niemcyy Re: Słowa znienawidzone 29.07.26, 14:22 O, to jeszcze odmiana typu upaprać - oni upaprają, karać - oni karają. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Słowa znienawidzone 29.07.26, 16:11 "coś tam" robi robotę. Typu ten krem robi robotę... Odpowiedz Link Zgłoś
llllll_lllll Re: Słowa znienawidzone 29.07.26, 16:26 Żarło, dXpa( w znaczeniu kobiety), kitrać, braci się nie traci, na psach sprzedałeś, baba, chłop, o dXpie Maryni, boniedydy, typiara, dorobiłes uszy piipip, Grażyna, Karyna, Julka, Dzesika ( jako stereotypy kobiet, nie imiona). Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Słowa znienawidzone 29.07.26, 20:33 Zamkłam, spłukłam, wyrżłam się, zatłam się Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Słowa znienawidzone 29.07.26, 22:22 Widzę, że bardzo dużo (jeśli nie większość) nielubianych słów to anglicyzmy. I jeszcze błędy językowe, ale to jednak inna kategoria. Ale skoro o błędach, to moje najbardziej znienawidzone: wyrwać zęba i wstawić implanta (dentystyczny odpowiednik torta). Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Słowa znienawidzone 30.07.26, 09:59 al_sahra napisała: > Ale skoro o błędach, to moje najbardziej znienawidzone: wyrwać zęba i wstawić i > mplanta (dentystyczny odpowiednik torta). > Trzeba jednak przyznać, że to jest wyższa szkoła jazdy zrozumieć, jak to jest, że można wyrwać ząb, ale nie można wyrwać zęba Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Słowa znienawidzone 31.07.26, 00:00 Destynacja w znaczeniu kierunek podróży Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Oboje Józek z Bercikiem 31.07.26, 00:27 Do lawiny Waszych ans dołożę swą - bawi mnie maniera zza Wielkiej Wody, gdzie nie ma już [dorosłego] Józefa/Josepha - nadal jest Józek/Joe. Nie ma Roberta - jest Bob... Mnożyć by przykłady. Jak dla mnie - narodowy infantylizm. ************ Dla przypomnienia - mistrzyni analiz naszego języka: „Ala już nie ma kota, teraz Ala posiada kota. Kariera tego patetycznego nieco >>posiadania<< rozwija się żywiołowo. Słowo to do niedawno określało własność dużą i raczej trwałą. Obecnie >>posiada się<< nawet bilet tramwajowy… Tylko, w takim razie, co się po prostu i zwyczajnie ma? Nie posiadamy pojęcia”... Odpowiedz Link Zgłoś