Dodaj do ulubionych

Jak delikatnie zwrócic uwagę?

04.03.05, 08:24
Nie robiłabym problemu gdyby sprawa nie dotyczyła moich dzieci. Otóż
mężczyźni z rodziny mego męża po skorzystaniu z toalety nie myją rąk (męża na
szczęście przyuczyłam). Wiem to, bo często ich obserwuję, a że i u nas i u
nich w domu łazienka i WC jest osobno więc łatwo zauważyć. Pal licho - ich
sprawa. Ale kiedy zbliżają się do moich dzieci, żeby je pogłaskać po główce
czy buzi, ułamać kawałek czekoladki, potrzymać za rękę, to aż mnie
obrzydzenie bierze.Czasem aż mnie korci, żeby powiedzieć (kiedy teść czy
szwagier wychodzi z kibelka), że umywalkę mam w pomieszczeniu obok. Jak
dyplomatycznie z tego wybrnąć?
P.S. A teść się dziwi, że ja nigdy nie próbuję upieczonego przez niego ciasta.
Obserwuj wątek
    • yellow1 Re: Jak delikatnie zwrócic uwagę? 04.03.05, 08:42
      Fuj, co za paskudny zwyczaj sad Hmm, szczerze mowiac, ja bym sie nie czaila i po
      wyjsciu z toalety prosto z mostu spytala, czy rece umyte. Na pewno panom zrobi
      sie glupio i moze beda sie nastepnym razem pilnowac.
      • lola211 Re: Jak delikatnie zwrócic uwagę? 04.03.05, 08:45
        Moze i beda sie pilnowac, ale wylacznie w jej obecnosci.W innych przypadkach,
        skoro do tej pory im to nie przeszkadzalo, zostanie po staremu.
        Nie pozostaje jednak nic innego, jak zareagowac.
        • yellow1 Re: Jak delikatnie zwrócic uwagę? 04.03.05, 08:51
          No tak, ale o to chyba chodzilo? Zeby panowie myli rece, gdy sa w kontakcie z
          dziecmi Natiz?
          • ewa2233 Re: Jak delikatnie zwrócic uwagę? 04.03.05, 09:35
            Ja przy okazji opowiedziałam jako "dowcip" wszystkim znajomym mężczyznom u
            których zuważyłam taki zwyczaj (bleee) - że jestem bardzo szczęśliwa z powodu
            iż mężczyźni nie podają na powitanie ręki kobiecie tak, jak się witają między
            sobą), bo SĄ TACY, którzy nie myją rąk po skorzystaniu z toalety ! smile

hihihi smile
            ------------------------------------------------------
            çççççççççççççççççççççĂçççççç
            • katse obrzydliwe 04.03.05, 10:03
              a zalatwianie sie na stojąco i rozpryskiwanie się po wszystkim dookoła.

oglądałam program w którym badano gdzie dotarł w łazience mocz.

mam kilku znajomych facetow, ktorzy zalatwiaja sie na siedząco. i dosłownie
              chwała im za to. A moja znajoma, zona jednego z panow, wszystkich gosci meskich
              informuje ze wc na dole jest dla wszystkich, a to na gorze tylko dla
              zalatwiajacych sie na siedzaco. Szczesciara ma dwie ubikacje.

K
              • natiz Do Katse 04.03.05, 10:16
                Posłuchaj co jest naprawdę obrzydliwe: kilka lat temu zawoziliśmy córeczkę do
                teściów (na szczęście tylko przez miesiąc)i było tak - w kibelku stał nocniczek
                małej (jeszcze po ich synach i dzieciach, które w międzyczasie bawili).Jako że
                mężczyźni załatwiali się na stojąco nocniczek był zawsze podsikany,do muszli
                klozetowej można się było przykleić (załatwiałam się tam zawsze "na narciarza"
                i to tylko wtedy kiedy mi już pęcherz pękał). Żona starszego brata męża
                podpowiedziała mi, żebym zwróciła uwagę czym moje dziecko jest podmywane. No i
                przyuważyłam - jedyną gąbeczką, którą mieli w łazience, a która służyła do
                wszystkiego - do mycia pach teściowej, do szorowania umywalki, nie wiem może
                jeszcze buty nią przecierali? Zero, zero higieny. Mała złapała grzybicę.
                • cocollino1 Re: Do Katse 04.03.05, 11:14
                  Moj tatus ma zwyczaj niezamukania drzwi do lazienki jak idzie siusiu. Nie
                  krepuja go ja czyli corka, synowa, wnuczka lat 10, a teraz jeszcze moj synek.
                  Na szczescie nie mieszkamy tam, ale jednak nie jest to mile, i nie wiemy z mama
                  jak go tego oduczyc, zreszya chyba juz sie nie da, ma lat 62.
                • mama_szefusia Re: Do Katse 04.03.05, 13:52
                  > klozetowej można się było przykleić (załatwiałam się tam zawsze "na
                  narciarza"
                  > i to tylko wtedy kiedy mi już pęcherz pękał). Żona starszego brata męża

Hi, hi, hi....
                  Na narciarza...piękne smile
              • wieczna-gosia Re: obrzydliwe 04.03.05, 10:19
                ja swojego meza dostalam juz nauczonego ze sie siusia na siedzaco. Poki byly
                dziewczynki, to no problem, ale co teraz z czlopcem- wole zeby sikal na
                siedzaco, ale na stojaco tez powinien umiec wink
                • melka_x Re: obrzydliwe 04.03.05, 10:25
                  Jak dobrze, ze wlasna lazienke mamy na gorze przy sypialni i nikt tam sie nie
                  petabig_grin. Z tej na dole nie korzystam.

Nie wiem jak delikatnie zwrocic uwage, chyba trzeba wprost.
                  Kolejny watek (po tym o skarpetkach, ktore mozna zakladac jak 2 razy z rzedu
                  jak sa czyste, o mezu drapiacym sie po genitaliach, o puszczaniu bakow w
                  obecnosci meza (zony), o nie myciu sie przed snem) po ktorym robi mi sie
                  niedobrze. Dlatego nie znosze komunikacji miejskiej, zawsze znajdzie sie jakis
                  smierdzielsad
                • mimka21 Re: obrzydliwe 04.03.05, 11:25
                  Ooo! To moj tez sika na siedzaco! A juz myslalam, ze to tylko moja feministyczna tesciowa tak
                  meza wyszkolila smile
            • mharrison Re: Jak delikatnie zwrócic uwagę? 04.03.05, 11:18
              Tak, a ja czytałam, bodajże w Newsweek'u, o zawarrtości amoniaku w orzeszkach
              stojących na barze w przybytkach piwnych, tych preferowanych przez płeć męską :-
              (
          • lola211 Re: Jak delikatnie zwrócic uwagę? 04.03.05, 14:25
            A co, gdy dzieci beda w ich towarzystwie bez matki? Kto dopilnuje mycia rak?
    • malomi Re: Jak delikatnie zwrócic uwagę? 04.03.05, 11:19
      Może przyklej w wc instrukcje obslugi kibelka z wyraźnie zaznaczoną, wielkimi
      literami informacją że trzeba myć ręce.
      Może być to w formie żarciku, opowiadania z morałem,albo co tam sobie wymyślisz.
      • kubusala Re: Jak delikatnie zwrócic uwagę?przeczytajcie 04.03.05, 11:22
        a ja znam opowieśc kiedy facet wchodzi do kibla i widzi swojego przełozonego
        jak sika, więc stanął i sika obok niego, a przełozony przełozył"ptaszka" z
        prawej ręki do lewej i prawą podaje rękę facetowi: Dzień dobry Panie
        Zbyszku...smile)))hehe facet musiał mu podac rękę w końcu to przełozonysmile
        Oblesne, kiepska sprawa
    • anek.anek Re: Jak delikatnie zwrócic uwagę? 04.03.05, 11:21
      Ja bym zapytała wprost: czy ręce umyte. Dodałabym dla wyjasnienia, że właśnie
      uczę higieny swojego syna.
      Albo naleiłabym kartkę w ubikacji (też niby dla dziecka) z jakimś rysunkiem
      (no, bo mały jeszcze nie czyta), wielka by była: PO SIUSIANU TRZEBA UMYĆ RĘCE!
      • ewa2233 Re: Jak delikatnie zwrócic uwagę? 04.03.05, 13:24
        Anek! Ale się ubawiłam!
        Już widzę ten dwuczęściowy rysunek (oczami wyobraźni):
        1. siusiający facet !smile
        2. mycie rąk (to już mniej interesujące wink
        ------------------------------------------------------
        çççççççççççççççççççççĂçççççç
        • anek.anek Re: Jak delikatnie zwrócic uwagę? 04.03.05, 14:43
          Ale ja serio tak bym zrobiłasmile Większe prawdopodobieństwo, że ktoś by to w
          ogóle zauważył. I wtedy masz załatwionych w ten sposób wszystkich gości. Bo
          jeszcze komuś bliskiemu mogę zwrócić uwage, ale już znajomemu? albo dalekiemu
          krewnemu po prostu byłoby mi głupio. Teraz pomyślałam, że powiesze taką kartkę
          profilaktycznie. I goście będą myć ręce, a i moje dziecko nie będzie o tym
          zapominaćsmile
    • bebepep Najnormalniej! 05.03.05, 22:00
      Z usmiechem powiedziec panu, ktory akurat wychodzi z ubikacji, ze polozylas mu
      kolo umywalki maly reczniczek dla gosci, zeby nie musial szukac. Chyba nie
      powie, ze nie potrzebuje?

Albo miec na pogotowiu w pokoju pudelko wilgotnych chusteczek i przepraszajac
      goscia za brak umywalki w ubikacji go nimi "poczestowac".

• jordanka1 Re: Jak delikatnie zwrócic uwagę? 05.03.05, 23:06
      heheheh! Mój mąz też lubi na siedząco..., ale ma trenowac równiez na stojąco,
      że nasz synek mógł wybrać sposób...
      Ale chciałam o czym innym.Ja podobny problem mam z moim dziadkiem, więc mając
      na uwadze synka, najnormleniej w świecie krzyczę "ręce/łapy umyte" i wiecie, że
      skutkuje!
      Pozdrawiam!
      jordanka
    • evee1 Re: Jak delikatnie zwrócic uwagę? 06.03.05, 09:52
      "Ogloszenia" o myciu rak sa moim zdaniem dobrym pomyslem. U nas nawet w pracy
      takie sa smile). Albo przeprosiny, ze nie ma sie umywalki w toalecie smile).
      Meska polowa mojej rodziny cale szczescie siusia na siedzaco, dzieki temu nie
      musze codziennie szorowac scian. No i kibelek mamy w lazienkce, wiec nie ma
      problemu, ze "zapomnialem". Syn jakos sie nauczyc siusiania na stojaco
      w sytuacjach wyjazdowych i wycieczkowych. Natomiast u niektorych znajomych
      toaleta czysta, a jakos tak pachnie smile).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka