Dodaj do ulubionych

mały brzuch ?

IP: *.* 18.07.01, 13:58
Jestem aktualnie w trakcie 23 tygodnia a moi znajomi nie mogą się nadziwić, "że mam taki mały brzuch"? Wg mnie jest w sam raz (lepiej mieć mały niz nosić taki wielki bębenek). Natomiast wszyscy (włącznie z koleżankami, które niedawno same rodziły lub nawet jeszcze są w ciąży) twierdzą, że jak na 5 miesiąc to jest on za mały. Powiedzcie proszę co jest wyznacznikiem wielkości brzucha w konkretnych tygodniach (ps. lekarz twierdzi, że ciąża rozwija się i przebiega prawidłowo).
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: mały brzuch ? IP: *.* 18.07.01, 14:07
      Małgosia napisała/ł:Powiedzcie proszę co jest wyznacznikiem wielkości brzucha w konkretnych tygodniach Małgosiu - nic nie jest wyznacznikiem wielkości brzucha. Wypowiedzi koleżanek traktuj po prostu jak komplement, że nie straciłaś figury. Ja też miałam malutki brzuszek, w szóstym miesiącu latałam jeszcze w dźinsach, a dziecko urodziłam niemałe (3700), i zdrowe jak rybka. tak że ciesz się, że jesteś taką zgrabną mamusią. Pozdrowienia!
      • Gość: guest Re: mały brzuch ? IP: *.* 23.07.01, 15:09
        Ja jestem w 6 m-cu i też mam mały brzuch i wcale się tym nie martwię. Do 3 -ca jakby sie bardzo powiekszyłam a teraz mam po prostu mały brzuszek. dzieko rozwija się dobrze. Nie ma powodów do obaw, nie słuchaj gadania innych każda ciąża jest indywidualna i zalezy od budowy. Gratuluję małego brzuszka , jeszcze sie powiększy zapewniam Cię. Pozdrawiam Anja
        • Gość: guest Re: mały brzuch ? IP: *.* 23.07.01, 18:16
          obecnie jestem w 25 tyg i brzuch jest spory ale tak wlasciwie to bardziej zaczal rosnac od 21 tyg
    • Gość: Aania Re: mały brzuch ? IP: *.* 18.07.01, 14:11
      Małgosiu! Nic się nie martw, moja koleżanka do 7 miesiąca była płaska jak deska i chodziła na dyskoteki z odkrytym brzuszkiem, ale jak później utyła to nikt nie mógł uwierzyć, że była w ciąży.Inna koleżanka w 6 miesiącu ciąży była chudsza ode mnie (chociaż ja nawet nie planowałam, a do grubych nie należę) - i co się okazało ? za miesiąc urodziła bliźniaki !!!Najważniejsze, że lekarz twierdzi, że jest wszystko OK. Nic się nie martw. Powodzenia.
    • Gość: guest Re: mały brzuch ? IP: *.* 19.07.01, 12:16
      Nie masz co się martwić.Ja jestem w 40 tyg.+6 dni ciągle czekam na mojego maluszka.Do końca 6 m-ca moja ciąża była praktycznie niewidoczna.Dopiero 8,9m-c uwidocznił moje szczęście.Lekarz nie stwierdził żadnych nieprawidowości ale pod koniec ciąży zaleca ciągły odpoczynek i zupełne wyłączenie się od prac domowych.Teraz mój brzuszek jest duzy ale nie ogromny leżę więc odpoczywam i zbieram siły bo w każdej chwili może się zacząć.Jesli masz jakies pytania lub chciałabyś pogadać pisz na priva gross1@wp.pl
    • Gość: guest Re: mały brzuch ? IP: *.* 20.07.01, 14:20
      Nie martw się,podobnie jak innym dziewczynom-mnie nie było widać brzucha do siódmego mies.Urosło mi wszystko(zwłaszcza tyłek),a brzuch na końcu.Urodziłam zdrową córeczkę(3250 g ),Natalia.
    • Gość: guest Re: mały brzuch ? IP: *.* 25.07.01, 10:03
      Małgosiu, ja Ci zazdroszczę, jestem dopiero w czwartym miesiącu, a już mam brzuszek który przestaje mieścić się w spodnie. Moja figura poszła w odstawkę chociaż przed ciążą byłam dość szczupła. Ciesz się swoją figurą, a dzidziuś napewno urodzi się zdrowy.Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: mały brzuch ? IP: *.* 25.07.01, 11:50
      Czesc! Maly, duzy pojecie wzgledne. Jestem w 19-tygodniu. Wg mnie moj jest duzy. W talii mam 18 cm wiecj , w biodrach ze 4cm wiecej.
      • Gość: wioleta Re: mały brzuch ? IP: *.* 28.07.01, 22:58
        Ha ja wyglądam jak piłeczka z cienkimi rączkami i nóżkami - prawie nic mi nie urosło tylko olbrzymi bębenek :-)To już 33 tydzień a ja przytyłam 10 kilosmileW poprzedniej ciąży przybyło mi 18 a brzuszek miałąm niewielk - w trzy miesiące potem byłam taka jak przed ciążą.
        • Gość: guest Re: mały brzuch ? IP: *.* 31.07.01, 09:31
          Ja tez mialam maly brzuszek. W obydwu przypadkach. Raz przytylam 12 a za drugim razem 9. Corka wazyla 3100 a syn 3500 wiec zadne tam mizeroty. Wszystko zalezy od indywidualnych predyspozycji. Z corka chodzilam w ciazy "na okraglo" czyli kiedy stalam tylem to mozna bylo zgadnac ze jestem w ciazy. Z synem malenka pileczka z przodu i nic nie bylo widac. Madrosc ludowa?
          • Gość: guest Re: mały brzuch ? IP: *.* 22.08.01, 18:06
            A ja w mądrości ludowe nie wierzę, bo mi też powiedzieli, że 1. jak nie widać brzuszka z tyłu, to będzie chłopak, bo2. dziewczynka matce w ciąży urodę odbieraoraz 3. że chłopak w ciąży nie dokucza, a dziewczyna tak (nudności itp.),a ja mam piłeczkę z przodu, na "urodzie" nie straciłam i żadnych dolegliwości nie miałam i wbrew "matczynej intuicji" tydzień temu dowiedziałam się, że to Dziewczynka. Z czego zresztą bardzo się cieszę!Ze skarbnicy mądrości ludowych dziś usłyszanych a propos wątku "Spanie" - jak matka w ciąży cierpi na bezsenność, to dziecko też nie będzie spało, a jak Mama dobrze śpi, to dzieciątko ma przesypiać spokojnie całe noce!
    • Gość: guest Re: mały brzuch ? IP: *.* 30.07.01, 22:01
      cześćJa też wczasie ciazy miałam mały brzuch,mówi się,ze wysokie dziewczyny przeważnie mają mała brzuchy.Moja Julka ważyła 4,5 kg ,a położna się dziwiła jak takie duze dziecko zmieściło się w takim małym brzuchu.Kila dni po porodzie nie było widać,ze byłam w ciazy.Szczęśliwego rozwiązania :-)
    • Gość: guest Re: mały brzuch ? IP: *.* 22.08.01, 15:26
      Jestem w 8 miesiącu i też mam nieduży brzuszek. Dziecko rozwija się dobrze, więc nie martwię się tym. Gdy byłam w 6 m-cu powiedziałam pracodawcy o mojej ciąży i wszyscy się dziwili, że prawie nic nie widać (byli pewni, że to początek ciąży). Mniejszy brzuch to same zalety - kręgosług mniej boli, brak rozstępów i jest się sprawniejszym. Ja np. byłabym w stanie pojeździć jeszcze na rowerze.
      • Gość: guest Re: mały brzuch ? IP: *.* 22.08.01, 16:10
        U mnie do 6 mies.praktycznie nic nie bylo widac, a dzidzi rozwija sie dobrze.Teraz jestem w 9 i wyglondam jak planeta.Takze nic sie nie martw Gosiu brzusio jeszcze urosnie.A mniejszy lzej nosic.Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: mały brzuch ? IP: *.* 22.08.01, 16:25
      Malgosiu zajrzyj na ta strone http://pregnancy.about.com/library/belly/blbellyindex.htmsa tam zdjecia kobiet w ciazy tzn. zdjecia brzuchow kobiet w ciazy... a oprocz tego mozna tam (czyli http://www.childbirth.org) znalesc zdjecia z USG.PozdrawiamGosia
    • Gość: guest Re: mały brzuch ? IP: *.* 22.08.01, 18:09
      Małgosiu! Nie martw się - wyznacznikiem zdrowia Twojego dziecka nie jest duży brzuch, tylko rozwój dzidzi. Jeśli w USG wszystko jest OK, a ginekolog mówi, że dno macicy znajduje się na odpowiednim poziomie w stosunku do tygodnia ciąży, to bądź spokojna. A mały brzuch to tak jak już Dziewczyny podpowiadają - wygoda, mniej męczenia się (ja w tej chwili mniej męczę się wchodząc na 3 piętro w 32 tygodniu, niż moja koleżanka w 16-stym!) i mniej bólu kręgosłupa.PozdrowieniaKasia R
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka