Dodaj do ulubionych

kod da vinci

18.05.06, 14:54

Obserwuj wątek
    • kosheen4 czekam czekam i pięty zacieram 18.05.06, 14:56
      żeby zobaczyć ten film
      chociaż zamiast hanksa wolałabym w roli naukowca zobaczyć młodego harrisona forda smile
      • janowa Re: czekam czekam i pięty zacieram 18.05.06, 14:59
        Na mlodego Harrisona juz troche za pozno smile Ale wiem, o co ci biega smile)

---
        "Bo tak normalnie to człowiek (kobieta człowiek ma pierś, a na niej cyce) wink"
        bonkreta
        • kosheen4 Re: czekam czekam i pięty zacieram 18.05.06, 15:02
          janowa napisała:

> Na mlodego Harrisona juz troche za pozno smile Ale wiem, o co ci biega smile)

no no smile mógłby być jeszcze młody michael york (hamerykańskie produkcje zasiały
          w mojej głowie niezniszczalny obraz naukowca amerykańskiego big_grin)
          ale powiedzmy że hanks ujdzie w tłoku smile no i aplauz dla boskiej audrey!
          • kawka74 Re: czekam czekam i pięty zacieram 18.05.06, 15:13
            Ona grała w "Amelii" czy mi się zdaje? BTW "Amelia" była nudna jak diabli. No,
            ale jeśli chodzi o "Kod" (film), mam nadzieję, że nuda mi nie grozi smile
            • emonik Re: czekam czekam i pięty zacieram 19.05.06, 08:29
              Nodna?
              Dla mnie to jeden z faniejszych filmów!
            • lola211 Re: czekam czekam i pięty zacieram 19.05.06, 11:25
              Amelia to fantastyczny, klimatyczny film.Zaluj, ze nie czujesz "blusa".
              • kawka74 Re: czekam czekam i pięty zacieram 19.05.06, 16:48
                Dla mnie "Amelia" jest wtórna wobec "Podwójnego życia Weroniki", jednego z
                piękniejszych filmów, jakie widziałam. Poza tym nie znoszę ludzi z syndromem
                Pollyanny, tak więc... no, nie czuję tego bluesa i już. wink
    • mami2 Re: kod da vinci 18.05.06, 14:57
      No miejmy nadzieje ze zdązymy....
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3353651.html
      • dzoaann Re: kod da vinci 18.05.06, 14:59
        o jessu,co sie wyprawia w tej Polsce !!!! zgroza,aż słów braksad((((((((((((((((
      • kosheen4 Re: kod da vinci 18.05.06, 15:00
        mami2 napisała:

> No miejmy nadzieje ze zdązymy....
        > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3353651.html

zdążymy, zdążymy
        co najwyżej zassiemy film z sieci
        bender... rotfl, turlam się ze śmiechu za każdym razem kiedy słyszę to nazwisko,
        jako naczelna fanka Futuramy big_grin
    • janowa za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 14:58
      Czy ktos moze mnie uswiadomic uprzejmie, o co ta cala awantura z filmem i
      ksiazka? Dlaczego pomysl, ze Jezus mial zone i dzieci to taka straszna potwarz
      dla kosciola? Myslalam, ze malzenstwo to sakrament... Hmmm...
      Nic z tego nie rozumiem. Wystarczyloby powiedziec, ze wg kosciola to nieprawda i
      tyle. Po co zakazywac i zadac bojkotu, albo zglaszac do prokuratury przestepstwo
      obrazy uczuc religijnych?
      Zreszta, im wiecej krzyku tym wiecej osob pojdzie zobaczyc smile Zaloze sie, ze
      katolikow tez sporo poleci do kina smile
      ---
      bonkreta
      • aborka Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 15:00
        a dystrybutorzy sie ciesza bo mają darmową reklame.
      • tebacha Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 15:04
        Napisała janowa:"Dlaczego pomysl, ze Jezus mial zone i dzieci to taka straszna
        potwarz
        > dla kosciola? Myslalam, ze malzenstwo to sakrament... Hmmm..." Po co ta
        ironia? Nie czujesz bluesa?
        • mami2 Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 15:05
          cos czuje ze sie zaraz zacznie....uncertain
        • janowa Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 15:15
          Boszszsz... Ale czemu zaraz ironia? Nie mozna normalnie zapytac?
          ---
          bonkreta
      • kawka74 Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 15:09
        To jest kolejne świadectwo głupoty "elyt" rządzących - gó.. wiedzą, ale
        zaprotestować należy. Nie mają świadomości prostego mechanizmu działania
        przeciętnego Polaka? Zabronione? To ja pójdę, obejrzę, nikt mi nie będzie
        niczego zabraniał smile Ci nieszczęśni senatorowie nawet nie wiedzą, że bynajmniej
        nie Brown to wszystko wymyślił.
        To taki sam kretynizm, jak z doniesieniem do prokuratury w sprawie
        fragmentu "Listu do M" Dżemu: "wiesz mamo wyobraziłem sobie że że nie ma Boga
        nie ma nie". Paranoja, ot co.
        IMO paranoją jako taką jest "obraza uczuć religijnych", jakieś mgliste, bzdurne
        kryterium, pod które można wszystko podciągnąć i właściwie nic się pod nim nie
        kryje. A "naruszanie czci osób wierzących"? Myślałam, że cześć to się inaczej
        narusza wink
        • kosheen4 hehe :) 18.05.06, 15:12
          ale nie chcę sobie wyobrażać co by było, gdyby jakiś inszy brown napisał coś
          podobnego o proroku mahomecie big_grin spotkałby go los autora szatańskich wersetów smile
          • kawka74 Re: hehe :) 18.05.06, 15:13
            To by nas od razu wysadzili w powietrze, a nie bawili się w donosy smile
      • kosheen4 ogólnie rzecz biorąc 18.05.06, 15:11
        świętość stała się kanwą do napisanie sensacyjnej historyjki, no i może to tak
        mierzi kościół
        muszę powiedzieć, że "kod" czytało mi się bardzo dobrze, ale już po lekturze
        innych utworów browna da się w nich zauważyć pewien schematyzm - wiadomo, w
        których miejscach szukać złych bohaterów wink
        • rotera Re: ogólnie rzecz biorąc 18.05.06, 15:48
          zgadzam się co do schematów Browna. Czytałam 4, najbardziej nudna dla mnie
          Regóła Czterech, ale najbardziej zdenerwował mnie mąż, gdy po połowie odłożyłam
          Anioły i Demony, bo już wiedziełam kto będzie zły, al M mi wpierał, że sie
          bardzo pomyliłam no i zmęczyłam do końca, myślałam, że udusze na ostatniej
          stronie.
          Z Polskich schematami np Chmielewska zaczęła pisać, pierwsze bardzo dla mnie
          ciekawe i zagmatwane, ale ostatnie tak od około 5-6lat typowo dla kasy, po
          poznaniu bohaterów, znasz już zakończenie, a szkoda, bo lubie z wypiekami na
          twarzy, zawalić noć, czy przypalić obiad...
          • monia145 Re: ogólnie rzecz biorąc 18.05.06, 19:08
            " Reguła Czterech" to nie jest książka autorstwa Browna.
            Co do " Aniołów i Demonów"- nudaaaaaaaa, ale pomyśl,ze jest to książka napisana
            kilka lat przed " Kodem...", który czerpie z niej pełnymi garściami. "
            Anioły... nie osiągnęły sukcesu i gdyby nie kontrowersyjny temat "Kodu..., jego
            tez czekałby podobny los jak " starszrgo brata".
          • lila1974 Re: ogólnie rzecz biorąc 18.05.06, 19:31
            Dlatego lubię filmy z Gibsonem lub Gibsona - nie mam pewności, czy mi na koniec
            nie spłata jakiegoś figla smile
            • ciocia_luta Re: ogólnie rzecz biorąc 20.05.06, 01:05
              ila1974 napisała:

> Dlatego lubię filmy z Gibsonem lub Gibsona - nie mam pewności, czy mi na koniec
              >
              > nie spłata jakiegoś figla smile

Tak,
              W takiej Pasji widz mw. zna treśc filmu i zakończenie nie jest taką
              niespodzianką wink
      • monia145 Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 15:11
        Kościół, poprzez protesty, chce wyrazić sprzeciw wobec zbytniemu pozbawianiu
        Jezusa świętości i boskości. Zbliża to Jezusa niebezpiecznie do wizerunku
        zwykłego człowieka( niektóre heretyckie ruchy w średniowieczu, twierdziły
        wręcz, ze Jezus był tylko człowiekiem z misją, nie Bogiem).
        Jak dla mnie to Kościół już dawno zatracił wizje małzeństwa jako swiętości,
        sakramentu, tego, ze życie małżeńskie jest też rodzajem powołania człowieka,
        tak jak innych powołaniem jest bycie księdzem czy zakonnicą, a za bardzo skupia
        sie na miłości cielesnej bedacej tylko jednym z aspektów małżeństwa. I dlatego
        tak wzburza Kościól samo sugerowanie, ze Jezus miał żonę i dzieci. Sugerowanie,
        bo przeciez to tylko domysły badaczy i jedna z wielu hipotez co do osoby Jezusa.
        • janowa Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 15:18
          No wiec wlasnie, hipotez. Gdzie tu obrazanie? Rozumiem, gdyby hipoteza glosila,
          ze zrobil cos zlego, hmmm... zabil kogos np., cokolwiek. Ale malzenstwo i
          dzieci? To takie straszne? Nie moze byc bogiem i miec zony jednoczesnie?
          Przeciez w koncu, podobno, zyl na ziemi, jak czlowiek...

---
          bonkreta
          • tebacha Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 15:32
            A do janowej: Nic strasznego w posiadaniu dzieci i żony. Sugerujesz, że Kościół
            ukrywa Jego małżeństwo? Po prostu On nie miał żony i tyle. Jako człowiek mógł
            mieć, ale nie miał. Był powołany do czego innego. Po co zabawiać się Jego osobą.
            Zmieniać Mu życiorys. Dla niektórych może być to nawet obrażaniem uczuć
            religijnych, nie wiem, słyszałam i takie głosy. Zabawianie się Jego osobą...
            • janowa Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 15:36
              Ale ja tego wlasnie nie rozumiem. Gdyby ktos stworzyl nowa teorie o zyciu
              Einsteina i zmienil jeden z jego waznych faktow - to bylaby to po prostu ciekawa
              nowa teoria, nikt by nie mowil, ze ktos sie "zabawia" Einsteinem. Ewentualnie
              mozna by ja bylo obalic lub nie.

Ja nie sugeruje, ze kosciol ukrywa malzenstwo Jezusa. Ja pytam, dlaczego taka
              TEORIA powoduje wyciaganie najciezszych armat.
              • tebacha Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 15:42
                A jakie armaty wyciągnięto? O Einsteinie też by pewnie było głośno i komentowano
                by jakąś plotę. Ja tylko słyszałam wypowiedź B16, żeby zachować przytomnosć
                umysłu. Bo jednak książka czy film oddziałuje na podświadomość. Może zasiać
                niepokój także u ludzi wierzących. Nie ma przecież ZAKAZU na oglądanie czy
                czytanie tego.
                • kawka74 Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 15:46
                  Co to jest B16? Jakaś nowa broń? Coś takiego, jak F16 czy F-117 Nighthawk? wink
                • janowa Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 15:47
                  Np.

serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34169,3353651.html
                  A ponadto, sam Kosciol wzywa do bojkotu filmu.

Nie wystarczy powiedziec, ze wg Kosciola to nieprawda? Chyba wieni by uwierzyli
                  na slowo?

---
                  bonkreta
                  • tebacha Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 15:56
                    Nie słyszałam o bojkotach ze strony Kościoła, tylko jak wspomniałam słyszałam
                    wypowiedź papieża i jest ona dla mie wystarczająca. Co panowie senatorowie robią
                    to mnie nie interesuje. Jak są tacy sprawiedliwi to na mój gust powinni by też
                    krzyczeć więcej w sprawie Radia Maryja, ale tam już chyba na szczęście jakieś
                    porządki zaprowadzane są. Jak panowie senatorowie nie chcą do kina to niech nie
                    idą. Tyle gorszych filmów już leciałosmile. Wypowiedź B16 jest wystarczająca dla
                    wiernych i nic już nie trzeba dodawać, ani zabraniać czegokolwiek. Wszytko w
                    wolności.
                    • janowa Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 19:26
                      Gdyby wszyscy tak mysleli jak ty to w ogole nie bylo by sprawy. A do kina
                      poszlaby pewnie polowa z tych, co pojda z powodu skandalu smile
                      ---
                      bonkreta
                • twinmama76 AAAAA!!! 19.05.06, 09:24
                  Musze przyznać, że skrót JPII przyprawia mnie o dreszcze uncertain
                  Nie rozumiem po co wtłaczać osobę uznawaną przez niektórych za świętą w
                  stylistykę MTV.
                  Ale B16 mnie po prostu powalił uncertain
                  Powtórzmy sobie parę razy - Be_ne_dy_kt, w dodatku XVI, na litość boską uncertain
                  • ewa2233 Re: AAAAA!!! 19.05.06, 10:35
                    smile)))))))))))))))))))
                    A ja myślałam, że "B16" to jakiś k.o.d
                    smile)))))))))))))))))))
                    --------------------------------------------------
                    çççççççççççççççççççççĂççĂç
              • trissie Re: za wczesnie sie kliklo :-) 19.05.06, 13:15
                jezeli naprawde jestes zainteresowana odpowiedzia na swoje pytania i chcesz
                wiedziec, dlaczego ksiazka przeklamuje fakty historyczne i nie tylko,poczytaj:
                www.odkoduj.pl
                • janowa Re: za wczesnie sie kliklo :-) 19.05.06, 13:50
                  Poczytalam. I dalej nie rozumiem, dlaczego robi sie z tego takie wielkie halo.
                  Nie wystarczy oglosic, ze to czysta fikcja (zreszta chyba juz wszyscy wiedza
                  smile? Przeciez wierni uwierza swoim hierarchom koscielnym a nie pisarzynie. Po co
                  gadanie o przestepstwie? Po co wzywanie do bijkotu? Przeciez to przynosi szkode
                  wlasnie Kosciolowi, bo broni sie "za bardzo", a dzieki skandalowi wiecej ludzi
                  pojdzie to obejrzec. Przeciez nie jest to jakas wielka sztuka ani literatura,
                  zeby autor, czy rezyser mogli sie pochwalic jakims autorytetetm dla katolikow
                  smile To nie sa badacze, naukowcy, tylko ludzie szol-biznesu.

---
                  bonkreta
                  • monia145 Re: za wczesnie sie kliklo :-) 19.05.06, 16:51
                    Kościół z reguły nie toleruje watpliwości co do dogmatów wiary. Nie ufa tez
                    swoim owieczkom, nie wierzy w ich rozsadek, że po obejrzeniu tego filmu
                    katolicy o ugruntowanej silnej wierze, ni odwróca sie od niego. A może nawet
                    nie chce aby pojawiły sie jakiekolwiek pytania ze strony wiernych. Kościół jest
                    autorytarny i w autorytarny sposób podchodzi do tego filmu- nie oglądać i już.
                    Zresztą, dla niektórych środowisk związanych z wiarą katolicką, nawet ogladac
                    niczego nie trzeba, aby uznać coś za warte tylko zdjecia z wystawy, afiszu itp.
                    Rzeczywiście tym wezwaniem do bojkotu, ośmiesza się tylko, bo napędza widzów do
                    kin, ludzie zaczynają myśleć: skoro nie chcą aby oglądać, to maja cos do
                    ukrycia i przede wszystkim podważa swój autorytet rozmieniając się na drobne
                    przy okazji każdej sztuki i filmu, który chociaż minimalnie idzie pod prąd.
                  • trissie Re: za wczesnie sie kliklo :-) 20.05.06, 00:24
                    > o
                    > Po co wzywanie do bijkotu?
                    Nie mieszkam co prawda w Polsce, ale słyszałam wypowiedź polskiego biskupa,
                    który mówił, że kościół nie wzywa do bojkotu, podkreślał jedynie szkodliwośc
                    tego filmu. Byc może jednak coś mi umknęło

Tak intuicyjnie, przyznaje rację ludziom, którzy sa oburzeni tą książką oraz nie
                    chcą oglądać filmu. Myślę, że gdyby ktoś wyrażał sie w sposób obraźliwy i
                    ĸlamliwy o osobie którą kocham, nie chciałabym takiej osobie napędzać kasy, ani
                    utrzymymwać z nią kontakŧow, mimo, że przecież dementowałabym jej kłamstwa.
                    Analogicznie, może trudno to zrozumieć na forum emama akurat, ale istnieją
                    ludzie, którzy kochają Jezusa. Po prostu. I nie chcą napędzać kasy filmowi i
                    książce, która przekazuje nieprawdę.

Przeciez nie jest to jakas wielka sztuka ani literatura,
                    > zeby autor, czy rezyser mogli sie pochwalic jakims autorytetetm dla katolikow
                    > smile To nie sa badacze, naukowcy, tylko ludzie szol-biznesu.

Gdyby ktoś szerzył nieprawdę o kimś bliskim Tobie, też pewnie sprzeciwiałabyś
                    się temu. Czy zajęłabyś stanowisko dopiero wtedy, gdyby tę nieprawdę
                    rozpowszechniał autorytet?
                    • janowa Re: za wczesnie sie kliklo :-) 21.05.06, 14:42
                      Nie o tym mowie, ze Kosciol nie powinien w ogole zareagowac. Kosciol powinien
                      prowadzic DIALOG z wiernymi - w koncu to nie dzieci, ktorym mozna zabronic
                      obejrzec film! Zreszta, nawet dzieciom nalezy to i owo wytlumaczyc, jak sie
                      czegos zabrania smile
                      Reagujac w ten sposob tylko nabija sie kabze pisarzowi nienajwyzszych lotow.
                      W dalszym ciagu nie pojmuje dlaczego na spokojnie nie mozna w kosciele z ambony
                      powiedziec, w czym problem i dlaczego kloci sie to z doktryna wiary. Chyba
                      ludzie potrafia to zrozumiec, a tak traktuje sie ich jak jakies dzieci we mgle,
                      ktore w kazda bujde uwierza. Czy naprawde warto? Moim zdaniem nie. I tyle.

---
                      bonkreta
                      • lucasa Re: za wczesnie sie kliklo :-) 21.05.06, 22:35
                        janowa napisała:

> Nie o tym mowie, ze Kosciol nie powinien w ogole zareagowac. Kosciol powinien
                        > prowadzic DIALOG z wiernymi - w koncu to nie dzieci, ktorym mozna zabronic
                        > obejrzec film! Zreszta, nawet dzieciom nalezy to i owo wytlumaczyc, jak sie
                        > czegos zabrania smile
                        > Reagujac w ten sposob tylko nabija sie kabze pisarzowi nienajwyzszych lotow.
                        > W dalszym ciagu nie pojmuje dlaczego na spokojnie nie mozna w kosciele z
                        ambony
                        > powiedziec, w czym problem i dlaczego kloci sie to z doktryna wiary

bardzo logicznie piszesz smile (nie zacytuje wszystkich Twoich wypowiedzi w tym
                        watku)
                        mi tez sie wydawalo, jeszcze wtedy, gdy nawet nie byl film krecony, ze
                        wystarczy powiedziec prosto, ze to fikcja i po sprawie. ale po tym, jak przez
                        dluuuzsza chwile rozmawialam o ksiazce ze znajomym, tzw praktykujacym
                        katolikiem, (oczytanym, inteligentnym itd) zalamalam sie. i mysle, ze dobrze,
                        ze Kosciol stanowczo protestuje (moze tylko te postulaty dotyczace nie-
                        wyswietlania filmu sa bez sensu). nasza rozmowa byla wlasnie nt fikcji i
                        niescislosci i wlasnie przedstawiania teorii jako faktow. i po tej dluzszej
                        rozmowie znajomy mowi, ze faktycznie mam racje, ale ... "nigdy nie wiadomo".

dla mnie tez podstawa do stanowczej reakcji jest fakt, ze autor nigdzie nie
                        powie, ze to fikcja, bo wlasnie w to wierzy.

a jezeli chodzi o ksiezy i ambone, to mysle, ze mowia, tyle, ze wlasnie - zbyt
                        mocne zaangazowanie sie bedzie odebrane jako "winny sie tlumaczy"...

A
                      • trissie Re: za wczesnie sie kliklo :-) 22.05.06, 14:43
                        Nie o tym mowie, ze Kosciol nie powinien w ogole zareagowac. Kosciol powinien
                        > prowadzic DIALOG z wiernymi - w koncu to nie dzieci, ktorym mozna zabronic
                        > obejrzec film! Zreszta, nawet dzieciom nalezy to i owo wytlumaczyc, jak sie
                        > czegos zabrania :-

1. kosciol nie zabrania, skąd ten wniosek?
                        2.czy uwazasz ze ksieza na kazaniach powinni zajomwac sie dementowaniem
                        falszerstw z kazdej bluźnierczej ksiażki czy filmu? o gdyby tak bylo, tutaj
                        dopiero moglabys sie po takim kosciele przejechac, pod haslem "winny sie
                        tłumaczy" a poza tym średnio inteligentny i średnio kumaty katolik nawet w tym
                        kraju powinien wiedzieć, dlaczego ta książka jest bluźniercza, nie traktujmy
                        ludzi jak dzieci.

W dalszym ciagu nie pojmuje dlaczego na spokojnie nie mozna w kosciele z ambony
                        > powiedziec,

Z ambony? z ciekawości zapytam, gdzie widziałaś coś takiego w tych czasach?
                        Wnioskuje, być może pochopnie, że w kościele raczej rzadko bywasz, ale wiesz co
                        księża głoszą na kazaniach i czy prowadzą dialog z wiernymi? Zauważayłam, że to
                        typowe, kazania najbardziej nie podobają się tym, którzy do kościoła w ogóle nie
                        chodzą, może i jest w tym jakaś logika?
                  • mpingo Re: za wczesnie sie kliklo :-) 21.05.06, 13:06
                    Janowa, a gdyby tak napisać ksiażkę o tajemnym sprzysięzeniu Żydów,
                    w której główną atrakcją byłyby sceny uprowadzania małych dzieci,
                    która nastepnie wrzucane są do beczek wybitych od środka gwoździami
                    na sztroc aby utoczyć z nich krew do wyrobu macy ?
                    Taki mocny thriller. Jak mylisz, fajnie by się taka książka i film
                    sprzedawały ? I żeby tak jeszcze wszystkie gazety w ramach reklamy i
                    recenzji, tudzież dywagacji prawda-li to czy nie multiplikowały
                    codziennie: Żydzi-krew-dzieci, Żydzi-krew-dzieci, Żydzi-krew-dzieci,
                    Żydzi-krew-dzieci, Żydzi-krew-dzieci, Żydzi-krew-dzieci, Żydzi-krew-dzieci,
                    Żydzi-krew-dzieci, Żydzi-krew-dzieci, Żydzi-krew-dzieci, Żydzi-krew-dzieci,
                    Żydzi-krew-dzieci...
          • monia145 Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 19:00
            A czy Dyrektor Zachety obraziła uczucia religijne większości katolików,
            wystawiając rzeźbę papieża uginajacego sie pod ciężarem kamienia? A poleciały
            gromy i ekspozycja musiała byc usunięta.
            Moge sie mylić co do tego, ze była to Zacheta!!!!!
        • tebacha Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 15:26
          A ja w Kościele jestem i właśnie tu czuję wyniesienie sakramentu małżeństwa do
          niesamowitej świętości. To może Ty w jakimś innym jesteś? Czytałaś coś Jana
          pawła II na temat świętości mażeństwa? Nie jest to powołanie mniejsze od kapłaństwa.

• janowa Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 15:32
            Tak myslalam. Wiec powtarzam - w czym taki straszny problem i obraza?

---
            bonkreta
            • tebacha Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 15:34
              Odpisałam wyżej w tym samym czasiesmile
          • monia145 Re: za wczesnie sie kliklo :-) 18.05.06, 18:56
            Ty mówisz o teorii, jaka zajmował sie papież a ja o praktyce jak to wyglada z
            punktu widzenia przeciętnego człowieka i obserwatora nauki Kościoła, czyli np.
            kazań z ambony czy nauk w konfesjonale lub "pouczeń" w czasie nauk
            przedmałżeńskich. Ja nie mam w tym względzie dobrych doświadczeń, Twoje
            widocznie sa innesmile
    • jonquille Re: kod da vinci 19.05.06, 07:54
      zabranianie przyniesie skutek dokladnie odwrotny od zamierzonego. Cala ta
      nagonka na ksiazke/film (swoja droga krytyki dosc niepochlebne) spowodowala np,
      ze amerykanska strona internetowa Opus dei zanotowala w ostatnim miesiacu
      rekordowa liczbe "odwiedzin". I oni sie z tego bardzo ciesza wink
      • cocollino1 Re: kod da vinci 19.05.06, 11:04
        wczoraj byl w tv badzo ciekawy program o Opus dei w Polsce. wypowiadala sie
        rzecznik prasowy itd. Bardzo ciekawe...
        Wiecie ilu jest czlonkow opus dei w polsce?smile
    • bablara Re: kod da vinci 19.05.06, 10:18
      Czescsmile Widzialam wczoraj ten film na pokazie przedpremierowym i....chyba
      szczerze mowiac powialo nuda z ekranu. O ile ksiazke czytalam jednym tchem o
      tyle na filmie zastanawialam sie kiedy on w koncu sie skonczy.
    • ewa2233 Re: kod da vinci 19.05.06, 10:33
      lila1974 napisała: "Dlatego lubię filmy z Gibsonem lub Gibsona - nie mam
      pewności, czy mi na koniec nie spłata jakiegoś figla smile"

Pod tym kątem uwielbiam filmy Q. Tarantino smile
      --------------------------------------------------
      çççççççççççççççççççççĂççĂç
      • nycole Re: kod da vinci 19.05.06, 11:36
        Ksiązka fajna ale czytałam lepsze (chciażby inne Browna) a na film się wybiram .
        nie wiem o co tyle szumu. "Oni" naprawdę myślą ,że ludzie w to uwierzą? Jest
        jeszcze coś takiego jak fikcja literacka...
        UFFFFF ...
    • marta.m2 Re: kod da vinci 19.05.06, 12:25
      Dla Kościoła największym problemem nie jest teza, że Jezus miał żonę, ale
      podważanie faktu, że Jezus umarł na krzyżu i zmartwychwstał. Wg książki Browna
      ukrzyżowanie było mistyfikacją, którą Jezus - człowiek w każdym calu - przeżył.
      A to podważa cały sens chrześcijaństwa. I gdyby Brown jasno określił, że jego
      książka to beletrystyka, to jeszcze by uszło - choć też pewnie pojawiłyby się
      komentarze, natomiast on twierdzi, że opiera się na źródłach historycznych, a
      to jest nieprawda.
      • janowa Re: kod da vinci 19.05.06, 13:54
        No to wystarczy chyba pokazac czarno na bialym, ze to nieprawda. Kosciol
        zachowalby twarz, a autor zostalby wystarczajaco osmieszony jako "badacz prawd
        historycznych". Czyz nie? Taka dyskusja sprowadza niepodwazalne dla ludzi fakty
        z ich religii do poziomu wypocin jakiegos pisarzyny. Czy warto? Moim zdaniem nie.
        ---
        bonkreta
        • eni.s Re: kod da vinci 19.05.06, 14:10
          Znam pare osob ktore mimo ze przedstawi sie im fakty historyczne, badania
          naukowcow (nie tylko wierzących) i tak wiedza swoje ze Brown odkryl nowa teorie
          a kosciol cos ukrywa bla bla... ale nie jestem za tym zeby od razu zabraniac
          czytac ksiazke lub ogladac film, kazdy ma swoj rozum i powinien sam dojs do
          tego co jest prawda a co fikcja literacka
    • marta.m2 Re: kod da vinci 19.05.06, 14:50
      To nie jest takie proste. Dla niektórych sam fakt, że kościół wypowiada się
      przeciwko insynuacjom Browna jest potwierdzeniem tego, że on miał rację, bo
      przecież winny się tłumaczy. A poza tym bardzo trudno w prosty i przystępny
      sposób opisać na czym polega mijanie się z prawdą i manipulacja faktami
      historycznymi oraz różnymi domniemaniami. Niestety są też ludzie oporni na
      słowo pisane, obejrzą tylko film i wyciągną wnioski podsunięte przez Browna.
      • g0sik Re: kod da vinci 19.05.06, 15:15
        A Kościół chce mieć w swoich szeregach wiernych, którzy na prawdę wierzą czy
        wszystkich jak leci? Może warto przypomnieć sobie czasy zabraniania...wtedy
        kościoły pękały w szwach....A może księża się boją, ze wiernych ubędzie i
        dochody z tacy i kolęd spadną?
        • kubara1 Re: kod da vinci 20.05.06, 09:28
          Dziewczyny, ale czy warto iść? Prowadzicie dywagacje moralno - obyczajowesmile a
          ja chciaąłm jakąs recenzję przeczytać. Iść czy nie iśc? Książkę czytałam, wieć
          finał nei będzie żadnym zaskoczeniem. Podpowiedzcie, czy warto kasę wydawać
          • mpingo Re: kod da vinci 21.05.06, 13:16
            Książka jest marna. Jeśli kogoś bawią spiski niech sobie przeczyta
            "Wahadło Foucalta" - bardziej inteligentne, lepiej napisane w ogóle
            wszystko lepiej. Kod to taki Harlequine, powiastka dla kucharek
            (zastapionychj w XXI w przez nastolatki).
            Przy czym Wahadła nikt nie traktował jako Księgi Objawionej a poczytajcie
            dyskusje n.t. Kodu - jest sporo idiotów i idiotek wyposażonych w
            umiejętność czytania, którzy dojrzeli w Kościele diabła.
    • gemmavera Re: kod da vinci 20.05.06, 13:28
      To ja dorzucę link z wypowiedzią księdza, ktory nie tylko nie chce bojkotować,
      ale nawet widzi pewne plusy książki/filmu. big_grin
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35055,3356588.html?as=1&ias=2
      • pade Re: kod da vinci 20.05.06, 13:43
        nie zgadzam się z tym księdzem, że książka jest kiepska, Brownowi brak talentu,
        a w połowie książki można zacząć się nudzić. Czytałam ją jednym tchem, nie
        znudziła mnie ani trochę, pobudziła wręcz do przemysleń. Ale sięgając po nią
        wiedziałam,ze to fikcja a nie dokument historyczny.
      • janowa Re: kod da vinci 21.05.06, 14:36
        Dziekuje ci za ten link. To jest dokladnie poziom wypowiedzi, jakiej powinno sie
        oczekiwac od Kosciola. Gdyby tak wywazona byla reakcja wszystkich jego
        przedstawicieli to w ogole nie byloby sprawy, a "Kod" zostalby zdyskredytowany
        na poczatku. Ta burza jest kompletnie niepotrzebna i wywoluje niezamierzone, a
        wrecz odrwotne skutki. O to mi wlasnie chodzilo...
        ---
        bonkreta
    • michiko popłakałam się 20.05.06, 17:10
      ze śmiechu podczas seansu w kinie.
    • geraltina Re: kod da vinci 21.05.06, 15:53
      Byłam w kinie,obejrzałam i stwierdzam co następuje-film jest do bani.Powtarzam
      FIlM JEST DO BANIuncertain
      I co te krucjaty:/przecież to tylko film,bajka, w dodatku miernej jakości...
    • gotha_martik Re: kod da vinci 21.05.06, 20:37
      może być ciekawy wink
      i an pewno jest, chociaz w gazetach można było przeczytać odezwe zaweidzionych..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka