Dodaj do ulubionych

Polityka prorodzinna

09.03.06, 10:51
Widziałyscie projekt naszego jasnie oświeconego rządu w sprawie urlopów
macierzyńskich. Qrcze, wyślą wszystkie kobitki na zieloną trawkę
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3201535.html
Co Wy na to? Bo mnie opadła szczęka jak przeczytałam.
Obserwuj wątek
    • edorka1 Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 11:04
      E tam...nie ma co opadać. Jak któraś nie chce to nie musi korzystać, a jak któraś chce i może to się ucieszy. Tak czy siak są lepsze pomysły prorodzinne. Niech coś zrobią z VAT na artykuły dla dzieci i podatkami na wzór reszty świata. Na to czekam. A u nas jak zwykle wiele hałasu o nic...Szanowni Panowie co to o kobietach wiedza wiele, dadza becikowe i pokrzyczą o macierzyńskim, a to co najwazniejsze i tak się nie zmieni. I czy od tego nam się przyrost zwiększy? Wątpię...Dzieci ma się dłużej niż trwa macierzyński i więcej kosztują niż becikowe...
      • malwisienia Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 11:39
        jak to nie trzeba korzystać, przecież macierzyński jest OBOWIĄZKOWY
      • lola211 Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 12:25
        Pracodawca podejmujac decyzje o zatrudnieniu pracownika raczej nir bedzie
        polegal na jego dobrej woli- bo moze po urodzeniu pracownica bedzie laskawa ze
        swojego prawa nie korzystac.Juz na starcie bedzie myslal o potencjalnych
        klopotach zwiazanych z zatrudnieniem kobiety w wieku rozrodczym- i to sie na
        nas zemsci.
    • babka71 Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 11:09
      przecież to od Ciebie zalezy co wybierzesz w czym masz problem
      • wesolek11 Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 11:50
        Zawsze narzekamy. Becikowe - źle, dłuższe urlopy - jeszcze gorzej. Zastanówcie
        się kobiety czego chcecie. Mnie już raczej urlop macierzyński nie grozi, no
        moze za x lat, ale byłabym zadowolona mogąc dłuzej zostać w domu z dzieckiem ,
        a nie 4-miesieczne babci czy niani podrzucać.
        • triss_merigold6 Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 12:24
          Ja już pisałam: odpowiadałaby mi możliwość wspólnego opodatkowania się z
          dzieckiem czyli rozliczania dochodu na 3 osoby w tym momencie.
          Dłuższy macierzyński akurat absolutnie mnie nie interesuje a becikowe... cóż,
          jako bonus może być ale na pewno bez wpływu na decyzję o prokreacji.
          • ola2004 Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 12:25
            Właśnie w radiowej Trójce audycja na ten temat.
      • aga1000 Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 15:51
        W tym jak do tego podejda pracodawcy. W tym jest problem. Nie w tym czy cos sie
        wybiera czy nie. Już teraz kobietom w "wieku rozrodczym" jest trudno.
    • oxygen100 Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 12:18
      Pomalutku pomalutku ustawa za ustawa i wrocimy tam gdzie nasze miejsce od
      pokolen. Do kuchni.
    • amwaw Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 12:24
      Tak?
      To ja Ci powiem jak jest u mnie.
      Na osiedlu nie ma ANI JEDNEGO państwowego żłobka.
      Babci niet.
      OK- szukam niani.
      Nianie życzą sobie( szukam od 1 miesiąca) bagatela 1200-1500zł.
      Innymi słowy po powrocie do pracy niewiele Ci zostaje pieniędzy dla rodziny, a w
      domu Cie nie ma 10h( 1 h droga do centrum).
      Dziecko idzie spać o 19- ja wracam z pracy o 18.
      Widze dziecko 1h.
      No rzeczywiście..tragedia z dłuższymi macierzyńskimi. To taka ogromna krzywda
      dla kobiet...
      • oxygen100 Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 12:27
        amwaw kobiety sa rozne. Nie kazda moze sobie pozwolic na siedzenie w domu pol
        roku. I nie kazda tego chce. Czy dlatego ze nie chcialaby byc uziemiona w domu
        pol roku powinna sie na dzieci nie decydowac bo ma zle w glowie??
        • aniael Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 12:44
          Oxygen, przeciez nie ma obowiązku korzystania z macierzyńskiego. Znam nawet
          przypadek, że kobieta została pozbawiona macierzyńskiego wbrew jej woli,
          wyplacono jej w zamian ekwiwalent pieniężny. Nie widze tu problemu, skoro ktoś
          nie chce.
          • wesolek11 Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 12:55
            Ja tez znam przypadki, że kobiety w czasie macierzynskiego pracowały. One moga
            wybrać, a te które chcą być z dziećmi w domu dlaczego nie mają takiej
            mozliwosci? Chociaż pół roku + urlopy = dziecko ma 7-8 miesiecy. Łatwiej
            zostawić.
          • malwisienia Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 12:59
            mylisz się: jest obowiążek korzystania z macierzyńskiego, jasno to jest ujęte w
            kodeksie pracy; dla większości kobiet macierzyński jest mile widziany, ale co z
            tymi którym jest to nie na ręke i są do tego zmuszane? mnie w PIP potraktowano
            jak burą sukę, kiedy poszłam po poradę w jaki sposób zrezygnować z
            macierzyńskiego, więc nie pisz że nie widzisz problemu; chyba że ktoś pracuje
            na czarno
            • aniael Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 13:09
              Nie widzę problemu. Kobieta pracowała w instytucji publicznej, więc żadne
              na "czarno".
          • agamamaani Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 13:02
            w tej chwili obowiązkowo trzeba wykrzystać 8 tygodni ( to okres na regenerację
            organizmu po porodzie) - reszty mozna się zrzec - częściowon na rzecz taty (
            tzw tacierzyński - częćiowo całkowicie.
            ja nie widze problemu w wydłużaniu urlopów czy gwarancji zatrudnienia - w
            Skandynawii np czy w innych niektórych krajach tzw.'Zachodnich" to funkcjonuje.
            tam też funkcjonuje pojęcie tzw płacy minimalnej pozwalącej na utrzymanie 4
            osobowej rodzin na GODNYm poziomie - nie tak jak unas - niech ktoś spróbuje
            utrzymac rodzinę za płacę minimalną - życzę powodzenia.
            więc dla mnie to co robi nasz rząd to na pokaz - najpierw niech zajmą się
            podnoszeniem płacy minimalnej i zwiększeniem miejsc pracy (np poprzez stworzenie
            dodatkowych przedszkoli czy żłobków - ile osób by znalazło tam zatrudnienie) a
            potem niech się zajmą macierzyńskimi i innymi - osobiście jako matka pracujaca
            nic przeciw wydłużeniu urlopu nie mam - bardzo bardzo cierpiałam musząc wrócic
            po macierzyńskim ( zostawiając 3 miesięczne dziecko w domu na 10 godzin) do
            pracy na pełen etat - musiałam wrócić bo inaczej nie mielibyśmy z czego żyć.
            więc jak widzicie każdy medal ma dwie strony... bo jak domyslam się większość
            "oburzonych" matek nie musiała swoich 3 miesiecznych maluchów zostawiać pod
            opieką żłobka gdyż na opiekunkę nie było by was stać..
            radzę przemyśleć wszystkie za i przeciw
          • oxygen100 Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 13:20
            no wlasnie nie wiem do konca jak to jest. Ale slyszalam ze jednak na
            macierzynski isc trzeba i to caly. (ewentualnie dzielony po czesci z mezem)
            Zreszta na razie ten problem mnie nie dotyczy ale wolalabym sama wybrac a nie
            robic cos bo tak kaze ustawa
    • aga1000 Re: Polityka prorodzinna 09.03.06, 16:01
      To jeszcze raz ja gwoli wyjasnienia dlaczego "opadła" mi szczęka. I gwoli mojego
      macierzyńskiego. ja go nigdy nie miałam. Należę do tej kategorii "gorszych"
      kobiet, którym macierzyński się nie należy jako, że jestem wspólwłaścicielką
      firmy a nie pracownikiem. Więc niech mi nic nikt nie mówi o zostawianiu małego
      dziecka w domu.
      Moim zdaniem zagrożenie wcale nie tkwi w przedłuzonych urlopach macierzyńskich.
      Grozą wieje przy projekcie niemożności zwolnienia kobiety z pracy przez 2,5
      roku. Razem to wszystko na pierwszy rzut oka wspaniale, na drugi moim zdaniem
      zostaje: Kuche, Kondern, Kirche bo jaki desperat zatrudni takiego pracownika? To
      nie tedy droga przy wysokim bezrobociu. Kobiety czy faceci powinni mieć
      wybówr-nie chce wracac to pracy to nie wracam a z jednej pensji łatwo się
      utrzymać a i znaleźć potem prace bardzo łatwo. A taką ustawą żadnych wyborów nie
      bedzie; do garów i finito czy ci się to podoba czy nie. Naprawde myslicie, ze te
      oszołomy z LPRu robia to po to żeby nam wszystkim się łatwiej żyło?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka