Dodaj do ulubionych

przepisy świąteczne

IP: *.* 27.11.01, 13:24
Były już pierniczki, czas na resztę! Co prawda do świąt jeszcze trochę zostało...Mam propozycję: napiszcie jakie są Wasze ulubione świąteczne potrawy (szczególnie wigilijne) i jak je robić. Ja na przykład jestem bardzo ciekawa jak się robi siemieniotkę... i coś tam jeszcze, ale nawet nie wiem, jak się nazywa!Może skorzystamy wzajemnie z przepisów?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: przepisy świąteczne IP: *.* 27.11.01, 13:30
      Co to siemieniotka?
      • Gość: Bułeczka Re: przepisy świąteczne IP: *.* 27.11.01, 15:32
        Siemieniotka to rodzaj zupy robiony z konopi, mleka,maki, cukru,wody,masla,soli.Potrawa pochodzi z kuchni slaskiej.Moja babcia ja przyrzadzala gdy bylam dzieckiem,ale nie pamietam za bardzo smaku.Tak w ogole to chyba jest juz troche zapomniana ta zupka.Natomiast makowki sa nadal bardzo popularne u nas slazakow,bez nich u mnie w domu nie ma swiat.
    • Gość: tyska2 Re: przepisy świąteczne - makiełki IP: *.* 28.11.01, 09:56
      To ja podam pyszny przepis na makiełki.To jest przepis trochę "na oko" :-)Ok. szklanki maku - zmielonego tak, jak na makowiecczerstwa bułka, pokrojona w kostkę i namoczona w mleku,miód do smaku, bakalie (rodzynki, orzeczy, skórka pomarańczowa, migdały), olejek migdałowy.Wszystko razem mieszamy. Rodzynki dobrze jest namoczyć chwilę w mocnej, gorącej herbacie.Doprawiamy miodem wg uznania, schładzamy w lodówce i pilnujemy, żeby dzieci wcześniej, niż na Wigilię nam tej pyszności nie wyjadły :lol:To jest moja najukochańsza potrawa świąteczna, na którą czekam cały rok :love:Tyska
    • Gość: guest Re: przepisy świąteczne IP: *.* 28.11.01, 11:10
      U nas zamiast makiełek są kluseczki z makiem, Też przepuszne. A podam wam najprostszy przepis na przysmak wigilijny jaki znam. Przyrządzamy kuskus wg. opisu na opakowaniu (np. Solgera wystarczy zalać lekko osolonym wrzątkiem), gorący kuskus mieszamy z miodem, masłem, sparzonymi rodzynkami i cząstkami orzechów i migdałów. Gotowe, smacznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka