Dodaj do ulubionych

Socjalizm??

IP: *.* 08.07.02, 20:59
Przedruk z innego forum: "Dla mnie wnioski (poparte historycznym doświadczeniem) są następujące:Ludzie nie chcą oddawac owoców własnej pracy natomiast chętnie sięgają po cudze, więc w systemie socjalistycznym szybko przybywa tych, którzy potrzebują wsparcia, a ubywa tych, którzy zajmują się produkcją dóbr - część ucieka w szarą strefę - tym większą im większe podatki.Socjalizm (i wszelkie jego przejawy) opiera swe podstawy na postawach społecznych których ludzie w większości nie posiadają (chęć oddawania w postaci podatków znacznej części dochodu - u nas zabierane jestw sumie ponad 80% !). Z drugiej strony socjalizm zabija naturalną dla większości ludzi chęć bogacenia się - znowu karząc co bardziej przedsiębiorcze lub chcące ciężej pracować osoby wysokim progresywnym podatkiem. Do tego dochodzi jeszcze potężny czynnik korupcjogenny przy dużej zależności gospodarki od urzędników (widzimy to wszędzie naokoło) oraz fakt marnotrawienia znacznej części podatków poprzez koszt ich pobrania oraz nieefektywne wydawanie.Podsumowując nie mogę sobie wyobrazić socjalisty, który jest na tyle mądry aby to wszystko rozumieć, i nie próbowac się załapać do ekipy rządzącej - aby brać łapówki, albo kasę za "ułatwianie" ludziom życia (czyt. pierdzenia w urzędniczy stołek). Niestety osobnicy którzy żyją z tego że społeczenstwo nie rozumie tych podstawowych i oczywistych zależności robią wszystko aby przedstawiać socjalizm, jako system, który wyrównuje szanse, pomaga ubogim etc.. Dając głodnemu ochłapy z Pańskiego stołu można się cieszyć popularnością - przykład to ostatnie 13 lat naszej historii. Niestety większość ludzi ciągle wierzy, że socjalizm da im dobrobyt i szczęście. Najgorsze jest jednak wmawianie ludziom jakoby teraz był kapitalizm"
Obserwuj wątek
    • Gość: Adzia Re: Socjalizm?? IP: *.* 09.07.02, 06:16
      Kristo, przepisuj, przepisuj...i co z tego. :-(To wszystko święta racja, nawet nie będę pisać o swoich obserwacjach, bo się zgadzają, prawda, z przedmówcą...I co ciekawe, nieważne, czy ktoś nazywa się lewicą czy prawicą, socjalistą czy liberałem, zawsze idzie tą właśnie ścieżką...czemu akurat w Polsce tak jest, i czemu ludzie po prostu tego nie widzą....??????
      • Gość: KvM Re: Socjalizm?? IP: *.* 09.07.02, 07:14
        Bo za mało się o tym mówi, nie uczy się tego w szkole, co więcej uczy się durnej nienawiści do kapitalizmu. Szczegolnie na przykładzie kapitalizmu dziewiętnastowiecznego. Pokazuje się praktycznie same wypaczenia, rezultaty niezaradności, nieszczęścia i konsekwencje braku ubezpieczenia. Mamy demokrację i inaczej niż przez zmianę świadomości społeczeństwa nie osiągniemy celu. >I co ciekawe, nieważne, czy ktoś nazywa się lewicą czy prawicą, socjalistą czy liberałem, zawsze idzie tą właśnie ścieżką...czemu akurat w Polsce tak jest, i czemu ludzie po prostu tego nie widzą....?????? No właśnie sęk w tym, że z programów tych partii jasno wynika ich lewicowość, wbrew temu jak się próbują określać. Cała sztuka polega na tym aby ludzie dokonywali świadomych wyborów, a nie pod wpływem emocji wywołanych hasłami wyborczymi.
        • Gość: guest Re: Socjalizm?? IP: *.* 09.07.02, 07:22
          No właśnie, wiesz, co obserwuję dość często - ludzie nie mają za grosz świadomości, że ich zycie zależy właśnie od nich. Że lepiej jest decydować, co zrobić ze swoimi pieniądzmi, niż żeby robiło to za nas państwo. Że lepiej, jeśli będę mogła wybrać, czy posyłam dziecko np. do szkoły w której jest religia czy wychowanie seksualne, niż żeby ogłaszać ogólnonarodowe referendum w tej sprawie. Że kraj będzie taki, jakim go stworzymy, że nasz dobrobyt naprawdę zalezy (powinien zależeć) od naszej pracy (co prawda, kolejne socjalistyczne rządy uporczywie próbują nam to wybić z głowy), że jeśli lekarz czy urzędnik nas źle potraktuje, to trzeba działać, a nie skulić się i narzekać, że to już nie te czasy....a jak wielu ludzi wierzy, że można dostać cokolwiek za darmo... kurczę, pojęcie ludzkie przechodzi, jakie śmieci nam komuna w głowach zostawiła...:-(
          • Gość: KvM Re: Socjalizm?? IP: *.* 09.07.02, 07:34
            Dotykasz sedna prolemu (moim zdaniem) Adziu. Jedyny problem jaki jest w tym kraju to problem ludzkiej (społecznej)mentalności. Nie chodzi tu nawet o inteligencję, czy nawet głupotę (bo na to nie ma lekarstwa), ale podejście do życia. Cechy charakteru takie jak chęć do pracy, do bogacenia się, elementarna uczciwość, wiara, że się coś dostanie jak się na to zapracuje, a nie jak ktoś (rząd) da. etc. Patrzenie na człowieka który wynosi coś z pracy nie jak na "organizatora" tylko jak na zwykłego złodzieja. etc. Najgorsze jest to, że ludzie są zniechęceni do polityki i nawet nie chcą o niej myśleć. Zobaczysz jaka będzie popularność tego wątku... :-)
            • Gość: Adzia Re: Socjalizm?? IP: *.* 09.07.02, 07:42
              oIo napisała/ł:>Zobaczysz jaka będzie popularność tego wątku... :-)Nie spodziewałam się niczego innego....A może by kogoś obrazić, czy co, od razu zaczną pisać ;-)
              • Gość: KvM Re: Socjalizm?? Tylko i wyłącznie do Adzi!!! IP: *.* 09.07.02, 08:52
                Wybacz Adziu - mały eksperyment socjologiczny ;-)Zobaczymy jaka będzie frekwencja w tak zatytułowanym poście.A może powinienem zatytułować ten wątek np. "Do was podłe wstręciuchy"
                • Gość: guest Re: Socjalizm?? Tylko i wyłącznie do Adzi!!! IP: *.* 09.07.02, 08:56
                  :-)Eksperyment nie da rzetelnych wyników, bo zliczy także te "luknięcia", które wynikną z rozwinięcia wątku ;-)
                  • Gość: KvM Re: Socjalizm?? Tylko i wyłącznie do Adzi!!! IP: *.* 09.07.02, 09:27
                    Miałem na myśli jedynie post zatytułowany "Tylko wyłącznie do Adzi!!!" Ciekaw jestem, czy będzie więcej klikniec
                    • Gość: guest Re: Socjalizm?? Tylko i wyłącznie do Adzi!!! IP: *.* 09.07.02, 09:31
                      ja, ale czy przy rozwijaniu wątku nie zmienia się ta liczba?Niech no sprawdzę...
                    • Gość: guest Re: Socjalizm?? A co to za prywata ??? IP: *.* 09.07.02, 09:43
                      żeby na publicznym forum dwie osoby sobie pufnie szptały o socjalizmie ??? Ja się nie zgadzam i dopisuję.Żeby nie było, że czekam, aż rząd zainterweniuje ! :lol:
                      • Gość: guest Re: Socjalizm?? A co to za prywata ??? IP: *.* 09.07.02, 09:48
                        Mika - w socjaliźmie tak można ;-)Znaczy, nie wolno, ale jak się bardzo chce to można ;-)
                • Gość: AnetaDr Re: Socjalizm?? Tylko i wyłącznie do Adzi!!! IP: *.* 09.07.02, 09:45
                  Nie tylko do Adzi, do mnie też, bo lubię czytać Twoje posty. Więc słowami "tylko i wyłącznie do Adzi" mnie nie zwiedziesz ;-).Aneta
                  • Gość: KvM Re: Socjalizm?? Do AnetyDr i pozostałych!! IP: *.* 09.07.02, 15:13
                    No i to właśnie chodziło ;-) Część osób zignoruje "Tylko i wyłącznie do Adzi" (i ma prawo, bo to forum publiczne), a część zajrzy tylko tam bo post jest tak zatytułowany. Widać to ewidentnie po ilości wejść - jest ich więcej niż w przypadku postu poprzedzającego, a na zdrowy rozum powinno być odwrotnie... Czyli jednak trochę zwiodłem... ;-)Do Adzi - przy otwieraniu wątku nabijany jest licznik wejść tylko pierwszego postu - pozostałe są niezwiększane. (Tak mi się przynajmniej wydaje). Do Moniki prywata była tylko udawana, ale fajnie, że się przyznałaś ;-)
          • Gość: guest Re: Socjalizm?? IP: *.* 09.07.02, 12:07
            Adzia napisała/ł:> No właśnie, wiesz, co obserwuję dość często - ludzie nie >mają za grosz świadomości, że ich zycie zależy właśnie od >nich. Że lepiej jest decydować, co zrobić ze swoimi >pieniądzmi, niż żeby robiło to za nas państwo. Eee Adziu ja tam dobrze o tym wiem i co z tego ??? Nie chciałem dawać kasy ZUS bo wiedziałem że sam sobie lepiej zagospodaruję - NIE DA SIE - TRZEBA IM DAWACChciałem wybudować elektrownię wiatrową dla domu, aby nie bulić elektrowni bo wiedziałem że moja mi wystraczy - NIE DA SIE - NIE WOLNOObliczyłem że jak będę grzał na prąd, a nie centralnym w mieście - prośba o odcięcie kaloryferów spotkała się z odmową - NIE DA SIĘ - NIE WOLNO.Ale to tylko kilka aspektów, system prawny jest tak skonstruowany że jak chcesz rozkręcić własny biznes to musisz mieć nerwy ze stali - a tego ludziom brakuje .... niestety.
            • Gość: Adzia Re: Socjalizm?? IP: *.* 09.07.02, 12:17
              Masz rację Nex, ale ten system tworzą ludzie tacy jak ja i Ty, na których osobiście głosujemy. A ci, którzy nieśmiało przebąkują, że może ten ZUS jest niepotrzebny, że może prywatne szkoły, służba zdrowia - to są utopijni prawicowcy...Trzeba by zmienić mentalność właśnie wyborców - żeby się nie bali polityków, którzy głoszą takie poglądy - no, wiemy o kogo chodzi, nie? ;-)
    • Gość: guest Re: Socjalizm?? IP: *.* 09.07.02, 08:42
      OKAle społeczeństwo to żywa tkanka, która była tak a nie inaczej kształtowaną przez 2 pokolenia. Czy zauważyliście, ze łatwiej jest dostosować się do nowej sytuacji naszym dziadkom a trudniej rodzicom ?Obawiam się, ze dochodzenie do stanu kiedy tzw przeciętny, statystyczny obywatel (wink ) uświadomi sobie, ze nic nie dostaje się za darmo ( a przynajmniej nie powinno dostawać - poza zdarzeniami losowymi) zajmie baaardzo dużo czasu.Pewnie kilka pokoleń. Łatwiej przywyknąć do wypaczeń niż do normalności...A co do klasy politycznej - mamy ja taką jaką wybieramy. I nie ma tu co rzucać haseł typu "ja nie wybierałam/wybierałem - jeśli nie to twoja wina, ze rządzą Ci a nie inni. Inny aspekt sprawy to potrzeba Ukształtowania się , powstanie tzw. klasy politycznej (nie lubię tego określenia) na , przynajmniej, jakim takim poziomie - i to musi tez potrwać...monikap
      • Gość: KvM Re: Socjalizm?? IP: *.* 09.07.02, 08:50
        No ludzie dajcie spokój. Jak się chcecie ze mną zgadzać, to może wcale nie piszcie? ;-) Z kim ja się mam kłócić? ;-)A tak serio. Zdaję sobie sprawę, że trzeba pokoleń i mrówczej pracy by to zmienić. Ale aby ta zmiana się rozpoczęłą trzeba ją w jakiś sposób zainicjować. Powinny to czynić elity polityczne, ale one jak dotąd pokazują w większości jak nie należy postępować. W zasadzie trzeba by w takim razie postawić na szkołę. Znowu napotykamy na kolejną przeszkodę w postaci prosocjalistycznej postawy zdecydowanej większości nauczycieli. Czyżby nie było ratunku dla tego kraju? Jedyna alternatywa to całkowity upadek gospodarki i szok ekonomiczny?
      • Gość: guest Re: Socjalizm?? IP: *.* 09.07.02, 08:51
        Monika, ja wybieram i wybieram i nic nie lepiej ;-)A tak serio - zgadzam się, że na ukształtowanie tzw. klasy politycznej trzeba czekać, może latami. Ale czemu ta faza przejściowa jest aż tak patologiczna? Rozumiałabym, gdyby np. nowa klasa rządząca nie wiedziała jak się zachować w towarzystwie, gdyby byli trochę nieśmiali, nieobyci - no wiesz, jak nowy pracownik, albo dziecko w klasie ;-) Ale oni krzyczą bezczelnie "Jesteśmy najlepsi" a tymczasem rujnują i rozkradają, co się da... Wiesz, że użyję takiego porównania - docieranie samochodu nie polega na tłuczeniu nim o każde drzewo, tylko na spokojnej, choć niepewnej jeździe....
        • Gość: ruda Re: Socjalizm?? IP: *.* 09.07.02, 10:30
          Co do tego, że łatwiej dziadkom niż rodzicom sobie poradzić z rzeczywistością obecnie... hm...Tak mi przyszło do głowy, że moja babcia uważała, że to normalne, że wynosi się coś z zakładu pracy. To jednak nic, ponieważ tydzień temu w tesco widziałam elegancką panią ok. 50, która stała przy jogurtach i piła actimel. Ja też stałam i czekałam na małżonka. Więc ona myślała, że się na nią gapię, udała, że odchodzi, ja za chwilę też rzuciłam jeszcze okiem do tyłu, bo coś mi się wydawało, że na niej czapka gore... No i wyrzuciła opakowanko po wypitym actimelu do kosza i szybko się oddaliła. Przeraziło mnie to. Ja wiem, że hipermarkety biedne nie są, a krakowianie przesadnie oszczędni, ale po prostu nie mogłam pojąć, jak ktoś, kto robi zakupy z czubkiem i na biednego nie wygląda, posila się actimelkiem w sklepie (chyba nie jednym), no po prostu kradnie... Uff. W jakim kraju my żyjemy??? Kristo, nie będę się z Tobą kłócić, moge się tylko zgodzićkasia
      • Gość: guest Re: Socjalizm?? IP: *.* 09.07.02, 12:12
        Zainicjować ?W jaki niby sposób ? Dyskusja ? Ustawa? Zarządzenie ?Ludzie bo zajadów dostane !To musi wykształcić się SAMOCZYNNIE , wraz z dojrzewaniem społeczeństwa dojrzeją jego elity. Niestety to potrwa i nie sądzę, ze można to przyśpieszyć.A upadek wg mojej opinii doprowadzi raczej do dewaluacji tej mini poprawy (raczej nano albo mikro  ), która już zaistniała.Adziu - a mnie się wydaje ze nauka to właśnie tłuczenie łbem (patrz dziecko).Dla jasności – nie lubię obecnych „elyt” i ich nie bronie, ale ich „dojrzewanie” wg mnie bardziej zależy od kontroli społecznej (np. prasa) niż ich predyspozycji czy krzyku „patrzcie jestem wspaniały”Ruda – mnie chodzi o tzw. zdrowe podejście do sprawy. Moja mama powtarza – ja tego świata nie rozumiem (dla wyjaśnienie MOJA mama ma ponad 50 lat wink a babcia zasady wolnego rynku złapała od razu (ma ponad 70)Inna sprawa, ze babcia miała przed i krótko po wojnie (z tzw. przyczyn obiektywnych) własny, spory sklep. monikap
    • Gość: guest Re: Socjalizm?? w kwestii pracy IP: *.* 09.07.02, 23:30
      Zaciekawila mnie w kontekscie tego wątku taka kwestia: czy załatwianie sobie pracy przez znajjomości to socjaliżm (bo ktoś za człowieka coś robi) czy kapitalizm (bo szuka n rózne sposoby)Pytam, bo kilka dni temu uświadomiłam obie, ze właściwie w ciągu ostatniego roku 3 czy nawet 4 razy znalazłam pracę sama, ot, z ogłoszenia, podczas gdy starania teścia, na które bardzo liczyłam, skończyły się tylko 1 miesiącem pracy na zlecenie.
      • Gość:  Dorka Re: Socjalizm?? w kwestii pracy IP: *.* 10.07.02, 07:39
        To ja KvM ;-)Moim zdaniem załatwianie pracy poprzez znajomości nie ma wiele wspólnego z wolnym rynkiem. Na pewno o wiele zdrowiej jest zdobyć pracę samemu - przynajmniej można mieć odrobinę większe zaufanie, że firma nie zbankrutuje wskutek niekompetencji pracowników ;-)KristoVelMefistoP.S.W kwestii praw autorkich - tekst z postu rozpoczynającego ten wątek jest mojego autorstwa (piszę to na wypadek gdyby ktoś zarzucał mi niepodanie nicka autora). Napisałem go przed wyborami do parlamentu w zeszłym roku. Pisałem też (także na tym forum), że SLD nie zmieni kompletnie nic w tym kraju. Czy Wy dostrzegacie jakiekolwiek zmiany w polityce gospodarczej rządu? Mamy Kołodkę, może być tylko gorzej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka