ada9611 14.08.06, 09:14 chce mi sie ryczec,wlasnie zaprowadzilam moja corke do sszkoly pierwszy dzien,mieszkam w nl i dzis wlasnie mja pierwszy dzien szkoly.jeju jak te 6 tygodni przelecialo.dlatego mi sie chcce ryczec. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joasiiik25 Re: pierwszy dzien szkoly -mama w depresji 14.08.06, 09:19 Mamusiu wyluzuj sie.... zobaczysz jaka corka wroci zadowolona a Ty idz wez sobie kapiel, poczytaj lub poleniuchuj wiem,ze to trudne bo ja bardzo przezywalam jak moj 17 miesieczny synek poszedl 1 raz do zlobka trzymaj sie Odpowiedz Link Zgłoś
ianna Re: pierwszy dzien szkoly -mama w depresji 14.08.06, 10:17 Spoko Twój maluch zaczyna nowy, fascynujący etap w życiu i pomyśl, że będzie copraz mądrzejszy i mądrzejszy i będzie zadawał nowe, ciekawe pytania... A tak na poważnie pierwszy dzień szkoły ( a właściwei zerówki) czeka mnie we wrześniu i już jakoś mi tak dziwnie, że moje dziecko robi się coraz starsze... Eh życie ianna Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: pierwszy dzien szkoly -mama w depresji 14.08.06, 12:13 Ja też za parę dni zaprowadze mego 5 latka do szkoły...chyba będę wyć jak kojot(( Wiem co czujesz,spróbuj sie odprężyć.A co najważniejsze nie okazuj nic dziecku Uszy do góry! Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka zapraszamy na forum dla mam "pierwszaków" 14.08.06, 15:19 Tu jest link: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=38252 Odpowiedz Link Zgłoś
12terazja długość wakacji 14.08.06, 15:30 >jeju jak te 6 >tygodni przelecialo.dlatego mi sie chcce ryczec. Możesz napisać, jaki jest rozkład roku szkolnego u Was? Ja uważam, że wakacje w Polsce są za długie (chętnie poznam opinie innych mam). W tym roku to 11 (a właściwie 12 tygodni). Nie jest to najlepsze rozwiązanie, z kilku powodów: - rozleniwia - odejmując rózne przrwy, święta mało efektywnego czasu na naukę (np języki na począkowym poziomie idą po takiej przerwie w zapomnienie) - wiele dzieci nie tyle jest wypoczętych, co znudzonych; powiedzmy sobie szczerze, ilu rodziców stać na zapewnienie (opłacenie) ponad np 10 tygodni wakacji? - ja wiem, że ten pierwszy września to niemal tradycja, ale jakkolwiek jestem za wydłużaniem wakacji na czerwiec, tak opowiadam się, aby koniec sierpnia przeznaczyć na rozruch (np poczatek roku 21 VII - pierwszy poniedziałek po 20) Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka nie są za długie tylko w sam raz 14.08.06, 15:33 Co to za lekcje, kiedy na zewnątrz gorąco i świeci słonko? Ja sie cieszę, że jest tyle wolnego. Moje maluchy wcale sie nie rozleniwiają, bo staram się by ciągle miały jakieś zajęcie, by sie nie nudziły. Uwielbiamy wakacje )) Odpowiedz Link Zgłoś
12terazja Re: nie są za długie tylko w sam raz 14.08.06, 15:49 jusytka napisała: Uwielbiamy wakacje )) 5 i 7 -latki, to mogą nawet cały rok wakacjować Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: nie są za długie tylko w sam raz 14.08.06, 18:20 ale nie wakacjują cały rok Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: nie są za długie tylko w sam raz 14.08.06, 16:20 Justyka, ale kto sie dziecmi zajmuje w czasie wakacji? rozumiem, ze Ty nie pracujesz zawodowo? a pomysl o tych wszystkich rodzicach, ktorzy musza swoim malym dzieciom zapewnic opieke i zajecie na 12 tygodni! przeciez nie maja tyle urlopow... `````````````````` kurczak: 03.03.05 Odpowiedz Link Zgłoś
ada9611 Re: długość wakacji 14.08.06, 16:40 przewaznie dlugosc letnich wakacji jest 6 tygodni,i to nie cala holandia ze wszystkie dzieci zaczynaja w ten sam dzien wakacje lub szkole,w pazdzierniku maja tydzien jesiennych wakacji,na swieta ,kolo 2 tygodnie,,majowe wakacje 2 tygodnie ,i pare w ciagu roku z roznych okazji ,urodziny krolowej itd.tylko ze to jest strasznie maczace,nie maj calego pelnego dnia w szkole tylko od 8.45 do 12.15 przerwa ,niby ze lunch ,do domu do 13.30 znow do szkoly do 15.30 ,uff.wlasnie to jest meczace gdyby moze zajecia szkolne byly do 13,14 moze dzieci by tak nie byly zmeczone,ale to juz moje wnioski.oczywiscie kazda szkola ma swoje godziny przerwy,.pocieszam sie ze to tylko w podstawowce tak jest,ale sie rozpisalam Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka12 Re: pierwszy dzien szkoly -mama w depresji 14.08.06, 17:40 Hej ja tez dzisiaj pierwszy raz zaprowadzilam mlodego do szkoly. Ale dzisiaj tylko 2 godziny maja. Moze wyrodna mama jestem, ale nie chce mi sie plakac. Wiem, ze synkowi bedzie sie podobac. Bedzie w koncu mial towarzystwo innych dzieci w jego wieku (tak na codzien). A ja odpoczne od jego i mlodszego synka ciaglych klotni. Takze dobrze jest! Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: pierwszy dzien szkoly -mama w depresji 14.08.06, 22:06 ja też sie strasznie boję początku szkoły mojej córy i uważam, że wakacje nigdy nie są za długie a moje dzieci nigdy sie nimi nie nudzą. Pocieszam się, że w przedszkolu mała świetnie dawała sobie radę ale nie wiem, może w zerówce będzie trudniej i nowi koledzy i nowe wymagania, rysowanie, pisanie, liczenie, wf. Brak czasu na ćwiczenia, angielski, leniuchowanie i zabawę i robienie tego co akurat przyjdzie do głowy Odpowiedz Link Zgłoś