Dodaj do ulubionych

Wasze letnie triggery, ktore

04.08.26, 10:12
w upal wywoluja zadze mordu, chec wyprowadzki do Longyearbyen (tam zimno i umierac nie wolno), odruch wymiotny i inne atrakcje. U mnie:
- osoby, ktore zamiast prysznica wola na siebie wylac litr jakiegos smierdziela. Wlasnie wrocilam z zakupow i myslalam, ze w kolejce do chaty skisne. Gosciu tak capil znienawidzonym przeze mnie zapachem (rok temu lub dwa byla moda na to cholrstwo, takie duszace, jadace nie wiem potem, sikami i rozkladajacym sie cialem), no myslalam, ze nie dam rady i 🤢
- Damulki, ktore czy w zbiorkomach, czy kawiarniach potrafia wylozyc brudne i zapocone kopyta na krzeslo na przeciwko lub obok
- ludzie smierdzacy w upal piwem lub nie strawionym alkoholem
- faceci z jednym dlugim pazurem na malym palcu drapiacy sie nim na widoku w uchu, nosie, pepku i ogladajacym wykopaliska,
- piszczace dzieci
- mloty pneumatyczne
- idioci jezdzacy po nocach autami z koszmarna muzyka na full, kiedy czlowiek modli sie, by przespac sie chociazby 2 godziny bez wybudzania
I pewnie jeszcze milard innych. Czytalam ostatnio, ze genialni naukowcy odkryli korelacje pomiedzy utrzymujacym sie upalem a ogolnym wku… wem. Jakby nie wystarczylo wyjsc z domu, zamiast miesiacami badac. 🙄🤦‍♀️ Jestescie oaza spokoju, usychajaca lelija, czy definicja wkur…u z krotkimi przrwami na inne odczucia?
Obserwuj wątek
    • raczek47 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 10:26
      Weź może książkę poczytaj albo poucz się tej anatomii zamiast ciągle ludzi obgadywać i wyśmiewać.
      • bowemniejest_6 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 10:51
        😂 Napisala forumka, ktorym celem zyciowym jest wlazenie w kazdy watek, zeby sie do czegos dopierniczyc. Serio, jakby nie miala lustra w domu. Az chcialobysie powiedziec „pocaluj mnie w gluteus maximus dinister lub dexter“, ale nie powiem, nie chce mi sie…
        • at.attin Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 11:05
          Trigger to po angielski cyngiel/spust. Dlaczego piszesz po angielsku?
        • raczek47 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 13:03
          Jestem jedną z rzadziej udzielających się tu osób i z nie wchodzę w każdy wątek.
          A ty zakładasz swoje po to, by szydzić z innych.
    • szarmszejk123 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 10:32
      Z większością się nie spotykam na co dzień, więc mnie nie irytuje. W sumie, to z niczym z tej listy nie spotykam się na tyle często, żeby miało wywoływać jakiekolwiek emocje.
    • greta11011 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 11:28
      Trochę dziwne i mocno niesmaczne te obserwacje. Może skieruj centrum uwagi na jakieś przyjemniejsze, estetyczne, spokojniejsze obiekty czy wydarzenia. Chyba zdrowiej i przyjemniej jest koncentrować się np. na czymś co jest piękne i spokojne np. natura, zwierzęta , przyroda ogólnie , zachód i wschód słońca zamiast wyszukiwać w tłumie kogoś kto dłubie w nosie czy obwąchiwać z uporem maniaka obcych ludzi. prawdziwego spokoju nie musimy szukać na zewnątrz, lecz odnajdujemy go głęboko w sobie. Jest on wewnętrzną przestrzenią, która niezależnie od okoliczności zewnętrznych czy największego zgiełku – zawsze pozostaje cicha.
    • gryzelda71 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 11:34
      Wszędzie mozna umrzeć. Nie wszedzie mozna cialo pochować.
    • nick_z_desperacji2 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 11:45
      Kopcisz jak stara lokomotywa, a innym zapachy wspominasz😂 Bo wiadomo, że smród fajek, najlepiej wymieszanych z jakimś pachnidłem, to coś, co ludzie kochają wąchać.
    • aandzia43 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 11:46
      Nic mnie szczególnie nie trigeruje, lubię lato, jestem zrelaksowana samym latem wystarczająco żeby się nie pieklić z byle powodu. Śmierdzenie ludzkie jest faktycznie bardziej wkurzające latem, a programowo długie pazury u damskich stop objawiają mi się wtedy z całą swą nieestetycznością (fuublee!), ale ogólnie to dobry czas smile
    • pursuedbyabear Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 12:03
      Kiedy i czy w ogóle wracasz do pracy?
    • iwles Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 13:52

Zakładaj maseczkę, jak wychodzisz z domu.
      Dla obopólnej korzyści.
    • mysiulek08 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 16:03
      gdzie ty mieszkasz???

bo nawet w moim 'dzikim' kraju nie spotkalam/nie spotykam wiekszosci takich zachowan, dzieci i mloty pneumatyczne bywaja i owszem ale jakos mnie nie obchodza
      • szarmszejk123 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 16:04
        Tam, gdzie zarzygane i zaplute chodniki, wszystko może się zdarzyć:p
    • kanna Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 16:05
      Cóż... widzę tu nadwrażliwość słuchową i zapachową. Ja mam tylko słuchową, działa niezależnie od pory roku wink Oczywiście bardziej, jak jestem zmęczona / wkurzona. Ipodsy ratują mi życie. Z węchową jest gorzej.
      • hanusinamama Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 16:08
        Ja mam zapachową smile też działa cały rok.
        Ale to jest mój problem a nie reszty świata
        • szarmszejk123 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 16:10
          Ja mam zapachową ale tylko na sztuczne zapachy. Alejka świeczek w IKEA to dla mnie najgorszy koszmar i migrena. Żadne naturalne smrody tak na mnie nie działają.
          • mysiulek08 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 17:13
            tez mnie mecza pewne zapachy, chocby sztuczna wanilia czy kumin i pare innych, konczy sie zwykle migrena gigantem ale to jakby tylko moj problem i jakos musze z tym zyc wsrod ludzi
            ogon zapachu w kolejce to drobiazg w porownaniu z ciagnacym sie zapachem kiszonych ogorkow w samolocie - ktores kenzo meskie tak zawrotnie pachna 😎

brudnych nog na krzeslach w kawiarni czy paznokci dlubiacych w pepku publicznie to jednak nie widuje i ludzi po mocnym przepiciu rowniez nie

inna banka pewnie 😉
            • szarmszejk123 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 17:25
              Kenzo Jungle to chyba było :p
              Jeśli chodzi o męskie perfumy, to ja organicznie wręcz nie znoszę Fahrenheit'a, wali niesłychanie z kilometra a kiedyś był to popularny zapach :p
              • weronika_ozankowa Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 18:11
                O rany, Fahrenheit to moj ulubiony zapach, niestety teraz rzadko spotykany 🙈 jest obłędny…
                Nie znoszę za to żadnych typu Angel. Kiedyś też w chwili utraty rozumu kupiłam sobie Eden. O boże….
                • szarmszejk123 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 18:16
                  Jeśli chodzi o perfumy Muglera, nie podoba mi się absolutnie żaden zapach a Angel bije rekordy:p
                  Fahrenheit śmierdzi benzyną i starym, zastałym potem :p
                  • hanusinamama Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 19:22
                    MOja tesciowa używała kiedyś Angel. Brałam apap przed wizytą u teściów. Na szczęscie zaczął ja uczulać smile
          • hanusinamama Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 19:03
            Swieczki zapachowe to 7 kag piekieł. Na lotnisku przez strefe wolnocłową z perfumami idę na wstrzymanym wdechu smile
            Faktycznie zapachy naturalne mi nie przeszkadzają. Jak wiozłam ostatnio córki ze stajni z wypoconymi czaprakami zupełnie mi nie przeszkadzało.
            • szarmszejk123 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 19:05
              No właśnie, ani zapocone czapraki, ani obornik, ani gnijące truchło nie przyprawiają mnie o ból głowy a sztuczności tak :p
              • nick_z_desperacji2 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 19:39
                Zazdroszczę, ja nawet polnych kwiatków nie mogę sobie w pokoju postawić sad
        • kanna Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 16:12
          Mąż ma zapachową. Trochę problem mój wink, bo nie mogę perfum używać. Dzieć odziedziczył, więc tylko bezzapachowe kosmetyki. A potem się okazuje, ze niektóre niby bezzapachowe tez pachną...
          Próbowałaś naszyjnika/ pierścionka z wkładem zapachowym? Skraplasz akceptowalnym zapachem i wąchasz, jak coś za bardzo pachnie.
          • nick_z_desperacji2 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 16:21
            To nie działa, jak wejdziesz w nadmiar zapachów, jak te nieszczęsne świeczki. Albo jak masz zapach na sobie, np. płynu do prania. Dlatego jestem fanką tanich płynów: zanim wyschnie, to już zwietrzeje big_grin Trochę jak z hałasem i ulubioną muzyką. Jak cię zmęczy nadmiar hałasu, to muzyką go nie zagłuszysz, potrzeba ciszy. Znam to, ale właśnie to mój problem. Przy czym dla mnie smród fajek jest na równi ze smrodem perfum. A jak się oba zmieszają, to wychodzi klasyczne Coco Smrodell, więc autorka sama siebie zaorała.
          • gatito_z_kato Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 16:22
            kanna napisała:

> Próbowałaś naszyjnika/ pierścionka z wkładem zapachowym? Skraplasz akceptowaln
            > ym zapachem i wąchasz, jak coś za bardzo pachnie.
            >
            Omg nie wiedziałam że coś takiego istnieje, dzięki za podpowiedź! Ja zazwyczaj mam przy sobie jakąś cienką chustę, którą psikam jedynym akceptowalnym zapachem i przystawiam do nosa wink
          • mysiulek08 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 17:15
            pewnie, ze bezzapachowe pachna i a nawet z lekka podsmierduja😎
            • hanusinamama Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 19:07
              Ja lubię ten zapach. Tzn nie przeszkadza mi. Mało w sumie zapachów lubię.
              Bardzo przyjemne doznania zapachowe miałam płynąc fiordem. Nie umiem nazwać tego zapachu, taki świeży. Wszyscy się zachwycali widokami, ja chłonełam zapach smile
          • hanusinamama Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 19:06
            No nie zadziała bo mi ten naszyjnik będzie śmierdział.
            Sama używam kosmetyków bez dodatkowych zapachów. Te neutralne kremów mi nie przeszkadzają.
            Co do perfum to będziesz zdrowsza. Cała masa skłądników perfum ma działanie na układ hormonalny.
      • nick_z_desperacji2 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 16:15
        Ona nie ma nadwrażliwości, tylko nadmiar czasu. Ostatni wątek "dowcipny" nie zażarł, więc tworzy. Inna sprawa, że wg neta wszystkie oddziały pulmo w Wiedniu pracują, a u niej od miesiąca podobno przestój big_grin Może znowu walnęła sterylne narzędzia na usyfiony stolik i ma wolne do wyjaśnienia.
    • ga-ti Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 16:29
      Jest gorąco, więc nawet jeśli człowiek rano wziął prysznic to po dniu ciężkiej pracy może zwyczajnie śmierdzieć.
      Niektóre zapachy perfum drażnią mnie okropnie nawet na ulubionej, czystej, modnej i zadbanej koleżance, bywa.
      Tylu niewychowanych ludzi nie spotykam zbyt często i na raz. Prawdę mówiąc to nogi na krzesełku restauracyjnym widziałam tylko na fotce w necie przy durnym artykuliku. Drapiących się panów wcale, może dlatego, że się im nie przyglądam 😆

Ostatnio wkurza mnie kogut sąsiadów, ale cóż, jego podwórko, więc sobie pieje. Dziecko sąsiadów wyjątkowo ciche jest.

Idź do parku, czy wyjedź za miasto, wykorzystaj wolny czas. Będzie chłodniej (drzewa dają cień, wilgoć i niższą temperaturę, mikroklimat) I zdrowiej, zrelaksujesz się.
      • pursuedbyabear Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 17:18
        Anna już raz wyjechała za miasto i szybko wracała, tak że tego... 😉
        • nick_z_desperacji2 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 18:45
          Mogłaby też zaoszczędzić (wiem, niedasie) i wyprowadzić się ze slumsów bliżej cywilizacji. Mogłaby chodzić po czystych chodnikach, jeść w restauracjach może rzadziej, ale za to w towarzystwie ludzi, nie małp itp.
    • mayaalex Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 16:34
      Nie mam triggerow, ktore moga wywolac u mnie takie emocje, nawet w upal. Znajdz sobie wreszcie normalnego psychologa i popracuj nad tym, bo to nie jest dobry znak.
    • b.bujak Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 17:34
      bowemniejest_6 napisał(a):

> Czytalam ostatnio, ze genialni naukowcy odkryli
      > korelacje pomiedzy utrzymujacym sie upalem a ogolnym wku… wem.

to chyba nie jest jakieś nowe odkrycie, że jeśli mechanizm termoregulacji jest przeciążony to ma negatywne skutki dla układu nerwowego...
      • bene_gesserit Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 18:47
        Mi to się wydaje, że upał upałem (och, cała masa Polaków uwielbia ciepełko), ale o wiele bardziej marudni, agresywni i dziwni są ludzie, kiedy cisnienie spada
    • kamin Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 18:22
      Latem jestem szczęśliwa. Triggerują mnie tylko ludzie narzekający na upały, zwłaszcza gdy upału nie ma smile
      • nick_z_desperacji2 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 18:46
        A mnie ludzie narzekający, że nie ma lata, kiedy ja zdycham wink
    • ruscello Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 18:36
      Dzisiejsze odkrycie to kobieta w kostiumie ze stringami w formie sznurka. Przystanęła przede mną i grzebała palcami, żeby je poprawić w rowku. Odwróciłam się szybko, ale tego nie da się odzobaczyć 🙈
    • bene_gesserit Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 18:36
      Mnie ten zapach, o którym piszesz, drzewo oud, triggeruje nie tylko latem. Z zasady używają go młode, wątłe blondynki i z zasady dużo za dużo. Wsiada jedna szesnastoletnia chudzina i pół tramwaju śmierdzi jak wybieg dla samców dzikich zwierząt. Z nutą paczuli, dla rzekomej niepoznaki.

Poza tym dziś w tramwaju usiadł naprzeciw mnie facet, ktory viamkal gumę. Każde ciamkniecie z otwartą szczęką, bardzo głębokie sne mlaskanie

Ja jestem niespecjalną panstwowczynia, ale chciałabym, żeby takie rzeczy - agresywne perfumy i inne naruszanie granic bliźnich byly zakazane prawem.
    • elisabeth.nakatami Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 18:38
      Zapraszam do Kenii, tutaj jest zima, więc panuje przyjemne 27 stopni Celsjusza. W ogrodzie słychać tylko cykady, a poza tym panuje idealna cisza. Raz Wlosi probowali zrobić imprezę na swoim tarasie, ale zostali szybko spacyfikowani i od tej pory slad po nich zaginął😁. A najlepsze ze nie ma komarów.
      Ja co prawda muszę pracować jescze przez parę dni, ale zawsze da się wykroić trochę czasu na opalanie, no a dzis pani przyszla specjalnie na masaż i trochę mnie pougniatala. Tu btw. 2 h masażu kosztuje 25 dolków.
      Ale zeby nie bylo tak idealnie, to małpy mnie triggeruja, a glownie baboony, ktore sie nie boja plci pieknej, więc jezeli chce się jeść przed zmrokiem, to najlepiej trzymać to w reku😉🙃. Po 19:00 mozna juz robic wystawkę na tarasie, nie przyjdą.
    • partytura2026 Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 18:56
      Upał mnie uspokaja.

Ale hałas i upał trigeruje.
      Hałas nienaturalny. Czyli np gwar na plaży jest ok.
      Ale już muzyka napieprzająca z głośników irytuje.

Że smrodów - przetrawiony alk i zapach piwa.

• hanusinamama Re: Wasze letnie triggery, ktore 04.08.26, 19:42
      Moj jedyny letni trigger to temperatura taka jak dzisiaj. Kurła wyjsc sie nie da, ani na spacer ani na rower. Wole jak jest zimno, ubiore sie cieplej i moge isc...
    • ardzuna Re: Wasze letnie triggery, ktore 05.08.26, 00:10
      Używanie słowa "trigger" w języku polskim. Całorocznie działa jak płachta na byka, nie tylko latem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka