Dodaj do ulubionych

Powrót do figury sprzed ciąży

IP: *.* 05.12.01, 18:10
Witam,podczas ciąży przybyło mi sporo kilogramów, ale zastanawiam się nad czymś innym niż pozbycie się ich. Otóż przybyło mi parę centymetrów w biodrach.Mamusie! Powiedzcie czy zwężą mi się troszkę biodra? Nie wchodzę w żadne swoje spodnie (fakt, że jestem dopiero 5 dni po porodzie) ... wiem, że to nie nastapi z dnia na dzień, ale czy to wogóle możliwe?Madzia
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży IP: *.* 05.12.01, 19:40
      Witaj Madziu,Biodra to chyba najmniejszy problem, na pewno zgubisz tu centymetry. Gorzej z fałdami skóry na brzuchu. Po prostu bez ćwiczeń ani rusz... Oczywiście, na początku daj sobie czas na odpoczynek, żebyś ćwiczeniami (o ile się na nie zdecydujesz i będziesz miała czas i ochotę!) na tym etapie sobie tylko nie zaszkodziła.Pozdrawiam gorąco Ciebie i Twoją małą KruszynęDorota z 30 tygodniową Dzidzią w brzuszku.
      • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży IP: *.* 06.12.01, 09:50
        uda sie na pewno, na początek poprostu uważaj co jesz, nie wierz tym co mówią że z racji tego ze karmisz piersia musisz jeść za dwóch, to bzdura, wcale nie musisz jeść dużo tylko zdrowo. To dużo daje. Nie zaczynaj od razu trudnych ćwiczeń ale staraj się dużo ruszać. Pamietaj że tyłaś przez 9 miesięcy i mniej więcej tyle czasu daj sobie na powrót do wagi i figury. Mnie sie udało chociaż w ciąży przytyłam prawie 30 kg.
    • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży IP: *.* 05.12.01, 19:41
      Oczywi?cie, że to jest możliwe. Przecież te parę kilogramów gdzie? się musiało podziać :-) Ani chybi ulokowało się w biodrach. Ja jestem 6 miesięcy po porodzie, ważę 54 kg i w końcu noszę stare dżinsy a przecież w cišzy przybyło mi 20 kg!Karmienie dziecka piersiš odchudza bardzo skutecznie, pod warunkiem, że będziesz jadła tyle ile przed cišżš. Zapotrzebowanie energetyczne w czasie karmienia jest większe niż w " normalnym " stanie. Musisz więc uważać, żeby nie je?ć za dużo slodyczy i tłuszczu. Powinna? schudnšć. Powodzenia!Megi
      • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży IP: *.* 05.12.01, 19:55
        Dzięki :-) za pocieszenia.Na razie nie ma problemu z trzymaniem diety, bo jestem po cesarce, więc i tak muszę przestrzegać odpowiedniego zywienia.Madzia
    • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży IP: *.* 05.12.01, 19:57
      Jasne, ze mozliwe. Jestem 8,5 tygodnia po porodzie i weszlam juz w dzinsy sprzed ciazy a moja "dieta" to taka, ze karmie piersia i zdrowo sie odzywiam. Jestes dopiero 5 dni po wiec nie martw sie na pewno juz niedlugo wejdziesz w swoje ulubione rzeczy o "normalnym" ;-))) rozmiarze.PozdroAga :hello:
    • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży IP: *.* 05.12.01, 22:43
      A ja jestem już prawie rok po porodzie, ale od 9 miesięcy wchodzę we wszystkie swoje stare ciuchy - ba ubyło mi ładnych parę kilogramów. Zamiast 40 noszę 36.Sądzę, że nie ma reguły na te sprawy. Ja na prawdę nic nie robiłam, żeby stracić na wadze - samo przyszło
    • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży IP: *.* 06.12.01, 09:10
      dziewczyno - u mnie ciąża, poród i karmienie Zofii dokonało cudu schudłam w biodrach 6 cm i mam teraz 88. Jestem strasznie zadowolona. Chociaz w pasie mi przybyło z 62 zrobiło się 68. Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży IP: *.* 06.12.01, 09:20
      Słoneczko, jak najbardziej jest to możliwe. Ten sam problem miała ostatnio moja szwagierka - teraz po dwóch miesiącach, ach jaka laska! Ja schudłam po porodzie dość szybko, pewnie ze względu na stresy (nie spałam, nie jadłam - ale nie polecam). Przede wszystkim, Ty masz jeszcze brzuszek i on się jeszcze przez jakiś czas nie zmieści w spodenkach. A biodra "spadną", jeśli będziesz karmić - to spala mnóstwo energii. Co prawda, ja zauważyłam, że po ciąży jestem troszkę szersza w biodrach (kości miednicy chyba nie wracają do poprzeniego stanu), ale tylko minimalnie.Większość moich koleżanek wróciła do dawnej figury, najszybciej te, które karmiły. pozdrawiam Agnieszka
    • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży IP: *.* 06.12.01, 15:01
      Hej!Co ty, dopiero 5 dni po porodzie, a ty już chcesz schudnąć??Sory, ale na początku mnie to rozśmieszyło i przypomniałąm sobie, jak to było u mnie: w czasie ciąży przybyło mi 20kg! Po porodzie jak wychodziłam ze szpitala, byłam strasznie zadowolona, bo wydawało mi się, że jestem taka super chuda!! (a miałam na sobie ciążowe ogrodniczki, he he)Dopiero w domu się okazało, jaka jest prawda: dosyć, że nie wchodziłam w żadne spodnie i spódnice, to i żadna bluzka nie chciała się na moim biuście zapiąć! W 3 mieś. potem zaczęłam chodzić na fitness, troszk ę schudłam (3kg), potem poszłąm do pracy, więc już nie miałam czasu na fitness - ale schudłam więcej, potem "bawiłam " sie w jakąś dietę - ok.5 kg...i wreszcie po 13 miesiacach po porodzie zostało mi tylko do zrzytki 2-3 kg!! I jestem z siebie bardzo dumna!! Bo zawsze miałam trudności z utrzymaniem wagi. Teraz staram się jeść "zdrowo"..Pozdr.KIKA
      • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży IP: *.* 07.12.01, 08:39
        Synka urodziłam prawie 22 mies. temu. 2 miesiące po porodzie przytyłam. Odżywiam się zdrowo, chodzę na basen, ćwiczę, karmiłam piersią, ale do wagi sprzed ciąży nie mogę wrócic. nie utyłam tak strasznie-głównie w piersiach mi przybyło. Mieszczę się we wszystkie ubrania oprócz tych dopasowanych-prze ciążą miałam rozmiar36. Mam wiekszy biust(z A-D), biodra-cała taka okrąglejsza jestem. I chyba juz tak ma być. Przestałam się załamywać. Aniap.s.może jak pójdę do pracy, schudnę- to moja nadzieja A Ty Kiko nie przejmuj się. Teraz przede wszystkim dbaj o siebie i nie stosuj żadnych diet. Dbaj o siebie i maluszka.Pozdrawiam. Ania
        • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży IP: *.* 07.12.01, 12:10
          Moim zdaniem bardzo wiele zależy od genów po prostu. Ja w jeansy wskoczyłam w 3 tygodnie po porodzie, choć nie powiem, były dosć mocno dopasowane. Jednak teraz, po 9 miesiącach karmienia piersią ważę ok. 46 kg (przed ciążą 51-52 kg) i wszystkie ciuchy na mnie wiszą, ostatnio w sklepie przymierzałam najmniejszy rozmiar spodni dla dorosłych i nie były nawet dopasowane. Specjalnie się nie staram, bo jestem leniem i wszelkie ćwiczenia zwykle pozostaja u mnie w sferze planów. Jem sporo, ale ze względu na dietę bezmleczną i bezjajeczną odpadają prawie wszystkie słodycze i ciasta. I to chyba, plus osobiste predyspozycje, jest głównym powodem takiego stanu rzeczy.A za bułkę z twarożkiem, szklankę mleka lub jajecznicę niedługo się dam poćwiartować.Martula z Maksiem
      • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży IP: *.* 11.12.01, 14:17
        Ja jestem prawie 3 tygodnie po porodzie, a juz prawie wrocilam do wgi z przed ciazy 58 kg (wzrost 1.75). Olenke karmie piersia i naprawde staram sie jesc duzo i bardzo wartosciowe pokarmy, rowniez bardzo duzo pije.Sama sie zdziwilam ze poszlo tak szybko, z powrotem do figury z przed ciazy.Aneta
    • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży IP: *.* 07.12.01, 15:23
      witam,mnie tez sie "troche" przytylo, bagatela ok. 30 kilogramow. Po powrocie ze szpitala swoje dzinsy wciagnelam "az" do kolan, a trzy miesiace pozniej juz je zakladalam. W ciagu kilku kolejnych miesiecy wrocilam do wagi sprzed ciazy. Nie robilam nic w tym kierunku, zeby schudnac, karmienie piersia ponoc wyciaga sporo kalorii dziennie, poza tym styl zycia Ci sie zmieni, a jesli jeszcze troche sie pogimnastykujesz, to nie ma mocnych, na pewno schudniesz.Powodzenia
      • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży IP: *.* 08.12.01, 23:03
        Ja w ciąży przytyłam 18 kg. Teraz po roku mam figurę z przed 10 lat bo ważę 4 kg mniej niz przed ciążą. Myślę że duży wpływ ma karmienie piersią i bieganie za dzieckiem!Pozdrawiam Basia
        • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży IP: *.* 09.12.01, 23:47
          Ja potrzebowalam ok. roku by powrocic do sylwetki z przed 2 porodow. Cwiczylam, wykluczylam potrawy smazone, pijam sporo wody i oczywiscie biegalam za dziecmi. Ale warto bylo,... Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży IP: *.* 10.12.01, 06:53
      Dziewczyny, a czy którą z was miała podobnie jak ja?Po pierwszym prodzie (ciąża +9 kilo) karmiłam córkę tylko 3 miesiące - lekarz stwierdził skazę białkową, okazało się że nie miał racji. Zostało mi dwa kilo ponad stan przed ciążą, głównie w piersiach. Przestałam karmić i po 2 tygodniach schudłam 7 kilo, jechałam w oczach. Po drugim porodzie (+11 kilo) karmiłam 9 miesięcy, ważyłam 62 kilo pzy wzroście 170, a wyglądałam jak potwór!!! Przecież to nie aż tak wielka waga, a ja chodziłam jak smok. Znowu schudłam dopiero po skończeniu karmienia. NIGDY NIE JADŁAM DUŻO. Podczas badania stwierdzono, że nawet za mało, bo po wyliczeniu moich posiłków w trakcie dnia okazało się że dziennie co najwyżej 600 kalorii. Dlatego podobno zmiany były tak widoczne po odstawieniu dziecka od piersi, miałam więcej wody w sobie niż tłuszczu. Ale... Nie cieszyłam się długo figurą, zaczęłam brać Marvelon i stary, znienawidzony styl ubierania musiał wrócić. Dopiero po kilku miesiącach przyjmowania tabletek stwierdziłam, że to może przez nie. Ginekolog zmienił tabletki, na Cilest, i znowu zmiana w moim wyglądzie była błyskawiczna. Myślę, że od każdej reguły są wyjątki, i chyba mam pecha, że jestem takowym, jeśli chodzi o chudnięcie podczas karmienia. Ale dzięki temu, że przez kilka miesięcy wyglądałam jak smok, to moja młodsza córka nie przeziębiała się tak często jak starsza, wychowana na ProsoBee (fuj).Pozdrawiam wszystkie e-mamy, i same dobrze wiecie - to nie figura się liczy, tylko zdrowie dzidzi :-)))
      • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży-do Moni27 IP: *.* 10.12.01, 10:58
        Tak jak wspominałam wcześniej, moim zdaniem głównie liczą się osobiste predyspozycje, czyli zapis w genach. I oczywiście masz rację, najważniejsze jest zdrowie dzidziusia.Ale ja mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie, dlaczego lekarz zalecił przestanie karmienia piersią przy skazie białkowej? Ja mam synka ze skazą (teraz to prawie niestety standard) i karmię go już dziesiąty miesiąc, tylko jestem na diecie bezmlecznej i bezjajecznej.Pozdrowiam :)Martula
        • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży-do Martuli IP: *.* 10.12.01, 22:04
          Dlaczego uwazasz,ze skaza bialkowa to teraz standard. Jestem mama 2 dzieci i zadne nie ma skazy bialkowej. Na moim placu jest moze 10 dzieci w roznym wieku i tylko 1 ma skze bialkowa.
          • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży-do Martuli IP: *.* 11.12.01, 13:48
            Być może problem tkwi w definicji słowa "standard". Używając tego okreslenia miałam na mysli fakt, że powiedzmy jakies 20-30 lat temu sklaza białkowa jak i wszelkie inne uczulenia była czyms niespotykanym i dziwnym, a teraz to nawet nie zasługuje na wzmiankę. Sama pamiętam gdy w wieku 14 lat pewnego lata "dostałam" katar sienny (a było to ponad 17 lat temu i tak mi już zostało) to byłam prawie dumna, że mam taką dziwną chorobę. Dzisiaj co drugi znajomy jest sam na cos uczulony. Nie znam oficjalnych danych jaki % dzieci ma tego typu problem, ale myslę, że zbliżamy się do 50%. Więc jeżeli przyjmiemy, że "standard" oznacza niemal 100% danej próby, to oczywiscie przesadziłam, ale chciałam tym sposobem podkreslić zwiększającą się w ogromnym tempie powszechnosć tego zjawiska. A jesli chodzi o przykłady z przysłowiowego własnego podwórka to akurat większosć dzieci, które znam boryka się z tym problemem.Uff. Mam nadzieję, że się wytłumaczyłam ;)Martula
        • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży-do Moni27 IP: *.* 11.12.01, 13:57
          Bo u nas jest kilku takich za przeproszeniem głupich pediatrów. Na szczęście teraz mam innego, młodszego, mniej doświadczonego, ale okazał się dużo mądrzejszy. A wyobraź sobie że ja w ciąży ani po porodzie nie jadłam zbyt wiele nabiałów, bo ich nie lubię. Więc skąd miała być skaza? Ale jako głupiutka niedoświadczona mamusia uwierzyłam mu. Jak się później okazało to była po prostu większa ciemieniucha na brwiach, żadnych krost ani wysypek, tylko łuszczenie się skóry na samych brwiach. I to miała być skaza! A tak stwierdził lekarz z ponad 20 letnim stażem pracy. Buuuu, i na tym cierpiało moje dziecko! Na szczęście teraz, w wieku ponad 6 lat Daria jest dorodną panną, ubrania jej kupuję na 138 - 146, nosi numer buta 31, ale jest szczupła i pasuje na nią moja sukienka z komunii. Także ten okres chorób po mleku sojowym mam nadzieję już za nami. A na doświadczonego lekarza, który przy katarze przepisuje leki za 120 zł, już nabrać.Życze samych radości z dzidziusia :-)))Monika, mama Darii i Sary
      • Gość: guest Re: Powrót do figury sprzed ciąży IP: *.* 10.12.01, 11:00
        Ja juz akcje odchudzania po porodzie przeprowadzam poraz trzeci.Mam z tym duży problem bo w ciąży za każdym razem tyłam około 30 kg. Wracanie do figury zajmowało mi zawsze około 9 miesięcy, ale twierdze że warto sie troche poprzejmować tymi dodatkowymi centymetrami i je zrzucić. Jednak przy każdej kolejnej ciąży idzie mi coraz ciężej. teraz jestem 6 miesięcy po porodzie i cały czas karmie piersią, w związku z czym nie spadam tak szybko jak bym chciała. Zostało mi jeszcze ok.3 kg i strasznie naciagniety brzuch i talia. Będę musiała sie zawziąść i poćwiczyć, ale jak na to znależć siły przy trójce małych dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka