Dodaj do ulubionych

to kto emigruje i gdzie?

24.10.05, 19:42
W związku z wyborami prezydenckimi wiele z Was zdeklarowalo chęć wyjazdu. To
gdzie w końcu jedziecie? Gdzie warto? Może i ja rozważę?
Obserwuj wątek
    • elena70 Re: to kto emigruje i gdzie? 24.10.05, 19:46
      W Irlandii podobno nieźle płacą. Klimat łagodny, krajobrazy cudne....
    • edorka1 Re: to kto emigruje i gdzie? 24.10.05, 19:58
      Ja do Grecji. Piekny kraj, pogodni ludzie, morze i niebo Wielki Błękit i na dodatek w zimie wiosna. Byłam, mieszkałam, wiem. I coraz częściej zastanawiam się czy nie wracać...
      • madda71 Re: to kto emigruje i gdzie? 24.10.05, 22:12
        tak na powaznie to potrzebuja informatykow w Holandii, a dla jaj do do Chorwacji
        big_grinDD
    • kinga707 Re: to kto emigruje i gdzie? 24.10.05, 22:33
      Ja to bym chciala do Australii...
      • ciociacesia Re: to kto emigruje i gdzie? 25.10.05, 15:16
        to moze nowa zelandia, podobno potrzebuja ludzi - dadza ci ziemie i kredyt na
        budowe farmy tongue_out ja by pojechala ale mąż jezyka nie umi
    • scania81 GB n/tx 24.10.05, 22:34

• jagienkaa Re: to kto emigruje i gdzie? 24.10.05, 22:42
      ech to ja już nie wyemigruję z powrotem do Polski na pewno w ciągu 5 latwink
      • kiranna Re: to kto emigruje i gdzie? 25.10.05, 00:24
        nam tez nowy prezydent pomogl podjac zyciowa decyzje wink do Polski nie wracamy,
        przynajmniej na pewno nie za jego prezydentury. dla takich rodzin jak my,
        mieszanych kulturowo i religijnie, miejsca nie przewidziano...
        • mik5 Re: to kto emigruje i gdzie? 25.10.05, 07:04
          nie dramatyzuj i nie przesadzaj........
        • polaola Karina ... 25.10.05, 11:42
          kiranna napisała:

> nam tez nowy prezydent pomogl podjac zyciowa decyzje wink do Polski nie
          wracamy,
          > przynajmniej na pewno nie za jego prezydentury. dla takich rodzin jak my,
          > mieszanych kulturowo i religijnie, miejsca nie przewidziano...

Karina,
          Ty to piszaesz z przymrozeniem oka, ale my na serio za pomoca Kaczorow & Co
          zarzucilismy mysl o powrocie do Polski. Chociaz my nie "mieszani" ale
          postanowilismy ze pozostajemy w Berlinie (za czym idzie decyzja kupna
          mieszkania) i definitywnie tu bedzie srodek naszego zycia. Berlin jest suuuper!
          (choc moze ciut za blisko do Kaczorowa wink
          • kiranna Re: Karina ... 25.10.05, 21:32
            Polaola, wcale nie napisalam tego z przymruzeniem oka, ale calkiem serio. Juz
            od dluzszego czasu uwaznie obserwuje to co sie dzieje w Polsce, szczegolnie w
            kwestiach tolerancji dla odmiennosci i religijnych, i mnie to autentycznie
            przeraza. Jednoczesnie jako warszawianka widze jak sobie "poradzil" Kaczynski z
            zarzadzaniem tym miastem wink
            Obiecanki cacanki, a glupiemu radosc, zobaczymy jak zareaguje jego elektorat,
            kiedy okaze sie, ze piekne slogany wyborcze Pana Prezydenta sa niemozliwe do
            spelnienia. Szczegolnie ten elektorat prolepperowski czy prorydzykowski wink
            Tusk tez nie byl idealnym kandydatem, ale z dwojga zlego lepszym. W moim
            pojeciu, oczywiscie, kazdy ma prawo do swojej oceny i nie musi sie ona pokrywac
            z moja wink

• ikaes Re: to kto emigruje i gdzie? 25.10.05, 08:48
      Ja do Nowej Zelandii lub Australii, tam na szczęście chętnie przyjmą ludzi z
      wykształceniem mojego męża, tylko nie mam pieniędzy na bilet, może któraś
      pożyczy wink))
      • chloe30 Re: to kto emigruje i gdzie? 25.10.05, 08:53
        Ja mam zamiar starać się o azyl - to ułatwi mi wiele na początek (mieszkanie,
        praca) a chyba każdy mi go przyzna, jak powiem, że z Polski???
        I myślę, że Norwegia by mi się podobała, albo Szwecja smile)
        big_grinDD
        • balba_77 Re: to kto emigruje i gdzie? 25.10.05, 10:46
          oj ja bym pojechałą sobie do Norwegii, mmmmmmm......
          • madic Re: to kto emigruje i gdzie? 25.10.05, 10:55
            My chcemy do Irlandii, bo tam pracy w naszym zawodzie full. No ale ja oblałam
            ostatni egzamin i musimy jeszcze poczekać kilka miesięcy, aż się obronię, i może
            po następnych wakacjach... A tak w ogóle to uwielbiam Holandię...
            • chloe30 Re: to kto emigruje i gdzie? 25.10.05, 11:03
              A wiecie co jest najgorsze? Uciekłabym stąd gdzie pieprz rośnie, żeby kaczora
              nie oglądać i tego co zrobi z tym krajem. ALe nie mogę - kiedyś 1,5 roku
              mieszkałam za granica i wiem, że bez Polski nie dam rady. Tu się urodziłam i
              tylko na polskim chlebie, cholera, pożyję!
              • ikaes Re: to kto emigruje i gdzie? 25.10.05, 11:09
                rozumiem, byłam we Francji - zaledwie miesiąc (kilka razy) i po tygodniu
                chciało mi się tylko żurku i ruskich pierogów i z kapustą i grzybami i
                oczywiście normalnego chleba. Pierwsze co zrobiłam po przekroczeniu granicy to
                poszłam do baru i zeżarłam wyżej wymienione. Oni to jedzenie jakieś takie mdłe
                mają.
                A moja znajoma ma zięcia Australijczyka i jak on przyjeżdża, albo ona do nich
                jedzie to musi ciągle gotować zalewajkę i inne polskie potrawy bo on bez nich
                też już nie może.
                • chloe30 Re: to kto emigruje i gdzie? 25.10.05, 11:17
                  Hehe, ja co miesiąc przylatywałam do Polski, bo więcej nie dawałam rady na
                  obczyźnie wytrzymać. A potem wiozłam z powrotem chleby, frankfuterki, ogórki
                  kiszone, botwinkę (!!!) i inne cuda smile))
                  • jagienkaa Re: to kto emigruje i gdzie? 25.10.05, 14:47
                    można się przyzwyczaić (aczkolwiek nie jest łatwo) - ja mam polski sklep 15 km
                    stąd więc w przypływie gotówki i tęsknoty sama sobie kupuję polskie masło,
                    chleb czy zakwas na żurek. Ale tęsknota zawsze jest, a najbardziej za rodziną.
    • elza78 Re: to kto emigruje i gdzie? 25.10.05, 11:09
      raz lepiej raz gorzej ale ja nie uciekam, to jest moj dom smile
    • mojuda Re: to kto emigruje i gdzie? 25.10.05, 11:09
      ja tylko w marzeniachsmilesmile i to nawet nie z powodu mak-kwaka ale poprostu
      ZIMNOOOOO MI straszliwie:0)
      wroce na wiosnewink
      --
    • katarzyna.br Re: to kto emigruje i gdzie? 25.10.05, 14:42
      Są takie chwile kiedy bardzo chętnie wynioslabym się z tego kraju - ale nie z
      powodu decyzji politycznych naszego spoleczeństwa tylko ich mentalności. Gdy
      dziś wracalam ze spaceru z córką, po raz kolejny raz przebijalam się przez psie
      kupy których pelno na osiedlu. Krew mnie zalewa, kiedy pomyślę jak te psy
      zalatwiają się do piaskownic w których bawią się dzieci, a zadowolony
      wlaściciel pieska ma to gdzieś.
      • 18_lipcowa Re: to kto emigruje i gdzie? 25.10.05, 15:35
        katarzyno ale psy sraj... wszedzie.
    • mufka51 Re: to kto emigruje i gdzie? 25.10.05, 15:18
      Ja do Londynu,ale nie przez kaczora...
      • mamamamamama Re: to kto emigruje i gdzie? 25.10.05, 15:47
        ja też Londyn.......ale miałam to juz zaplanowene długoooooooooo wcześniej.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka