara się o pasek też dlatego, że planują studia za granicą.
        • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 11:07

> Dlaczego uważasz, że czerwone paski są niesłuszne? Dlaczego uważasz, że nie pow
          > inno się dostrzegać zdolniejszych uczniów i równać w dół?

A ktoś chce równać w dół? Ale chyba nie uważasz, że oceny w szkołach są sprawiedliwe? W jednej szkole może być dwóch nauczycieli matematyki i jeden robi łatwe kartkówki na które daje więcej czasu a drugi robi trudne i daje za mało czasu, żeby zdążyć. I uczniowie mający podobne umiejętności matematyczne: jeden będzie miał piątki a drugi trójki. Albo w małej wiejskiej szkole z niskim poziomem nauczania słabsi uczniowie mogą mieć wyższe oceny na świadectwach, mimo że umieją mniej niż uczniowie ze szkół z dużych miast. Albo nauczyciel lubi jedno dziecko a drugiego nie znosi i nie ocenia obiektywnie. I jest milion takich przykładów.
          • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 11:22

Ale to problem szkoły i systemu, a nie lodziarni.
            Pani rzecznik nic do tego systemu, jak widać, nie ma. Ma za to do lodziarni.
            • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 11:55
              iwles napisała:

> Ale to problem szkoły i systemu, a nie lodziarni.
              > Pani rzecznik nic do tego systemu, jak widać, nie ma. Ma za to do lodziarni.

Ale ja nie odniosłam się do tego, czyj to jest problem. Odpisuję na komentarz kogoś, kto uważa że czerwone paski są słuszne i nagradzają zdolnych uczniów. No więc nie. Często uczeń bez paska ma więcej wiedzy, umiejętności i ambicji, niż ten z paskiem. A lodziarnia przecież nie musi tej patologii podtrzymywać.
              • po_godzinach_1 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 11:57
                natalia.nat napisała:

> A lodziarnia przecież nie musi tej patologii podtrzymywać.

lodziarnia nie uważa tego za patologię
                • droch Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 11:59
                  W ogóle tego nie rozkminia. I zupełnie słusznie.
              • droch Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 11:58
                A lodziarnia przecież nie musi tej patologii podtrzymywać.

Lodziarz jest od sprzedawania lodów wg swojego pomysłu na biznes. Tylko tyle i aż tyle.
                Od weryfikacji sposobu oceny uczniów jest ministerstwo i tam swoje uwagi powinien kierować każdy urzędnik, który ma wątpliwości w temacie.
              • iwles Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 12:07

Ale jak to się ma do twojej pozytywnej oceny działań pani rzecznik w tej konkretnej sprawie?
          • memphis90 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:43
            >w małej wiejskiej szkole z niskim >poziomem nauczania słabsi uczniowie >mogą mieć wyższe oceny na >świadectwach, mimo że umieją mnie
            W kolejnej dyskusji proszę: przestań szerzyć szkodliwe stereotypy oparte na lokalizacji geograficznej szkoły. To wstrętne. Udzielasz się w wątku o równym traktowaniu dzieci, a systemowo obrażasz część z nich, bazując na miejscu zamieszkania.
            • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 23:01
              memphis90 napisała:

> W kolejnej dyskusji proszę: przestań szerzyć szkodliwe stereotypy oparte na lok
              > alizacji geograficznej szkoły. To wstrętne. Udzielasz się w wątku o równym trak
              > towaniu dzieci, a systemowo obrażasz część z nich, bazując na miejscu zamieszkania.

Po pierwsze, chcesz dyskutować z faktami? Pewnie że nie każda wiejska szkoła będzie gorsza od miejskiej, natomiast jeśli wziąć pod uwagę całokształt, to niestety tak to wygląda, a w małej szkole, gdzie często wszyscy dorośli się dobrze znają, o dobre oceny bywa łatwiej.
              Po drugie, nie jest to przecież wina dzieci, wiec co ma do tego równe ich traktowanie. Inaczej, nie ja nierówno je traktuję.
              Po trzecie, możesz sobie zamienić miejscami jednych z drugimi, albo zróżnicować szkoły według rankingów a nie lokalizacji geograficznej.
              I daruj sobie te inwektywy. W wątku, gdzie większość ma problem z darmowym lodem dla dziecka bo nie ma paska na świadectwie, ty chcesz mnie uczyć o szkodliwych stereotypach? I wybacz, ale będę pisać, co uważam.
        • memphis90 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:40
          >Dlaczego uważasz, że czerwone paski są >niesłuszne?
          Ponieważ w dużej mierze opierają się na kapitale kultowym, a nie włożonej pracy. Nagradzamy więc osoby, które miały szczęście urodzić sie w rodzinach o kapitale wyższym, więc na starcie mają łatwiej.

>Dlaczego uważasz, że nie powinno się >dostrzegać zdolniejszych uczniów i
          Pasek niekoniecznie oznacza większe zdolności (o „zdolnościach” pisałam powyżej). Są szkoły, które chętnie i łatwo rozdają wysokie oceny, są takie, w których jest ciężko. Nie jest to porównywalne. Nie odzwierciedla w żaden sposób wysiłku i pracy ucznia. Zyskiem ucznia zdolnego lub pracowitego tak czy inaczej będzie wiedza i umiejętności, jakie zdobędzie.

>równać w dół?
          Brak kolorowego paska na cenzurce to nie jest żadne „równanie w dol”.

>Internet jest pełen zawistnych frustratów, bo >tak są wychowywani w domach.
          I dlatego wszyscy w tej dyskusji zaznaczają, że mieli paski 😂 Bo jak masz przeciwne zdanie, to oczywicie, że musisz byc zawistnym głąbem tudzież frustratem, innej opcji zwyczajnie nie ma…
          • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:52
            memphis90 napisała:

> . Nagradzamy więc osoby, które miały szczęście urodzić sie w rodzinach o kapita
            > le wyższym, więc na starcie mają łatwiej.

Łatwość nauki wynika głównie z genetyki, środowisko ma tu zdecydowanie mniejsze znaczenie, ale nawet gdyby było tak, ze to właśnie urodzenie w rodzinie z "wyższym kapitałem" miałoby decydować, to co u licha miałoby być złego w pośrednim promowaniu rodzin z "wyższym kapitałem"?
            Nagradzanie za genetykę też nie jest od czapy, bo na genetykę przyszłych pokoleń też mamy wpływ, nawet jeśli nie bezpośredni. Czym innym jest na przykład penalizowanie kazirodztwa, jak nie dbaniem o genetykę przyszłych pokoleń?
            • memphis90 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 16:18
              >Łatwość nauki wynika głównie z >genetyki, środowisko ma tu >zdecydowanie mniejsze znaczenie,
              Ma olbrzymie znaczenie. Wystarczy mamusia w ciągu alkoholowym i najlepsze geny zostaną całkowicie zniwelowane przez FAS. Kiepska dieta niemowlęcia, mało DHA - i już mamy gorszy rozwój zdolności poznawczych. Mamusia puści tik toki zamiast Mozarta i zabaw stymulujących integrację półkul? Mama wybierze „unschooling”? Genem się tabliczki mnożenia nie nauczysz…

>nawet gdyby było tak, ze to właśnie >urodzenie w rodzinie z "wyższym >kapitałem" miałoby decydować, to co u >licha miałoby być złego w >promowaniu rodzin z "wyższym >kapitałem"?
              No pomyślmy… 🤔 bo to definicja dyskryminacji…?
              • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 16:47
                memphis90 napisała:

> Wystarczy mamusia w ciągu alkoholowym

Weź mnie nie osłabiaj z podciąganiem rozwoju na etapie płodowym pod "czynniki środowiskowe", bo to jest manipulacja na poziomie żula spod budki z piwem.

>Kiepska dieta niemowlęcia, mało DHA -
                > i już mamy gorszy rozwój zdolności poznawczych. Mamusia puści tik toki zamiast
                > Mozarta i zabaw stymulujących integrację półkul? Mama wybierze „unschooling”?

To są czynniki o małym znaczeniu w porównaniu do genetyki. Zwyczajnie ludzie się od siebie różnią informacją w kodzie genetycznym - z osobnika o IQ 80 nie zrobisz fizyka kwantowego nawet najlepszym "kapitałem". Osobnikowi o IQ 70 nie wytłumaczysz, że czyny mają swoje konsekwencje, nawet jakbyś próbowała przez 100 lat i wynajęła najlepszych specjalistów. Natomiast wnioski płynące z odmiennego przekonania, że każdy ma taki sam potencjał, mają katastrofalne skutki zarówno dla jednostek w krótkiej perspektywie (przeciętni ludzie przekonani o swoim rzekomym wysokim potencjale), jak i dla całych populacji w dłuższej perspektywie.
      • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:23
        W szkole podstawowej nie chciało mi się uczyć i nie miałam czerwonych pasków, miałam średnią niewiele pod i tyle. Liceum traktowałam poważniej i miałam nawet czerwony pasek z laurem, bo znalazłam się w trójce najlepiej uczących się w szkole. Jaki widzisz problem?
        • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:54
          Z ciekawości - ten pasek w liceum do czegoś był potrzebny? Bo w sumie liczy sie albo matura albo kiedys egzaminy na studia. W podstawówce się liczy w rekrutacji, kiedyś chyba też miał znaczenie (chyba jak dwie osoby miały taki sam wynik z egzaminów i zostawało jedno miejsce do danej klasy)
          • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 10:04
            Skoro nie uczysz się przez całe liceum, jak chcesz mieć dobre wyniki na maturze? Zdawałam na maturze 3 przedmioty, ale na świadectwie miałam też oceny z innych przedmiotów. Na uczelniach robili wtedy konkursy świadectw. Wtedy to dla mnie było poczuciem wartości i przepustką do lepszego życia. Dzięki takiemu podejściu do życia, poradziłam sobie na studiach i nikt mi nigdy nie pomagał odrabiać lekcji. Za mojego męża wszystko robiła mamusia i potem nie potrafił sobie dać rady na uczelni wyższej, wymiękł.
            • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 10:22
              Nie słyszałam o konkursie świadectw na studia dzienne. Były egzaminy.
              W liceach oceny nie odzwierciedlają wiedzy. Zwłaszcza topowych.
              • alpepe Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 13:13
                A ja kojarzę właśnie rekrutacje na podstawie świadectw.
                • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 13:20
                  Na podstawie świadectw za moich czasów to były rekrutacje na kierunki mało oblegane. Na popularniejsze czy bardziej "prestiżowe" były egzaminy.
                  • alpepe Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:57
                    No, ale były, ja tam kojarzę Fizykę z tego typu rekrutacji.
                    • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 10:21
                      Dobra, na fizykę brali z łapanki.
              • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 13:34
                Były na PW. A co twoim zadaniem odzwierviedla wiedzę? I dlaczego miałabym mieć złe oceny, udawać na lekcjach, że nie wiem, skoro wiem? To jest umniajszanie.
            • memphis90 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:47
              >Wtedy to dla mnie było poczuciem >wartości i przepustką do lepszego >życia.
              >Dzięki takiemu podejściu do życia, >poradziłam sobie na studiach i nikt mi >nigdy nie pomagał odrabiać lekcji.
              Nikt Ci nie pomagał odrabiać lekcji? Na studiach? 🤔
              • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:50
                Twoje dzieciątko mieszka z tobą na studiach zazdrośnico, współczuję smile Ty też uważasz, że nie powinno się różnicować uczniów, bo słabszym jest przykro? I trzeba zmuszać do przyjaźni piątkowych z trójkowymi, bo trójkowy się obrazi? Wychowasz incela.
                • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 14:54
                  Bardzo ci współczuję świata, w ktorym żyjesz, gdzie o wartości dzieciaka decydują oceny.
                  • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:00
                    angazetka napisała:

> Bardzo ci współczuję świata, w ktorym żyjesz, gdzie o wartości dzieciaka decydu
                    > ją oceny.

A ja ci współczuję życia w nibylandii, lub przekonania, ze da się zmienić rzeczywistość, aby była mniej niesprawieliwa. Zasadniczo to sobie współczuję, bo lewackie utopijne ideolo niszczy całe społeczeństwa i kraje.

Tak po prostu jest, że wyższa inteligencja sprzyja łatwiejszemu życiu oraz społeczeństwa o wyższym średnim IQ są lepiej zorganizowane i bardziej dostatnie. Zamiast z tym walczyć, jak Stan walczył z tym, ze nie jest Lorettą, należy się dostosować.
                    • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:06
                      Zgadzam się z dracarią, świat się skończył. Zgadzam się, że udawanie, że ludzie się nie różnią i wrzucanie ich do jednego wora to Nibylandia.
                      • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:11

> Zgadzam się z dracarią, świat się skończył.

Z tego co zauważyłam, to już jakieś 90% tego forum się ze mną zgadza, mimo że 10 lat temu to 5%, tylko głupio im przyznać, ze się mylili i milczeli, gdy trolle mieszały mnie z błotem.
                        • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:33
                          dracaria napisała:

> figa_z_makiem99 napisała:
                          >
                          > > Zgadzam się z dracarią, świat się skończył.
                          >
                          > Z tego co zauważyłam, to już jakieś 90% tego forum się ze mną zgadza, mimo że 1
                          > 0 lat temu to 5%, tylko głupio im przyznać, ze się mylili i milczeli, gdy troll
                          > e mieszały mnie z błotem.

Nie chcę cię martwić piepe/dramatiś itd. ale masz trend spadkowy - coraz więcej osób cię olewa. I pamiętamy cię z czasów uwielbienia dla PiS big_grin - wteyd faktycznie dużo osób z toba rozmawiało.
                          • dracaria Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:35
                            mocca26 napisała:

> pamiętamy cię z czasów uwielbienia dla PiS big_grin

Trolle mieszające mnie z błotem oczywiście nie zamilkły, ale repertuar im zubożał.
                          • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:44
                            Wygaszenie Dramatisia było jedną z lepszych moich forumowych decyzji - jest poziom tępej agitki połączonej z agresją, na które szkoda mi oczu.
                  • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:03
                    Możesz sobie roić co chcesz, ale zdolni trzymają się ze zdolnymi, utalentowani z utalentowanymi, a bogaci z bogatymi. Taki jest świat i szczególnie różnicuje się to w średnim wieku. Można się zakochać w wieku 20 lat, ale jeśli nie masz z tym człowiekiem wspólnego światopoglądu i zgodności umysłów, związek się rozpadnie.
                    • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:10
                      Dziecko trójkowe może być w przyszłości zdolnym aktorem, który będzie mieć kasę i sławę. Co wtedy?
                      • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:23
                        Oczywiście, że może jeśli jest zdolne i się ogarnie w odpowiednim czasie. Czasem wczesnym nastolatkom nie chce się uczyć, a później odnajdują swoją drogę życiową. Niemniej jednak potrzebne są zdolności, predyspozycje i pracowitość. Można też jak Agnieszka Chylińska, ona ma talent i spotkała na swojej drodze odpowiednich ludzi, miała też szczęście, albo Kora.
                    • pavia Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:46
                      Oby płaciło składki na ZUS 😉
                  • ewa.ewartxxxx Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 04.06.26, 10:33
                    angazetka napisała:

> Bardzo ci współczuję świata, w ktorym żyjesz, gdzie o wartości dzieciaka decydu
                    > ją oceny.
                    >
                    nie oceny-tylko stopien zaangazowania checi i zwykle ambicje -bardzo ci wspolczuje swiata,w ktorym zyjesz ,gdzie musisz godzić się na najniższe standardy żeby bombelek nie poczuł sie skrzywdzony swoim własnym nieróbstwem
                • memphis90 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 16:07
                  >Twoje dzieciątko mieszka z tobą na >studiach zazdrośnico, współczuję

1) pisałaś przecież o sobie , o swoich studiach i o odrabianiu lekcji (na studiach?) 🤔

2) dlaczego Ty w ogóle piszesz o moich dzieciach, skoro one ani razu nie pojawiły się w dyskusji? 🤔

3) jakim cudem ze swojego wpisu, że poradziłaś sobie na studiach i nikt ci tam nie pomagał w lekcjach wysnułaś wniosek, że
                  A)moje dzieci są na studiach
                  B) moje dzieci mieszkają ze mną będąc na studiach
                  C) to nieszczęście, że moje dzieci mieszkają ze mną
                  D) zazdroszczę ci czegokolwiek..? 🤔🤦‍♀️
                • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 10:27
                  Ocena zwłaszcza w LO nie jest wyznacznikiem wiedzy. W LO moich dzieci, uczniowie mający 2-3 z matematyki, zdawali maturę rozszerzoną na ponad 90%. Uważasz, że oceny odzwierciedlały ich wiedzę?
                  Syn w liceum paska nie miał, a zdał maturę na średnią ok 95%. Dostał się na prawo w Anglii, miał stypendium na magisterce tam, a firma gdzie robił staż zwróciła mu kasę za magisterkę. Od marca jest pełnoprawnym prawnikiem i ma pracę w jednej z najlepszych kancelarii na świecie.
                  Uważasz, że brak paska w LO odzwierciedlał jego wiedzę i możliwości?
                  • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 10:32
                    Chyba napisałam skrótowo. Stypendium w wysokości ok 6000 funtów pokryło mniej więcej 1/3 czesnego. Resztę zwróciła mu firma w której miał robić staż. Dali mu też kasę aby mógł sie utrzymać bez pracy i skupić na nauce.
                  • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 05.06.26, 14:50
                    O tym synu na prawie to już w każdym wątku musisz napisać?
                    • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 06.06.26, 12:25
                      A zakażesz? Czy zazdrościsz?
          • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 10:14
            W liceum możesz być wśród najlepszych, ale później wchodzisz w inny świat na uczelni, gdzie są najlepsi z różnych liceów i możesz być przeciętna. I co wtedy? Musisz się w tym odnaleźć. Jedni będą mieli bogatych, ustawionych rodziców, a ty nie. Taki jest świat i trzeba nauczyć się z tym żyć.
    • bezmiesny_jez Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 07:23
      Kocham kiedy ze światłach ematek wychodzą mentalne koniarz <3
      • bezmiesny_jez Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 07:24
        Konfiary
      • boogiecat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 11:16
        o, ja tez! big_grin
      • alpepe Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 11:23
        A co to za mentalne koniarz serce?
      • droch Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 11:31
        W programach każdej partii znajdą się jakieś sensowne postulaty.
        Pomysł, że przedsiębiorca sam decyduje, do kogo kieruje ofertę promocyjną jest mi dość bliski, przyznaję. Urzędowe ceny lodów już były przerabiane, nie było fajnie.
    • alpepe Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:02
      Miałam świadectwa z czerwonym paskiem. Moje córki nie miały, bo nie chodziły do polskich szkół, ale za to za jedynki z matmy np. Saturn (taka sieć jak Media Markt), dawał bony towarowe na chyba 5 euro, co nie było mało. I czasem nam się nie chciało, ale szłyśmy i brałyśmy. Żaden wstyd być nagrodzonym za swoją pracę.
      • droch Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:09
        Żaden wstyd być nagrodzonym za swoją pracę

W Polsce to jednak wstyd wyróżniać się czymś od reszty, zaraz znajdą się osoby sprowadzające na poziom swojej grzędy.
        Przeze wiele lat w dobrym tonie było mówić po wygranej w zawodach "udało się mi". Osobliwie dziewczynki były do tego mniej czy bardziej wyraźnie zachęcane.
        Dla mnie to mentalne okaleczanie.
        • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:26
          droch napisał:

> Żaden wstyd być nagrodzonym za swoją pracę
          >
          > W Polsce to jednak wstyd wyróżniać się czymś od reszty, zaraz znajdą się osoby
          > sprowadzające na poziom swojej grzędy.
          > Przeze wiele lat w dobrym tonie było mówić po wygranej w zawodach "udało się mi
          > ". Osobliwie dziewczynki były do tego mniej czy bardziej wyraźnie zachęcane.
          > Dla mnie to mentalne okaleczanie.

Jakby tu powiedzieć...nikt tu nie komentuje nagród szkolnych, stypendiów, dyplomów, przywilejów w rekrutacji na wyższe etapy edukacji.
          • alpepe Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:30
            Jakby to powiedzieć, przeczytaj cały wątek, szczególnie mądrą wypowiedź Arweny.
            I tak, prywatna lodziarnia ma prawo wyróżnić dzieci, które były zdolne i którym się chciało, to akurat mój komentarz wprost.
            • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:37
              Prywatna lodziarnia może robić co chce w ramach prawa. Dlatego nie ma zakazu postępowania tak jak robili przez lata.

Natomiast dobrze by było gdyby ktoś w tej lodziarni miał jakąś refleksję po otrzymaniu tego pisma i prośbie o równe traktowanie dzieci w LODZIARNI (a nie rkrutacji na studia itd). Nie miał refleksji - to też nie jest obowiązkowe
              • alpepe Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:40
                Ależ jest równe traktowanie. Chcesz kupić lody, płacisz. Ale jeśli chcesz zapłacić świadectwem szkolnym, proszę bardzo.
          • droch Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:37
            Jakby tu powiedzieć...nikt tu nie komentuje nagród szkolnych, stypendiów, dyplomów, przywilejów w rekrutacji na wyższe etapy edukacji

Jakby to powiedzieć... chyba komentujesz inny wątek albo czytasz nieuważnie.
            • mocca26 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:39
              czytam uważnie, ale faktycznie chyba już w ogóle przestanę czytać, bo wszystko już zostało powiedziane
        • memphis90 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:06
          >zaraz znajdą się osoby sprowadzające na >poziom swojej grzędy.
          I właśnie dlatego w dyskusji każda zaznacza, że miała/jej dzieci miały pasek... Żeby nie było wyzwisk od głąbów i zawistnych frustratów lub durnych oskarżeń o „grzędę”. 🤔
    • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:12
      Świat się robi coraz bardziej absurdalny, czerwony pasek na świadectwie za dobre wyniki w nauce, dyskryminuje uczących się gorzej uczniów. Któraś tu kiedyś napisała, że miała kompleksy, bo nie wyglądała jak modelki z plakatów i powinni zlikwidować modeling. Ludziom odwala.
      • alpepe Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:23
        Serio tu któraś tak napisała o zlikwidowaniu modelingu?
        • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:52
          Tak, w jakimś wątku o wyglądzie i twierdziła, że promowano anoreksję i źle się czuła porównując do modelek z plakatów i z gazet. Dorastałam w latach 80 tych i nie przyszło mi na myśl porównywanie się do modelek, wisiało mi to. Nie każdy dostaje od losu po równo, ja też nie dostałam wszystkiego, ale nauczyłam się wkładać wysiłek w pewne rzeczy i lubię efekty swojej pracy. Pewnie dlatego nie siedzę biernie na tyłku i nie jestem zawistna. A mogłabym być.
          • memphis90 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:12
            >twierdziła, że promowano anoreksję
            To czemu wyżej kłamiesz, że chodziło o modelki

>Dorastałam w latach 80 tych
            Aha. Heroin chic wszedł w 90/00.

> i nie przyszło mi na myśl porównywanie >się do modelek,
            Tobie nie przyszło na myśl, więc doskonale poznany, zbadany i opisywany mechanizm nie istnieje?

> nie jestem zawistna. A mogłabym być
            Oddychamy z ulgą. Happy my!
      • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:31
        Modeling jak modeling, nierealne wzorce wyglądu by się przydało, skoro wiadomo, jak szkodzą.
        • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 10:06
          To ty wybierasz wzorce do których dążysz.
          • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 10:10
            Och tak, zwłaszcza gdy jesteś nastolatką bombardowaną zewsząd jednym przekazem.
            • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 10:23
              Uważasz, że nie jesteś odpowiedzialna za swoje życie? Masz do tego prawo, wybrałam sobie wzorce sama i zawsze szłam pod prąd. Myślisz, że nie spotkasz ludzi, którzy będą chcieli cię ściągać w dół? Musisz wypracować charakter i poczucie wartości.
              • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 10:32
                > Uważasz, że nie jesteś odpowiedzialna za swoje życie?

Ty chyba nie rozumiesz, o czym piszę, bo odpowiadasz jakby zupełnie komuś innemu.
              • memphis90 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:18
                >Masz do tego prawo, wybrałam sobie >wzorce sama i zawsze szłam pod prąd
                I mając tyle opcji wybrałaś bycie Bergamotą? 🤔
                • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 16:07
                  Boli cię brak czerwonego paska? smile Współczuję młodym i zdolnym żyjącym w dzisiejszych czasach, którzy nie mają zaplecza w postaci zamożnych rodziców. Nie martw się, pewnie niedługo wszystkim dadzą darmowe lody i czerwone paski, żeby niwelować różnice społeczne.
            • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 10:26
              Wiele razy się nie uda, albo poczujesz się rozczarowana, ale tego co wypracujesz dla siebie nikt ci nie zabierze, bo to jest twoje poczucie wartości, ładny wygląd pomaga, ale jest wtórny i z wiekiem będzie się zmieniał. Na ładny wygląd też czasem musisz systematycznie pracować.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:22
      O matko a co z nagrodami finansowymi, stypendiami od miasta, za wyniki w nauce, za wyniki w sporcie.
      Pewnie uczmy dzieci już od malego, że wuja to wszystko warte, bo i tak dostaną ci co sa sprytni, obrotni i mają parcie żeby to mieć, nie wspominając o znajomosciach.
      Niech ich to do życia przygotuje.
      • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 09:31
        Dokładnie i uczenie umniejszania od małego, a potem zdziwienie, że świat jest pełen frustratów i nie potrafią się w życiu odnaleźć. Czasem się wygrywa, a czasem nie, ale zawsze warto się starać.
        • memphis90 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 15:21
          Ale gdzie konkretnie zachodzi to rzekome „umniejszanie”?
          • figa_z_makiem99 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 16:13
            Na przykład mówienie, że posiadanie dobrych ocen i czerwonego paska nie może absolutnie świadczyć o rzeczywistej wiedzy. Jesteśmy zawistnym narodem umniejszaczy i cudzy sukces powoduje u większości skrzywienie usteczek.
            • trampki-w-kwiatki Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 06.06.26, 10:20
              Oj to prawda z tym umniejszaniem 🙄
            • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 06.06.26, 10:46
              Nikt nie umniejsza. Stwierdzamy po prostu, że nie zawsze wiedza=czerwony pasek.
              Gdyby do paska brać przedmioty poważne a nie michałki - liczba pasków z pewnością spadłaby mocno. Gdyby podnieść próg paska - również. Dla ciebie pasek to jakiś bożek. Mam wrażenie, że miałaś niskie poczucie własnej wartości i tym paskiem sobie je podnosiłaś.
              I od razu mówię, moje dzieci miały paski w podstawówce i gimnazjum. W liceum córka na pewno jeden miała. Syn miał wywalone na oceny z michałków. Skupiał się na przedmiotach maturalnych.
              Oboje matury zdali bardzo dobrze. Syn skończył studia i pracuje. Córka za jakieś 2 tygodnie broni magisterkę, ale pracuje już od 2 lat ( bo się uparła).
              • profes79 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 06.06.26, 10:53
                Pasek zakłada średnią 4,75 - i samymi "michałkami" takiej średniej nie wyciągniesz.

"Gdyby do paska brać przedmioty poważne a nie michałki"
                Rozumiem, że o tym które przedmioty są poważne a które niepoważne decydowałaby komisja złożona z arwenek?

"Gdyby podnieść próg paska - również"
                A to już jest odkrycie godne nobla - że jak się podniesie próg średniej to spadnie ilość pasków big_grinbig_grinbig_grin To jeszcze powiedz, że jak się podniesie próg dochodowy na uniwerkach to spadnie ilość przydzielonych stypendiów socjalnych np.
                • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 06.06.26, 11:02
                  Przy średniej 4,75 i sześciostopniowej skali ocen, możesz mieć nawet 1 tróję i mieć pasek - bo nadrobisz 6 z michałków.
                  I jakie przedmioty to michałki - wie każdy.
                  Żeby kiedyś mieć pasek można było mieć max 2 czwórki i resztę piątek. Zmieniono skalę ocen z czterostopniowej na sześcio, ale średnia do paska została. Stąd wysyp pasków.
                  • profes79 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 06.06.26, 11:09
                    Uczyłem się w podstawówce za czasów jak zmieniano skalę na sześciostopniową i jakoś wysypu tychże pasków nie zauważyłem. Tzn. u mnie w klasie było tego od groma ale u mnie nawet jakby średnia byłą 5,0 wymagana to tych pasków byłoby przynajmniej kilka.

"Michałki" są dwa i to od lat - tj. muzyka i plastyka. Nie nadrobisz czerwonego paska nawet jakbyś 7 z nich miała. Nie mam niestety pod ręką swoich świadectw szkolnych (zostały w domu rodzinnym) więc nie posłużę przykładami.
                    • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 06.06.26, 12:00
                      Michałków jest więcej. Plastyka, muzyka, informatyka (zarówno w podstawówce jak i w liceach gdzie nie jest rozszerzeniem - poziom jest śmiesznie niski, a większość uczniów wie więcej niż uczący ich nauczyciel, który uprawnienia zdobył na podyplomówce), technika, edb, wf, było coś takiego jak wok ( liceum ), wcześniej jeszcze etyka/religia.
                      Tych przedmiotów jest naprawdę sporo. Co ciekawe wszystkie wchodzą na świadectwo 8 klasy, nawet jak skończyły się wcześniej.
                      • profes79 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 06.06.26, 12:15
                        No wchodzą. Tak samo jak w technikum wchodziły mi na świadectwo przedmioty które kończyłem w pierwszej czy drugiej klasie; nie wspominając o takich, które np. miałem tylko w klasie trzeciej czy czwartej.
                        Etyka/religia nie liczą się do średniej.
                        • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 06.06.26, 12:19
                          Teraz nie wchodzą - niedawno jeszcze wchodziły.
                • natalia.nat Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 06.06.26, 11:29
                  profes79 napisał:

>>Pasek zakłada średnią 4,75 - i samymi "michałkami" takiej średniej nie wyciągniesz.
                  >> "Gdyby do paska brać przedmioty poważne a nie michałki"

> Rozumiem, że o tym które przedmioty są poważne a które niepoważne decydowałaby
                  > komisja złożona z arwenek?

Ty masz swoje zdanie a ktoś ma inne, według mnie słuszne, że przedmioty artystyczne i w-f opierają się na predyspozycjach i sprawnościach które są mało modyfikowalne oraz podlegają bardzo subiektywnej ocenie nauczyciela a nie na konkretnej wiedzy, a średnia ocen do paska powinna jednak odzwierciedlać umiejętności akademickie. MEN wyłącza niektóre zajęcia (takie jak religia czy etyka) z wyliczania średniej. Podobnie wiele środowisk edukacyjnych postuluje, by „michałki” były oceniane jedynie w systemie zaliczeniowym i nie wpływały na wyliczenie średniej końcowej.

> "Gdyby podnieść próg paska - również"
                  > A to już jest odkrycie godne nobla - że jak się podniesie próg średniej to spadnie ilość pasków

Tyle że kiedyś średnia do paska była taka sama a nie było szóstek. A więc podniesienie progu paska jest jak najbardziej uzasadnione. Świadectwa z wyróżnieniem przez to właśnie straciły elitarny wyjątkowy charakter i obecnie nie bardzo odzwierciedlają wybitne osiągnięcia.
                  • profes79 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 06.06.26, 12:18
                    Oczywiście. Dlatego pasków jest na pęczki a wszyscy mają je bo mają szóstki z WF żeby wyrównać trójki z matematyki.

"kiedyś średnia do paska była taka sama a nie było szóstek"
                    Skalę 2-5 na 1-6 zmieniono w 1999 roku. Ćwierć wieku temu. I nagle okazuje się, że problem się pojawia dopiero jak ktoś może dostać lody gratis.
                    • arwena_111 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 06.06.26, 12:21
                      Nie, problem pojawił się jak pani rzecznik dostała s..raczki - bo ktoś śmie nagradzać za pasek.
                      Bo niesprawiedliwe jest nagradzanie dzieci mające paski. A problemem nie jest nagroda za pasek, a sam pasek. Ale tu już pani rzecznik problemu nie widzi.
                    • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 06.06.26, 12:24
                      > Skalę 2-5 na 1-6 zmieniono w 1999 roku

Zdecydowanie wcześniej.
                    • profes79 Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 06.06.26, 12:33
                      Edit: przepraszam; w 1991; od 1999 jest obowiązek stosowania do ocen kocowych. Tak mi coś nie grało bo pamiętam zmianę skali ocen jak jeszcze byłem w podstawówce i to wcale nie pod koniec.
      • angazetka Re: Darmowe lody za świadectwo z czerwonym paskie 03.06.26, 10:11
        A skąd taki wniosek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka