Dodaj do ulubionych

teamt pracy magisterskiej - co myślicie???

21.10.05, 17:02
dzisiaj dostałam natchnienia!
nie mogłam nic wymyslić... o czym by tu pisać... i dzisiaj mnie oświeciło przy
pieczeniu ciasta!
chce pisac z egzystencjalizmu... o Janie Pawle II smile
był filozofem , był tomistą...
tematu pracy na razie nie zdradzam ale jest bardzo ciekawy!!!
Obserwuj wątek
    • ewcialinka Re: teamt pracy magisterskiej - co myślicie??? 21.10.05, 17:05
      ciekawy i obszerny !! trzymam kciuki
      • sowa_hu_hu Re: teamt pracy magisterskiej - co myślicie??? 21.10.05, 17:07
        Karol sobie pomysli tam w niebie że sie na niego uwzięłam wink
    • mamand Re: teamt pracy magisterskiej - co myślicie??? 21.10.05, 17:08
      pomysł niezły - będziesz miała dużo materiałów do pracy i to większość po
      polsku (a to duuuuży plus), a jaki harakter będzia miała praca? - analityczny,
      porównawczy, opisowy, jeden konkretny problem czu ogólnie, bo temat jest bardzo
      szeroki jak na magisterkę
      powodzenia
      • mamand ups 21.10.05, 17:10
        oczywiście charakter wink
        • babka71 mamand lubisz Grzesiuka czy sygnaturka to 21.10.05, 17:15
          przypadek??
          • mamand Re: mamand lubisz Grzesiuka czy sygnaturka to 21.10.05, 17:24
            nie, to nie przypadek smile)

jego książki czytałam chyba po 10 razy smile
    • 18_lipcowa Sowa....... 21.10.05, 18:15
      To już nie ma ciekawszych tematów i osób?
      Na jakim kierunku ?
      • titunia Re: Sowa....... 21.10.05, 18:22
        No i domyślam się, ze promotor i cała reszta ma już dosyć takich pomysłów, bo
        teraz nagle co druga osoba będzie pisać o JPII, tak jak na moim kierunku o
        wyborach.
        Wyobrażam sobie pawia promotora.
        Ale życzę powodzenia
        • sowa_hu_hu Re: Sowa....... 21.10.05, 18:29
          nie słyszałam zeby u mnie ktoś pisał na ten temat...

temat nie będzie ogólny jako o Papiezu ale wąski... z nawiązaniem do filozofii
          tomistycznej i do egzystencjalizmu... wg mnie jest to bardzo ciekawy temat...

wydaje mi sie że jak promotorzy słyszą ze ktoś chce pisac z platona czy
          arystotelesa to mają dosyć...
      • sowa_hu_hu Re: Sowa....... 21.10.05, 18:24
        na kierunku filozofia

dla mnie jest on bardzo ciekawą osobą , niesamowicie inteligentną , modrą , a
        przedewszystkim dobrą , pełną miłości...

mysle że temat o wartościach takich jak dobro , prawda , miłość na tle tego co
        dzisiaj dzieje sie na świecie jest bardzo ciekawym i głębokim tematem...
        • 18_lipcowa Re: Sowa....... 21.10.05, 18:32
          Sowa mądrych osób, ciekawych jest więcej niż jeden Wojtyła.
          Głęboki nie głęboki temat, praca ma być konkretna, rzeczowa, wyczerpująca temat.
          Moja kumpela z filozofii pisała o neognostykach też praca była rewelacyjna choć
          filozofia to jedna z nauk humanistycznych i jedyna której nie trawię.

A o Wojtyle to każdy pisać może i na filozofii i na socjologii i na politologii
          i na psychologii i na polonistyce - Po prostu temat ZA PROSTY - wszędzie ten
          Wojtyła.

Przecież na filozofii masz wielki wybór osób ktore pisały nt dobra i zła, o
          szczęsciu, masz wybór kobieto a pójscie na Wojtyłę to pojscie na łatwiznę.
          • sowa_hu_hu Re: Sowa....... 21.10.05, 18:38
            pójście na łatwizne??? może twoim zdaniem... nie moim...
            to że duzo sie o Nim mówi ma być powodem tego że praca będzie prosta???
            Nie musisz mi tłumaczyć ile jest ciekawych osób... zdaje sobie z tego sprawe...
            wg mnie jednak Jan Paweł II był wyjątkowa osobowością i nie porównałabym go do
            nikogo innego...
            nie wiem czy na 100% będe o tym pisać , może zmienie zdanie... ale na razie
            chciałabym...
            • 18_lipcowa Re: Sowa....... 21.10.05, 18:45
              Tak to jest pójscie na łatwiznę bo to jest temat prosty, lekki, łatwo dostępny,
              jeszcze jakieś 10 lat media będą grzmiały o papieżu idealne a co niektórzy będą
              płakać w każdą rocznicę jego śmierci. Dla mnie temat prosty, czytałam kilka
              książek o Wojtyle- juz z nich z pamięci stworzyłabym z 2 rodziały. Ale jak
              wolisz.
              Wyjątkową osobowością? Eee tam bez przesady. O Ratizigerze już bym wolała
              pisac, też uważam ze ma wyjątkową osobowośc. Bo Wojtyła tak naprawdę? Dobry
              człowiek ( wiele takich) filozof ( tez tacy są ) do tego papież. Jaki miał być
              inny jak nie dobry i wyjątkowy??????

Tak czy siak powodzenia Ci zycze. Ja to juz mam za sobą a się nawalczyłam
              trochę ze swoją pracą.
              • sowa_hu_hu Re: Sowa....... 21.10.05, 18:55
                no cóż... masz prawo do swojego zdania...

moim zdaniem praca nie musi mieć skomplikowanego tematu żeby była pracą
                ciekawą... mozna napisac dobrą prace na temat ogólnie znany... i prace do bani
                na temat o którym mało kto słyszał - i na odwrót...
                zależy od autora jak ją napisze...
                • 18_lipcowa Re: Sowa....... 21.10.05, 19:12
                  No Sowa co do autora to ja nie wątpię że jest dobry...wink)
                  Masz spory zapał z tego co widzę, więc wierzę że jesli sie weźmiesz to
                  napiszesz dobrą pracę, a jeśli jeszcze ją czujesz to tym lepiej.W razie co -
                  mam świetną biografię KW, pytaj jakbys potrzebowala,
          • gemmavera Re: Sowa....... 21.10.05, 21:46
            18_lipcowa napisała:

> Przecież na filozofii masz wielki wybór osób ktore pisały nt dobra i zła, o
            > szczęsciu, masz wybór kobieto a pójscie na Wojtyłę to pojscie na łatwiznę.

Lipcowa, nie chciałabym się wtrącać, no ale muszę. wink)
            Przeczytaj najpierw "Osobę i czyn", a potem pisz, że Wojtyła to pójście na
            łatwiznę... smile Była nawet anegdota o tym, jak to jakiś ksiądz żartował, że
            "Osobę i czyn" trzeba będzie czytać w czyśćcu w ramach pokuty - i chyba nie
            przesadził. wink))
            Przecież jeśli Sowa chce pisać o Wojtyle jako filozofie (no bo w końcu kierunek
            studiów poniękąd ją do tego zmusza), to nie będzie pisać frazesów i banałów,
            prawda? Nie będzie pisać o tym, jakie miał trudne życie, jakim był wartościowym
            człowiekiem itp., w końcu to nie ma być wypracowanie pt. "mój idol", prawda?
            Musi się wziąć porządnie za "Osobę i czyn", za wykłady lubelskie, za Schelera,
            którym Wojtyła się zajmował itd. itp. Jest co czytać - i jak mówię, to wcale
            nie takie łatwe, jakby się mogło wydawać.

Sowa, u kogo będziesz pisać tę pracę, możesz rzucić na priv? smile
            Pozdrawiam i powodzenia życzę smile
            gemma
            • inia25 Re: Sowa....... 21.10.05, 21:58
              szczerze mówiąc muszę sie troszkę zgodzić z lipcową. Temat rzeczywiście dość
              prosty. Ale z drugiej strony taki temat to wyzwanie, zeby zrobic prace
              wyjatkową. Sowa trzymam kciuki!
    • rita75 Re: teamt pracy magisterskiej - co myślicie??? 21.10.05, 22:37
      ... prosty jak konstrukcja cepa. To takie rzucanie sie na temat jak w
      przypadku, gdy np. w rocznice wyzwolenia Auswitz wszyscy pisali o Zydach i
      holokauscie.
      • agrest9 Re: teamt pracy magisterskiej - co myślicie??? 21.10.05, 22:48
        a moze o tym jak jednoczył ludzi róznych wyznań -lub jego wpływ na
        młodzież.OT,TAKIE MOJE PRZEMYSLENIA -ŁADNIEJ TEGO W SŁOWA NIE "UBIORĘ" BO
        JESTEM PO POLITECHNICE
        • sowa_hu_hu może przeczytajcie wypowiedź gemmy.... 22.10.05, 03:12
          a potem mówcie o ŁATWIŹNIE...

ja mam wrażenie że wiele osób twierdzi że to łatwy temat a tak naprawde nie
          czytało tego co napisał i nie ma pojęcia o jego filozoficznych pracach...
    • mamand Re: teamt pracy magisterskiej - co myślicie??? 22.10.05, 08:16
      o czym konkretnie chcesz pisać?
      bo "Tomizm w ujęciu JPII" to ogromny temat i raczej nie dasz rady napisać
      (pytam, bo skończyłam podobny kierunek)
      • gemmavera Re: teamt pracy magisterskiej - co myślicie??? 22.10.05, 09:32
        mamand napisała:

> o czym konkretnie chcesz pisać?
        > bo "Tomizm w ujęciu JPII" to ogromny temat i raczej nie dasz rady napisać

Ale jakby się skupić na jego próbach dopełnienia etyki tomistycznej poglądami
        Schelera, to już coś można by napisać, prawda? smile

Powtarzam: według mnie pisanie o Wojtyle-filozofie to nie jest ani banalny
        temat, ani łatwy. To, że np. teraz pojawia się mnóstwo publikacji na temat
        życia Karola Wojtyły, w niczym Sowie nie ułatwi zadania - bo ją nie będzie
        interesować jego życie, tylko poglądy _filozoficzne_. To ostatnie słowo
        podkreślam, bo nie każdy chyba ma świadomość, o czym tu mowa.
        Pozdrawiam smile
        gem.
    • gagunia Re: teamt pracy magisterskiej - co myślicie??? 22.10.05, 09:30
      Temat jest interesujacy, ale baaaardzo obszerny, w zwiazku z czym trudny. Moim
      zdaniem bedzie cie to kosztowalo duzo czasu i poswiecenia - zeby zglebic
      spuscizne Wojtyly, wybrac najlepsze materialy i zeby ci pozniej nie zarzucono,
      ze ominelas cos waznego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka