Gość: guest
IP: *.*
27.11.01, 11:13
Dziewczyny,chciałabym abyscie podzieliły sie swoimi opiniami na temat badań prenatalnych. Przygotowuje artykuł na ten temat. Wczoraj rozmawiałam z lekarzem-genetykiem z wrocławskiej akademii medycznej, który powiedział mi, że niektórzy lekarze położnicy z róznych względów nie chcą kierować swoich pacjentek na tego typu badania. I choć to może zabrzmi strasznie, ale powodem jest ich podejście etyczne do tej sprawy. Panuje bowiem ponoć przekonanie, że większość kobiet, które dowiaduje sie po tych badaniach o chorobie swojego nienarodzonego dziecka decyduje sie na aborcję. Zdaniem mojego rozmówcy to nie prawda. Kobiety wiedząc o chorobie dziecka już wciązy mają czas aby się do tego psychicznie przygotować, poczytać literaturę, szukac konsultantów itd. Po prostu nie są postawione pod ścainą, przed faktem dokonanym. Oczywiście nie można powiedzieć, że żadna nie usuwa ciąży. Jednak ich odsetek nie jest tak duży jak powszechnie mogłoby się zdawać. Ciekawa waszych opinii, drogie mamy, czekam z niecierpliwością.pozdrawiam basajkaps. być może na ten temat już nie raz dyskutowano na forum, w archium jednak nie znalazłam niczego szczególnego.