Dodaj do ulubionych

wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurzacza

09.05.06, 13:19
na temat:
7 -mioro dzieci więc jedziemy po kolei:
- syn 20 lat najstarszy WZW typu B od 12 lat się leczy i dorabia , pracuje na
swoje leki..,
córka 15 lat uczy sie,
syn 14 lat 78% ubytku słuchu i wada wzroku...,
mąż pracuje kobieta pracuje , ale niestety jesli się ma chore dzieci i znając
warunki w naszej słuzbie zdrowia, ..itd
Nadal uważacie mądralińskie, że: taka SKROMNA KU...WA PROŚBA O UZYWANY
ODKURZACZ JEST ZEBRANIEM?????
Bo ja nie
I pomogę, popytam znajomych,podzwonie, Która z Mamusiek chciałby pomóc to
pisać na priva podam adres i przeslę wszystkie informację...
p.s Kobita o nic nie prosi łaski nie chce, poniżenia tak samo(zarabia, mąż
też pracuje),
dzieci do szkoły chodzą i zapewne lepiej się uczą niz niektóre z tych
bogatych rodzin, ..
Kto chce ten, popyta i RAZEM może uda się załatwić ten nieszczęsny
odkurzacz...
proszę nie odpisywać nie na temat
Obserwuj wątek
    • mavva Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 13:31
      Nie przejmuj się. Rób swoje, ala musisz się liczyć z tym, że zła i podłości nie
      brakuje.
      Wydaje mi się, że w tym przypadku najlepiej podziałać jednak lokalnie, żeby nie
      było problemów z przesyłką.

A odpowiadając na pytanie: Nie, to NIE jest żebranie.
      Paradoksalnie jest to wyraz zaradności - umieszczenie takiego ogłoszenia na
      odpowiednim forum.
      Żebranie jest to natarczywe, nachalne zaczepianie w miejscu publicznym.
      Powieszenie ogłoszenia w miejscu odpowiednim do tego, nie jest żebraniem.
      Gdyby tak było, admin nie mógłby stworzyć takiego forum, gdyż byłoby to
      nakłanianie do wykroczenia. smile
    • mama_kotula Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 13:35
      Piszę jako ta "reszta".
      To, co jest w tym wątku, należało napisać od razu w tamtym z odkurzaczem. Byłoby
      jasno, prosto i na temat, nie budziłoby kontrowersji, ani nie skłoniłoby mnie do
      refleksji odnośnie roszczeniowej postawy społeczeństwa. Forum jest leniwe i nie
      chce mu się szukać informacji na innych forach (przyznam, że też znalazłam te
      informacje). Wpisy niedopowiedziane, zwłaszcza w kontrowersyjnych tematach
      zawsze budzą żywiołowe reakcje, a potem trzeba to ileś tam razy tłumaczyć.
      Pozdrawiam
      M.
      • monia145 Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 13:47
        A ja doprawdy nie wiem dlaczego ten watek wzbudził takie kontrowersje?. Nie
        chcesz pomóc to nie, nikt nikogo nie zmusza, nie potzrebuje też czyjegoś
        moralizowania. Ja z reguły nie pomagam w ciemno, dla zasady, ale wiem , że są
        osoby, które to robią i ja to akceptuję. Niech pomagają. Ale po co te nerwy i
        obrzucanie się błotem?
        mama_kotula to nie personalnie do Ciebie, tak ogólnie napisałam
        • mama_kotula Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 13:58
          monia145 napisała:

> A ja doprawdy nie wiem dlaczego ten watek wzbudził takie kontrowersje?.

Dlatego, że dużo jest naciągaczy. Że dużo jest osób, które lubią wykorzystywać
          naiwnych altruistów.
          A potem taki altruista na forum płacze: "czuję się oszukana, dałam to i tamto, a
          ona to na allegro wystawiła".
          Dużo jest osób, które nie idą do pracy, bo "im się nie opłaca za 600 zł dupy z
          domu ruszyć", za to chętnie ruszają do MOPS-u po talony na obiady, po inne
          zapomogi i trele morele. A potem inne osoby płaczą na forum, że z ich podatków
          utrzymuje się pasożytów.
          Chodzi - jak zawsze - o zasadę smile
          • monia145 Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 14:09
            Ale to jest sprawa tych " naiwnych altruistek"!!!!!!!! Zakładając, ze są
            dorosłymi osbami, chyba rozumieją, na co się narażają? Skoro mimo tego, że
            znaja komunikaty o wszędobylskich naciągaczach decyduja się na pomaganie- to
            jest ich sprawa i ich będzie bolało jeśli dadzą się naciągnąć.
            A tak poza tematem- altruizm istnieje?
          • babka71 Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 14:09
            nie widzisz róznicy??
            trudno, widocznie ten typ tak ma
            • mama_kotula Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 14:14
              babka71 napisała:

> nie widzisz róznicy??
              > trudno, widocznie ten typ tak ma

Babka71:
              Trudno dostrzec różnicę po twoim tytułowym poście w tamtym wątku, nieprawdaż?
              Różnicę widzę kolosalną, ale dopiero po wyjaśnieniach.

A co do "ten typ tak ma" - cóż, jestem nietolerancyjną, wredną i egoistyczną
              suką, która programowo nie ufa przypadkowym ludziom z internetu. W dodatku jest
              mi z tym znakomicie.
              • shady27 Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 21:19
                mama_kotula napisała:

> A co do "ten typ tak ma" - cóż, jestem nietolerancyjną, wredną i egoistyczną
                > suką, która programowo nie ufa przypadkowym ludziom z internetu. W dodatku jest
                > mi z tym znakomicie.
                >
                no to w takim razie ja tez sie dopisuje....nie ufam ludziom, ktorych nie znam, a po aferze z "pania Odojoachim" nie wierze w zadne blagalne prosby itd.....poki nie sprawdze prawdomownosci danej osoby, nie pomoge i juz...na szczescie nikt ode mnie tego nie zada, bo sa ludzie kotryz uwierza i pomoga bez sledztwa...
    • triss_merigold6 Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 14:17
      To jest forum dyskusyjne. Na oddam/przyjmę nikt nie dyskutuje, zauważ.
      Nadal nie rozumiem jak można mając starsze poważnie chore dzieci powoływać na
      świat kolejne i to niejedno. Dla mnie każdy kto prosi o wsparcie materialne i
      jednocześnie deklaruje, że ma mnóstwo dzieci jest podejrzany i IMO sam sobie
      zafundował taki los.
      Ok. pani ma trudną sytuację. Choroby dzieci to nie wina rodziców. Co do słuzby
      zdrowia to są różne fundacje, organizacje pozarządowe itd. można szukać pomocy
      w leczeniu i rehabilitacji.
      • monia145 Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 14:25
        Triss, zakładjąc hipotetycznie- rodzina z pięciorgiem dzieci, układa im się
        dobrze, nagle jedno z rodziców traci pracę. Sytuacja tej rodziny pogarsza się i
        moze zdarzyc się, ze będą potrzebowali pomocy. Kto jest winny w tym momencie?
        Ja tez z reguły jestem nieufna w stosunku do ludzi, ktorych nie znam i nic nie
        mogę o nich powiedzić. Ale nie zawsze jest tak, że oni sami są sobie winni.
        Albo przynajmniej - na obecną sytuację może składać się wiele czynników, często
        niezależnych od tych ludzi.
      • babka71 Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 14:32
        Nikt nie prosił o pomoc w rehabilitacji dzieci ??!!!!!
        Fundacja pozarządowa załatwi aparat do inhalacji, respirator lub inne sprzęty
        strikto medyczne..,
        ale nie załatwi ODKURZACZA ..,nie kumasz róznicy??
        Prośba dotyczyła odkurzacza, uzywanego sic!!!
        Sprawa Już załatwiona odkurzacz jest marki philips dwu letni...w dobrym stanie
        załatwione , zaklepane!!!!!, jutro będzie u mnie w domu
        Bardzo się Cieszę!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        p.s gorzej z transportem do Białegostoku kurka wodna myślę...
      • mavva Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 14:40

Choroby dzieci to nie wina rodziców. Co do słuzby
        > zdrowia to są różne fundacje, organizacje pozarządowe itd. można szukać pomocy
        > w leczeniu i rehabilitacji.

Jaka ty jesteś naiwna, żeby nie powiedzieć dosadniej.
        Nie masz pojęcia, co to znaczy mieć chore dziecko w PL i niech tak zostanie,
        życzę Ci, abyś nie musiała zmieniać poglądów.

BTW, ile lat ma twoje dziecko? Chyba musi być jeszcze bardzo małe, widać, ze
        mało w życiu przeszłaś.
        • semijo Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 21:16
          mavva napisała:

> Jaka ty jesteś naiwna, żeby nie powiedzieć dosadniej.
          > Nie masz pojęcia, co to znaczy mieć chore dziecko w PL i niech tak zostanie,
          > życzę Ci, abyś nie musiała zmieniać poglądów.
          >
          > BTW, ile lat ma twoje dziecko? Chyba musi być jeszcze bardzo małe, widać, ze
          > mało w życiu przeszłaś.

Podejrzewam że nic nie przeszla. Widać to po glębszej lekturze jej watków. jest
          tak schematyczna w swojej analizie każdego problemu, że zastanawiam sie czy nie
          nauczyla się czasem na pamięć z jakieś madrej książki. Triss może zorganizuj
          akcję typu każdej biednej kobiecie obowiązkowa spirala po pierwszym dziecku,
          albo może od razu przymusowa sterylizacja, po co zagracać porządne i
          wartościowe spoleczeństwo takimi odpadami. Co ty na to? Wiesz z twojego punktu
          widzenia może dać Ci to nawet większa przyjemność niż wizyta w SPA. Usuniesz ze
          spoleczeństwa wreszcie te potencjalne pasożyty co będą żerować na twoich
          podatkach. Serce to ty masz faszysty
    • melka_x Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 14:24
      Babko ja mogę oddać odkurzacz, ale to jak nie uda Ci się zebrać na nowy.
      Odkurzacz nie jest stary (3 lata) i był mało używany, ale ma feler, b.trudno
      dostać do niego właściwe worki. Jeśli będziesz zainteresowana daj znać na priv,
      proszę tylko o cierpliwość, nie pamiętam by codziennie sprawdzać pocztę.
      • joa_nnap Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 14:33
        co do wykorzystywania-dziećmi nie jesteśmy i chyba każdy bierze pod uwagę,ze
        pieniądze pójdą na marne (nie piszę o ww. sytuacji, tylko tak ogólnie),
        niemniej jednak jakoś niespecjalnie mnie wzrusza to,że moje 3 lub 5 zlotych
        mogłoby zostać wydane niezgodnie z przeznaczeniem, bo może akurat nie.
        warto pamiętac o tym,że nigdy nie wiemy jak to z nami będzie w przyszłości.
        podejrzewam,że niejedna z tych "zaradnych i akuratnych" może być zmuszona do
        zweryfikowania poglądów,choć oczywiście nie życzę.
        • nchyb Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 16:03
          > niemniej jednak jakoś niespecjalnie mnie wzrusza to,że moje 3 lub 5 zlotych
          > mogłoby zostać wydane niezgodnie z przeznaczeniem,
          abstrahując od tego konkretnego przypadku (bo tu zdaje się potrzebna byłaby
          pomoc i to nie jednorazowa, ale długofalowa), mnie też niespecjalnie wzruszało.
          Do czasu, do pierwszych 4-5 wezwań do najróżniejszych sądów, rozsianych po
          całej Polsce, w charakterze osoby pokrzywdzonej przez internettowych
          wyłudzaczy - naciągaczy - oszustów.
          Przy szóstym wezwaniu szlag mnie trafił. Jedź i tłumacz, bądź pisz wyjaśnienia,
          jak to się stało, że tej konkretnej osobie wysłałaś na to konkretne konto
          pieniądze. Dlaczego 20 czy 50 zł, skąd wzięłaś dane, czy sama szukałaś osoby do
          pomocy, czy ktoś do ciebie zwrócił się z prośbą o pomoc, czy domagasz się
          ścigania i wystepujesz o zwrot poniesionych przez ciebie nakładów. Przy
          pierwszych kilku sprawach czasem jeździłam do sądu, czasem mąż jechał (w
          zależności od tego z czyjego konta były puszczane pieniądze - tę osobę sąd,
          czasem wcześniej prokuratura) wzywała do składania wyjaśnień. Po kilku takich
          sytuacjach szlag mnie trafił. Owszem, pieniądze odżałowałam, stało się. Ktoś
          zamiast na chore dziecko zbierał dla siebie. Trudno, to jeszcze odżałuję,
          oszukano mnie, dałam się nabrać z dobroci serca. Przeżyję. Ale to, ze
          kilkanaście razy trace czas - czy to na wyjaśnienia w sądzie, czy to na pisanie
          pism do sądu - tego odżalować nie potrafię... I to mnie po kolejnym razie
          bardzo wzrusza...
          • babka71 nchyb nie chodzi o żadną pomoc długofalową... 09.05.06, 17:23
            chodziło o jeden PROSTY, uzywany, zwykły ODKURZACZ...po co te emocje
            • nchyb Re: nchyb nie chodzi o żadną pomoc długofalową... 09.05.06, 17:43
              Babko71, emocji specjalnych nie widzę. Odpowiadam po prostu poprzedniczce co do
              zastanawiania się, czy zmarnowanie kilku złotych to powód do wzruszeń, czy nie.
              Za straconymi pieniędzmi nie płaczę, zmarnownym czasem i nerwai się denerwuję i
              emocjonuję. W ramach odpowiedzi na wątek oczywiście.

Co do samego odkurzacza, czy też żelazka (bo już straciłam rozeznanie co jest
              potrzebne, sądziłam, że jednak żelazko), to myślę, że samo wręczenie tegoż
              żelazka, czy innego sprzętu AGD, to jak dawanie choremu na gruźlicę syropu
              łagodzącego kaszel. Objawy złagodzi, choroby nie wyleczy.
              Stąd mój wiosek, że w tym przypadku potrzebna jest długfalowa pomoc (w raze
              potrzeby służę - jeżeli jest faktyczna, w miarę możliwości mogę próbować pomóc).
              W takiej sytuacji proszę jednak o info na skrzynkę.
              Pozdrawiam, bez nadiernych emocji, jednak z uśmiechem smile
              • nchyb Re: nchyb nie chodzi o żadną pomoc długofalową... 09.05.06, 17:45
                sorry, jednak doczytałam, odkurzacz. Skąd ja wzięłam to cholerne żelazko?
                • mari40 Drogie mamy 09.05.06, 20:52
                  to ja miałam odwagę poprosić na forum oddam-przyjmę,poprosić o ten nieszczęsny
                  odkurzacz,a jedna z mam,której nawet nieznam chciała mi pomóc i wrzuciła ten
                  wątek tu,ale to co tu można było przeczytać,przechodzi ludzkie pojęcie.Proszę
                  bardzo mnie możecie obrzucać najgorszymi obelgami,ale dzieci?co one wam
                  zawiniły?czy tylko dlatego że jest ich 7 to są gorsze?Jest mi bardzo przykro i
                  teraz wiem,chociaż tak naprawdę wiedziałam to od dawna,dlaczego w dzieciach w
                  szkołach jest tyle złości,tyle znieczulicy i wyszydzanie wszystkich i
                  wszystkiego.Ja z moich dzieci jestem dumna i nie pozwolę nikomu aby tak je
                  traktował.To ja poprosiłam o pomoc,nie one,mnie możecie nawet spalić na
                  stosie.A jakby ktoś nie doczytał,mój najstarszy syn choruje od 12 lat,a ma
                  20,WZW typu B,to prezent od służby zdrowia,ale kocham je wszystkie jednakowo.
                  Ale dziękuję również tym emamom,które mimo wszystko mają dobre zdanie na temat
                  dzielenia się z innymi,a jakby ktoś nie wiedział,Dzielić się to nie tylko
                  brać,ale również dawać coś innym
        • igge Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 10.05.06, 19:27
          Ja byłam taka "zaradna i akuratna" dopóki nie urodziłam drugiego dziecka -
          wcześniaka (wcześniactwo może być powodem wielu niepełnosprawności)i całe życie
          naszej rodziny wywróciło się do góry nogami. Finansowo też. Nigdy nie prosiłam
          nikogo o pomoc bo nie przeszłoby mi to przez gardło ale najbliższa rodzina i
          tak pomaga. Rehabilitacja dziecka zdecydowanie też zależy od portfela rodziców.
          I nawet jestem taka nierozsądna, że chciałabym mieć trzecie dziecko choć wg
          Triss nie wolno...
    • babka71 Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 15:10
      wodogłowie i epilepsja : do triss to taka choroba , hmnnn nadal uważasz, że
      zapytanie o oddanie Używanego odkurzacza, to taka...
      ... nie skromna prosba???., to żądanie to taka wielka zbrodnia??
      nie "terpuj się jak to mówią" triss ...nie dołozysz z tego żadnej zarobionej
      opodatkowanej złotówki....spoko
    • shady27 Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 21:50
      Babka71 a co do Twojego pytania czy prosba o odkurzacz jest zebraniem odpowiadam - nie nie jest, gdyby prosila o np.mikrofale to moznaby tak stwierdzic bo mikrofala nie jest niezbedna rzecza w domu a odkurzacz tak
    • kicia_miau Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 09.05.06, 22:24
      Babko
      Napisałam do Ciebie na priv.
    • elag3 Re: wyjasnienie dla triss i reszty sprawa odkurza 10.05.06, 10:58
      wstyd mi za te wszystkie mądralińskie. Ciekawe jak poczułybyście się gdybyście
      poprosiły o pomoc i zostałybyście wyszydzone?
      • axela Nadgorliwosc jest ponoc... 10.05.06, 11:12
        gorsza od faszyzmu.
        Na prosby o pomoc sa odpowiednie miejsca, na forum gazety jest to specjalne
        forum: oddam - przyjme. Tam jest to normalne.
        Organizujac akcje na e-mamie nalezalo sie liczyc z faktem, ze rozwinie sie
        dyskusja. Wiele dziwczyn zostalo oszukane na forum i trudno im sie chyba
        dziwic, ze nie sa ufne.
        Moze skoro planowals komus pomoc, Babko, to nalezalo, tak jak wczesniej
        napisalas, podzwonic, popytac a nie organizowac cokolwiek tu.
        Gdyby ten watek pozostal na odpowiednim forum , nikomu w tej chwili nie byloby
        przykro.
        Niestety, nadgorliwosc przynosi wiecej szkody niz pozytku.
        • mavva Re: Nadgorliwosc jest ponoc... 10.05.06, 11:23
          Nie było mowy o żadnych oszustwach, dopiero na końcu temat wypłynął.
          Od początku konsekwentnie atakowano kobietę, że poprosiła o pomoc. To było
          tematem dyskusji.
        • babka71 axela to już zabraniasz ludziom cokolwiek 10.05.06, 22:30
          organizować na tym forum wybacz, ale postoję i jesli zechcę to jeszcze 1005
          razy napiszę i poproszę o pomoc...!!!!
          (na innych forach też), może i nadgorliwość mam to gdzieś.., ważne ,że
          jest "pożytek, a nie szkoda" !!!.....
          • headonshoulders Re: axela to już zabraniasz ludziom cokolwiek 10.05.06, 22:51
            najgorsze jest to ze mari40 odezwala sie, powiedziala niektorym z was co mysli o tej calej sytuacji , i te
            dziewczyny ktore na nia i jej rodzine naskoczyly siedza cicho tak jakby ona w ogole nie istniala / byla
            wygaszona/ nic sie nie odezwala.
            Niezla odwaga cywilna z was wychodzi.

Mari40 - nie martw sie, one sa takie twarde i odwazne na forum , pewnie chcialyby byc takie zaradne
            jak pisza... ale zeby posiadac prawdziwe bogactwo niestety trzeba byc zdolnym do myslenia "outside of
            the box". W tym stanie zacietrzewienia i nie przyjmowania do wiadomosci ze szczesciem dla wszystkich
            nie jest to samo , rzadko kiedy udaje sie wybic na wyzyny.. Takie osoby sa po prostu dumne nawet z
            tego ze maja samochod sredniej marki po okazyjnen cenie i swoje M2 mieszkanie - tak jakby to bylo
            nie wiadomo co. Bo wiesz, niektorzy nie maja. Tylko ze takim osobom nawet do glowy nie przyjdzie ze
            ci co nie maja samochodu to nawet moga byc bez niego szczesliwi i miec wiecej w glowie niz ci co
            maja.
          • miirabelka babka71 10.05.06, 23:00
            No cóż babka tym razem muszę się z Tobą zgodzicsmile i chwała Ci za tą „nadgorliwośc”smile
            To właśnie tacy”nadgorliwi” ludzie jak Ty organizują spontaniczne zbiórki na
            szczytne cel także w realu i na szczęście ludzie zazwyczaj reagują bardzo
            życzliwie na ich działalnośc. Szczerze mówiąc nigdy nie spotkałam się z krytyką
            takiego postępowania, no bo co tu krytykowac, ktoś się przejął losem drugiego
            człowieka i postanowił coś zrobic zamiast się biernie przyglądac.
            Pozdrawiam Cię babka i mam nadzieję, że pozostaniesz taka "nadgorliwa"smile

♥♥ • ♥♥ • ♥♥ • ♥♥
            • axela Re: babka71 11.05.06, 00:45
              Mozesz sobie pisac co Ci podoba, nie wnikam.
              Skoro jednak znalazlas ten watek tam gdzie on pierwotnie byl, to bylo go tam
              zostawic i pomagac, czy organizowac owa pomoc nie afiszujac sie z tym.
              A teraz, mozesz sobie pogratulowac i dalej wysluchiwac psalmow pochwalnych na
              swoja czesc.
              • athenka Re: babka71 11.05.06, 08:45
                Jestem oburzona. Czytałam tamten wątek już wczoraj i nie moge uwierzyc temu co
                piszą niektóre osoby tutaj. Jakim podłym człowiekiem trzeba być, aby
                zaproponować spirale kobiecie, w watku gdzie prosi się o pomoc dla niej? Mysle,
                ze takie cos moze napisac tylko ooba, ktora sama ma kompleksy i ktora czuje sie
                ciut lepiej, gdy dowie sie, ze ktos ma gorzej od niej.
    • iwles Proponuję zakończyć oba wątki 11.05.06, 08:49
      Bo dyskusja robi się "obok tematu".

I momentami jest niesympatyczna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka