Dodaj do ulubionych

Spf recenzja

07.06.26, 13:55
Obiecałam którejś forumce recenzję po przetestowaniu, chodziło o spf Geek&Gorgeous i, chyba, Transparent Lab Invisible.
I tak: oba oceniam jako świetne. Podstawowe kryterium, szczypania w oczy, nie istnieje szczypanie, mogę je sobie nakładać aż do rzęs prawie, dolnych i górnych.

Żaden nie robi skorupy, cementu, nie dusi, nie rolują się! Bardzo komfortowo się noszą. Ten żóltawy g&g jest błyskawiczny w rozsmarowaniu i kompletnie nie barwi skóry nawet w najmniejszym stopniu.

Różnice- g&g daje matowe, suchawe, "tępe" wykończenie. Myślę że dla tlustych cer byłby doskonały.
TL nie, ta konsystencja jest taka, że jakby się człowiek smarował silikonem czy olejem. Skóra ma glow i poślizg przez całkiem długi czas od nałożenia (i ja to wolę, bo mam skórę skłonną do przesuszenia).

Na składach się nie znam, chat gpt twierdzi, że to nowoczesne i skuteczne filtry.
Obserwuj wątek
    • taje Re: Spf recenzja 07.06.26, 14:48
      Mam SPF od Transparent Lab ale mineralny w wersji lekko barwionej (kolor 1) i też jestem zadowolona (dzięki andace!). Nie zostawia białej poświaty i daje wykończenie raczej matowe.
    • partytura2026 Re: Spf recenzja 07.06.26, 15:03
      A czy jest jakiś spf, który wystarczy nałożyć na serum i który nie wysusza?
      Nakładam pod spf krem nawilżający, bo każdy spf mnie właśnie wysusza. A z kolei z kilkoma warstwami w upały jest mi „za ciężko”. Ten TL wygląda obiecująco.
      • primula.alpicola Re: Spf recenzja 07.06.26, 15:10
        TL nie wysusza, a jednocześnie nie robi takiego oblepiającego wrażenia, którego nie znoszę.
      • geez_louise Re: Spf recenzja 07.06.26, 15:33
        www.superpharm.pl/beauty-of-joseon-relief-sun-rice-probiotics-krem-do-twarzy-spf-50-pa-50ml-176470?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=MAX_Bestseller&utm_id=15349465107&gad_source=1&gad_campaignid=15349469943&gbraid=0AAAAADMsy1Ljm2zjfmkhgU8Nxf7FKb2wV&gclid=Cj0KCQjwrZTRBhDSARIsAHidYff1LekWmUwxGU2Dlt5oL3QXKTppEeLv1mTfeEAc6SoGzPBSHcZcR64aAgqaEALw_wcB
        Ten. Właśnie wracam z kilku dni w pełnym słońcu z nieopaloną, idealnie nawilżoną twarzą. Kocham ten spf.
        • chlodne_dlonie Re: Spf recenzja 07.06.26, 15:52
          A co stosowałaś na ciało?
          Też zależało Ci na całkowitym braku opalenizny?
          • primula.alpicola Re: Spf recenzja 07.06.26, 16:07
            Ja na ciało miczego nie stosuję, chyba że na urlopie gdzieś na południu.
            A tu w Pl, to się wygrzewam dopiero po 15
        • partytura2026 Re: Spf recenzja 07.06.26, 16:10
          Dzięki, spróbuję
        • turkusowozlota Re: Spf recenzja 07.06.26, 16:40
          Potwierdzam, to jest najlepszy spf jaki istnieje.
          • taje Re: Spf recenzja 07.06.26, 16:51
            Muszę spróbować. Dla mnie najlepszy do tej pory był filtr od Ph Doctor w srebrnej tubce, z uwagi na konsystencją i lekko beżowy kolor - dzięki temu przestałam używać podkładu i łatwiej też reaplikować filtr w ciągu dnia.
            • primula.alpicola Re: Spf recenzja 07.06.26, 17:00
              Dla mnie wszelkie koloryzowane są niedopuszczalne. Nie nałożę tego w odpowiedniej ilości.
              Że już nie wspomnę o nieakceptowalnej dla mnie cenie ph doctor
              • taje Re: Spf recenzja 07.06.26, 17:09
                Dla mnie cena jak najbardziej ok bo inne spf nie dają mi tego, czego szukam. Dla mnie Ph Doctor jest przykładem kosmetyków w bardzo przystępnej cenie wobec jakości. To, że SPF jest lekko koloryzowany (bardzo lekki beż) oznacza tylko tyle, że nie musze używać podkładu. I nie rozumiem, co to znaczy, że nie nałożysz w odpowiedniej ilości. To nie jest kryjący produkt i się pięknie wtapia w skórę. Nakładasz tyle, ile normalnego SPF i w ogóle tego na skórze nie widać.
                • primula.alpicola Re: Spf recenzja 07.06.26, 17:45
                  No dobrze, pomijająkolor, to cieszę się że znajduję dobre jskościowo spfy, które kosztują mniej niż 170 zł za 50 ml.
                  • taje Re: Spf recenzja 07.06.26, 17:54
                    No to super, tylko pogratulować. Ja za to wiele razy eksperymentowałam z innymi (i tańszymi, i droższymi spf) i żaden nie wyglądał tak dobrze na mojej skórze jak ph Doctor. Za to wyrzuciłam wiele kasy na eksperymenty. Daję szansę jeszcze temu mineralnemu z Transparent Lab, też barwionemu, bo zapowiada się obiecująco. No i może wypróbuję ten z Joseon Relief, bo ma świetne recenzje, ale jeśli nie jest barwiony to może się nie sprawdzić na mojej skórze. Przy niebarwionych zazwyczaj świecę się na biało albo wyglądam jak oblepiona glinką i musze użyć podkładu, czego próbuję uniknąć.
                    • pampelune Re: Spf recenzja 07.06.26, 19:04
                      taje napisała:

> i może wypróbuję ten z Joseon Relief, bo ma świetne recenzje, ale jeśli
                      > nie jest barwiony to może się nie sprawdzić na mojej skórze. Przy niebarwionych
                      > zazwyczaj świecę się na biało albo wyglądam jak oblepiona glinką i musze użyć
                      > podkładu, czego próbuję uniknąć.

Jedna ematka niedawno napisała, że spf Bauty of Joseon zmienił jej wyobrażenie o filtrach (czy coś podobnego) i tak mi się to spodobało, że natychmiast też kupiłam i moje wyobrażenie też zmienił. Nie barwi, nie tłuści, nie oblepia, ot taki bardzo przyjemny krem na dzień.

• mocca26 Re: Spf recenzja 07.06.26, 18:03
                    Ja sobie spf inaczej budżetuję: 50% to budżet kosmetyki a 50% to apteka/lekarstwa. A jeżeli w sprawdza się jako podkłada, to te 50% kosmetyczne dzielę na 2: 25% filtr, 25% podkład
                    • taje Re: Spf recenzja 07.06.26, 18:15
                      Ja może nie budżetuję w ten sposób, ale myślę podobnie - jeśli jakiś produkt spełnia dwa różne kryteria to zdecydowanie jestem bardziej chętna wydać na niego więcej niż cena produktu spełniającego tylko jedno kryterium.
                • mocca26 Re: Spf recenzja 07.06.26, 17:55
                  czy używałas kiedyś Erborian CC Rouge? Jezeli tak to jak byś je porównała?
                  • taje Re: Spf recenzja 07.06.26, 18:23
                    Nie, tego produktu Erborian chyba nie używałam. Miałam jakiś CC z Erborian spf30, ale chyba nie ten, i puściłam w obieg bo się u mnie nie sprawdził; niestety nie pamietam, co to dokładnie było.
                    • mocca26 Re: Spf recenzja 07.06.26, 18:27
                      Mój problem z filtrami to włażenie kremu w rozszerzone pory na nosie - robią mi się kropki. Erborian pod tym kątem jest cudowny i w dodatku kryje naczynka. Ciekawa byłam czy Ph doctor też tak ładnie się watapia
                      • taje Re: Spf recenzja 07.06.26, 18:53
                        Tak, bardzo ładnie się wtapia, nie ma żadnych kropek. Ale może być mniej kryjący niż Erborian bo to nie jest cc krem, tylko spf. Mnie ujednolica koloryt i daje ładny finish, więc na co dzień mi to wystarcza (też mam cerę naczynkową).
                      • turkusowozlota Re: Spf recenzja 07.06.26, 19:36
                        mocca26 napisała:

> Mój problem z filtrami to włażenie kremu w rozszerzone pory na nosie - robią mi
                        > się kropki.

Pomoże tonik z kwasem salicylowy oraz serum z niacynamidem. Pierwszy oczyści pory, drugi zwęzi je, by były mniej widoczne.
                      • sztalugi1234 Re: Spf recenzja 07.06.26, 19:45
                        mocca26 napisała:

> Mój problem z filtrami to włażenie kremu w rozszerzone pory na nosie - robią mi
                        > się kropki. Erborian pod tym kątem jest cudowny i w dodatku kryje naczynka. Ci
                        > ekawa byłam czy Ph doctor też tak ładnie się watapia

Przyszłam się podzielić, bo właśnie raduję się efektem.
                        Rok temu nabawiłam się okresowo rozszerzonych porów i nic nie działalo, wyglądało to okropnie, zwłaszcza, kiedy wlazł mi w to krem cc czy puder.
                        Kupiłam sobie takie coś i omg, od drugiego użycia mam cerę jak aksamit. Podejrzewam siły nieczyste, bo w kosmetyki działające natychmiast nie wierzę. Ale cóż mi szkodzi drobny pakt z szatanem xD www.superpharm.pl/bandi-sebo-care-pmf-matujacy-krem-zel-nawilzajacy-221443
                        • mocca26 Re: Spf recenzja 07.06.26, 20:12
                          dzięki za polecajki, sztalugi i turkusowa. Niestety, ja mam tak, że jak nic nie robię to nawet "z powietrza" mam kropki. Jak ogarnę pielęgnacje pod tym kątem to jest znacznie , znacznie lepiej ale ryzyko, że filtr/podkład coś popsuje istnieje.
                          • taje Re: Spf recenzja 07.06.26, 20:14
                            A używasz kwasów albo retinolu?
                            • mocca26 Re: Spf recenzja 08.06.26, 07:05
                              tak, uzywam i jest znacząca poprawa polegająca na tym, że niektóre filtry "leżą" doskonale (a wiem bo kiedyś odstawiłam nawet bakuchiol na ponad miesiąc więc widzę różnicę)

Kiedyś miałam doskonałe filtry mineralne, ale niestety już nie produkują. Teraz uzywam "chemicznego" Erborian i jets bardzo dobry ( często mam okazje kupić go w dobrej promocji) ale to tlyko 30, fajnie by bylo mieć 50. Może jak kiedyś będzie promocja Ph doctor to sobie spróbuję
            • turkusowozlota Re: Spf recenzja 07.06.26, 17:01
              www.rossmann.pl/Produkt/Kosmetyki-z-SPF/Kimoco-Glass-Skin-krem-do-twarzy-z-filtrem-SPF-50-PA-50-ml,2101981,19372

Polecam także ten powyższy. Bardzo przyjemny, leciutki i daje piękny efekt Glass skin. Ja na niego nie kładę podkładu, tylko krem BB.
        • mayaalex Re: Spf recenzja 07.06.26, 16:46
          Ten jest dobry i nie wysusza, ale dla mnie jest dosc lekki. Jesli potrzebny bylby bardziej odzywczy to LRP anthelios age correct jest bardzo przyjemny.
      • primula.alpicola Re: Spf recenzja 07.06.26, 16:46
        partytura2026 napisała:

> A czy jest jakiś spf, który wystarczy nałożyć na serum i który nie wysusza?

Ja na serum nakładam jeszcze krem nawilżający i dopiero spf.
        • partytura2026 Re: Spf recenzja 07.06.26, 17:01
          No ja niestety też. A w lecie mi tego za dużo. Mam wrażenie takiej przytkanej skóry
      • analoga_niet Re: Spf recenzja 08.06.26, 07:42
        Holika nakładam często na serum i jest ok
    • fandorina Re: Spf recenzja 07.06.26, 16:02
      Dziękuję! Ja prosiłam o recenzję Geek&Goergous . Czy suchą skórę będzie bardzo wysuszać?
      • primula.alpicola Re: Spf recenzja 07.06.26, 16:08
        Nie, nie mogę powiedzieć że aż wysusza, tylko zostawia ją taką właśnie tępą, matową.
        • fandorina Re: Spf recenzja 07.06.26, 16:08
          Dzięki chyba się skuszę 😀
          • primula.alpicola Re: Spf recenzja 07.06.26, 16:24
            A próbowałaś TL? Jest świetny, naprawdę, przez tę konsystencję i przezroczystość, jest to najłatwiej nakładalny spf jaki miałam.
            • fandorina Re: Spf recenzja 07.06.26, 17:07
              Nie nigdy nie miałam .
            • kurt.wallander Re: Spf recenzja 08.06.26, 01:20
              Pomijając rodzaj filtrów (nie porównywałam), a skupiając się na przezroczystości, to koreańskie Tocobo, RoundLab, czy Skin79 są idealnie przezroczyste przy nakładaniu.
              Równiez Beauty of Joseon w sztyfcie (tego w kremie jeszcze nie uzywałam) - daje taki lekko matowy, silikonowy efekt na skórze, bez bielenia czy innego barwienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka