asiairma Re: Wasze dziwactwa kulinarne 11.07.26, 19:15 Rozumiem Cię, bo dokładnie tak samo mam. Porządny chleb na zakwasie jem przez tydzień- minimum. Bywa, że kupuje chleb np. w środę a "napoczynam" w sobotę. Z tym, że świeży też zjem, nie sezonuje jakoś specjalnie, ale preferuje kilkudniowy. Za to nie rozumiem tosterów- tych z których wyskakuje podpieczona kromka - wkładasz świeżą żeby Ci wyskoczyło coś co podrażnia podniebienie? Dziwne Jak już, to wolę sandwiche lub przeróżne wersje patelniowe (grzanki z serem, na maśle, smażony po lekkim namoczeniu w mleku, namoczony w czymś ala ciasto naleśnikowe). Tak czy inaczej najbardziej lubię porządny czerstwy, tak aby zęby miały co robi. Typowo w lodówce mam zawsze: jajka i jakieś sery- feta, szafir lub rubin. W zamrażalce fasolkę- nawet latem, choć wolę świeżą. Poza lodówką, zawsze jakieś konserwy rybne- szprotki, tuńczyki itp. i ... mleko bez laktozy. Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Wasze dziwactwa kulinarne 11.07.26, 19:33 Chleb z masłem i truskawkami. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Wasze dziwactwa kulinarne 11.07.26, 22:27 W sumie to wersja chleba z dżemem 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wasze dziwactwa kulinarne 13.07.26, 08:47 Z bananem i cynamonem też daje radę. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: Wasze dziwactwa kulinarne 11.07.26, 22:25 Ostatnio odkryłam, że kanapki z serem i wędliną posmarowane dżemem są pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Wasze dziwactwa kulinarne 11.07.26, 22:29 Chyba nie mam żadnych dziwactwa, chociaż ostatnio nauczyłam się jeść śledzia z twarogiem. Twaróg dla osłabienia smaku soli. No i jadam raz na kilka lat placki ziemniaczane z cukrem, ale to chyba żadne dziwactwo 😀 W lodówce muszę mieć cytryny. O jajkach, mleku itp. nie piszę, bo to chyba oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Wasze dziwactwa kulinarne 13.07.26, 06:29 Musztarda, każda, jedzona łyżeczką - to mój mąż Śledzie z bananami, rodzynkami i majonezem, jedzone w czasie Bożego Narodzenia - to ja Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Wasze dziwactwa kulinarne 13.07.26, 08:15 Ja od zawsze bardzo lubię konsystencję papki/półpłynną. Szczególnie na śniadanie. Wszelkie owsianki, kaszki, serki, jogurty, koktajle, smoothie, risotto, polenty. Czasami mam wrażenie że mogłabym sie żywić takimi paskami, jakby były odpowiednio zbilansowane. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wasze dziwactwa kulinarne 13.07.26, 08:40 Wszystko da się przemienić na papkę, nawet schabowego z ziemniakami :p Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Wasze dziwactwa kulinarne 13.07.26, 09:09 Nie no - aż tak to nie mam, ale zupy krem jak najbardziej lubię Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik0 Re: Wasze dziwactwa kulinarne 14.07.26, 12:19 Chleb z masłem i pokropione Magii Chleb z masłem i musztardą Słodki rogalik z żółtym serem i koncentratem pomidorowym Odpowiedz Link Zgłoś