Gość: Aneta IP: *.* 07.05.01, 14:07 Choruję na padaczkę,chce zajść w ciążę ale wiem,że leki,które biorę mogą mieć wpływ na rozwój dziecka czy są wśród Was kobiety,które chorują na przewlekłe choroby i biorą stale leki a urodziły zdrowe dzieci???!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aśka Re: Padaczka a ciąża IP: *.* 07.05.01, 18:37 Ja nie mam tego problemu, ale moja teściowa ma w klasie uczennicę chorą na padaczkę tak jak Ty. W lutym dziewczyna urodziła zdrową, śliczną córę. Powinnaś porozmawiać z lekarzem co on o tym myśli. Bo padaczka, paczce nie równa. Wyjaśni Ci wszelkie wątpliwości. Serdecznie pozdrawiam. A jeśli zdecydujesz się na dzidzię to życzę jej dużo zdrowiaAśkaP.S. Ja miałam problem, bo w ciągu mojego dzieciństwa chorowałam na nerki i baaardzo dużo miałam badań rentgenowskich (w sumie około 30), czasami naświetlali mnie po kilka razy w tygodniu. Lekarze odradzali ciąże ze względu na mnie i dziecko. Ale los zdecydował inaczej. I właśnie zdrowa córka krzykiem woła mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania S. Re: Padaczka a ciąża IP: *.* 08.05.01, 07:25 Nie martw się!!! Żona mojego znajomego choruje na ciężką postać cukrzycy i wszyscy lekarze u których była odradzali lub wręcz zabraniali zachodzenia w ciąże. Długo jeździła u szukała lekarza, który zajmował się takimi przypadkami jak ona. Wytwałość została nagrodzona - pod czujnym okiem lekarza, przestrzegając wszystkich zaleceń, diet itp... urodziła ślicznego, zdrowiutkiego chłopca który ma dzisiaj ponad 7 lat.Życzę Ci powodzenia.Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Padaczka a ciąża IP: *.* 23.05.01, 11:27 cześc Aneto!moja kolezanka ma padaczke,4 miesiace temu urodzila synka z wada sercca (to nie przez padaczke)w czasie ciazy nie brala lekow i w po porodzie dostała ataku,nie mogla karmic piersia przez leki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reszka Re: Padaczka a ciąża IP: *.* 23.05.01, 14:34 Dobrze że pomyślałaś o zajściu w ciążę zanim w nią zaszłaś. Ciąża u kobiety z każdą chorobą przewlekłą, która musi być leczona lekami na stałe, powinna być zaplanowana. Porozmawiaj z twoim ginekologiem, niech ci da namiary na poradnię gdzie się prowadzi kobiety chore w ciąży (u nas to poradnia patologii ciąży, ale czasem nazywa się inaczej, choć chodzi o to samo). Możesz też spróbować "z drugiej strony", od neurologów, niech cie skierują gdzie trzeba. Nie jesteś pierwsza, na pewno nie będą zdziwieni. Na pewno ci się uda. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karina Re: Padaczka a ciąża IP: *.* 23.05.01, 15:37 Cześć.Ja również mam 2 koleżanki,które urodziły zdrowe dzieci.Jedna urodziła blizniaki (a ona ma bardzo ciężką epilepsję)Napewno się uda,ważne jest nastawienie psychiczne.pozdrawiam.Karina Odpowiedz Link Zgłoś