Dodaj do ulubionych

Czy to jest pedofilia?

06.11.05, 12:55
1. Dziewczyna 14 - letnia, w szkole ma kiepskie oceny, bo zamiast myśleć o
nauce ma w głowie chłopakaów. Ubrana w krótka spudniczkę, wymalowana, idzie
na imprezę do koleżanki, podrywa i uwodzi tam 21 letniego chłopaka, który nie
potrafi sie oprzec seksownej 14 - latce.
2. Grzeczna 14 - letnia dziewczynka, wzorowa uczennica zostaje uwiedziona na
na przyjęciu urodzinowym swojej koleżanki przez 21 - letniego meżczyzne.Nie
chciała tego, ale chłopak ją omamił i wykorzystał...

Czy te przypadki Waszym zdaniem powinny być przed sadem traktowane tak samo?
Czy jeżeli niepełnoletnia dziewczyna uwiedzie pełnoletniego meżczyzne to
również on powinien być oskarżony o pedofilie, czy tylko w przypadku drugim -
gdy to on będzie stroną uwodzącą?

Pytam, bo mój sąsiad został oskarżony o pedofilie przez matke 14- latki,
która zawsze sie za nim uganiała, była w nim na śmierć zakochana i robiła
wszystko by go uwieść, a on głupi - uległ jej i teraz matka tej dziewczyny
grozi , ze poda go do sądu i oskarży o pedofilię. Chłopak jest
przerażony.Chciałabym wiedziec czy wg. was przedstawione przeze mnie wyżej
przykłady świadczą o pedofili czy tylko ten drugi (bo moim zdaniem tylko ten
drugi, bo przecież ta 14 latka / w styczniu skończy 15/ doskonale wiedziała
co robi, a poza tym ten chłopak podobno nie był jej pierwszym "M")
Obserwuj wątek
    • ania.freszel Re: Czy to jest pedofilia? 06.11.05, 12:59
      Czy te 14 latki wygladaly jak 14 latki?? Chyba nie, i dostaly to co chcialy.
      Jakby nie chcialy to by siedzialy w domku i sie grzecznie uczyly.Pedofilia?!
      Wykluczone, raczej mlodociane kur...o
      • andaba Re: Czy to jest pedofilia? 06.11.05, 13:01
        Moja koleżanka w wieku trzynastu lat urodziła dziecko dwudziestosiedmioletniego
        mężczyzny. I moim zdaniem nie była to pedofilia.
      • ciociacesia Re: Czy to jest pedofilia? 06.11.05, 15:23
        > Czy te 14 latki wygladaly jak 14 latki?? Chyba nie, i dostaly to co chcialy.
        > Jakby nie chcialy to by siedzialy w domku i sie grzecznie uczyly.Pedofilia?!
        > Wykluczone, raczej mlodociane kur...o

ja to na ten przyklad uwazam ze powinno sie zniesc pojecie gwałtu. przeciez
        wiadomo ze kobiety ktore prowokuja meszczyzn dostaja czego chcialy i sa tylko
        same sobie winne. powie ci tak kazda szowinistyczna swinia, a w bardziewj
        umiarkowanej wersji powie ci to tez wielu zwyklych milych facetów. i jak sie
        okazyuje niektore kobiety tez. fuck.
    • edorka1 Re: Czy to jest pedofilia? 06.11.05, 13:07
      Z mojego punktu widzenia jest tak : 21 lat to człowiek dorosły (teoretycznie), a 14-letnia panienka to - jakby nie było - małolata. Więc ten 21-latek powinien - w obu przypadkach trzymać się od niej z daleka (w kategoriach celesnych). Dorosłość jest kwestią używania rozumu. Rozum mówi że w obu przypadakach zawinił. Tyle że w drugim przypadku można zastanowić się czy to nie gwałt na nieletniej. Co do pedofili w 1 przypadku - nie sądzę. Raczej zakazany owocsmile. A u Nabokowa co? Też pedofilia?
      • nilka13 Re: Czy to jest pedofilia? 06.11.05, 14:12
        edorka1 napisała:

>A u Nabokow
        > a co? Też pedofilia?

A nie?
        Platoniczne uczucie?wink

>

Do autorki wątku: 21- letni mężczyzna nie potrafił się oprzeć?
        No cóż, od sredniowiecza wiadomo, że kobieta na spółkę z szatanem kazdego
        mężczyznę omami...
        N.
    • dzidda1 zwroccie uwage! 06.11.05, 14:02
      mysle ze to sa niezwykle zbiegi okolicznosci wrecz.
      zauwazcie ze w obu przypadkach oni mieli po 21 lat a one po 14.
      jak podzieli sie liczbe lat mezczyzny przez trzy to wyjdzie 7.
      jak podzieli sie liczbe lat dziewczynek przez dwa to co wyjdzie? tak, takze 7!
      cos w tym musi byc.
      • melmire Re: zwroccie uwage! 06.11.05, 14:06
        To znak ze 07/07/2007 o 7 rano nastapi koniec swiata.
        • redmiss Re: zwroccie uwage! 08.11.05, 12:54
          melmire napisała:

> To znak ze 07/07/2007 o 7 rano nastapi koniec swiata.

big_grin
      • ciociacesia Re: zwroccie uwage! 06.11.05, 15:27
        > mysle ze to sa niezwykle zbiegi okolicznosci wrecz.
        > zauwazcie ze w obu przypadkach oni mieli po 21 lat a one po 14.
        > jak podzieli sie liczbe lat mezczyzny przez trzy to wyjdzie 7.
        > jak podzieli sie liczbe lat dziewczynek przez dwa to co wyjdzie? tak, takze 7!
        > cos w tym musi byc.

pewnie. jak powszechnie wiadomo 666 jest symbolem bestii, czyli szatana, za to
        nie wszyscy wiedza ze 777 to nowy ulepszony szatan, ktory dopiero co wchodzi na
        rynek. nie trac czasu skorzystaj z okazji - zadzwon teraz.
    • clk Re: Czy to jest pedofilia? 06.11.05, 14:05
      moja siostra w wieku 14 lat "chodzila" z chlopakiem 21 letnim (moim zdaniem
      zachowywal sie na 15 lat gora).
      • clk Re: Czy to jest pedofilia? 06.11.05, 14:07
        wscisnelo mi sie3 wyslij. W kazdym razie jakos specjalnie nikt nie reagowal,
        nikt nie widzial problemu i inne.
        • galela Re: Czy to jest pedofilia? 06.11.05, 14:15
          Jeżeli wiedział ile ma lat powinien sie od niej trzymać z daleka. Seks z
          14 -latką jest karalny co nie oznacza że w obu przypadkach kara będzie taka
          sama. Powiedzmy pierwszy dostanie w zawiasach a drugi maks wymiar.
    • zona_wojtka Re: Czy to jest pedofilia? 06.11.05, 15:13
      Jeżeli to jest pedofilia, to myślę, że około połowy ogółu młodych 14 - 16 latek
      padło ofiarą pedofili...
    • julia246 Re: Czy to jest pedofilia? 06.11.05, 15:26
      W całej tej sytuacji, widzę też winę mamusi.
      Po kiego grzyba, puszcza taką małolate
      na imprezy.
      Szok, ja jak miałam 14 lat, siedziałam
      grzecznie w domu i się uczyłam,
      a nie szlajałam się po imprezach.
      A co tu dopiero mówić o makijażu,
      za coś takiego dostała bym od matki tak w twarz,
      że do końca życia bym to pamiętała.
      Szkoda mi chłopaka, bo ja nie widzę tu jego winy,
      ale nie wiem co na to prokurator czy sąd.
    • g0sik Re: Czy to jest pedofilia? 06.11.05, 15:29

Skoro to nie był gwałt, a córka grzeczna i wzorowa to dlaczego nie posłuchała
      mamusi czy może mamusia nie przestrzegała, że w tym wieku na seks zdecydowanie
      za wcześnie?

Moim zdaniem większość matek zrobi wszystko aby usprwiedliwić k...i charakter
      swoich córek...
      • grzalka Re: Czy to jest pedofilia? 06.11.05, 15:43
        Czy w takim razie pisma typu Bravo girl, Twist itp namawiaja do pedofilii?
        • polka3 Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 11:58
          A 21 letni dorosły męzczyzna nie ma rzecz jasna k..iego charakteru a jedynuie
          uległy biedaczek jest
          • marychna31 Re: Czy to jest pedofilia? 09.11.05, 14:56
            NO WŁAŚNIE! Dziwne, że nikt tego dotychczas nie zauważył -on -biedna ofiara
            wyrafinowanej uwodzicielki i 14 dziecko o kure..kim charakerze. Dla mnie -
            paranoja.

21-latek, który "nie jest w stanie oprzeć się dziecku" powinien się leczyc.
    • kaja5 Re: 06.11.05, 22:14
      Muszę cos wyjaśnić. Podałam dwa przykłady bo chciałam zobaczyć, czy uznacie, ze
      należy je tak samo traktować. Pierwsszy przykład jest prawdziwy, natomias drugi
      jest zmieniony (nieco inaczej opisałam główna bohaterke),chciałam zobaczyć czy
      wg. was oba takie przypadki należy traktować tak samo - czyli oskarżyć
      meżczyznę o pedofilię.
      Ta dziewczyna wygląda i zachowuje sie tak jak opisałam to w pierwszym przypadku
      (nie jest wzorową uczennicą jak zrozumiała to gOsik). Jej matka powiedziała, że
      oskarży tego chłopaka o pedofilie, bo dla niej nie jest istotne kto uwiódł ,
      istotnie jest to, ze jej córka jest niepełnoletnia a on pełnoletni!
      • aluc Re: 06.11.05, 22:40
        bo z punktu widzenia kodeksu karnego tak jest - jak poczyna sobie z panienką
        poniżej 15 lat, to popełnia przestępstwo, nawet jak panienka wygląda na 25 i
        sama mu do łóżka włazi

noooo chyba, że mu okazała sfałszowany dowód osobisty wink

ustawodawca zakłada, że do piętnastych urodzin człowiek głupi jest, a potem
        nagle na niego mądrość spływa smile
    • goha66 Re: Czy to jest pedofilia? 07.11.05, 06:59
      To co myślimy na ten temat jest sprawą drugorzędną, bo prawo określa każdą z
      przedstawionych przez Ciebie sytuacji jednoznacznie - przestępstwo. Kodeks
      karny w art. 200 bardzo precyzyjnie określa granicę wieku - jest to nie dzień
      15tych urodzin, ale ukończenie 15 roku życia (więc faktycznie dzień 16tych
      urodzin). Bez względu na to jak dziewczyna się uczy, ubiera i czy facet był
      1szym czy 10tym, Twój 21letni sąsiad powinien był trzymać sprzęt w gaciach.
      Jeżeli rodzice którejkolwiek z tych dziewczyn będą chcieli rozdmuchać sprawę -
      chłopak się nie wywinie, ponieważ to on uprawiając seks z 14latką popełnił
      przestępstwo zagrożone wyrokiem od roku do 10 lat pozbawienia wolności.
      • polka3 Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 12:07
        Goha66 co ty za brednie o wieku opowidasz , czyli według twej teorii moj synek
        co równe 5 lat żyje i piec minut na tym świecie będzie obchodził nie 5
        urodziny a 6- no to się chłopak ucieszy,( tylko dlaczego do zerówki go nie
        chcą) a mój starszy synek którego dzień narodzin minął 12 lat i 2 miesiące temu
        miał 2 miesiące temu 13 urodziny - no dobre HIHI- tez sie chłopak ucieszy...no
        ale ja to mniej, bo to znaczy, że żyję 33 a mam 34 BUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
    • lola211 Re: Czy to jest pedofilia? 07.11.05, 09:30
      W obu przypadkach jak dla mnie o pedofilii mówic nie mozna- 14 latka to juz nie
      niewinne dziecko.Pedofili podniecaja dzieci, ktore jeszcze nie dojrzewaja- a u
      14 latki i biust i owlosienie,malo z dzieckiem ma taka wspolnego.
      Czy kk traktuje takie przypadki jako pedofilie wlasnie?
      • goha66 Re: Czy to jest pedofilia? 07.11.05, 10:27
        > Czy kk traktuje takie przypadki jako pedofilie wlasnie?
        Gdybyś przeczytała co napisałam powyżej to wiedziałabyś, że tak, a rozmiar
        miseczki stanika i ilość włosów nie jest miarą dorosłości i
        dojrzałości...przynajmniej dla prawa
        • lola211 Re: Czy to jest pedofilia? 07.11.05, 10:40

O odpowiedzialnosci karnej wiem, granica 15 lat jest mi znana.Nie bylam pewna,
          czy prawo traktuje tak samo uwiedzenie nastolatki i powiedzmy 3 letniego dziecka
          (tu raczej nie mozna mowic o uwiedzeniu jako takim).

• mynia_pynia Re: Czy to jest pedofilia? 07.11.05, 11:08
      Nie wiem jak jest w tym przypadku, ale wiem jak jest w przypadku gwałtu na
      kobiecie, co przytrafiło się mojej kolezance.
      Została napadnięta o 22h (wracała z pracy)w swoim bloku jak jechała windą,
      facet wszedł przyłożył jej nóż do gardła i mówił do niej spokojnym głosem -
      sparaliżowało ją ... dalej nie będę opisywać.
      Jakoś się doczołgała do domu i zawiadomili policje, ona pojechała na
      komisariat .. to co z nią wyprawiali to koszmar, poczuła się jak ostatnia
      ku.., pytali się gdzie ona pracuje skoro wraca o 22 (!!!), ogólnie rozmowa
      była tego typu jakby to ona rzuciła się i zgwałciła tego obleśnego gościa.

Także ja bym się nie martwiła bo policja na dzień dobry traktuje kobiety jak
      winne.

Ona złożyła skargę na traktowanie przez policjantów i sprawa się ciągnie.
      Gwałciciela nie złapano, a ona mówi że jakby wiedziała jak ją potraktują to by
      na policje nie poszła.
    • amwaw Re: Czy to jest pedofilia? 07.11.05, 12:06
      Pedofilia nie pedofilia- nieważne- w obu przypadkach karalne. 14-sto latka
      niezależnie od chęci lub jej braku, grzeczności lub nie, jest wg. prawa
      nieletnia.

pozdr
    • kosmitos Re: Czy to jest pedofilia? 07.11.05, 12:21
      chłopak ma 21 lat i odpowiada za to co robi; nawet jeżeli dziewczyna go
      prowokowała to niech myśli głową a nie fiutem; a jak ma spermę zamiast mózgu to
      niech go zamkną bo nie wiadomo co może zrobić; prawo jest jasne-zakaz kontaktów
      z osobami poniżej 16 (chyba) lat i koniec
    • lila1974 Re: Czy to jest pedofilia? 07.11.05, 12:25
      Nie wiem, co tam wyżej dziewczyny piszą ale dla mnie sprawa jest jasna.
      Jesli chłopak wiedział, że dziewczyna ma 14 lat, to nic go nie tłumaczy. Nawet
      jakby mu nago go łóżka wlazla to jego obowiązkiem było ją stamtąd wykopać.
      Co on jest zwierze, czy myśląca jednostka?
      • ania-jasia Re: Czy to jest pedofilia? 07.11.05, 12:56
        ja wiem cos na temat pedofili. mianowicie moj wlasny ojciec molestowal i
        gwalcil moja siostre. teraz ma 17 lat a wszystko zaczelo sie jak miala 10 lat.
        ojciec dostal za to 6 lat wiezienia wyjdzie po 3 i cholera wie jak to sie
        skonczy. co do tego faceta to ja nie mowie ze jestem za czy przeciw moze i
        faktycznie go prowokowala ale to on byl tym doroslym i to on powinien pomyslec
        zanim skozystal z tego co w portkach nosi. wiem jakie sa teraz dziewczynki w
        tytm wieku bo ja sama i moj maz mamy siostry w tym wieku. meza siostra jest z
        facetem o 11 lat starszym i tez uprawiaj asex z tego co wiemy. jak tesciowa
        zagrozila ze pojdzie z tym na policje to nieletnia szfagierka zagrozila ze ona
        ja pozwie o alimenty i ucieknie z domu...
        to zalezy od czasow chyba i od charakteru. wiem jakie sa dziewczyny po 14 lat
        ale jakby tak wszyscy zdieci sluchali jak ci co fiuta w gaciach nie moga
        utrzymac to byl by jkeden wielki haos!niech dorosli beda doroslymi i tak bedzie
        dobrze!
    • judytak Re: Czy to jest pedofilia? 07.11.05, 12:44
      kaja5 napisała:

> podrywa i uwodzi tam 21 letniego chłopaka, który nie
      > potrafi sie oprzec seksownej 14 - latce.

nie ma czegoś takiego
      albo chce, i się oprze (chociażby wyjdzie pobiegać, jak inaczej sobie nie
      radzi), albo się nie oprze, bo nie chce...

a jeśli rzeczona 14-latka była gościem na imprezie równie młodej dziewczyny,
      domyślam się, że jakąś rodziną czy powinowatą tego chłopaka, to mógł on
      zakładaćm że dziewczyna jest niepełnoletnia, w każdym razie mógł się łatwo
      upewnić, więc obrona "zostałem oszukany" też nie wchodzi w grę

co to ma do rzeczy, czy 14-latka zachowuje się "seksownie", czy nie?
      jeśli 14-latek i tak już jest "wstawiony", to wolno mu sprzedać wódkę? bo to
      nie będzie "jego pierwszy raz"?

pozdrawiam
      Judyta
    • bea.bea Re: Czy to jest pedofilia? 07.11.05, 12:50
      wydaje mi sie , ze w zaden sposób nie usprawiedliwi sie "puszczalstwa ' córki...
      jesli ona oskarza go pedofilię..smile)...to znaczy , ze nie zgwałcil
      dziewczyny....a to znaczy, ze albo ona jest puszczalska...albo niewyedukowana
      czyli nie wie do czego ptaszek słuzy...smile)
      • goha66 Re: Czy to jest pedofilia? 07.11.05, 14:17
        Wybacz ale piszesz głupoty... "nie zgwałcił" ..."puszczalska" - nie oceniaj
        dziewczyny tak surowo... Weź pod uwagę, że prócz przemocy fizycznej można też
        zastosować szantaż psychologiczny (właśnie w stylu - no co Ty dziecko jesteś,
        boisz się, wszystkie inne to już robiły a Ciebie jeszcze nikt nie chciał...
        itd)... Na dorosłą kobietę takie wstrzyki nie działają, ale na 14 latkę z
        pewnością tak.
        Wydaje mi się też, że jesteś zbyt wyrozumiała dla 21letniego (dorosłego!)
        mężczyzny... Czy mam rozumieć, że jeżeli do Twojego domu przyjdzie złodziej i
        okradnie Cię ze wszystkiego co masz to odpuścisz ściganie tego przestępstwa gdy
        dowiesz się że zrobił to bo nie ma pracy i jest głodny? ...
        Mnie żal jest obu stron - i dziewczyny (razem z jej rodzicami bo oni też
        przechodzą własne piekło) i tego chłopaka (bo być może za chwilę bezmyślności
        przyjdzie mu zapłacić wysoką cenę) ... Ale dura lex sed lex
        • bea.bea Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 12:03
          zapewne masz racje...ale ja oceniam sytuacje...majac przed oczami pare 14sto
          latek ktore mialam okazje poznac i miałam okazje z nimi porozmawiac...

po drugie jesli robisz impreze dla dzieci...to wiesz co dzieje sie w twoim domu
          i kto do niego przychodzi...
          ...jesli nie wiesz...a "maluchy" sa bez opieki...mozesz przewidziec co tam
          bedzie sie działo...i jakie "zabawki" zostana urzyte...

pozdrawiam
          • bea.bea Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 12:12
            zebyście mnie dobrze zrozumiały...swiat zawsze dzielił sie na tych
            rozrywkowych...i tych intelektualnych...a rodzicom trudno jest pogodzic sie z
            faktem ( zwlaszcza corek) ze ich dzieci wkraczaja w "dorosły świat"....bo tak
            naprawde to oni beda musieli ponosic konsekwencje ich wybryków....

zamiast oskarzac...nalezy edukowac...czy nie zauwazyłas , ze w obecnym swieci
            liczy sie seks..kasa..samochód...
            ale moze ja stara jestemsmile)..

kiedys na dyskoteki szło sie pobawic , potańczyc...teraz na dyskoteke idzie sie
            kogoś zarwac... panowie stoja ...a panienki staraja sie skutecznie zwrócic na
            siebie uwage...

za moich czasow...był tzw.."dowod miłosci" dzis jest zasobnośc kolesiasmile)
            • bea.bea Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 12:16
              nie znam statystyk dzisiejszej 14sto letniej populacji dziewczyn...co do
              dziewictwa...
              ale mysle , ze jest ich coraz mniej... i wszystkie zostały zmuszone????
          • polka3 Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 12:15
            No ona to może nie wiedzieć do czego ptaszek służy bo go w majtkacjh nie nosi i
            całe 7 lat krócej żyje od tego co z ptaszkiem od urodzenia się nie
            rozstaje,albo i dłużej...
            Jezu chyba będę musiała przde wszystkim córę od niektórych bab chronić..gorsze
            bywają od stada ptaszków----zdrowych, czy osłabionych przez grypkę..wszystko
            jedno
            • bea.bea Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 12:18
              chroń chroń...smile)
              mam w domu rosnacego ptaszkasmile)
              • polka3 Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 12:30
                Będą ją przed istotami bez ptaszka chronić, bo przy nich istoty z ptaszkami
                to pikuśsmile
                • bea.bea Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 12:43
                  swięta racjasmile))
                • bea.bea Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 12:46
                  a juz mialam nadzieje na koligacje rodzinnesmile))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=25126307&a=30860868
    • morenaa Do gohha66 08.11.05, 11:30
      Napisałaś: "Kodeks karny w art. 200 bardzo precyzyjnie określa granicę wieku -
      jest to nie dzień 15tych urodzin, ale ukończenie 15 roku życia (więc faktycznie
      dzień 16tych urodzin)."

Czy mam przez to rozumieć, że analogicznie - ukończenie 1 roku życia to
      faktycznie dzień 2. urodzin?
      Czyli chyba popełniłam błąd świętując kilka dni temu 1 rok od dnia narodzin
      mojego dziecka czyli jego pierwsze urodziny. Wg. tego co piszesz powinny to być
      drugie.
      Pomyśl ZANIM napiszesz post... Zwłaszcza powołując się na obowiązujące prawo.
      • kaja5 Re: Do gohha66 08.11.05, 12:03
        morenaa
        Dokładnie to samo co ty pomyślałam czytajac jej post smile
      • goha66 Re: Do gohha66 08.11.05, 20:23
        To dosyć proste ... obchodzisz 1 urodziny synka ... i ona nadal (rocznikowo) ma rok (i kolejne miesiące)aż do drugich urodzin.... Podobnie jest z 15latka, jest nią DO dnia 16tych urodzin (dzień wcześniem ma 15lat 11 miesięcy i 29 bądź 30 dni)... Teraz zrozumiałaś?
        • morenaa Re: Do gohha66 08.11.05, 21:03
          goha66 napisała:

> To dosyć proste ... obchodzisz 1 urodziny synka ... i ona nadal (rocznikowo)
          ma
          > rok (i kolejne miesiące)aż do drugich urodzin.... Podobnie jest z 15latka,
          jes
          > t nią DO dnia 16tych urodzin (dzień wcześniem ma 15lat 11 miesięcy i 29 bądź
          30
          > dni)... Teraz zrozumiałaś?

Teraz rozumiem Twój tok myślenia. Nadal jednak nie zgadzam się z Twoim
          poprzednim sformuowaniem, że dzień 15 urodzin to nie dzień ukończenia 15 roku
          życia. Przecież w dniu 15 urodzin świętujemy co? właśnie to, że tego dnia ktoś
          skończył 15 lat życia, tak jak w dniu pierwszych urodzin mojej Córki
          świętowałam to że skończyła 365 dni życia czyli 1 rok.
          Pozdrawiam serdecznie :o)

PS A swoją drogą kiedy czytam, cytuję tu Kodeks Karny "Art. 200. Kto obcuje
          płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej
          czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo
          do ich wykonania,podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10."
          (www.infoseek.pl/wyszukiwarka0.php?kategoria=a&keyw=kodeks+karny+art+200)
          to powiem szczerze osoba poniżej lat 15 to dla mnie osoba która nie obchodziła
          jeszcze swoich 15 urodzin, czyli 14,99-letnia... Ale na szczęście nie ja muszę
          to interpretować...

• morenaa Re: Do gohha66 08.11.05, 21:18
            Poprawiam się! Link wyszukiwarki mi się wkleił a nie samej strony własciwej.
            Oto źródło:
            e-prawnik.pl/show/data.php/dHlwZT00MTAwJmlkPTYxNzgmdj0xMjg1
            • arras-k Re: Do gohha66 08.11.05, 21:53
              Ja również nie bardzo zgadzam sie z twoim tokiem myślenia. Uważam , ze żle to
              interpretujesz. Zresztą nie tylko ja:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=31540458&a=31647720
          • goha66 Re: Do Moreny :) 09.11.05, 11:33
            Nie upieram się, że mam rację, ale przyznam, że wolę myśleć iż do dnia 16tych
            urodzin na mojej córce (obecnie 15lat 7 miesiecy) prócz nas rodziców również
            prokurator trzyma jeszcze przysłowiową rękę smilePozdrawiam - Goha
            • polka3 Re: Do Moreny :) 09.11.05, 12:07
              niestety nie Gosiu,z chwilą 15 urodzin skończył się jej 15 rok życia,a
              rozpoczął 16..ale może jej nie mów tegosmile))Niech lepij myśli,że jest jeszcze
              dzieckiem w oczach prawa,no chyba ze sobie gdzieś przeczytasmile))))))))
    • lunarka Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 11:51
      Zdumiewający post. I cały wątek.
      Jakże łatwo - nawet osoby młode i nawet kobiety - zdejmują winę z mężczyzny i
      przywalają kobiecie.
      Naweet jeżeli mężczyzna jest już 2-3 lata po maturze, a kobieta nie dojechała
      jeszcze do końca dawnej podstawówki.
      Wystarczy że ona "seksowna" - czyli, już winna, a on od razu jawi się jako
      pozbawiony możliwości samokontroli biedny bezbronny robaczek.
      Zobaczcie, jak zostałyście zmanipulowane i jakich antykobiecych przesądów
      nabrałyście.
      Czy gdyby sprawa dotyczyła nie seksu, ale tego, że - powiedzmy - zakochana 24
      latka podarowała 21 latkowi rodzinne brylanty, to też uważałybyście, że nic
      dziwnego, że wziął, skoro dała?

W świetle prawa - i słusznie zresztą - osoba poniżej pewnego wieku nie może
      podjąć szeregu decyzji. Nie może sprzedać mieszkania, nie może podarować domu
      nie może wyjść za mąż, nie może zawrzeć umowy. Nie może też dysponować
      seksualnie własnym ciałem.
      A ten, kto od dziecka - seksownego czy nie - bierze w prezencie las czy ciało,
      jest wykorzystującym dziecko przestępcą. I powinien za to zapłacić.

• redmiss Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 13:01
      Według prawa karnego w Polsce: pedofilia, niestety. Seks z osobą poniżej 15
      roku życia jest karalne i koniec sad
      Babka ma prawo po swojej stronie.
    • g0sik Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 13:20
      Ok, ale gdyby owa 14 latka poszła do łóżka ze swoim rówieśnikiem to też
      oskarżyłabyś go o pedofilię? Czy tak trudno zrozumieć, że niektóre
      dziewczyny/kobiety mają po prostu k..two we krwi i nie wszystko da się zwalić
      na faceta? Sama znam wielu rodziców (w tym moi) którzy edukację seksualną
      swoich dzieci pozostawiają szkole.....
      • bea.bea Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 13:32
        ładnie to napisałas...i mnie tez o to chodziło smile)
        pozdrawiam
      • janowa Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 14:01
        g0sik napisała:

> Czy tak trudno zrozumieć, że niektóre
        > dziewczyny/kobiety mają po prostu k..two we krwi i nie wszystko da się zwalić
        > na faceta?
        -
        • bea.bea Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 15:10
          czemu od razu sie wkurzaszsmile))
          przeciez wiesz , ze sa te porzadne i niesmile)

kolezanka nie napisala jaki to typ...choć ja tam miedzy wierszami wyczytalam ,
          ze to właśnie tensmile))

mam śąsiadkęsmile)
          14 lat...dziecko...wychowuje babcia - impreza
          15 lat...dziecko...zostalo w szpitalu - numerek na klatce schodowej

18 lat...dziecko...podżuciła tatusiowi...marzenia o slubie...
          22 lata ...dziecko...znowu tatuś.....
          25 lat..dziecko.....ciąża...moze poroniła ...może nie
          26 lat dziecko ....na razie z mamą...

to o jednej dziewczynie....

w wieku nastoletnim nie kryła sie na trawniku...po klatkach
          piwnicach....myslisz, ze ktos ja zmuszal...watpie...ona po prostu lubila ten
          sport...
          a rodzice...porządni...i załamani....

• polka3 Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 15:52
            bea to nie typ ale dziecko!!!!!!!!!!emocjonalnie dziecko !!!nawet jesli ma
            biust, włosy , onanizuje sie, wypina tyłek, maluje co sie da, goli co sie
            da,przyodziewa bardzo "skromnie",uzywa wulgaryzmów, sypia z rówiesnikami TO
            NADAL TO JEST TYLKO DZIECKO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            A to czego to dziecko potrzebuje to na pewno bycia wyzwaną od K...ą przez
            mądre starsze doświadczone uczciwe itd. kobiety.........
            Ja iwiem łatwiej jest bronic brzydszą połowę ludzkości taki babski instynkt,ale
            kobiety zlitujcie się-
            ach... matki obrzezują swoje córki na południu-czemu ja sie w ogóle
            dziwię.............
            CHRZEST
            POMÓŻ
            • bea.bea Re: Czy to jest pedofilia? 09.11.05, 12:50
              ale ja sie z wami zgadzam...jestem na tyle inteligentną..smile).żeby sobie z tego
              wszystkiego zdawac sprawe...
              ...ale swiata nie zmienisz ...i tak niestety jest..i robi sie jeszcze gorzej...p
              ..moja sasiadka po przeczytaniu tego watku ..opowiedziała mi wczoraj o rozmowie
              dwóch panienek w wieku ok..12-13..lat...i włosy staja deba...
              i co zrobisz....
              sama panicznie boje sie wychowania swojego syna...w tym wieku...no...moze
              chłopcy troche później zaczynaja o "tym" myslec....

boje sie...bo wiem jaka byłam sama zbuntowana w tym wieku...chociarz
              ...smile))...za moich czsów...o puszczalskich zaczynało sie mówic ...gdzieś kolo
              16..17 roku zycia..
              przerazaja mnie pisma dla takich własnie dzieci...które emanuja seksem...
              i powiem ci ...pierwszy raz w zyciu usiadłam po przeczytaniu pewnego listu ...w
              bodajze brawo....
              ...dlaczego zaden chłopak nie chce ze mna dłuzej chodzic niz tydzień....w łozku
              jest nam dobrze...znam wszystkie tajniki .....jak ich zatrzymac ....
              I TERAZ....mam 13 lat !!!!!!!!

ja nie wnikam z kim one sypiają.....
              mysle , że jest to temat na osobny post....
              i mysle , ze swietnie zdajesz sobie sprawe , ze w całym tym bałaganie ogromna
              role powinni mieć rodzice.......ale niestety czsem nie maja wpływu.....

pracowałam przez chwile z młodzieżą...i niestety jedno moge powiedziec z pełną
              odpowiedzialnością.....w temacie seksu dziewczyny są gorsze....

jej ..jak ja wole rozmawiac realnie niż tu...
              • polka3 Re: Czy to jest pedofilia? 09.11.05, 14:31
                Też pracowałam z nastolatkami,robota rzekłabym beznadziejna....po prostu ręce
                opadają z bezsilności... rodzice dają tym dzieciom przyzwolenie na dorosłe
                życie.. sad(((a Ty mozesz się troić i dwoić i gucio z tego sad((
                ale daleka jestem,żeby je oceniać, bo jest taka zależność: im bardziej
                potrzebują miłości,akceptacji, czują się zaniedbane i samotne,zagubione tym
                bardziej są skore do ryzykownych działań i "puszczania się"
          • judytak Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 23:18
            bea.bea napisała:

> w wieku nastoletnim nie kryła sie na trawniku...po klatkach
            > piwnicach....myslisz, ze ktos ja zmuszal...watpie...ona po prostu lubila ten
            > sport...

nie ma nic do rzeczy, czy ona lubi, czy nie
            po prostu jest zabronione, i koniec

tak samo, jak jest zabronione pozwolić 14-latkowi na prowadzenie samochodu po
            szosie, nawet jeśli lubi, i nawet jeśli potrafi

tak samo, jak jest zabronione sprzedać czy podać wódki 14-latkowi, nawet jeśli
            lubi

itp. itd.

pozdrawiam
            Judyta
            • bea.bea Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 23:31
              naprawde.....??
              zobacz...to dopiero ciekawostka..smile)

wiec co radzisz...bo jednak jak mi wiadomo to granica inicjacji seksualnej
              znacznie sie obnizyłasmile))...i nie dotyczy to tylko tych..."puszczalskich"
    • termio Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 14:06
      Prawo nasze podaje, że pedofilia jest między innymi wtedy, kidy pomiędzy
      dwojgiem, trojgiem itp., itd, rżnica wieku wynosi 6 lat (albo 8?) Pozdr.
    • 18_lipcowa Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 14:08
      1 przypadek to zdecydowanie nie pedofilia tylko puszczająca się gów.,,,ara.
      W każdej szkole taka sie znajdzie, ba w każdej klasie prawie.
    • iwoniaw Jak niektóre z Was czytam, to jestem w szoku 08.11.05, 14:12
      "Seksowna 14-latka", "ku...stwo we krwi", "nie mógł się oprzeć", "uwiodła
      21-latka" - gdyby nie to, że to tragiczne, to byłoby nawet śmieszne. Nie mogę
      sobie wyobrazić, skąd u tylu z Was takie automatyczne rozgrzeszanie dorosłego
      faceta, który:
      - popełnił przestępstwo i to świadomie
      - nie jest upośledzony na umyśle, ani, co za tym idzie, ubezwłasnowolniony
      - najprawdopodobniej jest silniejszy fizycznie od opisywanej panienki, zatem
      gwałt z jej strony raczej nie wchodzi w grę (skąd zatem owa "niemożność" w
      odsunięciu się na bezpieczną odległość?)
      Natomiast psy się wiesza na pannie, która:
      - w świetle prawa jest jeszcze dzieckiem i nie ma zdolności do właściwej oceny
      czynu (-ów)
      - nie czyni facetowi żadnych wstrętów (to przecież jej matka chce go pozwać, do
      czego ma zresztą pełne prawo, tak samo, jak miałaby prawo oskarżyć go o
      wyłudzenie wspomnianych w którymś mądrym poście brylantów ofiarowanych przez
      zauroczoną 14-latkę dobrowolnie).

Tak naprawdę nie chodzi wcale o opisywany przez założycielkę wątku przypadek,
      ale o ogólny stosunek do kobiet, skłonność u wielu (nie sądziłam, że aż tak
      wielu) do bezrefleksyjnego rozgrzeszania mężczyzn z najgorszego świństwa,
      wybiórcze respektowanie prawa. A potem się dziwić, że zgwałcona kobieta jest
      traktowana jako ta, co to na pewno "sama chciała", no bo przecież inaczej
      niechybnie nie wychodziłaby na ulicę bez afgańskiej burki na grzbiecie...
      • janowa Re: Jak niektóre z Was czytam, to jestem w szoku 08.11.05, 14:16
        Nie ty jedna jestes w szoku z powodu ilosci takich wstretnych komentarzy... Taki
        kraj...

---
        "Pogląd, że mężczyzna nie może stale kochać tej samej kobiety, jest tak samo
        fałszywy jak pogląd, że skrzypek dla odegrania tego samego utworu musi mieć
        kilka instrumentów" Aleksander Spoerl
      • 18_lipcowa Re: Jak niektóre z Was czytam, to jestem w szoku 08.11.05, 14:16
        Wybacz ale na własne oczy widzialam takie puszczające sie 14 -15 latki.
        To nie były dzieci z zaburzeniem rozrózniania dobra i zła.
        • janowa Re: Jak niektóre z Was czytam, to jestem w szoku 08.11.05, 14:29
          18_lipcowa napisała:

> Wybacz ale na własne oczy widzialam takie puszczające sie 14 -15 latki.
          > To nie były dzieci z zaburzeniem rozrózniania dobra i zła.
          >
          -
          • 18_lipcowa Re: Jak niektóre z Was czytam, to jestem w szoku 08.11.05, 14:40
            To Ty naucz się czytać.
            Napisałam " nie były to dzieci"
            • janowa Re: Jak niektóre z Was czytam, to jestem w szoku 08.11.05, 14:50
              Proponuje powrot do podstawowki w takim razie, na lekcje polskiego. Albo sama
              nie rozumiesz co piszesz.
              Napisalas JAKIE to nie byly dzieci - nie byly to dzieci rozrozniajace dobro od
              zla. Logicznie z tego zdania wynika, ze byly to dzieci.

---
              • 18_lipcowa Re: Jak niektóre z Was czytam, to jestem w szoku 08.11.05, 14:52
                A to w takim razie ja się walnęłam na samym początku.
                Bo mialam na mysli że nie były to dzieci nie rozrózniające dobra od zła.
                Tak czy siak dzieci to moze są i wiekowo, ale mentalnie nie i o to mi chodziło.
        • triss_merigold6 Re: Jak niektóre z Was czytam, to jestem w szoku 08.11.05, 14:32
          Dokładnie. W każdej podstawówce było kilka takich. Mając 14 lat wyglądały na
          wybujałe siedemnastki, chodziły na dyskoteki bynajmniej nie szkolne a wieczory
          spędzały na tzw. ławeczkach z ówczesnym dresiarstwem. Większość z nich ciąże
          zaliczyła w pierwszych klasach zawodówek.
          Pamiętam szok jaki przeżyłam słuchając zwierzeń takiej 14-latki na obozie,
          panna sypiała z gostkiem i (he, he) nawet go zdradzała z jego kolegami.

W przypadek drugi nie wierzę.
          Od kiedy to na urodzinach normalnych 14-latek bywają 21-letni mężczyźni? Chyba,
          że spotkanie rodzinne to gdzie byli dorośli tj. rodzice solenizantki. I od
          kiedy dobrze ułożona uczennica tak z marszu i z zaskoczenia daje sobie zdjąć
          majtki?
          • iwoniaw Triss, tu nie chodzi o tę 14-latkę 08.11.05, 14:39
            tylko o fakt, że dorosły facet świadomie poszedł z nią do łóżka, a teraz
            zdziwiony biedaczyna, że jakieś konsekwencje być mogą, a tu jeszce grono
            obrończyń ma takie liczne...
            Uważasz, że jak by szła panna po zmroku ulicą nie do końca ubrana, to ją można
            zgwałcić np.? Bo moim zdaniem jest głupia do nieprzytomności, to fakt, ale to
            niczego nie zmienia (nie powinno zmieniać) w poglądach mijającego ją faceta.
            Podobnie na imprezie.
            No bo skoro nie, to idźmy dalej - ci co komórki nie chowają w sejfie, tylko
            włóczą się z nią po mieście, też są winni rozboju, który ich spotkał? Rozsądek
            nakazuje zamykać drzwi na klucz - a jak ktoś tego nie zrobi, to usprawiedliwiamy
            złodzieja?
            • triss_merigold6 Re: Triss, tu nie chodzi o tę 14-latkę 08.11.05, 14:43
              Nie.
              IMO facet winny, bo wiedząc, że dama ma 14 lat nie powinien jej (pardon)
              wsadzać.
              Pytanie czy facet wiedział. Znajomy mając lat 20 wyrwał laskę na dyskotece.
              Chętna itd., pochwaliła się, że ma lat 17 i na tyle wyglądała. Znajomy ją
              bzyknął, bo czemu nie. Miała 13 jak się później okazało i nie była cnotką.wink

Nie usprawiedliwiam faceta z opisu, niech poniesie konsekwencje. Tyle, że panna
              mogła kłamać co do wieku.
            • 18_lipcowa Re: Triss, tu nie chodzi o tę 14-latkę 08.11.05, 14:43
              Głupota faceta. Pomyślał chu...em a nie mózgiem.
              Zdarza się.
              Nie usprawiedliwiam go.
              Ale naprawdę są 15tki które lubią juz ten sport i wylądają na dobrze rozwinięte
              i same się na chu...a pchają.
              Nie ten by ją przeleciał to następny.

Nie ukarałabym tego chłopaka.
          • kaja5 Re: do triss 08.11.05, 18:40
            triss_merigold6 napisała:
            > W przypadek drugi nie wierzę.

_________---
            I słusznie , ze nie wierzysz, bo napisałam wcześniej
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=31540458&a=31563863
            ze autentyczna sytuacja jest tylko pierwsza,a druga - to pierwsza po
            zmodyfikowaniu, zmieniłam tylko okoliczności i osobę dziewczyny, chciałam
            wiedziec czy uznacie, ze te dwa przypadki, na pozór podobne lecz jednak
            zasadniczo równiące sie są powinny być wg. Was tak samo rozpatrywane przez
            prawo.
      • bea.bea no nie...:)) 08.11.05, 15:14
        chyba rzczywiście zmienie zdaniesmile..bo przeciez tylko krowa nie zmieniasmile)

każdy facet który idzie z kobieta do łózka to świnia...
        jak mu sie kobieta podkłada...to tez świnia...powien nie byc taki łatwy...
        a my kobiety anioły po prostu...

jak sie z nim prześpie ...i on mnie zuci nie doceniając mojego poswiecenia...no
        swinia przecież...

a czy sa porządni faceci...

stawiam wniosek...DO ŁÓŻKA TYLKO PO ŚLUBIE...wtedy nie bedzie wątpliwości...a
        moze??? ...smile)
        • janowa Re: no nie...:)) 08.11.05, 16:10
          Czyli, wg ciebie, 14-latka=kobieta. Dlatego, ze ma okres? Czy moze z jakis
          innych powodow?

---
    • g0sik Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 14:51
      Moje Drogie, urzekło mnie bardzo wasze wyobrażenie o współczesnych 14 latkach.
      Czy Wy wierzycie że wszystkie dziewczyny które w tym wieku zaczynają współżycie
      to naiwne, łatwowierne i spragnione zainteresowania niewinne istotki? Istotki
      dające się omamić wstrętnym i niewyżytym facetom którzy wmówili im, że
      wszystkie to robią? Realia się zmieniły i to bardzo, więc radzę się lepiej
      przyjrzeć swoim córkom - wiele z nich mogłoby dużo nowego nauczyć swoich
      zapracowanych rodziców...

No tak zapomniałam, według Was dziewczyna do nocy poślubnej to cnotliwa
      niewiasta, a faceci od momentu zorientowania się do czego służy ptak tylko
      dybią na te cnoty... Czy zapracowanych rodziców wszystko usprawiedliwia? A i
      żeby nie było - ja nie mam na myśli gwałtu tylko dobrowolną zgodę na seks!

• 18_lipcowa Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 14:54
        Jasne że tak.
        Tym bardziej że
        - te "dzieci" są wyjątkowo dobrze rozwinięte i nie wyglądają jak dzieci przez
        co łatwo sie pomylić
        - te dzieci wcale nie interesują sie tym czym powinny
        - sama mialam taką koleżankę w liceum, w pierwszej klasie bzykała sie na umór
        ze swoim 18 letnim chłopakiem - traumy po niej nie było widać.
        • triss_merigold6 Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 14:57
          U mnie w I licealnej bardzo dobrego, renomowanego i super hiper LO były 2 panny
          współżyjace ze swoimi chłopakami. Lubiły ten sport, uczyły się przyzwoicie i
          nie były z patologicznych/biednych domów.
      • triss_merigold6 Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 14:55
        Bez przesady Gosik, bez przesady. Pamiętam z własnej podstawówki parę panienek
        co w 7-8 klasie wyglądały i zachowywały się jak doświadczone ździry. Zresztą
        niektóre miały wdzięczną opinię "lachociągów". I nie spotykały się wieczorem na
        ławeczkach pod blokiem żeby odrabiać matematykę.wink
        Tia... niewinne i łatwowierne... "Bravo girl" nie było a dziewuszki w wieku lat
        15 zachodziły w ciąże z 16-18-latkami.
      • janowa Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 14:56
        g0sik napisała:

> Moje Drogie, urzekło mnie bardzo wasze wyobrażenie o współczesnych 14 latkach.
        > Czy Wy wierzycie że wszystkie dziewczyny które w tym wieku zaczynają
        współżycie to naiwne, łatwowierne i spragnione zainteresowania niewinne istotki?
        -
        • triss_merigold6 Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 15:04
          Ustalmy jedno: z 14 latką nikt nie powinien współżyć. Ani rówieśnik ani starszy
          chłopak.
          Z drugiej strony nie każde współżycie z 14-latką jest gwałtem, wykorzystaniem,
          uwiedzeniem. Panna może zwyczajnie kłamac na temat swojego wieku.
          • janowa Re: Czy to jest pedofilia? 08.11.05, 15:10
            Ja sie zgadzam z tym co napisalas. Nie usprawiedliwiam wszystkich 14-latek, ani
            nie twierdze, ze wszyscy faceci w takim przypadku to gnidy. Sama wygladalam w
            wieku lat 13 na 17 smile Chociaz akrat pojscie do lozka z facetem nie chodzilo mi
            wtedy po glowie.

Oburzyly mnie po prostu niektore (calkiem spora ilosc!) komentarze na temat tej
            dziewczyny, chociaz nic szczegolnego o niej nie wiadomo - ani jaka ma sytuacje w
            domu, ani dlaczego tak sie zachowuje (jezeli rzeczywiscie jest prowokujaca).

Poza tym pytanie w temacie watku brzmi czy to podpada pod paragraf - tak, podpada.

---
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka