Dodaj do ulubionych

Depo Provera a kolejna ciąża

21.04.05, 18:17
Mam pytanie czy są tu emamy, które zaszły w ciąże po zażywaniu Depo Provery.
I ile u was trwał powrót do płodności?
Obserwuj wątek
    • madzikrze Re: Depo Provera a kolejna ciąża 22.04.05, 08:31
      z tego co wiem do zaufanej poloznek - a zony ginekologa, to depo provera jest
      na tyle skuteczne ,ze po tym zastrzyku jest antykoncepcja wymuszona ,a
      mianowicie wystepuje czesto u pacjentek 3-miesieczne krwawienie- taka
      generalnie jest zasada jego dzialania.Niestety.
      • lolka11 madzikrze 22.04.05, 08:47
        To znaczy, ze przez 3 miesiace, dzien w dzien, jest tak jakby sie mialo okres?
        Zastanawialm sie wlasnie nas takim rozwiazaniem antykoncepcji, a tu....sad

Dorota
        • karolcia44 Re: madzikrze 22.04.05, 10:04
          Piszę już o tym poraz kolejny na forum: W moim przypadku ostatni zastrzyk
          brałam w czerwcu po czym zapragnęłam dzidziusia. Niestety do dzisiaj nie
          dostałam okresu(nielicząc jednonocnego krwawienia)To już 8 miesiąc od września,
          kiedy powinnam wziąć następny zastrzyk, gdybym chciała...W czasie stosowania
          zastrzyku nie miałam okresu wcale. Usłyszałam kiedyś od swojej lekarki, że
          miała pacjentkę, która zareagowała na zastrzyk krwawieniem i musiała
          zrezygnować bo doprowadziła się do anemii. W moim przypadku ta metoda
          antykoncepcji okazała się aż nazbyt skuteczna...Ale cierpliwie czekam na powrót
          płodności..
        • madzikrze Re: madzikrze 22.04.05, 16:15
          lolka,podobno tak,jest to tak silna dawka hormonów ze organizm w ten
          (generalnie) sposób daje sobie rade z nim ( albo i nie).dowiem sie czegos
          wiecej.
      • pl7021990 Re: Depo Provera a kolejna ciąża 08.07.15, 12:35
        witam

wzielam jeden zastrzyk antykoncepcyjnyktory dzialal 3 miesiace, po tym zaczelam wspolozyc praktycznie codziennie i niezabiezpieczac sie, jakos tydzien po tym 3 miesiecznym zastrzyku, kiedy przestal juz dzialac dostalam 2 dniowe lekkie krrawienie, po 3 tygodniach poszlam do ginekologa na badanie czy nie jestem w ciazy, okazalo sie ze nie jestem i dal ztabletki na wywoalnie okresu, minely juz 2,5 tygodnia od tych tabletek i dalej nic, wspolzycje codzinnie, kilka dni temu bolaly mnie sutki, w sumie okresu nie mam juz ponad 2 miesiace .... czy moge byc w ciazy ?? robilam 2 testy, ale byly 1 kreski, slyzszalem ze podobno test nie pokaze prawdy bo jakis chormonow nie bierze pod uwage po zastrzyku ?
    • megan117 Re: Depo Provera a kolejna ciąża 22.04.05, 10:10
      buuuuu ja tez chciałam ten zastrzyk stosować,ale ja tu widzę że sa problemy.
      to lepiej nie
      • madmok Re: Depo Provera a kolejna ciąża 22.04.05, 10:22
        Ja stosuję już drugi rok. Okresu nie mam wcale. Podobno powrót do normalności
        trwa nawet do 2 lat, ale tak tylko słyszałam. Wydaje mi się, że jest to dobre
        dla kobiet, które już mają dzieci i raczej nie myślą o następnych. ja mam
        dwójkę: córa lat 12 i syn lat 6. Pozdrawiam
        • cz.wrona Re: Depo Provera a kolejna ciąża 22.04.05, 10:28
          Ja wzięłam jeden zastrzyk, w maju idę na kolejny. Okres miałam co miesiąc,
          teraz nie mam ale to pewnie przez sesję. Wszystko w porządku tylko ostatnio
          ochoty brak wink))
    • zuz-anka Ja zaszłam w ciązę... 22.04.05, 10:27
      ale w 2 -3 tygodnie od zrobienia zastrzyku - po prostu wogóle nie zadziałał.
      Więcej go sobie nie zrobię.
    • delta.x Re: I ja zaszłam 22.04.05, 10:51
      Brałam zastrzyk przez półtora roku, nie miałam przez ten czas okresu, było
      fajnie, dobrze się czułam. Potem zachciało mi się zajść w ciążę i udało mi się
      to dopiero po ok 22 miesiącach od ostatniego wstrzyknięcia. Miałam niedobór
      progesteronu, i właściwie żeby przyspieszyć powrót płodności wspomogłam się
      luteiną i dało efekty smile. Bez niej pewnie jeszcze bym trochę musiała czekać.
      Wg ulotki powrót płodności może nastąpić nawet po ok 32 miesiącach. A średnio
      następuje po 8 miesiącach od ostatniego wstrzyknięcia. Powodzenia.
      • pl7021990 Re: I ja zaszłam 08.07.15, 12:36
        witam

wzielam jeden zastrzyk antykoncepcyjnyktory dzialal 3 miesiace, po tym zaczelam wspolozyc praktycznie codziennie i niezabiezpieczac sie, jakos tydzien po tym 3 miesiecznym zastrzyku, kiedy przestal juz dzialac dostalam 2 dniowe lekkie krrawienie, po 3 tygodniach poszlam do ginekologa na badanie czy nie jestem w ciazy, okazalo sie ze nie jestem i dal ztabletki na wywoalnie okresu, minely juz 2,5 tygodnia od tych tabletek i dalej nic, wspolzycje codzinnie, kilka dni temu bolaly mnie sutki, w sumie okresu nie mam juz ponad 2 miesiace .... czy moge byc w ciazy ?? robilam 2 testy, ale byly 1 kreski, slyzszalem ze podobno test nie pokaze prawdy bo jakis chormonow nie bierze pod uwage po zastrzyku ?
    • mama_szefusia Re: Depo Provera a kolejna ciąża 22.04.05, 11:02
      Ja brałam zastrzyki Depo-Provera przez 1,5 roku kiedy karmiłam synka piersią.
      Zdarzały mi się co kilka miesięcy plamienia (takie brązowawe), które potrafiły
      trwać nawet miesiąc. Po ostatnim zastrzyku okresy wróciły mi bardzo szybko ale
      może dlatego, że zaczęłam zażywać pigułki antykoncepcyjne (Mercilon), na
      których jestem do dzisiaj. Wszystko to oczywiście pod opieką ginekologa.
      Generalnie byłam zadowolona z zastrzyków, duża wygoda, mało niedogodności.

Pozdrawiam
      Ola mama Jasia
      • 4luty Re: Depo Provera a kolejna ciąża 22.04.05, 11:04
        a po co bierzesz do tego pigułki?
    • agamama123 Re: Depo Provera a kolejna ciąża 22.04.05, 12:38
      Wzięłam 3 kolejne zastrzyki a więc przez 9 miesięcu stosowałam DP. Przez ten
      czas nie miałam miesiączki. Po zakończeniu działania ostatniego zastrzyku
      dostałam @ i potem już regularnie co 28 dni. Już drugi cykl był z owulacją.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka