Dodaj do ulubionych

Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik

11.07.26, 13:43
Witam piękne panie,co u Was słychać,jak zdrówko,co dzisiaj porabiacie???do mnie zawitała córka i zrobiłam leczo i sernik gotowany,miała być z chłopakiem ale chłopak ma obstrukcje i został w domu,u mnie zimno ale od poniedziałku ma być 25 stopni,zaraz jadę z córką na szoping,pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego,spokojnego i pięknego dnia 🌻🌹🌺🪻🌷
Obserwuj wątek
    • andallthat_jazz Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 14:11
      Ooooo 1000 punktow ode mnie za piekne leczo. Bialy gleboki talerz, nie po brzegi nalane. Serio brawo, mila odmiana. 🙂 Milych zakupow z corka i smacznego. Oraz dzieki za inspiracje, jak wyczyscic lodowke. 😘
      • la_felicja Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 22:07
        Przecież to jest niebieska miska, a nie biały talerz.
        • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 08:44
          Świat oczami Anny 😁
    • javio Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 16:18
      Chyba nie chciałam wiedzieć co dolega chłopakowi córki 😐
      Życzę zdrowia całej rodzinie. I drapanko za uszkiem dla Pieska 🐾
      • homohominilupus Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 17:18
        javio napisała:

> Chyba nie chciałam wiedzieć co dolega chłopakowi córki 😐

🤣

Ale ze to powod do zostania w domu? Hmm

> Życzę zdrowia całej rodzinie. I drapanko za uszkiem dla Pieska 🐾
      • chicarica Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 20:59
        Przypominam sobie, jak kiedyś w hiszpańskojęzycznym towarzystwie usłyszałam od kilku osób przy kilku okazjach że są lub byli constipado. Pomyślałam sobie: hm, odważnie tak dzielić się z dość jednak przypadkowymi osobami swoimi wyzwaniami ze strony układu trawiennego. A to dlatego, że skojarzyłam nieprawidłowo z angielskim słowem constipated, czyli mający zaparcie. Co się (później) okazało, constipado po hiszpańsku nie znaczy przytkany trawiennie, tylko przeziębiony (w sensie, z zatkanym nosem/zatokami itp.). A nawet się zastanawiałam o co chodzi, bo ktoś tam powiedział że to sezonowe - sezon jakiś mają że nie srają, czy co?
        • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 08:48
          Hiszpanie mają sporo takich false friends z innymi językami :p np. słowo embarazada- w ciaży, które brzmi jak włoskie imbarazzata- zawstydzona/zażenowana.
          • simply_z Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 14:01
            W portugalskim tez np.bocadillo-bocadinho
        • arthwen Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 23:06
          "Sezon mają, że nie srają" big_grin big_grin big_grin
    • ga-ti Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 16:24
      U mnie dziś wszystko na głowie postawione. Na 5 odstawiliśmy dzieci na obóz, więc o 4 była pobudka. Po powrocie położyliśmy się na chwilkę i tak pospaliśmy prawie do 11. Jesteśmy sami w domu, więc nie zrywaliśmy się z łóżka 😉 Nieśmieszne śniadanie. Później razem ogarnęliśmy dom i myślimy, co dalej robić.
      Na obiad też mam produkty na leczo, ale mąż marzy o mielonych 😄
      Na pewno będzie spacer na lody, bo pogoda powoli się poprawia.
      Muszę jakieś kwiaty na balkon posadzić. Padły bratki i tak straszą badylki, bo najpierw był upał, a później wichury i nie miałam weny ogrodniczej.

Piękny serniczek 🤩
      Udanych zakupów!
      I niech już powróci normalne (!) lato ☀️
    • pepsi.only Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 16:34

W ramach deseru dziś po pracy byliśmy w najlepszej lodziarni w okolicy. smile
    • weronika_ozankowa Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 16:46
      Leczo z cukinią to dla mnie już nie leczo, tak jak bigos z cukinią nie jest już dla mnie bigosem smile Ale jako potrawka warzywna oczywiście całkiem przyjemne.
      Sernik jadłabym…. Nie, wróć - żarłabym 🙈
      • andallthat_jazz Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 17:03
        U mnie w domu rodzinnym to bylo wlasnie leczo. Papryka, cebula, cukinia, czosnek, cebula, koniecznie kielbasa w plastrach usmazona z cebula i cosnkiem, koncentrat pomidorowy/pasata/swieze pomidory. Plus przyprawy.
        • weronika_ozankowa Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 17:25
          A u mojego kolegi w domu kogel mogel to było jajko na miękko wymieszane z kawałkami chleba w kubku, i co z tego? To wciąż nie jest kogel mogel.
          • andallthat_jazz Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 18:01
            To z tego, ze robiac zakupy, kupuje dokladnie pod taka wersje. A tu AI tlumaczy (bo mi sie nie chce): Tradycyjne węgierskie lecsó to absolutny minimalizm oparty na papryce, pomidorach i cebuli. W zależności od regionu i upodobań, najpopularniejsze wariacje tego dania wzbogaca się o lokalne, sycące i aromatyczne dodatki.Baza (Węgierski klasyk)Warzywa: świeża papryka (słodka i ostra), dojrzałe pomidory, cebula.Tłuszcz i przyprawy: smalec (najlepiej gęsi lub wieprzowy), czosnek, słodka i ostra papryka w proszku, sól, odrobina kminku.Dodatki mięsne i wędlinyWędzone: dobrej jakości kiełbasa (np. podwawelska, śląska, chorizo), boczek, wędzone żeberka.Drób i inne mięsa: pierś z kurczaka, polędwiczki wieprzowe, a nawet chuda wieprzowina.Warzywa dopełniające (Wariacje polskie i regionalne)Cukinia lub kabaczek: najpopularniejszy dodatek, który sprawia, że danie jest bardziej aksamitne, zbliżając je do francuskiego ratatouille.Pozostałe: pieczarki, bakłażan.
          • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 12:48
            Jak to, ja myślałam, że to właśnie jest leczo a cukinia to jego podstawowe warzywo? A nie jest? U mnie leczo to cukinia, kolorowe papryki, cebula, pieczarki i smażona kiełbasa. Czasem jem kupione, to jest jeszcze boczek.
    • mabel_mora Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 16:50
      big_grin ten chłopak corki mnie rozbawil, to on z tą obstrucja siedzi na toalecie i próbuje .... big_grin

bo przy zatwardzeniu (obstrukcji) to lepiej chodzić, aktywnośc fizyczna pobudza perystaltyke jelit i przyspiesza przemieszczanie treści pokarmowej
      • la_felicja Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 22:10
        Tak, ale jak już się perystaltyka obudzi, to wtedy trzeba biegusiem do toalety wykorzystać szansę - czyli lepiej jednak zostać w domu
    • miaumia Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 16:52
      Przepysznie wink) Uwielbiam leczo, przepadam za sernikiem wink
    • mia_mia Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 16:55
      Ja mam pudełka, dostałam na kilka dnie od ojca, który korzysta z diety cukrzycowej 1500 kcal i co mnie zaskoczyło codziennie jeden posiłek jest na słodko, np. wczorajszej śniadanie ciastko z jogurtem i kawałkiem jabłka, dla mnie dziwna propozycja dla cukrzyka. Zresztą po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że pudełka to zupełnie nie moja bajka. Co któreś danie to jakieś symboliczne ilości jedzenia z kaloriami jak pełen posiłek, mało warzyw, a przecież jest sezon.
      • agnes_gray Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 17:18
        Kiedyś na próbę zamówiłam tacie pudełkową dietę cukrzycową, przy okazji wizyty pokazał diabetolog menu tych pudełek - złapała się za głowę i spytała co to w ogóle ma być...

Chociaż w Twoim przypadku ciastko może być na ksylitolu, jogurt (naturalny) ma niskie IG i jabłko przed południem do tego jogurtu wg mnie też jest OK.
        • mia_mia Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 17:28
          Już nie sprawdzę, ale sądząc po kaloryczności to był zwykły cukier. Całość prawie 400 kcal, ja w tej kaloryczności zjadam kanapkę albo dwie, jajko i warzywa, zresztą nawet z tych pudełek dziś miałam pastę jajeczną, solidna porcja, taka na 3-4 kromki, 2 kromki ciemnego pieczywa i szalone dwie rzodkiewki, ale to już normalne śniadanie, przynajmniej jak dla mnie i to było niecałe 300 kcal, deserowy był inny posiłek.
          • arthwen Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 23:09
            Ksylitol akurat jest tylko trochę mniej kaloryczny niż cukier, więc jeśli miałaś tylko kalorie podane, to akurat nie przesądza.
            • mia_mia Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 13.07.26, 04:30
              Nie wiem, dziś sprawdzę jak nie zapomnę, ale cała konstrukcja i skład tego menu jest dla mnie zagadką. Z weekendu jakieś 80 gr jogurtu słodkiego plus jakaś pasta orzechowa do dodania, całość chyba ze 250 kcal, inny posiłek, łyżeczka humusu i kilka jakiś wytrawnych chrupek kaloryczność podobna, a żaden z tego posiłek. Obiady i kolacje koło 350-450, ale takie, że można się tym najeść i nawet smaczne, a te przekąski zupełnie bez sensu, przynajmniej dla mnie, zero objętości, mnóstwo kalorii i właśnie koniecznie coś słodkiego codziennie.
              • arthwen Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 13.07.26, 17:14
                Wiesz, cukrzycy często zwyczajnie lubią słodkie (i nie tylko oni). Dobrze skomponowana przekąska (nie twierdzę, że te akurat takie są, bo przecież wiem o nich jeszcze mniej niż ty), np właśnie słodzona ksylitolem, który kalorii trochę ma, ale jednocześnie ma bardzo niski indeks glikemiczny - może pomóc wyeliminować podjadanie wink
    • alexis1121 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 17:33
      Piękny serniczek, googlowałam ten przepis kiedyś, ma świetne opinie… ale do dzisiaj się nie zebrałam w sobie, żeby go upiec.
      Wspaniałej soboty 💓
      • weronika_ozankowa Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 17:59
        alexis1121 napisała:

…..

Nie mogłaś chociaz szlafroka narzucić na tę koszulę nocną?
      • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 08:43
        Taka ładna, delikatna sukienka i te człapy...
      • mariola233 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 12:09
        Kochana Alexis tojest sernik bez pieczenia robi się szybko,jak zwykle piekna 🌻pozdrawiam
        • alexis1121 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 12:18
          Tak tak, pomyliłam pojęcia 🤪 chodziło mi to, że trzeba go gotować, a potem odciskać na gazie- trochę mnie to przerasta.
          www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_gotowany/przepis.html
          • mariola233 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 14:49
            Kochana vm.tiktok.com/ZNRoRK4No/ robiłam z tego przepisu nic nie trzeba odciskać,polecam
            • alexis1121 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 18:27
              Dziękuję kochana! 💓
    • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 18:12
      Poszliśmy oglądać żaglowce, bo jest u nas Tall ships races.
      Gorąco jak cholera, mnóstwo ludzi a zanim doszliśmy do Chopina córkę rozbolał brzuch 😐
      • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 18:13
        I jeszcze takie zpodrogi
    • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 20:46
      makaroniki zrobilam smile mialy byc rurki z ganaszem z czekolady marakujowej i czekoladki z takim nadzieniem ale poleglam na braku sprzetu i wlasnej niecierpliwosci tongue_out wiec zeby nie stracic masy, upieklam makaroniki, kulfoniaste ale, jak zwykle, ciasto bylo za geste wink
      • javio Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 13:24
        O, a w pierwszej chwili pomyślałam, że to orzeszki, wypiekane w takiej podwójnej jakby patelni. Ale i tak pewnie pyszne.
        • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 19:20
          orzeszki wygladaja troche inaczej 🙂 robie z ciasta 'na wafelki'
          ponoc dobre, choc wygladem nie powalaja 😛
          • javio Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 13.07.26, 00:00
            Czyż nie są podobne?
            • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 13.07.26, 00:06
              zdecydowanie nie ale kazdy widzi co chce zobaczyc 😎
              na focie orzeszki z malinowa czekolada
              • javio Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 13.07.26, 01:52
                Zjadłabym 😋
    • iwles Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 21:32
      O, u mnie też dziś było leczo.
      Tylko moje leczo wygląda tak:

• szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 08:49
        O, I to wygląda jak leczo:p mariolkowe to taka trochę zupa leczowa :p
        • mariola233 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 12:10
          W moim leczo można sobie bułeczkę maczać 🙂
          • iwles Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 12:55
            A w moim można na końcu bułeczką miske "wylizac" 😀
        • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 12:59
          Ja wybrałabym leczo mariolkowe, mniej takie rozmazane, widać każde warzywko, gotuję takie jak Mariolką. Potrawa ileś pewnie smaczna, ale jakby nie napisane było co to, to bym nie zgadła, że leczo. Warzywa w jakiś sosie bardziej.
          • iwles Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 12.07.26, 13:31

No właśnie dla mnie leczo to uduszone warzywa w sosie pomidorowym 😊
    • mia_mia Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 21:59
      To pochwalę się kolacją, świeżutka wędzona sielawa prosto z Warmii, mąż pojechał dziś na ryby, nic nie przywiózł chociaż podobno coś tam nawet złowił, ale porozdawał, ale sielawki kupił, to mi wystarczysmile
    • la_felicja Re: Cześć piękne 🥰 Leczo i sernik 11.07.26, 22:10
      Apetyczny ten serniczek...leczo zresztą też

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka