Dodaj do ulubionych

odstawanie dziąseł od zębów

IP: *.* 18.02.02, 14:59
Czesć!mam kłopot jak w tytule. Od pewnego czasu własnie odstają mi dziąsła od zębów, tak jakby dziąsła obsunęły się na dół. Zęby te miejsca po "odsłonięciu" są bardzo wrażliwe, ale jeszcze gorsze jest to że te dziąsła obsuwają się coraz bardziej. Poszłam oczywiscie do stomatologa, a on na to ze ja zębów nie myję (myję co najmniej 2 razy dziennie, jem gumy bez cukru jak nie mam możliwosci umycia np w pracy). Nie wiem co jest grane. Pomyslałam że może to początki paradontozy albo jeszcze czegos innego. W necie nie za bardzo udało mi się wyszukć informacji.Czy miałyscie podobny kłopot? Co jest grane? Nie chcę zostać bezzębną babą przed 30, a zęby myję przecież. Pomocy!Niki
Obserwuj wątek
    • Gość: ingroz Re: odstawanie dziąseł od zębów IP: *.* 18.02.02, 15:33
      Byłam ostatnio u stomatologa i okazało się, że mam podobny problem - odsłoniły mi się szyjki zębów w ciąży... Oczywiście zęby myję, płuczę płukankami i używam nitki, a to mi się pogarsza...Moje rady - te, które usłyszałam od mojego stomatologa: - zmień szczoteczkę do zębów na miękką, myj zęby ruchami pionowymi, ewentualnie okrężnymi, nigdy zaś poziomymi. I moja własna - zmień stomatologa z idioty, który krzyczy na Ciebie, że nie myjesz zębów, na takiego, który zdjemie ci z zębów osad i ewentualnie kamień nazębny, a następnie zabezpieczy te miejsca specjalnym preparatem (ja miałam stosowane Duraphat i Fluor-protect).Powodzenia i zdrowych ząbków:hello:Kasia R mama Luizy, która jeszcze nie ma ani jednego ząbka, za to ma słodką, bezzębną paszczunię :love: !!!!
      • Gość: AgnieszkaP. Re: odstawanie dziąseł od zębów IP: *.* 18.02.02, 23:46
        Ja mam ten sam problem od kilku lat, tak jak napisała Kasia, w dużej mierze przyczyną była zła technika mycia zębów. A poza tym taki sam problem ma moja mama :what:Ja do tego co napisała Kasia o myciu zębów dodałabym jeszcze żebyś uważała i nie naciskała za mocno szczoteczką, moja poprzednia dentystka powiedziała że ja sobie swoim myciem ścięłam dziąsła. Acha, i jeszcze potrzymać szczoteczkę przed myciem pod strumieniem gorącej wody aby jeszcze bardziej ją zmiękczyć, oraz regularnie ją zmieniać.No i czyszczenie, (usuwanie kamienia i osadu ). Ja chodzę raz na trzy miesiące, nienawidzę tego ale co zrobić. :gun: Pozdrowienia,Agnieszka
    • Gość: AnnaB Re: odstawanie dziąseł od zębów IP: *.* 19.02.02, 10:36
      :hello:ja rowniez mialam problemy z dziaslami, no i moja dentystka zaczela mnie uswiadamiac, ze czesto sami wlasna nadgorliwoscia sprawiamy , ze tak sie dzieje.Otoz:- zbyt mocne szczotkowanie zebow, - za twarda szczoteczka,- zly sposob mycia zebow. Powinnismy wykonywac ruchy pionowe,zaczynajac od dziasel, tak jakbysmy je naciagali na zeby. Szczotkowanie zebow na okraglo , badz poziomo, oslabia dziasla.- uzywac nici denytstycznych (i tu tez okazalo sie ze zle uzywam.Otoz jesli nic jest w przestrzeni miedzyzebowej , to nie nalezy nia tak ruszac jak pila, tylko przycisnac do scianki zeba z obu stron i dopiero wowczas przeciagnac do gory.)- czesciej usowac kamien nazebny-uzywac pasty , ktora zapobiega ...- w razie czego lekarz moze przepisac masc
    • Gość: marchewka Re: odstawanie dziąseł od zębów IP: *.* 20.02.02, 03:35
      Czesc!Ja takze odziedziczylam ten problem po moim tacie. Mam 25 lat i szyjki tez mi sie obsuwaja. Dodam tylko, ze oprocz tego co wymienily dziewczyny, moja dentystka zasugerowala wykonanie specjalnej wkladki na zeby do zakladania w nocy. Jest to gumowa wkladka, ktora naklada sie na dolne zeby. Takim sposobem w czasie snu (gdy sie zgrzyta zebami lub zaciska mocno zeby) zapobiega sie nacisku na zeby. Dentystka stwierdzila ze czesto zgrzytanie zebami w czasie snu pogarsza ten stan osuwajacych sie dziasel. Poza tym poradzila mi uzywac paste do wrazliwych zebow "SENSODYNE", miekka szczoteczke, i nalozyla plomby na te miejsca, gdzie najbardziej osuwaly mi sie szyjki! Powiedziala tez, ze taki stan (nazwala to chyba "periodontoza"), moze sie tylko pogarszac - nie da sie go odwrocic. W zaawansowanym stanie tylko operacja przeszczepu dziasel moze byc ratunkiem!Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka