jasmina251 05.12.04, 10:06 co to jest u mojej Julki??? Pojedyńcze krostki z czubkami z wodą-pękające i wtedy robią się w nich dziurki z odrobinką krwi???? piszcie proszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mala.filipinka Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.12.04, 11:54 a może to ospa wietrzna? nie piszesz o innych objawach (podwyższona temperatura, gorsze samopoczucie), ale krostki będące objawem ospy zawierają właśnie płyn surowiczy, a po pęknięciu zasychają, tworząc strupki, więc może to to? Najczęściej wysypka przy ospie pojawia się w obrębie skóry głowy, więc jeśli krostki są w tych miejscach - trzeba by chyba pokazać córeczkę lekarzowi. e. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina251 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.12.04, 12:24 jest ospa wietrzna byliśmy u lekarza nie ma narazie żadnych objawów gorączki jest to przyniesione z przedszkola bo lekarka mówiła że Julka to dziś jej 17 pacjent pozdrawiam i życzcie mi wytrwałości Odpowiedz Link Zgłoś
mala.filipinka Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.12.04, 12:39 oczywiście życzę Ci wytrwałości. Napiszę Ci tylko kilka naszych doświadczeń, może coś z tego coś Ci się przyda: - przeważnie bywa kilka wysypów tych krostek, u nas najsilniejszy był wysyp drugi, po 2-3 dniach jeśli dobrze pamiętam. Najpierw liczyłam te krostki, po 200 dałam sobie spokój. Może u Was będzie lepiej, ale pamiętaj, że krostek potrafi przybyć, więc się tym nie przeraź, - na buzi u naszej córci stosowaliśmy maść Vratozolin - jest to maść przeciw opryszcze, ale ospa i opryszczka to dość zbliżone wirusy (podobno - tak nam doradził lekarz) i przynajmniej córka nie cierpiała z powodu wysuszenia krostek. Podobno po tej białej mazi, którą się przepisuje przy ospie (w tej chwili niestety zapomniałam) - potrafią, ale nie muszą, na twarzy wystąpić małe blizny, - krostki mogą być wszędzie (u nas były w uszach, na policzkach od środka, w pupci, nawet w kącikach oczu), - przy złym samopoczuciu - lekarz przepisał u córki Clemastin. Córka płakała, że ją te krosty bolą, a nie swędzą, wtedy Clemastin nieco pomógł, - nie wiem, jak to się dzieje, ale są takie strupy, które u nas trzymały się dużo dłużej niż inne - i te zostawiły po sobie kilka blizn (takich dołków w skórze). Żeby uniknąć trwałych śladów na buzi - można pamiętać o ubieraniu córeczki w bluzki rozpinane, tak by nie trzeb było ubrań zdejmować siłą przez głowę. - pamiętaj, to przechodzi. Były chwile, gdy miałam dość, ale to szybko mija. Z tym że chyba warto wiedzieć i pamiętać, że ospa dla większości (pewnie nie dla wszystkich) organizmów to poważne spustoszenie - lekarz mówił nam, że nawet do pół roku po ospie organizm dziecka jest osłabiony. Trzeba wtedy poprosić o jakąś kurację wzmacniającą. pozdr. i życzę wytrwałości Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.12.04, 15:53 Ta biała maź nazywa się Pudroderm i jest znakomita. Wypróbowałam to na sobie, bo właśnie kończy mi się ospa. Jest to zawiesina , która zasycha na skórze, podobnie jak maść cynkowa. Nie ma ograniczeń wiekowych co do stosowania. Jest bez recepty. Bardzo ci polecam, bo przynosi prawdziwą ulgę przy swędzeniu. No i nie powoduje żadnych blizn. A dlaczego mogą po pudrodermie wystąpić blizny? A po vratizolinie nie? Nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.filipinka Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.12.04, 16:11 napisałam, że nie u każdego pudroderm może powodować blizny - taką opinię usłyszałam od lekarza, więc może coś w tym jest. Zresztą nie chodzi tu o dociekanie co kto rozumie, tylko o praktyczną poradę. Wiesz, u jednego nawet jeśli nic nie zastosuje - nie będzie żadnych śladów, a u drugiej osoby - będą i to do końca życia - pomimo stosowania najlepszych lekarstw. Tak więc warto chyba wymienić się swoim doświadczeniem i tym, co się usłyszało od lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina251 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.12.04, 20:18 Mała Filipinko do stosowania na twarz dostaliśmy właśnie tę maść o której piszesz.Ta biała substancja na całe ciało to nie Puroderm ale płynny talk- pewnie coś zblizonego lub takiego samego i Heviran doustnie. jak narazie to drugi dzień i jest tych krostek ze 30 i czekamy na następne.Nie ma gorączki ale też czekamy. Pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina251 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.12.04, 21:11 Dziewczyny właśnie mija trzeci dzięń ospy -do kiedy mam czekać na nowe krostki????czy dobrze liczę że 4 dni trwa wykwit krost?????Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.12.04, 22:04 Więcej nie powinno wyjść. Teraz już będzie tylko lepiej Smaruj i pamiętaj o codziennej toalecie. Wyczytałam ,że dziecko chore na ospę, powinno codziennie brać przysznic i myć włosy, żeby uniknąć zakażeń. Zdrowia życzę. I cierpliwości ) Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina251 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.12.04, 22:54 Wiem wiem o toalecie a poza tym ona nie ojdzie spać dopóki się nie umyje w wannie ale staram się jej ograniczyć czas siedzenia w wannie do prysznicu pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
mala.filipinka Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.12.04, 12:13 nie chcę zbytnio mącić, bo pewnie i tak masz dość choroby, ale co do kąpieli - ja akurat słyszałam dokładnie inną opinię. w netowej wersji "Zyjmy dłuzej" znalazłam opinię, którą kopiuję (zwróć uwagę na ostatnie zdanie) Lekarz radzi: Trwające kilka dni choroby gorączkowe zarówno u dzieci, jak i dorosłych nie są przeciwwskazaniem do codziennej toalety całego ciała, a więc kąpieli w wannie lub pod prysznicem. Natomiast przewlekle chorzy, z wysoką gorączką, długo przebywający w łóżku z powodu obłożnej choroby układowej, wymagają już pewnej ostrożności. Krótka kąpiel w wannie na siedząco lub pod prysznicem w obecności drugiej osoby, w wodzie o temperaturze przyjemnej dla ciała (około 37-40oC) daje choremu komfort psychiczny, czyni zadość potrzebie higieny, a ponadto obniża gorączkę. Wyjątkiem są choroby przebiegające z wysypką, np. ospa wietrzna, gdzie moczenie wykwitów nie jest wskazane. ------------- przy rozbieżności opinii upewniłabym się u lekarza. Pamiętam, że syn chorował na ospę w upalne dni czerwca. I na zdanie lekarza, że nie można go kąpać, ani nawet moczyć dopóki strupy nie odpadną - zrobiło mi się byle jak, ale się zastosowałam. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina251 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.12.04, 18:47 Ja ją myję w wannie i nie długo (( Nie zmienie tego bo mam wrażenie że ona nawet lepiuej śpi po umyciu Pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina251 Re:Nie jest dobrze 11.12.04, 10:17 Na 7 dzień choroby pojawiał się duża gorączka Alergia przy ospie dała się we znaki Mam dość Pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina251 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.12.04, 21:39 przeszła ospa jest angina ropna i zastrzyki ))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamafilipcia Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.12.04, 22:58 Cześć Justyna ! A pamiętasz o Mnie jeszcze ? Mam nadzieję, że tak. Filipek zdrowy, dzielnie się trzyma. Odwiedzę Was w poniedziałek jeśli chcesz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina251 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.12.04, 23:16 Jak byś nie zmieniała nicka to bym bardziej pamiętała Pozdrawiam i czekam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
mamafilipcia Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.12.04, 15:44 A poza tym mam nadzieję, że nawet jeśli nie piszę na forum to o Mnie pamiętasz bo ja o tobie nie zapomniałam ( tak dla przypomnienia ). Odpowiedz Link Zgłoś
mamafilipcia Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.12.04, 15:43 Ja nie zmieniam nicka bo bardzo rzadko zaglądam na forum i właśnie wczoraj założyłam sobie konto. Do zobaczenia papa Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.12.04, 19:50 Niestety, ospa bardzo osłabia organizm Co najmniej trzy tygodnie murowane nieobecności w przedszkolu. Życzę zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina251 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.12.04, 21:35 Dziekujemy za słowa i do przedszkola chyba juz w grudniu nie pójdziemy Odpowiedz Link Zgłoś