Dodaj do ulubionych

Nazwisko matki dla dzidzi

11.05.06, 14:20
Witajcie, mam pytanie do was . Niebawem urodze dziecko, i chce by dzidzia
nosiła moje nazwisko, ojciec dziecka jest znany i uzna dziecko czy mimo to
bez zadnych problemow moge dac dziecku swoje nazwisko podczas rejestracji w
urzedzie stanu cywilnego?
Obserwuj wątek
    • martina.15 Re: Nazwisko matki dla dzidzi 11.05.06, 14:53
      jezeli on sie na to zgodzi to tak smile
    • metoda_7 Re: Nazwisko matki dla dzidzi 11.05.06, 15:26
      tez niedługo rodze i tez bym chciała żeby moja dzidzia miała moje nazwisko, ale
      niestety ten pacan się na to nie zgodzi uncertain heh... życie... tak na marginesie to
      nie fer, że nie mamy na to żadnego wpływu...
      • mcdza Re: Nazwisko matki dla dzidzi 11.05.06, 15:48
        no ale w sumie w USC na nazwisko ojca tesh jest wymagana zgoda matki, tylko ze
        jezeli bedzie to przez sad ustalane to tam przyznaja nazwisko ojca-niestety!!!!
      • mcdza Re: Nazwisko matki dla dzidzi 11.05.06, 15:49
        a Asiu jak to jest u Ciebie z nazwiskiem Hani?Bo teraz pewnie ma Twoje a jak
        zostanie uznana przez ojca(tzn nie przez niego tylko on zostanie do tego
        zmuszony poprzez fakt ze jest rzeczywiscie ojcem i udowodnione to bedzie przez
        testy DNA)to wtedy zmienia Hani nazwisko czy pozostanie Twoje?
        • martina.15 Re: Nazwisko matki dla dzidzi 11.05.06, 19:54
          ja sie bede starac by zostalo moje- lukasz nie bedzie mial do niej zadnych praw,
          nie chce miec z nia nic wspolnego i jest juz zarejestrowana jako S. smile wiec
          mysle ze zostanie S. a nie bedzie D. smile
          • mcdza Re: Nazwisko matki dla dzidzi 12.05.06, 09:11
            co znaczy S i D?
            • martina.15 Re: Nazwisko matki dla dzidzi 12.05.06, 10:00
              S. to moje nazwisko, D. to jego
              • mcdza Re: Nazwisko matki dla dzidzi 13.05.06, 09:13
                hihi rozumiem, nie zakapowalam wczesniejsmile
    • mesilla1 Re: Nazwisko matki dla dzidzi 11.05.06, 23:46
      Kurde a sluchajcie, a jak mozna ladnie przekonac faceta, zeby sie zgodził? Bo
      moj tata pojdzie rejestrowac moje dziecko i wtedy jesli dobrze zrozumialam to
      musi miec pisemna zgode ojca dzidzi na to by zostala przy moim nazwisku? jak
      taki wniosek wyglada?
      • mcdza Re: Nazwisko matki dla dzidzi 12.05.06, 09:07
        ale jezeli ojciec uznaje to musi byc obecny w USC
        • metoda_7 Re: Nazwisko matki dla dzidzi 15.05.06, 18:43
          zaraz, bo chyba nie sklumałam. jeśli dziecko podczas ciąży nie będzie uznane
          przez ojca, to rejestruje je pod moim nazwiskiem, a potem w sądzie przy uznaniu
          dostaje nazwisko ojca, nawet wbrew mej woli. skolei jesli zostanie uznane juz
          podczas ciąży to musze mieć pisemną zgode ojca aby zarejestrować je pod moim
          nazwiskiem? czy dobrze rozumuje???
          • martina.15 Re: Nazwisko matki dla dzidzi 15.05.06, 21:18
            chyba nie skumałaś...
            jeżeli ojciec sie na to zgodzi, to przy kazdej sytuacji dzidzia moze miec
            nazwisko matko, ale w prawie jest zapisane że PRZEWAZNIE daje sie nazwisko ojca.
            ojciec przy rejestrowaniu dziecka, jesli je uznaje, ma byc osobiscie. z dowodem
            osobistym.
            • mesilla1 Re: Nazwisko matki dla dzidzi 15.05.06, 23:08
              dzisiaj byłam sie dowiedziec w urzędzie i babka powiedziała mi ze musze być ja
              i ojciec dziecka osobiście, obydwoje z dowodami osobistymi i tyle, tylko kurde
              jak ja mam gnoja przekonac ze chce by dziecko nosilo moje nazwisko? bo skoro on
              je uznaje to sadzic sie nie mam co bo i tak on wygra!!!!!!!!1to prawo to jest
              popier....
              • martina.15 Re: Nazwisko matki dla dzidzi 16.05.06, 09:36
                masz pewne argumenty do sadu- dziecko bedzie mieszkac z Toba, wiec latwiej
                bedzie zeby mialo Twoje nazwisko. alezy tez czy sie bedzie troszczyl o dziecko,
                czy odwiedzal... zarejestruj sama dziecko, a potem dopiero wyslij do sadu o
                alimenty, on uzna, a Ty poprosisz o pozostawienie Twojego nazwiska- moze tak sie
                uda...
                a tak szczerze- to nie jest popier, po prostu tak jest, jakis porzadek musial
                byc zrobiony i juz nic na to nie mozna poradzic
                • mcdza Re: Nazwisko matki dla dzidzi 16.05.06, 17:48
                  mi np nie udalo sie przekonac "tatusia"zeby bylo moje nawzwisko wiec jest jego
                  bo inaczej po prostu nie poszedl by ze mna do USC i domagal sie swoich praw w
                  sadzie a ja nie mialam na to ochoty, zreszta on widzi tylko swoje prawa a
                  obowiazkow jush nie!!
                • mesilla1 Re: Nazwisko matki dla dzidzi 09.06.06, 13:39
                  juz zarejestrowalam, poniewaz jestesmy bez slubu musielismy razem isc do usc, i
                  dziecko ma nazwisko tego gnoja, musielismy dogadac sie sami, ja rozmawial z
                  kierownikiem usc i powiedzial ze to nasze dziecko i nasza decyzja, a sad takim
                  cyms sie nie zajmuje
    • halszkabronstein Dwa nazwiska 07.07.06, 15:28
      Dziewczyny mam pytanie. Za tydzień idziemy zarejestrować naszego malucha w USC
      i chcielibyśmy by miał nasze oba nazwiska - wie ktoś może czy jest taka
      możliwość skoro nie jesteśmy małżeństwem ? Jeśli nie to najwyżej po ślubie
      wystąpie o nadanie synkowi 2 nazwisk uncertain.
    • martina.15 Re: Nazwisko matki dla dzidzi 07.07.06, 20:40
      mysle ze moga dac dzidzi wasze oba bez problemu...

ja we wtorek sie dowiem czy pani sedzia w ogole wziela pod uwage moje zdanie i
      czy Hania bedzie miala wciaz moje nazwisko czy tego mojego bylego...
      • mania54 Re: Nazwisko matki dla dzidzi 08.07.06, 15:07
        W USC nie nadadza dziecko dwoch nazwisk, tylko albo Twoje albo ojca
        • halszkabronstein Re: Nazwisko matki dla dzidzi 11.07.06, 08:24
          No właśnie tego się obawiałam... no trudno .
    • martina.15 Re: Nazwisko matki dla dzidzi 17.07.06, 17:10
      sad zostawił Hani moje nazwisko smile

a jej tato na oslode dostal pelnie praw rodzicielskich
    • manka1987 Re: Nazwisko matki dla dzidzi 22.07.06, 10:35
      A ja jestem szczesliwa jak nie wiem co... wczoraj rozmawialam z ojcem mojego
      dziecka w sprawie min nazwiska i o wielkie dziwo zgodził sie aby mała miała
      moje nazwisko big_grin Nie wiem co mu sie stało ze raptem stał sie taki 'ludzki' ze
      mozna z nim porozmawiac bez klutni... aaaaa a co najdziwniejsze sam wyszedl z
      inicjatywa ze chce placic na dziecko... big_grin Noo a dzis juz lece do szpitala (mam
      skierowanie ) bo to juz tydz po terminie a małej sie na swiat nie śpieszy smile
      • martina.15 Re: Nazwisko matki dla dzidzi 22.07.06, 16:11
        mania, to gratulacje i powodzenia smile
        a ile chce Ci placic? mam nadzieje ze na Kalinkę wystarczy smile
      • manka1987 Re: Nazwisko matki dla dzidzi 01.08.06, 18:32
        Chce płacic 200zl mysle ze to calkiem niezle bo cos mi sie wydaje przez sad by
        mniej bylo przyznane...
        • martina.15 Re: Nazwisko matki dla dzidzi 03.08.06, 00:02
          katastrofa... Ty jednak w sadzie walcz... (sad wlasciwie nie daje mniej)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka