IP: *.* 08.08.01, 08:04
Hej dziewczyny,jestem w 18 tygodniu, z bliźniakami. W zasadzie powinno mi przybierać na wadze. Ale od jakiegoś tygodnia zauważyłam spadek wagi o prawie 2 kg!!!! Czy to możliwe? Myślałam, że waga siadła, ale mąż się waży kontrolnie (kontroluje urządzenie) i jest w porządku... jem normalnie, wcale się nie odchudzam... co mam robić?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: CHUDNĘ? IP: *.* 08.08.01, 09:28
      Asiu to nic takiego, ja do 22 tyg przytylam tylko 2 kg potem schudlam 1 kg, a teraz jestem w 27 tyg juz przytylam 6 kg, na tym etapie nie musisz wcale tyc adziecko ile potrzebuje tyle i tak ci zabierze
    • Gość: guest Re: CHUDNĘ? - odbiegam od tematu IP: *.* 08.08.01, 10:41
      Cześć Asiu!Czytałam Twoje posty na forum. Gratuluję bliźniaków!Mam pytanie trochę odbiegające od Twojego tematu. Byłaś już na tym USG co się nagrywa na wideo? Ile to tak naprawdę kosztujei długo czeka się na wizytę? i napisz czy poznałaś w końcu płeć bobasków? Pozdrawiam Dzidzia
      • Gość: guest Re: CHUDNĘ? - odbiegam od tematu IP: *.* 08.08.01, 11:26
        Cześć :hello:Przepraszam, że się wtrącam. Wiem, że to nie do mnie było kierowane twoje pytanie ale chętnie powiem tobie ilie kosztuje nagranie USG na Video.Musiałam tylko dostarczyć swoją kasetę Video a kosztowało to dodatkowo 10 zł.czyli w moim przypadku 60 zł USG i 10 zł nagranie.Mam prawie 10 min film pokazujący mojego malutkiego dzidziusia jaki jest duży i jak się rusza. :bounce:Jest to coś świetnego oglądam tą kasetę prawie codziennie i nie mogę się napatrzeć.A plusem jest to ,że mogę się wszędzie moją perełką chwalić.Pozdrawiam.
        • Gość: guest Re: CHUDNĘ? - odbiegam od tematu IP: *.* 08.08.01, 11:37
          Cześć Arletko!Ale mnie pocieszyłaś, bo czytałam o nieco wyższych kwotach!!! Ja jestem obecnie w 35 tygodniu ciąży i nie planowałam już USG bo wszystko jest OK, ale jak usłyszałam o tym video to stwierdziłam, że to ostatni dobry moment, żeby zrobić sobie i dzidzi taką pamiątkę.To musi być naprawdę super. Napisz jak to wygląda. Jest to obraz nagrywany wprost z ekranu czy razem z ekranem (coś na zasadzie kamery). I podaj proszę jeszcze adres, gdzie to robiłaś i jak długo się czeka?
          • Gość: guest Re: CHUDNĘ? - odbiegam od tematu IP: *.* 09.08.01, 08:32
            Cześć Dzidzia :hello:Ja jestem z Bydgoszczy a ty chyba z Warszawy więc podanie adresu chyba Tobie nie pomoże. Natomiast jeżeli chodzi o nagranie USG, to poprostu do urządzenia USG podłączony jest magnetowidowid i to co widzisz na monitorze nagrywane jest na kasetę Video, czyli widzisz obraz z dzidziusiem a po prawej stronie jest skala szarości oraz podawane są wymiary badanej części bąbelka. Ja naprzykład mam nagrane jak mój dzidziuś podnosi wysoko swoją nóżkę i po zmierzeniu ma ona 2,4 cm, główka ma 4 cm, a cały bąbelek ma długość 16 cm. :)(USG robione w 17 tyg.)Po skończonym USG lekarz poprostu kończy nagrywać, wyciąga kasetę a ty swojego nagranego bąbelka zabierasz do domu. I już możesz się nim wszystkim chwalić.Ja jestem obecnie w 22 tyg. ale po 30 idę jeszce raz na USG i znów nagram sobie mojego bąbla.Polecam naprawdę wspaniała pamiątka.
      • Gość: asia_t Re: CHUDNĘ? - odbiegam od tematu IP: *.* 08.08.01, 11:46
        Hej Dzidziaja ide dzisiaj na to USG z nagrywaniem, nie bede placic nic, bo mam skierowanie z Medicover. czekalam 2 tygodnie. Ide do dr Roszkowskiego. Duzo bylo o nim na forum! a cena podobno wynosi 180 zl... jak juz bede PO, to dam znac! papa
        • Gość: guest Re: CHUDNĘ? - odbiegam od tematu IP: *.* 08.08.01, 12:49
          To jutro koniecznie, z samego rana. OK?Będę czekać. I trzymam kciuki, żeby było widać jakiej płci są Twoje bąbleki brzuszne.
          • Gość: asia_t Re: CHUDNĘ? - odbiegam od tematu IP: *.* 08.08.01, 14:37
            Dagi, jutro nie da rady, z rana wyjezdzam na urlop. chyba ze maz pojdzie po samochod, a ja sie zaloguje i Wam szybciutko zdam relacje. :D
        • Gość: guest Re: CHUDNĘ? - odbiegam od tematu IP: *.* 09.08.01, 09:33
          Asiu, jak to jest z tym skierowaniem? Medicover to chyba prywatna lecznica i gabinet Roszkowskiego też prywatny, no nie? I jak masz skierowanie z Medicover to nie płacisz u niego? Ja jestem prowadzona w Centrum Damiania i ciekawe, czy skierowanie stamtąd też pozwoli mi zrobić za darmo USG. Orientujesz się może?Udanego i emocjonującego badania Ci życzę!
          • Gość: guest do Agaty IP: *.* 09.08.01, 09:45
            Agatko,trochę nie na temat. Wiem, że rodziłaś już w Damianie. Chciałam Cię zapytać o opinię o Pani Garlińskiej - anastezjolog. Będę rodzić z dr Hadasem i położną Dzidką.
            • Gość: guest Re: do Agaty IP: *.* 09.08.01, 10:59
              Bingo!!! Rodziłam z tym samym zespołem. Jestem teraz znowu w ciąży i już zdecydowałam się na poród z nimi. Garlińska jest świetnym specjalistą. Zajmuje się znieczuleniem zewnątrzoponowym od 25 lat (przedtem w Instytucie Matki i Dziecka na Kasprzaka). Zakładanie znieczulenia nie bolało, nie miałam, żadnych powikłań, żadnych bóli głowy (ona twierdzi, że jeśli się zdarzają, to są wynikiem błędu lekarza). Zakładała mi nieduże dawki leku, aby mogło ustąpić przed pariciem i abym zawsze miała jakieś pole czucia. Tak więc skurcze odczuwałam, mogłam chodzić i ruszać się swobodnie. W czasie porodu Garlińska może z powodzeniem nawet zastąpić bliską osobę (ale mam nadzieję, że taka z Tobą będzie). Jest ciepła, serdeczna, dba o Twoje samopoczucie (np. mierzy często ciśnienie). Zagaduje ból i stres. Wspominam ją świetnie, chociaż pierwsze wrażenie ze szkoły rodzenia, gdzie ją spotkałam, miałam nienajlepsze. Dostaje mnóstwo kwiatów od kobiet rodzących z nią.Dzidka jest bardzo dobra, życzliwa, a przede wszystkim sprawna. Co mnie się bardzo podobało, to jej umiejętność dowartościowania rodzącej poprzez nieustanne wychwalanie, jak sobie świetnie radzi, jak pięknie prze. O moim doktorze mogę się wypowiadać tylko bardzo dobrze. Jeśli prowadzi Twoją ciążę, to nastaw się, że w czasie porodu zachowuje się całkiem inaczej, niż na wizytach kontrolnych. Nie jest już tak wyluzowany i dowcipny (uwielbiam tę jego bezpośredniość), ale bardzo skupiony i stanowczy. Po porodzie wszyscy mnie odwiedzali codziennie i wypytywali o moje i maluszka samopoczucie. Stosunkowo najmniej podobał mi się noenatolog (Potocki). Jakoś nie miałam do niego zaufania. Ale wiem, że pediatrów i neonatologów mają tam więcej.Życzę Ci bezstresowego porodu. Jakbyś miała jakieś pytania - pisz na priv.pozdrawiamagataP.S. Niestety, musisz sama być mocno przekonana do karmienia piersią. Nie otrzymałam tam takiego wsparcia, jak bym oczekiwała. Nawet sugerowano podanie dziecku wody z glukozą czy mieszanki. I zaznacz, że chcesz mieć dziecko położone na brzuch, bo ja dostałam dopiero ubrane. Fakt, że Szymek urodził się przyduszony i musieli szybko reagować.
              • Gość: guest Re: do Agaty IP: *.* 09.08.01, 11:09
                Dziękuję Agatko,wprawdzie moją ciążę prowadzi lekarz z Medicover (pracował kiedyś w Damianie), ale wczoraj spotkałam się z Dzidką i dr Hadasem, więc ustalone wszystko. Od 8 miesiąca przejmie on moją ciążę i będzie ok. ... to prawda, że luzak z niego i dowcipniś, ale słyszałam też wiele opinii, że bardzo dobry fachowiec (łącznie z opinią mojego lekarza prowadzącego).A właśnie słyszałam od dr Hadasa, że p. Garlińska jest cudowna, opiekuńcza i może zastąpić bliską osobę w razie gdy np. mąż zemdleje (hihihi).Dziękuję Ci bardzo za opinię, pozdrawiam
          • Gość: guest Re: CHUDNĘ? - odbiegam od tematu IP: *.* 09.08.01, 11:10
            Agatko,widziałam w gabinecie u dr Hadasa, że w urządzeniu do USG jest stacja dyskietek, więc pewnie możesz nagrać filmik z badania na dyskietkę, czy tak?
            • Gość: guest Re: CHUDNĘ? - odbiegam od tematu IP: *.* 09.08.01, 12:32
              Nie wiem, ale jego USG nie wydaje mi się zbyt dobrej jakości. Jakoś niewyraźnie na nim widzę. Dlatego wybiorę się do dr. Roszkowskiego na dokładne badanie dziecka i tam poproszę o nagranie na video. W każdym razie mój mąż się do tego pali.
          • Gość: asia_t Re: CHUDNĘ? - odbiegam od tematu IP: *.* 20.08.01, 09:16
            nie wiem, jak to jest z Damianem. mnie Medicover zwrocil pieniadze. tzn. zwroci, jak ich poinformuje, ze chce wyplacic z kasy tak wysoka sume (180 zl), slowo daje, tak powiedzialy!!!!!!!!!!!!!!!! :-) papa
    • Gość: guest Re: CHUDNĘ? IP: *.* 08.08.01, 11:23
      Nie martw się - ja do czwartego miesiąca ciąży ważyłam 55 kg (przy 175 cm wzrostu). Bałam się, że maleństwo może być małe, bo mój mąż był bardzo wczesnym wcześniakiem. Na USG okazało się, że pod koniec szóstego miesiąca dzieciątko waży już 970 gram (średnia waga - 820). Czyli co trzeba to ono sobie tam ściągnie. Teraz przytyłam kilka kilogramów (siódmy miesiąc), ale nie powiem, żeby jakoś tak dramatycznie. Brzuch mam dość okazały, ale "wywaliło" mnie do przodu - z tyłu nie widać, że jestem w ciąży.
      • Gość: asia_t Re: CHUDNĘ? IP: *.* 08.08.01, 11:48
        ja sie specjalnie nie martwie, podejrzewam, ze wlasnie te male pasozytki zywia sie kosztem mamusi, ktora chudnie w oczach. :D a tak na serio - u mnie brzuch tez tylko z przodu, z tylu nie widac nic... i to przy blizniakach! do tej pory tylam regularnie, tzn. jakies 5 kg juz mi przybylo, a ostatnio wlasnie tak zrzucilam... ale co tam, dzisiaj je zobacze!!!! JUHUasia
    • Gość: guest Re: CHUDNĘ? IP: *.* 08.08.01, 11:47
      Hej Asiu!Ja wczoraj wysyłałam post"a pełnego rozpaczy, że tyję 6 kg miesięcznie - ale to dopiero od 22 tygodnia ciąży! Wyobraź sobie że na początku nie przytyłam, a wręcz straciłam dwa. Tak samo było w pierwszej ciąży. Najpierw straciłam 4 kg, a potem tyłam i tyłam. Ale wtedy byłam młodsza i szczuplejsza zachodząc w ciążę więc dodatkowe kilogramy wcale mnie nie martwiły. Za to teraz, uwierz mi, naprawdę, boję się spojrzeć w lustro po urodzeniu bobaska. Bo 6 kg miesięcznie, to perspektywa kolejnych 12 kg. Więc dodatkowe 24 kg, to dla mnie naprawdę dużo. Więc nie przejmuj się. Twoje dzieci "głodem" nie przymierają, a jeśli będą miały większe potrzeby, uwierz, że poinformuję Cię o tym.Pa, pozdrawiamEla
    • Gość: guest Re: CHUDNĘ? IP: *.* 08.08.01, 12:38
      chudniesz? Brawo tylko pozazdrośćić Ja właśnie dowiedziałam sie że jestem w ciąży i nie mam zielonego pojęcia o diecie która zpewni wszystko maluszkowi a ja nie będę przypominać pod koniec cysterny.Czyznacie jakieś żródła,książki itp.Proszę o pomoc.Magda
      • Gość: asia_t Re: CHUDNĘ? IP: *.* 08.08.01, 14:40
        Magda, kup sobie: w oczekiwaniu na dziecko. Tam jest jakas dieta cudwonej szansy. Wszystkiego nie radze stosowac, bo malo kto da rade zjesc 12 jajek w ciagu dnia (nawet ja, baaaaaaaaaaaardzo jajeczna dziewczyna, hihi), a kantalupy u nas dostac raczej sie nie da.:-) ale dowiesz sie, czego mniej wiecej trzeba, i co gdzie znalezc. Ja jem dziennie jogurt naturalny (Danon bez cukru), maly lub duzy. powinnam jesc duzy,ale nie daje rady. Ale nie pije w ogole mleka (BLE). jem owocki, ale nie za wiele, serkow mase... ogolnie bez szalenstw, na spokojnie. i witaminki brac! jak beda zaparcia - suszone sliweczki.
    • Gość: guest Re: CHUDNĘ? IP: *.* 08.08.01, 12:41
      Swoją drogą - ja jestem trochę w stresie, że teraz mało tyję, a na przykład w dziewiątym miesiącu będą musieli mnie dźwigiem z domu wyciągać. Odstawiłam na czas ciąży słodycze, chodzę przynajmniej dwa razy w tygodniu na basen, ale kto wie - najdziwniejsze jest to, że w czasie ciąży ciało wymyka się kompletnie spod kontroli. Zresztą - najważniejsze, żeby maleństwu było dobrze
      • Gość: asia_t Re: CHUDNĘ? IP: *.* 08.08.01, 14:42
        Dagmara, jesli Ty bedziesz wciagana dzwigiem, to co JA mam powiedziec??????????????? :-) pewnie sie do samochodu nie bede miescic. :-) ale trudno sie mowi. na basen nie chodze, bo nie powinnam... no trudno. w ciazy jest sie grubym i trzeba sie z tym pogodzic!!!!! :-) ale dziewczyny - tylko teraz wolno nam szczycic sie duzym brzuszkiem!!!! czy to nie piekne?????? pozdrawiam wszystkie, jutro jade na urlopik! :-)
    • Gość: guest Re: CHUDNĘ? IP: *.* 08.08.01, 15:39
      Ale ci fajnie z tym urlopem. Ja, niestety, jestem nowym pracownikiem i jeszcze urlop mi nie przysługuje. Życzę Ci wspaniałego wypoczynku i dużo słońca - gdziekolwiek jedziesz.
    • Gość: guest Re: CHUDNĘ? IP: *.* 08.08.01, 17:08
      Ja w pewnym momencie w ósmym miesiącu ciąży schudłam dwa kilo i lekarz kazał mi zrobić badanie na hormony terczycy. Okazało się, ze jest OK.Pozdrawiam,Maja
    • Gość: Ola Re: CHUDNĘ? IP: *.* 08.08.01, 20:50
      Moja siostra będąc w ciąży z bliźniakami też chudła, więc może to normalne...?
    • Gość: guest Re: CHUDNĘ? - dieta IP: *.* 15.08.01, 11:13
      Sorry dziewczyny, ale się z wami nie zgodzę - dieta najlepszej szansy z "W oczekiwaniu na dziecko" jest beznadziejna - tłusta, słodka, przystosowana do upodobań Amerykanek, które na obiad wcinają dwa harburgery, a potem na deser kubełek lodów. Najlepiej znaleźć dietetyka, który ułoży dietę (oczywiście nie bezinteresownie), biorąc pod uwagę wyjściową masę ciała i aktywność fizyczną. W Warszawie w klubie Fit Fun na Wysockiego 51 dieteczka z AWF jest (o ile się nie mylę) co tydzień w poniedziałki po południu. Ułożyła mi wspaniałą dietę, którą stosowałam od 6 tygodnia, teraz jestem w 14, nie utyłam jeszcze ani deka (podobno nie muszę się tym martwić jeszcze przez dobre dwa miesiące, zwłaszcza, że i tak nie jestem szczupła), wspaniale się czuję i jem to, co naprawdę lubię.
      • Gość: asia_t Re: CHUDNĘ? - dieta IP: *.* 20.08.01, 09:28
        ja nie mowilam, ze ta dieta jest dobra, po prostu mozna sie dowiedziec, w czym jest jaki skladnik zywieniowy. Wydaje mi sie, ze nie nalze przesadzac. a utyc i tak musisz jakies 12 kg... nie jest to pora na odchudzanie sie!~!! ja nie przytylam, ale brzuch rosnie, a wody i dzieci i powiekszone piersi plus powiekszona macica tez waza swoje,... ppozdrawiam
    • Gość: guest Re: CHUDNĘ? IP: *.* 15.08.01, 16:08
      Ja na początku ciązy schudłam 9 kilo, ale to z powodu trrragicznych wymiotów i ujawnionej nagle nadczynności tarczycy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka