Dodaj do ulubionych

badanie tetna plodu

IP: *.* 09.09.01, 08:03
Hej dziewczyny,moja lekarka wreszcie wrocila z urlopu,bylam u niej na wizycie pierwszy raz od 6 tygoni, w tzw. miedzyczasie bylam na kontroli u dwoch innych lekarzy. Kazdy z nich badal tetno mnoich dzieciaczkow (bliznieta). Natomiast moja pani doktor prowadzaca nie zrobila tego jeszcze ani razu! troche mnie to martwi, zaczynam jutro 23 tydzien, ze wzgledu na ciaze blizniacza chodze do lekarza co 2 tygodnie na kontrole. Czy Wasi lekarze badaja tetno plodu za kazdym razem? U mnie niby wszystko jest w porzadku, dzidzie sie ruszaja ustalonym rytmem, ale mimo to wolalabym ich czasem posluchac. Napiszcie, jakie sa Wasze doswiadczenia i Wasze zdanie na ten temat. PozdrawiamAsia i babelki (dzis od rana mimo zlej pogody znowu bardzo zywotne)
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: badanie tetna plodu IP: *.* 09.09.01, 10:00
      HEj hej :-)Ja juz prawie jestem na wylocie bo to 37 tydzień ale moja lekarka zawsze bada tętno dziecka i wpisuje do karty ciąży.Teraz chodzę na badania co tydzień i nawet jak mnie miedzy czasie coś niepokoi jadę do najbliższego szpitala i sprawdzam czy wszystko oki.Pozdrawiam,Thessi
    • Gość: guest Re: badanie tetna plodu IP: *.* 09.09.01, 17:20
      Moja lekarka badała tętno płodu przy każdej wizycie i zawsze wpisywała wynik do karty ciążowej. Jeśli Twoja tego nie robi, to może poproś, żeby zaczęła - dla Twojego spokoju. Pozdrawiam!
    • Gość: guest Re: badanie tetna plodu IP: *.* 10.09.01, 06:58
      Asiu,mój lekarz podczas każdej wizyty bada tętno płodu, i informację wpisuje do karty ciąży.Poza tym przecież to takie miłe dla nas przyszłych mamuś, usłyszeć bicie serduszka swojego maleństwa.:-)
    • Gość: guest Re: badanie tetna plodu IP: *.* 10.09.01, 08:55
      O ile pamiętam, to tętno dziecka lekarz zaczął u mnie badać dopiero w 3 trymestrze (jeśli masz na myśli KTG).
      • Gość: guest Re: badanie tetna plodu IP: *.* 10.09.01, 08:57
        Ja akurat pisałam o samym badaniu tętna płodu, nie KTG.Lekarz smaruje brzuszek płynem (jak przy usg), przykłada małe urządzonko (z głośniczkiem) i słychać bicie serduszka maluszka :-)
    • Gość: guest Re: badanie tetna plodu IP: *.* 10.09.01, 10:31
      Hej Asiu!ZaniepokoiL mnie Twój post,a w szczególności wypowiedzi dziewczyn,bo mój lekarz też mi nigdy nie badał tętna płodu.Nawet się nad tym nie zastanawiałam a jednak chyba to ważne.Myślę Asiu ,że powinnyśmy delikatnie zapytać naszych prowadzącychpa paDiana
    • Gość: guest Re: badanie tetna plodu IP: *.* 10.09.01, 11:40
      MOj lekarz twierdzi, ze zwykle badanie tetna w ciazy blizniaczej jest bez sensu, bo nie wiadomo czy sie slucha jednego dziecka czy dwoch. W zwiazku z tym robi mi mini USG i widze na ekranie bijace serca.A co do KTG: bede chyba miec od 3 trymestru.Pozdr.
      • Gość: asia_t Re: badanie tetna plodu IP: *.* 10.09.01, 12:23
        Widzisz, Margotka, a u mnie NIC. i mam zamiar wlasnie zapytac o to lekarza. a jak bylam u dwoch innych, badali serduszka i bardzo dobrze bylo wiadomo, ktore jest ktore, bo one sa u mnie oddzielone i po dwoch roznych stronach brzucha. o KTG nawet mowy jeszcze nie bylo...jak sie miewasz dzisiaj??? u nas jest OHYDNIE> a ja znowu siedze w pracy... no niestety. maluchy dzisiaj sie strasznie rzucaja, nie wiem, co je napadlo...papa
        • Gość: guest Re: badanie tetna plodu-do AsiT IP: *.* 10.09.01, 12:41
          miewam sie okropnie. Pogoda jest okropna, remont w domu (obrzydliwosc). Poza tym boli mnie glowa, dzieci znow chyb aspia, bo sie nie ruszaja.A co do tetna: pogadaj z ta lekarka. Na jakiej niby podstawie ona twierdzi, ze serca sa ok, skoro tego nie sprawdza???? Dziwna jakas. Ciaza mnoga to ciaza podwyzszonego ryzyka i trzeba czesciej sprawdzac. A co do wizyt co 2 tygodnie: czy ona nie chce cie naciagnac na dodatkowe pieniadze? Przeciez na tym etapie w zupelnosci wystarcza wizyty co 4 tygodnie, a w przypadku podejrzenia, ze cos jest nie tak, co 3 tyg. Wiem to z wielu zrodel. A moze zmien lekarza? Ja tak zrobilam w 11 tyg ciazy...Pozdrawiam
          • Gość: asia_t Re: badanie tetna plodu-do AsiT IP: *.* 10.09.01, 13:55
            ja za wizyty na szczescie nie place. ona uwaza, ze powinnam chodzic na kontrole... nawet to i lepiej, bo sie czuje pewniej. a ze jest OK wszystko? to chyba tym lepiej... ale mam zamiar z nia porozmawiac w przyszlym tygodniu. jesli nic z tego nie wyniknie, zmienie lekarke. nie jest to problem, mam juz jedna upatrzona. :-) nie martw sie remontem i pogoda. :-) u nas tez leje. a moje maluchy kopia jak opetane...papa
    • Gość: guest Re: badanie tetna plodu IP: *.* 10.09.01, 19:59
      U mnie za każdym razem, jak idę do kontroli, słuchamy z doktor serduszka Dzidzi. Ale spróbujcie tak jak mój Mąż - przykłada ucho do brzuszka (teraz już Pyszczka się nie wierci, więc właściwie zawsze w tym samym miejscu) i twierdzi, że słyszy serduszko Małej! Tylko sprawdza częstotliwość, żeby przypadkiem nie pomylić z moim własnym tętnem, które jest wolniejsze. Trudno mi zweryfikować jego słowa, bo nie jestem w stanie przyłożyć swojego ucha do brzuszka :), ale mu wierzę, bo jest taki szczęśliwy po każdym "nasłuchiwaniu". Acha, i lepiej to robić rano, jak jelitka jeszcze śpią i nie zagłuszają serduszka Pyszczki!Kasia R
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka