Dodaj do ulubionych

antykoncepcja i nadżerka

IP: *.* 18.05.01, 12:33
Czesć!Mam pytanie, bo może ktos miał podobny problem i mógłby mi pomóc. Dwa lata temu urodziłam dziecko, niecały rok później ginekolog stwierdził nadżerkę. Nie chciał nic robić dopóki nie skończę karmić i może sama do tego czasu zniknąć. Nie zniknęła, na dodatek okazało się że mam podwyższony poziom bilirubiny i kamienie w woreczku żółciowym. Z tego też powodu lekarka nie chciała mi przepisać tabletek. Mam zgłosić się na "wypalanie" a potem ewentualnie założenie spirali. I mam pytanie: czy wypalanie jest b. bolesne? (w tej przychodni jest robione bez znieczulenia). Czy podczas noszenia spirali jest więcej infekcji, lub odczuwa się jej obecnosć? Czy samo zakładanie jest bolesne? będę wdzięczna za każdy list Marta_P
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: antykoncepcja i nadżerka IP: *.* 18.05.01, 13:05
      Je4sli masz troche wiecej kasy i taka mozliwosc zrob sobie wymrazanie cieklym gazem- jest bezpieczniejsze, ktocej sie goi i nie zostaja po nim blizny jak po wypalaniu. Same zabiegi nie sa przyjemne, ale nie bola, pobolewa potem. Ja mialam robione oba i wymrazanie jest stokroc lepsze. Sama spirala nie boli, dobrze zalozonej nie powinno sie odczuwac. Faktycznie czesciej zdarzaja sie stany zapalne.
      • Gość: guest Re: antykoncepcja i nadżerka IP: *.* 18.05.01, 13:18
        Zgadzam się z Gosią absolutnie - wymrażanie jest lepsze. Tyle że mnie wypalanie pradem bolało, ale wymrażanie - nic a nic, chociaż fakt, że nie było przyjemne. Dodatkowo po wymrażaniu seksować nie można tylko przez kilka dni, zaś wypalanie wymagało 6-tygodniowej abstynencji. Pod koniec 1998 roku zapłaciłam za wymrażanie 300 zł, ale za to z gwarancją, zdaje się, że dozywotnią. Jak widać po przykładzie moim i Gosi, po wypalaniu nadzerka może się odnowić, zresztą, lekarka, która robiła mi ten zabieg mówiła, że ona musiała poddać się mu chyba ze 4 razy. No, ale sama wybierzesz. Zdrowia życzę - Mika
        • Gość: guest Re: antykoncepcja i nadżerka IP: *.* 18.05.01, 13:28
          Czesć!Dzięki za szybkie listy! Może macie namiary na jakiegos dobrego lekarza i gabinet w Warszawie? Jesli mogę zapytać i nie urażę tym pytaniem, to jaką spiralę masz założoną? I czy infekcje udaje się zaleczyć w miarę spokojnie? (ostatnio walczyłam z infekcją dobry miesiąc i takiego swędzenia i pieczenia i nerwów żadnemu nawet wrogowi nie życzę).PozdrowionkaMarta
          • Gość: guest Re: antykoncepcja i nadżerka IP: *.* 18.05.01, 14:18
            Nie mam spirali. Ekologiczna jestem, czyli zabezpieczam sie naturalnie. A gabinet podaja, tam gdzie ja mialam robiona: ul. Krasinskiego16/50, 8699316, Dr Szymanski. Zabieg miesiac temu kosztowal 370 zl.
          • Gość: guest Re: antykoncepcja i nadżerka IP: *.* 18.05.01, 16:47
            ja miałam zakładaną wkładkę pół roku temu (mirenę)przy zakładaniu czujesz tylko lekkie ukucie , nie jest to zabieg nieprzyjemny trwa około 15 minut , po wstaniu z fotela może robić się słabo ,a potem przez kilka dni można odczuwać lekkie skurcze podobne do miesiączkowych, samej spirali nie czujesz, ewentualny dyskomfort mogą powodować nitki wyczuwalne podczas współżycia ale lekarz bez problemu może je skrócić, po założeniu spirali przez tydzień nie można współżyć.Aby ją założyć nie powinno być żadnej infekcji ,ja profilaktycznie brałam globulki gynalgin ,akurat Mirena nie powoduje częściejszych infekcji bo nie zawiera miedzi.pozdrowienia :)
            • Gość: guest Re: antykoncepcja i nadżerka IP: *.* 29.05.01, 20:13
              Marta - mogę Ci polecić przychodnię Alfa na Nowym Swiecie-miałam tam wypalaną nadrzerkę przez panią dr. Witkowską- ekstra kobieta- kosztowało chyba 2000 zł.Zabieg bezbolesny mimo braku znieczulenia- muszę przyznać , że trochę nieprzyjemny. Zakładają też tam wkładki- koszt założenia ok.200 plus koszt wkładki w zależności od dopasowania i kształtu. Też miałam kiedyś spiralę - to wcale nie boli i antykoncepcyjnie działa natychmiast. Mirena o której pisze Jola jest droga ok.700 i jest to wkładka z hormonam-podobno 100% skuteczności. Te z miedzią tańsze np.Gynetyp też są dobre- zresztą lekarz Ci dobierze.
              • Gość: guest Re: antykoncepcja i nadżerka IP: *.* 29.05.01, 20:15
                Bład - wypalanie kosztuje 200 a nie 2000 jak napisałam. Przepraszam bo to jest niemała różnica.
              • Gość: jola2 Re: antykoncepcja i nadżerka IP: *.* 29.05.01, 20:26
                Faktycznie Mirena jest droga około 700 i dlatego lekarz kazał mi się zastanowić nad gyna T bo nigdy nie wiadomo jak organizm zareaguje na pierwsza wkładkę, ale to już lekarz musi dobrać indywidualnie. A Mirena to produkt faktycznie luksusowy. pozdrawiam
              • Gość: guest Re: antykoncepcja i nadżerka IP: *.* 04.06.01, 07:40
                Goniu!Jesli możesz to poproszę o bliższe namiary na przychodnię Alfa-dokładny adres i telefon, żeby się skontaktować! Dzięki za listy Tobie i wszystkim dziewczynom. Bo szczerze mówiąc po wizycie w przychodni rejonowej byłam mocno przestraszona. Starsza pani doktor powiedziała, że nie wie skąd się biorą nadżerki, tylko że trzeba je natychmiast leczyć. A na pytanie o antykoncepcję zrobiła zgorszoną minę... Tym bardziej dzięki za wasze opinie!PozdrawiamMarta
    • Gość: guest Re: antykoncepcja i nadżerka IP: *.* 06.06.01, 19:53
      odpowiem ci na pytanie o nadżerkę. miałam robiony zabieg dwa dni temu bez znieczulenia. to nic innego jak traktowanie złogów pradem.mnie trochę bolało ale nie cały czas a ból był podobny do skórczów przed porodem.a tak na marginesie to odczuwanie bólu to rzecz indywidualna więc może ciebie nic nie boleć.to tyle.pozdrawiam i powodzenia.
      • Gość: guest Re: antykoncepcja i nadżerka IP: *.* 04.07.01, 07:04
        Czesć!Chciałam wam podziękować!Wczoraj zebrałam się na odwagę i poszłam zlikwidować nadżerkę!W gabinecie którym byłam są do wyboru i wymrażanie i wypalanie (cena ta sama). Moją lekarz zdecydował się wypalić. I o dziwo naprawdę nic nie bolało!Na wstępie stwierdziłam, że się boję (myslałam że mnie wysmieje ale nic z tych rzeczy) a lekarz powiedział, że nie ma czego, bo stosuje znieczulenie miejscowe-smaruje wewnnątrz taką mascią i nic nie czuć. Tak więc tyle czasu się strachałam niepotrzebnie!Mam nadzieję, że w końcu znikną już teraz te chroniczne zapalenia i swędzenie nie do wytrzymania!Napisałam po to aby przekonać inne emamy, bo wiem że są takie co też mają stracha jak ja!Nie ma się czego bać, serio.Jeszcze raz dzięki Wam za odpowiedzi!Odważna MartaP
        • Gość: guest Re: antykoncepcja i nadżerka IP: *.* 04.07.01, 08:33
          Mnie potraktowano Solkogynem, to takie swiństwo chemiczne, jak przeczytałam skład, to padłam. Pomogło i nie miało nic wspólnego z prądem, którego boję sie z definicji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka