blou1 31.08.06, 12:47 Ja szukam i niestety efekt fatalny, czyli nadal jestem w domu. Mam pytanko, jaką drogą znalazłaś pracę. Samodzielnie czy przez koneksje? Ale tak szczerze, pytam z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gerandia Re: Jak znalazłaś pracę? 31.08.06, 12:51 Ja co prawda pracuje ale tez szukam czegos zeby zmienic i potwierdzam jest bardzo ciezko mam kwalifikacje doswiadczenie i nic niestety nie mam zanjomych ktorzy mogli by cos zalatwic bo nie oszukujmy sie tak sie teraz robi zatrudnia sie ludzi z polecenia ale nie poddaje sie wysylam aplikacje pytam i wierze ze w najblizszys czasie znajde i tobie tez tego zycze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chloe30 Re: Jak znalazłaś pracę? 31.08.06, 12:56 Obie moje prace znalazłam sama. Do jedenj firmy dostałam się przez Adecco, do drugiej z ogłoszenia w GW. Nigdzie nie miałam znajomości Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Jak znalazłaś pracę? 31.08.06, 12:57 Moja znajoma dala mi cynk, ze poszukuja kogos do jej dzialu.Nie poszlam typowo z polecenia, tylko po prostu wyslalam cv , poszlam na rozmowe i sposrod kilku kandydatow zdecydowano sie na mnie.W mojej firmie tak wlasnie szukaja nowych- wici rozsylaja najpierw pracownicy, ogloszenie to ostatecznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
akap22 Re: Jak znalazłaś pracę? 31.08.06, 12:57 Ja dwa razy zmieniałam pracę pierwszy raz znalazłam pracę sama, po 4 latach firma została zlikwidowana i szefowa poleciła mnie znajmemu (nazwijmy go pan X) i zostałam zatrudniona. Potem zaszłam w ciążę i byłoby wszystko OK ale szef mojego działu czyli X odszedł, po macieżyńskim okazało się, że nie ma dla mnie miejsca, prezes szczerze powiedział, że może za rok ale nie wiadomo dlatego przedłużyłam macieżyński i byłam trochę na wychowawczym. I wtedy X zadzwonił do mnie z informacją, iż jego kolega właśnie szuka kogoś o moich kwalifikacjach i tak mam trzecią pracę. Więc można powiedzieć, że trochę przez koneksje ale zapracowane i zasłużone bo jak bym była złym pracownikiem to nikt dalej by mnie nie polecał. A jakiej pracy szukasz i gdzie? Może coś mogłabym Ci pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
fifkowa Re: Jak znalazłaś pracę? 31.08.06, 12:58 Szczerze mowiac ja po znajomości bo teraz inaczej jest trudno Odpowiedz Link Zgłoś
blou1 Re: Jak znalazłaś pracę? 31.08.06, 13:04 Ja Wrocław, jestem hotelarzem, finanse i rachunkowość też w teorii. Ale szczerze, nie pracowałam w zawodzie i zaczynam od zera a że latek już trochę mam więc mam gorzej. Wiecie, dziwne, jakoś poztywnie jestem nastawiona (wbrew dotychczasowym doświadczeniom). Ps. A szukam różnymi drogami, znajomi, wysyłam podania w ciemno, wyborcza, internet, chyba więcej nic nie wymyślę. Odpowiedz Link Zgłoś
clk Zawsze sama, nigdy z polecenia. 31.08.06, 13:06 A tak w ogole trzymajcie kciuki, ide dzisiaj na 15na rozmowe, chce zmienic prace, bo mam swojej dosc i chcialabym pracowac tam, gdzie ide )) Odpowiedz Link Zgłoś
mysia-mysia fuksem 31.08.06, 13:12 Też nie miałam żadnych znajomości, ale w końcu udało się. I to w chwili, kiedy sobie odpuściłam wszystko, bo już nie miałam nadzieji. Było dość śmiesznie: byliśmy umówieni z szefem na rozmowę na piątek. W środę wieczorem zadzwonił żeby przełożyć na czwartek, a jeszcze nadzwonił się trochę bo nie odbierałam. A ja zamiast "ależ oczywiście nie ma najmniejszego problemu", powiedziałam, że nie bo mam już inne plany. Trochę tak na zasadzie "zawracanie głowy, chodzę na te rozmowy a wszystko na pewno i tak jest z góry obstawione" I byłam pewna, że pan powie "no to trudno, poradzimy sobie bez pani". No ale pan się dostosował. Sama rozmowa była niestandardowa, bo przeprowadzana na korytarzu, a mi się nawet nie chciało robić dobrego wrażenia. Powiedziałam nawet że czegośtam to nie lubię robić. Ale jednak to mnie wybrano - cuda się czasem zdarzają Powodzenia i nie poddawajcie się Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Jak znalazłaś pracę? 31.08.06, 13:13 Pierwsza praca po znajomosci.Druga praca z castingu-pokonoalam 300 osób nie majc żadnego kompletnie doświadczenia!!! Trzecia praca z ogloszenia Wyborczej.Bylam na rozmowie,kazali czekac a miedzyczasie okazalo sie ze jestem w ciązy.Zosatalm wiec w starej pracy i jak córcia miala 8 miesięcy zadzwonilam tam jeszcze raz-okazalo sie ze jedna z pracownic idzie na emeryture-czekalam jeszce 3 miesiące i pracuje tam do dzis, Odpowiedz Link Zgłoś
agatkaros Re: Jak znalazłaś pracę? 31.08.06, 14:03 Ja sama znalzałam pracę, bez polecenia, w której pracuję już 5 lat. Obecnie mam jeszcze 2 dodatkowe prace, kóre także znalzłam bez żadnych koneksji. Nie zgadzam się więc z teorią, że wszystko załatwia się przez znajomości, z pewnością one się przydają, ale jak widać po moim przypadku nie miały znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
abosa Re: Jak znalazłaś pracę? 31.08.06, 14:16 Dzwoniłam (w odpowiedzi na ogłoszenia)+ rozmowy z cv i listem, sama z siebie roznosiłam/ rozsyłałam cv do firm/ placówek, które mnie interesowały; Gdy odbywałam staż, dostałam propozycję pracy z miejsca, gdzie byłam na rozmowie jakieś 5 mies. wczesniej ale odmówiłam (i tego trochę żałuję); Obecnie pracuję w firmie, o której ktoś mi powiedział, że poszukują, przyszłam na rozmowę, potem, chyba po dwóch tyg. na test i wkrótce zostałam przyjęta Inna sprawa, że w międzyczasie znalazło się dla mnie miejsce gdzie indziej (jak wyżej wspomniałam, biegałam z cv wszędzie ), zrezygnowałam z niego i bardzo się z tego cieszę Dlatego jestem zdania, że pracę trzeba sobie wychodzić, można wirtualnie Odpowiedz Link Zgłoś
oliwia.x Re: Jak znalazłaś pracę? 31.08.06, 14:36 najpierw bylam na stazu po znajomosci potem znalazlam prace sama, nastepnie tez przez przypadek przeszlam do nowej a potem dziwnym zbiegiem okolicznosci odeszlam za porozumieniem stron do nastepnejpracy czyli w sumie 3 prace i zaszlam w ciaz. bylam na macierzynskim potem 3 mce wychowaczego i tym razem po znajomosci dostalam znowu nowa prace i przeszlam za porozumieniem stron. wszystkie prace bez znajomosci okazaly sie nieciekawe a teraz ta po znajomosci i jestem zalamana bo tez lipa. ja nie wiem czemu nie mam szczescia do pracy zawsze trafiaja mi sie niewypaly najpierw zlote gory obiecuja a potem niewypal eh szkoda gadac. nie chodzi tu juz o finanase ale o samorealizacje. moj maz mowi ze dla mnie kazda prace bedzie zla Odpowiedz Link Zgłoś
missfatbooty przez ogłoszenie w internecie 31.08.06, 14:40 jedną.. całkowicie bez znajomości. a drugą z polecenia - dostałam nr od znajomej mamy do faceta, który szukał lektorki. a teraz znowu szukam przez net (leniwa jestem i mi sie osobiscie nie chce skladac.. ) Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jak znalazłaś pracę? 31.08.06, 14:43 Zawsze samodzielnie. Z ogłoszeń w "GW" te pierwsze prace a później weszłam w branżę i szukałam lepszych już z innej pozycji, czasem z ogłoszeń, czasem sama wysyłałam aplikacje nawet jak firma nie deklarowała, że szuka i okazywało się, że owszem szuka. Bywało tak, że się nawzajem ze znajomymi polecaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 sama 31.08.06, 16:16 wybrałam się do centrum handlowego, zostawilam CV i na drugi dzien dostalam prace Odpowiedz Link Zgłoś
mamaivcia Re: Jak znalazłaś pracę? 31.08.06, 16:26 Zarówno tę pierwszą w życiu, jak i potem drugą poprzez agencję rekrutacyjną :- ))) Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Jak znalazłaś pracę? 31.08.06, 16:50 Samodzielnie, z ogłoszenia w gazecie, pracuję tu już prawie 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
juska26 Re: Jak znalazłaś pracę? 31.08.06, 16:58 Przez znajomości, po roku szukania, wydzwaniania na ogłoszenia z gazet, wysyłania cv itp. Trzymajcie kciuki jutro mój pierwszy dzień pracy Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Jak znalazłaś pracę? 31.08.06, 17:03 Wysłałam ofertę (pierwszą poważną, bo popełniłam jeszcze 2 wczesniej, ale takie sobie), w mailu powołałam sie na kolegę, który współpracuje z tą firmą i dostałam pracę, a on za mnie znaleźne-300 pln. Odpowiedz Link Zgłoś