Dodaj do ulubionych

Joanna Chmielewska :)))

IP: *.* 14.11.02, 19:11
Witam.Jestem mamą 7-miesięcznego Arka. Chciałam się dowiedzieć, czy są tu jeszcze jakieś fanki twórczości Joanny Chmielewskiej. ja moge czytać wszystko, ale myślę, że najlepszy jest "Lesio"Pozdrawiam wszystkichIza
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 14.11.02, 20:00
      Ja tez. Mam wszytko co napisla i czytac moge na okraglo. Kazda ksiazka przeczytana minimum 10 razy i czekam na nastepne.:hello:
      • Gość: atunia Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 14.11.02, 20:57
        Dołączam się, nadal najlepiej działa mi na zły humor, nadal mogę czytać w kółko. Wprawdzie "Lesia" i "Wszystko czerwone" nic nie pobije, wprawdzie te obecne już nie takie fajne, jak stare, ale i tak kocham tę kobietę!Pozdrawiam Atunia
        • Gość: kajaczek Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 14.11.02, 22:31
          A co myślicie o "romansie wszechczasów" ? Ja płaczę ze śmiechu jak to czytam.
    • Gość: magusia Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 14.11.02, 23:23
      Droga Izo!Lesio to moja kultowa powieść! Zazwyczaj sięgam do niej kiedy sama nie potrafię uporać się z narastającymi problemami. To "prozak" na moje smutki i niepokoje. Na drugim miejscu stawiam " Dzikie białko" a później leci seria z Tereską i Okrętką.
    • Gość: guest Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 14.11.02, 23:39
      Ja też się zgłaszam. Zaczęłam od "Romansu wszechczasów", a potem już poszło lawinowo. Czytałam wszystko, co mi w rękę wpadło i większość, szczególnie tych starszych znam prawie na pamięć. Tylko do czytania w tramwaju się Chmielewska nie nadaje, bo współpasażerowie dziwnie patrzą na chichoczącego co chwilę czytelnika. :lol:Uwielbiam szczególnie "Wszystko czerwone" i "Całe zdanie nieboszczyka", zwłaszcza dialogi z cieciem w lochu. Ale ekranizacja "Nieboszczyka" po prostu mnie dobiła, paskudztwo, Klubowicz w roli Joanny to porażka. A co najdziwniejsze - Chmielewska wypowiadała się o tym serialu raczej pozytywnie.Z nowych książek najlepsze wg mnie są "Harpie" - biedne te jej ciotki i matka, zemściła się okrutnie ;) Pozdrawiam,SylwiaP.S. Czy jest ktoś, kto może mi wyjaśnić o co chodziło w "Tajemnicy" ? Bo chyba jakaś tępa jestem, ale trzy razy czytałam i dalej nie wiem.
    • Gość: kowcia Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 15.11.02, 08:17
      tu nastęna chmielewskomaniaczka! Wiecie że ja ją nawet poznalam i mam z nią zdjęcie!! Była na naszym kiermaszu w szkole średniej i ku naszemu zdziwieniu na pytanie czy życzy sobie kawy, herbaty powiedziała: popielniczkę i wyjęła sobie puszke piwka z torby. Świetna babka. Ja chyba najbardziej lubię te książki w których ona występuje jako bohaterka. Teraz czytam nieboszczyka męża i bardzo mi sie podoba.
    • Gość: emama Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 15.11.02, 08:50
      Też się dołączę. Uwielbiam książki Chmielewskiej. "Lesia" przeczytałam chyba setki razy. Uwielbaiam też "Całe zdanie nieboszczyka". Jak czytam jej książki to nawet Mariusz patrzy na mnie dziwnie, bo cały czas rechoczę. W miejscach publicznych staram się nie czytać Chmielewskiej, bo nie mogę się powstrzymać od wybuchów śmiechu. Ja zaczęłam czytać jej książki już w podstawówce, napisała 2 czy 3 trzy książki dla dzieci- teraz nie pamiętam ich tytułów, ale o przygodach rodzeństwa, bardzo fajne.Pozdrawiam cieplutko. Asik
    • Gość: guest Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 15.11.02, 09:30
      .....i jeszcze ja. Mogę ją czytać bez końca. Nie wiem ile razy przeczytałam "Lesia" i "Wszystko czerwone", ale są na zły humor, na podróż (hihihihi), na dobry humor..... Mój mąż jak widzi, że sięgam po Chmielewską jednoznacznie puka się w głowę, pytając ile razy to jeszcze będę czytać. Pozdrawiam wszystkie emamy :)) i etatusiówsmile)ewa
    • Gość: guest Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 15.11.02, 14:13
      Za numer 1 uwazam "" Autobiografie"" - nic tak nie poprawia mi nastroju. Prawie szystkie jej ksiazki przeczytalam po kilka razy, najczesciej, po Autobiografii, siegam po ""Cale zdanie nieboszczyka"". Doskonaly odstresowywacz. Do najlepszych jej ksiazek naleza te napisane przed laty - a ostatnie - mam wrazenie - napisala dlatego, bo brakowalo kasy na wyscigi..Kaska
    • Gość: Ika Re: Joanna Chmielewska :))) NARESZCIE! IP: *.* 15.11.02, 16:15
      Hmm podoba mi sie szczególnie ten aspekt "mężowski"w całej tej sytuacji :)ewaa ciebie Fugo to do malowania i dbania o siebie chyba nie trzeba zmuszać ;):hello:
    • Gość: Ika Re: Joanna Chmielewska :))) NARESZCIE! IP: *.* 15.11.02, 16:18
      Po wątku "Musierowicz" sama miałam zamiar popełnić jakiś o Chmielewskiej :p Jej książki to moje antidotum na chandrę i wszelakie doły i żałuję, że ona nie może pisać częściej!! Tak co miesiąc na przykład..... :lol: :lol: :lol:Z nowszych jej książek popieram którąś przedmówczynię - "Harpie"! "Wielki diament" też owszem, owszem :) A tej najnowszej jeszcze nie czytałam, buuuu!!!!!
      • Gość: AnetaDr Re: Joanna Chmielewska :))) NARESZCIE! IP: *.* 16.11.02, 13:32
        Ika!To dokładnie tak jak ja. Przeczytałam chyba wszystko Chmielewskiej (no prawie). Uwielbiam Chemielewską za jej humor, inteligencję i niezywykły talent bawienia słowem i opisywania każdej sytuacji w mistrzowski sposób. Nie potrafiłabym wymienić, która książkę lubię najbardziej, bo lubię wszystkie łącznie z "Autobiografią" oraz "Jak wytrzymać... z kobietą i mężczyzną". PozdrawiamAneta
    • Gość: kww Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 15.11.02, 17:25
      HejJa też, ja teżWspaniała kobieta i wspaniałe książki :-)Przeczytałam chyba wszystkie,ale bardziej podobają mi się te stare.Pozdrawiam wszystkie fanki :-)Kinga (kww)p.s.Czy ktoś wie ile ukazało się już części Autobiografii??
      • Gość: guest Re: Joanna Chmielewska :))) - kww IP: *.* 15.11.02, 17:40
        Wszystkie!Juz nawet sa kolejne wydania, poprawione przez autorke - lacznie jest ich piecKaska
    • Gość: misiu1 Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 15.11.02, 18:53
      Witam ponownie.Cieszę się, że jest aż tyle fanek. Oczywiście przy "Dzikim białku" śmieję się do łez. Nowsza twórczość już traci na świeżości ale też jest antidotum na zło i chandrę. Autobiografia genialna, ale czy jednej osobie mogło się zdarzyć tyle niesamowitych historii?Pozdrawiam wszystkich Iza :))))
      • Gość: guest Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 15.11.02, 22:21
        Autobiografia jest rzeczywiście fantastyczna, ale pozbawiła mnie złudzeń ;) . No bo kto by pomyślał, że ten superman Marek z "Romansu wszechczasów" i obrzydliwy Bożydar z "Tajemnicy" to jedna i ta sama osoba ? Jak to perspektywa czasu potrafi zmienić człowieka...
      • Gość: misiu1 Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 16.11.02, 12:52
        A co powiecie na "Wszystko czerwone"?Pozdrawiam.Iza
    • Gość: anatom Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 15.11.02, 22:31
      WitajcieJa również uwielbiam ksiązki Chmielewskiej. Zaczęłam od "Klina" i dalej poszło jak lawina. Te książki są super. Staram się kupować każdą nową.Pozdrawiam wszystkie fankiAnia
    • Gość: Lila_ Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 16.11.02, 21:56
      No to jeszcze ja :DFanka zakochana w Chmielewskiej :love:Jest niesamowita!Ja zaczęłam ponad 15 lat temu od książki "Nawiedzony dom" - płakałam ze śmiechu a rodzice dziwnie się patrzyli :lol:A później poszło lawinowo.Uwielbiam "Całe zdanie nieboszczyka" i "Lesia".Czytałam to x razy. Według mnie najfajniejsze są właśnie te wcześniejsze książki. Te najnowsze fajne ale już nie tak.Mam prawie wszystkie Jej ksiązki - jedynie brak mi niektórych z tych najnowszych.Naprawdę jest najlepsza !!Lila_
      • Gość: guest Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 17.11.02, 21:46
        Hej! Z prawdziwą radością dołacza się jeszcze jedna "maniaczka" Chmielewskiej! Mam prawie wszystko, co napisała (cała "swięta" półka), a największym sentymentem darzę cykl z Tereską i Okrętką, tudzież"Całe zdanie nieboszczyka". Ale w ogóle uwielbiam wszystko... Z najnowszych szalenie podobała mi się "Przeklęta Bariera" (te podróże w czasie to temat już trochę oklepany, ale za to z jakim humorem ujęty...) Może zaprosimy autorkę na nasz czat?
        • Gość: guest Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 06.01.03, 14:49
          Oooo, ja też się dołączam ( i mój mężuś pewnie też :lol:). Kocham Tereskę i Okrętkę, Nawiedzony Dom czytałam jakiś milion razy. Lesia lubię, ale bez przesady. Nieboszczyk - fantazja, jak ona się szydełkiem przez mur przebijała! :lol: A ten Trudny trup dla mnie też był trudny... i Hazard trochę też... :-( kupuję jednak wszystko, wszystko stoi tuż koło łóżka, czytam po kolei, jak leci. :-) I UWIELBIAM. hihi, kiedyś, jak byłam jeszcze młoda i głupia, przyjeżdżałam do Dziadków do Warszawy i na Centralnym ZAWSZE kupowałam książke Chmielewskiej. hihi. a potem nie mogłam jej czytać w pociągu, bo... się ludzie na mnie dziwnie patrzyli, jak nagle wybuchałam śmiechem... :lol: Moje histeryczne ryki (ze śmiechu) niepokoiły tez moją mamusię... czy aby na pewno jej nastolatka jest normalna? :-)AsiaT
    • Gość: ilka Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 20.11.02, 13:40
      O jak miło, że jesteściesmile))Też zaczytuję się w Chmielewskiej, ale jej książki poznałam stosunkowo niedawno i nie znam jeszcze wszystkich - np. Lesia. Muszę to nadrobić jak najszybciej...
      • Gość: Gosia1 Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 20.11.02, 16:31
        Ilka, jak rany, nie czytałaś "Lesia"????? No to do roboty, ale już!!! :lol: To moje najukochańsze "dzieło". Jak mam doła, zaraz sięgam po tę książkę. I znowu płaczę ze śmiechu. Lesio przytula do łona swojego inżyniera...Leci z garbem po torach...Ludzie, skonam!! Całuski Gosia
        • Gość: w Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 20.11.02, 16:36
          A "Ksiazke Kucharska" Chmielewskiej czytaly? Ja sie w koncu nauczylam piec kurczaka.Tylko moze nie gotujcie "wojennej kapusty". ;):hello:
      • Gość: misiu1 Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 22.11.02, 13:08
        Lesia przeczytać należy, jak najbardziej :)Pozdrawiam Iza
    • Gość: kajaczek Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 20.11.02, 22:21
      Jak już pisałam bardzo lubię Chmielewską,która zawsze mnie bawi do łez ale jest jedna książka,przez którą nie przebrnęłam-jest to "Trudny trup" i ten trup był dla mnie tak trudny,że pogubiłam się w gąszczu wydarzeń i pobocznych incydentów i teraz nie wiem jak się to skończyło.Czy jest ktoś kto to czytał,nie pogubił się ?
      • Gość: guest Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 21.11.02, 07:16
        Niestety, ja też się pogubiłam. I jeszcze w "Tajemnicy" i w "Szajce bez końca". W ogóle to mam wrażenie takie samo jak któraś z poprzedniczek - że w pewnym momencie Chmielewska pisała tylko dla forsy (na wyścigi?). Jest parę książek, do których na pewno już nie wrócę, mimo, ze stoją na mojej półce. Ale na szczęście ostatnio znów się poprawiło. Tak czy inaczej - okres świetności Chmielewskiej przypadał na lata 70, co wyraźnie widać również w wypowiedziach innych eMam.Pozdrawiam i wracam do "Autobiografii" - tylko który tom wybrać na dzisiejszą drogę autobusem do pracy ???Sylwia
        • Gość: Katiek Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 21.11.02, 22:56
          Książka kucharska jest extra!!!Chmielewską "zaraziła " mnie moja siostra, i przeczytałam prawie wszystko-oprócz Pafnucego i Jednego kierunku ruchu. A oprócz tych już wymienionych ukochanych jej książek dorzucę jeszcze Dwie głowy i jedną nogę oraz Florencję córkę Diabła. Pozdrawiam-Kasia
    • Gość: guest Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 24.11.02, 00:01
      Ja tez moge czytać wszystko ale dla mnie najlepsze jest "Wszystko czerwone" pozdrawiam
    • Gość: misiu1 Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 28.12.02, 17:22
      A co powiecie o poradnikach "jak wytrzymac..."iza
    • Gość: guest Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 30.12.02, 23:06
      Cześć!JA tez uwielbiam Chmielewską!Oprócz Lesia , Całego Zdania nieboszczyka, Romansu Wszechczasów - zużyłam już Autobiografię.........Sa w częściach. Najbardziej lubię te starsze ksiązki, ale SKiążka Kucharska baaardzo przypadła mi do gustu. Szkoda, ze taka krótka..........Jak ona sobie radziła na studiach, z mężem i maleńkim dzieckiem, wśród tych wszystkich perypetii?MonikaPS. Kiedyś znalazłam w "taniej Książce" książeczkę pt. Pewna Pani w Holandii napisaną przez niejaka KLarę S. Meraldę...Styl ten sam, humor, no wszystko. No i ten pseudinim. Czy to możliwe? Książeczka naprawde fajna.
      • Gość: Lilly Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 31.12.02, 08:49
        No, wątek o Chmielewskiej a mnie tu nie ma? Wstyd :(Chmielewska stoi sobie dumnie na półce, ale ta "starsza", tej "nowszej", kapitalistycznej jakoś nie trawię i choć jeszcze z początku ją kupowałam, tak teraz zaniechałam, bo nie jestem w stanie przebrnąć przez pierwszy rozdział, że nie wspomnę o całej fabule :(I jeszcze kolejna zgroza, nie znoszę "Lesia" i "Dzikiego białka", no nie znoszę. Za to kocham pasjami "Wszystko czerwone", "Boczne drogi", "Całe zdanie nieboszczyka" i wszystkie inne arycydzieła Chmielewskiej :hap:Autobiografię też przeczytałam.Pozdrawiam Lilly :hello:
        • Gość: AnitaP Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 04.01.03, 22:03
          Razem z moją Mamą jestesmy Jej wiernymi fankami. na 1 miejscu stawiamy "Wszystko czerwone". W zeszłym roku zaczęłysmy chodzic na wyscigi i połknęłyśmy bakcyla, teraz chcemy się wybrać do kasyna. Boimy się tylko, że wpadniemy w nałóg!Pozdrawiam - Anita.
    • Gość: anna_ Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 05.01.03, 23:05
      Czytam namiętnie Chmielewską od 13.lat i też mam swoją "świętą półkę", a na niej wszystkie jej ksiązki. Już nawet mąż nie protestuje, kiedy wracam z księgarni z kolejnym tomem w garści..Wiele osób z mojego otoczenia twierdzi, że Chmielewska to tylko dla dzieciaków, ale dla mnie jest najlepszym sposobem na odpędzenie zmęczenia czy stresu. Najbardziej lubię "Wszystko czerwone", pierwszy raz przeczytałam tą ksiązkę zaraz po operacji...Chyba możecie sobie wyobrazić jak się wtedy czułam..Az dziw, że mi szwy nie popękały :hap:I niestety też uważam, że te starsze utwory są dużo, dużo lepsze.:( Chociaż..chyba jeszcze raz przeczytam "Pecha".Pozdrawiam :hello:Ania
    • Gość: jl101 Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 05.01.03, 23:28
      ja tez najbardziej lubie te starsze ksiazki, najbardziej chyba "wszystko czerwone" ktore jest w czesciach, wydane jeszcze przez KAW. niedawno kupilam nowy egzemplarz, ale nie czyta sie tak dobrze. pierwszy raz czytalam ta ksiazke w pociagu :lol: przedzial byl pelen a ja umieralam ze smiechu, pamietam jak dzis. jechalam z moja babcia i ona tylko mnie szturchala i mowila ze jestem wariatka, ale dalam jej kawalek do przeczytania i zaczela chichotac razem ze mna :) potem czytalysmy i smialysmy sie razem-babcia zagladala mi przez ramie. pozdrawiam
    • Gość: guest Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 06.01.03, 09:14
      Cześć!Jestem fanką Chmielewskiej od szkoły podstawowej. Zaczynałam od serii o "straszliwych" dzieciach: Pawełku i Janeczce (chciałabym, aby moja córa była choć trochę podobna do nich charakterem i przedsiębniorczością). Moim zdaniem najlepszą książką jest "Całe zdanie nieboszczyka". Z nowych "Depozyt", ale jestem dość do tyłu - powody finansowe :fou: . Niektóre wyrażenia nawet weszły do mojego słownika. Pozdrawiam wszystkich fanów Chmielewskiej!Aga
    • Gość: Gosiat Re: Joanna Chmielewska :))) IP: *.* 06.01.03, 20:08
      Ostatnia książka "Nieboszczyk mąż" jest bezbłędna. Szczerze polecam.
      • Gość: guest Re: Joanna Chmielewska :))) do Gosiat(ki:)) IP: *.* 06.01.03, 23:39
        Ostatnia jest "Pech". Też fajna. Edzio Bieżan w akcji.:)Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka