Dodaj do ulubionych

CIĄŻA PO PIGUŁCE

IP: *.* 26.03.01, 12:27
Szanowne koleżanki mam nielada powód do zmartwień otóż planujemy kolejnego potomka naszego rodu,ale tu pojawia się problem otóż od roku brałam pigułki i teraz nie wiem czy wszystko będzie bez problemu wiem że należy odczekać co najmniej 3 miesiące i tak zrobie ale czy to nie zwiększa moich szans na bliżniaki? Bo tego się troszke obawiam. Poradzcie i jeżeli któraś z Was miała po pigułce bliżniaki czy wszystko było bez problemu??? Czekam na odpowiedzi -Aga z góry wielkie dzięki.PA
Obserwuj wątek
    • Gość: Monika Re: CIĄŻA PO PIGUŁCE IP: *.* 26.03.01, 12:53
      Ja bralam pigulki przez 4 lata, pozniej zrobilam sobie 1 miesiac przerwy (zgodnie zreszta z zaleceniem lekarza) i w nastepnym miesiacu zaszlam w ciaze - pojedyncza. Z tego co wiem ciaza mnoga raczej uzalezniona jest od wieku przyszlej mamy oraz od sposobu zaplodnienia a dopiero na dalszym planie pozostaje stosowana wczesniej antykoncepcja. Zreszta jak zwykle ostatnie zdanie w tym temacie maja lekarze ..... smile) Pozdrawiam
    • Gość: Marta Re: CIĄŻA PO PIGUŁCE IP: *.* 26.03.01, 13:49
      Kochana Agnieszko,\n\nja właśnie jestem w czwartym miesiącu ciąży, choć pigułek nie przestałam brać w ogóle. Ot, 1 przypadek na 100, ale zdaża się. Ciąża jest pojedyńcza i roziwja się prawidłowo. (Ja prawdę mówiąc marzyłam o bliźniakach i miałam nadzieje, że będzie podwójna, ale nic z tego). Tak więc uważam, że w Twoim przypadku, pigułki nie będą miały najmniejszego wpływu ani na zdrowie dziecka, ani na to czy ciąża będzie pojedyńcza czy podwójna.\n\nPozdrawiam\n\nMarta
    • Gość: agata Re: CIĄŻA PO PIGUŁCE IP: *.* 26.03.01, 13:49
      Zaszłam w ciążę 3 miesiące po odstawieniu pigułki. Też spotkałam się z opinią, że raczej leczenie hormonalne niepłodności i uwarunkowania rodzinne zwiększają "ryzyko" urodzenia bliźniąt. ja urodziłam jedno dziecko, chociaż zważywszy mój wiek (34 lata) może nawet chciałam mieć od razu więcej (raz a dobrze, teraz nie wiem, kiedy się znów zdecyduję, a nie chciałabym aby moje dziecko było jedynakiem).
    • Gość: Magda Re: CIĄŻA PO PIGUŁCE IP: *.* 26.03.01, 14:28
      Ja zaszłam w ciążę w 3-im cyklu po odstawieniu pigułek (brałam je przez wiele lat) i mam bliźniaki - ale i w mojej rodzinie, i męża są bliźniaki, więc chyba jesteśmy obciążeni genetycznie. Jedna z dziewczynek ma wadę serca, ale nikt mi nie wyjawił co mogłoby być tego przyczyną (nie wiadomo?). POza tym jednak są wspaniałe!!
    • Gość: Alina Re: CIĄŻA PO PIGUŁCE IP: *.* 26.03.01, 15:25
      Przed pierwszą ciążą brałam piigułki 3 lata, odczekałam kilka cykli i zaszłam w ciążę (pojedynczą). Po roku wróciłam do pigułek, brałam przez dwa lata i odstawiłam znowu, ale tym razem tak nam się "spieszyło", że nie zdążyłam nic odczekać!!! Zaraz w pierwszym cyklu zaszłam w ciążę (jestemw czwartym miesiącu)i ciąża też jest raczej pojedyncza. A szkoda!!! Byłoby szybciej, bo planujemy trójkę dzieci. Pisze "raczej" bo byłam tylko raz na USG w 6 tyg. i widać było tylko kropkę... (mogła sie już podzielić na dwie). Lepiej trzymajcie kciuki.\nPozdrawiam,alina
    • Gość: Agnieszka Re: CIĄŻA PO PIGUŁCE IP: *.* 26.03.01, 18:33
      Wielkie dzięki wasze informacje znowu dały mi do myślenia-no bo czemu nie bliżniaki?Ale tak to z "babą" jest nigdy jej nie dogodzisz-ŻART. Jeszcze raz wieklie dzięki.Pozdrawiam Aga
    • Gość: Monika Re: CIĄŻA PO PIGUŁCE IP: *.* 29.03.01, 17:27
      Cześć . Pragnę się spytać jakich pigułek używałaś bo ja biorę Tir-Regol i nie chciałabym zajść w ciążę ponieważ w 1 ciążę zaszłam ze spiralką Multi Lord .Tak sama wiesz przykrę doświadczenie .Mam jedno 3letnie dziecko i nie planuję w najbliższym czasie więcej.Dzięki serdecznie pozdrawiam Cześć.
    • Gość: Marta Re: CIĄŻA PO PIGUŁCE IP: *.* 30.03.01, 06:37
      Cześć Moniko,\n\nja zażywałam Minulet. Ale znajoma zaszła w ciążę biorąc Cilest. Myślę więc, że nie ma reguły. Fakt, wymienione przeze mnie pigułki należą do tych jednofazowych z raczej małą ilością hormonu. Pocieszę tylko, że zażywałam je przez ponad 4 lata i dopiero po tym czasie nie zadziałały. \n\nMarta
    • Gość: Agnieszka Re: CIĄŻA PO PIGUŁCE IP: *.* 01.04.01, 17:12
      ja bralam LOGEST przez rok nie zawiodl a byly przypadki ze zapomnialam o niej nie wiem czy sa najleprze ale mnie nie zawiodly. POZDRAWIAM AGA
    • Gość: Tośka Re: CIĄŻA PO PIGUŁCE IP: *.* 02.04.01, 07:13
      Polecam Femoden.
    • Gość: Halina TO NIE ZALEŻY OD PIGUŁKI !!! IP: *.* 06.04.01, 18:19
      Moje Panie !Przecież to czy zaszłyście w ciążę czy nie biorąc pigułki nie zależy wcale od jej rodzaju !!!Agnieszko, nie musisz czekać aż trzech miesięcy, aczkolwiek zalecana jest przerwa odczekania co najmniej jednego "prawdziwego" cyklu po zaprzestaniu przyjmowania pigułek. Życzę powodzenia - ja również będę próbować "po pigułkach" które nadal przyjmuję.
      • Gość: Mika_P Re: CO ZALEŻY OD PIGUŁKI !!! IP: *.* 21.05.01, 12:53
        No, popatrz, a mój lekarz twierdzi, że odczekanie 3 miesięcy jest jak najbardziej zasadne. Podczas brania pigułek sluzowka wyściełająca macice jest cieńsza i potrzebuje wiecej niż jednego cyklu, żeby nabrać odpowiedniej grubosci do przyjęcia jaja.Ponadto organizm moze ciut zgłupieć przez wiele miesięcy braku owulacji i zanim jajniki "dogadają się" który produkuje jajo w danym miesiącu, przez jeden lub nawet kilka cykli oba mogą uwolnić komorke jajową - stąd trochę częstsze bliźnięta - a ścisle mówiąc dwojaczki, z dwóch jajeczek.Ja wpadłam w pierwszym miesiącu niebrania pigulek, po pół roku łykania minisistonu. Ciąża była pojedyńcza, bez żadnych komplikacji, ale moze to dlatego, że byłam bardzo młoda, dwudzieste urodziny świetowałam w szóstym miesiącu ciąży.
    • Gość: aga Re: CIĄŻA PO PIGUŁCE IP: *.* 21.05.01, 11:06
      moja kolezanka brala pigulki,po miesiacu zaszla w ciaze pojedyncza ala zagrożoną,lekarz powiedział ze to od pigulek,odczekaj moze troche dluzej
      • Gość: myszon Re: CIĄŻA PO PIGUŁCE IP: *.* 21.05.01, 14:30
        Dziewczyny, to ja totalnie zgłupiałam już.Przed 3 tygodniami byłam u ginekolog. Właśnie m.in. z "planowaniem" rodziny, kazała brać do końca cyklu tabletki, a po odstawieniu wykorzystać najbardziej sprzyjające po odstawieniu pigułek najbliższe 2 cykle. Zaleciła dodatkowo branie Folika i ... cytuję "można się brać do roboty" :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka