Dodaj do ulubionych

Air frajer- prośbą o odpowiedz

19.07.26, 13:03
Dziewczyny, czy mając normalny piekarnik, kuchenkę mikrofalowa jest sens kupować air frajer? Rodzina 4-5 osobowa. Co w nim robicie te z Was, które mają piekarniki? I jaki, w razie czego, polecacie. ( wiem, że były wątki i tym sprzęcie, ale w telefonie nie mam wyszukiwarki). Miłej nie dzieli!
Obserwuj wątek
    • ekstereso Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 19.07.26, 14:14
      Wrzucam często warzywa ziemniaki/papryka/cukinia, robię jogurtowy sosy i juz mam jedzonko. Wczoraj wrzuciłam sobie kaszankę. Mąż b często po pracy wrzuca tuńczyka i zanim weźmie prysznic juz ma obiad (pokroi sobie warzywa i juz). Syn namiętnie cos tam grzeje. Jak masz duza kuchnie to sie przyda, jak nie to nie.
    • czarna_kita Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 19.07.26, 14:41
      Ja mam 6 osobową rodzinę i dla mnie frajer to byla strata pieniędzy. Bo dla takiej dużej rodziny ja i tak musze robic w piekarniku bo we frajerku sie nie mieści to co chce upiec ( mam frajera 12 albo 13 l ). Najwięcej korzystają z tego dzieci bo zawsze cos tam sobie wrzucą a to Frytki a to jakis kotlet co zostal z obiadu. Ogolnie o wiele wiecej korzystamy z mikrofali.
      Dla mnie to byl zbędny zakup i drugi raz juz bym go nie popełniła.
      We frajerze wygodnie byłoby piec dla rodziny max 4 osoby.
    • fogito Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 19.07.26, 14:43
      Czy to przypadkiem nie jest pieczenie w teflonie?
      • slonko1335 Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 19.07.26, 18:08
        Niekoniecznie.teflonowe powoli wycofują z tego co widzę.
      • novembre Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 19.07.26, 20:05
        Sam teflon chyba nie jest szkodliwy, tylko uszkodzony, porysowany itp.
        • fogito Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 19.07.26, 22:19
          No w teorii tak. Ale pieczenie w teflonie nie wydaje mi się bezpieczne.
          • memphis90 Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 20.07.26, 20:33
            To wsadź papier do pieczenia
          • novembre Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 22.07.26, 13:22
            fogito napisała:

> No w teorii tak. Ale pieczenie w teflonie nie wydaje mi się bezpieczne.

Nawet w praktyce jest bezpieczny.
    • little_fish Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 19.07.26, 14:57
      Oprócz wielkości rodziny ważny jest również sposób żywienia, czyli czy wszystkie posiłki jadacie razem oraz co jest przygotowywane na posiłki indywidualne. Np nastolatki jedzące grzanki czy jakieś opiekane ziemniaki na kolację będą korzystać z urządzenia. A jeśli obiady jecie wszyscy razem a pozostałe posiłki nie wymagają takiej obróbki termicznej, to zakup bez sensu.
      • ziazia17 Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 19.07.26, 15:01
        Bardzo Wam dziękuję! Kuchnię mam dużą, ale obiady jemy wspólnie, kolacji nastolatki nie jadają, my staramy się też😉. Nie kupuję.
    • slonko1335 Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 19.07.26, 18:05
      Mam piekarnik i mikrowelę i u nas przy 4 osobach airfryier jest w ciągłym użyciu. Znacznie szybciej w nim wszystko się robi.
      • bywalec.hoteli Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 19.07.26, 20:14
        Mikrowela 😂
        • mava12 Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 20.07.26, 12:37
          to chyba takie wielkopolskie.
          Moja kuzynka z wielkopolski, też tak mówi.
          • alpepe Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 20.07.26, 13:34
            Na Śląsku też tak mówiono.
            • slonko1335 Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 20.07.26, 20:20
              Ja ani że Śląska ani z Wielkopolskismile
    • princy-mincy Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 19.07.26, 21:09
      U nas rodzina 4 osoby, się fryer obecnie pionowy na dwie szuflady, bo wcześniej jedna szuflada była nam za mało, fryer bardzo często w użyciu. O wiele częściej niż piekarnik, który odpalany jest obecnie tylko do pieczenia dużej blachy ciasta.
      Dla mnie w kuchni zbędna jest mikrofala.
      • brenda_bee Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 20.07.26, 21:02
        princy-mincy napisała:

> U nas rodzina 4 osoby, się fryer obecnie pionowy na dwie szuflady, bo wcześniej
        > jedna szuflada była nam za mało, fryer bardzo często w użyciu. O wiele częście
        > j niż piekarnik, który odpalany jest obecnie tylko do pieczenia dużej blachy ci
        > asta.
        >

U nas to samo. Odkąd zmieniłam zwykłego frajera na 2 piętrowego ninję piekarnik może nie istnieć.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 19.07.26, 21:24
      Bez sensu bo na tyle osób to piekarnik jest potrzebny.
      Ja sobie często mięso piekę bo lubię podczas gdy maż z synem je pierogi.
      No i kwestia czy dzieci masz takie zeby obslugiwały, bo dzieciaki lubią air ....
    • ritual2019 Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 19.07.26, 21:41
      Mielismy kiedy dzieci jeszcze z nami mieszkali czyli 4 osoby. Teraz uzywamy czesto (kilka razy w tygodniu, czasem codziennie) mamy ninja 15-in-1. Mamy tez air fryer w grillu i w tym mozna przygotowac i na 6 osob.
      • ziazia17 Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 20.07.26, 06:34
        Nie, no przestańcie już. Miałam nie kupować, a teraz znowu nie wiem😉
        • princy-mincy Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 20.07.26, 12:46
          My na poczatku kupilismy maly model, zeny sprawdzic, czy w ogole zaskoczy i bedziemy go uzywac. Okazalo sie, ze uzywamy o wiele czesciej, niz zakladalismy i ze ten maly jest duzo za maly. Maly poszedl wiec do domku letniskowego (tam nie mamy piekarnika wcale, szkoda miejsca) a sobie kupilismy duzy, pionowy Cosori.
    • autentyczka Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 20.07.26, 11:09
      U nas używamy codziennie, mam ninja dzielone.
      Młodzi sami grzaneczku czy po prostu wrzucają sobie łososia czy tofu.
      Ja w sumie codziennie mięso plus warzywa jak nie gotuje w thermomiksie- btw też używany kilka razy dziennie.
      Piekarnik to strata czasu i energii i kasy- bo się długo nagrzewa.
      Na ciasta tyllko, ew na cis czego się robi dużo lub wymaga dużo powierzchni.
      Ja dla odmiany nie używam kuchenki.
      • myelegans1 Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 23.07.26, 16:20
        jak robisz tofu? kilka razy probowalam i smakuje jak tektura... lubie i zamawiam czesto "na miescie' ale nigdy nie udalo mi sie zrobic po domowemu
    • evening.vibes Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 20.07.26, 13:23
      Airfryer to jest piekarnik z termoobiegiem. Plusem w stosunku do piekarnika jest to, że z uwagi na mniejszą komorę szybciej się nagrzewa, zużywa mniej prądu i nie wysusza tak jak termoobieg w piekarniku. Jest też bezpieczeniejszy w użytkowaniu przez dzieci/młodzieć.

Pomyśl co robisz w piekarniku i czy da się to przyrządzić na małej powierzchni. Zwykły airfryer ma powierzchnię dużego płaskiego talerza, większe modele formę kwadratu ok. 24cm x 24cm. W większym upieczesz np. 5 udek (ćwiartek) z kurczaka na raz ale jak chcesz do tego jednocześnie upiec ziemniaki to już musisz mieć drugi poziom/szufladę. Bardziej niż objętość liczy się powierzchnia urządzenia.

IMO przy 4-5 osobach musiałabyś celować w duży, dwuszufladowy np. taki Cosori:
      https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRsDY_So-bVqvEwLgoTV6zQFwy1br4lNB3xjeWxU3sE9qZO7hnWzKtXK5R4&s=10
      • slonko1335 Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 20.07.26, 13:28
        mam taki cosori na 4 osoby , na spokojnie do dolnej komory( u mnie wersja z podwójną grzałką góra-dół) mieści się cały kurczak, do górnej(tylko dolna grzałka) np frytki lub ziemniaczki do opieczenia albo warzywa
        • evening.vibes Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 20.07.26, 13:38
          slonko1335 napisała:
          > mam taki cosori na 4 osoby , na spokojnie do dolnej komory( u mnie wersja z po
          > dwójną grzałką góra-dół) mieści się cały kurczak, do górnej(tylko dolna grzałka
          > ) np frytki lub ziemniaczki do opieczenia albo warzywa

Ja go właśnie rozważam, bo decyzja o wymianie naszego małego już zapadła. Zdecydowanie chcę 2 szuflady a ten wydaje się bardzo wszechstronny. Nawet średnia forma do ciasta powinna się zmieścić smile
          • princy-mincy Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 20.07.26, 13:41
            My rozwazalismy ten i philips (tez pionowy, dwie szuflady) i maz wybral cosori, bo ma wieksze szuflady a rozmiary zewn podobne.
          • slonko1335 Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 20.07.26, 13:42
            Bardzo polecam. Powłoka ceramiczna bardzo ławo się czyści, no i wersja z dwiema grzałkami jest super bo są rzeczy które trudno przewracać.
      • princy-mincy Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 20.07.26, 13:39
        Ja mam taki (ze srebrnymi dodatkami, zamiast zlotych) i super nam sie sprawdza w codziennym uzytku.
    • marianna1960 Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 20.07.26, 19:33
      Zbędny grzmot.
    • mae224 Re: Air frajer- prośbą o odpowiedz 22.07.26, 13:48
      używamy codziennie dla 2-3 osób. zamiast piekarnika, w piekarniku tylko duże blachy - pizza na przykład. całe podgrzewanie i duszenie mięs i ryb robi się we frajerze. oprócz tego frytki i podobne, chwalę ze względu na oszczędność czasu. mięso i ryby są bardziej soczyste.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka