Dodaj do ulubionych

Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ?

01.09.06, 22:09
Ostatnio doszłam do wniosku, że jestem trochę egoistką bo nie pozwalam mojej
córce mieć żadnego zwierzątka ponieważ ja za nimi nie przepadam. Jedyne co
mamy to rybki w akwarium 270 litrów-ale jej to nie bawi i nic dziwnegosmile)
I jak tak sobie myślę o tym to stwierdziłam, że powinnam jej jednak coś kupić
bo ona oczywiście przypomina cały czas temat zwierzaka. Pies i kot nie
wchodzą w grę.
Co mają wasze dzieciaki w pokojach i błagam wypiszcie plusy bo muszę zmienić
swoje nastawienie smile))
Obserwuj wątek
    • beata985 Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 01.09.06, 22:16
      koty, ale mieszkamy w domku więc buszują w piwnicy i ogródku.
      pozatym gonią myszy i to raczej ten powód dla ,którego się zgodziłamwinkcho...y
      spać zimą nie dają
    • baaasiiia Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 01.09.06, 22:19
      Moja córcia ma świnkę morską - synpatyczny gryzoń, który dziecka nie ugryzie
      (raczej). Nie daje się to jakoś super oswoić, ale przychodzi do ręki, reaguje
      na gwizdy itp. Są ponoć takie, które na swoje imię reagują smile
      Mieliśmy kiedyś chomiki, ale takie maluchy - jakoś ginęły w rękach smile
      Ponoć niezły jest szczur - ja się w życiu do tego nie przekonam - nie mogę
      patrzeć na ten wlokący się ogon smileAle to bardzo inteligentne zwierzę i szybko
      daje się oswoić.

Ps. My mamy jeszcze psa i rybki smile
    • nanuk24 Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 01.09.06, 22:22
      moje dziecko ma pluszowe pieski. Mieszka z nami kot, jednak nie jest on
      wlasnoscia dziecka, bo zwierzeta nie sluza do zabawy!
      • mama007 Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 01.09.06, 22:25
        MY mamy koty. zastanawiam sie nad gryzoniem "dla dziecka" w sensie czysto
        teoretycznym - tzn teoretycznie jej, praktycznie i tak na mojej glowie.

dziecko zostanie wyposazone w psa jak bedzie na tyle duze, zeby chodzic z nim
        na spacery i po nim sprzatac na tychze spacerach. o ile sie dziecku do tego
        czasu nie odechce smile
        • edycia274 Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 01.09.06, 22:41
          Kota. Kochają się oboje ponad życie. Mój mąż też nie przepadał a teraz " kocha".
          Mamy teraz na przechowaniu psa na 2 tyg i jest extra. I chyba będzie pies. Moge
          potwirdzić to, ze dziecko dobrze się ze zwierzętami wychowuje. Na Niki działaja
          uspakajająco.
        • igge Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 01.09.06, 22:53
          Moje mają psa i dwie świnki morskie. Od jakiegoś czasu regularnie błagają o
          szczeniaczka i kociaka, próbują przygarnąć bezpańskie etc. Ja już nie mam siły
          ani chyba ochoty. Pies jest z nami "od zawsze" i ma wielkość cielaka, tonę
          futra (kłaczki wszędzie), na spacer wychodzi z nim mąż i ja, karmię, gotuję ryż
          dla niego ja, podają sporadycznie dzieciaki, one się z nim bawią i czasami
          otworzą drzwi łazienki i odkręcą kran jak piszczy bo chce pić (a piszczy co 20
          minut, w nocy rzadziej, zalana po piciu łazienka, zmywam ja) W wakacje musimy
          mieć opiekę do pieska, tylko osoby znajome bo inne by zjadł. Ostatnio chorował
          kosztowało to około 800 zł (wizyty weterynarza w domu, nie mogłam go
          dowozić).Świnki morskie karmię ja, czasami dzieci, klatki (samiec i samiczka)
          zajmują ćwierć kuchni i sprzątane są przez męża i rzeczywiście syna z pomocą
          córeczki lub moją. Dzieci głaszczą świnki, wyprowadzają na spacery, puszczają w
          ogródku, pamiętają w supermarkecie, żeby kupić pokarm i siano.
          Na prośby dzieci o kolejne zwierzątka każę im poświęcać więcej starań i uwagi
          tym, które już mają. Był czas kiedy mieliśmy w domu chomiki, myszki, króliczka
          i dwa mioty kociaków z ich mamą i siostrą. Dzieci rzeczywiście były szczęśliwe.
    • agazet3 Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 01.09.06, 22:53
      My właśnie kupiliśmy dzieciom 5 i 2 latka świnkę morską, są wniebowzięci.
      Akwarium 240 l. też stoi, ale rybki przecież nie da się pogłaskać.
    • figrut Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 01.09.06, 23:01
      Ufff, trudno powiedzieć, że to dzieci je mają, bo wszystko jest w domu z
      inicjatywy mojego faceta i teściowej, a więc wymieniam: trzy psy [każdy o innym
      charakterze i wymaganiach], dwa koty typu "domowe dachowce", dwa dorosłe
      króliczki miniaturki + pięcioro potomstwa [w okresie wiosenno-letnim na
      podwórkowym wybiegu na szczęście], kilka tysięcy rybek w akwariach i
      kotnikach. Był jeszcze kozioł uratowany przed ubojem, któremu po roku
      wczasowania u nas dostało się wypasione miejsce w mini ZOO w Myślęcinku z
      kilkoma kozami - trafiło mu się smile)) Zawsze istnieje jakieś niebezpieczeństwo
      przygarnięcia pod własny dach jakiegoś zwierzaka wyrzuconego na ulicach naszego
      miasteczka przez "właścicieli" którzy chcieli się wyrwać na wczasy, albo
      przywleczonego przez przyszywanego teścia psa z lasów. "Teściu" w lesie mieszka
      i co roku kilkanaście psów znajduje przywiązanych do drzewa z okazji wakacji, to
      co jeszcze żyje, przetrzymuje u siebie i szuka im schronienia wśród znajomych i
      rodziny.
      Aaaa, najważniejsze - najmniej kłopotliwy jest pies - sztuk 1 smile)))
      • gyokuro Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 02.09.06, 00:38
        U nas sa dwa koty braciszkowie. Nie są dziecka tylko naszesmile
        • agnieszkas72 Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 02.09.06, 01:20
          Moje dzieci nie mają zwierzątek,nie mozna tak tego określić.W domu jest
          pies:stara suczka,którą wzięłam do domu,gdy dzieci nie było jeszcze w
          planie,bardzo cierpliwa i kochająca i kotka-mieszkamy pod miastem więc na
          przemian łapie myszy i wyleguje się na poduszkach.
          Chciałabym ci odradzic wszystkie
          gryzonie:chomiki,myszoskoczki,króliki.Kłopotliwe i niekontaktowe zupełnie.Plusów
          nie widzę żadnych,sprzątanie zapaskudzonych klatek moze stac sie tylko twoim
          uciązliwym obowiązkiem. Naprawdę przemysl sprawę psa lub kota.Jesli twoja córka
          jest jedynaczką moze bardzo potrzebować takiego przyjaciela.
      • olusza3 Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 02.09.06, 11:13
        Do figrut :
        współczuję bo obowiązków masz kupę, ale jednocześnie podziwiam i cieszę się ,że na świcie są tacy ludzie jak Ty i twoja rodzinka.
        Ściskam i pozdrawiam.
    • elag3 Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 02.09.06, 09:28
      Wbrew wszystkim zaleceniom mamy kota, który był u nas przed dzieckiem i którego
      się nie pozbędę. Młody za kotem przepada z minimalną wzajemnością.
      • agysa Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 02.09.06, 10:07
        Kotka
    • edytkus rodzicow ;) 02.09.06, 10:20
      a tak na serio na razie jest jeszcze za mloda (wlasnie skonczyla 4 lata), ma natomiast w zasadzie
      codzienny kontakt z kotem mojej tesciowej, ktora mieszka pietro wyzej
    • patoo Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 02.09.06, 10:23
      Psa i kota ktory nie ma zapewnionych atrakcji takich jak karuzela w reklamowcesad
      Ale moja cora nadrabia okazywaniem mu uczyc w postaci bardzo mocnego scickutongue_out
      • olusza3 Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 02.09.06, 11:07
        My mamy dwa psy i kotkę.Wszystkie znalezione na ulicy.Kotka jest moja, psy to już dorobek wspólnego życia.
        Synek zwierzaki uwielbia, zwłaszcza kotkę ,niestety bez wzajemności.W związku z tym zastępczo "wisi" na jednym z psów,drugi jest panikarzem i ucieka.
        Koty generalnie ubóstwia, w zasadzie chyba nic go tak nie cieszy jak widok kotka, wypatrzy każdego.
        Kiedyś mielismy jeszcze szczurka,kochane stworzonko, ale zmarł gdy mały miał 6 m-cy.
        Z doświadczenia wiem ,że najmniej kłopotliwy jest kot,zwłaszcza gdy nie chce wychodzić (jak nasza kicia).
        Pies to już problem spacerów( zima, deszcz itd),no chyba że masz własny ogród wtedy jest super.
        Gryzonie tez sa fajne ale jest problem sprzątania klatki (jeSli dziecko jest małe to bedzie to na twojej głowie).
        Wg psychologów dziecko potrzebuje kontaktu ze zwierzetami, inaczej sie rozwija.
        Obcowanie ze zwierzakami uczy podobno odpowiedzialnosci i wrażliwosci na potrzeby innych.
        Piszę "podobno" bo osobiście nie mam porównania ,u mnie w domu zawsze były jakieś zwierzęta,więc nie wiem jak dziecko się rozwija bez nich smile
        Pozdrawiam.

• an_ia5 Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 02.09.06, 11:28
          moje dzieci mają psa,golden retrievera i kota-dachowca.
    • mm11 Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 02.09.06, 11:31
      moje dzieciaczki mają szynszyla , bardzo miłe zwierzątko , ma miluśkie futerko i
      niema przy nim dużo roboty
      • basienkad szynszyl 02.09.06, 11:51
        ....a ile bobków po sobie zostawia to już inna historia smile
        Również mamy szynszyla.
        • patoo Re: szynszyl 02.09.06, 11:55
          Wlasnie ile roboty jest przy szynszylu??Slyszalam tez ze to chorowite
          zwierzaki??Bo mysle o nim.
          Moi tesciowie mieli fredke.Zwierzak cudowny.Ale z zapachemmm juz gorzej..
          Moj facet zato chce swinke morska..normalnie jak widzi takie swinki zamienia
          sie w male dziecko.lol
          • mm11 Re: szynszyl 02.09.06, 11:57
            corowity to on nie jest ja mam od dwóch lat i żadnych problemów nie było i mam
            nadzieję , że nie będzie
            • gyokuro Re: szynszyl 02.09.06, 12:54
              Ja w kwestii formalnej - to chyba jest szynszyla a nie szynszyl...
              • mama_kotula Re: szynszyl 02.09.06, 22:31
                gyokuro napisała:

> Ja w kwestii formalnej - to chyba jest szynszyla a nie szynszyl...

Nie chyba smile) to j.e.s.t szynszyla smile))
                Ale "szynszyl" mnie zauroczył, podobnie jak zawsze mnie rozczula "mysza" ;-P
    • anek.anek Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 02.09.06, 15:53
      my podjęliśmy decyzję o śwince morskiej. Marzy mi się psiak, ale niestety nasz
      tryb życia, spędzania czasu wolnego to wyklucza.
      O świnkę prosił też syn (5 l) - mamy zaprzyjaxnioną u znajomych i syn już dużo
      wie na temat pielęgnacji tych gryzoni.
      Sama w dzieciństwie też miałam świnki morskie - zapewniam, że wcale nie jest
      przy nich więcej pracy niż przy psie (też były 2 w domu). Ponieważ świnka pojawi
      się nijako na zyczenie syna, więć BĘDZIE MUSIAŁ uczestniczyć w opiece nad nią.
      Wyobrażam sobie to w ten sposób, że ja będę raczej tylko "nadzorcą" wszelkich
      prac. I jestem przekonana, że młody poradzi sobie i z karmieniem, i ze
      sprzątaniem mieszkanka świni.
      • karolcia44 Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 02.09.06, 21:36
        Moja pięciolatka ma świnkę morską i ją bardzo kocha. W miarę możliwości karmi
        itp. Ma z nią bardzo dobry kontakt a żwierątko ganią za nią po całym pokoju,
        piszczy na przywitanie albo gdy jest pora śniadanka, brakuje jej siana
        itd. .Kochane zwierzątko, które możemy w raie czego z klatką wszędzie zabraćsmile
    • montechristo4 Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 02.09.06, 22:27
      my mamy 2 psy: goldena i od wczoraj yorka - szczeniaka
    • oxygen100 Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 02.09.06, 23:00
      ja mam zolwie jest praktycznie bezobslugowy ale pociechy z niego tyle co z
      rybek.
      • marcysia51 Re: Jakie zwierzątka mają wasze dzieci ? 02.09.06, 23:00
        husky i goldenek 10 tygodni.
    • yenna_m królika miniaturę (n/t) 02.09.06, 23:09
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka