siasiuszek 22.11.06, 21:22 Na tvp1 jest film fabularny o szczepionce MMR i możliwości wywoływania przez nią autyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidia23 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 21:40 hm....u nas szczepią? dobrze zrozumiałam..? Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 21:44 szczepią szczepią. A w Anglii szczepią? Odpowiedz Link Zgłoś
lidia23 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 21:59 Cholera a oni nadal twierdzą że nie ma powiązania Odpowiedz Link Zgłoś
asia_mama_alusia Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 09:37 lidia23 napisała: > Cholera a oni nadal twierdzą że nie ma powiązania bo nie ma, współwystępowanie to nie to samo, co związek przyczynowo-skutkowy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elejna Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 21:50 Nie oglądam bo wole sie nie nakrecac , zawsze po takich projekcjach łapie shize i prubóje doszukiwac sie u dziecka nie wiadomo czego, pozatym łapie fobie Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:03 kobiety to nie relacj ana zywo tylko film oparty na faktach a jakby sie która przyjrzała to obecnie jest chyba kolejna generacja tej szczepionki.. MMR II no i bez paniki, i tak nie mamy pojęcia o innych cudach - nie łudźmy sie no, która sie na grypę zaszczepiła? Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:18 Ja się nie szczepiłam, jakoś sensu nie widzę Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_p2 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:25 Monia145 mylisz szczepionki MMR jest obowiązkowa i bezpłatna , płatna potrójna to HIB+DPT i chyba coś jeszcze (teraz nie pamiętam dokładnie a nie mam ksiązeczki przed sobą. Ja bynajmniej przypaminającej potrójnej nie dam - kupie pojedyńczą . Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:27 Joanno, odpisałam na pytanie Procesora o to, czy szczepiłyśmy się na grypę)))) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_p2 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:35 NIe pod tym postem napisałam ) chodziło mi o szczepionkę płatną którą wykupiła koleżanka. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:37 wlasnie wyczytałam ze mozna dawac pjedyncze szczepionki tylko to wymaga dobrego rozplanwania w czasie! więc ku.. po cholere tak ryzykowac??? jestem przerazona! Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:39 Tak sobie pomyślałam Rzeczywiście mogłam coś namieszać...dobrze, że nie jestem lekarzem, bo roztargniona cos jestem Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:41 wyczytałam ze angli nie ma dostępnych pojedynczych szczepionek... napisane tez było ze pojedyncze sa dostępne w prywatnych klinikach - ale nie wiem czy t sie tyczy tez Polski.... Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:27 w necie pisze ze dawke przypminająca daje sie między 3 a 5 rkiem zycia Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:03 siasiuszek a jakiegos filmu o dziecku z ktorego stwardnieniowe zapalenie mozgu zrobilo warzywo po przebyciu odry nie ma?? nie ma czasem filmu o dziecku ktore w wyniku powiklan po odrze ma zapalenie miesnia sercowego... wez kaczek dziennikarskich nie sprzedawaj powiklania po mmr wystepuja zdecydowanie rzadziej niz 1 na 15 przypadkow jak to ma miejsce przy przebyciu odry... i sa zdecydowanie mniej dramatyczne Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu jestem w szoku!!!!!! 22.11.06, 22:09 tam wyraźnie była mowa o tym że te szczepionki mozna podawac osobno!!! Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:15 Nie sprzedaje żadnych kaczek tylko napisałam ze taki film jest bo nie raz mnie ta szczepionka zastanawiała i miałam mały dylemat szczepić czy nie szczepić. Zaszczepiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:18 ale dlaczego nie podaje sie osobnych szczepionek???????? moze mnie ktos oswiecic??? Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:21 noz ku..! drugiej dawki mojemu dziecku chyba nie podam... w ogóle nie wiedziałam o takim problemie... ale w ogóle jest mozliwosc podania tych szczepionek osobno? na własny koszt??? Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:25 to jest jeszcze jakaś druga dawka?? Kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:22 No pewnie że koszty. Przeciez zawsze chodzi o kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:27 tez mam dylemat chce zaszczepic ale malyu choruja a watpliwosci rozwiala moja pani pediatra a nie film na jedynce... powiklania poszczepienne niestety sie zdarzaja ale powiklania po przebyciu tych chorob sa o wiele grozniejsze cos za cos... Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:29 a na czym plega szczepinka pjedyncza??? i na jest płatna mam rozumiec? Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:41 sowa pewnie sa pojedyncze ale na zasadzie szczepienia engerixem czy euvaxem zdaje sie na zoltaczke... pojedyncz emoze sa gorsze... pediatra zaleca skojarzona Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:43 pediatra moze sobie zalecać ,gdybym wczesniej o tym wiedziała to bym sie dowiadywała czy jest mozliwosc podania pojedynczej szczepionki Odpowiedz Link Zgłoś
mufka51 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:53 elza78 napisała: > siasiuszek a jakiegos filmu o dziecku z ktorego stwardnieniowe zapalenie mozgu > zrobilo warzywo po przebyciu odry nie ma?? A widziałaś dziecko-warzywko po przejściu odry poronnej po szepieniu? Ja widziałam ,niestety.... Odpowiedz Link Zgłoś
mufka51 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:54 A na zaszczepienie MMR nie wyraziłam zgody(3 lata temu). Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:58 boshe czemu ja taka tępa jestem i nie wiedziałam o tym wczesniej Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 09:09 Sowa, uspokoj sie. Jakby sie cos mialo dziac, to by sie dzialo. Tym bardziej, ze film najnowszy nie jest, a teraz nawet w Stanach stwierdza sie, ze jednak to powiazanie minimalne jest. I raczej uaktywnia chorobe, a nie ja powoduje. Taki sam zwiazek (uaktywnienie) widzi sie w naswietlaniu noworodkow z przedluzajaca sie zoltaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
fioolka Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:11 A może ktos zechce dokładnie wyłożyc mi temat bo nie mam telewizora a o związku jakiejś szczepionki z autyzmem pierwszy raz słysze? O co własciwie chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:12 sonia.low.pl/sonia/art2/szczep_a_autyzm.htm Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:14 Moja koleżanka jakiś czas temu chciała zaszczepić córkę, nie pamiętam na co to było, ale szczepionka była potrójna- pani doktor skwitowała ją słowami: " Jak pani taka bogata, to...". Tak mi się przypomniało, bo w filmie tez pojawił się ten motyw " bogatych damulek", co to sfiksowały i winnego szukają... Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:26 Oczywiscie ze wywołuje autyzm.nie u kazdego dziecka.To sa pojedyncze przypadki.Ale sa.A lekarze nadal uparcie twierzda ze nia ma. Ciekawe,....to dlaczego wycofano MMR z Francji,Szwecji i Japoni?na stale!podaje sie pojedyncze. Ja wiem jedno-moja córcia po MMR ma alergie na nabial i gluten.MMr uszkodzilo jej jelita. Nigdy sobie nie wybacze,ze mimo ze poczytalam na ten temat w necie-nie uwierzylam w to. Macie swiadomosc jaka to kasa????To szczepienie obowiazkowe!refundowane przez panstwo!wiecie jakie pieniadze za tym stoja?i ktos wam prawde powie? Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:32 Ja zaszczepiłam swoje dziecko dwa tygodnie temu tą szczepionką.Pytałam lekarki i pielęgniarki obie powiedziały,że nie spotkały się nigdy z powikłaniami.Powikłania po odrze dużo częściej się zdazają.Moj koleżanka lekarka,mająca dziecko w wieku mojego synka też podała tą szczeponkę. Odpowiedz Link Zgłoś
fioolka Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:34 A napiszcie w ktorym roku dziecka sie podaje tą szczepionke i czy to jednorazowe czy kilka razy w ciagu zycia sie szczepi bo nic o tym nie wiem??? Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:36 wytarczy wstukac w google MMR i przeczytac szczepionke sie podaje dwa razy pierwszą dawke ok 13 mies zycia Odpowiedz Link Zgłoś
misia_75 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:48 tysia77 napisała: > Ja zaszczepiłam swoje dziecko dwa tygodnie temu tą szczepionką.Pytałam lekarki > i pielęgniarki obie powiedziały,że nie spotkały się nigdy z > powikłaniami. Po szczepionce błonica tężec krztusiec, moje dziecko miało zaczerwienioną nogę z wielką gulą.Lekarka tylko wzruszyła ramionami i powiedziała że przejdzie.No i oczywiście przeszlo,ale w książeczce w rubryce niepożądane odczyny poszczepienne nie pojawil się zaden wpis.I właśnie w taki sposób lekarze przechodzą do porządku dziennego po większosci reakcji poszczepiennych i twierdzą że nie istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:33 Myslałam, że u nas szczepionki skojarzone są odpłatne. Ale już sama nie wiem, pogubiłam się. A jak my sie acelularnymi szczepimy, to też jest ryzyko?? Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:34 a to ze pdała znajoma lekarka to zaden argument ,przeciez wielu lekarzy temu zaprzecza... Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:37 Dla mnie jest to argument,napewno podając coś własnemu dziecku dobrze się nad tym zastanwia i wszystko sprwdza. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:38 ale jaki to argument ,taki ze kolezanka jest lekarką? Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:42 Będąc lekarzem napewno ma większą wiedzę niż ja na tematy medyczne i ja jej ufam. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:44 no własnie - większość lekarzy bagatelizuje problem... mysle ze całkiem inne podejscie byś miała gdyby twoje dziecko zachorowało... Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:49 Napewno masz rację.Ja nikogo do niczego nie przekonuję,po konsultacji z peditrą i tą właśnie koleżanką zdecydowałam się na szczepinie.Gdyby ktoś zapytał mnie czy szczepić swoje dziecko nie pomogłabym mu podjąć tej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
fioolka Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:40 aha wiec tą platna szczepionke odra-świnka- różyczka podaje sie oddzielnie i ona nie powoduje ryzyka wystapienia skutków ubocznych , autyzmu)czy tak? wiem ze mecze ale nie mam czasu przekopywania internetu, moze jutro... Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:42 pjedyncze pdawanie nie powoduje autyzmu własnie chodzi o to że te szczepionki są połączone... w tym filmie "super" jaki wpływ ma to na jelita... naprawde koszmar! Odpowiedz Link Zgłoś
fioolka Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:44 a wrzucilam w google hasło i aaa piwrwsze co znalazłam to totalna negacja tej teorii ze niby MMR jest powiązana z autyzmem , przeczytajcie. www.mmrthefacts.nhs.uk/resources/pdf/polish.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:45 to poczytaj inne a nie wzoruj sie na jednej... oglądałas film??? Odpowiedz Link Zgłoś
fioolka Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:48 Nie nie oglądałam,ja sie nie wzoruje na niczym !ja poprostu zaczełam dopiero szukac info i los chciał ze trafiłam na to w pierwszej kolejnosci , tyle. Co do szczepionki fakt pamietam ze nam proponowano podanie jej pojedynczo to był koszt kakis kilkuset złoty jako ze byłam zielona pytałam jaka jest roznica usłyszałam ZADNA ,jak oni moga nie informowac matek o czyms takim???zgroza Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:51 no własnie!!! ja rozumiem że kogos może nie stać... ale np ja bym wydała te kilkaset złotych na pojedyncze szczepienia! teraz zanim cos podam mojemu dziecku najpierw poszperam na ten temat... wszystko obraca sie wokół kasy - a zdrowie dzieci...? co im tam... przeciez to tylko "mały" odsetek... Odpowiedz Link Zgłoś
ewcialinka MMR to odra,świnka,różyczka 22.11.06, 22:50 obowiązkowa szczepionka podawana w 13 m-cu zycia...kiedys takiej nie było( potrójnej dawki) potrzyłam w książeczke zdrowia swoją..miłam każda co rokunie jednorazowo 3 w1...synek miał w 13 m-cu potem były poroblemy zjelitami jak w tym folnmie...podejrzenia autyzmu niesety jest...nie podam drugiej dawki która jest jakos w wieku szkolnym Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: tysia 22.11.06, 22:56 Nie oglądałam tego filmu,napewno przed następną dawką będę się jeszcze zastanawiać.Teraz mam namieszane w głowie i już sama nie wiem co o tym myśleć.Ale jak przestanę ufać lekarzom to chyba pozostanie mi samej iść na medycynę Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: tysia 22.11.06, 22:57 ale naprawde az tak bardzo ufasz lekarzom??? dla mnie to niewiarygodne... Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: tysia 22.11.06, 23:00 Nie wszystkim,ale akurat tej koleżance tak.Do swojego lekrza rodzinnego też mam zaufanie,a może powinnam napisać miałam?Teraz to już nic nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: tysia 22.11.06, 23:11 ale tysia twoja kolezanka nie jest alfą i omegą... Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: tysia 22.11.06, 23:15 Wydawało mi się,że skoro skończyła studia ze świetnymi wynikami,a teraz robi doktorat to jest Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: tysia 23.11.06, 09:45 > ale tysia twoja kolezanka nie jest alfą i omegą... sory, ale ty też nie jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: tysia 23.11.06, 09:48 a skąd ty wyciągnełas wniosek że sie za owa uważam? bo nie bardzo rozumiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamand sowa 23.11.06, 10:09 Czepiasz się dziewczyny, że po konsultacji z lekarzem, któremu ufa podała dziecku szczepionkę To przecież tylko o niej dobrze świadczy, że skonsultowała to z 2 lekarzami i że podchodzi do szczepienia bardzo poważnie, (bo szczepienia to bardzo poważna sprawa) Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: sowa 23.11.06, 10:11 nie sądze żebym sie tyśki czepiała , ona pewnie też tak nie myśli więc spkojnie... oczywiście ,że dobrze zrobiła pytając koleżanki lekarki co nie oznacza ,że jeden lekarz jest wyrocznią i ma taką wiedze że mozna na nim bezdyskusyjnie polegać... proste Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: sowa 23.11.06, 10:22 oczywiście lekarz nie jest wyrocznią, ale wyrocznią nie jest również film w telewizji czy artykuł w internecie (przykładem może być np. wystąpienie prof. Giertycha ) Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: sowa 23.11.06, 10:28 jasne że tak! ale COŚ jednak w tym musi być... przecież nikt sobie tego nie wymyslił... i uważam ,że jesli jest mozliwośc bezpieczniejszego zaszczepienia to po cholere ryzykować... i nie rozumiem dlaczego lekarze o tym nie mówią... Odpowiedz Link Zgłoś
fioolka Re: MMR to odra,świnka,różyczka 22.11.06, 22:55 Ja tez nie zamierzam podawac drugiej dawki ale niestety mamy juz jedna MMR za sobą ,pytanie czy nie jest za pozno , czy nie podanie 2 dawki wyeliminuje ryzyko ? Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 20:17 Sowa, ty naprawde jestes tak odmóżdżona, żeby film uznawac za źródło wiarygodnej informacji medycznej? Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 20:20 obejrzałam film , poczytałam artkuły w necie ,poczytałam wypowiedzi dziewczyn które dzieci TO spotkało... i po prostu dyskutuje... moge byc dla ciebie odmóżdżona - wali mnie to ty natomiast jesteś chamką Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:48 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=8674383&a=8674383 Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_maruda Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:53 MMR II to szczepionka na odrę,świnkę, różyczkę - bezpłatna Można zaszczepić płatną nazywa się Priorix Odpowiedz Link Zgłoś
misia_75 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:59 czarna_maruda napisała: > MMR II to szczepionka na odrę,świnkę, różyczkę - bezpłatna > Można zaszczepić płatną nazywa się Priorix No nie całkiem tak,moja córka była szczepiona priorixem bezpłatnie(taką szczepionke wykupiła przychodnia),a było to juz rok temu. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 23:09 alez jestem wściekła!!! żwe zaszczepiłam moje dziecko tym gównem! i pediatra oczywiście ani słowem o powikłaniach tego typu... Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 11:05 Mój synek tez był szczepiony priorixem bezpłatnie. Nawet o tym nie miałam pojęcia, dopiero teraz sprawdziłam w książeczce szczepień. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 23:07 dokładnie - to odra świnka różyczka - ta szczepionka bezpłatna, obowiązkowa, ujęta w kalendarzu szczepień. MMRI zostało wycofane ok 2004/2005 roku na rzecz MMEII - byłam nawet światkiem rozmowy pielęgniarek na temat tego wycofania. Szeptały między sobą, że całe szczęście i że w końcu ją wycofano na rzecz MMR II. Mam przed sobą książeczkę starszej niespełna 7 letniej córki - w 2001 roku miała szczepioną tylko odrę pojedynczo - więc powtórka będzie zapewne taka sama. NIe wiem natomiast jakiego typu była szczepionka młodszej - ale na pewno to 3w1 Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:54 na tym forum.Na forum Alergie.Na forum Candida.Sa Matki,ktorych dzieci mialy reakcje poszczepienna tak ostra ze wylądowaly w szpitalu.I co?Zaden ale to zaden lekarz,nie chcial im napisac na papierze ze to reakca poszczepienna?a wiecie dlacezgo?bo raz;naraziliby sie na ostracyzm ze strony "kolegów' a dwa:to strasznie męcząc procedura-bo trzeba taki przypadek zglosic do ministerswa i jeszcze gdzies-setki papierow. Szczepionki skojarzone to straszny syf.jedyna ich zasluga jest taka,ze nie zawiraja związków rtęci_bo te stare mialy-to bylo jeszcze gorsze gowno. Ale teraz wprwoadzana jest na rynek szczepionka skojarzona z 5 wirusów!!!za 5 lata bedzie w ogole jedna-na wszystko,a to ze dziecko po zaczczepieniu bedzie roslina to nikogo nie obchodzi...wazne ze na odre nie zachoruje. ps.Ja bylam szczepiona na odre.Obowiązkowo.Zachorowalam na nia rok pozniej. Jestem żwywym dowoedm na to,ze szczepionka nie chorni w 100%<jesli wiec nie chroni w 100% to po cholere ją dawac?mając swiadomosc ze moze spowodowac autyzm???? Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 22:58 a jakie to były problemy jelitowe bo od początku nie oglądałam? Odpowiedz Link Zgłoś
fioolka Re: Sowa! 22.11.06, 23:00 Ale o ile wiem twoje dziecko rozwija sie swietnie , mówi i ma chyba ponad 3 lata ?? Czemu sie nakrecasz??Widzisz moje ma opoznienie mowy , NIE MÓWI i az mnie dreszcze przechodzą Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Sowa! 22.11.06, 23:10 ja sie nie nakręcam! lepiej by było jakbym to w dupie miała? dla mnie to jest po prostu przerażające! Gdyby nie ten ilm zaszczepiłabym małego druga dawką... Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Sowa! 22.11.06, 23:17 Sowa, jaką drugą dawką byś go zaszczepiła?? Przecież jeśli już zaszczepiłaś MMrem i wszystko gra, to jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: gemma 23.11.06, 12:12 Sowa, akurat mnie nie musisz doradzać dokształcania się w tej materii - uwierz. Wiem, co piszą na ten temat. Namawiam jedynie do niepanikowania, bo teraz niczego już nie zmienisz, to raz. A dwa - nastepne szczepienie Twój syn będzie miał za kilka lat ( w siódmym roku życia) - do tego czasu może się sporo zmienić w kalendarzu szczepień. Poza tym o ile wiem ryzyko dotyczy przede wszystkim małych dzieci. Pewnie doczytałaś też, że autyzm ujawnia się w ciągu pierwszych trzech lat życia. Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 23:00 Mały miał chorobę Crona, wrzuć w wyszukiwarkę... Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 23:05 Powinno być " choroba Leśniowskiego- Cronha:". Objawy to stan zapalny jelit. Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 23:07 Teraz to ja nie jestem już niczego pewna,zastanwiam się tylko dlaczego koleżanka ryzykowała z własnym dzieckiem?Jak się z nią spotkam to zapytam czy widziała ten film.Teraz zaczynam się denerwoać.Po jakim czasie mogą wystąpić te powikłania? Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 23:06 Dziewczyny, po pierwsze, MMR nie wywołuje autyzmu, tylko MOŻE wywołać. A ściślej mówiąc może zadziałać jak katalizator - co oznacza, że dziecko wcześniej ma najprawdopodobniej jakieś skłonności (np. uwarunkowane genetycznie). Po drugie, niektorzy sądzą, że działa tak nie MMR, a w ogóle wirus odry, który m.in. uszkadza jelita. Po trzecie, nie ma co wpadać w panikę po takich filmach. Oczywiście dobrze się doinformować, poczytać, wiedzieć, co i jak, ale nie ma co się przerażać. Jeszcze pięć lat temu w Polsce obowiązkowa była tylko szczepionka przeciwko odrze (a więc pojedyncza). Za skojarzoną trzeba było dopłacić. A teraz wychodzi na to, że trzeba dopłacić za pojedyncze... Faktem jest również to, że np. szczepienie dziewczynek przeciwko różyczce nie ma specjalnie sensu, bo w 13 roku życia tak czy siak szczepienie będzie powtórzone. I jeszcze chciałam napisać jedno: trzeba się przyjrzeć szczepieniom w ogóle, a nie jednej tylko "biednej" MMR. Szczepienia dla _niektórych_ (ważne!) dzieci moga być zbyt obciążające, niestety. Nawet banalne szczepienie przeciw grypie może zadziałać odwrotnie, niż by się chciało... Problem tylko w tym, że czasem nie wiadomo o tym "obciążeniu" dziecka, zanim się go nie zaszczepi. Na pewno trzeba się starać odraczać terminy szczepień u wczesniaków, dzieci z niedotlenieniem okołoporodowym itp. Sęk w tym, że zdarzają się przypadki, że dziecko jest zupełnie zdrowe, a szczepionka wywołuje niepożądane objawy. Tak czy owak panikowac nie ma sensu, zwłaszcza jeśli dziecko jest już zaszczepione. Odpowiedz Link Zgłoś
patyk.od.zosi Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 23:18 Wszystko to, co napisala gemma dotyczy szczepionki MMR II - tej o ktorej byl film. _______ pozdr., patyk Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: TVP1 film o MMR 22.11.06, 23:23 No zgadza się - jakoś nie dopisuję tego "II", bo tą "jedynką" się już nie szczepi. Ale w sumie fakt, że powinnam być bardziej prezycyjna, jak już się wymądrzam. )) Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 07:59 Kazde szczepienie jest obciążeniem.Slusznie juz ktoras Mama tu zauwazyla.Dlatego,nue rozumiem, jak Matki moga wciskac jeszcze szczepionke na grype, rotawirusa i pneumokoki.Policzcie ile w pierwszym roku zycia dziecko dostaje wirusów!Spora część alergologow uwaza,ze wlasnie temu mamy "epiedemie" alergii. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 08:05 Mam kolegę, który do 18 roku życia nie był na nic szczepiony, bo jego starsza siostra po szczepionce dostała szoku i jest niepełnosprawna umysłowo. Jego mama nie chciała przyczynić się do niepełnosprawności drugiego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 08:38 Ile chcecie na ten temat (o angielsku): www.google.com.au/search?hl=en&q=MMR+vaccine+autism&btnG=Google+Search&meta= Rowniez link do artykulu na temat wzrostu zarejestrowanych przypadkow autyzmu w Japonii mimo WYCOFANIA inkryminowanej szczepionki (MMR). Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 08:42 Gemmawera napisała bardzo rozsądnie. Nie trzeba czepiać sie tylko 1 szczepionki MMRII, faktycznie chodzi o wirus odry i o to, że to jedyna szczepionka w której podaje się aż 3 zywe wirusy. Przy zcym w przypadku innych szczepionek trzeba wziąśc pod uwagę np. Engerix B wktrym szczepi sie dziecko w pierwszej dobie a tam przecież producent w ulotce pisze jak byk, że może byc szczepionka zanieczyszczona tiomersalem - szkodliwym dla OUN związkiem rtęci, wycofanym w wielu krajach, co prawda tłumaczą się , ze dawka jest znikoma ale jest!!!!Druga rzecz- napewno pamietacie zalecenie, ze dzieciom- niemowlętom najlepiej gotowac w garnkach metalowych nie glinianych, bo w czasie gotowania związki glinu uwalniają się do jedzenia a glinu jest także obok rtęci silną neurotoksyną, a co 2 szczepionka zawiera związki glinu w większej lub mniejszej ilości!!!!Poza tym antybiotyki oraz szczepy odpowiednich bakterii. Autyzm niestetyn nie jest do końca zbadany i jest wiele teorii jego powstawania min związek ze szcepieniami, ale tak jak ktos pisał sa ku temu pewne przesłanki, obciązenia genetyczne, zatrucie organizmu związkami trującymi- metale cięzkie, dlatego osoby autystyczne poddaje sie odtruciu i bada włosy czy paznokcie na zaw. metali cięzkich, a te dostają się nie tylko szczepieniami, ale tez przez ukl. pok. z jedzeniem np. łosoś do 3rż nie powinien byc podawany dziecią ze względu na zaw. rtęci. Zawsze się boimy tego czego nie znamy. Radze czytać składy szczepionek, bo sa rózne na te same chorby i zawsze w poradni można poprosić przed planowanym szczepieniem o ulotke ze składem i zapytać o alternatywe. Mając dziecko z alergią czy zaburzeniami neurologicznymi nie zaszczepiłabym bez konsultacji w poradni szczepień wysokiego ryzyka, która jest w każdym województwie, bez konsultacji z nweurologiem, alergologiem i bez przeczytania składu ulotek. Niestety u nas w zakresie informacji pacjenta uprawia się pańszczyzne- jak w całej służbie zdrowia państwowej. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
monique76 Bea-ta! 23.11.06, 09:08 ".. ze dzieciom- niemowlętom najlepiej gotowac > w garnkach metalowych nie glinianych, bo w czasie gotowania związki glinu > uwalniają się do jedzenia a glinu jest także obok rtęci silną neurotoksyną.." Abstrachując od calej dyskusji - mialas tu oczywiscie na mysli garnki aluminiowe, a nie gliniane, prawda?? Związku glinu z gliną to chyba nie maja nic wspolnego Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: oczywiście! 23.11.06, 11:08 Chodzi mi o aluminium, przepraszam, roztargniona kobieta ze mnie Odpowiedz Link Zgłoś
martad73 Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 09:09 A u nas chyba szczepienie mogę powiązać z początkiem problemów Eweliny. Dokładnie...z datami niemalże. 2 lipca 2004 dostała MMR, za kilka dni doslownie zapalenie oskrzeli więc antybiotyk. 15 lipca z objawami rumienia wielopostaciowego: silna pokrzywka, mała wygladała jak poparzona, spuchnięte stawy (przestała chodzić na 24h) i wybroczyny na stawach - wylądowałysmy w szpitalu . Powiedziano nam, ze to alergia na natybiotyk, ale w sumie brała go już wczesniej....a MMR własnie wtedy. W styczniu następnego roku zachorowała na ospę wietrzn...i zaczęła się cofać...powoli , ale skuecznie....aż do diagnozy: AUTYZM. Mam nadzieję, że nam się uda pomóc małej, że zacznie mowić...dietę prowadzę już kilka miesięcy...leczymy ostro candidę i mam nadziję, że jak zaleczymy jelita...będzie lepiej. Niestety po takich doświadczeniach ze szczepionkami poinformowałam swoją panią dr pediatrę w przychodni, że swoich dzieci już na nic nie zaszczepię. I wiecie co...nawet nie próbowała mnie przekonywać, że nie mam racji...pokiwała tylko głową Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu erin 23.11.06, 09:15 dlaczego mam sie uspokoić??? nie rozumiem... ciebie to nie oburza? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: erin 23.11.06, 10:00 O tym, ze MMR ma watpliwa opinie slyszalam od dawna. Dlatego tez szczepiac dziecko wybralam priorix. Dziwilam sie tez, ze decyzja ministerstwa to ta szczepionka jest refundowana. Natomiast mnie to nie oburza, bo nasza sluzba zdrowia w ogole mi nie pasuje. Dodatkowo, nie popadam w histerie, bo mysle, ze nie ma powodu do az takich reakcji. Wiem rowniez, ze MMR jest w tej chwili podejrzewana nie o WYWOŁANIE autyzmu, tylko o przyspieszenie/uaktywnienie wystąpienia choroby. Dlatego tez postuluję spokoj. Oraz zapoznawanie sie ze szczepieniami PRZED zaszczepieniem dzieci, a nie po obejrzeniu filmu, ktory dla mnie do konca wiarygodny nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: erin 23.11.06, 10:03 to chwała ci za to żes taka mądra! ja nie jestem i nie wiedziałam za wiele na temat szczepionek i powikłan po nich... ja nie histeryzuje , siedze sobie całkiem spokojnie pisze i czytam... ale fakt - jestem oburzona! ty o tym słyszałas wczesniej , ja nie... więc nie dziwne ,że moja reakcja jest inna od twojej Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: erin 23.11.06, 10:07 Nie twierdze, ze jestem hiper madra. Po prostu przed podjeciem istotnych decyzji rozwazam wszystkie za i przeciw po to,zeby potem nie reagowac oburzeniem na cos, co wiadomo od dawna. Dodatkowo, nie widze w ogole powodu do az tak gwaltownej reakcji, stad prosilam Cie o spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: erin 23.11.06, 10:09 no ale zrozum że ja nie wiedziałam wcześniej... ty wiedziałas od dawna.. ja nie... nie musisz mnie prosic o spokój ,naprawde nic mi nie jest - ale dziękuje za troske Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Martad73 23.11.06, 09:49 Boze.Czy moge zapytac czy wczesniej rozwoj dziecka byl prawidlowy?W ktorym miesiącu byla szczepiona?jaki macie przerost grzyba?czy Candida pojawila sie PO diagnozie autyzmu czy przed? Odpowiedz Link Zgłoś
martad73 Re: Martad73 24.11.06, 13:21 babsee napisała: > Boze.Czy moge zapytac czy wczesniej rozwoj dziecka byl prawidlowy?W ktorym > miesiącu byla szczepiona?jaki macie przerost grzyba?czy Candida pojawila sie PO > > diagnozie autyzmu czy przed? Przepraszam, ze dopiero dzis odpisuję Tak przed szczepieniem było super, mała zaczynała mowić, łączyła po dwa słowa...potem powoli...zaczęło to zanikać. Pełną diagnozę mamy od kilku tygodni, terapię prowadzimy od lutego tego roku. candidę leczymy od czerwca,najpierw homeopatycznie, ale nie poszło zbyt dobrze, teraz już leczymy mocniej, Ewelinka jest na diecie, a leczymy sie u lekarza DAN. Aha, była szczepiona w wieku 15 m-cy. jesli coś jeszcze Cię interesuje proszę listy na priva, chtnie odpowiem pozdr Marta Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha9991 Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 10:03 filmu nie ogladam, slyszalm o tym jednak kiedys sie nie interesowalam, myslam ze jak obowiazkowa to sprawdzona, ze lekarze wiedza co robia... corka byla szczepiona 3 lata temu Priorixe - niby mniej powiklan -dzisiaj to wiem teraz Priorix mozna kupic, MMR jest bezplatnie za jakis czas mam szczepic synka i jestem w kropce - im wiecej czytam tym mam wiekszy metlik... ale moj chlopski rozumek mowi - jak nie zaszcepisz a sie zarazi to moze byc 1000000razy wiecej powiklan Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 10:05 ale mozna zaszczepic pojedynczo!!! a nie wszystkim na raz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha9991 Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 10:12 teraz juz wiem... coraz wiecej zaczynam czytac, wlasnie preczytalam (kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,56303,2149482.html) ze szczepinka Infanrix-IPV-Hib mozna szczepic w 16 mcu zycia, a maly dosstal juz 3 dawki, ma 6 mcy, jak to mozliwe??? komu wierzyc??? po dzisiejszych info jestem przerazona Odpowiedz Link Zgłoś
madelaine6 Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 10:32 oj młodszy syn powinien być już zaszczepiony 2 miesiące temu MMRII,ale odkładam to,ponieważ duuużo się naczytałam i włosy dęba mi stanęły. Dziwnym zbiegiem okoliczności mój starszy syn,którego zaszczepiłam (zdrowy jak ryba do tamtego czasu) w kilka dni po szczepieniu miał trwającą kilka dni biegunkę i zaraz później dość ciężkie zapalenie oskrzeli.Drugiej dawki na pewno mu nie dam, postaram się o szczepionki pojedyncze. Dla nie już samo to,co opisują dziewczyny w tym wątku (wpływ tej szczepionki na zdrowie dzieci) jest przerażające! Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 10:28 A ja myśle, że nie powinniśmy popadać w paranoje! Ile jest tych przypadków występowania autyzmu po szczepionce? Czy na tyle dużo aby być pewnym, że to ona wywołuje chorobę? Nasza pediatra jeszcze nie spotkała się w swojej pracy z jakimikolwiek powikłaniami poszczepiennymi, jeśli chodzi o MMR. Więc może to zwykły zbieg okolicznoci. Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 10:33 ...i jeszcze jedno. Pomyślcie jakie mogłyby być skutki nieszczepienia - podejżewam, że znacznie gorsze niż pojedyncze przypadki autyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu agastrusiaaaaaaaaaa 23.11.06, 11:08 a gdyby to twoje dziecko było tym POJEDYNCZYM przypadkiem??? no litości... jak można tak w ogóle napisać? poza tym można zaszczepić dziecko pojedynczą szczepionką! Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia można! 23.11.06, 17:32 Sowa ale nie ma jednoznacznych dowodów na to, że ta szczepionka powoduje autyzm. Też miałam obawy jak się naczytałam postów o tej szczepionce, ale wszystko było ok, zresztą po wszystkich dotychczasowych było dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: można! 23.11.06, 19:21 jak to nie ma dowodów??? litości... a te wszystkie dzieci...??? to nie dowody??? myśle że inaczej bys mówiła gdyby przytrafiło sie to twojemu dziecku... Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu dlaczego popadacie w skrajności??? 23.11.06, 19:24 przeciez nikt nie mówi żeby dzieci nie szczepić ,tylko tyle że szczepionka skojarzona jest za przeproszeniem gó..ana ja osobiście chciałabym zaszczepić pojedynczą gdybym miała mozliwośc wyboru! Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: dlaczego popadacie w skrajności??? 23.11.06, 20:13 a ten post cztałaś: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=52688961&wv.x=2&a=52724540 Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: można! 23.11.06, 19:25 Sowa, autyzm ujawnia sie do 3 roku zycia, szczepionka jest tuz po pierwszych urodzinach. Tak wiec pewnosc, ze to szczepionka wywolala autyzm mozna by bylo miec tylko gdyby to samo dziecko 'przezylo' dwie wersje (szczepienie i nie szczepienie). Dodatkowo, film jest z 2003 roku, a od tamtego czasu zmienila sie opinia na temat wplywu tej szczepionki na autyzm i obecnie opinia jest taka, ze moze PRZYSPIESZYC, a nie spowodowac pojawienie sie autyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: można! 23.11.06, 19:32 jasne... a za 3 lata będą badania i będzie z nich wynikało że MMR nie ma nic wspólnego z autyzmem... ps. przeczytj wypowiedzi dziewczyny ktora pisała o swoim ponad 3 letnim dziecku u którego wystapił autyzm po podaniu mmr... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: można! 23.11.06, 19:40 sowa_hu_hu napisała: > jasne... > a za 3 lata będą badania i będzie z nich wynikało że MMR nie ma nic wspólnego > z autyzmem... Nie wiem, czy beda. Ale jesli nie ma niepodwazalnych dowodow, to nie ma pełnej pewnosci. > ps. przeczytj wypowiedzi dziewczyny ktora pisała o swoim ponad 3 letnim > dziecku u którego wystapił autyzm po podaniu mmr... Czytalam. Nie wiemy jednak, czy gdyby nie podano MMR, to dziecko nie byloby chore. Jak juz pisalam - widać związek miedzy mmr a POJAWIENIEM sie autyzmu. Zwiazek miedzy mmr a POCZĄTKIEM (rozumianym jako 'zapadniecie na chorobe') nie jest bez watpliwosci udokumentowany. Odpowiedz Link Zgłoś
memiko Re: można! 23.11.06, 19:45 Cóż, czuję się poniekąd tam samo, jak te matki w filmie. Można mówić i tak nikt nie uwierzy Ale nie mam żal, jestem uodporniona. Nie mówią o UFO. Mówię o moim zdrowym synku, który w tydzień po sczepionce dostał gorączki a potem dzień po dniu przestał mówić. Leczę go m.in przez lekarzy skupionych wokół organizacji DAN ( Autism Defeat Now) z którą Walefield współpracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: można! 23.11.06, 19:48 Bardzo mi przykro z powodu choroby Twojego dziecka. Natomiast sama piszesz, ze po szczepionce ZACZĘŁY sie problemy, co jest dowodem na to, że uaktywniła ona chorobę, niekoniecznie spowodowała. Moją wiedzę o autyzmie czerpię od osoby zawodowo się nim zajmującej, która bardzo interesuje się nie tylko terapią, ale i przyczynami. Odpowiedz Link Zgłoś
memiko Re: można! 23.11.06, 20:01 Ostatnią rzeczą jakiej pragnę to awanturować się na forach dyskusyjnych i powodować panikę. Równiez zajmuję się, poniekąd zawodowo autyzmem. Moje dziecko dzięki leczeniu jest w dobrym stanie, mówi i jest w normie intelektualnej co zawdzięczamy przypuszczalnie również temu, że zachorował późno, późno dostał szczepionkę. Pisałam o tym, że autyzm może być i przypuszczalnie jest predyspozycją- szczepionka może być naciśnięciem guzika, ostatnim elementem czynników, które generują chorobę. Wielu z nas nosi w sobie skłonnośc do chorób, które MOGĄ, ale NIE MUSZĄ wystąpić. ( np. nowotwór) Zapobiega się temu, dlaczego nie mamy zapobiegać autyzmowi? Szczepionka wg badań Wakefielda , jak potwierdziły to późniejsze badania wywołała u częsci dzieci podrażnienia jelit, stan zapalny i uszkodzenia a w efekcie uruchomiły się złożone zaburzenia w centralnym układzie nerwowym Oczywiście- większość dzieci omija to ryzyko, ale są i takie, które chorują. Uważam, ze szczepienia są jednostronnie przedstawiane, czynniki uboczne się ukrywa i nie dziwcie się, ze matki dzieci uszkodzonych po szczepionkach mówią o tym. Wolałbym wiedzieć o takich skutkach ubocznych zanim zaszczepiłam. Nie mam obecnie do nikogo żalu, bo uważam, ze żal zatruwa działania, wywołuje złe emocje. Jednak piszę o tym nie w celach wzbudzania paniki, czy wyżalania się, tylko dla ostrzeżenia innych. Jeśli jakieś dziecko uda się urchonić, to bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu memiko zgadzam sie z tobą!!! 23.11.06, 20:05 zawarłas w swojej wypowiedzi wszystko co najważniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: można! 23.11.06, 20:08 memiko napisała: > Pisałam o tym, że autyzm może być i przypuszczalnie jest > predyspozycją- szczepionka może być naciśnięciem guzika, ostatnim elementem > czynników, które generują chorobę. Zgadzam się. Ale jesli sama piszesz, ze moze byc ostatnim guzikiem, to niewykluczone, ze autyzm wystapilby nawet, gdyby szczepionki nie bylo. > Zapobiega się temu, dlaczego nie mamy zapobiegać autyzmowi? Oczywiscie nalezy zapobiegac, ale mysle, ze nalezy znalezc zloty srodek miedzy uwielbieniem a totalna negacja szczepien. > Uważam, ze szczepienia są jednostronnie przedstawiane, czynniki uboczne się > ukrywa i nie dziwcie się, ze matki dzieci uszkodzonych po szczepionkach mówią > o tym. Nie wydaje mi sie, zeby czynniki uboczne byly pomijane czy utajane. Ja specjalnie mocno nie szukalam, zeby wyczytac, jakie przypuszczalnie moga byc skutki uboczne szczepien, ktore dostalo moje dziecko. Tym bardziej, ze raczej koncerny farmaceutyczne sie zabezpieczaja piszac o takich objawach czy skutkach ubocznych, ktorych p-stwo wystapienia jest mniej niz minimalne. Wystarczy poczytac ulotki zwyklych lekow p/bolowych. Odpowiedz Link Zgłoś
memiko Re: można! 23.11.06, 20:15 Cóż, za punkt honoru nie stawiam sobie aby mieć ostatnie zdanie w dyskusji )) Co miałam do powiedzenia, powiedziałam. Kto chce szczepić, niech to rozważy. Zyczę wszystkim dzieciom zdrowia a ich rodzicom rozwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: można! 23.11.06, 19:51 Jeszcze jedna rzecz: juz o tym pisałam, ale powtórze. Wiekszosc dzieci, które chorują na autyzm, w okresie noworodkowym były naświetlne w zwiazku z przedłuzajaca sie i silna żółtaczką. O tym nikt nie mówi, bo znowu nie ma jasnosci - czy to naswietlanie ma wplyw na wystapienie czy auktywnienie choroby? Albo czy ta zoltaczka jest pierwszym z symptomow choroby? Za duzo tutaj niejasnosci, zeby stawiac jednoznaczne i ostateczne sady. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: można! 23.11.06, 20:11 no własnie erin... złoty środek... ja nie zauwazyłam żeby ktokolwiek tutaj negował szczepineia.... Odpowiedz Link Zgłoś
mami2 Re: można! 23.11.06, 20:07 no nie wiem czy tu chodzi o naswietlania, chyba raczej o to ze podwyzszony poziom bilirubiny moze spowodowac np. wylew krwi do mózgu i w związku z tym zmiany w OUN- ale ja nie jestem lekarzem wiec moze głupoty gadam moje dziecko przeszło taki wylew i długo doszukiwałam sie przyczyny tego stanu- do dzisiaj jednak nie wiem jaka była.... Odpowiedz Link Zgłoś
annasweet Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 10:29 Spokojnie, te pogloski o rzekomym wplywie mmr na rozwoj autyzmu byly znane juz od ladnych paru lat, jednakze badania i testy jednozncznie to wykluczaly, mowilo sie ze byl to element walki koncernow farmaceutycznych, producentow pojedynczych i laczonych szczepionek. www.pediatrics.org/cgi/content/full/118/4/1664 Tutaj podaje link z artykulem na temat ostatnich badan pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
annasweet Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 10:33 www.mmrthefacts.nhs.uk/news/newsitem.php?id=111 Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 11:28 Dodam tylko,że nie ma pojedyńczej szczepionki na świnkę. Mumpsvax od dawna nie jest produkowany bo coś od ok.5 lat.A nowej do tej pory nie ma. Więc nie da się na odrę-świnkę-różyczkę zaszczepić całkiem osobno. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
ao2003 Agastrusia!!!!!!! 23.11.06, 12:14 prawie sie popłakałam jak przeczytałam o tym pojedynczym przypadku... bo to o moim dziecku on jest takim nic nie wartym nie ważnym pojedynczym przypadkiem jest znakomitym przykładem na to że to MMR zawiniła zaszczepiony w piękny letni dzień , spacerek do przychodzi , synek całą droge gadał o ptaszkach samochodach itp(mówił zdaniami w wieku 14 miesięcy) ...........droge powrotna całą przepłakał u mnie na rękach wróciłam z "obcym " dzieckiem" kilka dni po szczepieniu nawet mój starszy 5 letni syn powiedział że go nie poznaje ... i juz nigdy nic nie powiedział i kogo to obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: ao2003 23.11.06, 12:45 Jaka ma diagnoze synek?Boze.tak mi strasznie przykro.Tu musie byc dla Ciebie straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinkaagata poczytajcie 23.11.06, 13:02 Poniewaz moja córeczka ma to szczepienie zaległe, byłam z nia dzisaj u lekarza. Pani dr oczywiscie powiedziała mi, że nalezy ja zaszcepic , ale.... gdy powiedziałam, jej, że mała jest alergikiem i w dodatku z podejrzeniem uszkodzenia kosmków jelita cienkiego (uszkodził jej antybiotyk w 7 miesiacu zycia) to juz nie była taka pewna. W zasadzie powiedziała mi, ze nie spotkała się jeszcze z autyzmem po podaniu tej szczepionki, ale, że o ile mała nadal robi brzydkie kupki (czasami się zdarza) to moze żeczywiście jej to szczepienie odroczyc, tym bardziej, ze ma znikowy kontakt z innymi dziecmi, a odry obecnie w Polsce nie ma. Przyznała tez , że według niej ta szczepionka powinna być podawana później. Poczytajcie linki które podaje poniżej. Prawde powiedziawszy mam totalny mętlik w głowie, na razie mamy odroczone (aczkolwiek obawiam się równiez tego, ze Kalka złapie gdzieś jakiś wirus) i tez mam z tego powodu stresa... Jednym słowem, bądx tu mądry i pisz wiersze... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=52688961 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25033&w=48272155&a=48273134 www.wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?p=22 www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=2460&alt=45 wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1329&wid=8272966&ticaid=12b74 www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikonboard.cgi?act=ST&f=12&t=154 Dorunio! Chce Ci tylko napisac ,ze moja corka ma autyzm po -pojedynczej szczepionce na odre. Sama to cholerstwo kupilam - slynnej firmy Mertz a nazywa sie Rouvax! Reakcja na szczepionke nie byla natychmiastowa- po ok. tygodniu mala zagoraczkowala , trwalo to w sumie 3 dni i nocy (nawet czopki niue pomagaly w zbiciu tej strasznej goraczki 41 C.Byly oklady , kapiele , wietrzenia , ziolka , homeopatia.Homeopatka zauwazyla wtedy zaczerwienione uszy i poczatek zapalenia uszu.(pediatra nic). Byly lampy Zepter , pelna homeopatia i NIC. Po jakis 10 dniach mala "wyszla " z tego -ale juz inna .Kontakt wzrokowy zaniknal i zaczela uciekac , kiwac sie , piszczec dziwnymi dzwiekami. Potem to juz lawina .Okolo 2 miesiecy pozniej zachorowala na wirusowe zapalenie ucha z krwawym wyciekiem .To zmienilo sie w bakteryjne .W trakcie leczenia uszu zachorowala dodatkowo na ODRE! a potem to tylko myslelismy ze jest glucha .Po 6 miesiacach bylo ABR - bardzo dobre- ale jej zachowanie pogarszalo sie-az do momentu gdy osiagnela 2.6 lat- diagnoza AUTYZM! Ja tez wyczekiwalam momentu na zrobienie tej szczepionki- dla mnie moja corka w owym momencie byla bardzo zdrowa-jadla ,spala ,bawila sie i byla naszym szczesciem .Potem to juz koszmar ,ktory trwa do dzis ............. Pozdrowko Monika Szczepionki uszkadzają dwojako:tzn mogą obciążać metalem ciężkim, którego nasze dzieci nie usuwają, ale też mechanizma może opierać się na patologicznej odpowiedzi samego organizmu dziecka na podane wirusy. Ta zła odpowiedż org.to właśnie "samodestrukcja", kompletny haos w układzie immunologicznym. Myślę ,że dlatego niektóre dz.reagowały patologicznie również na samą odrę. Szukając przyczyn tego stanu rzeczy doszukałam się ,że ten mechanizm często związany jest z gr. krwi dziiecka. Najgorzej reaguje na podane wirusy grupa "B"- to ona najczęściej wyzwala autodestrukcyjne mechanizmy działania, w żadnej innej gr, krwii nie ma tylu powikłań poszczepiennych. Mój synek ma gr. krwii "B", za to starszy zdrowy "AB". Ciekawa jestem jaką mają Wasze dzieciaczki? Na tej teorii (chyba)oparty jest sens podawania Colostrum, który w pewien sposób "naprawia"systwem immunologiczny. Pozdrawiam Alicja www.sekretyzdrowia.pl/_strona/index.php?option=com_content&task=view&id=184&Itemid=9 www.dzieci.org.pl/sdsinew/news/news.php?misc=search&subaction=showfull&id=1135007371&archive=&cnshow=news&start_from www.dzieci.bci.pl/strony/autism/wirus_odry.htm www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikonboard.cgi?s=d21b811f30a4edd68ee1cb95f64b6957;act=ST;f=12;t=7 www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikonboard.cgi?act=ST;f=10;t=6 www.dzieci.org.pl/sdsinew/news/news.php?misc=search&subaction=showfull&id=1135007371&archive=&cnshow=news&start_from=& forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10034&w=40837714&a=40837714 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10034&w=40837714&a=40930752 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10034&w=36838159&a=36838159 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=31545677 www.dzieci.bci.pl/strony/autism/wirus_odry.htm forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=47988023&a=47988023 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=45541514&a=45541514 Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha9991 Re: poczytajcie 23.11.06, 15:59 siedze i siedze i czytam i czytam i juz nic nie wiem najbardziej do tej pory poruszyl mnie cyt. z linku do wiadomosci z wp: – Każde szczepienie jest radykalną interwencją w kształtujący się system immunologiczny dziecka. To wstrząs – tak naprawdę nie wiadomo, jakie będzie miał skutki za kilka lat – mówi chcący zachować anonimowość lekarz. – Chyba najwyższy czas zastanowić się, czy ze szczepionek jest więcej szkody czy pożytku. Takie zdanie ma coraz więcej moich kolegów po fachu, którzy boją się o tym mówić ze względu na niepopularność poglądów i przede wszystkim – ze strachu przed potężnym lobby farmaceutycznym – najbardziej zainteresowanym utrzymaniem szczepień – dodaje pediatra, z którym rozmawialiśmy. .......wlasnie, badz tu madry Odpowiedz Link Zgłoś
ao2003 Re: ao2003 23.11.06, 13:35 autyzm czy to jest dla mnie straszne? dla mnie to tragedia ...i chyba koniec świata nie wiem co dalej nie wiem co z nim bedzie czasami nawet nie wiem jak się nazywam ale jesteśmy tylko "pojedynczym przypadkiem" Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: ao2003 23.11.06, 15:07 Nie wiem co Ci zapisac.Moja córa po MMR dostala w ciagu ygodnia alergie na nabial,potem na gluten,za dw tygodnie doszlo jajo kurze.Szczepionka uszkodzila jej jelita.Potem okazalo sie ze pojawil sie grzyb-miala obfity przerost Candida Albicans i 3 inych grzybów.Wtedy zaczelam czytac-dniami i nocami.I jak sie dowiedzialam,ze idziemy wprost na autyzm, to nie spalam ze 3 dni z nerwow.Pewnie wiesz,ze wiekszosc dzieci z autyzmem ma grzybice ukladu pokarmowego?Zaczelam czytac o tych zaleznosciach , o szczepionce MMR i nagle wszyystko stalo sie jasne. Boje sie caly czas-pomimo ze ma juz 2,5 roku. Nie wiem co Ci napisac.Strasznie mi przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Re: Agastrusia!!!!!!! 23.11.06, 18:55 Przepeaszam jeśli kogokolwiek uraziłam. Troche niefortunnie się wyraziłam. Nie chodziło mi o to, że dzieci autystyczne są nic nie warte, że można je poświęcać dla tzw. "dobra ogółu". Chodziło mi o to, że jeśli przestaniemy szczepić dzieci to opłakane skutki mogą być na znacznie większą skale i może to być problem nie tylko pojedynczych osób, którym oczywiście wspólczuje, ale wrecz epidemia. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Agastrusia!!!!!!! 23.11.06, 19:20 ale nikt tu nie mówił o NIE SZCZEPIENIU dzieci.... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_adasia Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 16:49 Poczytałam troszkę wątek.I mam pytanie po co taka panika?po co sztucznie siać negatywne myślenie i strach.mój syn był szczepiony na MMR, dziś to odkryłam w książeczce, wcześniej nic niewiedziałam że coś takiego może być. czy zaszczepię 2gą dawkę pewnie tak, biorąc pod uwagę że prawdopodobieństwo autyzmu jest mniejsze niż świnki. ale nadal uważam że to lekka przesada pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorotus76 Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 17:07 Szczepienia ZAWSZE maja dwie strony, osobiście (po przeczytaniu wielu publikacji) szczepie dzieci na wiekszośc zalecanych, nigdy nie na ospe czy grype... Poczytajcie, ile jest przypadków kiedy niezaszczepione nastolatki przechodza odrę - a potem staja się roslinami - dziękuje bardzo.. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
memiko Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 17:43 Uważacie, że lepiej nie wiedzieć i nie informować o możliwościach powikłań? A jeśli dziecko zachoruje, to wtedy cała pewność siebie, odpychanie niewygodnych informacji na nic się zdadzą Myślę, że lepiej wiedzieć o takiej możliwości, wybrać świadomie, niż wiedzieć, że było sie pozbawionym przez " mądrzejszych" tego wyboru i wiedzy na temat drugiej strony szczepionek. Ta druga strona jest, w filmie pokazano, jak spokój społeczny i interesy firm farmaceutycznych są zachowane kosztem " odpadów" ( własnie tak lekarz kiedyś określił autystyczne dziecko znajomej) Odpowiedz Link Zgłoś
jani28 Re: TVP1 film o MMR 23.11.06, 18:15 Nasz lekarz z CZD wyraził się o MMR słowami: " to nie jest udana szczepionka". Swoich dzieci nią nie zaszczepiłam. Pojedyńczą odrę można znależć, tylko trzeba się trochę natrudzić. Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 no oczywiście... 23.11.06, 20:46 Nie wiem czy wiecie, ale te osoby które piszą o wrażej robocie koncernów farmacetuycznych wiedzą również, że lekarz który wypromował histerie nt związku (jak dotąd nieudowodnionego) pomiędzy szczepieniem MMR a autyzmem, też nie ma czystych rączek - wziął potężną forsę od lobby antyszczepionkowych. Teraz zresztą przeciwko niemu wystapili rodzice dzieci, których namówił na niezaszczepienie przeciwko MMR, a które to dzieci zachorowały na odrę np i w efekcie powikłań - na zapalenie mózgu. No cóż, należy ponosic konsekwencje zarówno szczepienia jak i nieszczepienia. Ja byłam chyba ostatnim rocznikiem, kótry nie był zaszczepiony na odrę, zachorowałam i omal nie umarłam. Na szczęście minął mi juz okres karencji jesli chodzi o podostre stwardniające zapalenie mózgu, ale widziałam dzieci, które na to umierały. Nie ma juz szczepionek pojedynczych, ostatnia z nich - Rudivax p/różyczce, wycofano kilka lat temu. Ten film był zrobiony ładnych pare lat temu i nie może służyć jako źródło aktualnej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: no oczywiście... 23.11.06, 20:55 Myślę, że jednak jest wiarygodniejsza niz czerpana z filmu i wyszukana 'na necie'. Odpowiedz Link Zgłoś
memiko Re: no oczywiście... 23.11.06, 21:01 Reszko, moja wiara w ludzkość upadła Lobby antyszczepionkowe? Czy takie lobby jest czymś w rodzaju loży masońskiej i składa się z bardzo bogatych, ustosunkowanych, wstecznych i konserwatywnych staruszków , którzy są przeciwko nowoczesności? Jaki byłby cel takiego lobby, czyżby zarabiali na nieszczepieniu? Mówisz, że dali łapówkę? Hi hi- przepraszam najmocniej, ale ten argument to chyba czarne PR, brzmi jak pomówienie ( nie ciebie Reszko posądzam o to, odnoszę się tylko do informacji które podałaś ) Jak nie wierzyłam w spiski firm farmaceutycznych to teraz uwierz( słowo daję),że posuną się do każdego pomówienia i manipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: no oczywiście... 23.11.06, 21:09 erin nie mówiłam o twojej wiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: no oczywiście... 24.11.06, 07:47 Och, sowo, naprawde jesli chodzi o WIEDZĘ, to z racji wykonywanego zawodu w tym temacie biję cię na głowe. Tak po prostu stwierdzam fakt. Bez urazy. Ale widać że nie masz juz co powiedziec. Lobby - no dobrze, możesz sobie to nazwac jak chcesz, grupa, stowarzyszenie, organizacja, itp. Nie odnosisz sie do meritum sprawy - do tego co najistotniejsze. Pan dr ma procesy sądowe ze strony rodziców których poprzez sposób agitacji namówił na niezaszczepienie swoich dzieci. I o to w tym chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: no oczywiście... 24.11.06, 08:50 no i własnie... ty mam duzo wiekszą wiedze i sie wywyższasz... tak więc możesz byc mądrzejsza w tym teamcie... ja przynajmniej nie jestem chamką... Odpowiedz Link Zgłoś
hop_angel Babsee!!! PILNIE proszę o info!!! 23.11.06, 22:21 Hej, czytałam o Twojej córci. Mój synek był zaszczepiony tm cholerstwem jak miał rok i 2 mce. Rekacji żadnych nie było ale zastanawia mnie coś innego. W wieku 4,5 mca zaczęły mu się straszne zaparcia. Raz nawet 13 dni. Potem trafiliśmy do gastroentrologa. Długo był na diecie. Pierwszy chlebek zaczął jeśc około roku dopiero, to samo z jajkiem, choc teraz jada rzadko. W między czasie po zaparciach pojawiały się brzydkie, zielone kupy. Leczyliśmy debridatem i trilakiem, lacidofollem. W badanich kału wyszła klebsiella pneumoniae ale potem wyniki się nie potwierdziły. Potem unormowało się, synek jadł coraz lepiej. Szczepiony był w kwietniu tego roku. Było super aż do teraz, jakieś 3 tygodnie temu znów pojawiły się zaparcia. W dodatku na zmianę z biegunką. I teraz w kontekście tego mam dylemat, czy ta szczepionka nie uszkodziłą mu jelit. Jakie badania mam zrobić by to stwierdzić, jak się objawiała u Ciebie ta alergia na gluten? Jak zbadac obecnośc grzybów, wymaz czy coś jeszcze, z góry dzieki za info, bo martwię się bardzo, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Babsee!!! PILNIE proszę o info!!! 24.11.06, 11:05 Badan jest mnostwo-zalezy czego szukasz.Moze zrobic badanie na uszkodzenie komsmkow jelitowych(ja nie robilam).Mozesz zrobic na obesnosc resztek pokarmowych w kale(nie starwione-znaczy nietolerancja pokarmowa).Mozesz zrobic obesnoc glutenu w kale(wskaze na alergie).Zwykly posiew bakterilogiczny pokazuje niewiele.Ja robialm corci badanie mykologiczne kału-inaczej-posiew z kalu w kierunku grzybów i plesni(musisz wczesniej znalezc lab, ktoryu trzyma probki conajmniej 7 dni). Kazde uszkodzenie jelit objawia sie jakos.Najczesciej alergia.Bo alergia to nic innego jak przepuszczalnosc jelit.Skaldniki pokarmowe,zamaist byc trawione io trafiac do jelita grubego,sa przepuszczane do srodka organizmu.Poza tym ,dziurawe jelita bardzo szybko zamianieja sie w stan zapalny. Procz objawow ze strony ukaldu pokarmowego,zazwyczaj sa zmiany skorne-szorskie polivczki, liszaje,plamy czerwone itp. Jesli jest problem z wyproznianiem,lub z kalem-oznacza to problemy jelitowe.Scisla dieta+ probiotyki jest w stanie naprawic jelita.Ale to b.dlugo trwa.My bez nabaialu juz ponad rok... Odpowiedz Link Zgłoś