18062005kl 29.03.06, 21:50 Czesc.Chcialabym sie dowiedziec co sadzicie o tym imieniu bo jak mowimy z mezem ze tak bedzie mial na imie nasz synek wszyscy kreca nosem i patrza na nas z politowaniem!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misspigy Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 29.03.06, 22:06 No mi się z niczym negatywny nie kojarzy... Na małego pewnie wszyscy będą mówili Florek. Czyli Kwiatek. Odpowiedz Link Zgłoś
misspigy Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 30.03.06, 11:56 no właśnie w kwestii tego Florka - Kwiatka. Mam kolegę Holendra - nazywa się Floris Bijlsma. Kiedyś powiedział mi, że po polsku to byłoby Kwiatek Siekierkowski. I strasznie mu się to podobało. A propos i na marginesie: często podobają nam się obce imiona i nazwiska - choć wcale nie wiemy co one oznaczają... Np. Mam też koleżankę - Niemkę - nazywa się Barbara Hundhammer - co w wolnym tłumaczeniu znaczy: Barbara Psimłot... nieźle, co?? Albo słynny Helmu Kohl - kapusta. ) Jeżeli podoba wam się Florek to spoko - dajcie dziecku tak na imię Dziewczyny mają rację, że lepsze to niż milionowy Kuba albo Kacper (bllle kojarzy mi się tylko z serialem złotopolscy). Z drugiej strony - wobec panującej mody - a włąściwie tendencji nadawania imion - mieszanki anglojęzycznych + starych tradycyjnych - imię Florian chyba nikogo specjalnie nie zdziwi. ) My na odczepne mówimy wszystkim, że dziewczynka będzie Orchidea a chłopiec Wezuwiusz... heheh Odpowiedz Link Zgłoś
krusonek Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 29.03.06, 22:34 18062005kl napisała: > Czesc.Chcialabym sie dowiedziec co sadzicie o tym imieniu bo jak mowimy z > mezem ze tak bedzie mial na imie nasz synek wszyscy kreca nosem i patrza na > nas z politowaniem!!! N Odpowiedz Link Zgłoś
krusonek Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 29.03.06, 22:36 Nie dziwię się wszystkim,Florek-najbardziej głupie imię jakie znam!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 29.03.06, 23:44 Dziewczyńskie Jak dorośnie, przestanie się do Was odzywać Odpowiedz Link Zgłoś
klaudynka5 Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 30.03.06, 08:08 Święty Florian to patron strażaków (tak na marginesie). Mam kuzyna Floriana, więc jestem przyzwyczajona do tego imienia i teraz wydaje mi się normalne, ale kiedyś też uważałam je za dziwne. Najważniejsze, że on jest z tego imienia zadawolony. Jest też dość oryginalne, jak ktoś mówi o Florianie to od razu wiadomo, że to nim. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 30.03.06, 08:15 takie mało męskie imię, myślę, że wśród rówieśników mógłoby wzbudzać śmiech i prowokować do złośliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 30.03.06, 08:19 Mi się nie podoba. Ale może nie jestem obiektywna, bo jak byłam dzieckiem, mieliśmy na podwórku Florka. On był niedorozwinięty i teraz odruchowo mi się to imie kojarzy z pół-idiotą (nie chcę tu obrazić umysłowo chorych). Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 30.03.06, 08:28 ha! ja też mam już zaklepane imię dla synka, ale moja babcia regularnie prosi mnie zebym to imię zmieniła, bo pamięta, że jak była dzieckiem, to u niej na podwórku nazywał się tak samo największy "półgłówek" we wsi jak to ona mówi.... dla mnie to żaden argument, wystarczy, że rozejrzę się jakie są z grubsza osoby, które noszą takie samo imię jak ja i wtedy widać, że każda z moich imienniczek to całkiem inna osoba, więc ...... nie ma sie czym przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
beata197112 Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 30.03.06, 09:03 Jak mam być szczera to mnie się nie podoba. Moje typy to Jarosław,Miłosz i Piotr no ale to Ty zadecydujesz.. Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 30.03.06, 09:05 A mnie się bardzo podoba. I Florian, i Florek, wcale nie wydaje mi się niemęskie Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 30.03.06, 09:16 Uważam, że imię patrona strażaków jest bardzo męskie i mnie osobiście się bardzo podoba. To zresztą stare porząne imię i z tradycjami w języku polskim, nie to co, z przeproszeniem Kevin na przykład. Ja na wszelki wypadek nie mówię nikomu z rodziny, jak dam na imię dziecku, tak się umówiliśmy z mężem i już. jak ktoś pyta, to mówimy, że chłopcu Ptyś, a dziewczynce Balbinka i twardo trzymamy się tej wersji. Ogłosimy dopiero po porodzie i zarejestrowaniu dziecka. tak samo zrobiliśmy przey pierwszej córeczce i dzięki temu uniknęliśmy komentarzy, bo zawsze będzie ktoś, kto będzie miał jakies uwagi. A to znał głupia Franię, a to wrednego Ździcha, a to zezowatą Pelę... Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey Jeżycjada 30.03.06, 09:24 chciałam jeszcez dodać, że jak kto lubi Musierowiczową, to bardzo sympatyczna postać w Jeżycjadzie nosiła imię Florian (Bobcio-Baltona), późniejszy mąż Patrycji-Pulpecji. Na Jeżycach w Poznaniu jest kościół Św. Floriana. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina olej innych. sluchaj siebie 30.03.06, 09:49 dla mnie to imie jest ok. tysiac razy lepsze niz milionowy kubus czy maksio z koziej wolki.o przepraszam, teraz maksio musi byc przez X Odpowiedz Link Zgłoś
azja811 ??!!!??!! 30.03.06, 10:03 Mój syn nazywa sie Maksymilian i szlag mnie trafia jak słysze to zdrobnienie.Moja rodzina wymawia cale imię,nie zdrabnia-na moje życzenie.Max,Maksio brzmi beznadziejnie-jak dla mnie,ale całe imię jest ok. Florian też jest fajne imię,ale zdrobnienie tzn Florek mi sie nie podoba,ale przeciez nie musisz tak na synka wołać.My też wołamy Maksymilian albo Maksymilianek-długo co prawda ale za to ladnie Odpowiedz Link Zgłoś
krusonek Re: olej innych. sluchaj siebie 25.05.06, 23:45 maretina napisała: > dla mnie to imie jest ok. tysiac razy lepsze niz milionowy kubus czy maksio z > koziej wolki.o przepraszam, teraz maksio musi byc przez X albo stumilionowy Kajtuś!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 30.03.06, 19:59 ŚLICZNE! Nie rezygnujcie z niego. Odpowiedz Link Zgłoś
18062005kl Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 30.03.06, 21:30 Dziekuje wam kochane ze nie wszystkie wysmialyscie nasz wybor.Imienia i tak juz nie zmienimi bo dla nas to jest najladniejsze i raczej nie bedziemy do niego mowic Florek czy Florcio tylko Florianek troche dlugo ale tak jak bedzie miec na imie a nie jakies zdrobnienia. Pozdrowionka dla wszystkich. Kasia i jeszcze w brzuszku Florianek Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 31.03.06, 09:33 no i bardzo pięknie. wszystkiego najlepszego dla Was i Florianka. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 31.03.06, 11:21 Mi sie średnio podoba, wydaje mi się trochę dziwne, niedzisiejsze i pewnie wielu ludziom też tak się będzie z początku wydawać. Ale jeśli Wam się podoba, to słuchajcie siebie a nie innych. Moja siostra cioteczna jak powiedziała mi, że nazwie synka Stefan, to też miałam podobne odczucia. A teraz Stefanek (mój chrześniak zresztą) bardzo miło mi się kojarzy, imię zaczęło mi się bardzo podobać, i nie wyobrażam sobie, że mógłby się nazywać inaczej A Franek, Staś, Antek czy Amelia to też jeszcze niedawno były takie przestarzałe imiona. I co? Wróciły, ludzie się na nowo do nich przyzwyczaili. Uważaj, bo za parę lat może być wysyp Florianków właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
aniam22 Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 31.03.06, 11:41 mnie tez sie nie podoba.Trzeba sie liczyc z tym ze dzieci pozniej roznie reaguja, zeby nie skrzywdzily Twojego dziecka, bedzie poprostu FLOREK.wiec przemyslcie jeszce sprawe.. Odpowiedz Link Zgłoś
wekonikak mi sie bardzo podoba 26.05.06, 09:21 zaleta to ze rzadkie wada :ma zdrobnienie (jak wiekszosc slicznych Polskich imion) Florek ,ktore brzmi tak sobie ."florek dzis nie wtorek" my zdecydowalismy sie na Mikolaja pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: mi sie bardzo podoba 26.05.06, 11:27 prawde mowiac, mi sie srednio podoba, ale nie uwazam zeby bylo dziwne, smieszne czy niemeskie. jak pojdzie do szkoly, to przynajmniej nie bedzie mial w klasie 5 innych florianow. a glupia rymowanke dzieciaki potrafia wymyslec do kazdego imienia. moim zdaniem najwazniejsze, zeby wam sie podobalo, a rodzina sie przyzwyczai. jak moja siostra powiedziala, ze nazwie swoja coreczke marta, to wszyscy krecili nosami, bo w okolicy byla kiedys jakas kobieta, na ktora wszyscy wolali "glupia marta". jednak moja siostra nie dala sobie wmowic zadnych glupot. dzis marta jest bardzo madra 13-latka a rodzina pewnie juz nawet nie pamieta, ze to imie tak im sie wszystkim nie podobalo. dlatego nie przejmuj sie za bardzo opiniami innych, bo nigdy nie wybierzesz imienia dla swojego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 29.05.06, 09:45 Znam dorosłego mężczyznę o tym imieniu - niezwykle miły człowiek. W zestawieniu imienia z własnymi doświadczeniami z osobą je noszącą jestem na TAK Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 30.05.06, 16:28 Bardzo mi się podoba, ale właśnie jako Florek Odpowiedz Link Zgłoś
nat771 Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 15.06.06, 16:39 Bardzo mi się podoba. Szczególnie , że jestem fanką Musierowicz i Panu Florianowi pseudo Baltona oddałam serce Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
zuzafonia Re: Florian-co sadzicie o tym imieniu? 03.07.06, 00:44 Ładne , ale niestety kojarzy mi się z moim pieskiem, któremu przed laty tak właśnie dałam na imię... Odpowiedz Link Zgłoś