Dodaj do ulubionych

Różnica wieku 5 lat:)) Jak tam?

21.09.06, 09:13
Witam e-kobitkismile)
Oczywiście chodzi o drugie maleństwo i taką własnie różnice wieku. Żeby było smieszniej, sama mam 2 siostry - jedna o 5 lat starsza, druga tyle samo młodsza. I w dzieciństwie nie było najlepiej(co mnie skutcznie teraz zniechęca), za to teraz supersmile) A jak tam miedzy Waszymi dzieciaczkami? podzielicie sie wrażeniami? Dobre te 5 lat, czy nie?

Za odpowiedzi typu nie wiem, jak z różnicą 5 lat, ale u mnie jest 4 (3, 2, 1 itp/itd) z góry dziękujęsmile)
No i wiem, wiem, ze watek był pewnie z 10 razy, ale ja wolę na swiezosmile
pozdrawiamsmile)
Obserwuj wątek
    • ola984 Re: Różnica wieku 5 lat:)) Jak tam? 21.09.06, 09:19
      mam siostre młodszą o tyle, w dzieciństwie raczej mnie wkurzała bo ciągle
      łąziła za mną kazali sie zajmować zabierać na spacer wkurzające jakbym to ja
      musiała się nią opiekować a odkąd skończyła jakieś 18 lat inna gatka można
      porozmawiac na wszystkie tematy i teraz naprawde jest fajnie.
    • benitaa2 Re: Różnica wieku 5 lat:)) Jak tam? 21.09.06, 09:22
      Napiszę za 3 miesiace-jak urodzę.
      Mam nadzieję,że obedzie sie bez większych problemów.
      • mama-nesika Re: Różnica wieku 5 lat:)) Jak tam? 21.09.06, 09:25
        Osmile) To zyczę juz za wczasu udanych relacjismile) A o "wrażenia" chętnie poprosze (jesli w tym całym zamieszaniu nie zapomnisz o mniesmile).
        Wszystkiego dobrego, pozdrawiamsmile
    • montechristo4 Re: Różnica wieku 5 lat:)) Jak tam? 21.09.06, 09:39
      Między moimi chłopakami jest 5 lat i 4 miesiące różnicy. Z punktu widzenia
      rodzica jest super. Kiedy urodził się Gabryś, to Olek był już na tyle duży, że
      zrozumiał, bardzo dużo mi pomagał. Nigdy nie był zazdrosny o małego.
      Relacje między nimi to sinusoida - są miesiące kiedy świetnie się ze sobą
      bawią, ale zdarza się i tak, że kłócą się o wszystko. Jak to rodzeństwo.
      Ale ja akurat taką róznicę wieku polecam.

Pozdrawiam
      • nchyb Re: Różnica wieku 5 lat:)) Jak tam? 21.09.06, 09:46
        > Między moimi chłopakami jest 5 lat i 4 miesiące różnicy. Z punktu widzenia
        > rodzica jest super
        u mnie ta różnica to 6 lat. Jak dla mnie idealna. A dzieci też widzę, że
        wzajemnie dogadują się bezproblemowo. Bywają oczywiście kłotnie między nimi,
        jakieś przepychanki, ale to szybko mija i niemal widzę reklamę śmiejżelków.
        Slyszę wrzaski z pokoju dzieci, wchodzę, pytam się - co tu się dzieje, a dzieci
        zgodnie do siebie przytulone uśmiechają się i mówią: nic, zupełnie nic... smile
        I oby tak dalej...
    • emfj Re: Różnica wieku 5 lat:)) Jak tam? 21.09.06, 09:48
      Osobiście mam siostrę 5 lat starszą i jest dokładnie tak jak pisały Dziewczyny -
      do 17-18 lat było beznadziejnie (zwłaszcza dla mojej siostry), teraz jest
      super - różnica się zatarła.
      Oprócz tego moja Siostra ma 2 córki (6 i 1 rok) i twierdzi ze różnica
      beznadziejna. Starsza nie chce w ogóle bawić sie z Młodszą, uważa ze jej
      przeszkadza, a Młodsza aż pieje z radości na widok starszej. Oprócz tego
      Starsza wcale nie jest jeszcez taka "dorosła" jak rodzice zaczęli ją traktować.
      Ja zamierzam mieć różnicę niecałych 3 lat między swoimi Dziećmi, ale pewnie to
      też niczego nie gwarantuje smile
      • mama-nesika co do różnicy 3 lat... 21.09.06, 10:00
        jesli chodzi o tę różniće 3 lat - to właśnie taka uważam za idealną. Niestety - ja swoja szanse na taką różnice przegapiłamsmile) Tyle własnie jest między moimi braćmi (obecnie 11 i 14l.). I zawsze było między nimi super. Młodszy wpatrzony w starszego, ale nie w taki cielecy sposób, za to starszy traktuje "młodego" po kumpelsku ale z nutka opiekuńczości. Takiej relacji między dziećmi zycze wszystkim rodzicomsmile
        • ageminix 5 lat 21.09.06, 10:08
          Mysle ze przy takiej roznicy wieku najwazniejsze jest, zeby rodzice od
          starszego dziecka nie wymagali pomocy w opiece nad mlodszym. Miedzy mna a moja
          siostra jest 6 lat roznicy i niemilo wspominam ten okres dziecinstwa kiedy
          musialam zajmowac sie siostra...Miedzy moim mezem a jego bratem jest 5 lat
          roznicy, ale starszy nie musial opiekowac sie mlodszym w takim duzym zakresie
          jak ja i ich relacje z dziecinstwa sa o wiele optymistyczniejsze od moich.
          Takze od rodzicow duzo zalezy smile
    • oxygen100 Re: Różnica wieku 5 lat:)) Jak tam? 21.09.06, 10:04
      moja siostra jest mlodsza 5 lat. Pamietam ze nie bylam zazdrosna bo wiedzialam
      ze ona jest mala a ja duza i chcialam sie nia opiekowac. najwredniej bylo gdy
      ja mialam jakies 10 ona 5 lat. Gdy byla nastolatka nasze stosunki zaczely byc
      bardziej partnerskie i z biegiem czasu byly coraz lepsze. I tak jest do dzissmile
      Jednak gdyby to byl brat podejrzewam ze nasze kontakty nie bylyby tak dobre
    • montechristo4 Re: Różnica wieku 5 lat:)) Jak tam? 21.09.06, 11:26
      a ja właczałam starszego syna w opiekę nad niemowlakiem po to, żeby nie czuł
      się odrzucony. Nie kazałam mu zabawiać Małego, ale np. pomagał mi przy kąpieli,
      oliwkowaniu, dawał mu pić.
      Teraz czasem - bardzo rzadko - poprosze go, żeby się z nim pobawił, ale nie
      nalegam, jeżeli nie ma ochoty. Przeważnie sami się dogadują, kiedy chcą się
      razem bawić, a kiedy nie. Ostatnio niestety częściej są na nie, bo mają
      zupełnie inne zainteresowania.
      Ale kiedy Gabryś był malutki, jeszcze nie chodził, to Olek godzinami układał z
      nim na podłodze duże klocki, opowiadał mu itd.
      Plusem jest to, że mogę młodszego zostawić na chwilę pod opieką starszego,
      kiedy np. pada a ja muszę wyjśc do sklepu czy na pocztę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka