Dodaj do ulubionych

basen ogrodowy

26.06.26, 12:28
taki ze stelażem, koło 300zł to kosztuje na all. jestem blokersem i nie mam pojęcia:

- czy to napełnia się raz na sezon? z kranu? bo widzę na lokalnym forum że ludzie zamawiają napełnianie
- łatwo to rozłożyć?
- po co pompa i inne dziwne akcesoria?
- jak potem tę wodę wylać?
Obserwuj wątek
    • eva_evka Re: basen ogrodowy 26.06.26, 12:49
      Woda raz na sezon, odważni mają kilka lat.
      Rozlożyc latwo, gorzej ze złożeniem
      Dla uzdatniania wody, woda musi spelniac okreslone normy i być krystaliczna. Jak nalejesz i nic nie zrobisz to po kilku dniach masz zieloną.
      Jest taki otworek w basenie, wylewa się stopniowo.
      • princesswhitewolf Re: basen ogrodowy 26.06.26, 13:15
        >Woda raz na sezon

Chyb przykrywany z wsadzonym tam urzadzeniem do filtrowania wody

>odważni mają kilka lat.

🫪
        • eva_evka Re: basen ogrodowy 26.06.26, 13:33
          Tak, nalewasz raz. Pompa, skimmer, tabletki, odkurzacz. Spokojnie wystarcza. My mielismy taki 4,5 szerokosci. Od 2-3 lat juz nie rozstawiamy.
    • heca007 Re: basen ogrodowy 26.06.26, 13:25
      Za mało danych wink
      Jak duży ten basen? Ja 19tys litrów nalewam 4 dni.
      Napełniasz wodą z sieci czy własną pompą?- Mam własną pompę.
      Ile osób będzie rozkładało (dwie by się przydały żeby się nie uchetać jak koń na westernie)- u mnie dwie co najmniej a najlepiej trzy.
      Czy masz gdzie podłączyć pompę filtrującą(gniazdko)? - Bez tego woda po tygodniu, góra półtora zacznie się robić zielona a dno śliskie. Jak dobrze dobierzesz pompę, filtry i chemię to nalewasz raz na sezon. Warto też mieć pływak z tabletkami z chlorem.

Wode wylewa się przez korek u dołu wink Pod koniec już wyłączam filtr, nie wlewam chemi, wyjmuję chlor żeby ta woda zrobiła się mniej "chemiczna" i na wreszcie wylewam na ogród.
      • gryzelda71 Re: basen ogrodowy 26.06.26, 13:28
        Doskonały opis. Nic dodać, nic ująć.
    • heca007 Re: basen ogrodowy 26.06.26, 13:26
      A, nie daj się namówić na rozporowy jakby co tongue_out Źle go ustawisz i będzie się przechylał, koty i ptaki moge podziurawić kołnierz. Jest też mniej stabilny.
    • swiecaca Re: basen ogrodowy 26.06.26, 13:28
      dzięki za odpowiedzi, wydaje się to dużo zachodu, może kupie raczej dmuchany taki dla niemowląt tongue_out
    • stephanie.plum Re: basen ogrodowy 26.06.26, 13:33
      mam basen stelażowy ok. 10x5 metrów.

napełniamy raz na sezon, wodą z własnej studni, za pomocą węża ogrodowego,
      sezon trwa zazwyczaj od maja do października/listopada i jeśli całość ma nie przypominać bajora, to trzeba wodę filtrować i wyławiać liście,

rozkłada się łatwo (ale nasz rozkładaliśmy w 2013 roku, więc może nie pamiętam),

trzeba używać systemu filtrującego, którego częścią jest pompa. my mamy taki, który wymaga też rozpuszczenia w wodzie odpowiedniej ilości soli. woda podczas przepompowywania przez system jest czyszczona filtrem piaskowym i dezynfekowana chlorem z tej soli, dzięki użyciu specjalnego ustrojstwa (taka elektroda).

wylewamy wodę za pomocą pompy `szambiarki`, zanim nadejdą mrozy.

basen stoi cały rok, przed ponownym napełnieniem jest szorowany.
    • peggy1 Re: basen ogrodowy 26.06.26, 13:35
      My mamy rozporowy wsadzony w wykopaną i przygotowaną "dziurę w ziemi". Nalewamy raz - 15 tyś litrów - około 1,5 dnia. Pompa, chemia i w sumie prawie codzienne sprzątanie. Wylewamy jesienią korzystając z pompy - zajmuje nam to dwa dni. Jak się naleje wodę i nic się nie zrobi to jest najpierw mętna, a potem zielona, albo brązowa big_grin Dużo zabawy z tym. Nasze drugie dziecko już na finiszu korzystania i pewnie sobie damy spokój.
    • czarna_kita Re: basen ogrodowy 26.06.26, 16:51
      Do zeszłego roku mieliśmy głównie dla dzieci ale sami tez korzystaliśmy. W tym roku juz nie rozstawiam bo mlodzi wola jechac nad jezioro.
      Jeśli o to dbasz to wystarczy na caly sezon.
      Lejemy wodę ze studni - u nas jest zakaz napełniania basenów z kranu bo w okresie suszy problemy z wodą. Dobra pompa i chemia i przykrywanie na noc ( zeby nic tam sie nie utopiło) sprawia że cieszysz się takim basenem caly sezon a niektórzy zostawiają nawet na caly rok i zimą morsują. Potrzebujesz siatke do wylawiania wszelkiego robactwa czy tez lisci- co tam wpadnie, odkurzacz do sprzątania- tak trzeba go sprzatac, chlor oraz odpowiednią chemia ( np przeciw algom). Jeśli nie będziesz dbać o czystość wody po kilku dniach (max tydzien) woda robi sie zielona, dno sliskie i mozesz od razu wylewać. A szkoda bo jednak tej wody tam wejdzie sporo.
      Lepiej stelażowy niz rozporowy chociaz do jednego i drugiego musisz miec płasko. Najlepiej w 2-3 osoby go rozstawiać. Na koniec wodę wylewasz np na ogród. Jest do tego specjalny zawór.
    • palacinka2020 Re: basen ogrodowy 26.06.26, 18:54
      U mnie sasiedzi napelniaja woda z kranu.

Ja mam tylko taki dla dzieci big_grin . Napelnia sie go w godzine, poltorej. Wczoraj umylam, wlalam swieza wode, nie mam zadnych filtrow wiec w niedziele wyleje na ogrod i tyle.
      W takich typowych basenach jest mi zawsze za zimno. Nawet w upalach ta woda nagrzewa sie moze do 23 stopni, zazwyczaj mniej. Dla mnie to zadna zabawa, moge tylko wejsc na chwile by sie ochlodzic i zaraz wychodze. Moj maly dmuchany nagrzal sie bardziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka