Dodaj do ulubionych

jezuuu jak można być tak dennie głupia?

13.02.06, 10:42
Podżyrowałybyście komuś obcemu pożyczkę, nie wiedząc jak ta osoba się nazywa,
ani gdzie mieszka ani na jaką sumę jest pożyczka? Bratowa tak właśnie
zrobiła, bratu nic nie powiedziała. Tamta osoba zniknęła, drugi żyrant też, a
ona została ze spłatą długu, nie wie dokładnie ile, ale bardzo dużo. Już był
komornik. Boże, zabiorą im dom. Ona zrobiła to za plecami brata, nic mu nie
powiedziała. Juz nie wiem jak to określić, bo określenie głupia jest w tym
wypadku bardzo delikatne
Obserwuj wątek
    • moofka Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 10:44
      naiwna nieostrożna - no chyba głupia
      ale pewnie dobrze chciała
      tak czy inaczej, współczuję
      nie ma nic gorszego niz spłacac czyjes długi
      ale zastanwawiam sie czy mozna poreczac bez zgody wspolmalzonka?
      • e_r_i_n Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 10:46
        moofka napisała:

> ale zastanwawiam sie czy mozna poreczac bez zgody wspolmalzonka?

Mozna, ale zgodnie ze zmiana KRiO, jesli tej zgody nie bylo, nie mozna sie od
        wspolmalzonka domagac splaty (czyli na przyklad jego majatku odrebnego nie
        mozna tykac).
        Wspolczuje uncertain.
      • agnisiaz Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 10:47
        właśnie to mnie dziwi czy przy dużej sumie nie wymaga się poręczenia?
        a Twój brat ma rozdzielczość majątkową? ponieważ jak nie wyraził zgody do
        odpowiedzialności pociągają tylko bratową i jej majątek takie prawo niedawno
        weszło
        aga
    • inez21 Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 10:46
      Ja myślę,że ona dobrze wie komu podżyrowała tylko z jakichś powodów nie chce
      się przyznać.no ,bo chyba rzeczą niemożliwa jest zyrować komuś spotkanemu na
      ulicy kogo się wogóle nie zna?A jeśli tak to brat powinien starać się o
      ubezwłasnowolnienie jejsmile)Może się uda udowodnić,że chora jest...
    • 18_lipcowa Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 10:47
      Juz nie wiem jak to określić, bo określenie głupia jest w tym
      > wypadku bardzo delikatne

tak zdecydowanie...
    • ciociapolcia Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 10:47
      Nie wiedzialam, ze takie rzeczy dzieja sie naprawde...
    • iwonapa Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 11:09
      dom w którym mieszkaja został wybudowany w trakcie małżeństwa, ale działka jest
      na brata. Poradzcie co zrobić, żeby jak najlepiej teraz postąpić, o ile to w
      ogóle możliwe. Ona będzie to spłacała chyba całe zycie, suma o której mówię to
      moze być 40 jak i 60 tys. Taka własnie jest, kompletnie nie myśli, czasem mam
      wrażenie że jest ograniczona umysłowo. I przy okazji strasznie pyskata, uważa,
      że jest najmądrzejsza. Wiecie co, az mi się rece strzęsa jak o tym mysle co ona
      zrobiła
      sorry za literówki
      • sowa_hu_hu Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 11:11
        głupota aż boli...

• karola.v Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 11:37
        iwonapa napisała:

> dom w którym mieszkaja został wybudowany w trakcie małżeństwa, ale działka jest
        >
        > na brata.
        Jeśli działka nalezy do brata,to dom również nalezy do niego.
        Poradzcie co zrobić, żeby jak najlepiej teraz postąpić, o ile to w
        > ogóle możliwe. Ona będzie to spłacała chyba całe zycie, suma o której mówię to
        > moze być 40 jak i 60 tys. Taka własnie jest, kompletnie nie myśli, czasem mam
        > wrażenie że jest ograniczona umysłowo. I przy okazji strasznie pyskata, uważa,
        > że jest najmądrzejsza. Wiecie co, az mi się rece strzęsa jak o tym mysle co ona
        >
        > zrobiła
        > sorry za literówki
    • mamalgosia Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 11:12
      Oczywiście, że nie podżyrowałabym
      Ale w swoim życiu zrobiłam juztyle innych głupot, że boję się osądzać
      kogokolwiek
    • kosmitos Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 11:31
      w dzisiejszych czasach istnieje wiele innych rodzajów zabezpieczeń niż żyrant;
      twoja bratowa to zwykła idiotka, a osoba, która prosi o coś takiego jest po
      prostu bezczelna i nietaktowna; już dawno nie słyszałam o kredycie, do
      uzyskania którego wymagany jest żyrant
      • inia25 Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 11:32
        kosmitos napisała:

, a osoba, która prosi o coś takiego jest po
        > prostu bezczelna i nietaktowna;

a ja bym napisała, że taka osoba jest b. cwanasmile))
        • kosmitos Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 11:36
          dla mnie cwana osoba, to ktoś, kto wymyśli podstęp na tyle nteligentny, że
          większość da się nabrać, a złapanie debila to nie cwaniactwo bo nie wymaga
          błyskotliwego intelektu; ktoś kto ją oszukał po prostu wiedział, że idiotka i
          tyle
          • 18_lipcowa Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 13:18
            ktoś kto ją oszukał po prostu wiedział, że idiotka i
            > tyle

otóż to.
            • elza78 Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 13:55
              hola hola, zyrant po splacemiu dlugu moze sie domagac egzekucji komorniczej na
              tym ktory kredyt zaciagnal, wiec predzej czy pozniej kasa jest do odzyskania.
              • 18_lipcowa Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 14:02
                Co Ty Elza w cuda wierzysz...wink)))?
                • elza78 Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 15:29
                  po splacie dlugu zyrant moze sie domagac swoich praw na drodze sadowej, chyba
                  ze gosc zupelnie jest niewyplacalny, bo czesto jest tak ze bank ma to gdzies i
                  sciaga od tego od kogo najlatwiej co nie znaczy ze glowny dluznik jest
                  neisciagalny, wtedy jak sie juz splaci to mozna z ta sprawa udac sie do sadu i
                  tak samo jak komornik sadowy dla banku sciagal od zyranta tak tez bedzie
                  sciagal od dluznika wraz z odsetkami dla nas plus koszty kopmornicze plus
                  koszty postepowania sadowego...
                  takze koles do konca zycia moze zapomniec o racy na legalu smile

nie, nie wierze w cuda bo tak sie sklada ze mam z podobna sprawa do czynienia i
                  pani grzeczniutko nam splaca pozyczke ktora placila moja matka wraz z drugim
                  zyrantem smile coprawda bylo to mniej niz 40 tysiakow smile
                  • weronikarb Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 15.02.06, 09:56
                    elza niestety super trafilas ze sciagasz dlug, ja mam jednego z ktorego nie
                    daje sie bo super sie "chowa" i mąz ma jednego też jest ekstra w te klocki.
                    Ja tez juz sporo wiem na temat "ściągalności", także ciesz sie ze ci sie udalo
    • ania.freszel Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 11:41
      Az mi sie nie chce wierzyc... Ze niby co? Podszedl do niej pierwszy lepszy gosc
      na ulicy i powiedział: Pani podpisz mi kredyt. A ona bez słowa podpisala??!!
      Nie wierze. Ona dobrze wie komu i po co tylko sie przyznac nie chce.
      No nie wydaje mi sie ze mozna byc az tak naiwnym, nie w dzisiejszych czasach,
      nie w tym kraju.
      • werva Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 11:44
        Może to był jakiś zbyt bliski "kolega" ?.......
    • agnisiaz Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 11:45
      to przy takiej sumie na pewno jest potrzebny podpis współmałżonka chyba że
      brany był kredyt w lombardzie albo innym dziwnym miejscu
      jeśli Twój brat ma działkę i jest ona zakupiona lub odziedziczona przedślubem
      nikt jej nie zabierze
      aga
    • iwonapa Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 12:22
      własnie o to chodzi ze ktoś ją oszukał, zobaczył ze intelekem nie grzeszy i
      proszę udało się: idiotka podpisała. Myślę, że te dwie osoby były w zmowie bo
      obydwoje zniknęli. Osoba biorąca kredyt pracowała z bratową i to tej głupiej
      wystarczyło. Teraz się zwolniła, wyjechała chyba gdzieś i tyle.
      Natomiast napiszcie, jeśli wiecie, działka była na brata, ale dom chyba jest
      wspólny, bo wybudowany w trakcie małżeństwa, więc mogą go zabrać? Co brat może
      zrobić w tej sytuacji? Zastrzec w sądzie ze za długi żony nie odpowiada? Mamy
      prawniczki, pomóżcie
      • inia25 Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 12:53
        może rozdzielność majątkową podpiszą!
        • e_r_i_n Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 12:56
          Ale ona nie działa wstecz - tak wiec ten dlug jest wspolny, niestety.
        • e_r_i_n Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 12:57
          Sorki, no chyba, ze dzielac majatek, zapisza dom i inne wartosciowe rzeczy na
          niego. To moze pomoc.
          • inia25 Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 12:58
            tak tak właśnie o to chodzi, niech ona po podziale majątku zostanie bez niczego!
      • tamara30 Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 13:03
        Dokładnie nie wiem ale... Na zgodę takiego kredytu, wynoszącego powyzej 5 tyś. złotych, muszą wyrazić, zgodę obydwoje małżonkowie. Bank nie powinien udzielić tego kredytu, jeśli nie było zgody drugiego małżonka.
        Najlepiej idz, do prawnika, nie czekaj
    • triss_merigold6 Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 13:10
      Niech brat idzie do prawnika a potem rozwiedzie się z upośledzoną umysłowo.
    • stokrotka19741 Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 13:14
      Jezuuuu, ale głupia...
      Ale chyba zanim dom zajmą to raczej z pensji jej najpierw ściągać bedąsad(
      Niech brat załatwi rozdzielność majatkową na zaś.
      • mamaoskarka Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 13:49
        Jak to nie wie jak ta osoba sie nazywa, przeciez z nia pracowala? Klamie
        niestety... No i okreslenie jej glupia to malo powiedziane.
    • cocollino1 Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 15:37
      W/g mnie to niemozliwe, zeby taka duza kwote zyrowala bez zgody wspolmalzonka,
      chyba ze mieli rozdzielnosc to raz, a dwa ona miala super dochod, ze by mogla
      byc dobrym poreczycielem na taka kwote. 60000 bez zgody wspolmalzonka - jeszcze
      nie slyszalam o czyms takim.
    • bea.bea Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 16:05
      nie znam sie na prawie bankowym...ale na mój babski rozum to....moze jest szansa...

jesli cos pokrece sprostujcie mnie...

pamietam kiedy brałam kredyt będąc żoną....bank wymagał również podpisu mojego
      męża, poniewaz nie mamy rozdzielczości...czyli wszystko wspólne...
      więc nie wim, ale jesli podpisała to tylko ona , to moze jest to niedopatrzenie
      banku, bo w końcu mąz zgody nie wyraził.....moze tego należy sie chcwycic....

ale moze się mylę...
      • mlody_zonkos Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 16:07
        a ile DPI trzeba miec jak sie bierze ten kredyt, zeby nie placic za
        wspolmalzonka?
      • bea.bea Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 16:09
        i jeszcze jedno...jak moze nie wiedzieć komu żyrowała, jesli na wszystkich
        papierach jest pozyczkoiorca...czyli wszystkie dane jej "oprawców"...wystarczy
        poczytać dokumenty...chyba że u jakiś "kolesi' brała ten kredyt

jako zyrantowi przecież bank udzieli informacji kto ja wrobił....
        dla mnie to jakaś dziwna opowieść....

...a moze to ty dałaś sie nabrac na jaj opowieści....

...moze to oni chca od ciebie kasę, więc wymyslili taką opowieść....głupią na
        mój gust...
    • nisar Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 16:13
      Jam nie prawnik, ale jeśli działka była odrębnym majątkiem brata (np. ze spadku
      albo darowizny) to dom też jest tylko jego (tak na 99%). Tak że domu im raczej
      nie zabiorą. Natomiast tzw. ruchomości nabywane w trakcie małżeństwa...

Proponuję szybki spacer do prawnika, a następnie pozew o rozwód, żeby uniknąć
      pokusy odrąbania łba debilce.
      • gorgolka Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 23:05
        domu nie zabiora, bo wynika z tego że działka była męża wiec to majątek odrebny
        a to co na gruncie należy do właściciela gruntu. Natomiast rozdzielność
        majątkowa bądź przepisanie części majątku na innych niewiele da, bo nie moze
        sie to odbyć z pokrzywdzeniem wierzycieli, tzn. wobec wierzyciela będzie
        nieskuteczna taka czynność. można próbować udowadniać, że ruchomości należą do
        kogoś innego, tzn. należały jeszcze przed wszczeciem egzekucji i poręczeniem
        kredytu do np. dzieci, teściów, rodziców.
    • wija1 Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 13.02.06, 23:20
      Na pewno tak jest - jesli dzialka nalezala tylko do meza przed slubem, to dom
      tez jest jego wlasnoscia, choc finansowaliscie go oboje. Chyba, ze podpiszecie
      wspolnote majatkowa. Zalatwialam te formalnosci i tak to wygladalo.
    • iwonapa Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 14.02.06, 10:02
      wiecie co poczytałam wasze odpowiedzi i doszłam do wniosku że macie rację
      pisząc że ona kłamie. Bo rzeczywiście kłamczucha z niej straszna. Poza tym
      plecie ciągle co jej slina na język przyniesie. I może być tak że nie wie komu
      podzyrowała , bo właśnie taka jest, bez rozumu czasem. po prostu nie myśli. Mi
      też sie w głowie nie mieści jak osoba ponad 30 letnia moze nie miec rozumu.
      Dobrze chociaż że domu nie może komornik zająć.
      • triss_merigold6 Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 14.02.06, 10:05
        To czemu Twój brat ożenił się z upośledzoną? Bo z opisu wynika, że kobieta jest
        zwyczajnie ułomna.
        • asik29 Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 14.02.06, 10:26
          ty się głupio nie pytaj ładna pewnie jest wink
          • triss_merigold6 Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 14.02.06, 10:30
            Niech zgadę... wpadka była?
            • sabulka Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 14.02.06, 10:44
              myślę, że bank na początek "wsiądzie" na jej pensję (pisałaś, że ona pracuje),
              i będzie sobie co miesiąc brał raty na spłatę. chyba, że ona kłamie i np
              zacznie przynosić do domu mniejszą pensję mówiąc , że reszta pensji idzie na
              spłatę domniemanego kredytu
    • iwonapa Re: jezuuu jak można być tak dennie głupia? 14.02.06, 12:15
      wpadki nie było, czy jest ładna - nie wiem, raczej przeciętna, a ta jej głupota
      wypływa dopiero od jakiegoś czasu, wcześniej była "całkiem normalna", są
      małżeństwem od 11 lat
    • karolcia111 ale to jakaś ściema! 14.02.06, 14:15
      aż z ciekawości zadzwoniłam do mojego męża bankowca i dowiedziałam się że przy
      żyrowaniu kredytów gotówkowych potrzebna jest zgoda małzonka, no chyba że jest
      rozdzielnosć majątkowa, wyjątek stanowią pożyczki zkładowe, tzw pracownicze. A z
      tego co wiem to pożyczki praCOWNICZE TO RACZEJ NIEWIELKIE KWOTY.
    • iwonapa do karolcia 14.02.06, 14:28
      czyli bratowa kłamie. Tak myslałam, bo też mi się wydaje że brat musiałby coś
      podpisać
      I niestety nie jest to ściema, tylko najprawdziwsza prawda, która nas
      wszystkich zaszokowała
      • triss_merigold6 Re: do karolcia 15.02.06, 10:08
        Słuchaj a może ta pozyczka jest w czymś co nie podlega pod nadzór bankowy
        (możliwe w ogóle?), jakiś Provident czy innych szajs?
        • iwonapa Re: do karolcia 15.02.06, 10:41
          nie wiem dokładnie ale chyba w Stefczyku, albo coś koło tego
        • cocollino1 Re: do karolcia 15.02.06, 10:42
          A Provident daje taka kase??? Nawet nie wiem. Ale faktycznie moze to jakas
          firma w tym stylu, bo normalna pozyczka bankowa bez zgody wspolmalzonka na taka
          kwote jest niemozliwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka