Gość: guest IP: *.* 16.03.02, 22:12 Czy możecie mi opisać jak spędzacie Święta Wielkanocne? Przyjeżdza do mnie pierwszy raz Teściowa i nie chcę o czymś zapomnieć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: Święta Wielkanocne-TRADYCJE IP: *.* 16.03.02, 22:28 W sobote ide ze świeconka.Wczesniej ja przygotowujemy razem.(wracajac do domu wyzeram ja prawie cala)W niedziele rozpoczynamy sniadaniem uroczystym (dzielenie sie jajkiem, wspolna modlitwa)Na sniadanie duuuuuzo jaj. Na stole baranek, swieconka,palma, kwiaty (zonkile)Potem msza, czasem odwiedzanie grobow (lub nastepnego dnia)Potem obiad.A potem kolacja W poniedzialek oblewamy sie woda.Potem jak wyzej.Oczywiscie staram sie urozmaicic swieta, zeby nie siedziec w domu. Z jedzeniem juz bez szalenstw jak kiedys.Ale stol lubie kolorowy , radosny.Czesto robie zurek,chrzan, cwikle, pasztet, sernik. A jak ide do kosciola i tlum zagrzmi :Zwyciezca smierci.....to mi serce podskakuje z wrazenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siunia Re: Święta Wielkanocne-TRADYCJE IP: *.* 17.03.02, 23:35 ja święta spędzam zawsze u rodziny, raz u jednego, raz u drugiego...... Ale podobnie jak moja przdmówczyni.Za to marze co roku, by zwiac gdzies i spędzic je tylko cichutko z moim mężem. Oboje nie lubimy świąt. Te jajkowe to jeszcze względnie, natomiast Boże Narodzenie to koszmar.Pochodze z rodziny o wiekowych tradycjach, męczy mnie to i nie lubie. Ale obiecalismy sobie z mężem, żę zmienimy nasz stosunek do wszystkich świąt, ze wzgledu na nasza Wikunie.Natomiast co do wizyty Teściowej...... Pamietaj o cukrze i śmietance do kawy hi. hi. hi! My z męzem nie słodzimy ani nie "rozjaśniamy" kawy, więc zawsze jest to u nas towar deficytowy- zawsze w ten sam sposób podpadam Teściowej Bo skoro nie uzywam, to nie zawsze pamietam by sprawdzic czy mam.A teraz bardziej powanie. Jak chcesz cos ciekawego zaserwować to polecam książeczki z kiosku. O tematyce świątecznej, mnóstwo przepisów, ciekawych i często nie banalnych. Pogadam ze szwagierka i jeszcze przed świetami podam ci cos ciekawego Ona szczególnie dba o podniebienie naszej Teściowej i raz juz Święta u nich spędzalismy, aloe ja nie pamietam co tam było.Pozdrawiam- Siunia (zmęczona tradycjami)Ps. Ciekawe czy zostane zlinczowana za moje podejście do świąt i tradycji A ze święconka to wyjatkowo pójdziemy w tym roku i raczej od ytego roku ju zawsze. Przyczyna jest nasza Wikunia, która jest juz duża panienka (14 m-cy) i napewno bedzie to dla niej frajda, chociaz nie wiem, czy nie bardziej bedzie to utrapieniem dla mnie Czy ona cos z tego zrozumie? No ale i niech ona ma swój koszyczek. Ale to taki łakomczuch, ze nie wiem ile uda nam sie dość, no i jeszcze droga powrotna, z Koscioła do domu.......becia napisała/ł:> Czy możecie mi opisać jak spędzacie Święta Wielkanocne? Przyjeżdza do mnie pierwszy raz Teściowa i nie chcę o czymś zapomnieć. Pozdrawiambecia napisała/ł:> Czy możecie mi opisać jak spędzacie Święta Wielkanocne? Przyjeżdza do mnie pierwszy raz Teściowa i nie chcę o czymś zapomnieć. Pozdrawiambecia napisała/ł:> Czy możecie mi opisać jak spędzacie Święta Wielkanocne? Przyjeżdza do mnie pierwszy raz Teściowa i nie chcę o czymś zapomnieć. Pozdrawiambecia napisała/ł:> Czy możecie mi opisać jak spędzacie Święta Wielkanocne? Przyjeżdza do mnie pierwszy raz Teściowa i nie chcę o czymś zapomnieć. Pozdrawiambecia napisała/ł:> Czy możecie mi opisać jak spędzacie Święta Wielkanocne? Przyjeżdza do mnie pierwszy raz Teściowa i nie chcę o czymś zapomnieć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siunia Re: Święta Wielkanocne-TRADYCJE IP: *.* 17.03.02, 23:38 przepraszam bardzo za te cytaty w poprzednim poście. Cos chyba naroiłam, znalazło sie to tam zupełnie przypadkowo Sorry- Siunia skruszona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Święta Wielkanocne-TRADYCJE IP: *.* 18.03.02, 11:38 a to trochę zależy od teściowej, jak religijna to kobieta itp, itd. Co do samych świąt to żelazny pkt programu to atakowanie talerz widelcem, my praktykujemy to w niedzielee rano po rezurekcji śniadanko co trwa do obiadu potem spacerek, w drugo dzień swiąt jak jest pogoda to na grila jak nie to też na grila ino stól w chatynce a nie na świeżym powietrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek do wszystkich zainteresowanych IP: *.* 18.03.02, 14:20 Straciłam wszystkie adresy kontaktowe. Proszę się nie denerwować, jak się pozbieram do kupy (albo raczej ten chory sprzęt) wszystko wróci do normy, chyba z wyjątkiem mnie. Pozdrawiam wszystkichDorka z częściowo odzyskanymi już danymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiafka Re: do wszystkich zainteresowanych IP: *.* 18.03.02, 16:23 Kiedyś nie lubiłam Świąt Wielkanocnych,przegrywały z Bożym Narodzeniem Teraz natomiast uwielbiam .Dla naszej rodzinki są okazją do świętowania rzecz jasna ,ale i dla odpoczynku ,radosnej refleksji,jakoś tak napełniają optymizmem i życiem Dużo czasu spędzamy na spacerach (o ile pogoda łaskawa)Od kilku lat mamy zwyczaj chowania pisanek ,kto znajdzie najwięcej dostaje prezent (taki rodzaj zajączka) Świąt z jajem Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Święta Wielkanocne-TRADYCJE IP: *.* 18.03.02, 20:53 Dziekuje, dziękuję.....Proszę o więcej.Becia Odpowiedz Link Zgłoś