Dodaj do ulubionych

Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

05.12.04, 10:06
co to jest u mojej Julki???
Pojedyńcze krostki z czubkami z wodą-pękające i wtedy robią się w nich
dziurki z odrobinką krwi????
piszcie proszę
Obserwuj wątek
    • mala.filipinka Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.12.04, 11:54
      a może to ospa wietrzna? nie piszesz o innych objawach (podwyższona
      temperatura, gorsze samopoczucie), ale krostki będące objawem ospy zawierają
      właśnie płyn surowiczy, a po pęknięciu zasychają, tworząc strupki, więc może to
      to? Najczęściej wysypka przy ospie pojawia się w obrębie skóry głowy, więc
      jeśli krostki są w tych miejscach - trzeba by chyba pokazać córeczkę lekarzowi.

e.
      • jasmina251 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.12.04, 12:24
        jest ospa wietrzna byliśmy u lekarza
        nie ma narazie żadnych objawów gorączki
        jest to przyniesione z przedszkola bo lekarka mówiła że Julka to dziś jej 17
        pacjent
        pozdrawiam i życzcie mi wytrwałości
        • mala.filipinka Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.12.04, 12:39
          oczywiście życzę Ci wytrwałości.

Napiszę Ci tylko kilka naszych doświadczeń, może coś z tego coś Ci się przyda:

- przeważnie bywa kilka wysypów tych krostek, u nas najsilniejszy był wysyp
          drugi, po 2-3 dniach jeśli dobrze pamiętam. Najpierw liczyłam te krostki, po
          200 dałam sobie spokój. Może u Was będzie lepiej, ale pamiętaj, że krostek
          potrafi przybyć, więc się tym nie przeraź,

- na buzi u naszej córci stosowaliśmy maść Vratozolin - jest to maść przeciw
          opryszcze, ale ospa i opryszczka to dość zbliżone wirusy (podobno - tak nam
          doradził lekarz) i przynajmniej córka nie cierpiała z powodu wysuszenia
          krostek. Podobno po tej białej mazi, którą się przepisuje przy ospie (w tej
          chwili niestety zapomniałam) - potrafią, ale nie muszą, na twarzy wystąpić małe
          blizny,

- krostki mogą być wszędzie (u nas były w uszach, na policzkach od środka, w
          pupci, nawet w kącikach oczu),

- przy złym samopoczuciu - lekarz przepisał u córki Clemastin. Córka płakała,
          że ją te krosty bolą, a nie swędzą, wtedy Clemastin nieco pomógł,

- nie wiem, jak to się dzieje, ale są takie strupy, które u nas trzymały się
          dużo dłużej niż inne - i te zostawiły po sobie kilka blizn (takich dołków w
          skórze). Żeby uniknąć trwałych śladów na buzi - można pamiętać o ubieraniu
          córeczki w bluzki rozpinane, tak by nie trzeb było ubrań zdejmować siłą przez
          głowę.

- pamiętaj, to przechodzi. Były chwile, gdy miałam dość, ale to szybko mija. Z
          tym że chyba warto wiedzieć i pamiętać, że ospa dla większości (pewnie nie dla
          wszystkich) organizmów to poważne spustoszenie - lekarz mówił nam, że nawet do
          pół roku po ospie organizm dziecka jest osłabiony. Trzeba wtedy poprosić o
          jakąś kurację wzmacniającą.

pozdr. i życzę wytrwałości

• ariana1 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.12.04, 15:53
            Ta biała maź nazywa się Pudroderm i jest znakomita. Wypróbowałam to na sobie,
            bo właśnie kończy mi się ospa. Jest to zawiesina , która zasycha na skórze,
            podobnie jak maść cynkowa. Nie ma ograniczeń wiekowych co do stosowania. Jest
            bez recepty. Bardzo ci polecam, bo przynosi prawdziwą ulgę przy swędzeniu. No i
            nie powoduje żadnych blizn. A dlaczego mogą po pudrodermie wystąpić blizny? A
            po vratizolinie nie? Nie rozumiem.
            • mala.filipinka Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.12.04, 16:11
              napisałam, że nie u każdego pudroderm może powodować blizny - taką opinię
              usłyszałam od lekarza, więc może coś w tym jest.
              Zresztą nie chodzi tu o dociekanie co kto rozumie, tylko o praktyczną poradę.
              Wiesz, u jednego nawet jeśli nic nie zastosuje - nie będzie żadnych śladów, a u
              drugiej osoby - będą i to do końca życia - pomimo stosowania najlepszych
              lekarstw. Tak więc warto chyba wymienić się swoim doświadczeniem i tym, co się
              usłyszało od lekarza.
              • jasmina251 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.12.04, 20:18
                Mała Filipinko do stosowania na twarz dostaliśmy właśnie tę maść o której
                piszesz.Ta biała substancja na całe ciało to nie Puroderm ale płynny talk-
                pewnie coś zblizonego lub takiego samego i Heviran doustnie.
                jak narazie to drugi dzień i jest tych krostek ze 30 i czekamy na następne.Nie
                ma gorączki ale też czekamy.
                Pozdrawiam Justyna
    • jasmina251 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.12.04, 21:11
      Dziewczyny właśnie mija trzeci dzięń ospy -do kiedy mam czekać na nowe
      krostki????czy dobrze liczę że 4 dni trwa wykwit krost?????Justyna
      • ariana1 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.12.04, 22:04
        Więcej nie powinno wyjść. Teraz już będzie tylko lepiej smile Smaruj i pamiętaj o
        codziennej toalecie. Wyczytałam ,że dziecko chore na ospę, powinno codziennie
        brać przysznic i myć włosy, żeby uniknąć zakażeń.
        Zdrowia życzę. I cierpliwości smile)
        • jasmina251 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.12.04, 22:54
          Wiem wiem o toalecie a poza tym ona nie ojdzie spać dopóki się nie umyje w
          wannie ale staram się jej ograniczyć czas siedzenia w wannie do prysznicu
          pozdrawiam Justyna
          • mala.filipinka Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.12.04, 12:13
            nie chcę zbytnio mącić, bo pewnie i tak masz dość choroby, ale co do kąpieli -
            ja akurat słyszałam dokładnie inną opinię.

w netowej wersji "Zyjmy dłuzej" znalazłam opinię, którą kopiuję (zwróć uwagę na
            ostatnie zdanie)

Lekarz radzi:

Trwające kilka dni choroby gorączkowe zarówno u dzieci, jak i dorosłych nie są
            przeciwwskazaniem do codziennej toalety całego ciała, a więc kąpieli w wannie
            lub pod prysznicem. Natomiast przewlekle chorzy, z wysoką gorączką, długo
            przebywający w łóżku z powodu obłożnej choroby układowej, wymagają już pewnej
            ostrożności.

Krótka kąpiel w wannie na siedząco lub pod prysznicem w obecności drugiej
            osoby, w wodzie o temperaturze przyjemnej dla ciała (około 37-40oC) daje
            choremu komfort psychiczny, czyni zadość potrzebie higieny, a ponadto obniża
            gorączkę.

Wyjątkiem są choroby przebiegające z wysypką, np. ospa wietrzna, gdzie moczenie
            wykwitów nie jest wskazane.

-------------
            przy rozbieżności opinii upewniłabym się u lekarza.
            Pamiętam, że syn chorował na ospę w upalne dni czerwca. I na zdanie lekarza, że
            nie można go kąpać, ani nawet moczyć dopóki strupy nie odpadną - zrobiło mi się
            byle jak, ale się zastosowałam.

pozdr.
            • jasmina251 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.12.04, 18:47
              Ja ją myję w wannie i nie długo sad((
              Nie zmienie tego bo mam wrażenie że ona nawet lepiuej śpi po umyciu
              Pozdrawiam Justyna
    • jasmina251 Re:Nie jest dobrze 11.12.04, 10:17
      Na 7 dzień choroby pojawiał się duża gorączka
      Alergia przy ospie dała się we znaki
      Mam dość
      Pozdrawiam Justyna
    • jasmina251 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.12.04, 21:39
      przeszła ospa jest angina ropna i zastrzyki smile)))
    • mamafilipcia Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.12.04, 22:58
      Cześć Justyna ! A pamiętasz o Mnie jeszcze ? Mam nadzieję, że tak. Filipek
      zdrowy, dzielnie się trzyma. Odwiedzę Was w poniedziałek jeśli chcesz.
      Pozdrawiam
      • jasmina251 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.12.04, 23:16
        Jak byś nie zmieniała nicka to bym bardziej pamiętała
        Pozdrawiam i czekam Justyna
        • mamafilipcia Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.12.04, 15:44
          A poza tym mam nadzieję, że nawet jeśli nie piszę na forum to o Mnie pamiętasz
          bo ja o tobie nie zapomniałam ( tak dla przypomnienia ).
      • mamafilipcia Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.12.04, 15:43
        Ja nie zmieniam nicka bo bardzo rzadko zaglądam na forum i właśnie wczoraj
        założyłam sobie konto.
        Do zobaczenia
        papa
    • ariana1 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.12.04, 19:50
      Niestety, ospa bardzo osłabia organizm sad Co najmniej trzy tygodnie murowane
      nieobecności w przedszkolu. Życzę zdrowia smile
      • jasmina251 Re: Ratunku krostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.12.04, 21:35
        Dziekujemy za słowa i do przedszkola chyba juz w grudniu nie pójdziemy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka