magda028 07.11.06, 08:20 wczoraj w mieście kobiet Anna Mucha powiedziała, że ciąża czy posiadanie dziecka w pewnym stopniu odmóżdża kobietę. zgadzacie się z tym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mania2424 Re: odmóżdżenie 07.11.06, 08:22 NIekiedy tak, ale nie zawsze i nie wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: odmóżdżenie 07.11.06, 08:24 Ania Mucha ten tekst powtarza od kilku lat wszędzie i przy każdej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
anakardia Re: odmóżdżenie 07.11.06, 09:50 Zauważyłam to samo - tzn konsekwencja Muchy w tym temacie. Zachodzę w głowę czy będąc bezdzietną, w Gdyni mimo wszystko ją także odmóżdżyło? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_woo Re: odmóżdżenie 07.11.06, 09:47 czytając co niektóre posty mozna sie z tym zgodzic ... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: odmóżdżenie 07.11.06, 09:51 Posty na forum Ciąża oraz Niemowlę potwierdzają, że w pewnych przypadkach ta teoria się sprawdza Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: odmóżdżenie 07.11.06, 09:52 Mamo-kotula tylko trudno stwierdzić, czy to odmóżdżenie jest wynikiem ciąży i urodzenia dziecka, czy też było zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: odmóżdżenie 07.11.06, 10:04 iwles napisała: > Mamo-kotula > tylko trudno stwierdzić, czy to odmóżdżenie jest wynikiem ciąży i urodzenia > dziecka, czy też było zawsze Faktycznie )) Odpowiedz Link Zgłoś
anik801 Re: odmóżdżenie 07.11.06, 09:54 Niektórzy są odmóżdżeni bez względu na to czy posiadają dzieci,czy nie! Odpowiedz Link Zgłoś
g0sik Re: odmóżdżenie 07.11.06, 09:57 Posiadanie dziecka odmóżdża, a bycie kiepską aktorką jednego serialu mocno frustruje....A tę frustrację pogłębia jeszcze fakt, ze mimo szumu i kontrowersji nadal propozycji brak.... Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: odmóżdżenie 07.11.06, 10:11 Może jak wróci z tej Azji to środowisko juz zapomni, jak strzeliła sobie w stopę))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia_luta Re: odmóżdżenie 07.11.06, 10:09 to jest zadanie dla neurobiologa - cy ptasi móźdzek mozna odmóżdzyć???? Odpowiedz Link Zgłoś
magda028 Re: odmóżdżenie 07.11.06, 10:13 nie macie wrażenia, że ona z założenia chce być kontrowersyjna-uparła się przy takim stylu i tyle? Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: odmóżdżenie 07.11.06, 10:15 to zdecydowanie prawda znam jednakowoż parę innych rzeczy odmóżdżających co najmniej w tym samym stopniu Odpowiedz Link Zgłoś
76kitka Re: odmóżdżenie 07.11.06, 10:40 Może poprostu mamy interesuje teraz coś innego. Przez jakiś czas sama byłam bardzo monotematyczna. Myślę, że problem zaczyna się gdy ten stan nie mija. A odmóżdza się całe społeczenstwo, wystarczy przejrzeć program telewizyjny, ktoś to w końcu ogląda!!! Obawiam się, że Muchę w jej przecudnej roli w serialu oglądają w dużym procencie odmóżdzone matki. Pewnie te same osoby czytają kupują gazetki z ploteczkami o "gwiazdach". Ja szczerze mówiąc mam w nosie jej opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles 76kitka ----- 07.11.06, 11:52 napisz sobie w sygnaturce tak jak Ci napisałam poniżej, tylko na samiusieńkim początku przed literką a napisz taki znaczek < a href="bn.lilypie.com/Vfg-p1.png" target="_blank">tu sobie napisz co chcesz</a> Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: odmóżdżenie 07.11.06, 10:47 W początkowym okresie mózg faktycznie przestawia się na tryb "matka" i na nic innego za bardzo miejsca nie ma... Nie nazwałabym tego odmóżdżeniem. Sęk w tym, że niektóre kobiety sobie z tym nie radzą Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: odmóżdżenie 08.11.06, 23:52 W początkowym okresie mózg faktycznie przestawia się na tryb "matka" i na nic i > nnego za bardzo miejsca nie ma... > Nie nazwałabym tego odmóżdżeniem. > Sęk w tym, że niektóre kobiety sobie z tym nie radzą a szczególnie nie radzi sobie z tym panna Mucha, która dziecka nie ma ;DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
blou1 Re: odmóżdżenie 07.11.06, 11:39 Odmóżdża? czy ja wiem, raczej macierzyństwo mocno absorbuje przesłaniając resztę świata. Co do aktoreczki, hm..... Młoda koza chce być równie kontrowersyja jak jej były, obeny, partner. Z tym że jej to niestety nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia Re: odmóżdżenie 07.11.06, 11:49 a niech sobie mówi, pewnie ma jakieś kompleksy na tym punkcie Odpowiedz Link Zgłoś
anna.lucyna Re: odmóżdżenie 07.11.06, 14:00 W moim otoczeniu kilka znajomych zarzekało się,że nie chcą mieć dzieci, bo macierzyństwo odmóżdża i ogranicza. Potem dowiedziałam się,że to oficjalna przykrywka ich bezpłodności. Mucha nie powinna się bać odmóżdżenia, nie można zlikwidować lub uszczuplić czegoś, czego nie ma.... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw ma kobita rację 07.11.06, 11:56 > wczoraj w mieście kobiet Anna Mucha powiedziała, że ciąża czy posiadanie > dziecka w pewnym stopniu odmóżdża kobietę Ten "pewien stopień" nie jest, co prawda, zbyt duży w liczbach bezwzględnych, niemniej w niektórych przypadkach nieduży stopień odmóżdżenia = zero połączeń synapsowych. Zatem ogólnie nie dziwi mnie niechęć do macierzyństwa w wykonaniu pani M. Wszak instynkt samozachowawczy występuje już u b. prostych organizmów. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.lucyna Re: ma kobita rację 07.11.06, 14:02 > Ten "pewien stopień" nie jest, co prawda, zbyt duży w liczbach bezwzględnych, > niemniej w niektórych przypadkach nieduży stopień odmóżdżenia = zero połączeń > synapsowych. > Zatem ogólnie nie dziwi mnie niechęć do macierzyństwa w wykonaniu pani M. Wszak > instynkt samozachowawczy występuje już u b. prostych organizmów. > > Kobieto, prościej ujmuj te prawdy oczywiste, wszak tu same odmóżdżone, skomplikowanego języka nie pojmiemy Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: ma kobita rację 07.11.06, 14:06 > Kobieto, prościej ujmuj te prawdy oczywiste, wszak tu same odmóżdżone Zaraz tam "same odmóżdżone" - niektóre tu wcale nie mają dzieci i niejednokrotnie o tym pisały. Poza tym (patrz fragment o cesarce by oxygen) nawet dla części matek jest nadzieja Poza tym prościej nie potrafię, bo mi się uszkodziły podczas naturalnego porodu bez znieczulenia odpowiedzialne za to ośrodki . Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: ma kobita rację 08.11.06, 21:34 A ja uwzam, ze ostatnie 3 mieace ciazy i pierwsze miesiace macierzynstwa rzeczywisice spowodwoaly we mnie zanik szarych komorek, na szczesie chyba wracma do myslacych, przynjmaniej do pracujacych przy pomocy mozgu. zgadzam sie tez z kolezanka, ktora mowila o mlesiu w cyscuiach-obrzydliwe Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: odmóżdżenie 07.11.06, 11:56 tak. ciąża mnie odmóżdżyła, muszę nad tym teraz popracować. Posiadanie dzieci również, ciężko mi skupić się chwilowo na lekturze poważniejszej niż "Twoje dziecko", co najwyżej najnowsza Grochola Ale to stan przejściowy, tak myślę, po pierwszym dziecku przynajmniej minęło Odpowiedz Link Zgłoś
karinex1 Re: odmóżdżenie 07.11.06, 12:25 Nie zgadzam sie ze bycie matka odmozdza.To jest bardzo ciezka praca i zarazem bardzo odpowiedzialna.Obraza wszystkie kobiety ktore sa matkami,nie czuje sie odmozdzona,dlatego ze wiekszosc uwagi w tej chwili skupia sie na dziecku i domu.Mam plany ktore zaczne realizowac.Mysle ze Ona boi sie odpowiedzialnosci,ale zobaczymy co bedzie za pare lat jak jej sie pozmnienia w glowce i bedzie chciala miec dziecko,co wtedy pomysli. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: odmóżdżenie 08.11.06, 01:14 karinex1 napisała: > Nie zgadzam sie ze bycie matka odmozdza.To jest bardzo ciezka praca i zarazem > bardzo odpowiedzialna. ciężka praca też odmóżdża a ciężka i odpowiedzialna w dwójnasób Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: odmóżdżenie 07.11.06, 12:28 alez oczywiscie ze to prawda) wykazano ze w czasie porodu zapotrzebowanie na tlen w organizmie matki jest wysokie i czesto niewystarczajace i niestety kilka neuronow ginie czy sie komus to podoba czy nie. A ze najwrazliwsze sa te z ukladu limbicznego to potem takie sa skutki hehe Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola e, nie zgadza się 07.11.06, 21:02 Ja po cesarce też czuję się odmóżdżona. To jednak coś z dziećmi musi mieć wspólnego. Albo z hormonami )) Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia Re: e, nie zgadza się 07.11.06, 21:16 może dlatego, że jesteś po jednej - ja jestem po dwóch i czuję się całkiem sprawna intelektualnie znaczy - druga cesarka potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: odmóżdżenie 07.11.06, 12:43 Tylko, że po zostaniu matką moje receptory wyobraźni pracują ze zdwojoną siłą Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: odmóżdżenie 07.11.06, 12:42 W takim razie ja kocham byc odmozdzona.a Muszynie wspolczuje tej pozy jaka przyjeła.strasznie niewygodna musi byc bo bardzo "wymuszona"))) Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: odmóżdżenie 07.11.06, 12:54 Zgadzam się poniekąd - niektóre kobiety, zwłaszcza tuż po porodzie rzeczywiście wydają się być odmóżdżone z tymi swoimi mlesiami w cysiach, dzidzim (lub dzidzią - bo jedne mówią dzidzi a inne dzidzia), albo fasolcią w brzusiu. I nie chodzi tu wyłącznie o zdrobnienia, ale sposób postrzegania świata (który kończy się i zaczyna w tym samym miejscu - na wspomnianej już dzidzi - wcale przy okzaji nie robiąc obrotu o 360 stopni...) LOL A tak serio - matka matkę inaczej postrzega. Jak nie miałam dzieci też tak myślałam, teraz n.i.e.c.o inaczej Ale mlesia w cysiach (chyba) nie miałam Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: odmóżdżenie 07.11.06, 13:02 a ktoz to jest ta anna mucha? nie mieszkam w polsce, a na forach co chwila sie pojawia watek o niej... `````````````````` kurczak: 03.03.05 Odpowiedz Link Zgłoś
black_currant Re: odmóżdżenie 07.11.06, 13:21 Ja przyznaję, że w ciążach miewałam okresy zaćmienia umysłowego. Tłumaczę to sobie nierównowagą gospodarki węglowodanowej Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: odmóżdżenie 07.11.06, 14:21 jktasp napisała: > odmóżdżyło ją? Nie, bo nie ma dzieci, ale nieładnie tak wyrażac się o swojej Matce. Odpowiedz Link Zgłoś
jktasp Re: odmóżdżenie 07.11.06, 14:52 Szczerze, to nie znam tej wypowiedzi bo szkoda mi na to czasu,jak czytam , ze macierzyństwo odmóżdża autorstwa osoby, która dzieci nie ma, to uczucie politowania mnie ogarnia. Poziom wypowiedzi A.M mówi o niej dużo i to niestety niezbyt pochlebnych rzeczy. Niech A.M dalej nie myje rąk i ssie palce), jej prawo jako wolnego człowieka,nie musimy poświęcać jej czasu.pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
mamamonika Re: odmóżdżenie 07.11.06, 21:53 Łatwo się przestawić na "tryb jałowy", a wiadomo, organ nieużywany zamiera... Także - dbajmy o mózgi P.s. - może p. Mucha stwierdziła, że jak straci to co ma, to strach pomysleć, co zostanie? Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: odmóżdżenie 07.11.06, 22:16 Nie wiem, możliwe, ale dobrze się z tym czujęPP Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: odmóżdżenie 07.11.06, 22:25 muchy IMO juz nic bardziej odmozdzyc nie zdola ) Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: odmóżdżenie 07.11.06, 22:53 spoko spoko wroci z tego Afganistanu to sie okaze w sumie nigdy nie ma tak zeby nie moglo byc gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
agmar3 Re: odmóżdżenie 08.11.06, 09:51 a ja nie czuję się odmóżdżona, wręcz preciwnie, szybciej się uczę, bo lepiej czas umiem wykorzystać i jakoś tak w ogóle świat zmienił wymiar (może to to odmóżdżenie). A Mucha musi coś powiedzieć, zeby się przebić. Zarabiać trzeba. Szczególnie w ambitnych serialach. Najlepsze jest to, że i kiedyś ją może przszpilić na dziecko, choć nie musi, owszem ale gdy tak się stanie to mam nadzieję, że pozytwnie doświadczy tego odmóżdzenia, o którym gada jak zdarta płyta. He, he. Kojarzy mi się z licealistką zbuntowaną. I na zdrowie, niech se gada. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia moim zdaniem dzieci sie po prostu robi 08.11.06, 09:55 z kory mozgowej. Te bajeczki o embrionach to mozna na lekcji biologii sprzedawac, a wszyscy wiedza jaka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: odmóżdżenie 08.11.06, 21:08 Mnie na samym początku odmóżdżyło. Tuż po porodzie zapytałam "To moje?". Ale już mnie domóżdżyło z powrotem. Generalnie uważam, że 4-godzinna sesja przeciętnej rady pedagogicznej odmóżdża skuteczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
estusia Re: odmóżdżenie 08.11.06, 21:10 A.M. tak mówi bo po cichu zazdrości matkom i ciężarówkom a sama boi się takiego kroku... tak sobie myślę... Odpowiedz Link Zgłoś