Dodaj do ulubionych

Na liście leków refundowanych brak tabletek antykoncepcyjnych

IP: *.* 06.03.02, 18:21
Właśnie przeczytałam taką wiadomość w PAPie i pomyślałam, że pewnie niektóre z nas zainteresuje.Na liście leków refundowanych brak tabletek antykoncepcyjnych6.3.Warszawa (PAP) - Mimo przedwyborczych obietnic SLD na liście leków refundowanych nie ma tabletek antykoncepcyjnych. Federacja na Rzecz Kobiet i Planowania Rodziny wystosowała pismo do premiera, by doprowadził do korekty listy. W oświadczeniu przesłanym w środę PAP szefowa Federacji Wanda Nowicka przypomina, że poprawa dostępności antykoncepcji była zapisana w programie wyborczym SLD. Obiecywał to także podczas spotkania z organizacjami kobiecymi w listopadzie ubiegłego roku Leszek Miller. "W obecnej, dramatycznej sytuacji ekonomicznej społeczeństwa, regularny miesięczny wydatek na tabletki, a także koszt wizyty u lekarza prywatnego (lekarze publicznej służby zdrowia najczęściej nie przepisują antykoncepcji) stanowi bardzo poważną sumę w budżecie kobiet i ich rodzin, i nieraz powstrzymuje kobiety od ich stosowania" - czytamy w oświadczeniu. Projekt nowej listy leków refundowanych powstał pod koniec lutego. Na liście znalazły się m.in. leki stosowane w przypadku chorób przewlekłych. Nie ma na niej specyfików, które można kupić bez recepty np. w supermarkecie, oraz leków, które wykazują dużo działań niepożądanych. (PAP)
Obserwuj wątek
    • Gość: KvM Re: Na liście leków refundowanych brak tabletek antykoncepcyjnych IP: *.* 06.03.02, 18:42
      Rzekłbym - bardzo dobrze. Niedobrze, że SLD nie wywiązuje się z obietnic (choć jest oczywiste dla myślących osób, że z większości obietnic się nie wywiąże). Dobrze, bo mniej państwowej ingerencji. Piszę to świadom, że efektem będzie być może większa liczba nieplanowanych (niechcianych?) ciąż wśród biedniejszej części społeczeństwa. Być może sensowniej byłoby uczynić koszt antykoncepcji porównywalny z kosztem utrzymania dziecka? (jeśli już godzić się na ingerencję państwa w tym zakresie)Nie denerwujcie się tylko - to są takie tam spekulacje bez głębszych przemyśleń. Fakty są jednak takie, że społeczeństwo nam się starzeje.W gruncie rzeczy napisałem tego posta po to aby po raz kolejny przypomnieć, że jeśli np. do leku państwo dokłada złotówkę, to z kieszeni podatników wyciąga minimum 1,5-2 złote. Czy to się opłaca? Czy to ma sens? Czy nie lepiej mieć więcej pieniędzy w kieszeni (płacić mniejsze podatki) i samemu decydować na co się wyda te pieniądze? Wiem, że SLD nie zmniejszy podatków - ale co jakiś czas są w tym kraju wybory. Niedługo samorządowe.
    • Gość: Adzia Re: Na liście leków refundowanych brak tabletek antykoncepcyjnych IP: *.* 07.03.02, 08:15
      Zilka - hmmm... ale popatrz - w zestawieniu z faktem że ostatnio są plany, żeby nie refundować niektórych leków dla osób chorych na padaczkę i cukrzycę - ta akurat informacja jakoś nie zwala mnie z nóg. A ja Ci podam ciekawostkę z mojego województwa - otóż około rok temu Podkarpacka Kasa Chorych stwierdziła, że nie będzie ginekologom refundować usług związanych z antykoncepcją (nie wiem, co w to wchodziło - porady, przepisywanie recept???). To dopiero był czad! Na szczęście się z tego wycofali, bo cała Polska się śmiała...A to że ktoś nie dotrzymuje obietnic wyborczych - też jakoś nie szokuje. Nie w tym kraju :-(Pozdrawiam
    • Gość: Ania_G Re: Na liście leków refundowanych brak tabletek antykoncepcyjnych IP: *.* 07.03.02, 09:14
      A co żeśta myślały? Że to będzie tak dobrze i pięknie? Im więcej emerytów umrze z powodu cukrzycy i padaczki, im więcej kobiet umrze od źle przeprowadzonej w złych warunkach skrobanki, im więcej facetów zostanie wykastrowanych z powodu nierefundowania leczenia prostaty, tym większe oszczędności dla państwa. Jeszcze powinni przestać refundować leczenie raka piersi, toż to co miesiąc(czy co ileś) zniknie całe miasto kobiet, którym nie trzeba będzie wypłacać emerytuty!!!!!!!!!Jakież to oszczędności!!!!
      • Gość: Ania_G Szpital na Czerniakowskiej (w-wa) ?????? IP: *.* 07.03.02, 09:20
        Przepraszam szanownych moderatorów, że tutaj, ale na "ciąży" nie miałam odzewu żadnego, więc może tutaj znajdzie się jakaś emama, która rodziła na Czerniakowskiej? I wie, czego można potym szpitalu oczekiwać?Pozdrawiam.
        • Gość: Ania_G Re: Szpital na Czerniakowskiej (w-wa) ?????? IP: *.* 07.03.02, 09:21
          O kurcze, to nie tu miało być!!!!!!Sorki...
    • Gość: Lilly Re: Na liście - szlag mnie trafia! IP: *.* 07.03.02, 13:02
      To w jaki sposóB SLD wywiązuje się ze swoich obietnic w ogóle mnie nie dziwi. Niestety kolejne działania naszego rządu są coraz bardziej żenujące i dobitnie swiadczą w jak głębokim poważaniu parta ma swoich wyborców (vide: emeryci i rencisci).Nawet w najsmielszych oczekiwaniach nie przyszło mi do głowy, że tabletki antykoncepcyjne znajdą się na liscie dofinansowywanych leków, w momencie kiedy brakuje pieniędzy na leki naprawdę ratujące życie. Przegrana sprawa.I tu przyznaję się do lekkiego ukłonu w stronę KvM, którego coraz częsciej rozumiem, że ma ochotę stąd uciekać, choć do tej pory byłam chorobliwie chyba naiwną patriotką. Ale po ostatnich informacjach nt przyszłych emerytur, służby zdrowia, edukcji itd jakos coraz mniej podoba mi się uczestnictwo w tym SLD-owskim kabarecie. A już najbardziej drażni mnie pytanie z expose Millera - nie pytaj się co Polska zrobi dla Ciebie, zapytaj się co możesz zrobić dla niej? Pusty smiech mnie ogarnia kiedy widzę, ile miesięcznie płacę tym złodziejom na ZUSy i jakies II filary. To już chyba woła o pomstę do nieba...I pewno - dam sobie radę, mam dobry zawód, męża adwokata, więc w zasadzie nie powinnam narzekać - ale naprawdę bierze mnie powoli jakis cholerny szlag!
      • Gość: Adzia Re: Na liście - szlag mnie trafia! IP: *.* 07.03.02, 13:27
        Lilly- mama Piotrusia napisała/ł:> A już najbardziej drażni mnie pytanie z expose Millera - nie pytaj się co Polska zrobi dla Ciebie, zapytaj się co możesz zrobić dla niej? On ma ten sam chyba syndrom co Buzek: nieuleczalne różowe okulary, jest fajnie, dalej jazda do przodu, wszystko gra... Tak jakby z lotu ptaka patrzył. Ten tekst z expose uważam za wycieranie sobie brudnych rąk "naszą biedną ojczyzną". Smutne...
        • Gość: malanda Re: Na liście - szlag mnie trafia! IP: *.* 07.03.02, 13:34
          A czego się mozna było spodziewać po SLD? :fou:
          • Gość: Lilly Re: Na liście - szlag mnie trafia! IP: *.* 07.03.02, 13:38
            No własnie czego? Jak ulotną pamięc ma połowa polskiego narodu.. Smutne...
            • Gość: Adzia Re: Na liście - szlag mnie trafia! IP: *.* 07.03.02, 13:52
              Ale wiecie, ja myślę, że to nie tylko SLD dotyczy... "Ci z prawej" (w cudzysłowie, bo co to za prawica) z kolei chętnie zrefundowaliby wszystkim obywatelom RP sauny, jacuzzi i jazdę konną, co tam, najwyżej się zwiększy deficyt i podniesie podatki o 500 procent ;-)Ktokolwiek by się nie otarł o politykę - socjalista, chrześcijanin, "zielony" - traci niewinność na zawsze, a i zdrowy rozum często - gęsto...
              • Gość: malanda Re: Na liście - szlag mnie trafia! IP: *.* 07.03.02, 16:43
                Czyżbyśmy Adziu byli narodem dbającym li tylko o prywatę?
    • Gość: Aluc Re: Na liście leków refundowanych brak tabletek antykoncepcyjnych IP: *.* 07.03.02, 13:53
      A ja od iluś tam lat, po małym zaćmieniu Unią jeszcze Demokratyczną, ryczę "głosować na liberałów""!!! tylko gdzie te chłopy, gdzie?a tak wychodzi, że jedna z moich ulubionych posłanek ubiegłych kadencji miała świętą (nomen omen) rację: przypadkowe społeczeństwo samo se wybrało :crazy:
      • Gość: Adzia Re: Na liście leków - gdzie te chłopy do Aluc IP: *.* 07.03.02, 14:24
        No jak to gdzie? Przez cudowną ordynację głosowałam na liberałów i dzieki mnie w Sejmie jest Rokita na przykład ;-)PS. Gratulacje! :-)
        • Gość: Aluc Re: Na liście leków - gdzie te chłopy do Aluc IP: *.* 07.03.02, 15:12
          ;) no i dzięki takim jak my mamy Sejm tylko w 90% socjalistyczny ;)
    • Gość: Lilly Re: Na liście leków refundowanych brak tabletek antykoncepcyjnych IP: *.* 07.03.02, 14:00
      No i nam się dyskusja o polityce wywiązała na marginesie antykoncepcji. Czasem sobie myslę, że nam potrzeba takiego Piłsudskiego z Thatcherową. Twardej, konsekwentnej ręki. Mądrej i uczciwej... Ale mi się marzy.......Aluc - na jeszcze jednym marginesie - szczere gratulacje z okazji narodzin Maksa! Witamy kolejną Mamę!
      • Gość: KvM Re: Na liście leków refundowanych brak tabletek antykoncepcyjnych IP: *.* 07.03.02, 14:15
        No niestety demokracja jest dobra dla mądrych społeczeństw, a nie ogłupianych przez dziesieciolcia. Nigdy nie ma też gwarancji, czy "mocna ręka" nie będzie jednak rządzić źle. Ale czy my mamy jakieś perspektywy? Coś do stracenia?
      • Gość: malanda Re: Na liście leków refundowanych brak tabletek antykoncepcyjnych IP: *.* 07.03.02, 16:45
        Niech będzie Thatcher!Jak słyszę o pomysłach naszego ministra pracy, jak poradzić obie z bezrobociem, to zastanawiam się jak mu nie wstyd ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka