Dodaj do ulubionych

Tcy jesteście

IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 09:33
Dla czego tyle negatywnych wypowiedzi na temat "gwiazd"BB2?
TO tylko wasze lustrzane odbicie.Bardzo by mnie dziwiło, jak by Ilona została.
W Polsce jest absurdem mówić i robić to co czujesz, albo co myślisz, cały czas
masz doczynienia z Jurkami, Aniami, Boguniami - to jesteście wy Polacy.Mieszkam
w Polsce 12 lat i dopiero niedawno nauczyłam się grać,lepiej mi teraz, nie
płacze z powodu plot, pomówień,zazdrośti sąmsiadów. Program BB jeszche raz
udowodnił, że nie myle się. Tacy jak Ilona i satyryk Irek, tojednostki, ktore
będą wiecznie "nominowani" w Polskiej rzechywistośti.
P.S. Przepraszam za byki.
Obserwuj wątek
    • Gość: ptys Re: Tcy jesteście IP: *.chello.pl 28.10.01, 09:45
      Lili,
      Bardzo podoba mi sie Twoj tekst. Kocham swoj kraj bardzo, czesto musze tego
      dowodzic zagranica i daje sobie niezle rade. Niemniej znam dobrze nasze
      slabosci. O ile moze troche przesadzilas w surowej ocenie, to generalnie masz
      racje. Pamietaj ze wiele naszych tradycji narodowych powstalo w "zascianku", o
      ile wiesz co to znaczy, a jak nie to popros znajomych, aby Ci wyjasnili.
      Bardzo podoba mi sie imie Lili. Mam z osobami o tym imieniu wiele cudownych
      wspomnien i to nie w jednym kraju. Czyzbys byla Rosjanka? Napisz cos o sobie.
      Ale koniecznie napisz tez jak nas widzisz? Ja nauczylem sie w zyciu przyjmowac
      krytyke, a przynajmniej ja bezemocjonalnie analizowac. Ciekawi mnie, czy
      widzisz tez w nas jakies plusy?
      pozdrowienia
      ptys
      • Gość: lili Re: Tcy jesteście IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 12:05
        Tak, jestem Rosyjanka. Może ciebie to zdziwi, ale pracując w Polsce w Biurze
        Handlu Zagranicznego, gdzie pracowało dwie ukrainki( my wyjechali w czasach
        Związku Radieckiego, t.j. z jednego kraju pochodzimy), miałam dużo lepszyj
        kontakt z polskimi współpracownikami, pozostałość - serdeczna przyjazń z dwumia
        diewczynami. Cenie sobie polską siłę walki, czasami z wiatrakami, kulturę byta
        (z czym w Rossji izwiecznyj problem), pracowitość i wspaniałe russkie pierogi,
        kturych w Rossji nigdy nie jadłam. Kocham Kraków, lubie nowoczesną Warszawę.
        Dla mnie w Polsce jest dużo plusów, no nawierno więcej minusów. Znowu
        przepraszam za błędy ortograficzne.
        • Gość: lil Re: Tcy jesteście IP: *.chello.pl 28.10.01, 12:51
          Witaj Lili,

Jakze ciesze sie, ze sie odezwalas. Otoz znalem Rosjanke i Ukrainke o imieniu
          Lili. Moj znajomy Irlandczyk nawet ozenil sie w Polsce z Rosjanka o imieniu
          Lili. Zawsze lubilem bardzo to imie, od dziecinstawa bo lilia to piekny
          kwiat /a mam zamilowanie do kwiatow i Kwiatuszkow - tak nazywam kobiety,
          niestety tylko Polki/. Z tym stosunkiem stosunkiem Polakow do Rosjan, to zwroc
          uwage, ze jezeli jestesmy nieszczerzy, to moze te dowody sympatii do dawnego
          ZSRR tez niebyly szczere, aczkolwiek biorac pod uwage typ ludzi pracujacych w
          handlu zagranicznym bylo to mozliwe.
          Zawsze uwielbialem kulture rosyjska /nie radziecka/, ale o moich pogladach o
          ZSRR nie bede lepiej mowil, bo po pierwsze jestes gosciem w mojej Ojczyznie, a
          po drugie nie chce, zeby Twoj ostatni post nie byl ostatni w ogole.
          Ja mowilem fascynowla mnie kultura rosyjska, ale swietnie znam historie
          organow, Gulag, etc. Ale wspaniale jest to, ze czytalem Puszkina, Lermontowa i
          innych w oryginale. Mowie dosc dobrze po rosyjsku. A jesli chcialbym krotko sie
          okreslic, to powiedzialbym o sobie "bielejet parus odinokoj w tumanie moria
          golubom, szto iszczet on w stranie daliokoj, szto kinul on w kraju rodnom".
          Dzisiaj dla mnie Ukraina /ktora sie ostatnio bardzo ineteresuje/ i Rosja to dwa
          odrebne kraje o mimo wszystko innej kulturze. Ale to temat trudny i nie bede go
          rozwijal.
          Chcialbym jeszcze sie dowiedziec, co myslisz o nas, nie zaluj slow i nie
          oszczedzaj, od Lili przyjme godnie kazdy raz. A na razie koncze i zapytam Cie
          kto napisal moj ulubiony wiersz:

Wnimaja uzasam wojny, pri kazdoj nowoj zertwie boja,
          mnie zal nie zeny, mnie zal nie samogo gieroja,
          Uwy utieszitsa zena i druga luczszij drug zabudiet,
          No gdie to jest dusza odna ona do groba pomnit budiet.... i jeszcze troche.
          Pytanie jest kto to napisal /mozesz miec trudnosci, chetnie pomoge/ i o kim
          mowa.
          Zebym nie byl posadzony o lizusostwo to zapytam tez czy wiesz, ktora
          armia /oprocz Napoleona/ dwukrotnie zdobyla Moskwe i gdzie molojecka slawe /w
          jakiej bitwie/ stracil niejaki Budionnyj?
          Czekam na otwiet i przepraszam jezeli Twoj ojczysty jezyk kalecze na psimie,
          ale nie umiem pisac po rosyjsku polskimi literami.
          Pozdrawiam goraco /w korespondencji handlowej pisalo sie chyba z uwazenijem/
          ptys

• Gość: ptys Re: Tcy jesteście IP: *.chello.pl 28.10.01, 12:53
            Gość portalu: lil napisał(a):

> Witaj Lili,
            >
            > Jakze ciesze sie, ze sie odezwalas. Otoz znalem Rosjanke i Ukrainke o imieniu
            > Lili. Moj znajomy Irlandczyk nawet ozenil sie w Polsce z Rosjanka o imieniu
            > Lili. Zawsze lubilem bardzo to imie, od dziecinstawa bo lilia to piekny
            > kwiat /a mam zamilowanie do kwiatow i Kwiatuszkow - tak nazywam kobiety,
            > niestety tylko Polki/. Z tym stosunkiem stosunkiem Polakow do Rosjan, to zwroc
            > uwage, ze jezeli jestesmy nieszczerzy, to moze te dowody sympatii do dawnego
            > ZSRR tez niebyly szczere, aczkolwiek biorac pod uwage typ ludzi pracujacych w
            > handlu zagranicznym bylo to mozliwe.
            > Zawsze uwielbialem kulture rosyjska /nie radziecka/, ale o moich pogladach o
            > ZSRR nie bede lepiej mowil, bo po pierwsze jestes gosciem w mojej Ojczyznie, a
            > po drugie nie chce, zeby Twoj ostatni post nie byl ostatni w ogole.
            > Ja mowilem fascynowla mnie kultura rosyjska, ale swietnie znam historie
            > organow, Gulag, etc. Ale wspaniale jest to, ze czytalem Puszkina, Lermontowa i
            > innych w oryginale. Mowie dosc dobrze po rosyjsku. A jesli chcialbym krotko sie
            >
            > okreslic, to powiedzialbym o sobie "bielejet parus odinokoj w tumanie moria
            > golubom, szto iszczet on w stranie daliokoj, szto kinul on w kraju rodnom".
            > Dzisiaj dla mnie Ukraina /ktora sie ostatnio bardzo ineteresuje/ i Rosja to dwa
            >
            > odrebne kraje o mimo wszystko innej kulturze. Ale to temat trudny i nie bede go
            >
            > rozwijal.
            > Chcialbym jeszcze sie dowiedziec, co myslisz o nas, nie zaluj slow i nie
            > oszczedzaj, od Lili przyjme godnie kazdy raz. A na razie koncze i zapytam Cie
            > kto napisal moj ulubiony wiersz:
            >
            > Wnimaja uzasam wojny, pri kazdoj nowoj zertwie boja,
            > mnie zal nie zeny, mnie zal nie samogo gieroja,
            > Uwy utieszitsa zena i druga luczszij drug zabudiet,
            > No gdie to jest dusza odna ona do groba pomnit budiet.... i jeszcze troche.
            > Pytanie jest kto to napisal /mozesz miec trudnosci, chetnie pomoge/ i o kim
            > mowa.
            > Zebym nie byl posadzony o lizusostwo to zapytam tez czy wiesz, ktora
            > armia /oprocz Napoleona/ dwukrotnie zdobyla Moskwe i gdzie molojecka slawe /w
            > jakiej bitwie/ stracil niejaki Budionnyj?
            > Czekam na otwiet i przepraszam jezeli Twoj ojczysty jezyk kalecze na psimie,
            > ale nie umiem pisac po rosyjsku polskimi literami.
            > Pozdrawiam goraco /w korespondencji handlowej pisalo sie chyba z uwazenijem/
            > ptys
            >

Z wrazeniami zle wpisalem imie, a tak naprawde nie przepraszaj za bledy
            ortograficzne, wladsz polskim swietnie.
            A propos czy jestes moze brunetka z czarnymi kreconymi wlosami i ciemnymi oczami?
            ptys
            • Gość: lili Re: Tcy jesteście IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 16:22
              Bardzo przepraszam, ale nie wiem, kto napisał ten wiersz,domyslam się, ale nie
              strzelam.Co do "Bielejet parus.....", to Lermontow. Wiem, ze Budiony vojował na
              polskim froncie, ale nnic mnie nie wiadomo o jego triumfach i
              porażkach.Historia wojen i akupacji mnie przestala bawić z powodu wielkiej
              ilośti historików. Co do Moskwy, to powiem, ze Napoleon jej nie zdobył, tylko
              jego ladnie wpuscili, a co bylo dalej sam wiesz, a przed tym Lże Dimitrij
              wszedł do Moskwy z polskim wojskiem, o czym przeczytalam kśiążce "Rodzina
              Romanowych", niemieckiej autorki( zaznaczam), co wcale nie daje powodu do dumy.
              jJeżeli już, to w polskim wcieleniu byłam by bardziej dumna z podbojów
              Pilsudskiego. Bo a ni on,a ni jego armija nie byla obrzucona blotem w żadnym
              państwie, oczywiście oprócz zainteresowanych (porównanie do Stalina - co może
              być prawdą,a może i nie). Jestem milośniczką wierszy Mariny Cwietajewoj i prozy
              (satyra)A.Czechowa,M.Bulgakowa i kocham M.Zosienko.To ludzie, które bardzo
              kohali Rosję i dla tego z goryczą wyśmiewali wszystkie wady,które do dnia
              dzisiejszego są aktualne.Jezeli masz możliwość poczytaj, nie będziesz
              załował.Napiszy, kto napisal ten wiersz,umieram z ciekawości.
    • Gość: iga Re: Tcy jesteście IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 12:37
      Masz w pewnym sensie rację. Wydaje mi się jednak, że skład tej edycji BB został
      wybrany niefortunnie. Od skrajnie "inaczej" zachowującego się Irka, do zupełnie
      nijakiej Bogusi. W tej edycji nie ma nic po środku. Społeczeństwo nie składa
      się wyłącznie z takich jednostek, po prostu nic w życiu nie jest czarne albo
      białe. Mówi się nawet potocznie : "zwykłe szare życie". Co do Ilony - nie
      sądzę, żeby ogólnie było przyjęte i to nie tylko w Polsce bezpardonowe mówienie
      komuś prosto w oczy co się o kimś myśli. Na wszystko jest czas i miejsce.
      Pozdrawiam
    • Gość: falcon Re: Tcy jesteście IP: *.cvx3-mal.ppp.netlink.se 28.10.01, 13:29
      Gość portalu: lili napisał(a):

> Dla czego tyle negatywnych wypowiedzi na temat "gwiazd"BB2?
      > TO tylko wasze lustrzane odbicie.Bardzo by mnie dziwiło, jak by Ilona została.
      > W Polsce jest absurdem mówić i robić to co czujesz, albo co myślisz, cały czas
      > masz doczynienia z Jurkami, Aniami, Boguniami - to jesteście wy Polacy.Mieszkam
      >
      > w Polsce 12 lat i dopiero niedawno nauczyłam się grać,lepiej mi teraz, nie
      > płacze z powodu plot, pomówień,zazdrośti sąmsiadów. Program BB jeszche raz
      > udowodnił, że nie myle się. Tacy jak Ilona i satyryk Irek, tojednostki, ktore
      > będą wiecznie "nominowani" w Polskiej rzechywistośti.
      > P.S. Przepraszam za byki.

GENERALIZUJESZ !!!
      Ja z koleji mieszkam 19 lat poza krajem, to tez poznalem inne narodowosci.Takie
      WADY charakteru jak zazdrosc i plotkarstwo nie sa nigdzie obce. Na pewno w
      Rosji tez sie z tym spotkalas. Tacy ludzie my juz jestesmy ( wielka szkoda ), a
      nie, ze tylko polacy.
      Pozdrawiam
    • Gość: JJ Tacy juz jestesmy - My to my. - A Wy to kto? IP: *.telia.com 28.10.01, 14:03
      Dwie dekady nie zlagodzily poczucia marginalizacji. Osoba dalej czuje sie obco
      i traktuje otoczenie jako "wy", "oni".
      Tytul: "Tacy jestescie", nie "Tacy jestesmy"
      Jeszcze jedno powielenie tego co nastepuje wszedzie gdzie ludzi wiecej niz 1:
      Ja kontra Ty
      My kontra Wy
      Wy kontra Oni
      ...zauwaz, ze Oni /.../ a Wy...
      ... czy nie uwazasz, ze On...
      ...dlaczego Ty...
      i.t.p.
      • Gość: ptys Re: Tacy juz jestesmy - My to my. - A Wy to kto? IP: *.chello.pl 28.10.01, 14:20
        Gość portalu: JJ napisał(a):

> Dwie dekady nie zlagodzily poczucia marginalizacji. Osoba dalej czuje sie obco
        > i traktuje otoczenie jako "wy", "oni".
        > Tytul: "Tacy jestescie", nie "Tacy jestesmy"
        > Jeszcze jedno powielenie tego co nastepuje wszedzie gdzie ludzi wiecej niz 1:
        > Ja kontra Ty
        > My kontra Wy
        > Wy kontra Oni
        > ...zauwaz, ze Oni /.../ a Wy...
        > ... czy nie uwazasz, ze On...
        > ...dlaczego Ty...
        > i.t.p.

Generalnie dobrze to ujales JJ, ale w tym przypadku materia jest dosc
        skomplikowana, bo nasze relacje z Rosjanami /Niemcami i innymi sasiadami/ nigdy
        nie byly proste. W tym przypadku chodzi o kobiete /na pewno urocza i odwazna,
        skoro zabrala glos/, ktora dawniej za ZSRR, co by tu nie mowic, przebywala w
        kraju zniewolonym. Nie wszyscy byli wtedy gotowi otworzyc sie i mowic co mysla o
        stosunkach CCCP-PL. Teraz Lili najprawdopodobniej spotyka sie z syndromem
        odreagowania. Wspolczuje jej w tym, ale rozumiem odreagowujacych. W takich
        sprawach nieodzowna jest pewna doza kultury.
        Ja w swoich czestych wojazach zagranica bardzo trudno sie asymiluje, a
        przeszkadza mi w tym skutecznie moj silny polonizm i duma. Jakos tak sie sklada,
        ze zawsze chce gdzies pojechac, pobyc troche i ...koniecznie wrocic. Musze tez
        powiedziec, ze wielokrotnie wstydzilem sie za rodakow zagranica.
        Trzeba sie jednakze z Lili zgodzic, ze mamy istotne wady i przywary narodowe, a
        ja wspomnialbym zasciankowosc myslenia, brak tolerancji, ksenofobie, itp.
        Z drugiej strony dobrze by bylo gdyby Lili powiedziala jak widzi slabe i mocne
        strony swojej nacji, ktora przez lata twierdzila "Kurica nie ptica, Polsza nie
        zagranica"
        Czekajmy zatem na glos od Lili i rozmawiajmy z nia jak z Dama, czyz nie jestesmy
        podobno slynni z galanterii do kobiet?
        pozdrowienia
        ptys
        • Gość: iga Re: Tacy juz jestesmy - My to my. - A Wy to kto? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 15:00
          Teoretycznie masz rację, nie sądzę jednak, że stosunki polsko-radzieckie
          odegrały tu aż takie znaczenie. Nigdy nie przekładałam stosunków
          międzypaństwowych na międzyludzkie. Wszędzie są tacy i TACY ludzie. Co do Illi,
          myślę, że po 12 latach mieszkania w Polsce, w jakiś sposób już się zasymilowała
          i powinna zacząć próbować mówić : my.
          Pozdrowienia
          • Gość: ptys Re: Tacy juz jestesmy - My to my. - A Wy to kto? IP: *.chello.pl 28.10.01, 15:15
            Fajnie, ze sie odezwalas Iga. Mam troche inne zdanie odnosnie znaczenia wplywu
            stosunkow miedzykrajami na stosunki miedzy ludzkie. Co prawda zawsze bylem
            antysowiecki, ale w Rosjanach zawsze widzialem ludzi, tez lepszych i gorszych.
            W tym przpadku ma tez znaczenie owczesna mocartsowa pozycja CCCP i przekonanie
            wielu Rosjan, ktorzy mieszkali w {Polsce, o swojej mocarstwowej pozycji. Tak to
            odbierali przecietni ludzie. Czy pamietasz co sie dzialo w czasie meczy Polska -
            ZSRR? Mysle, i tu nie zgodze sie z Lili, ze spoleczenstwo jest obecnie mnie
            antyrosyjskie. A jesli chodzi o asymilowanie sie, to nigdy nie spotkalem w
            Polsce zasymilowanych Amerykanow, a znam wielu. Oni z kolei przyjezdzaja z
            mocartswa nr 1 do jakiegos kraju III swiata. W wielu cechach przypominaja mi
            Rosjan, czestwo naj.... Na szczescie swietnie sobie daje rade z takimi
            postawami Amerykanow, ktorych poza tym lubie /Sa tez narodowosci, ktorych nie
            lubie/
            Nie bede sie powtarzal o odreagowaniu, itp bo juz pisalem.
            Najgorsze, ze Lili sie skryla. Lili gdzie jestes? Brakuje mi Ciebie. Zaczelas
            bardzo trudny watek, ale jednoczesnie bardzo fajny. Wroc do nas. Nie obawiaj
            sie nas, przynajmniej mnie.

pozdrowienia

ptys
            • Gość: iga Re: Tacy juz jestesmy - My to my. - A Wy to kto? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 16:08
              W tamtych czasach ogromne znaczenie miała propaganda, zarówno ta w Polsce jak i
              w ZSRR. Im bardziej wyprane mózgi i im większa dezorientacja tym było lepiej.
              Co do meczów, to nie wiem. Pamiętam natomiast "gest Kozakiewicza" i emocje z
              tym związane. Wydaje mi się jednak, że tutaj największe znaczenie miało miejsce
              i okoliczność, gdzie pokazaliśmy (tzn Kozakiewicz)Wielkiemu Bratu, że nie
              zawsze jest taki wielki. Co do Amerykanów, to jest inna rozmowa. Czasami
              wydajemi się, że ich przekonanie o swej wyjątkowości zwalnia ich od poznania
              innych nacji. Potrafią wymienić z zamkniętymi oczami wszysstkich prezydentów
              USA, a nie wiedzą np. kto rozszyfrował ENIGMĘ. Ale to wszystko nie znaczy, że
              jesteśmy aż tak różni, żebyśmy nie mogli się dogadać. Nie trzeba być jednej
              narodowości żeby żyć pod jednym dachem, szukajmy jednak tego co nas łączy ,a
              nie tego co nas dzieli.
              Pozdrawiam.
        • Gość: lili Re: Tacy juz jestesmy - My to my. - A Wy to kto? IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 15:46
          Wady i zalety Rosjan, to jest bardzo proste.Umom Rossii nie poniat.
          wada nr.1 - brudne prowincji,biurokracja,nieumienie, a może niechęć walki
          (niedzwiedzi),pjanstwo( mogę pochwalić się, że coraz mniej,powalny ateizm, co
          nanosi odpowiednie plamy kulturowe,jednak to też zmienia się,zła jestem na
          ludzi,które myślą, że im w życiu wszystko nalezy się darmo,jak to było
          wcześniej.Upłynie nie jedna dekada,żeby to zmienilo sie.
          Zaliety - otwartość ludzi, wylewność, można z nimi w ogień i wodę. Piękny Piter
          i cudowna Moskwa, Putin,wszystko, co do 1917g.
          Da jest wada rosyjskich mężczyzn - wieczne dzieci,grubiaństwo i brak szacónku
          do samych siebie. Dla tego mam męza polaka i bardzo go kocham, on kocha mnie i
          Rosje, bo bardzo dobrze nas obu zna.A co do kuricy, która nie ptica, to było
          całkiem inacze -"Kurica nie ptica, Moskwiczka nie żena",myśle, że bardzo
          intelegentny polak to przerobil ze wzglendu na dawne czasy.
      • Gość: lili Re: Tacy juz jestesmy - My to my. - A Wy to kto? IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 15:20
        Myslię, że kazdy normalny człowiek przybywając po za swoim ojczystym krajem ma
        prawo na ocenę porównanie kultury, bytu i ludzi. W tym przypadku piszę jako My
        i Wy. Absolutnie nie mam manii wyższości, a nie kopleksu niedowartościowanej
        osoby. Do mnie w Polsce dosyć często mówiono Wy nam.......i t.d. Tak dziwno, no
        w 1999 g. ostatni raz byłam w Rosji i nawet nie wiedziałam jaka pogoda w
        Polsce, oglądając TV pw polsce, to wiem ile w Rosji pijaków,jaka kriminalna
        cala Rosja,jakie morale mają rosyjanki i t.d. Dzieńki Bogu,ja wiem jak jest
        naprawdę, ale bardzo żal mlodych ludzi, człowiek, który zna ten kraj tylko pod
        kątem Katynia, pijaków i bandytów jest bardzo ograniczony.Bardzo szanuję polską
        kulturę, którą oczywiście tworzyli ludzi, tylko mnie wydaje się, że jest ich
        coraz mniej i nie tylko Polski to dotyczy.
        • Gość: Lili Re: Tacy juz jestesmy - My to my. - A Wy to kto? IP: *.chello.pl 28.10.01, 15:28
          Ciesze sie, ze jestes. Ja z pewnoscia nie widze Rosji pod katem Katynia,
          represji, itp. Pamietam tylko, ze to czesc historii mojej Ojczyzny. Pijakami,
          mlodymi dziewczynami z Rosji w Polsce i ich morale to nie przejmuje sie wcale,
          bo pijakow mamy duzo swoich, a nasze dziewczyny od wielu lat wyjezdzaja na
          Zachod i niekoniecznie w niurach pracuja. Zreszta Polki /Kwiatuszki/ to bardzo
          trudny temat.
          Mialem mozliwosc rozmawiac z mlodymi Rosjanami /biznesmeni/, ktorych spotkalem
          zagranica. I co byli i bardzo fajni i zarozumiali, jak czesto nowobogaccy w
          Polsce.
          Ale prosze Lili, odpowiedz na moje pytanie w sprawie mojego ulubionego wiersza.
          Kto go napisal? Nie pisalem calego /a znam/, ale podam tytul. "Wnimaja uzasam
          wojny" Jezeli zechcesz podam pierwsza litere nazwiska.
          pozdrawlaju
          ptys
          • Gość: ptys Re: Tacy juz jestesmy - My to my. - A Wy to kto? IP: *.chello.pl 28.10.01, 15:34
            Gość portalu: Lili napisał(a):

> Ciesze sie, ze jestes. Ja z pewnoscia nie widze Rosji pod katem Katynia,
            > represji, itp. Pamietam tylko, ze to czesc historii mojej Ojczyzny. Pijakami,
            > mlodymi dziewczynami z Rosji w Polsce i ich morale to nie przejmuje sie wcale,
            > bo pijakow mamy duzo swoich, a nasze dziewczyny od wielu lat wyjezdzaja na
            > Zachod i niekoniecznie w niurach pracuja. Zreszta Polki /Kwiatuszki/ to bardzo
            > trudny temat.
            > Mialem mozliwosc rozmawiac z mlodymi Rosjanami /biznesmeni/, ktorych spotkalem
            > zagranica. I co byli i bardzo fajni i zarozumiali, jak czesto nowobogaccy w
            > Polsce.
            > Ale prosze Lili, odpowiedz na moje pytanie w sprawie mojego ulubionego wiersza.
            > Kto go napisal? Nie pisalem calego /a znam/, ale podam tytul. "Wnimaja uzasam
            > wojny" Jezeli zechcesz podam pierwsza litere nazwiska.
            > pozdrawlaju
            > ptys

I znowu z wrazenia zle wstawilem imie. Przepraszam.
            Wiesz Lili powiem Ci cos jako Polak przemilej Rosjance: Daj nam tez cos
            odrewagowac po kilkudziesieciu latach czegos tam. Ze swoje strony nic nie mam
            przeciwko temu abys nas oceniala, porownywala itp. Nawet oczekuje tego od Ciebie.
            Spojrzenie obcokrajowca na Polske i Polakow zawsze mnie interesowalo, a nigdy nie
            znosilem tanich komplementow od obcokrajowcow /np z Niemiec/, ktore wielu moich
            rodakow chlonelo niczym malpa kit.
            No to biore sie do pisania swojego raport i
            pozdrawliaju Tiebia goriaczo Lili
            ptys
            P.S.
            Powiedz jeszcze czy jestes brunetka.
            • Gość: ptys Re: Tacy juz jestesmy - IP: *.chello.pl 28.10.01, 17:03
              Dorogaja Lili,

Ciezko dzisiaj pracuje nad opracowaniem dla jednej firmy /i to znanej
              amerykanskiej/ i zagladam tylko co pewien czas, m.inn. w oczekiwaniu Twoich
              postow.
              Musze Ci powiedziec, ze Twoje 3 ostatnie posty sprawily mi autentyczna radosc.
              jestes wspaniala. Chyba zaczynam rozumiec w pelni Twojego meza - wot umnyj
              Poljak. Otwartosc Twojego spojrzenia na pewne sprawy bardzo mnie urzekla.
              No ale po kolei,

1. Wiersz jest autorstwa Niekrasowa /nietypowy dla niego/. Nauczylem sie
              go /znam caly/, kiedy mialem ok 18 lat, wywarl wtedy na mnie duze wrazenie.
              2. O Lermontowa jako autora "Bielejet parus ..." nawet nie pytalem, bo zadaanie
              takiego pytania wrazliwej i bardzo inteligentnej Rosjance, toz byloby zwykle
              grubianstwo, a smiem twierdzic, ze my Polacy /uwazam sie za 100%/ podobno
              potrafimy elegancko traktowac kobiety. Czy mozesz potwierdzic?
              2. Z moich zagadek historycznych i drobnych /naprawde niewinnych/ prowokacji
              wybrnelas z taka klasa i stylem, ze jestem pod wrazeniem i lekko sie
              zawstydzilem i nie bede juz takich watkow historycznych kontynuowal, bo
              pomyslisz sobie, ze nie jestem wcale taki inteligentny i elegancki, za jakiego
              bym chcial uchodzic.
              3. Twoje spojrzenie na wady i zalety Rosjan dowodzi, ze umiesz takie sprawy
              analizowac bezemocjonalnie. Dla mnie i wielu moich rodakow jest to przyklad do
              nasladowania. Ciesze sie bo moje opinie byly wlasciwie identyczne.
              Pijanstwo i alkoholizm to straszny problem, ba ale czy unas go niema? Wiem, ze
              w swiecie ludzie dotknieci tym problemem rozwiazuja go sami przy pomocy
              programu 12 krokow, ale to juz calkiem inny temat.
              4. Niestety tworczosci Cwietajewej, Mandelsztajma i Achmatowej prawie nie znam.
              Pudblikowano ich dosc czesto w drugim obiegu za Solidarnosci i w okresie stanu
              wojennego. Jako dwudziestolatek czytalem sporo klasykow czyli Lermontowa,
              Puszkina glownie /w oryginale/. Potem przyznaje, ze mniej mialem z poezja /nie
              tylko rosyjska/ do czynienia.
              5. Z ta Kurica nie ptica w wersji Moskwiczanka-nie zena to sie setnie ubawilem.
              Ale daje Ci slowo, ze ja /o ile o mnie mowisz inteligentny Polak/ bylem na 100%
              pewien wersji, ktora zacytowalem, a dla mnie /i dla moich przyjaciol/
              powiedzenie to bylo symbolem rosyjskiej... a niech tam tu sie powstrzymam.

A teraz powiem Ci historie. W ostatnich latach poznalem dwie rosyjskojezyczne
              kobiety, ktore wywarly na mnie duze wrazenie; jedna w Hiszpanii i druga w
              Warszawie. Po blizszym zapoznaniu sie obie wyjawily zawstydzone, ze nie sa
              Rosjankami. Ta z Hiszpanii byla Osetynka /Pld/, a ta z Warszawy Czuwaszka. Obie
              twierdzily, ze w domu sie troche wstydza, ze nie sa Rosjankami i nie byly pewne
              jak ja przyjme ich pochodzenie. Nie powiem Ci jak im wytlumaczylem, ze dla mnie
              to jeszcze lepiej.

Ciekawi mnie jak widzisz problem Ukrainy. Czy masz jakies pytania do mnie?

Teraz wracam do pracy, ale wroce do Ciebie. No wlasnie, odpowiedz czy jestes
              brunetka z.., itd.

pozdrawliaju goriaczo

ptys
              • Gość: lili Re: Tacy juz jestesmy - IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 20:22
                К Блоку

У меня в Москве - купола горят,
                У меня в Москве - колокола звенят,
                И гробницы, в ряд,у меня стоят,-
                В них царицы спят и цари.

И не знаешь ты, что зарёй в Кремле
                Легче дышится - чем на всей земле!
                И не знаешь ты, что зарёй в Кремле
                Я молюсь тебе - до зари.

(Марина Цветаева 1916г.(fragment))

Рябину
                Рубили
                Зорькою.
                Рябина-
                Судьбина
                Горькая.
                Рябина-
                Седыми
                Спусками...
                Рябина!
                Судьбина
                Русская.
                (М.Ц.1934г)
                Niestety ja mam kolor włosów ciemny blond i zielone oczy,a na imię mnie
                Marina,a moja najlepsza przyjaciulka w Rosji ma na imię Lila.Ukraina -piękny
                kraj,tylko trudno mnie powiedzieć co kolwiek o ludziach,w związku z minimalnymi
                kontaktami na Ukrainie,a ukraińcy w Rosji czy w Polsce, to temat odrębny i nie
                chcę go roztrząsać.
    • Gość: Alla Re: Tcy jesteście IP: *.demon.nl 28.10.01, 17:37
      Lili, nie zgadzam sie z toba. Masz takie a nie inne doswiadczenia i przez ich
      pryzmat widzisz rzeczywistosc, tak ze cokolwiek by to nie bylo potwierdza twoja
      teorie. W tym jednak przypadku bardzo sie mylisz. Sa rozne srodowiska i zapewne
      jest tak jak mowisz, ze Jurkom, Aniom i Bogusiom zyje sie w nich lepiej, a Irki
      i Ilony sa nominowani. Tak rzeczywiscie bywa w zyciu i to swieta prawda. Ten
      program pokazuje jednak cos innego. Bo o ile w zyciu wygrywaja Jurki i Bogusie,
      o tyle w BB raczej nie - bo tu ludzie wybieraja swoje idealy i wyobrazenia
      bardziej niz osoby, ktore "cos moga", cenia szczerosc, inteligencje i
      charakter. Ilona wypadla z programu z innych powodow: do ostatniej chwili
      prowadzil w glosowaniu Kuba, dopiero jak TVN pokazala reportaz o szlachetnosci
      Kuby, jego gescie dla dzieci Irka, a Janusz-zwyciezca wyglosil pean na jego
      czesc, po czym krotko wspomniano zaslugach Ilony w rozbijaniu malzenstw, szala
      przechylila sie na jej niekorzysc. Roznica jednak byla bardzo mala, a w szranki
      stanal jeszcze Jurek, wiec zwolennicy Ilony glosowali albo na Jurka albo na
      Kube (podzielili sie). Jurek i Kuba reprezentuja raczej podobny typ zaklamanej
      osobowosci, a Ilona calkiem inny. A ile razy wygral Irek w nominacjach???? Byl
      nominowany juz 4 razy i ciagle tam jest. W zyciu na pewno nie cieszy sie taka
      sympatia spoleczenstwa jak w tym programie.
      Tak wiec Lilli - zycie sobie, a program sobie. Progam rzadzi sie innymi
      prawami. Fakt, ze Irek ciagle jest w programie wskazuje na wielka TEORETYCZNA
      tolerancje widzow- w zyciu na pewno byliby dla niego mniej tolerancyjni.
    • Gość: debil Re: Tcy jesteście IP: 62.218.97.* 28.10.01, 20:51
      wszyscy ktorzy te bzdury ogladacie jestescie CHORZY !!!!!!!!!!!

chory program dla chorych ludzi - a takich teraz w PL cala masa.

psychiatry na was trzeba i na leppera.

pocalujcie mnie ... i nie odpisujcie bo i tak tego nie czytam.

jak nie macie co zrobic z pieniedzmi to zamiast tego bzdurnego internetu dajcie
      na biedne dzieci.

I co---jeszcze siedzisz i to czytasz????? wylacz sie i idz stad !!!!!!!

albo trac dalej forse na tych debili i glosuj na lepperow.#

nienawidze wszystkich ktorzy to ogladaja. i ciebie tez!!!!!!!!!
      • Gość: ptys Re: Tacy jesteśmy IP: *.chello.pl 28.10.01, 21:35
        Dorogaja Marina, ?oriekrasnyje imia/

Bolszoje spoibo za Twoj otwiet. Imia Twojo kak u Cwietajewej. Wolosy, da
        niczto, toze priekarsnyje. Nie mogu sieiczas obiasnit pocziemu tak
        intieriesuiut mienia "Bolosy cziornyje, oczi cziornyje" u zienszczin.
        Daj mnie niemnozko wriemieni cztoby prozit eti stichy Cwietajewej. Mienia
        cieiczas wierniewatcia k mojej rabote - piszu dolguiu programmu /markieting/ i
        mnie nado eto okonczit do utra. No wiernus jeszczo zawtra wieczerom.

Uff, musi to strasznie wygladac, ale nie moglem odmowic sobie przyjemnosci,
        zeby napisac do Ciebie choc troche w Twoim ojczystym jezyku. Napisze jutro
        wieczorem.

A tak w ogole to w jakiej dziedzinie pracujesz bo ja w biezalkogolnych
        napitkach i piszcziewych dobawkach.

Poka

Ptys
        • Gość: lili Re: Tacy jesteśmy IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 21:56
          Super!!!
          Piszę, bo bardzo wzruszylam się. Moja praca jak najbardziej związana z
          marketingiem, tylko że tematy metalurgiczne. Zajmuje się pierwszymi krokami w
          drodze do podpisania kontraktów z kontrahentami z Bialorusi,Rosji i Ukrainy.Mam
          ogromną wadę - nie znam angielskiego, w niektórych sytuacjach czuje się bardzo
          zle i strasznie tego wstydze się.Być może kiedyś zajme się tym.
          • Gość: ptys Re: Tacy jesteśmy IP: *.chello.pl 28.10.01, 22:06
            Nie moglem sobie odmowic przyjemnosci i jeszcze raz zajrzalem i... jest
            nagroda. Ja akurat dobrze znam angielski i rosyjski /bede nieskromny/. Pracuje
            w dwoch kierunkach, jako konsultant roznych firm i jestem tez dyrektorem firmy,
            ktora produkuje cos tam do napojow. Zamierzam z tymi produktami w przyszlosci
            dotrzec na rynek Ukrainy i Rosji.
            Moja duza umiejetnoscia i mocna strona jest umiejetnosc rozmowy i negocjacji z
            firmami z zachodu.
            Na razie Cie pozdrawiam i wroce jutro wieczorem.
            ptys
            • Gość: lili Re: Tacy jesteśmy IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.01, 21:30
              Strona www.ber.magadan.ru lub www.kolyma.ru
              Proszę zobaczyć jak tam jest pięknie!!!!!!!!!!!
    • Gość: Cerber Zmieniły sie godziny na zegarze........... IP: 213.76.59.* 28.10.01, 22:01
      Zostałem dzis zaskoczony nagłą zmiana czasu i nie wiem czy teraz dzien jest
      krotszy czy dłuzszy?Kto mi pomoze?
    • Gość: qwert Re: Tcy jesteście IP: *.lodz-zubardz.sdi.tpnet.pl 29.10.01, 13:32
      tak jest
      • Gość: ptys Re: Tcy jesteście IP: *.chello.pl 29.10.01, 21:33
        Droga Lili,
        Zawalila mnie praca /raport/, ktora musze skonczyc do rana, bo jak nie to ....
        mienia ubijut Amierikancy.
        Dlatego wiecej napisze do Ciebie jutro. A propos czy znasz piosenke:
        A ja idu szagaju po Moskwie" - bardzo mi się kiedys podobala. A z zupelnie
        innej beczki niz poezja, to pare lata temu lubilem sluchac "blatnyje" piosenki,
        ktore spiewal Aleksandr Nowikow.
        Pozdrawliaju goriaczo i poka.
        ptys
        • Gość: lili Re: Tcy jesteście IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.01, 16:23
          "....I ja projti jesio smogu....". To jest bardzo stare, a za razem nowe.
          Novikov jest super, nawet w "Nu pogodi" jest jego kawałek "Taganki". On
          siedział w więzieniu w mieście z którego ja pochodzę - Magadan. Jeżeli chcesz
          zobaczyć to piękne miasto, to odwiedz strony www.kolyma.ru i www.ber.magadan.ru.
          A bardzo fajne rosyjskie piosenki w RealPlayer na www.retromusic.2u.ru.
          • Gość: ptys Re: Tcy jesteście IP: *.chello.pl 31.10.01, 00:09
            Wlasnie wrocilem do domu dosc skonany, a tu tyle radosci sprawil mi twoj post.
            Oczywiscie wiem, gdzie jest Magadan. Poznalem juz ludzi z Magadana. Czy mowia
            ci cos takie nazwiska, jak Wiktor Rybakow i Igor Wysocki. Jestem prawie pewien,
            ze obaj byli z Magadana.
            Dziekuje za linki na Magadan i piesni. A tak miedzy nami kiedy sie
            upijalem /zdarzalo sie/ to spiewalem country albo "Odnozwuczno griemit
            kolokolczik..." Niestety z moim talentem /a raczej beztalenciem/ wszyscy
            prosili, abym przestal.
            Mialem kiedys kaset Nowikowa, ale ktos mi jej nie oddal. Czy nie wiesz gdzie
            moge ja zdobyc? Pamietam byla tam moja ulubiona piosenka, tytulu nie pamietam,
            ale pamietam wycinkowo slowa:

W sochoustnom riestoranie... kto s piatiorkoj na Ural.. Bot moj sasied takoj
            nachalnyj, on napityj kaniakom.

Napisze jeszcze do Ciebie po wejsciu na podane przez Ciebie strony, ale mam
            taki kociol, ze zrobie to dopiero w czwartek wieczorem.

pozdrawljaju bolieje cziem goriaczo

ptys
            • Gość: lili Re: Tcy jesteście IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.01, 12:20
              Cześć!!!!!!
              Powiedz, skąd taka znajomość Rosji? Wiktor Rybakow oczywiście z Magadanu,jest
              nawet bokserski turnej n. jego imieni. Z Magadanu pochodzi tez Jelena Wialbie.
              Ale ja naprawdę jestem bardzo zaskoczona, nie spotkałam w Polsce ludzi,
              polskiego pochodzenia o takim zasobie wiedzy (t.Rosja).Jeżeli ty mieszkasz w
              Warzawie, to myśle, ze nie ma problemu z zamówienijem kaset, czy filmów.Jest
              masapociągów do Rosji i przez kuszetkowych możno zamówić. Na święta jadę na
              wieś, będę w niedziele albo wtorek. Pozdrowienia, Marina.
              • Gość: Hell_boy Re: Tcy jesteście IP: 193.178.168.* 31.10.01, 12:31
                Lili, wedlug mnie ateizm to nie wada ale zaleta Rosji! Przynajmniej nie macie
                tylu religijnych oszolomow co w Polsce!
                • Gość: JJ Re: Tcy jesteście IP: *.telia.com 31.10.01, 12:56
                  Mylisz sie. Rosja jest gniazdem sekciarstwa.
                  • Gość: lili Re: Tcy jesteście IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.01, 17:15
                    Oszołomów wszędzie pęłno, ale sekty, to problem wszystkich krajów, Rosja jest
                    państwem, które 10 lat otdycha pełną piersią, więc jak każde diecko ma prawo na
                    błędy młodości. Ja jestem chamsko przechczona na wiarę katolicką i w moim
                    przypadku mogę powiedzieć,ze katolicyzm jest nie mniej sektą niż inne
                    nielegalne. Prosze o odpowiedz 6.11.01. Pa.Marina
                    • Gość: ptys Re: Tcy jesteście IP: *.chello.pl 31.10.01, 19:20
                      Witaj Marina,

Wpadlem na chwile po ciezkim dniu /w firmie amerykanskiej/ i zaraz wychodze na
                      kolacje /tez z nimi/. Zajrzalem na forum i... cudowna niespodzianka.
                      Dziekuje za uznanie i komplementy odnosnie znajomosci Rosji /nie mylic z CCCP -
                      pisalem juz dlaczego i nie wracam/. Mysle ze ludzi ze znajomoscia kultury
                      rosyjskeij jest w Polsce wiecej niz myslisz. Tacy tez jestesmy mimo ze czesto
                      jestesmy anty... i mamy trudne charaktery. Drobna uwaga. Nie jestem polskiego
                      pochodzenia, jestem 100% Polakiem i jestem z tego cholernie dumny zwlaszcza
                      zagranica niezaleznie czy to jest Ukraina czy Anglia, czy Niemcy /K sozaliejniu
                      w Rosji ja nokogda jeszczio nie byl/.
                      Wiktor Rybakow mistrz swiata w wadze koguciej byl jednym z moich ulubionych
                      bokserow /jego styl, ruchy staralem sie nasladowac w wielu walkach ... i to
                      niekoniecznie na ringu/. A tak naprawde raz w Warszawie o malo co nie
                      spotkalismy sie na duzej wodce. Igor Wysocki /tez z Magadanu/ byl swietnym
                      bokserem wagi ciezkiej, 2 razy wygral z Teofilo Stevensonem. Jelena Wialbe znam
                      aczkolwiek to nie moja ulubiona dyscyplina. Osobiscie poznalem mistrza swiata w
                      hoheju Konstantina Loktiew, gralismy razem w pilke w Warszawie i musialem go
                      kryc. Bylo to fajne przezycie bo gral cialem w stylu hokejowym, a ja nie
                      zamierzalem ustapic i szlo mi nie najgorzej. Raz jak polozylem go na ziemi...
                      to wstal i powiedzial "nu molodiec nie boitsa sobsiem"
                      Dziekuje za podpowiedz z pociagiem i konduktorem. Musze zdobyc Nowikowa. Ale
                      powiedz czy znasz ta piosenke, co to podalem male fragmenty/.
                      No to musze juz leciec. poka
                      Goriaczo pozdrawliaju / niczto bolieje potomu czto ja oczien stiesniajuc/
                      Adam /Polijak - taki jaki jestem/
                      • Gość: ptys Re: Tcy jesteście IP: *.chello.pl 04.11.01, 13:40
                        Witaj Marina,

Dziekuje za linki na Magadan i Retromusic. Mialem bardzo pracowite 4 ostatnie
                        dni i nie mialem wiele czasu, ale zrobilem mala podroz po Magadanie i....
                        calkiem inne mialem o tym miescie wyobrazenie. Jakie to nie powiem, bo bardzo
                        mi zalezy na dobrych relacjach z jedna urocza kobieta pochodzaca z Magadana.
                        Retromusic slucham za to prawie caly czas /duzo przez te dni pracuje na
                        komputerze i pisze rozne raporty, artykuly, itp/ ale:
                        Niewiarygodne wlasnie leci w Retromusic "A ja idu szagaju po Moskwie..", to
                        niesamowite jak sie zbieglo.
                        Wracam do tematu: Slucham czesto Retromusic i mysle, ze moj rosyjski ulega
                        poprawie, ale zobaczymy. Ta muzyka retro bardzo mi sie podoba i piosenki w
                        wykonaniu roznych artystow, ktorych nie wszystkie nazwiska znam.
                        Cos czuje, ze przy Tobie poznam lepiej rosyjska kulture, z ktora przez ostatnie
                        lat nie mialem zbyt duzego kontaktu.
                        No to na razie ide pisac te swoje raporty przy dziekach retro..
                        pozdrawliaju goriaczo
                        Adam
                        P.S.
                        Napisz co sadzisz o stosunku Polakow do kobiet w porownaniu z tym, jak to jest
                        w Twojej ojczyznie. Ciekwai mnie jak wypadamy w Twoich surowych, a napewno
                        pieknych i madrych oczach .
                        • Gość: lili Re: Tcy jesteście IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.01, 17:15
                          Niewiem, czy wcześniejsze moje "wypociny" dotarli do ciebie, ale piszę jeszcze
                          raz, znajdz w retro w rubrуce автор_ Демарин Игор "Нищий","Заграница","Америка
                          разлучница","Я не вижу выхода".posłuszaj i to jest to co czuje( myśle że każdy,
                          kto jest po za swoją ojczyzną). Bardzo cieszeSię że jesteś 100% polakiem, tylko
                          żal,że tak rzadkim egzemplażem europejczyka.W 90% społeczeństwo jest zacofane,
                          nie moja wina, tylko obserwacje. Myśle, że zdanie o magadanie zmieniłeś, tam
                          bardzo dużo ludzi z Czech piszą, mnie bardzo dziwi zainteresowanie
                          cywilizowanych krajów Magadanem,Jeden Pan z Jugoslawii, który siedzał w
                          Magadanie, napisał, że w życiu nie spotkał tak życzliwych ludzi jak rosyjanie,
                          byłam dumna, naprawdę, facet cierpi na wygnaniu, ale jest bezgranicznie
                          wdięczny narodu, który go więził, coś w tym jest, bardzo czułe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka